sobota, 3 maja 2014

Przepisy FIT: Pełnoziarniste tagliatelle w sosie szpinakowym na bazie jogurtu greckiego


Mrożony liściasty szpinak mam na czarną godzinę, zawsze w zamrażarce. Pełnoziarnisty makaron to obowiązkowa pozycja każdych zakupów, nawet jeśli akurat w danym tygodniu nie mam planów z nim związanych. Czego, jak czego, ale jogurtu nie zabraknie u mnie nigdy.

Makaron w sosie szpinakowym, na bazie greckiego jogurtu sprawdzi się zawsze. Zawsze wtedy, kiedy nie mam pomysłu na obiad. Zawsze wtedy, kiedy niespodziewanie wpadną znajomi na kolację. Zawsze wtedy, kiedy gorzej się czuję i mam siłę tylko na przygotowanie czegoś bardzo prostego.
Makaron w sosie szpinakowym, uwielbiają moje dzieci co mnie bardzo cieszy.
Koniecznie musicie wypróbować.

Cały sos o wadze 650 gramów ma ok. 420 kcal
Porcja dla jednej osoby składająca się z 2 gniazdek makaronu tagliatelle, 162 gramów sosu i 25 gramów sera feta ma ok. 380 kcal


Składniki dla 4 osób :

*  450 gramów mrożonego szpinaku 
* 220 gramów jogurtu greckiego
* 3-4 ząbki czosnku 
* 100 gramów sera feta 
* dla jednej osoby 2 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
* łyżka oliwy z oliwek 
* sól 


1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, Wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Jak kulki szpinaku rozmrożą się, solimy i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy bez pokrywki, aż odparuje cała woda.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
3. Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki szpinaku, aby zahartować. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i zahartowany jogurt wlewamy na patelnię. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.


























4. Do sosu wkładamy makaron i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy serem feta.
Pokruszony ser feta możemy także dodać do sosu i dokładnie wymieszać.



85 komentarzy:

  1. czy twoj maz i dzieciaczki tez zjedza taki obiad???? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze się zapytają czy więcej nie ma :)

      Usuń
    2. super, moze i ja ktoregos dnia to uslysze ;) na razie szpinak jest dla nich bardzo na nie i jem sama

      Usuń
    3. Wszyscy przyrządzają szpinak z czosnkiem.Moi bliscy nie chcieli nawet słyszeć o tym "zielsku".Więc raz dosmaczyłam go tak, jak marchewkę na ciepło - dodałam soku z cytryny,troszkę cukru, sól i serek bieluch.I okazało się, że całkiem chętnie zaczęli zjadać każdą porcję.No i do mięsnej rolady układam grubą warstwę, potem farsz. w środek jajko i kolorowe się to robi i smaczne. Pozdrawiam.

      Usuń
    4. Ja za szpinakiem nie bardzo przepadałam ale odkąd blenduje je z owocami i robię zielone smoothie nie tylko ja go pokochałam ale i cała moja rodzina:)

      Usuń
  2. Pyszności :) Ja też miałam dziś szpinak tyle że roladki z kurczaka właśnie ze szpinakiem i serem feta :) pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a nie lepsze by bylo na smietanie zamiast yogurtu? Ja wiem, ze z yogurtem dietetycznie ale smakowo to tak.... nie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia wie co mówi,jogurt grecki nie różni się w smaku od śmietany.Ale jak się go boisz zastosuj serek almette lub bieluch.Będzie jeszcze smaczniejsze.

      Usuń
  4. Małgosiu, na Ciebie a dokładnie na Twoje przepisy zawsze można liczyć :) w kuchni zawsze jest coś z czego można zrobić zdrowy posiłek bez specjalnych zakupów. Dzięki, Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często przyrządzam taki makaron w bardzo podobny sposób. Szybkie i pyszne danie, polecam każdemu kto jeszcze nie spróbował.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak - pychota <3 :)
    Zresztą cały przepis - mega !

