piątek, 9 maja 2014

Tydzień 16 - jadłospis




Zapraszam na jadłospis nr 16, na kolejny tydzień. 
Przypominam, że nowe osoby, które chcą dołączyć, nie muszą zaczynać od jadłospisu pierwszego. Mogą zacząć od najnowszego, lub wybranego.
Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .


No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1550 kcal

Śniadanie ok. 410 kcal 
* 3 kromki razowego chleba - ok. 240 kcal
* 3 łyżki pasty jajecznej - ok. 114 kcal 
* 1 łyżka pesto - ok. 50 kcal  (cienką warstwą pesto smarujemy kanapki)
* 3 rzodkiewki - ok. 6 kcal
Przepis na pesto TU (klik)


I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Obiad: ok. 460 kcal
* 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus - ok. 200 kcal  (+ bulion warzywny do przyrządzenia kaszy)
* 100 gramów fileta z kurczaka - ok. 100 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* jedna czerwona papryka - ok. 65 kcal 
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal 
* sól, pieprz, imbir, słodka papryka
* natka pietruszki

Kaszę kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka nacieramy solą, imbirem i słodką papryką, kroimy w cienkie paski, lub drobną kosteczkę. Odstawiamy na 10 minut.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Do warzyw dodajemy kurczaka, smażymy ok. 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości kostek, lub pasków kurczaka). Na patelnię dodajemy kaszkę kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Jemy na zimno, lub na ciepło.

II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu - ok. 215 kcal

Kolacja ok. 325 kcal
Curry warzywne z pełnoziarnistym makaronem:
* pół cukinii - ok. 45 kcal
* 5 pieczarek - ok. 15 kcal 
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* ząbek czosnku
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* puszka pomidorów krojonych bez skóry - ok. 110 kcal
* sól, pieprz ziołowy, curry, koperek lub natka pietruszki
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) - ok. 100 kcal

Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.  Jak z pieczarek odparuje woda dodajemy cukinię i smażymy 1-2 minuty, po czym wlewamy pomidory i dodajemy wyciśnięty czosnek. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, curry i pieprzem ziołowym.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, mieszamy z warzywami. Posypujemy koperkiem, lub natką pietruszki.

Wtorek ok. 1555 kcal lub 1539 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 392 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 3 łyżki granoli - ok. 99 kcal
* 1 kiwi - ok. 43 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
Banana i kiwi kroimy w drobniutką kostkę. Mieszamy z jogurtem i wlewamy do miseczki. Posypujemy granolą.
Przepis na domową granolę TU (klik)


I Przekąska ok. 255 kcal 
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą lodową i pomidorem - ok. 255 kcal

Obiad: ok. 396 kcal lub ok. 380 kcal

Pracujący i studenci ok. 396 kcal
* 2 czerwone papryki - ok .120 kcal
* ćwiartka cebuli - ok. 15 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* listki bazylii, sól, 2-3 krople oliwy, lub oleju
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.

* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych pesto (łyżka) z 2 plastrami sera mozzarella i sałatą lodową - ok. 235 kcal
Przepis na pesto TU (klik)

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 380 kcal  
* 2 połówki faszerowanej papryki - ok. 280 kcal
*  pół kulki sera mozzarella (do położenia na paprykach) - ok. 100 kcal
Przepis na faszerowane papryki TU (klik)



II Przekąska ok. 210 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal
* dwie gruszki - ok. 140 kcal
* łyżka otrębów 
* cynamon
Owoce kroimy w drobną kostkę, posypujemy otrębami i cynamonem. Przed zjedzeniem trzeba odczekać 5 minut, aby otręby zmiękły pod wpływem soku z owoców.

Kolacja ok. 302 kcal
* pół kulki sera mozzarella - ok. 100 kcal
* 2 pomidory - ok. 52 kcal
* łyżka pesto - ok. 50 kcal 
* liście bazylii
 * 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) - ok. 100 kcal
Z podanych składników robimy sałatkę. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pesto i bazylię. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.

Środa ok. 1517 kcal lub 1523 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 218 kcal
* banan - ok. 100 kcal
* 2 kiwi - ok. 86 kcal
* łyżeczka sezamu - ok. 32 kcal
Owoce kroimy w kostkę. Posypujemy sezamem. 

Obiad: ok. 414 kcal lub ok. 420  kcal

Pracujący i studenci ok. 414 kcal
* pół pełnoziarnistej bagietki, lub inna bułka pełnoziarnista o wadze ok. 88 gramów - ok.181 kcal
* łyżka serka twarożkowego naturalnego, 2 suszone pomidory bardzo drobno pokrojone, sól, pieprz, koperek - ok. 133 kcal (serek twarożkowy mieszamy z pokrojonymi w kawałeczki suszonymi pomidorami, koperkiem i przyprawami)
* 2 plasterki chudej szynki - ok. 100 kcal 
* sałata lodowa,
* rzodkiewka, pomidor lub ogórek


* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal  
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml - ok. 200 kcal
* jeden naleśnik z mąki pełnoziarnistej z łyżką twarogu i łyżeczką dżemu niskosłodzonego - ok. 220 kcal 

Przepis na zupę ogórkową:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki, pietruszka, pół selera, zielona część pora, pół cebuli,
* sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe
* 6 kiszonych ogórków
* 4 litry wody
* 5 ziemniaków 
* łyżka śmietany 12 %
* koperek

Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, zieloną część pora i listki laurowe. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 minut (od zagotowania). Wyjmujemy zieloną część pora i do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut, i oddajemy starte ogórki. Gotujemy 15 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem.


II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)

Kolacja ok. 320 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami - ok. 320 kcal
Przepis TU (klik)


Czwartek ok. 1547  kcal lub 1532 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 411 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal 
* 3 plasterki żółtego sera - ok. 105 kcal 
* sałata lodowa
* 3 rzodkiewki - ok. 6 kcal
* szczypiorem drobno posiekany 

I Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki - ok. 36 kcal 

Obiad: ok. 452 kcal lub ok. 437  kcal

Pracujący i studenci ok. 452 kcal
* garść sałaty lodowej
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski - ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) - ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 437 kcal  
 * zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml - ok. 200 kcal
 Sałatka:
* garść sałaty lodowej
* cała papryka - ok. 65 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal

II Przekąska ok. 175 kcal
* jedna pomarańcza - ok. 105 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal 


Kolacja ok. 282 kcal 
* faszerowana cukinia - zjadamy całą czyli dwie połówki - ok. 282 kcal
Przepis TU (klik)


Piątek ok. 1568 kcal lub 1573 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 352 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* starte jabłko - ok. 70 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal* cynamon
Wszystkie składniki mieszamy. 

I Przekąska ok. 255 kcal 
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą lodową i pomidorem - ok. 255 kcal

Obiad: ok.485 kcal lub ok.490 kcal

Pracujący i studenci ok. 468 kcal
* 3/4 woreczka ugotowanego brązowego ryżu - ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym - ok. 110 kcal
* 1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę - ok. 7 kcal
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* kilka kropel sosu sojowego
* koperek
* sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 490 kcal 
* pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem - ok. 380 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym (wkładamy do sosu, jak rozmrozi się szpinak) - ok. 110 kcal
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem TU (klik)


I Przekąska ok. 190 kcal 
* zielony koktajl - ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)


Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek - ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal

Sobota ok. 1522 kcal 

Śniadanie ok. 450  kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła, posypana szczypiorkiem - ok. 210 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko osmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* sałatka z jednego pomidora, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli - ok. 40 kcal

I Przekąska ok. 200 kcal 
Koktajl owocowo - warzywny:
* sok z marchewki, jabłka i kiwi - ok. 200 kcal 
1,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka miksujemy z kiwi i bananem.

