czwartek, 8 maja 2014

Orkiszowe krokiety z farszem z mięsnym. Jak podgrzać, żeby nie podsmażać ?






Zbliża się sobota, czas przeróżnych zajęć, od sprzątania po rodzinne wycieczki,  i czasem w natłoku spraw ciężko znaleźć czasu na zrobienie obiadu. W soboty czas wyjątkowo przecieka przez palce.
Czasem takie dni, zdarzają się także w ciągu tygodnia, jak po pracy czeka nas zebranie w szkole, wizyta u lekarza, czy po prostu chcemy się spotkać z koleżanką, a rodzina musi coś mieć na obiad.
W takie dni krokiety sprawdzą się doskonale. Owszem są pracochłonne, ale jak już staniemy raz przy kuchni i przygotujemy ilość hurtową, mamy jedzenia na dwa dni, a część możemy przecież zamrozić.
Odpuśćcie sobie panierki, czy przysmażanie krokietów na oleju. To niepotrzebnie obciąża żołądek i znacząco wpływa na kaloryczność.
Przygotowane krokiety wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy olejem, lub rozpuszczonym masłem, przykrywamy folią do żywności (błyszczącą stroną do dołu) i zapiekamy w piekarniku 20 minut  temperaturze 180 st. Można posypać ziołami, lub dodać ząbek czosnku. Tak przygotowane są pyszne i aromatyczne.

Jeden krokiet ma ok. 200 kcal 

Składniki na orkiszowe naleśniki: 

* 400 gramów mąki orkiszowej
* 2 całe jajka
* 2 żółtka
* 300 ml mleka
* 300 ml gazowanej wody mineralnej
* szczypta soli
* łyżeczka cukru
* 3 łyżki oleju
* łyżka oleju do usmażenia pierwszego naleśnika

1. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i mleko. Miksujemy. 
2. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i olej. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
3. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.  
UWAGA ! Pierwszego naleśnika smażymy na patelni z olejem. Kolejne już bez oleju, ponieważ jest on już w cieście. Smażymy na patelni teflonowej. 

Składniki na farsz: 
* pół kilograma pieczarek
* jedna cebula 
* 400 gram surowego skrzydła indyka
* sól, pieprz, 
* łyżka oliwy 
1. Skrzydło z indyka gotujemy razem z włoszczyzną (na rosół) . Wywar i warzywa można wykorzystać np. na zupę pomidorową. 
2. Skrzydło obieramy ze skóry. Samo mięso wykorzystujemy do farszu.
3. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się przyrumienieni dodajemy pokrojone w kawałki pieczarki i smażymy ok. 5 minut, aż puszczą wodę. 
4. Przy użyciu maszynki do mielenia mięsa, mielimy ugotowane mięso z indyka, oraz odsączone z wody pieczarki z cebulą. 
5. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. 
Tak przygotowanym farszem, smarujemy naleśniki. 
Krokiety możemy podsmażać, ale ja tego unikam, bo to zawsze zwiększa kaloryczność potrawy. 
Krokiety podaję podpieczone w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.
Jak to zrobić ?
W naczyniu żaroodpornym ułóż krokiety (jedną warstwę), cienko posmaruj oleje, lub rozpuszczonym masłem, przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i zapiekaj 20 minut w temp. 180 st.  
Przed zapiekaniem posyp świeżymi ziołami, lub delikatnie natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku. 
Pycha !

106 komentarzy:

  1. Czesc Gosiu, zastanawiam sie czy dobrze dziele sobie posilki...
    wstaje zazwyczaj ok.8, wiec 8:30 jem sniadanie, 11:30 przekaske, 14:30 obiad i pozniej 17:30 kolacja, a o 22 chodze spac... no i wychodza tylko 4 posilki ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o 17:30 zjedz przekąską a przed 20-tą kolację

      Usuń
    2. no, ale czy to nie bedzie za pozno? nie lepiej np pomiedzy pierwsza przekaska i sniadaniem skrocic czas o 30 minut i czas miedzy obiadek a ta pierwsza przekaska tez skrocic o pol godziny?