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonały pomysł na pyszny i zdrowy obiad!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zamiast fety daję niebieski ser pleśniowy, a także wrzucam suszone pomidorki. Jedno z moich ulubionych dań :)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie pychotka <3 Mojej rodzinie jednak by pewnie nie podeszło. Po pierwsze nie uznają nic pełnowartościowego/razowego/itd., a po drugie nie lubią szpinaku :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nakupiłam mąki razowej pszennej i żytniej i sama robię makarony.Zupełnie inaczej smakują i każdy chętnie się zajada.Dodaję tyle jajek, ile zabierze mąka,bez wody,w czasie gotowania podwaja swą objętość i jest naprawdę smaczny.

      Usuń
  10. uwielbiam szpinak a szczególnie makarony z nim! Mniam :3
    Sama robię podobnie, dodaję jedynie jeszcze ostrą paprykę i gałkę muszkatołową.

    OdpowiedzUsuń
  11. A moze mi Pani powiedziec jak sie postepuje ze swiezym szpinakiem ( nie mam z nim doswiadczenia:p )? Jak dlugo sie wtedy smazy .. ? Bo te sklepowe mrozonki srednio do mnie przemawiaja :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże listki (ja używam szpinaku baby - jakoś tych wielkich liści nie lubię) wrzucasz na oliwę, solisz i przykrywasz na 1-2 minuty, często mieszasz.
      Jak oklapną tzn. nie będą już sztywne szpinak jest dobry i dodajemy wtedy czosnek i jogurt.

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo za wskazowki :)

      Usuń
  12. takie dania z makaronem lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gosiu czy moge robić tak, ze zamiast masła używam serka kanapkowego ale bardzo cieniutko dosłownie odrobina, żeby tylko 'nawilzyc ' chleb. I jak to będzie przekładać sie na kalorie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być, kalorycznie praktycznie wyjdzie na to samo ;)

      Usuń
  14. Dokladnie taki czesto robie tylko ser niebieski plesniowy i troszke galki muszkatulowej i maselka :) faktycznie jest pychaaaa,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam szpinak! ;-)
    Dziś w moim menu gościło podobne danie, tylko z dodatkiem piersi z kurczaka i pomidorów.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy robiłaś kiedyś zupę z zielonego groszku?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętasz może w którym wpisie bo nie moge znaleść

      Usuń
    2. będzie na blogu czyli jeszcze nie było :)

      Usuń
  17. Ile około gramow ma porcja makaronu dla jednej osoby? Bo mam makaron tagliatelle normalny nie w gniazdkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świeżego tak ok. 200 gramów - czyli ok. 300 kcal

      Usuń
  18. Co myslisz o zupie fasolowej z ziarenek fasoli? Bez mąki i śmietany , tylko kawalki kiełbasy mogą być tluste..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast kiełbasy dodaj chudy, wędzony boczek

      Usuń
  19. najlepszy sos do makaronu na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  20. jak wygladalaby kalorycznosc tego dania jezeli dodalabym kurczkaczka? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam w domu tylko mleko 0.5% i 3.2 a chce zjesc owsianke które użyć? Czy np pomieszac troche tego troche tego?

    OdpowiedzUsuń
  22. Małgosiu, bardzo dobre, super sosik. Powiedz mi czy wiesz coś o jagodach acai bo o goji coś już pisałaś. W necie piszą to samo o jednych i drugich. Czy warto kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto jako dodatek do np. granoli czy domowego musli,
      mają dużo witamin, aczkolwiek ja dodaję je zimą,
      jak pojawiają się truskawki, jagody, borówka - odstawiam acai i goję

      Usuń
    2. Ja mieszkam w uk i kupuje w sklepie ze zdrową żywnością skoncentrowane soki zacai i goji i codziennie pije 20 ml tego i tego soku , nie sa tanie ewiec podejrzewam ze ich jakośc tez jest dobra :)
      gosiu myslisz ze to dobrze tak poic ? Aaa i jeszcze sok z aloesu ,, mam nadzieje ze nie przeszkadza łączenie tych wszystkich sokow?
      W końcu to samo zdrowie :)