Obiad ok. 462 kcal
Pełnoziarniste penne z sosem z pieczonej papryki:
* szklanka suchego makaronu penne (70g) - ok. 242 kcal 
* 250 ml sosu z pieczonej papryki - ok. 140 kcal
* 2 pulpety uduszone w sosie - ok. 80 kcal
Przepis na pulpety TU (klik)
Przepis na sos z pieczonej papryki TU (klik)


II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 310 kcal
* dwie garście mixu sałat
* pół awokado - ok. 112 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych - ok .58 kcal
* 5 rzodkiewek - ok. 10 kcal 
* łyżka sosu winegret - ok. 100 kcal

Niedziela ok. 1344 kcal 

Śniadanie ok. 395 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* szklanka truskawek - ok. 40 kcal
* 5 łyżkek granoli - ok. 165 kcal
* łyżeczka miodu - ok. 40 kcal
Truskawki miksujemy z jogurtem i miodem. Jemy z granolą.

I Przekąska ok. 140 kcal 
* 2 jabłka - ok. 140 kcal 

Obiad:  ok. 457 kcal 
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym:
* 150 gramów fileta z kurczaka - ok. 200 kcal
* 4 łyżki sosu - ok. 40 kcal
* szklanka fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) - ok. 163 kcal
Przepis na fileta z kurczaka TU (klik)


II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.

80 komentarzy:

  1. Witam!
    Mam pytanko, bardzo mi odpowiadają Twoje kompozycje. Smacznie, zdrowo, kolorowo:) Muszę modyfikować pod kątem nabiału, bo mi nie służy. Mam tylko jeden problem, ponieważ jestem w ciąży, ta liczba kalorii jest dla mnie za mała. Co mogę dorzucać do posiłków, żeby je dowartościować trochę, ale przy tym nie przesadzić?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz zwiększyć kalorycznosc, zwiększając poszczególne posiłki. Nie będzie to trudne, ponieważ przy każdym posiłku jest podana kalorycznosc.

      Usuń
  2. Dziękujemy Małgosiu...:-)

    Pozdrawaim,
    Ania S

    OdpowiedzUsuń
  3. jestes fenomenalna :) dziekuje :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Malgosiu :) Mam do Ciebie pytanie odnosnie masla klarowanego, robisz je sama czy kupujesz gotowe? Jesli robisz sama to w jaki sposob?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię sama, trzeba rozpuścić masło i przelać przez gęste sito, lub gazę :-)

      Usuń
    2. Małgosiu, a możesz dokładnie napisać jak robisz masło klarowane? tzn. ile masła, jak długo podgrzewasz.

      Usuń
    3. Ilość masła zależy od tego ile chcesz mieć klarowanego, rozpusc sobie 3 kostki na początek, na malutkim ogniu, bo masło nie może się smażyć. Przelej przez bardzo geste sito lub gazę.

      Usuń
    4. Ilość masła zależy od tego ile chcesz mieć klarowanego, rozpusc sobie 3 kostki na początek, na malutkim ogniu, bo masło nie może się smażyć. Przelej przez bardzo geste sito lub gazę.

      Usuń
    5. A jak je przechowywac, i jak dlugo?

      Usuń
  5. Witaj Małgosiu. Z góry przepraszam jeśli moje pytanie jest nie na miejscu ale chciałam się dowiedzieć jaki masz podejście do alkoholu, czy powinniśmy całkowicie z niego zrezygnować, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć?
    Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol jest metabolizowany w wątrobie, więc jak mamy pić to coś dobrego :-) nie pij byle czego, bo kiepskie i podejrzanie tanie alkohole maja dużo chemii , oczywiście wszystko z umiarem :-)

      Usuń
    2. A takie kremy jak baileys, scheridan lub malibu ?

      Usuń
    3. to są alkohole bardzo słodkie, ale raz na jakiś czas można ;)

      Usuń
  6. kilka przepisów musiałam sobie skopiować, szczególnie te obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiem, że pieczesz swój chlebek :-)
    Na śniadanie jemy czasami 2 lub 3 kromki z czego jedna ma ok. 100kcal
    A jaka waga jest jednej kromki?
    Pozdrawiam serdecznie, Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kromka ma ok.35 g i 80 kcal, kromka cienko posmarowaną masłem ma ok.100 kcal

      Usuń
  8. Nie znałam takiego sposobu na paprykę. Musze koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie mogę... Patrzę na te zdjęcia, czytam przepisy i mam taki ślinotok, że o matko! :) Bardzo mi sie podoba filet z kurczaka w sosie pieczarkowym.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny pyszny tydzień:)Super dania na obiad na zimno akurat gdy taki tydzień mi wypada:0. Mam troszkę może głupie pytanie. Nie przepadam zbytnio za makaronem penne czy mogę go zamienić na dowolny inny pełnoziarnisty czy może penne ma jakieś extra właściwości? Pozdrawiam Kinga

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj Małgosiu mam pytanie. Chciałam zapytać o moje żywienie. O około 7:30 jem śniadanie i zazwyczaj jest to owsianka, o około 10:30 jem jabłko lub jakiś inny owoc, później koło 12:30 bułkę sojową z różnymi warzywami i do tego chuda wędlina później koło 15:00 man w domu obiad i zależy co jest, ale staram się nie jeść dużo i w miarę zdrowo - jem więcej sałatki niż ziemniaków ryżu, czy kasz,koło 18:00 jem jakiś owoc/ sok, a o 20:00 jakąś sałatkę - z jogurtem naturalnym i warzywami, a spać chodzę o 22. A teraz pytanie : czy moje posiłki są dobrze rozplanowane w godzinach, (2 i 3 posiłek jem w szkole, więc nie bardzo mogę jeść na lekcji) czy jak jem 6 posiłków to za dużo i czy są mniej więcej zdrowe(nie licząc obiadu, bo zależy co mam ). Pozdrawiam serdecznie. Dominika, 17 lat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, rozplanowałaś dobrze, do jabłka na pierwszą przekąskę dołóż coś jeszcze,

      Usuń
    2. ok bardzo ci dziękuję za szybką odpowiedź. ;)

      Usuń
  12. Bardzo fajne przepisy. :) Jesteś cudowna. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepraszam, że tak z innej beczki, ale chciałam się Ciebie kochana doradzić. Od dobrych kilkunastu miesięcy uporczywie walczę z cellulitem tłuszczowym na pośladkach. Za Boga Ojca nie chce mnie opuścić... Co najlepsze cellulit tłuszczowy nie jest w moim przypadku spowodowany nadwagą (jestem szczupła), a mimo to jest :/ Myślałam, że chodzenie na siłownię, dźwiganie/przerzucanie żelastwa pomoże mi się go pozbyć, niestety tylko minimalnie się zmniejszył :/ Od roku nie posiłkuję się słodyczami/jogurtami owocowymi/alkoholem/tłustym jedzeniem/cukrem/słodkimi napojami itd. Jem sporo zieleniny, zdrowych produktów, piję minimum 1,5 l wody (mam w domu zapas mąki żytniej 2000, pszennej 1850) i nic mi nie pomaga ;-( Znasz może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się tego gada z moich pośladków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie umiem Ci pomóc, cellulit jest kwestią bardzo indywidualną

      Usuń
  14. Nałgosiu a mam pytanie podasz mi co moge zjesc na obiad z owocow nie wiem jakas salatke owocowa z jogurtem naturalnym tak zeby sobie pojesc na obiad i wgl moge jesc salatke owocowa na obiad ? składniki jakie w domu mam to banany pomarancze kiwi jablkaa jakby sie z tych owocow dalo jakis obiad przyzadzic to bardzoo proszee podaj mi cos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na obiad może być sałatka owocowa, ale z czym ją zjesz ? z mięsem nie bardzo bo cukier z owoców zahamuje wydzielanie soków żołądkowych i spowoduje fermentację.
      Jedynie z makaronem.
      Generalnie owoce na przekąski, raczej nie na obiad.