      Usuń
    3. będzie dobrze, nie możesz robić tak długiej przerwy pomiędzy kolacją a pójściem spać,

      Usuń
    4. No ale 17:30 przekąska i przed 20 kolacja to beda tylko 2,5 godziny przerwy a po drugie pozniej po posiłku tylko dwie godziny przed snem. Na pewno dobrze tak? Boje sie ze to bedzie za duzo jak na wieczor?

      Usuń
    5. Ja wlasnie robie tak jak pisze Gosia kolacje powinno sie jesc 2-3 h przed snem

      Usuń
    6. Ok, tak tez bede robila!
      Dziekuje serdecznie :)

      Usuń
  2. mmm pycha.. na pewno wypróbuję:) A można użyć jakiejś innej mąki zamiennie? Akurat nie mam w domu orkiszowej?Co proponujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy wartość kaloryczna pełnoziarnistej będzie taka sama jak orkiszowej. Też nie mam orkiszowej a nie wiem gdzie mam ją kupić. Jestem z małego miasta i takich "cudów" tu u nas nie uświadczy :(

      Usuń
    2. Zbliżona, różnice będą niewielkie

      Usuń
    3. Zbliżona, różnice będą niewielkie

      Usuń
    4. A czy obierasz pieczarki?

      Usuń
  3. Gosiu ile gram i kalorii ma jeden naleśnik bez farszu?M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden naleśnik suchy, cienki ma ok. 150 kcal

      Usuń
    2. Małgosiu a ile gram wiesz może?

      Usuń
    3. 100gr ma ważyć 1 naleśnik z farszem?

      Usuń
  4. Lubie Twoj blog ale poszlam juz o krok dalej w zdrowym odzywianiu sie. Nie jem maki zupelnie, bo to zwykly klej co najwyzej wzbogacony. Z czego dzieci w przedszkolu robia klej? Z maki I wody. Nie chce sie zaklejac I odstawilam tez cukier calkowicie. Nic w nim dobrego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko stopniowo, małymi kroczkami ;)
      wiele osób dopiero uczy się nie jeść białego chleba czy słodyczy sklepowych,

      Usuń
  5. już wiem co mam w sobote na obiad

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeciez można podgrzać krokiety normalnie na patelni - na suchej teflonowej patelni ułożyć, przykryc pokrywka i się podgrzeją. Zawsze tak robię i nie potrzeba zadnego tłuszczu do podsmażenia (podgrzania).

    OdpowiedzUsuń
  7. Super na poniedziałkowy obiad, kiedy zostaje mięso z rosołu. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy jakaś inna część indyka wchodzi w grę bo nie mogę dostać nic innego niż filet z indyka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za odpowiedź :). CUDOWNY BLOG:)))))

      Usuń
    2. filet mam ugotować?czy mogę podsmażyć?

      Usuń
    3. dołączam się do pytania: filet ugotować czy podsmażyc ?

      Usuń
  9. Mam pytanie, jeżeli obiad wypada mi miedzy 16-tą a 17-tą (pracuję i w domu jestem na 16-tą) jak wobec tego rozdzielić posiłki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcześniej dwie przekąski a po obiedzie kolację wieczorem

      Usuń
    2. przepraszam, że tak zawracam głowę, ale chciałam się upewnić czy tak będzie dobrze o 7.30 śniadanie, 10.30 I przekąska, 13.30 II przekąska, 16.30 obiad,19.30 kolacja?

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo za odpowiedż. Blog naprawdę cudowny. Śledzę go Małgosiu od kilkunastu tygodni ale dopiero od tygodnia zaczęłam wprowadzać zdrowe odżywianie w życie i nie bardzo sobie jeszcze z tym radzę.Muszę ci się pochwalić, że nawet zakwas na chleb zrobiłam. W sobotę będę piekła pierwszy raz. Mam nadzieje, że wyjdzie i stanie się to u mnie tradycją. Pozdrawiam Cię cieplutko

      Usuń
  10. pycha pewnie, ale jeszcze nie jem pieczarek, może dodam cukinie?

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja mam pytanko co by można dodać do farszu dodatkowo jakby chciało się zrobić bez mięsa:)? jakieś pomysły:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podgotowaną, posmażoną kiszoną kapustę z marchewką, robiłam w takiej wersji i są przepyszne

      Usuń
    2. a jakbym powiedziała, że potrzebuje dokładnej instrukcji hehe:)?