      Usuń
    3. 20 ml nie zaszkodzi,
      to samo z aloesowym, jednak jeśli nie masz wrzodów czy problemów z dwunastnicą nie ma sensu pić go codziennie,

      Usuń
    4. Aloesowy jest trzy razy dziennie. Wzoruje sie z ulotki. 15ml . Ja pijam przeważnie dwa, czasem raz, czasami trzy.
      podobno ma duzo dobrych dzialan wiec mnie skusilo.
      20ml nie zaszkodzi acai i goji? Wzoruje sie rowzniez ulotka, sama nie ustalalam dawkowania...
      przeciez te owoce sa podobno najlepsze ?Hmmm.. :) ;)
      a tych sokow az często brakuje w sklepie

      Usuń
  23. aa Małgosiuu moge jesc makaron zwyklyy taki bialy czy musze pelnozirnisty(brazowy) ? :)) bo slyszalalm zee taki zwykly jest strasznie tluczacyy :\\

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oba mają zbliżoną kaloryczność ALE pełnoziarnisty dłużej się trawi przez co dłużej jesteś syta, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi no i ma wartości odżywcze

      Usuń
    2. od czasu do czasu możesz zjeść biały ale na co dzień wybieraj ciemny

      Usuń
  24. Czy w tym przepisie moge użyć świeży szpinak z torebki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak mrozisz szpinak ? Widze takie fajne kostki :)

      Usuń
    2. to jest kupiony gotowy z mrożonki

      Usuń
  25. Uwielbiam Twój blog! Jest genialny ! Zaglądam na niego codziennie od początku roku bo jest dla mnie prawdziwą inspiracją i dużo się z niego uczę. Jestem fanką zdrowej żywności i podzielam Twoją filozofię odżywiania. Często przygotowuje podobne danie. Szpinak wyhodowałam sama w ogródku i obecnie jem go bardzo dużo, pokochałam koktajl z dodatkiem pomarańczy, kiwi i wody mineralnej. Jednak zastanawia mnie czy spożywanie szpinaku kilka razy w tygodniu w postaci takiego koktajlu, lub jako zamiennika zielonej sałaty nie jest przesadą, z racji iż zawiera on kwas szczawianowy? Co myślisz na ten temat? Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jony szczawianowe ma każde warzywo, ale malutko, sałata ma bardzo mało,
      duże ilości ma rabarbar, którego nie powinno się jeść dużo, no i szpinak,
      raz w tygodniu można zjeść ale kilka razy nie bardzo,

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, muszę zatem spróbować zamrozić liście szpinaku zanim wyrosną zbyt duże i odstawić mój ulubiony zielony koktajl.

      Usuń
  26. Super przepis, czekam na dodanie go do jadłospisu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. A jakie są proporcję dla dwóch osób? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie sądzisz, że podane dla 4 osób składniki należy podzielić przez dwa? ;)

      Usuń
  28. A co jeśli nie lubię szpinaku?? Można na coś zamienić? P.s robiłam dziś twoje medaliony z polędwiczek wyszły pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  29. A jak często można jeść makaron?? w mojej rodzinie wszyscy jedlibyśmy go codziennie w różnych wersjach, tylko boję się, że tak często nie można... :). pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeść trzeba wszystko, jadłospis musi być zbilansowany, więc makaron codziennie nie jest dobrym pomysłem,
      musi być miejsce na inne rzeczy, kasze, ryż, ziemniaki etc.

      Usuń
  30. Małgosiu, a co sądzisz o makaronie razowym z jarmużem (lekko przesmażonym z czosnkiem i łyżką oliwy)?

    Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
  31. jakiej firmy ten makaron?

