piątek, 2 maja 2014

Tydzień 15 - jadłospis


Zapraszam na jadłospis na tydzień 15-ty. 
Przypominam, że nowe osoby, które chcą dołączyć, nie muszą zaczynać od jadłospisu pierwszego. Mogą zacząć od najnowszego, lub wybranego.
Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .


No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1564 kcal lub 1566 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 532 kcal
* jajecznica z 2 jajek (L) smażona na łyżeczce klarowanego masła - ok. 227 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy 
* 2 kromki chleba razowego posmarowane 2 łyżeczkami naturalnego serka twarożkowego -ok. 205 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal


I Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 408 kcal lub ok. 410 kcal

Pracujący i studenci ok. 408 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej - ok. 168 kcal
* mała cukinia - ok. 90 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku - ok. 50 kcal
* 1 kiszony ogórek - ok.7 kcal 
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* 1 łodyga selera naciowego - ok. 6 kcal
*  łyżka oliwy - ok. 80 kcal
* zielona pietruszka
* sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie),

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 410 kcal .
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów - porcja ok.300 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów - ok. 260 kcal
* do zupki wrzucamy pokrojone w kawałki udko z kurczaka (bez nogi) na którym gotował się wywar na zupę - ok. 150 kcal
Resztę kurczaka odkładamy na jutrzejszy obiad.

 UWAGA ! Zupy gotujemy więcej, aby starczyło na dwa dni. Osoby jedzące obiady "na zimno" w dniu dzisiejszym gotują tę zupkę na jutro na kolację !

Przepis na zupkę TU

II Przekąska ok. 270 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, jednego banana, jednego kiwi i łyżeczki otrębów - ok. 270 kcal


Kolacja ok. 284 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół czerwonej papryki - ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok.40 kcal
* pół kulki sera mozzarella - ok.100 kcal
* liście świeżej bazylii
* 1,5 łyżki dressingu (klik) - ok.114 kcal

Wtorek ok. 1579 kcal lub 1577 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 292 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* 5 truskawek z mrożonki (rozmrożonych)  - ok. 10 kcal
Przepis na domową granolę TU

I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami naturalnego serka twarożkowego, z sałatą lodową, rzodkiewką i zielonym ogórkiem pokrojonym w plasterki - ok. 255 kcal

Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 430 kcal

Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 2 garście sałaty lodowej lub mixu sałat
* cała czerwona papryka - ok. 60 kcal
* jedna starta na grubych oczkach marchewka - ok. 12 kcal 
* 10 czarnych oliwek -  ok. 40 kcal
* pół kulki sera mozzarella - ok. 120 kcal
* listki bazylii 
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* garść (ok.25 gramów) grzanek zrobionych z pełnoziarnistego chleba - ok. 100 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal 
* risotto z kurczakiem (użyj z wczorajszego wywaru) i zielonymi warzywami -porcja ok. 370 gramów - ok. 430 kcal
Przepis na risotto TU

II Przekąska ok. 250 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, szklanki truskawek (z mrożonki), kiwi i łyżeczki miodu - ok. 250 kcal


Kolacja ok. 350 kcal
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów - duża porcja ok. 400 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów - ok. 350 kcal

Środa ok.  kcal lub  kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 175 kcal
* jedno jabłko i jedna pomarańcza - ok.175 kcal


Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 484  kcal

Pracujący i studenci ok. 460 kcal 
*  sałatka cezar z kurczakiem - ok. 210 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z ogórkiem, rzodkiewką i plastrem chudej szynki - ok. 250 kcal
Przepis na sałatkę TU

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 484 kcal 
* 2 roladki z kurczaka - ok. 240 kcal
* 3 łyżki sosu - ok. 60 kcal
* 2 ziemniaki - ok. 130 kcal
* szklanka ugotowanej fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
Przepis na roladki TU

II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU

Kolacja ok. 325 kcal 
Faszerowany zapiekany bakłażan:
* jeden bakłażan - ok. 50 kcal
* jedna mała cebula - ok. 35 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
* 3 łyżki kaszki kuskus (przygotowujemy według przepisu na opakowaniu) - ok. 130 kcal
* słodka papryka, imbir, sól
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal

Z bakłażana wydrążamy środek robiąc "łódeczki" i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 7 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pokrojony w kostkę miąższ bakłażana. Smażymy 4-5 minut. Mieszamy z przygotowaną kaszą kuskus i doprawiamy do smaku przyprawami.
Z piekarnika wyjmujemy łódeczki. Napełniamy farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Czwartek ok. 1540 kcal lub 1552 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 407  kcal
* 150 gramów chudego twarożku - ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki - ok.8 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal

Z serka, jogurtu, startej rzodkiewki i szczypiorku robimy twarożek. Doprawiamy do smaku Jemy z pieczywem.

I Przekąska ok. 169 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* cała papryka pokrojona w paski - ok. 65 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal

Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 460 kcal

Pracujący i studenci ok. 448 kcal 
* kanapka z awokado i wędzonym łososiem- ok. 398 kcal
* pół szklanki soku jabłkowego rozrobionego z połową szklanki wody - ok. 50 kcal
Opis przygotowania TU

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal  
* Penne z łososiem w sosie beszamelowym - ok. 460 kcal 
Przepis TU

II Przekąska ok. 270 kcal 
* koktajl ze szklanki kefiru, 1 kiwi, jednego banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i łyżeczki otrębów - ok. 270 kcal 

Kolacja ok. 246 kcal 
*  ślimaczki z pieczonej papryki - 4 sztuki - ok. 168 kcal
* 2 wafle ryżowe - ok. 78 kcal
UWAGA robimy 8 sztuk, aby starczyło też na jutro !
Przepis TU 

Piątek ok. 1569 kcal

Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 2 jajek smażony na łyżce oliwy- ok. 240 kcal
* szczypiorek do posypania 
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal 
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal

I Przekąska ok. 168 kcal
*  ślimaczki z pieczonej papryki - 4 sztuki - ok. 168 kcal


Obiad: ok. 384 kcal
* garść sałaty lodowej 
* pół szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 130 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal 
 * łyżka płatków migdałowych - ok .58 kcal
* 10 oliwek - ok. 40 kcal 
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal 
* liście świeżej bazylii

II Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki - ok. 36 kcal

Kolacja ok. 370 kcal
Warzywne ratatouille:
* mała cukinia - ok. 90 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* czerwona papryka - ok. 65 kcal
* 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie - ok. 120 kcal 
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal
* liść laurowy, szczypta tymianku, sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, cukinię i paprykę. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty czosnek, listek laurowy i przyprawy. 
Dusimy 15 minut.

Sobota ok. 1509 kcal 

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 190 kcal 
*zielony koktajl - ok. 190 kcal
Przepis TU

Obiad ok. 600 kcal
* pizza - zjadamy 3 kawałki (jeden o wadze ok. 150 gramów) - ok. 600 kcal
Przepis na domową pizzę TU

II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 244 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Niedziela ok. 1314 kcal 

Śniadanie ok. 398 kcal
*granola z jogurtem i sosem owocowym - ok. 398 kcal
Przepis TU

I Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad:  ok. 450 kcal 
* pierś kurczaka z grzybami - ok. 450 kcal
Przepis na cały obiad TU

II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU

Kolacja ok. 176 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół  kulki sera mozzarella - ok. 100 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.


84 komentarze:

  1. Jesteś WIELKA!!! Dziękujemy :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Małgosiu, co pani myśli o piciu octu jabłkowego?

      Usuń
    2. sam ocet Cię nie odchudzi,
      osobiście sceptycznie podchodzę do octu jabłkowego jako środka na odchudzanie,

