piątek, 16 maja 2014

Szparagi i fankuł z brązowym ryżem a'la risotto

Szparagi i fankuł z brązowym ryżem a'la risotto



Z sezonem na szparagi jest tak, jak z sezonem na truskawki. Jest krótki i trzeba go wykorzystać maksymalnie. 
Kto nigdy nie próbował szparagów koniecznie musi nadrobić stracony czas, bo to warzywo, oprócz tego że jest bardzo smaczne, to jest również bardzo zdrowe. 

Szparagi to bogactwo witamin z grupy B, witaminy A i C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, białka i błonnika. 
Na szparagi szczególną uwagę powinny zwrócić osoby cierpiące z powodu obrzęków i problemów z wątrobą.
Połączenie wysokiej zawartości potasu z niską zawartością sodu i aktywnym aminokwasem asparaginą sprawia, że szparagi wykazują działanie moczopędne co pomaga w leczeniu obrzęków. 
Jeśli zaś chodzi o osoby mające kłopoty z wątrobą, to znaczenie ma tu obecny w szparagach glutation. Glutation to rodzaj białka składającego się z trzech aminokwasów cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, które wiążą toksyny. 
Duża ilość glutationu w organizmie wspomaga proces regeneracji wątroby i pomaga usuwać toksyny.
100 gramów szparagów to tylko 18 kcal - jedzmy do woli !

Czym różnią się szparagi zielone od białych ? 

Białe rosną w ziemi i nie mają dostępu światła, co uniemożliwia postanie chlorofilu. Zielone rosną na powierzchni, mają dostęp światła, a chlorofil, który się w nich wytwarza nadaje im barwę zieloną. 
Ot cała filozofia :) 
W smaku białe szparagi są bardziej delikatne, zielone mają wyrazisty, ostrzejszy smak. 

Ze szparagów na blogu są jeszcze:
Wkrótce kolejne przepisy.  


Porcja obiadowa dla jednej osoby (ok. 300 gramów) to ok. 450 kcal


Składniki dla 2 osób: 

* 1 pęczek zielonych szparagów 
* pół fenkukła (koper włoski)
* skórka z ćwiartki cytryny 
* łyżka klarowanego masła 
* 200 gramów brązowego ryżu 
* 3 ząbki czosnku
* 3 szklanki wody 
* sól, biały pieprz
* łyżka śmietany 18% lub łyżka masła
* łyżka oliwy 
* świeży koperek


1. Szparagi myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.


2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek (całe ząbki obrane jedynie ze skórki), pokrojone w kawałki szparagi i pokrojonego w kawałki fenkuła. Smażymy 3-4 minuty, aż warzywa się zeszklą. Wyjmujemy ząbki czosnku, zalewamy wodą, dodajemy skórkę z cytryny, solimy i dusimy ok. 20 minut.



3. Ryż dokładnie płuczemy i przesmażamy na łyżce oliwy w wysokiej, najlepiej teflonowej patelni. Przesmażony ryż zalewamy wywarem ze szparagów i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut).
Jeśli w trakcie gotowania ryżu, zauważymy, że trzeba dolać wody, dolewamy przegotowanej gorącej wody.
4. Pod koniec gotowania do ryżu dodajemy warzywa, świeży koperek, śmietanę lub masło. Dokładnie mieszamy.


41 komentarzy:

  1. ale fachowe informacje! skąd czerpiesz te wiadomości?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam bardzo dużo książek w domu, również podręczników akademickich ;)

      Usuń
    2. a mogłabyś coś polecić? sama chętnie bym się dokształciła i poczytała.

      Usuń
    3. pisałam pod którymś postem, kilku osobom,
      jak znajdę czas to kilka pozycji Ci wpiszę wieczorem

      Usuń
    4. ok, dziękuję bardzo. poszukałabym pod postami, ale chyba ciężko będzie to znaleźć..

      Usuń
    5. "Polecam Ci 'Nowoczesne zasady odżywiania" T.Campbell
      Ewa Dąbrowska "Ciało i ducha ratować żywieniem"
      koniecznie Michał Tombak "Czy można żyć 150 lat" ale także resztę jego książek
      genialna książka Haylie Pomroy "Dieta przyspieszająca metabolizm"
      a jak chcesz trochę mocniej to William Davies Dieta bez pszenicy"

      to miałaś na myśli? :)
      a o szparagach z jakiej książki te informacje?