      Usuń
  12. Ja mam mąkę pszenna razowa, taka znalazlam jak zaczelam przygode z Twoimi jadlospisami. Mieszkam w uk i innej nie moge wynalezc. Robiłam z tej maki nalesniki. Byky dobre naprawdę mi smakowaly ale czy tam maka moge zaliczyć do "zdrowych" ? I moge jej spokojnie używać :) tyle ze np nalesniki wychodzily takie sztywniejsze...
    a pisze na opak. Ze do wypiekow chleba sie nadaje alenie ytylko mam nadzieje :)
    Juz dawno mialam zapytac a mija 15 tydzień a ja dopiero sie zmotywowalaam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu moge prosić o odpowiedz czy ta mąka jest ok ?

      Usuń
    2. pszenna razowa ma sporo otrębów, na naleśniki nie nadaje się
      użyj pszennej pełnoziarnistej jeśli nie uda Ci się kupić orkiszowej

      Usuń
    3. jaka jest różnica pomiędzy mąką razową a pełnoziarnistą??

      Usuń
  13. Ile naleśników zwykle wychodzi z tej ilości ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jak cienkie zrobisz ale sporo

      Usuń
    2. To chyba zależy też od średnicy patelni.

      Usuń
  14. Gosiu, czy dodawałaś może już przepis na gotowaną pierś z kurczaka, taką do obiadu lub do kanapki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest przepis na pierś kurczaka fit w pergaminie, będzie i na obiad i na kanapkę , jest w zakładce Obiad

      Usuń
  15. czy można użyć mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam Gosiu :-) blog jest przecudny :-) od jakiegos czasu tylko przegladalam , ale teraz postanowilam tez dzialac :-)
    Mogla bys mi pomoc z doborem godzin posilkow ? Prowadze raczej nocny tryb zycia, wstaje o 10 rano , chodze spac o 2 w nocy.Jest to zwiazane z moja praca.Dodam ze mam cukrzyce typu 2.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10:30 śniadanie
      13- I przekąska
      16 - obiad
      19 - II przekąska
      22 - kolacja

      To nie jest tak że powinno się ostatni posiłek zjeść do 18-tej, ten mit został już dawno obalony. Jeść powinno się wtedy kiedy się funkcjonuje, a kolację 3 h przed snem. Jeśli ktoś ćwiczy wieczorami to tu też jest inaczej, bo po treningu musi coś zjeść nawet jak trening kończy o 22 a spać idzie o 23. Więc sama widzisz. Nie ma systemu zero -jedynkowego :)

      Przy cukrzycy typu II możesz stosować mój jadłospis, ale:
      - do wszystkich koktajli MUSISZ dodać otręby
      - musisz wyeliminować słodkie gruszki czy ananasa
      - banana możesz ale z otrębami w koktajlu

      Usuń
    2. Ja wstaję o 6 i chodzę spać jak dobrze pójdzie koło 23. Od 8 do 16 jestem w pracy (biurowa). Jakie godziny posiłku dla mnie byś sugerowała? Kiedy nie ma aktywności a jakie gdy jest bo próbuję od niedawna nakierować się na właściwie tory i czasem udaje mi się wyjść koło 19-30-20 na ok.30 min biegu bądź szybkiego marszu.

      Usuń
  17. zdrowsza i pyszniejsza wersja standardowych krokietów :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu od dawna tutaj zaglądam i podkradam Twoje przepisy:) Żałuję, że 15 tygodni temu nie zdecydowałam się na wprowadzenie w życie Twoich jadłospisów:( Ogłaszam, ze mój mąż w tej bardzo dla mnie ważnej chwili drukuje wszystkie dostępne jadłospisy i po pracy przyniesie mi je do domku;) Także NIE od poniedziałku ale od jutra! (to nic, że jutro piątek:))

    Wiem, że będziesz trzymać kciuki ;) za wszystkich tutaj trzymasz :) Pozdrawiamy z mężem z Berlina :)

    Kinga Kwaśniak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TRZYMAM MOCNO !!!! :)))
      Mąż wspiera - to ogromnie ważne. Sam się wkręci, tak jak mój mąż, zobaczysz :)

      Usuń
  19. Można też zrobić naleśniki bez mąki z gotowanej kaszy jaglanej, są naparwdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zameczam cie już kolejny raz :)) mój kolejny obiad: 120g pieczonej piersi z indyka+ pol opakowania mrozonych warzyw na patelnie smazonych bez tluszczu+ około 30 g makaronu. Wyszlo mi okolo 330 kcal, choć może zle policzylam. Dobry obiad? Może rady na przyszłość czego mniej albo więcej ?