      Usuń
  15. Co myslicie na temat frytek ktore piecze sie w piekarniku, bez dodatku tluszczu? gdzies czytalam o takim sposobie, ale czy ktos kiedys probowal? i jak wygladalaby kalorycznosc takich frytek ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię dzieciom frytki w piekarniku, ale smaruję je tłuszczem (przy pomocy pędzelka silikonowego)

      Usuń
  16. hej Gosiu.. a jakie jest Twoje zdanie na temat spiruliny..jakbym sobie taki proszek kupila i dodawala do koktajlu.. nie zaszkodzilo by mi? czytalam tez o spirulinie +chlorella... ze oczyszcza itd..swoja droga to ja gotuje z Twoim planem zywieniowym od okolo8tygodni wiec moze nie potrzebuje oczyszczania..jak myslisz. dziekuje i pozdrawiam AGATA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zaszkodzi, aczkolwiek nie widzę sensu stosowania

      Usuń
    2. Dlaczego nie widzisz sensu stosowania? Spirulina jest słynna ze swoich dobroczynnych funkcji... Przynajmniej tak słyszałam. Czyżby również się nie wchłaniała, czy chodzi o coś innego? / To już nie pisze autorka tego komentarza powyżej, ale inna osoba;)

      Usuń
    3. osoba odżywiająca się zdrowo,nie potrzebuje dodatkowego oczyszczania,
      tak jak napisałam, nie zaszkodzi, ale jedząc nieprzetworzone, zdrowe jedzenie nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji oczyszczającej

      Usuń
  17. Malgosiu, slyszalam ze nie powinno sie jesc owocow po 15, a co z koktajlami na podwieczorek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z owocami do 15-tej, jest tak samo jak z teorią, że ostatni posiłek powinno się zjeść do 18-tej ;) a osoby pracujące w nocy co mają wtedy zrobić ? z głodu paść ?
      teoria o jedzeniu do 18-tej została już dawno obalona, na owoce do 15 też nie ma sensownego argumentu,
      ja jem owoce po południu, schudłam, dziewczyny stosujące jadłospisy też chudną,więc widzisz jak ta teoria ma się do efektów,

      Usuń
  18. Kochana, zakupiłam dzisiaj zielone szparagi. Pierwszy raz je będę jeść, hmm zastanawiam się do czego one pasują? Z czym je jadać? :D Chodzi mi po głowie ser pleśniowy (ponoć są mdłe więc pasowałoby). Mogłabyś coś zaproponować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obgotuj i zapiecz z serem,
      będą przepisy ze szparagami (dwa już są)

      Usuń
  19. Witaj Małgosiu, chcę sie poradzić, mam sporo natki pietruszki, do czego mogłabym użyć Twojego pesto pietruszkowego oprócz roladek, ewentualnie co jeszcze z pietruszki można zrobić? Jesteś Wyrocznią!!! pozdrawiam. Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pietruszką posypuję większość dań, natkę dodaję także do wywarów (rosół, bulion na zupę lub sos) bo fantastycznie wzbogaca smak,
      możesz użyć do koktajli (będą przepisy na blogu)

      Usuń
  20. Malgosiu w jadlospisie na wtorek podalas, ze mamy zjesc cztery polowki papryki ktore maja razem 280 kcal, a w przepisie na faszerowane papryki jest napisane, ze jedna polowka ma 140 kcal czyli dwie maja 280 kcal, gdzies wkradl sie blad ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgoosiuu mam probe moglabys odpowiedziec na to pytanie o tych bananowych nalesnikach ? bo chce sobie teraz zrobic obiad i nie wiem czy je moge sobie zjesc i ile :\bardzo cie proszee :))

