czwartek, 15 maja 2014

Puszyste lody bez maszyny - moja autorska receptura! Ręczę za jakość tych lodów !

Po publikacji artykułu na temat lodów dostępnych na rynku(klik), prosiliście o przepis na domowe lody.
Weekend za pasem, więc postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domowe lody, bez użycia maszynki do lodów, aby każdy mógł je sobie zrobić na weekend. A zrobi je każdy kto ma w domu mikser, garnek i metalową miskę.
Receptura i sposób wykonania jest mój, autorski i ręczę za niego ;)
Lody wykonane ściśle według rozpiski, nie mają prawa się nie udać.

Jak już wspomniałam w artykule, aby lody były smaczne i puszyste muszą być odpowiednio napowietrzone i to jest klucz.

Na zdjęciach poniżej macie każdy etap powstawania moich lodów. Na każdym widać charakterystyczne bąbelki powietrza, także po zamrożeniu.
Jeśli macie mikser, którego nie trzeba trzymać to genialnie. Jeśli nie, uzbrójcie się w cierpliwość.
Ale cierpliwość zostanie wynagrodzona cudownym smakiem lodów, bez konserwantów, barwników, sztucznych aromatów i podejrzanych dodatków. Sama natura.

Jedna gałka lodów ma ok. 130 kcal


Przepis na śmietankowo - jogurtowe lody waniliowe 
(baza do lodów smakowych - czekoladowych, owocowych etc.)

* 6 żółtek (jajka rozmiar L)
* 5 łyżek cukru trzcinowego 
* 400 ml śmietany kremówki 
* 1 łyżka cukru pudru
* 5 łyżek jogurtu greckiego 
* laska wanilii

1. W wysokiej metalowej misce ucieramy żółtka z 5 łyżkami cukru na kogel mogel ok. 4 minut. Masa ma być prawie sztywna i po naciśnięciu palcem, mieć konsystencję pianki.

2.  Do masy jajecznej dodajemy prawdziwą wanilię rozcinając laskę i wydłubując czarne ziarenka. Mieszamy.

3. Miskę z masą jajeczną stawiamy na garnku z gotującą się wodą (pod garnkiem minimalny ogień) i cały czas mieszamy trzepaczką ok. 3-4 minut. Masa ma mieć konsystencję kremu.
Zdejmujemy masę z garnka z wodą i ubijamy aż wystygnie. Po ostygnięciu dodajemy po łyżce jogurtu greckiego cały czas ubijając.


4. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru.
5. Do śmietany kremówki cały czas miksując dodajemy po łyżce masy jajecznej. Jak masy się połączą wlewamy do pojemnika i zamrażamy.

Zwróćcie uwagę na pęcherzyki powietrza w masie. Masa ma być dobrze napowietrzona. 


Chcąc zrobić lody czekoladowe, czekoladę dodajemy do masy jajecznej przed postawieniem jej na garnku z wodą (tak samo jak z wanilią). W przypadku lodów owocowych owoce należy najpierw zmiksować i dodać do masy jajecznej w tym samym momencie w którym dodaje się wanilię i czekoladę.
Chcąc zrobić lody śmietankowe nie dodajemy wanilii.

Po wyjęciu lodów z zamrażarki nadal widać pęcherzyki powietrza. 
Dobrze napowietrzone lody są delikatne i puszyste. 

Po wyjęciu z zamrażarki, a przed formowaniem kulek odczekaj 5 minut.



133 komentarze:

  1. wyglądają przepysznie:) jak tylko skończą się te chłody na dworze to na pewno spróbuję. dziękujemy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wyprobuje w weekend:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, robię je na weekend !!! a ta smietana to ma być 30% ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak i najlepsza jest z biedronki - ubija się na beton ;)

      Usuń
    2. Ta z biedronki jest rewelacyjna:)

      Usuń
    3. ta w kubku? muszę spróbować, ja od lat używam łowickiej 36% i zdarzyło się kilka razy że podczas ubijania zrobiło się z niej "masło" Baśka P.

      Usuń
    4. ja ze śmietaną łowicz też miałam kilka wpadek, odkąd spróbowałam tej z biedronki już innych nie testuję ;)

      Usuń
    5. Hmm, nie widziałam w Biedrze śmietanki, może przeoczyłam. A czy w jej składzie jest karagen?

