czwartek, 10 lipca 2014

Fit przekąska - roladki z grillowanej cukinii z prażonym słonecznikiem



Weekendowa fit przekąska w sam raz na grilla, wieczór we dwoje, piknik z przyjaciółmi w ogrodzie, lub na każdą inną okazję.
Roladki z grilowanej cukinii z farszem z prażonego słonecznika to bardzo prosta, a zarazem bardzo elegancka przekąska.

Jestem pewna, że stawiając ją na stole nie powstydzicie się nawet przed najbardziej wybrednymi gośćmi.
Ja czasem lubię je sobie zrobić, ot tak, na co dzień, do pojedzenia na kolację, czy popołudniową przekąskę.
Zachęcam do wypróbowania w weekend.
Aby roladki były równiutkie i cieniutkie polecam użyć łopatki do sera ;)

Kaloryczność:
Jedna roladka ma ok. 50 kcal 



Składniki na 12 roladek:

* dwie cukinie
* sól
 
Farsz:

* 135 gramów kremowego serka śmietankowego (musi być gęsty)
* pół szklanki ziaren słonecznika
* ząbek czosnku 

 1. Przy pomocy łopatki do krojenia sera, wykrawamy z cukinii dwanaście cieniutkich, równych płatków. 
2. Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika. Wystudzone mieszamy z serkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. 
3. Blendujemy (ja nie blenduję na zupełnie gładką masę, pozostawiam kawałki słonecznika)


 4. Lekko posolone płaty cukinii grillujemy na patelni grillowej z obydwu stron. 
5. Każdy płat smarujemy farszem i zawijamy w roladkę.

Gotowe :) 





52 komentarze:

  1. Pychotka. Czekałam na coś takiego. Dziękuję pięknie :-) EwaK

    OdpowiedzUsuń
  2. czy roladki przygotowane dzień wcześniej wieczorem nadadzą się na przekąskę/lancz do pracy ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, wypróbuję na dniach! :)
    A mam jeszcze takie pytanie z innej beczki, czy takie mrożone warzywa na patelnię (np. Hortex) z supermarketu są zdrowe?
    Pozdrawiam Cię serdecznie!
    Jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, ja tylko nie dodaję tych przypraw z saszetek

      Usuń
  4. Bardzo fajne ale obejdę się smakiem. Zabroniony ser na naszej diecie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu jaki serek użyłaś do farszu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście proponowałabym Turek;)
      Ma o wiele mniej tłuszczu;)

      Usuń
  7. a czy jeśli ktoś nie posiada patelni grilowej to można jakoś inaczej cukinie zrobić? nie wiem, jakoś w piekarniku albo na zwykłej patelni:)?

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno wypróbuję :O Kiedyś zrobiłam roladki z cukinii z puree ziemniaczanym, ale to wydaje się dużo lżejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mhm smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na tradycyjnym grillu też powinno wyjść ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu jaki serek polecasz? Możesz napisać?

    OdpowiedzUsuń
  12. A czym zastąpić serek jeśli ma się w domu nietolereancje laktozy? Mus z soczewicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w taki razie przepuść ziarna słonecznika przez maszynkę do mięsa (najmniejsze sitko) i teraz na patelni z dodatkiem oliwy podprażasz słonecznika z wyciśniętym czosnkiem i koperkiem
      robi ci się taka pasta którą smarujesz roladki
      (słonecznika daj szklankę)

      Usuń
  13. No to zabieram się do pracy, będzie pyszny obiadek! :D Dziękuję Małgosiu, jesteś świetna! :3

    OdpowiedzUsuń
  14. Akurat mam cukinie i nie mialam pomyslu! Super, tylko nie wiem jak pokroje ja w takie cienkie plastry bo nie mam noza do sera...

    OdpowiedzUsuń
  15. A zwykłym nożem da się tak pokroić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz być precyzyjna aby wyszły równiutki i cienkie paski,
      łopatką do sera to ciach i gotowe - całkiem niedawno odkryłam ten sposób :)

      Usuń
  16. Mam pytanie- w przepisie na biszkopt podajesz że ma być mąka krupczatka-dlaczego? nie powinna być tortowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z krupczatki wychodzi mi najlepszy, tak mi doradziła moja znajoma Pani sklepowa z mojego osiedlowego sklepu, a Ona jest mistrz cukiernictwa więc się zna :)
      sprawdziłam i rzeczywiście :)

      Usuń
  17. A jak długo musza sie grilować? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dosłownie minutkę, może nawet nie, bo płatki są bardzo cienkie więc nie potrzebują dużo