    OdpowiedzUsuń
  22. bardzo meega jadłospisy:) wszystko takie smakowite;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam Cie serdecznie Malgosiu:) Mam do Ciebie ogromna prosbe, otoz przez kilka dni bede odcieta od komunikacji. Czy moglabys tak w kilku slowach napisac jak ukladac dzienny jadlospis tzn. czego wiecej czego mniej? Nie chcialabym wrocic na zla droge i dlatego Cie o to prosze. z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zerknij na 3 jadłospisy z rzędu i będziesz wiedziala jak ;)

      Usuń
  24. Małgosiu mogę zjeść jutro na śniadanie owsiankę z bananem i wiórkami kokosowymi? Co w ogóle sądzisz o wiórkach?

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu, mam pytanie odnośnie Twojego chleba, a właściwie zakwasu. W żadnym sklepie nie mogę znaleźć mąki żytniej typ 2000. Za to wszędzie jest mąka żytnia razowa typ 2000. Czy ona będzie odpowiednia na zakwas czy użyć mąki żytniej typ 750?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żytnia razowa nie nadaje się bo ma otręby w sobie,
      zamów online żytnią 2000

      Usuń
    2. Dzięki. Jesteś wielka.

      Usuń
    3. Małgosiu, to jeszcze raz ja:) "Przeryłam" cały komputer i nie znalazłam mąki żytniej 2000 jest tylko i wyłącznie żytnia razowa 2000. Kompletnie zgłupiałam w nazwach i typach i nie do końca rozumiem, której mąki użyć na zakwas. Przepraszam za całe zamieszanie, ale nie chcę odpuścić tematu, bo jednak chcę, żeby chleb był ok.

      Usuń
    4. Mąka typu 2000 (czy to żytnia czy pszenna) nosi nazwę mąki razowej wg polskiej normy dla przetworów zbożowych, więc są to synonimy:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  26. :)smiac mi sie chce jak ktos pyta o zgode czy mize zjesc na sniadanie owsianke z kokosowymi wiorkami..to brzmi jak...mamo jak odrobie lekcje moge poogladac bajki? Ja wiem ze chodzi tez o kwestie czy to odpowiednie danie..ale przrciez Gosia co tydzien ma owsianki w sniadaniach..to jak ktos posypie wiorkami zamiast cynamonu ti sie nc nie stanie bo kokos zdrowy..

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam
    Ja mam pytanie osnośnie bakalii wiem , że sa bardzo zdrowe ale i kaloryczne , czy możesz powiedzieć mi ile sztuk można takich bakalii do drugiego śniadania . Chodzi mi o migdały w całosci, rodzynki, śliwki suszone, orzechy włoskie i słonecznik. Moje drugie śniadanie to jogurt naturalny z jakimś owocem(najczęściej jabłko, banan) plus własnie jakieś bakalie. A boję sie że przesadzę i utyje :))))))))))))))))))) Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj z kalorycznością bakalii jest bardzo rożnie ale jako przekąskę do jogurtu możesz dodać 3 łyżki różnych bakalii

      Usuń
  28. Małgosiu mam znowu pytanie, ponieważ śniadanie jem o 8 rano, a obiad tzn sama robie sałatkę do pracy i jem koło 14, czy między tym powinnam coś jeszcze zjesc? Koło 17 jem jogurt z granola bądź koktajl i kolacje o 19-20. Jeśli tak to co mam zjeść. Proszę pomóż bo między 11 a 14 zjem jakiś owoc a za chwile jestem głodna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, między śniadaniem a obiadem musisz zjeść przekąskę,
      próbowałaś to co w jadłospisie ?

