poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pstrąg w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego



Pstrąg tęczowy w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego to moje ostatnie kulinarne odkrycie inspirowane mintajem w sosie orzechowym, którego jadłam w Hotelu Lidia.
Zaciekawiło mnie połączenie ryby i orzechów, bo na pierwszy rzut oka wydało mi się niemożliwym, aby te dwa składniki mogły z sukcesem iść w parze. A jednak :) Rybka bardzo mi smakowała i postanowiłam odtworzyć to danie w domu.

Nie byłabym jednak sobą, gdybym odtworzyła je dokładnie. Zresztą dokładne odtworzenie nie było możliwe, ponieważ nie miałam przepisu. Musiałam działać intuicyjnie.
Lubię ten etap tworzenia, ponieważ gotowanie to zabawa i tworząc każdy przepis, nigdy do końca nie wiem jaki będzie efekt końcowy.
Postanowiłam pójść w stronę kuchni tajskiej. Ryba lubi się z mlekiem kokosowym, a mleko kokosowe lubi się z orzechami. To połączenie musiało się udać. I udało się ;)


Kaloryczność: 

Porcja obiadowa zawierająca 130 gramów ryby, 3 łyżki sosu, 
100 gramów brokułów i 50 gramów pełnoziarnistego makaronu (waga przed ugotowaniem) to ok. 520 kcal 



Składniki dla 3 osób:

* 400 gramów pstrąga (ja użyłam tęczowego)
* sól
* pieprz cytrynowy 

Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 

























Sos orzechowy :
(Łyżka sosu orzechowego ok. 25 gramów to ok. 60 kcal )

* pół łyżki klarowanego masła
* 60 gramów orzechów laskowych 
* 250 ml mleka kokosowego 
* łyżka sosu sojowego 
* szczypta imbiru 

1. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Delikatnie obsmażamy pstrąga z każdej strony.



2. Zdejmujemy rybę z patelni, wrzucamy pokruszone orzechy (można je pokruszyć bardziej, można je nawet zmielić) i smażymy minutę.


3. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy. Gotujemy 4-5 minut do zredukowania wody. Doprawiamy szczyptą imbiru.
4. Do sosu wkładamy rybę i dusimy ok. 5 minut na małym ogniu (sos nie może bulgotać).






























48 komentarzy:

  1. ale mi zrobiłaś smaka, koniecznie muszę wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu a tak jak jesteśmy przy mleku kokosowym, to czy koktajl z mleka kokosowego i mango będzie ok jako przekąska i czy może być mleko kokosowe light?

      Usuń
    2. tak ale dodaj do tego jeszcze otręby aby zmniejszyć IG całości i aby cukier wolniej się podnosił
      może być light pod warunkiem że kosztem odtłuszczenia mleka nie ma tak jakichś podejrzanych dodatków

      Usuń
    3. super:) to tak nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie w sprawie przekąski: owoce np truskawki z melonem i otręby też będą ok, czy do tego jeszcze dodać jogurt?

      Usuń
    4. ja bym dodała jogurt ale same owoce też są ok

      Usuń
  2. Pięknie to wygląda :) Musze koniecznie spróbować. Czy może być inna ryba? Bo tu gdzie mieszkam trudno o świeże ryby, kupuję z lodówki w sklepie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być inna ryba,
      jeśli kupujesz mrożoną wyjmij ją z zamrażarki wieczorem, rano zamarynuj w przyprawach i włóż do lodówki,
      zrób po kilku godzinach

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie! A jest sposób żeby pominąć mleko kokosowe, bo ja od dłuższego czasu go poszukuję i nigdzie nie mogę kupić, nawet w większych marketach nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musiałabyś zrobić na słodkiej śmietanie ale już kaloryczność się znacznie podniesie

      Usuń
  4. Zdecydowanie idealna potrawa dla moich kubków smakowych. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mleczko kokosowe jakiej firmy użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, powiedz proszę czy w mleczku House of Asia nie ma żadnych niepokojących składników. Do tej pory bałam się zaufać jakiemukolwiek mleczku kokosowemu ( procz eko-które nie są w sumie tanie) z uwagi na dodatki. Może niepotrzebnie.
      Skład tego mleczka;
      mleczko kokosowe 60%
      woda
      stabilizator - E412
      emulgator (E471, E435, E466)
      substancja stabilizująca - guma ksantanowa
      substancja konserwująca - E223

      Usuń
    2. E412 to naturalny polisacharyd do zagęszczania, uzyskiwany z drzewa
      E471, E 466 - również pochodzenia roślinnego,
      E435 to akurat związek syntetyczny
      E223 - sól sodowa kwasu siarkowego
      Dwa ostatnie są kiepskie.

      W House of Asia masz 72 % mleczka kokosowego, E435 czyli roślinny emulgator no i niestety gumę guar :(

      Są dania do których mleko kokosowe bardzo pasuje i nie da się go zastąpić. Dlatego trzeba wybrać tzw. mniejsze zło. House of Asia wydaje mi się najmniej schemizowane i ma najwięcej mleka kokosowego, chyba że się mylę i ktoś znajdzie inne z większą zawartością mleka w mleku ;)

      Usuń
    3. Dziękuję :)..rozumiem i zgadzam się z Tobą. Będę jeszcze szukać i w razie czego dam znać :) a może właśnie ktoś podpowie..

      Usuń
    4. Ja nigdy nie używałam mleka kokosowego, ale jak zobaczyłam ten przepis kupiłam w lidlu w puszce VITASIA coconut milk, jest napisane, że ma 82 % mleka i oczywiście po sprawdzeniu aplikacją Zdrowe Zakupy nie taki diabeł straszny. Najważniejsze, że danie wyszło wyśmienite :)

      Usuń
    5. Ja zakupiłam w lidlu mleczko VITASIA coconut milk, ma 82% mleczka i po zeskanowaniu go aplikacją zdrowe zakupy (to już mnie opanowało do reszty) nie taki diabeł straszny :) Danie wyśmienite :D

      Usuń
    6. Hm..chyba że własnej roboty.. spróbuję zrobić :) pozdrawiam,Magda

      Usuń
  6. Wygląda dość ciekawie, sama nie wpadłabym na takie połączenie, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mozna "potraktowac" takim sosem dorsza? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu,mam pytanie z innej beczki. Ugotowałam sobie zupę z soczewicą i mimo, że bardzo mi smakuje czuję się po niej kiepsko. Mam wzdęcia, czuję się ociężała. Jak sobie z takim czymś poradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widocznie Twój żołądek nie toleruje soczewicy,
      tak czasem jest że 100 osób zje i będzie się czuło świetnie a jedna zje i będzie miała dolegliwości żołądkowe

      Usuń
  9. Gosiu czym mozna zastapić sos sojowy ?
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym przepisie nie da się go zastąpić, jest kluczowy dla smaku

      Usuń
  10. Gosiu-z innej beczki. Będę robiła parapetówkę, chciałabym podać jakieś fajne przekąski. Będzie dużo osób, bo mąż ma dużo rodzeństwa a oni swoje drugie połówki i trochę osób się nazbiera. Chciałabym jakieś szybkie i proste dania,zaznaczam że ja odżywiam się wg twoich przepisów, ale oni absolutnie nie. Najlepsze byłyby dla nich jajka w majonezie,sałatka z majonezem, bigos, śledzie-w majonezie! Ale ja nie mam zamiaru czegoś takiego robić bo tak nie jadam, a jak ja do nich pójdę to jakoś dla mnie nikt nie przygotuje czegokolwiek zdrowego, lekkiego i bez tego majonezu. Może miałabyś pomysł na jakieś ciekawe przekąski takie żeby i tacy ludzie mogli zjeść ale i żebym ja mogła-mówię jem tak jak Ty. Wiem ze masz dział przekąski, ja bym wszystkie zjadła, ale faszerowana cukinia czy bakłażan odstraszy mi tych gości. Poradzisz.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zerknij w dział Przekąski i sałatki
      do mnie jak przychodzą goście to jedzą moją kuchnię, ja jak idę do kogoś to jem czyjąś kuchnię ;)
      wielu moich gości przekonało się do wielu potraw po spróbowaniu ich u mnie,

      Usuń
  11. Niestety nie wolno mi jeść sosu sojowego. czy jak dam dużo więcej imbiru to da radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. większa ilość imbiru sprawi że sos będzie bardziej ostry, ale bez sosu sojowego smak już będzie inny,
      ale spróbuj ;)

      Usuń
  12. Pani Małgosiu może jakiś przepisik na zupe krem z pomidorów ,ostatnio tak bardzo za mną chodzi anigdzie nie znalazłam idealnego przepisu :(( Może Pani ma jakiś sprawdzony przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zakładce obiady jest przepis na Toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki - jest pyszny ;) spróbuj ;)

      Usuń
  13. Jutro robie na obiad. Niestety zapomnialam kupic sosu sojowego, a w pobliskim sklepie nie dostane. Mam nadzieje ze i bez niego wyjdzie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu, a jak Ty robisz przyjęcie dla znajomych to jakie przekąski i dania podajesz? Napisz proszę co najlepiej schodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sobotę miałam gości i robiłam:
      * caprese (mozzarella,pomidor, pesto)
      * roladki z grillowanej cukinii z serkiem z prażonym słonecznikiem (będą na blogu)
      * roladki z pieczonej papryki z serkiem,suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwkami
      * pesto z pieczoną tortillą
      * masełko czosnkowo ziołowe z moim pieczonym chlebkiem
      * jajka faszerowane pietruszkowym pesto
      * sałatka z prażonymi pestkami dyni

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    3. uwielbiam Twoje pesto pietruszkowe ale jak nafaszerować jajka? żółtka zupelnie wyrzucić?

      Usuń
    4. nie, żółtka mieszam z pesto i odrobiną serka granni (tego którego używam do pasty jajecznej)

      Usuń
  15. Wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosia mam mleko migdałowe, czy też będzie ok czy mleko kokosowe jest lepsze do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie widzę nigdzie informacji nt. makaronu. Jakiego użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobilam sos, jest przepyszny! Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam dzisiaj z mlekiem migdałowym, bo tylko takie miałam - znajomi zachwyceni. Ja też! Nigdy wcześniej nie jadłam pstrąga tęczowego, jest przepyszny! Dzięki za przepis, na pewno u mnie zagości częściej!

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy ten pstrąg tęczowy ma dużo ości? Można się nim zajadać jak łososiem czy trzeba uważać na ości? Czy możę one się roztapiają w tym daniu...
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy do tego dania będzie pasował lepiej ryż np. jaśminowy, czy puree ziemniaczane?

    OdpowiedzUsuń
  22. Kolejny rewelacyjny przepis. Mój chłopak aż oblizał talerz, tak mu smakowło ;) Gosiu, jesteś wielka! Czekam na Twoją książkę :)

    OdpowiedzUsuń