    OdpowiedzUsuń
  32. mam świeże liście szpinaku, któe pozostały mi po pesto. w jaki sposób mogę je zamrozić żeby mieć poźniej na takie sosiki?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wrzuć do woreczka np. takiego śniadaniowego lub do pojemnika i do zamrażarki

      Usuń
  33. Dzieki bo myslalam trzeba go jeszcze blanszowac

    OdpowiedzUsuń
  34. To danie jest meeeega :) Niebo w gębie :D Twoje przepisy są super pyszne, proste i co najważniejsze expresowe! dziękuje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam!pycha!myslalam,ze sos bedzie kwasny,ale pozytywnie sie zaskoczylam:)

      Usuń
  35. Witaj Małgosiu. Do tego dania chciałam użyć świeżego szpinaku baby i czy mam dodać tyle samo gram świeżego co mrożonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyj całą torbę tą w której sprzedają

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz

      Usuń
  36. Gosiu a suchego makaronu ile to będzie? bo nie mam w gniazdkach. I jeszcze pytanko, czy to danie mozna jeść hmm jakby to powiedziec ,na co dzien', czy jednak od święta, dla smaku? Ponieważ zawsze kiedy zostaje mi feta robię je, a zastanawia mnie czy Twoje inne jadłospisowe propozycje makaronu z fetą i różnymi warzywami zawierają wiecej wartości odżywczych? Bo nie wiem czy popadam w skrajności czy naprawdę szpinak z jogurtem to zbyt ,mało' warzyw w jednym posiłku obiadowym:) bo makarony jadam tylko na obiady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 gniazdka to ok. 80 g suchego makaronu,
      nie bardzo rozumiem pytanie - w odżywianiu ważna jest różnorodność więc cokolwiek jedzone "na co dzień" nie jest wskazane,
      jeśli zostaje Ci feta posyp nia inne danie z makaronu z warzywami, chociażby warzyne leczo czy penne z cukinią i papryką na przykład

      Usuń
  37. Jeszcze jedno pytanko, czy zamiast szpinaku mozna użyc brokuła?

    OdpowiedzUsuń
  38. Małgosiu, jakiej fety używasz? Czy ser Favita może być? Czytałam, że ma E575 uważany za nieszkodliwy. Co o tym myślisz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w większości Favity,
      E575 nie jest szkodliwe, nie wszystkie E są szkodliwe, znacznik "E" oznacza że dana substancja została dopuszczona do stosowania w Unii Europejskiej,
      to nie jest tak że to co jest oznaczone E jest szkodliwe ;)

      Usuń
  39. Małgosiu, powiedz mi kochana, czy szpinak wywołuje gazy?

    OdpowiedzUsuń
  40. właśnie to jem,bardzo smaczne,polecam'

    OdpowiedzUsuń
  41. a jeśli chcemy użyć makaronu świderki to ile wziąć- szklankę? żeby wagowo wyszło podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu, jak czesto 3 letnie dziecko moze jesc szpinak? 2-3 razy w tyg jest ok? Szpinak z makaronem jak Twoj lub robie kotleciki szpinakowe.Córka lubi te dania co mnie cieszy bo wiele dzieci nie przepada za tym warzywem

    OdpowiedzUsuń
  43. Małgosiu, przepyszne danie. Jak większość zamieszczonych w Twoim blogu. Roladki w sosie curry oraz polędwiczki w sosie grzybowym powaliły mojego męża na kolana. Stwierdził, że te dania są pyszne a chcę zaznaczyć, że jest strasznym niejadkiem i dopasować mu z jedzonkiem jest nie lada wyczynem.
    Mam pytanie czy masz może przepis na sos słodko-kwaśny?
    Pozdrawiam serdecznie.
    bluemona

    OdpowiedzUsuń
  44. Przeeeeepyszne! dzisiaj zrobiłam i jutro też mam zamiar :)

    OdpowiedzUsuń
  45. pychotka to danie zamiast jogurtu greckiego użyłam naturalnego i bardzo smaczne :)uwielbiam take dania

    OdpowiedzUsuń
  46. Jogurt mi sie warzy mimo hartowania. To trzeba tylko lekko podgrzać, czy doprowadzać do wrzenia? Bo doprowadziłam do wrzenia i pewnie dlatego mi się zważył

    OdpowiedzUsuń