    OdpowiedzUsuń
  21. Witaj Małgosiu!!! Od ok. 3 miesięcy regularnie zaglądam na Twój blog, nawet kilka razy dziennie....Nie stosowałam sie wprawdzie sztywno do Twoich jadłospisów, ale sie na nich wzorowałam i schudłam do tej pory 5 kg. z czego się bardzo ciesze. w ostatnim czasie sobie jednak trochę pofolgowałam i niestety wróciłam do słodyczy i podjadania. Ale nie tracę nadziei i myślę, ze wrócę na dobre tory. Chcę sie poradzić w pewnej zdrowotno - kalorycznej sprawie : Mianowicie, moja ukochana :) teściowa mieszka na wsi i mam nabiał " prosto od krowy" świeże mleko, czasami masło, śmietanę, twaróg, nie wspominając już o warzywach. Pytanie dotyczy wartości takiego nabiału niesklepowego, bo odkąd zaczęłam liczyć kalorie to mam dylemat - używając śmietany, sera białego czy mleka trudno ocenić ich kaloryczność czy zawartość tłuszczu, i tu się zastanawiam jak podejść do tematu. Co o tym myślisz? Powinnam z tego zrezygnować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz dostęp do wiejskich produktów ABSOLUTNIE Z TEGO NIE REZYGNUJ, kaloryczność mleka, czy serów będzie większa bo mleko teściowa ma pełnotłuste ale tym się nie martw, kaloryczność masła będzie taka sama,
      ile ja bym dała za dostęp do wiejskiego, prawdziwego mleka ;)
      póki co mam jajka ze sprawdzonego gospodarstwa, krowy niestety nie mają ;)

      Usuń
  22. Gosiu mam pytanie. Moja koleżanka 19 letnia od zawsze była bardzo szczupla. Jej nogi są chude, ma plaski ladny brzuch a od kiedy pamiętam je naprawdę dużo i bardzo niezdrowe rzeczy, dużo słodyczy, alkoholu fast foodow. Ma 160 i waży 48 kg a jest naprawdę szczuplutka. Ja mam 164 i waże 46 kg a jestem od niej grubsza i nie mam płaskiego brzucha:( a odzywiam sie zdrowo. Czemu ona waży więcej a wygląda dużo lepiej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są osoby, i to są uwarunkowania genetyczne, które pół krowy w cudzysłowie zjedzą i kilograma nie utyją,
      mają metabolizm rozbuchany jak piec, który spala wszystko,
      niestety chemia z żywności odkłada im się tak samo jak reszcie i jak spotkasz się z koleżanką za 20 lat to sobie porozmawiacie co, gdzie, którą boli ,
      na razie jest młoda, metabolizm zwalnia z wiekiem i może się okazać że później już nie będzie tak spalała (np. po urodzeniu dzieci) a nawyki zostaną,

      nie patrz na innych, rób swoje !

      Usuń
    2. Tylko ze tu pytanie. Jak wspominalam przy wzroście 164, 46 kg to niska waga. Ręce mam bardzo chude nogi jeszcze do wytrzymania, ale brzucha nie potrafie znieść. Jest po prostu tłusty. Jak wychylam sid na lewo/prawo to tego tluszczu jest tak duzo.. to jest nie do wytrzymania a jem zdrowo od 4 miesięcy, cwicze, również na mięśnie brzucha i to nie jest brzuch wzdety to jest tłuszcz..

      Usuń
    3. ciężko mi ocenić bo nie widzę,
      ważysz bardzo mało

      Usuń
    4. No właśnie a ten brzuch jest okropny naprawdę, jak siedze ogromne faldy to nie jesr do wytrzymania

      Usuń
    5. Pewnie jesz za mało i się głodzisz - dzieci w Afryce też mają ogromne brzuchy.