      Usuń
  2. Małgosiu jesteś cudowna, że mimo majówki nie zapomniałaś o nas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam 1764 bo pomnozylam przez 1.4, kiedyś cwiczylam teraz zwykle nie mam czasu, jakos dużo sie nie ruszam, ale staram sie codziennie chodzić na spacery, w weekendy jeździć rowerem. Schudlam już kilka kilo, jak nie chce chudnac a utrzymać wage mam jesc. te. 1764, max, czyli ja jem przewaznue 16000 to dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  4. mam do pani pytaniee bo powinno sie ejsc 5 razy dziennie co 3 godzinyy a jezeli ja wstane o 9 nastepny posilek mi wypada 0 12 nastepny o 15 i nastepny o 18 i potem ide spac gdzies o 22 i to sa 4 posilki i jak by mi pani doradzila gdzie wcisnac ten piaty jesc co 2 godziny czy jak ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takich sytuacjach jedz 4 posiłki ale większe, tak żeby dzienna ilość kcal była równa ilości przy 5-ciu posiłkach

      Usuń
  5. Hej :) Bardzo mi się podoba Twój blog i od jakiegoś czasu stale go śledzę. Chciałam spróbować jeść z Twoim jadłospisem, ale mam pytanie. Dużo czytałam na temat dziennego spożywania białka/węgli/tłuszczy i na wszystkich forach sportowych piszą żeby wieczorem jeść samo białko, jak najmniej pozostałych składników. Co o tym myślisz? Ja aktualnie próbuję zbudować masę mięśniową (mam lekką niedowagę) polecałabyś mi skorzystać z Twoich jadłospisów czy nie nadają się do pracy nad masą? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadają się do pracy nad masą. Białka w diecie nie powinno być więcej niż 20%.
      Duża ilość białka bardzo obciąża nerki.

      Usuń
  6. To prawda jesteś wielka :)
    Małgosiu napiszesz jak robić rosołek? jakie dodatki dodajesz do wody z mięsem? jakieś kostki dodajesz? przyprawy? warzywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu na blogu w dziale obiad masz przepis na bulion (rosół).
      Nie dodaję kostek do niczego. W ogóle nie mam ich w domu.

      Usuń
    2. Jesteś naprawdę świetna :) Dziękuję :) Dzięki Tobie zaczynam wierzyć że wszystko mi się uda, i Twoja dieta naprawdę działa :) spadek wagi co prawda narazie znikomy ale jest :)

      Usuń
  7. Małgosiu inspirujesz mnie każdego dnia.
    Jesteś moim motorem, który napędza mnie, gdy brakuje mi sił.
    Ja dzisiaj wolno i leniwie. Poszłam biegać, ale złapał mnie grad.
    Wieczorem trening. Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu a jajka faszerowane tuńczykiem w sosie własnym można jeść w Twojej diecie ??Można jakoś zastąpić jogurty kefiry i inny nabiał ??Okazało się , że mam nie tolerancję tego rodzaju białek wylądowałam w szpitalu :( :( proszę pomóż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tuńczyka tak,
      jeśli masz nietolerancję laktozy musisz odstawić mleko i jego przetwory i pić mleko sojowe, ryżowe, migdałowe i produkty fermentowane z tego rodzaju "nabiału"

      Usuń
  9. mam pytanie: czy koktajl z mleka (lub kefiru/jogurtu) + owoce to dobra opcja na jedzenie poza domem? i ile czasu mogę taki koktajl trzymać poza lodówką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na jedzenie poza domem niekoniecznie, taki koktajl trzeba wypić świeży, od razu po zrobieniu,
      poza lodówką może być max. 1 godzinę

      Usuń
    2. Oj to niedobrze :( Ja wolałabym jeść śniadanie, przekąska, przekąska, obiad, kolacja (wolę jeść ciepły obiad w domu), a jeśli na jedną z przekąsek przypada koktajl, to co mam w takiej sytuacji zrobić, skoro nie mogę zabrać koktajlu do szkoły?;(

      Usuń
    3. chcąc jeść w systemie jeść śniadanie, przekąska, przekąska, obiad, kolacja musisz na II przekąskę wziąć coś co jest na I przekąskę - możesz zerknąć w poprzednie jadłospisy lub pokombinować coś sama, coś co bez problemu weźmiesz do pracy.