      Usuń
    6. Niestety jest.

      Usuń
    7. Uważajcie na śmietankę z biedronki bo zawiera karagen, ktory jest rakotworczy!

      Usuń
  4. Wyglądają genialnie:) w weekend wypróbuję:) W imieniu wszystkich czekających na przepis dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmm wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Niech no tylko zrobi się ciut cieplej... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! I nie skomplikowany, bo bez użycia specjalnej maszyny!
    Jedno pytanie - jakiej wielkości pojemnika potrzebuje? 1 litr ?

    OdpowiedzUsuń
  8. OMG !!! Małgosiu jesteś niesamowita !!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja!! Świetny blog, który obserwuję już od dłuższego czasu: smakowita strona wizualna a zawartość info w s p a n i a ł a:D Gratuluję i pozdrawiam! Diana:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale moje dzieciaki się ucieszą, będą lody na weekend :-):-P

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ciekawe, wyglądają pysznie! :)
    tak na marginesie do Was drodzy czytelnicy - nie rozumiem i na śmiech mi się zbiera gdy czytam "co dodać zamiast śmietany i jogurtu?" Przecież nie dodamy wody! Chcecie lody light? Zmiksujcie owoce i zamroźcie! Chcecie dobre, porządne lody? Trzymajcie się przepisu! A jak ktoś chce lody jeść tonami to rzeczywiście niech zmrozi owoce i zmiksuje z wodą... To deser, jak zjesz kilka gałek raz na jakiś czas, nic Ci nie będzie... A potem będą komentarze - mi nie wyszło, rozlatują się...etc. Dajcie żyć... A Ciebie Małgorzato naprawdę podziwiam za cierpliwość, czytając niektóre komentarze! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpisuję się pod tym, co Anonimowy rzekł.

      Małgoś - dziękuję za kolejny pyszny przepis.

      Usuń
    2. Ja również podpisuje się co napisała Anonimowy.
      Małgosiu masz cierpliwość :-) i już dawno miałam napisać jak niektóre wpisy mnie denerwują, takie jak "czy truskawkę można zastąpić maliną" czy gdzie "kupić laskę wanilii" ( na pewno w aptece) albo "na jakiej patelni smażyć" to mnie złość bierze, że niektórzy ludzie są tak nieogarnięci. E.Ł.

      Usuń
    3. lody są z 6 żółtek więc już na pewno nie są light, niektórzy mają nietolerancje laktozy albo insulinooporność i nie mogą spożywać nabiału.

      Usuń
    4. w poście nie ma słowa o tym że te lody są light ;)
      A osoby z nietolerancją laktozy i insulinoopornością nie muszą ich jeść. Nie dogodzę wszystkim a o lody prosiły tabuny osób ;)

      Usuń
    5. Slusznie powiadasz, ja, jak widze takie glupie pytania to mam poczucie, ze to jakies mlodociane trolle.. pozdrawiam
      D.

      Usuń
    6. No błagam. .."jajo mądrzejsze od kury" .gosiu skad Ty lochana masz tyle cierpliwości :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. Fajny przepis :-) ale mam pytanie ile można dodać np. truskawek żeby lody były dobre 9tzn. żeby masa nie była zbyt rzadka).

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej Małgosiu,
    bloga odkryłam dziś i od ponad godziny (zamiast pracować), studiuję Twoje przepisy. Jestem oczarowana ;-) Na pewno wiele z nich wprowadzę do swojego jadłospisu, ponieważ od ponad pół roku staram się zdrowo odżywiać, ćwiczę również, generalnie doprowadzam swój organizm do porządku.
    Mam jednak pytanie z innej beczki (wybacz). Powszechnie wiadomo, że powinno się jeść częściej, ale mniej w równych odstępach czasu. Bardzo często czytam, że w codziennym jadłospisie należy umieścić 5 posiłków dziennie. Czy jedząc 4 posiłki dziennie dokładnie co 4 godziny nie zrobię sobie krzywdy? Bardzo bym nie chciała, aby metabolizm mój zwolnił, ale cztery posiłki dużo bardziej mi pasują do codziennego rozkładu dnia (śniadanie 7:00, drugie śniadanie 11:00, obiad 15:00, kolacja: 19:00).
    Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś znalazła chwilę na odpowiedź :-)
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli np. dużo śpisz i masz taki rozkład dnia że 5 posiłków nie zmieścisz mogą być 4 ale kaloryczność musi być taka sama jak przy 5 - czyli każdy z tych czterech posiłków musi być ciut większy

      Usuń
    2. Śpię zazwyczaj od 22 do 06:00 lub 06:30, więc nie jest źle. Zmieściłabym 5 posiłków dziennie co trzy godziny, bo funkcjonowałam tak jakiś czas, ale miałam wtedy wrażenie, że cały mój dzień kręci się wokół posiłków. Wszystko musiałam im podporządkować, a nie zawsze było to możliwe, i często kolidowało to z czasem treningów.
      Co do kaloryczności moich aktualnych czterech posiłków, to jak najbardziej porównywalna jest do tej wcześniejszej, gdy jadłam pięć posiłków. Obecnie nie czuję głodu, nie jestem przemęczona czy rozdrażniona, wręcz przeciwnie. Rozpiera mnie energia, więc mam nadzieję, że nie jest źle :-)
      Agata

      Usuń
  15. suuuuper :) w weekend robię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobię moim niespodziankę w weekend :) Super przepis:) czekam na dalsze inspiracje :)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Bomba, dodaj tylko proszę jakiś szybki przepis na białka, które zostały:) Może jakiś dodatek do lodów ...:) Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przygotuj 250 ml musu owocowego (musi byc dość słodki)
      ostudź do kilku stopni .
      dodaj jeszcze dwa białka (razem 8) , ubijaj , stopniowo dodająć trzy łyzki cukru .
      wymieszaj szpatułką uważając , żeby nie rozbić pęcherzyków powietrza .
      przełóż do rękawa cukierniczego .
      wysmaruj kokilki podwójną warstwą masła .
      wypełniaj warstwami , tak , żeby w kokilce nie pozostał żaden duzy pęcherz , brzegi kokilek przetrzyj palcem , żeby masa nie przypaliła się do porcelany .
      piecz w około 200 st , do momentu , aż znacznie wyrośnie (około 20min), sprawdź wykałaczką .
      podawaj w kokilce na talerzu w sąsiedztwie gały wcześniej uzyskanych lodów .
      suflet owocowy z domowymi lodami .

      pozdrawiam,
      Roland Knittel

      Usuń
  19. Uwielbiam Cię za ten przepis ♥

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy zamiast cukru trzcinowego może być normalny?

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają lepiej niż z z niektórych cukierni :)
    Napewno wypróbuję, niech się tylko ociepli, chociaż moje córcie to by jadły lody nawet w mróz :)))
    Pozdrawiam Cię Małgosiu i również podziwiam za cierpliwość...

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak patrzę na te zdjecia to wydaje się jakby to było takie proste :-) wyglądają pysznie i puszyście:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. A gdzie kupic wanilie w laskach??:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepie spożywczym na dziale z dodatkami do ciast

      Usuń
  24. MNIAM :) są perfekcyjne :) uwielbiam lody - dobrze że już robi się cieplej będzie można je wcinać na okrągło. potem to wybiegam, albo wyskacze... cokolwiek :) u mnie o teorii bycia nikim :) ściskam

    OdpowiedzUsuń
  25. prawdziwy smakołyk! :) uwielbiam lody wanioliowe :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Koniecznie muszę wypróbować, wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakie cudne!! Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  28. No kochana prawdziwy rarytas! :) W sobotę na pewno zrobie :) Twój blog to uczta zdrowego żywienia ciała ale także duszy! :)))

    Zmieniasz podejście do życia i sposobu żywienia! Jesteś niesamowita!!! :)

    Pozdrawiam,
    cikunia

    OdpowiedzUsuń
  29. A jeśli chodzi o lody czekoladowe - dodać ciemne kakao, czy lepiej rozpuszczoną czekoladę? I w jakich ilościach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ciemne kakao to łyżkę a jak rozpuszczoną czekoladę to 2 kostki

      Usuń
  30. Super przepis, muszę koniecznie wypróbować tylko mam jeszcze pytanko. Jaka jest kaloryczność takich lodów? Bo jestem na etapie liczenia kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież wyraźnie jest napisane ile ma kalorii 1 gałeczka. Czytaj od deski do deski :)

      Usuń
    2. Witam.
      Blog świetny, nic dodać nic ująć. Napisany rzeczowo, konkretnie, dokładnie podane proporcje, kalorie itp. Wyczerpujące info.
      Moje lody też są puszyste, troszkę mniej z nimi zachodu: żółtka ubite z cukrem, łżką gorącej wody białka ubite na sztywną piankę z cukrem (ale to jak kto chce), śmietanka 30% (koniecznie z Biedry, najlepsza) ubita na sztywno, + łyżeczka extraktu waniliowego (gwarancja puszystości) + dodatki jakie kto chce = wyśmienicie puszyste lody. Piekielnie je uwielbiamy :)
      Życzę wszystkim smacznego.
      A Tobie Małgosiu serdecznie gratuluję i życzę dalej wytrwałości i super pomysłów na tworzenie bloga i pyszności.
      A na lody domowe wyśmienite każda pogoda i humor są dobre :)

      Usuń
    3. Na samym wstępie masz podaną ilość kalorii dla 1 gałki lodów :)

      Usuń
    4. Kurcze, faktycznie jest napisane!!:) Chyba te lody tak zawróciły mi w głowie:)

      Usuń
  31. Małgosiu rozpieszczasz nas :):):):)Dziękuje ci Kochana :):) Pozdrawiam :):)Ania

    OdpowiedzUsuń
  32. WoW ! Wyglądają nieziemsko !
    Czy jogurt grecki mogę zastąpić naturalnym ?

    OdpowiedzUsuń
  33. jesli chce dodac kakao lub truskawki to w ktorym momencie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ubijesz jajka z cukrem, przed postawieniem miski na garnek z wodą dodajesz owoce lub czekoladkę - to jest ten sam moment w którym dodajesz wanilię

      Usuń
  34. No to teraz już się nie wykręcę, zawsze moje lody wychodziły twarde jak skała, i teraz wiem, ze to wina nieobecnych bąbelków powietrza ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Super przepis ! Moje lody już zrobione. Chłodzą się w zamrażarce. Córcia- wielki lodożerca już się nie może ich doczekać... Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  36. genialne, robię jak temperatura trochę wzrośnie na zewnątrz! uwielbiam Twojego bloga <3

    OdpowiedzUsuń
  37. Malgosiu, jestes wielka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Boskie lody aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Gosiu, a jaki jest minimalny czas zamrażania tych lodów? bo zrobiłam, wstawiłam, do zamrażalki a moja pociecha łazi i non stop je wyjmuje i sprawdza, oszaleć można, jeszcze mi zamrażalkę przez tą niecierpliwość rozmrozi ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. To i ja mam pytanko - czy mogłabyś napisać w gramach (oczywiście w przybliżeniu) ile ma być jogurtu greckiego ?? Pytam bo jednak łyżka łyżce nierówna, a i wyobrażenie o tym ile należy na tę łyżkę nabrać bywa odmienne :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Jestem wielkim amatorem lodów :D ... Oczywiście z umiarem :)
    Ten przepis mi się na bank przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  42. A ja mam pytanie czy można czymś zastąpić jajka czy raczej bez tego się nie obejdzie ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. Czyli dobrze rozumiem że wyjdą puszyste mimo braku mieszania ich w trakcie zamrażania?
    Jesteś wielka!

    OdpowiedzUsuń
  44. Pyszności :) Trzeba będzie wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  45. Ale to musi być pyszne :-) uwielbiam lody. Koniecznie muszę je zrobić. Dziękuje Gosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  46. Pysznie wyglądają napewno będą zrobione :-)

    OdpowiedzUsuń
  47. To ja dodam tylko, że cukier trzcinowy chyba raczej taki jasny - damerara. Ja dodałam ciemny, taki lepki - muscavado, i zostawił taki specyficzny, melasowaty posmak. Zobaczymy jak będzie po zamrożeniu. I kolor w związku z tym wyszedł kakaowy nie żółty :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Czy można zamiast cukru trzcinowego i cukru pudru dodać syrop z agawy lub stewię?