      Usuń
  23. Droga Małogisu :) mam pytanie moge tak jesc codziennie ? mam 15 lat i nie stac mnie na takie produktyy jakie ty masz i wgoole mama mi mowi ze calkiem już glupieje i co amm w domu to tylko to i ja zazwyczaj jem codziennie to samo mozna tak ? :)) i to jest moj jadlospid prossze pomorz czy cos jest zlee :) rano:6:45 płatki owsiane z mlekiem 2 sniadanie 9:40 jabłko pozniej jako podiweczoek tak jakby bo nie mam jak jesc obiadu wiec 12:30 jalbko pozniej o 14:50 cwiczenia do 15:30 (cwicze z ewa chodakowska) natsepnie obiadd gdzies zaraz po ciwczeniach przyrzadzam tak jem o 15:50 jak mi sie ugotuje :))makaron brazowy z serem twarozkowym półtłustym i borowkami i kolacja 19:30 2 kanapki chleba graham lub bulka razowa z serem twarozkowym poltłustym 4 plastry pomidora i pare kawalkow ogorka lub 2 kanapki chleba graham 2 jajka z 4 plastrami pomidora i pare plastrow ogorka lub jesczzee 2 kanapki chleba graham lub bulke razowa z szynka drobiowa lub gotowaną 4 platry pomidora i pare kawlakow ogorkaa i kolacje zmieniam tak codziennie raz to raz to i raz to :)) i wlasnie tak jem przez 5 dni tygodnia od poniedzialku do piatku a w sobote jem platki owsiane z mlekiem nastepnie jablko pozniej obiadd to zazwczyj ziemniaki z miesem gotowanym lub bigos(wiem ze tluczacy ale neistety msuze go zjesc mama mi kaze  ) i pozniej jakas salatka owocowa lub koktajl i na kolacje tez 2 kanapki z serem lub tam z jajkiem i warzywami i w niedzilee tez jest tak samo jak w sobote tylk obiad się zmienia ponieważ jem ziemniaki bez maslaa z miesem mielonym taki pulpecik i do tego buarki lub ogorki   i jak myslisz malgosiuu mogę tak jescc co robiee zlee ? proszę odpowiedzz bo naprawde mi zalezy na tym by schudnacc :\ jezeli cos robie zle to poradz na co moge zamienicc :)) bardzoo proszee

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest źle :)
      W Twoim jadłospisie nie widzę jajek, koniecznie je wprowadź wymiennie z owsianką np. raz owsianka, raz jajko, później kanapki z serem lub wędliną.
      Jeśli jajko to jajecznica, jajko na miękko, pasta jajeczna. Zawsze do tego jakieś warzywo np. sałata, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek.
      Jeśli kanapki z serem lub wędliną to też zawsze do tego warzywo.

      Jest dobrze. Pamiętaj o regularności. Do szkoły możesz sobie także zabrać marchewkę pokrojoną w słupki, bo widzę ze tylko jabłko zabierasz.
      Buraczki do obiadu super, może też być surówka z marchewki i jabłka.
      Myślisz dobrze i rozplanowałaś fajnie.
      Urozmaicaj w miarę możliwości i sezonowości produktów, bo im bardziej produkt sezonowy, tym cena korzystniejsza :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Bardzo ci Małogsiu dziękujee :*

      Usuń
    3. aa jesczzze jedno jak jem na koalcje 2 kanapki chlebaa to do tego 2 jajkaa czy jednoo ? :)) no i warzywa oczywiscie :)) i jesczze slsyzlaam ze nie mozna jesc codziennie jajek znaczy mi jajek nie brakuje mam kury wiec je moge ejsc codziennie c codziennieco o tym sadzisz ikle razy tygodniowo je jesc ? :))

      Usuń
    4. codziennie to nie, ale co 3 dni spokojnie

      Usuń
    5. aaa na kolację jedno jajko i 2 kromki chleba + warzywa

      Usuń
  24. Małgosiu mam pytanie :) czy ryż biały moge jeśc na boiad na przyklad z jablkiem lub serem bialym i jakies borowki do tego ? czy nie wolno bialego ? bo chcialam sobie kupic brazowy ale mama mi nie chce kupic bo powiedziala ze jest nie zdrowy :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brązowy ryż jest bardzo zdrowy bo ma naturalną łuskę (otoczkę ziarna) w której jest najwięcej wartości odzywczych ;)
      przekonaj mamę ;)

      od czasu do czasu jak zjesz biały ryż to też nic się nie stanie ;)

      Usuń
  25. ale mi narobiłaś smaka <3 muszę takie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu ile wychodzi ci z tego przepisu krokietow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kilkanaście, w zależności jak cienkie naleśniki i jakiej wielkości patelnię uzyję

      Usuń
  27. Polecam odgrzewanie na parze, szybko i bez tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Gosiu twoje przepisy są super często do nich sięgam, tylko brakuje mi dań gotowanych na parze. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Gosiu a jeśli nie posiadam maszynki do mielenia mięsa to czy jestem w stanie zrobić te krokiety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodajesz ugotowane mięso więc musiałabyś je bardzo drobno pokroić

      Usuń
  30. Czy takie naleśniki można też zrobić na słodko?

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy do krokietow moze być pręgą wołowa? Czy będzie dużo bardziej kaloryczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być, kaloryczność wzrośnie nieznacznie

      Usuń
  32. Nie moge dostać tu gdzie mieszkam skrzydla indyczego, moge podsmażyć mielone indycze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podsmażyć nie ale ugotować i przepuścić przez maszynkę lub ugotować i drobniuteńko posiekać

      Usuń
  33. Małgosiu jaka orientacyjnie jest waga tego skrzydła? Czy może być w razie co pierś jak bym nie dostała skrzydła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być pierś,
      wagi skrzydła nie pamiętam, generalnie są zawsze zbliżone wielkościowo

      Usuń
  34. Małgosiu,nie mogę dostać w żadnym sklepie u mnie mąki orkiszowej.. Czy można użyć zamiennie razowej czy żytniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób z żytnią lub pszenną pełnoziarnistą

      Usuń
    2. Dziękuję :) Mam zapas żytniej bo piekę chleb żytni więc będzie jak znalazł :)

      Usuń
  35. Czy może być taka orkiszowa?
    https://www.google.pl/search?newwindow=1&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&sa=1&q=m%C4%85ka+orkiszowa+melvit&oq=m%C4%85ka+orkiszowa+m&gs_l=img.1.3.0i24l6.9874.12553.0.14303.8.6.2.0.0.0.105.601.2j4.6.0.msedr...0...1c.1.60.img..5.3.305.U2FuD0oGPu0#facrc=_&imgdii=_&imgrc=hMa5hrLzigQEtM%253A%3B3qShRaTSJMn--M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alleceny.pl%252Fstatic%252Fimages%252FAleceny_Model_Product_Table%252Fbig%252F00045914_14c8e9c24b2fc08040c20f593e5d67e5.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alleceny.pl%252Fprodukt%252F19369%252Fmelvit_maka_orkiszowa_1000g%3B398%3B372

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widać jaki to jest typ.
      Do wypieków tylko 650 lub 700

      Usuń
    2. I właśnie też nie jet napisane.
      Jest tylko informacja,że to mąka pełnoziarnista orkiszowa.No nic zrobię chyba z pszennej pełnoziarnistej.

      Usuń
    3. A mąka kukurydziana nadaje się do naleśników na krokiety z kapustą i grzybami ?

      Usuń
  36. Gosiu, teraz też robisz tak czasami że krokiety na 2 dni? :) bo ten post był pisany dość dawno, a wydaje mi się, że aktualnie jesteś bardzo sceptycznie nastawiona do tego typu dań mącznych i nie spożywasz ich częściej niż raz na jakieś 3 tygodnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krokiety jem nie częściej niż raz na miesiąc, czasem rzadziej. Nie robię na dwa dni. Na jeden obiad.

      Usuń
  37. Polecam zastąpić pieczarki większą ilością cebuli (przynajmniej 1 kg) z dużą ilością cząbru i małym dodatkiem tartego sera żółtego - taki przepis "nabyłam" od mamy - w tych krokietach zakochują się wszyscy którym je serwuję ale większość nie jest w stanie domyślić się cóż to za tajemnicze składniki :) Pozdrawiam i podziwiam za super robotę na blogu

    OdpowiedzUsuń
  38. A krokiety mrozić już takie upieczone?

    OdpowiedzUsuń