      Usuń
  10. Dziękuję za każdą chwilę poświęcona dla nas !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Malgosiu jak dlugo zajelo Ci przestawienie myslenia o jedzeniu?czy na poczatku swojej drogi mialas wpadki?moja slaboscia sa slodycze walcze z tym ale wpadki niestety sie zdarzaja. Niestety nie potrafie skonczyc na jednym ciastku. Prosze pomoz i napisz jak ty sobie z tym radzilas z pokusami?skad czerpalas motywacje w chwilach zwatpienia? czy osoba majaca slaba wole moze wogole kiedykolwiek schudnac:(????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, miałam wpadki, miałam pokusy z którymi nie do końca sobie radziłam,
      teraz na jadzenie patrzę zawsze przez pryzmat tego "co mi daje to co zjadam" - jeśli nie daje mi nic, nie jem tego, nie jem nic co ma chemię, sztuczne dodatki, jakiekolwiek E,

      Usuń
  12. same pyszności u Ciebie w zdjęciach ;) ach... <3

    OdpowiedzUsuń
  13. a co sadzi pani o jedzeniu galaretki tak na przekaske np. na podwieczorek moznaa czy za dzuo cukru ? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jem to co przynosi mi korzyść,
      galaretka jest sztucznie barwiona i poza cukrem i sporą dawką syntetycznych barwników do organizmu nie wnosi nic,

      Usuń
    2. A może galaretka samemu zrobiona z soku owocowego lub z kompotu z owocami? Albo z jogurtu naturalnego z wkrojonym owocem. Oczywiście sposób na zrobienie jest banalny przez dodanie rozpuszczonej żelatyny.

      Usuń
  14. Droga Małgosiu ;) czy poleciłabyś mi co mogłabym zabierać ze sobą do szkoły do zjedzenia? oprócz tradycyjnych kanapek? Zależy mi bardzo żeby były to takie dania abym mogła spakować je do plecaka i wyjąć w czasie 10 minutowej przerwy, aby nikt na mnie nie patrzył podejrzliwie i nie zadawał nie potrzebnych pytan ;D w szkole zazwyczaj jem dwa razy co trzy lekcje, ponieważ zaczynam szkołe o 8 a kończę po 15 ;) z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana a co Ty się przejmujesz spojrzeniami koleżanek i komentarzami,
      bądź dumna z tego że odżywiasz się zdrowo a nie podjadasz chemicznej, sztucznej "żywności" ze szkolnego sklepiku,
      bierz ze sobą to co w jadłospisie na I przekąskę i na zimny obiad + kanapka zamiennie jak coś Ci nie będzie pasowało

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz, napewno skorzystam z paru przepisów ;) mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące pór jedzenia, jem 5 posiłków dziennie: śniadanie o 7, potem w szkole o 10:30 i 13;30, wracam do domu koło 15 ide ćwiczyć i kolejny posiłek koło 17 a ostatni koło 19-20. Czy muszę coś zmienić lub poprawić? Jagoda

      Usuń
    3. jest w porządku, nic nie zmieniaj :)

      Usuń
  15. Gosiu Mam pytanie czy może wiesz co mogłabym jeść aby "wyprodukować" chrząstkę stawową oczywiście oprócz wywaru.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzień dobry, a mi się niestety to dożywianie znudziło po 6-ciu tygodniach. Na brokuł nie mogę już patrzeć, pod żadną postacią. Mam wrażenie, że to odżywianie stało się monotonne. Pomocy, to co schudłam już przytyłam :( Moim problemem co do zasady nie jest to że jem niezdrowo, jem zdrowo tylko w ilościach dla goryla...

    OdpowiedzUsuń
  17. Hej. Gosiu mam pytanie..o ser .. bo najczesciej w przepisach jest mozzarella..albo feta.. Ja mieszkam w Szkocji.. serow tez tu nie brakuje:) tylko ktory wybrac?feta.. kiedys probowala.. kupilam w woreczku.. taka kulka,namoczona w jakiejs wodzie.. ser byl strasznie slony;/;/ja lubie slone - ale tego sie nie dalo zjesc)wiecej juz nie testowalam.. a mozzarella...widzialam taki gotowy w woreczku starty juz..albo taki bialy podobnie pakowany jak feta.Moze to bedzie glupie pytanie- ale poprostu nie wiem... ten w kulce,bialy,mokry pakowany mozzarella-on sie normalnie stopi pod wplywem ciepla?sory moze sie bedziesz smiac.. ale nigdy nie kupowalam - zawsze jadlam w domu wedzony lub zwykly edam ...innych nie znam.. a chce zdrowo gotowac.pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten starty będzie dobry do zapiekanek np. zapiekanych warzyw, zapiekanek z kaszami
      do sałatek kup mozzarellę jeśli feta jest za słona
      a nie ma fety takiej w kostkach jak u nas w PL ?

