sobota, 21 czerwca 2014

Omlet w stylu śródziemnomorskim, czyli jak smacznie zacząć dzień

Kolory na talerzu zawsze nastrajają mnie pozytywnie. Nawet jak się nie wyśpię bo pracuję do późna, nawet jeśli pogoda pozostawia wiele do życzenia. Kolor na talerzu zawsze poprawia mi nastrój.

Ostatnio naszła mnie ochota na omlet. Nie miałam ani suszonych pomidorów, ani szpinaku, ani sera niebieskiego, ani mozzarelli.
Musiałam bazować na tym co aktualnie miałam pod ręką, i tak powstał nowy omlet, który skradł nie tylko moje serce. 
W takim kształcie zasmakował także moim dzieciom, co mnie bardzo ucieszyło. Myślę że to duża zasługa czarnych oliwek, które bardzo lubią. Tak czy inaczej, od 3 dni jedzą go na śniadanie lub kolację. 
Czekam aż im się znudzi ;)
O tym jak ważne jest śniadanie pisałam już wielokrotnie. To podstawa i dla podkręcenia metabolizmu powinno się je zjeść 30 minut po przebudzeniu.
Jajko doskonale się sprawdza na śniadanie bo to źródło pełnowartościowego białka. Zawiera wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich których nasz organizm sam nie wytwarza i musimy je dostarczyć z pokarmem.  

Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem zajdziecie TU (klik).

Kaloryczność :
Jeden omlet to ok. 270 kcal


Składniki dla 1 osoby:

* jeden duży pomidor 
* 10 czarnych oliwek
* mały ząbek czosnku lub pół dużego 
* 2 jajka (L)
* sól 
* łyżeczka oliwy 
* świeża bazylia

1. Pomidory i oliwki kroimy w kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pomidory i oliwki. Jak odparuje woda z pomidorów dodajemy czosnek i smażymy chwilę.



3. Jajka wbijamy do kubeczka i roztrzepujemy widelcem. Wbijamy na patelnię, solimy i smażymy aż się zetną. Omleta nie przekręcamy na drugą stronę, tylko składamy na pół.


























Smacznego !


49 komentarzy:

  1. Dzięki Ci za ten przepis z samego rana. Zrobiłam ! Jest przepyszne - POLECAM !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota!!! Już po śniadaniu :) Mężowi również smakowało.
    Czytadła Tetiisheri

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa dni temu zrobiłam dokładnie taki sam omlecik, tylko dodałam jeszcze troszkę cebuli. Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Malgosiu, czy zamiast czarnych oliwek mogą być zielone??? Zielone bardziej mi smakują

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie próbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A myślałam, że będzie z multocooker'a
    Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja na śniadanie już od baaardzo dawna jem mix śniadaniowy z jogurtem i owocami. Uwielbiam :) aż się dziwię, że jeszcze mi sie nie znudził. Ale do śniadania zawsze pije kawe... A ostatnio przeczytałam pod którymś postem że nie powinno się pić kawy do śniadania. Czy to naprawdę aż tak duży błąd? Dodam, że bez kawy rano nie funkcjonuje... Jeśli tak to czym mogłabym zastąpić rano tą kawe?
    Pozdrawiam
    Ann

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawa utrudnia wchłanianie żelaza, wapnia i cynku dlatego nie powinno się jej pić do posiłku, to samo tyczy się herbaty,
      kawa po posiłku

      Usuń
    2. Czy herbata owocowa do śniadania będzie ok?

      Usuń
  8. Dziękuję za inspirację! u mnie dziś jednak nie omlet, a jajecznica w stylu śródziemnomorskim, było pyyysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Super!!!! Bedę robiła na śniadanko jutro, dzisiaj musiałam bardzo rano wstać i wtedy nie było jeszcze przepisu ;) Gosia, jaką średnicę ma twoja patelnia na której smażysz omlety?

    OdpowiedzUsuń
  10. fajnie... uwielbiam go... w mojej wersji wersji była cebula a nie było oliwek
    pozdrawiam
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada kuszaco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm.. wygląda przepysznie! Uwielbiam oliwki i pomidory.
    Taki omlet na pewno zagości na moim talerzu jutro z samego rana! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Omlet był dzisiaj na kolację. Wzorcowo mi się rozpadł przy przewracaniu na pół. Następnym razem zostawię bez przewracania i może będzie lepiej - nie mam ręki do robienia reprezentatywnych omletów :))) Ale i tak był pyszny!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się właśnie rozpada... :( Ale nawet taki rozwalony jest pyszny ;)

      Usuń
  14. Omlet w stylu śródziemnomorskim, czyli jak smacznie zacząć dzień. Smacznie to mało powiedziane!:)
    Wreszcie zrobiłam estetycznego omleta.... dzięki temu, że nie walczyłam z nim próbując przerzucić go na drugą stronę tylko zamknęłam w pół. Pyszny, puszysty, piękny:)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj zrobiłam mmmm przepyszne dodałam jeszcze 3 kawałki pomidorka suszonego w oliwie Ole bo miałam małego pomidora dziewczyny poezja <3 troszkę przyprawa i po prostu niebo w gębie a zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam! :) jestem tutaj totalnie nowa. Wczoraj w nocy przez przypadek znalazlam tego bloga i jestem nim zachwycona. Zawsze lubilam jedzenie, ale wczoraj czytajac twoje przepisy i jadlospisy doslownie je pokochałam. Stąd moja prośba, mogłabyś napisać cos o masle? Dzisiaj siedząc przy śniadaniu zerknelam na etykietke i sklad i ilosc "E" doslownie mnie przeraził. Stad pytanie czy jesc maslo? Jesli tak to jakie? Patrzec na cene? Ile powinno kosztowac, jakk miec sklad, itd... serdecznie pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że do mnie trafiłaś i że podoba Ci się u mnie ;)
      Będzie post o maśle - wyjaśnię wszelkie wątpliwości ;)

      Usuń
    2. Super. Dzięki wielkie :)

      Usuń
  17. Gosiu mam pytanie na facebooku byl przepis na kasze jaglana na sniadanie podany przez Ciebie na szybko Nie moge go znalezc Moge prosic o link Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze nie ma przepisu na blogu, ale będzie ;)
      tak na szybkowrzuciłam wtedy na FB (jak się cofniesz na fb to znajdziesz)

      Usuń
  18. Ja chcialam sie dopytac o mix sniadaniowy z jogurtem tzn ze mozna jesc siemnie lniane tak na surowo bez zagotowania?
    Zaciekawiona :)

    OdpowiedzUsuń
  19. zrobilam... ale w formie jajecznicy! pysznosci.. dziekuje! okazalo sie byc to dla mnie wybawieniem (jestem przed okresem i sama nie wiem co bym zjadla;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Droga Gosiu pisałam kiedyś z prośbą o post jak przeciwdziałać uzależnianiu od soli bo to bywa bardziej skomplikowane niż odstawienie cukru. Domyślam się, że ten post jest na Twojej liści "to do" ;) a dzisiaj pisze do Ciebie z drobną prośbą lub pomysłem (mam taką nadzieję!) o propozycje lekkostrawne. Niestety moja dieta w ciągu ostatnich kilku miesięcy musiała ulec zmianie, a surowe produkt jak uwielbiana przeze mnie rukola czy sałata sprawiają mi sporo kłopotów. I choć nie mogę już w pełni korzystać z Twoich przepisów to zaglądam tutaj i zachwycam się i tak własnie przyszło mi przez głowę, lekkostrawny tydzień? Co o tym sądzisz?

    Uściski,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacja! Przepyszny:) Gosiu, bazylie dodajesz po upieczeniu omleta? Tak rozbudzil moje kubki smakowe, że z wrażenia zapomniałam o bazyli....:) Pozdrawiam, Aga Cz.

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosiu, co Ty kupujesz jajka w Holandii???;-p

    OdpowiedzUsuń
  23. pomozcie mi ;) ja nie wiem jak usmazyc dobrze takiego omleta. prawie zawsze mi sie przypali od dolu gdy u gory jest jeszcze surowy. moze za malo oliwy daje? ale tez tak ok.1 lyzeczke. co jest nie tak? nawet dzis robilam i mi znow sie spalil od spodu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dzisiaj robiłam pierwszy raz tego omleta i też troszkę się przypalił spód bo góra nie była ścięta długo i tak myślę, że następnym razem zmniejszę moc płyty z 5 na 3 i dodatkowo przykryję patelnię pokrywką, żeby ta góra szybciej się ścięła. Jestem antytalentem kulinarnym i nawet najprostsze rzeczy potrafię zepsuć. Ale omlecik pyszny wiec spróbuję

      Usuń
    2. ja robię "dziurki" widelcem podczas smażenia..albo potrząsam patelnia tak jak podczas smażenia naleśników.. powodzenia!

      Usuń
    3. Ja robię "dziurki" widelcem podczas smażenia i potrząsam patelnią tak przy smażeniu naleśników.. omlet się nie przypala i jest fajnie ścięty.. powodzenia!

      Usuń
  24. Uwielbiam takie omlety. I Ciebie Małgosiu:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda bajecznie !!

    OdpowiedzUsuń
  26. Witajcie własnie od niedawna zajadam sie omletami i szukałem czegoś ciekawego ale nic nie przychodziło mi do głowy a tu proszę jaki fajny przepis jutro przekonam się czy smakuje tak samo jak wygląda :P :Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. właśnie skonsumowany - świetny smak! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. MIODZIO! Właśnie zjedliśmy z mężem na śniadanie ten omlet i bardzo nam smakował :) Pyszny i syty :) Dziękujemy Małgosiu za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Co zamiast oliwek? Wręcz nie cierpię ich :(

    OdpowiedzUsuń
  30. wyszedł jak na zdjęciu:D pycha

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie przepadam za omletami, ale ten zrobiłam.
    Jest przepyszny :) Jadłam go już dwa razy (dziś i w sobotę).
    Dziękuję, za kolejny pyszny przepis.
    Karolina

    OdpowiedzUsuń