    OdpowiedzUsuń
  49. Witam!Blog jest niesamowicie ciekawy i zaglądam tu każdego dnia:) Mam pytanie czy zamiast cukru trzcinowego i cukru pudru mogę dodać syrop z agawy, syrop klonowy lub stewię?

    OdpowiedzUsuń
  50. Na reszcie widzę lody bez użycia maszyny, dziękuję, wyglądają pysznie - na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  51. a może byc fruktoza zamiast cukru trzcinowego?

    OdpowiedzUsuń
  52. Zrobiłam wczoraj wieczorem :) Wyszły pyszne, chociaż puszysta i z bąbelkami jest tylko wierzchnia warstwa grubości ok. 1 mm, reszta jest twarda, ale ja akurat takie twarde lody lubię. Nie wiem czemu nie wyszły mi takie jak tobie, może za krótko, albo za mało dokładnie ubijałam, ale nie mam wprawy. Żółtka z cukrem ubijałam zwykłą trzepaczką, śmietankę z cukrem pudrem i potem te dwie masy razem, już mikserem. Ale strasznie długo mi wychodziło zarówno to ręczne mieszanie, jak i ubijanie mikserem, do uzyskania mas o odpowiedniej, opisanej przez ciebie konsystencji, a i tak chyba nie była to jeszcze konsystencja taka jaka powinna być, widziało mi się długo, to skończyłam ubijać ;) Zrobiłam wersję podstawową bez wanilii, i śmietankę miałam z Biedronki, ale 330 ml, a nie 400 jak jest w przepisie, bo przy zakupach zapomniałam jaka to miała być ilość. Zamiast jogurtu greckiego dałam jogurt naturalny gęsty. Jak dla mnie wyszło pycha.

    OdpowiedzUsuń
  53. A jogurt grecki nie zostawia posmalu kwasowosci? Moje sie wlasnie zamrazaja ale zanim je wstawilam do zamrazarki sprobowalam masy i bulyla lekko kwasowa, tak ma byc??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może to kwestia jogurtu, moje nie były kwaskowate

      Usuń
  54. Malgosiu, jutro planuje zrobic lody z Twojego przepisu. Chcialabym dodac do nich orzechy i stad moje pytanie: w ktorym momencie najlepiej je dorzucic? Z gory dziekuje za odpowiedz i za wszystko co dla nas robisz. Wiele Twoich przepisow wyprobowalam i sa fenomenalne. Pozdrawiam i zycze mnostwa motywacji i radosci na co dzien! :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu zmielone orzechy dodajesz wtedy kiedy wanilię czyli do ubitych żółtek z cukrem przed postawieniem masy na garnek z wodą.

      Usuń
  55. Gosiu, znasz moze przepis na lody dietetyczne bez uzycia maszyny do lodow? Czym moge zastapic cukier trzcinowy, cukier puder i smietane? Pozdrawiam! :-) Janina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukier trzcinowy i cukier puder ksylitolem, a śmietany w tym przypadku nie da się zastąpić bo trzeba ją ubić,

      Usuń
  56. Masz moze pomysl, jak zrobic lody mietowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście ;)
      listki mięty kroisz bardzo drobno, i miksujesz blenderem z jednym jajkiem, resztę jajek miksujesz z cukrem tak jak w przepisie i łączysz razem z jajkiem miętowym, dalej postępujesz tak jak w przepisie

      Usuń
  57. a mi nie wyszły jak połączyłam ze śmietaną to zrobiły mi się grudy masłowate

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dokładnie tak samo... :(

      Usuń
  58. Jeśli chciałabym zrobić lody truskawkowe, czy malinowe, to ile tych owoców trzeba dać do podanego przepisu???

    OdpowiedzUsuń
  59. Małgosiu, wyszły genialne... truskawkowe... To jest hit! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  60. Zrobiłam smaka całej rodzince...czekali,czekali,czekali ....i niestety nie wyszły :( Nie były puszyste tak jak je opisałaś.Wyszły mi zbite,twarde jak kamień :(
    Myślę że winą tego jest użycie miksera zamiast trzepaczki (której nie posiadam na wyposażeniu)
    Ale się nie poddaję,wpisuję na listę zakupów TRZEPACZKĘ i zaczynam od nowa:)

    OdpowiedzUsuń
  61. Zrobione.
    Zamroziłam część w małym pudełku, bo do jutra nie wytrzymam - kurcze, jakue one dobre! IDEGALNE, jak mawiała moja córcia...
    Jutro opinia dziwciaków, bo to prezent :)
    Dziękuję kochana za KOPA ;)

    OdpowiedzUsuń
  62. Czy można te lody zrobić za pomocą maszynki do lodów?

    OdpowiedzUsuń
  63. zwarzyla mi sie smietanka!! co robic?? :(:(

    OdpowiedzUsuń
  64. Czy w trakcie mrożenia masy wyjmujesz ją i mieszasz (choć raz), żeby lody wyszły puszyste, czy Twój przepis tego nie wymaga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie wyjmuję i nie mieszam aczkolwiek można by było ;)
      ja jakoś za leniwa jestem na to :) :)

      Usuń
    2. Zrobiłam, mrożą się na jutro. Jedzenie lodów w ogrodowej altanie.. już nie mogę się doczekać :)
      Martwi mnie tylko, że gotowa masa po przełożeniu do pudełka, nie miała takich bąbelków jak Twoja (sama jajeczna owszem, ale po połączeniu ze śmietaną, bąbelki zniknęły..), a miksowałam naprawdę długo i cierpliwie :) Gotowa, połączona masa była dość gęsta i kremowa.. No cóż, zobaczymy jutro jaki będzie efekt, ale myślę, że mimo wszystko się nie zawiodę.
      P.S. Lody mrożą się w zamrażarce w garażu, więc też nie mieszam masy :D ach to lenistwo!

      Usuń
  65. Lody zrobione, zamrożone, zjedzone. Mieszałam ostro, niezła gimnastyka na bicepsy :) wyszły. Użyłam kremówki Zott, ubiła się. Jak zwykle dziękuje za str, zaangażowanie Twoje.

    OdpowiedzUsuń
  66. A w kremówkę gdzie Małgosiu się zaopatrujesz, która najlepsza Twoim zdaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. próbowałam wielu ale najlepsza jest z biedronki , naprawdę, nie ma sobie równych bo ubija się na skałę,
      poleciła mi ją koleżanka i jest rzeczywiście świetna

      Usuń
  67. czy musi byc miska metalowa.takiej nie mam.mam zaroodporna

    OdpowiedzUsuń
  68. Gosiu a jakie lody ''kupne'' są najlepsze według Ciebie?, chodzi mi o te ogólnie dostępne w marketach.

    OdpowiedzUsuń
  69. Witam! Jak długo można takie lody przechowywać w zamrażarce?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Gosiu, pisalas cos o mixerze. W ktorym momencie go uzywac? Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cały czas,
      miksując jajka, i potem całą resztę

      Usuń
  71. A czy do ubijania smietany moge dac zmielony ksylitol?a zamiast cukru trzcinowego tez ksylitol ?

    OdpowiedzUsuń
  72. Jesteś w stanie powiedzieć ile jest kalorii w 100 ml?

    OdpowiedzUsuń
  73. robiłam jakiś czas temu,są pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  74. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, dodałam rozmrożone jagody.Lody pysze,ale moje wyszły dość twarde i nie miały bąbelków.Użyłam śmietany łaciatej 30%. Jutro będę robiła drugi raz . tym razem kupię śmietanę z Biedronki.

    OdpowiedzUsuń
  75. a do lodów czekoladowych, to czekolada mleczna, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  76. czy jeśli smietana nie chce sie ubic na bardzo sztywna, mozna dodac smietan fix?

    OdpowiedzUsuń
  77. Przed chwila robilam, niestety masa mi sie zważyła :( mimo to wsadzilam je do zamrazarki. Mozna je bezpiecznie zjesc?

    OdpowiedzUsuń
  78. Ohhhh takie piękne i wyglądają apetycznie. Narobiłaś mi ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  79. a musi być jogurt grecki ?

    OdpowiedzUsuń
  80. Małgosiu ale n ile to trzeba zamrozić?

    OdpowiedzUsuń