      Usuń
  18. Łopatką do srea? , znacznie łatwiej obieraczką do warzyw ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzisiaj znowu dzień do kitu. Kiedy postanowię sobie,że od teraz nie jem słodyczy to zaraz zaczyna coś za mną chodzić, dzisiaj były kanapki z kremem czekoladowym. Dzisiaj nie umiałam sie zorganizować - rosół się gotował i gotował-jak to rosół,juz nie wiedziałam co zjeść. Dzisiejszy dzień zaliczam do takich, kiedy mam ochotę usiąść i płakać :/ No obym sie nie popłakała,może poćwiczę jak uda mi się zagospodarować trochę miejsca i czasu tylko dla siebie gdy nikt nie będzie mi przeszkadzał...
    Gosiu, gotowałaś rosół z kury-takiej wiejskiej w multicookerze? JEśli tak to ile czasu?

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis! - Z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu, smarujesz czymś patelnię?

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepyszne! :) Zrobiłam wczoraj podczas grillowania ze znajomymi. WSZYSCY byli zachwyceni i zasmuceni, że było tak mało :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja też zrobiłam :) pyszne było :)

    OdpowiedzUsuń
  25. zrobiłam z przepisu- i jak dla mnie farsz powinien być bardziej doprawiony (i tak dodałam szczyptę soli) może dodać papryki szczypiorku? następnym razem pokombinuje:) ale pewnie rzecz gustu, kto co woli:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rewelacyjne są

    OdpowiedzUsuń
  27. o co chodzi z tą łopatką do sera? jak ona wygląda? to jakiś rodzaj noża do sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wpisz w google a będziesz wiedziała o co chodzi :)

      Usuń
    2. sprytne.. zwykle kroiłam nożem i mi ta cukinia trochę grubo wychodziła, ale teraz to sobie poradzę, dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  28. I znowu trafione w punkt ze smakiem,rewelacja. Zjadlam wszystkie 9 sztuk tyle mi wyszło. Nie mogłam sobie odmówić. A ijeszcze dzisiaj zrobiam sos paprykowo pomidorowy z penne na obiad.I jak tu Cię nie kochać Małgosiu za takie smakowitości . Starsza fanka.

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu rewelacyjne danie. A ta pasta super. Wykorzystam ją do posmarowania naleśników z mąki razowej - myślę że będzie pasowała. W ogóle muszę Ci podziękować zainspirowałaś mnie do wprowadzenia zasad zdrowego odżywiania i do ćwiczeń. Jestem 7 miesięcy po porodzie i w końcu zaczęłam walkę z ponadprogramowymi kilogramami. Na razie 2 tyg. - 2 kg (jeszcze 6 kg przede mną). Natomiast nadal problemem są dla mnie gotowe słodycze (np. czekolada lub czekoladki) ale widzę oprawę kiedyś jadłam coś słodkiego w znacznych ilościach praktycznie po każdym posiłku. Teraz ulegnę pokusie tak 2-3 razy w tygodniu ale znacznie mniej - za to w ogóle nie słodzę kawy ani herbaty a cukru używam okazjonalnie. Ale walczę dalej - żeby wprowadzić zasadę słodkie raz w tygodniu i to w postaci własnoręcznie przygotowanych wypieków. Trzymaj kciuki:-)

    OdpowiedzUsuń
  30. normalnie ta pasta - niebo w gębię ! nie sądziłam, że połączenie tak dobrze - i cały czas używanych przez mnie składników może być tak dobre. omnomnom !

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłam,tylko cukinia mi się ciut za bardzo przypiekla. Czy patelnię grillowa należy wcześniej posmarować pędzelkiem z odrobiną oleju?

    OdpowiedzUsuń
  32. A czy zamiast grillowania można np włożyć te plastry do parowaru na kilka minutek? Boję się że po grillowaniu ta cukinia będzie nadal zbyt surowa a jestem w trakcie zapalenia woreczka żółciowego i nie mogę jeść surowych warzyw i owoców...

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetny przepis. Użyłam 2 serków (z ziołami i ze szczypiorkiem) i 100 g słonecznika. Zmieliłam niedokładnie żeby były grudki. Dodałam 3 ząbki czosnku i sporo białego pieprzu. Solidnie posoliłam. Polecam takie mocne doprawienie bo roladki bardzo na tym zyskują. Pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
  34. Skorzystałam z przepisu. Zamiast serka dałam fetę i nie blendowałam całości. Wyszło pysznie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń