środa, 14 maja 2014

Roladki z grillowanej cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską



Prognozy pogody na nadchodzący weekend, są delikatnie mówiąc mało optymistyczne. Warto więc już teraz zaplanować sobie ten czas i spędzić go w miłym towarzystwie. Dobre jedzenie ma tu niebagatelne znaczenie.
Roladki z grillowanej cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską sprawdzą się zarówno na kolacji ze znajomymi, rodzinnym spotkaniu, jak i kolacji we dwoje.
Kremowy serek mascarpone doskonale komponuje się z awokado i świeżą miętą. Smak całości wyostrza i podkreśla bardzo delikatna nuta czosnku.
Roladki możecie zrobić bez szynki parmeńskiej, jednak jej lekko wędzony smak bardzo mi tu pasuje ;)
Przekąska jest bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu.

Kaloryczność jednej roladki to ok. 70 kcal



Składniki na 7 roladek :

* jedna średnia cukinia 
* 7 plasterków szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, lub innej surowej 
* 1 dojrzałe awokado
* 2 łyżki serka mascarpone 
* pół ząbka czosnku
* sól
* świeża mięta 




























1. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry i delikatnie solimy. Grillujemy z każdej strony na delikatnie posmarowanej oliwą (przy użyciu pędzelka silikonowego) patelni grillowej (może być zwykła teflonowa).
2. W miseczce ucieramy miąższ awokado, mascarpone, wyciśnięty czosnek i posiekane liście mięty na gładką masę.


3. Wystudzone plastry cukinii smarujemy pastą z awokado i przykrywamy plasterkiem szynki. Zwijamy w rulonik.

4. Roladki dekorujmy listkami świeżej mięty.



39 komentarzy:

  1. Wygląda niebiańsko :-)
    Pozdrawiam
    Kasia D.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pychotka, musze kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej Małgosiu. "Hoduję" zakwas na swój pierwszy chleb. Dzisiaj jest trzeci dzień. Zakwas rośnie i rośnie i w związku z tym mam pytanie, czy do pierwszego chleba użyć całego zakwasu czy połowę, a resztę wyrzucić, zostawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć połowy (jednym rośnie jak szalony, innym wcale ;) )

      Usuń
    2. Dzięki. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    3. No to może jeszcze ja sie tu podepne :-) 5 dni karmiłam zakwas. Teraz jeszcze dwa dni postoi wg przepisu (od 7 dnia nadaje się do pieczenia). Czyli teoretycznie powinnam zagniatać chelb w czwartek. Czy mogę zagnieść chleb dzień później w piątek? Czy ten jeden dzień dłużej zakwas trzymac nadal w cieple czy juz schowac do lodówki?

      Byłabym wdzięczna za odpowiedź :-)
      Anna

      Usuń
    4. możesz upiec chleb w piątek,
      zakwas trzymaj ten jeden dzień poza lodówką,

      Usuń
    5. Super, dziękuje za błyskawiczna odpowiedź :-)

      Usuń
  4. Witam, szynkę parmeńska czy mogę zastąpić?? pytam z tego powodu że nie jadam wieprzowiny. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam i miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast szynki parmeńskiej podpraż na suchej patelni ziarna sezamu i posyp pastę z awokado tymi ziarnami przed zawinięciem w rulon

      Usuń
    2. Dziękuje :)

      Usuń
  5. Witaj Malgosiu! Nie wiem czy to dobre miejsce, ale mam prosbe. Czy moglabys kiedys napisac o prawidlowym zbilansowaniu diety wegetarianskiej? Czytalam mnostwo publikacji na ten temat niestety wiekszosc z nich jest sprzeczna badz nie dostarcza zadnych konkretnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super :) wyglądają pięknie na pewno wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czym mozna zastapic serek mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaj inny kremowy, naturalny np. Twój Smak Piątnica lub Turek

      Usuń
  8. Ale zbieg okoliczności! U mnie również roladki z grillowanej cukini, choc trochę w innym stylu :-)

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam szynkę parmeńską :) roladki prezentują się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj
    Super wykorzystam na urodzinowe przyjęcie mojego synka Wikusia, który jest wielkim fanem cukinii.
    Pozdrawiam JK

    OdpowiedzUsuń
  11. Można zastąpić cukinię bakłażanem ?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak się prazy pestki np. dyni ? Bo mi się spalają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prażysz na paleni teflonowej na bardzo małym ogniu, często mieszając

      Usuń
  13. Witaj Małgosiu !
    Nie wiem czy to dobre miejsce ale chciała bym Ci podziękować za zmianę sposobu myślenia o jedzeniu. Od zawsze słyszałam : musisz iść na DIETA! DIETA! i jeszcze raz DIETA!. Pielęgniarka szkolna czy lekarz mówili ciągle o jakiś dietach. Miałam duży uraz do wszelkiego rodzaju jedzenia i jadłam to co było. Dzięki Tobie wiem, że jedzenie jest dla nas a nie na odwrót. I za to DZIĘKUJĘ ;*
    Stała Czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja z kolei zapytam czym można zastąpić cukinię? Błagam, tylko nie bakłażanem :-D jak na złość ani jednego ani drugiego nie trawię ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o zastąpienie w tych roladkach to jeśli nie cukinia to tylko bakłażan ;)

      Usuń
  15. Witam Gosiu :) mam pytanie. Chcialabym przygotowac burgery z chudego miesa woloweo jednak nei mam piekarnika :( czy przygotujac cienke kotlety da sie "usmazyc" na patelni zawijajac je w papier do pieczenia ( tak jak Twoj przepis na piers z kurczaka) ? z gory dziekuje za odpowiedz ps jestem z Toba 15 tygodni i 7,5 kilograma odeszlo w sina dal. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zawiń w papier tylko daj trochę bulionu do mięsa (będzie delikatniejsze i bardziej soczyste)
      GRATULUJĘ UTRATY WAGI !!!

      Usuń
    2. Dziekuje i trzymaj kciuki za kolejne :) bulionu powinnam dodac do miesa czy polac nim miesa przez zawinieciem w papier ? Dziekuje za odp

      Usuń
  16. Kochana, dziękuję! Mam świetną przystawkę na sobotnie przyjęcie!!! :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Malgosiu, üprosze kilka slow o sushi.Mozna jesc???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie że można ;) uwielbiam sushi,
      robię sama, muszę wrzucić przepis ;)

      Usuń
  18. Tą cukinię trzeba pokroić w podłużne plastry?
    Kiedy jakiś przepis ze szparagami?

    OdpowiedzUsuń
  19. Wypróbowałam wczoraj ten przepis i mogę spokojnie każdemu polecić. U mnie funkcjonował jako donie kolacyjne z grzankami. Pychota. Myślę, że roladki będą stałym gościem na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda cuuudnie i pewnie też tak smakuje! Muszę zrobić w tym tygodniu i pokosztować jak się sprawdzi zrobię to na moją imprezkę urodzinową :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie je zrobiłam ( wiem, że już późno)! Są pyszne!! Z braku mascarpone użyłam zwykły chudy twaróg i zamiast mięty bazylie. Pozycja obowiązkowa w moim menu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ja zrobiłam z ziarnami sezamu niestety nie trafiło to w moje gusta, natomiast mój mąż był zachwycony.

    OdpowiedzUsuń