      Usuń
    2. Kochana , jest feta roznych firm. Ja zawsze wybieram Arla. Juz gotowe pokrojone kosteczki w kubku, mozarella jest gallbani choc tez sa inne ale ja wybieram taka.
      W tesco znajdziesz normalnie pomkedzy serami :) wiem bo tez kupuje


      gosiu jak mowisz o mozarelli do baklazana, papryki etc masz na mysli zolta mozarelle tartą?

      Pozdrawiam

      Usuń
    3. tak, świetna jest tarta z biedronki

      Usuń
  18. Jakiej używasz oliwy z oliwek? Kupiłam swoją w biedronce niby extra vergine , ale jest strasznie gorzka po dodaniu do warzyw i psuje smak ! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zawsze tej samej ale kupując nigdy nie kupuję mieszanek z krajów UE a oliwę na której podany jest adres producenta

      Usuń
  19. Proszę o pomoc! :)
    Jestem studentką, dość często rozpoczynam zajęcia rano i szczerze mówiąc, na przygotowanie i zjedzenie śniadania mam w dni "pracujące" jakieś 15 minut (wiem, że to źle, ale mam dość wymagający kierunek i każde 10 minut snu to zbawienie) - czy są jakieś sposoby na naprawdę szybkie i zdrowe śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czas przygotowania zależy od organizacji, jednemu usmażenie jajecznicy zajmie 5 minut, innemu 15 bo inny będzie czas przygotowania produktów i organizacja samej pracy,
      w zasadzie większość śniadań z jadłospisu przygotujesz w 10 minut, owsiankę możesz zalać wrzątkiem wieczorem i rano dolać tylko mleko lub jogurt,

      Usuń
    2. Gosiu, właśnie jak Ty przygotowujesz płatki owsiane. Na gotujace mleko wrzucasz 4 łyżki platkow i chwile gotujeszw gotgorącym mleku ?

      Usuń
  20. a do sałatki cezar zamiast sera niebieskiego jaki inny mogę dodać?

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu,
    Przepis na dzisiejszy obiad z kaszą gryczaną jest boski...dobrze, że zrobiłam więcej, bo koledzy z pracy się podłączyli...:-)
    Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za zdrowe inspiracje,
    Ania S

    OdpowiedzUsuń
  22. Proszę o radę ;)
    Wstaję przed 7 i od razu jem śniadanie. Później ok 10:00 na uczelni zjadam przekąskę i kolejna przekąskę ok 13. Po powrocie zdajam ok 15 obiad, przekąskę o 17-18 i kolacje po 20, ponieważ idę późno spać i jeszcze biegam po kolacji. Czy to dobre rozplanowanie posiłków?
    Dodam, że mam też dni kiedy wstaję później i zjadam śniadanie o 9, przekąskę o 12, obiad 15, przekąska 17 i kolacja o 20. Cz jest okej ?
    Pozdrawiam ! ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. posiłki rozplanowałaś bardzo dobrze,
      jak wracasz z biegów wypij sobie kefir lub jogurt naturalny

      Usuń
  23. Mam pytanie jeśli chodzi o chleb. Czy robisz go sama? Czy może kupujesz gdzieś sprawdzony? Ja lubie chleb IG z sieciowki ale nie jestem pewna czy jest on zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekę sama ;)
      przepis na zakwas i chleb jest na blogu, masa osób go piecze, zachęcam
      czasem kupuję sklepowy, mam sprawdzoną piekarnię,
      szukając dobrej w swojej okolicy szukaj takiej, która nie wstydzi się składu chleba,
      w mojej chleb obwiązany jest takim papierkiem na którym jest napisane z jakiej mąki, czy na zakwasie czy na drożdżach etc.

      Usuń
  24. witam! mam pytanie o zupy ugotowałam zupę z soczewicy wg.podanych skladników, czy mogę zjeść np.dziś i jutro, a resztę zamrozić? dotyczy to innych zup również.Małgosiu nie mam sokowirówki, sok z marchewki i pomarańczy jest do kupienia w sklepach, ale soku z jabłek, marchwi i buraka nie mogę dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak , możesz jeść przez dwa dni i resztę zamrozić,
      jeśli nie masz sokowirówki kupuj soki 100 % dobrych firm w sklepie,
      z burakiem może być kłopot, jeśli masz możliwość i dostęp popatrz w sklepach ze zdrową żywnością

      Usuń
  25. Małgosiu, w linku do granoli w tym jadłospisie jest błąd w przenoszeniu - znalazłam już sama przepis, ale dla innych pewnie warto poprawić :)
    Ten tydzień mi bardzo przypadł do gustu, ja i mój narzeczony dziękujemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie za uwagę, już poprawiłam odnośnik

      Usuń
  26. Pani Małgosiu mam problem ;)
    Bardzo przypadły mi do gustu Pani przepisy, jednak cały czas chodzę głodna. Zmagam się wlaśnie z zakwaszeniem organizmu, przyjmuję leki czy to może mieć wpływ na ciągłe odczuwanie niedosytości ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a właśnie odpisywałam na maila dziewczynie dla której ta ilość to za dużo :))

      zwiększ kaloryczność o 300 kcal powiększając śniadanie o 150 kcal i obiad o 150 kcal
      ciężko powiedzieć czy może to mieć związek z zakwaszeniem, najprawdopodobniej za mocno obniżyłaś kaloryczność, a trzeba stopniowo

      Usuń
  27. a ja mam pytanie związane z wychodzeniem z diety. Od 2 miesięcy stosuje dietę na przytycie i jestem już blisko osiągnięcia zamierzonej wagi, dlatego chciałabym zapytać w jaki sposób mam kończyć dietę aby z jednej strony nie utracić zdobytych kilogramów a z drugiej nie nabierać kolejnych? z góry dziękuję za pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak skończysz dietę którą masz rozpisaną na przytycie, dalej jedz ilościowo tyle samo (pod względem kaloryczności).
      Pamiętaj żeby to były produkty zdrowe i nieprzetworzone.

      Usuń
  28. nie rozumiem, przecież będę dalej tyla a tego bym nie chciała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrozumiałam ze chcesz przytyć ;)
      w takim układzie w zakładce Bądź Fit masz post o metabolizmie z wzorem na optymalną kaloryczność,
      wynik jaki Ci wyjdzie oznacza, ile powinnaś jeść aby zachować obecne wymiary

      Usuń
  29. Witaj. Mam pytanie odnośnie cukru. Ponieważ nie wyobrażam sobie kawy late bez niego. Jakiego używać najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piję jedną kawę dziennie i słodzę ją połową łyżeczki brązowego nierafinowanego cukru,
      możesz też użyć ksylitolu,

      Usuń
  30. czyli mogę od razu zejść do wyliczonej kalorycznosci czy powinnam to robić stopniowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stopniowo, obniż najpierw o ok. 300-400 kcal przez pierwszy miesiąc

      Usuń
  31. czyli mogę obniżyć od jutra 300-400 kalorii i tak jeść przez miesiac?

    OdpowiedzUsuń
  32. i takie obniżenie nie spowoduje spadku wagi? wiem że jestem trochę natrętna ale nie chcialabym stracić tego co udało mi się osiągnąć ponieważ wbrew pozorom tycie jest znacznie bardziej męczące niż chudniecie

    OdpowiedzUsuń
  33. Kochana , czy jeśli czuje sie syta wieczorem i nie mam ochoty na kolacje, badz tez awaryjnie nie mam jak jej zrobić. Mogę wówczas napić sie szklanki cieplego mleka, moze z odrobiną miodu ?

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja bardzo lubie taki obiad: na podsmazonej cebulce dodaje pokrojona papryke, cukinie, seler naciowy, pozniej groszek mrozony, kukurydze, do tego ugotowany pelnoziarsnisty makaron, uprazone na suchej patelnii ziarna słonecznika, przyprawy, papryka slodka, chilli, pietruszka suszona.. generalnie warzywa z makaronem moja fantazja co mam w domu . Czasami do tego feta ale zadko. Trochę na ostro tak lubieee

    czy taki obiad,lub kolacje mozna jeść ? Uwielbiam proste a pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie !
      I na obiad i na kolację :)
      ale mi smaku narobiłaś, sama bym zjadła :)

      Usuń
  35. O to sie ciesze. :) dzisiaj właśnie miałam na obiad i normalnie jakie pyszne wyszlo, nie moglam sie oderwac heh wiec wtedy obawiam sie ze za dużo troche zjadam :)
    Jeszcze pieczarki dzis były i baby marchewka malutka :)
    Maz i synek sie zajadali :) chetnie i Ciebie bym zaprosila :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Tyle jest informacji na temat niekoniecznie dobrego wpływu przetworów mlecznych na organizm (między innymi,ze wpływa na osteoporozę), więc zastanawiam się czemu nabiał gości u Ciebie tak często??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanuję te opinie, jednakże, bezsprzecznym argumentem ZA jest fakt, iż całe pokolenia wychowały się właśnie ma mleku i jego przetworach.
      Mleko wywołuje szereg dolegliwości gastrycznych u bardzo wielu osób. U dużej grupy nie wywołuje żadnych (ja do tej grupy należę).
      W związku z powyższym, do kwestii obecności, bądź nie, mleka w diecie (rozumianej jako styl zycia) powinno się podejść indywidualnie.
      Czy mleko wpływa na osteoporozę ? Kwestia nadal dyskusyjna i nie ma jednego stanowiska w tej sprawie. Dla mnie, jak już powiedziałam argumentem jest fakt, że dawniej mleko i jego przetwory stanowiły podstawę diety a społeczeństwo było zdrowsze.

      Usuń
    2. Tylko te wcześniejsze pokolenia to wychowywały się na mleku od kroy a nie z butelki czy kartonu gdzie obróbka robi swoje i to mleko z prawdziwym ma niewiele wspólnego .Sama wychowałam się na prawdziwym mleku.Jako, że mleko i jego przetwory nie powinno byc bazą diety dorosłego człowieka, więc ja jako,że już swoje lata mam ograniczyłam mimo,że nigdy żadnych dolegliwości nie miałam po nich....do czasu....po ostatnich kilkunastu dniach kiedy to korzystałam z Twoich przepisów boli mnie codziennie brzuch :( Tak więc muszę chyba jednak odstawić maślankę czy inne tego typu produkty.
      W każdym bądź razie poproszę o więcej przepisów ze strączkowymi -fasola (+cebulka podsmażona, suszone pomidory), soczewica (i czosnek do teo i tez suszone pomidorki) i placuszki z nich-polecam:) Z kaszy jaglanej też pyszne wychodzą i są super na śniadanie.
      Pozdrawiam
      dietetycznie zakręcona :)

      Usuń
    3. tak jak mówię, wszystko trzeba sprawdzić indywidualnie na sobie,
      Tobie mleko szkodzi, musisz go odstawić,

      Usuń
  37. Witam, czy jest może jakiś zamiennik bananów, których za nic w świecie nie przełknę...pozdrawiam :) super blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam, we wtorek na kolację jest krem z kalafiora gotowany dzień wcześniej, tylko co mam zjeść jeśli nie gotowałam tego kremu z kalafiora tylko wybrałam obiad dla pracujących? Czy mam wybrać jakąś inną kolację z zestawu? Pytam, bo czytałam już chyba u Ciebie, że pomimo kaloryczności ważny jest też "bilans" dzienny. Możesz coś zasugerować?? Dzięki bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Czy naturalny serek twarożkowy to np. almette?

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu. Czy mogę na I przekąskę (w pracy) jeść kanapki skoro codziennie rano jem owsiankę? Tak się z mężem nauczyliśmy... I czy codzienne jedzenie owsianki z bananem to dobry pomysł?

    OdpowiedzUsuń