      Usuń
    6. tak to te książki, na początek ;)

      o szparagach z innych, ale to nie jest tak że masz napisane w jakiejś książce np. szparagi . ........ i lista wartości tylko masz opisany konkretny składniki np. glutation i tam jest wpis o produktach w których występuje, w innej książce przy okazji informacji o obrzękach i zatrzymaniu wody też są wspomniane szparagi,
      tak zbieram informacje do artykułów, z kilku publikacji, łącząc zdobytą wiedzę w całość,

      Usuń
    7. jasne, rozumiem :) gdyby byłoby tak łatwo to każdy sam by do tego bez problemu doszedł :)
      a z publikacji / artykułów naukowych również korzystasz?

      Usuń
  2. Idealny pomysł na dzisiaj :) dzięki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio słyszałam jak specjalista od szparagów się wypowiadał i mówil, że zielonych szparagów nie obiera się. Ja nie wiem, bo nigdy nie robilam żadnych. A ty piszesz żeby obierać.... co ty o tym myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zielonych można nie obierać, ja jednak obieram po ostatniej akcji z zatruciem ogórkiem zielonym ze skórą (pisałam o tym na fb - byłam cała w wysypce przez 12 dni )

      Usuń
  4. co to jest fenkuł? i gdzie go dostane? pierwszy raz sie spotykam z ta nazwa ;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fenkuł to koper włoski, do dostanie w każdym większym sklepie

      Usuń
  5. z jakiej firmy uzywasz brazowego ryzu? neistety nie kazda jest dobra ;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu ratuj :)zrobiłam leczony z twojego przepisu ale za mocno przyprawilam,że aż pali :) jest szansa uratować potrawę?Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedynie dużą ilością wina (wypitego ) :))))))

      Usuń
  7. ale smacznie to wymyśliłaś :) ja niedawno przekonałam się do brązowego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Malgosiu kupiłam dziś oliwek z firmy monini ale nie zauważyłam że jest napis mieszanka oliwy extra vergine ochadzacych z UE,czy mimo to będzie dobra do pesto?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie z innej beczki. Chcialam zrobić dzisiaj naleśniki z mąki żytniej pełnoziarnistej i niestety mi nie wyszły
    A właściwie totalna katastrofa. Myślałam że nie ma znaczenia jaką się doda i zrobilam tak jak zawsze, tylko inna mąka.... Masz może przepis na takie naleśniki?
    Co myślisz o posmarowaniu ich serkiem mascarpone z czekoladą? Wiem, że to mało fit ale od czasu do czasu można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od czasu do czasu można ;)
      wrzucę przepis

      Usuń
    2. Ja też poproszę o szybki przepis na naleśniki z mąki razowej.
      Dziękuję

      Usuń
  10. na Sycylii mialam okazje jesc dzikie zielone szparagi. sa male i maja bardziej gorzki smak,ale nie wiem czy sa zdrowsze.co myslisz?

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu, co polecałabyś zrobić z młodą białą kapustą? w Lidlu są w dobrej cenie i chciałabym coś zrobić, ale nie mam pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w dziale sałatki masz przepis na fajną młodą kapustkę z koperkiem

      Usuń
  12. szukałam w wyszukiwarce, ale nie znalazło mi tego przepisu- dziękuję za odpowiedź :) kapusta już kupiona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu jest http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/06/delikatna-moda-kapusta-na-ciepo-jako.html

      Usuń
  13. uwielbiam te Twoje przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zastanawiam się czy można nie dodać fenkułu, bo u nas nigdzie go nie znalazłam :( a pozostałe składniki mam, może dać więcej zwykłego koperku, ale pewnie to nie to samo...

    OdpowiedzUsuń
  15. A co robimy z pieprzem???

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie się zachwycam smakiem tego cuda, skorzystałam z przepisu... bardzo dziękuję bo danie jest wyborne!! pozdrawiam... jak do tej pory wszystkie wypróbowane przepisy budzą mój zachwyt!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy w przepisie 200 gr to waga surowego ryzu?

    OdpowiedzUsuń
  18. zakochałam się w szparagach, dzisiaj zjadłam z cukinią i makaronem orkiszowym, a teraz będę robiła z Twojego przepisu z brązowym ryżem, mam też czerwony ;)

    OdpowiedzUsuń