      Usuń
    2. Aha ok. Czyli mogę zrobić sobie do pracy jakąś kanapkę. A możesz coś mi takiego zaproponować co mogę wziąść do pracy i zjeść na mieście gdyż pomiędzy 10 a 14 jestem w terenie- taką mam prace:(

      Usuń
    3. wypróbuj tego co w jadłospisie na I przekąskę

      Usuń
  29. Gosiu pomozesz ? Potrzebuje szybko przepisu na fit sos jakis inny do salatek niz ten popularny dressing, czosnkowy bylby super, jakis jogurtowy alw nie mam wyszukiwarki blogowej w tel a ostatnio na kompie tez nie moglam u Ciebie zadnego takiego znaleźć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jogurt naturalny, sól, miód, czosnek, bazylia - wszystko miksujesz , ja go bardzo lubię

      Usuń
    2. Gosiu, swieza bazylia :) ?
      Dziękuję

      Usuń
  30. jakim innym warzywem mogę zastąpić paprykę?

    OdpowiedzUsuń
  31. Witaj Małgosiu:)
    jestem obserwatorka Twojego bloga od jakiegoś czasu i pomógł mi zmienić w pewnym stopniu moje nawyki żywieniowe, niektóre potrawy z Twoich przepisów uwielbiam... ale mam pytanie czy taki układ posiłków jaki stosuję z wykorzystaniem twoich przepisów może być: rano jem śniadanie ok 7.00, następnie I przekąska ok. 10.30, następnie ok 13-tej też zjadam II przekąskę bo jestem w pracy do 15-ej, wyjątkowo mam obiad przygotowany do pracy, później ok 16-17 tej obiad i na koniec kolację ok 19-20, no i staram się biegać co drugi dzień. Nie widzę znaczącego spadku wagi ale tez całe szczęście waga nie wzrasta a chciałabym zgubić 7 kg:) przy wadze średnio 59 kg rano:) Czy miałabyś dla mnie jakieś wskazówki ewentualnie wskazanie błędów jakie popełniam...

    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozkład posiłków jest bardzo dobry,
      utrata wagi to kwestia indywidualna zależna od wielu czynników min. od tego czy już się wcześniej odchudzałaś, czy masz za sobą efekty jojo, jak się odżywiałaś etc ?
      bądź cierpliwa a efekty przyjdą ;)

      Usuń
    2. Zastanawiałam się czy te dwie przekąski po kolei i ten obiad a następnie kolacja to dobry rozkład posiłków... :)

      Usuń
  32. Małgosiu ten sobotni obiad, a dokładnie chodzi mi i pulpety. Mają się.dusić w sosie paprykowym czy tym,który jest w przepisie (do pulpetow)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też zrobiłam, doczytałam później w przepisach, ale nie mogłam już usunąć pytania. Ale dziękuję, że odpowiedziałas :-)

      Usuń
  33. Małgosiu, jak długo czeka się na odpowiedź? Przysłałam Ci e-mail i nie mogę się doczekać odpowiedzi. Bardzo jestem ciekawa, co odpiszesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem wiem, trochę maili czeka na odpowiedź.,
      odpisuję sukcesywnie, wkrótce i Ty się doczekasz ;)

      Usuń
  34. Gosiu a do zupki ogórkowej mogę dolać trochę wody z ogórków czy nie jest to wskazane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz swoje ogórki, robione w domu to tak

      Usuń
  35. Gdzie znajde przepis na nalesnik ? :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Gosiu, mam pytanie, wyliczylam sobie zapotrzebowanie kaloryczne i wyszlo mi ok 200 kcal wiecej niz prezentowane jadlospisy. Jadlam teraz kolacje, omlet z suszonymi pomidorami i bazylia i tak sie zastanawiam czy zeby zwiekszyc kalorycznosc powinnam zrobic np z trzech jajek zamiast dwoch, czyli po prostu zwiekszyc objetosc zaproponowanego dania czy moge na przyklad dodac dwie kromki chleba posmarowane cieniutko pesto z Tojego przepisu. Poradzisz prosze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zwiększyć o jedno jajko + dołożyć pieczywa, możesz zwiększyć obiad. Jak Ci wygodniej. Czy wolisz na śniadanie zjeść więcej, czy rozdzielisz te 200 kcal na wszystkie posiłki.

      Usuń