sobota, 19 lipca 2014

Fit pulpeciki z tajemniczym dodatkiem, duszone w jarzynach

Pulpety zawsze robiłam tradycyjnie, czyli z dodatkiem bułki. Owszem była to grahamka, ale jednak bułka. 
Jakiś czas temu jedna z Was podrzuciła mi pomysł zastąpienia bułki płatkami owsianymi. W zasadzie pomyślałam sobie, czemu nie. Spróbuję. Ciekawa byłam czy będą wyczuwalne i czy moje dzieci zorientują się co jest w środku. 

Do płatków dodałam jeszcze otręby, aby zwiększyć ilość błonnika i tym samym poprawić trawienie mięska ;) Płatki razem z otrębami po zalaniu ciepłą wodą napęczniały i w mięsie stały się kompletnie niezauważalne i niewyczuwalne. 
Rewelacja zwłaszcza dla osób z cukrzycą czy insulnoopornością, kiedy to tego błonnika trzeba jeść jak najwięcej. Pomysł sprzedałam już mojej mamie. Wypróbowany, zaakceptowany :) Teraz podrzucam Wam, a zwłaszcza tym, którzy do płatków są nastawieni sceptycznie. Ze szczególnym nastawieniem na panów mężów, którzy są niejako przymuszeni przez żony do zdrowego stylu życia.
Kochani ! Nie czuć ich, a działają. 
Pulpety są duszone w sosie z warzywami. Świetne dla dzieci.
Jeśli dziecko "boi się warzyw" trzeba je pokroić drobniutko, tak aby się rozgotowały i pojedyncze osobniki wtopiły się w otoczenie.

Kaloryczność:
Jeden pulpet to ok. 90 kcal 
200 ml sosu to ok. 130 kcal 




Składniki na pulpety (mi wyszło 12 sztuk ):

* 500 gramów mięsa z indyka
* 3/4 szklanki płatków owsianych
* 4 łyżki otrębów pszennych
* średnia cebula
* jajko
* łyżeczka słodkiej papryki
* sól, pieprz 
* oliwa do podsmażenia  
1. W maszynce mielimy mięso i cebulę. 
2. Płatki owsiane i otręby przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą do zakrycia. Odstawiamy na 10 minut.
3. Do zmielonego mięsa dodajemy płatki z otrębami (jeśli nie wchłonęły całej wody należy je odcisnąć), jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki.
4. Pulpeciki obsmażamy na oliwie. Nie rumienimy. Chodzi o to aby "zamknąć" mięso. 

Składniki na sos:
* szklanka fasolki szparagowej
* jedna średnia cebula
* 2 czerwone papryki
* 500 ml  passaty pomidorowej (przecier)
* 150 ml wody
* ząbek czosnku
* sól, łyżeczka słodkiej papryki, 
* łyżka oliwy

1.Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i fasolkę szparagową, smażymy 2-3 minuty często mieszając. Dodajemy passatę pomidorową, wodę, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
2. Do sosu wkładamy pulpety i dusimy ok. 10 minut. 
Gotowe :)



67 komentarzy:

  1. Sama miesa nie jem, ale podrzuce mojemu chlopakowi, moze sie wreszcie czegos nauczy i przy okazji zrzuci troche brzucha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A z indyka moze byc piers czy bedzie za sucha? Moze lepiej uzyc miesa z udzca indyka?
    Ktorej czesci Ty uzywalas?

    OdpowiedzUsuń
  3. hahahaha, fasolka szaparagowa wyglada troche jak makaron rurki, pomyslalam ze oszalalas, robiac pulpety z makaronem i ziemniakami ;) ja zrobilam kiedys jakies kotlety panierowane platkami, bo nie mialam nic innego w domu, tez spoko wyszly, chociaz trzeba uwazac zeby nie nasiakly za bardzo olejem. w platkach kukurydzianych tez wyszly . Natalia

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! W niedziele wypróbuję! Wyglądają smacznie i zdrowo. Dzięki za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ledwo zajrzę do Ciebie Małgosiu i całkiem przy okazji dowiaduję się czegoś fajnego :) że zanim dodam otręby do kotlecików , trzeba je najpierw namoczyć. A ja sypałam jak leci takie suche i kotlety owe wychodziły twarde i zbite , choć też smaczne :) Dzięki !! Pozdrawiam przedurlopowo z upalnej Moskwy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile srednio trwa to zamykanie mięsa? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż mięso z różowego stanie się blade, nie więcej niż pół minuty

      Usuń
  7. Małgosiu, co proponujesz zamiast papryki..? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że opcjonalnie można również zmielić czy też zblendować płatki. Oczywiście jeśli ktoś obawia się że będą wyczuwalne.

    OdpowiedzUsuń
  9. zamiast przecieru mogą być pomidory bez skóry z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy mogą być otręby owsiane bo takie akurat mam:)?

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj narobilas mi apetytu zrobię w poniedziałek bo dziś mamy rybkę na obiadek a jutro wolowinke

    OdpowiedzUsuń
  12. Za późno przeczytałam... pulpety właśnie zrobione, tradycyjnie z bułką. Ale bez takiego sosu, sam wywar warzywny i tak jest smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fajna kombinacja i kolejny przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu, w jakim sklepie robisz zakupy? :) nie wierze ze wychodzi Ci 400 zl tygodniowo, u mnie po podliczeniu na 3 osoby wyszlo 450 zltygodniowo ... Moze powinnam zmienic sklep? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu proszę CIę , gdybys mogla napisac notke na temat radzenia sobie z tradzikiem. jest wiele osob , ktorych dotyka taka wysypka.. jak i umnie juz ponad 5 lat. masci, zabiegi u dermatologa , zdrowe odzywianie, nic nie pomaga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. sama długo walczyłam, dziś już nam przyczynę

      Usuń
    2. Też czekam z niecierpliwością!

      Usuń
    3. Też poproszę o taki artykuł i jak szukać przyczyny tego problemu. Czy samo zdrowe odżywianie wystarczy?

      Usuń
  16. Ja już od dawna robię mielone/pulpety z otrębami zamiast bułki, jak akurat mam mleko to namaczam je w lekko ciepłym mleku - szybciej pęcznieją. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Troszke zmodyfikowałam ale są przeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeepyszne :) Dziękuje - Paulina

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, nie mam aktualnie dostepu do mielonego indyka, czy moge wykorzystac chuda woliwine czy pulpety beda za suche?

    OdpowiedzUsuń
  19. zamiast fasoli szparagowej moge dodac marchewki?

    OdpowiedzUsuń
  20. Genialne! Właśnie zrobiłam na niedzielny obiad. Super pomysł na przemycenie płatków owsianych. Nie miałam fasolki szpargowej, więc użyłam marchewki. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czesc ;) Czekam z niecierpliwoscia na post zwiazany z ta przyczyna tradziku I jak sie tego pozbyc :( juz 2 tyg. trzymam sie twoich jadlospisow I jestes genialna poprostu , pyszne przepisy kazdego dnia ;) . wczesniej bylam strasznym niejadkiem , najlepiej same slodkie I zadnych warzyw bo juz mi sie znudzil codziennie kurczak z warzywami , nigdy na takiej diecie nie wytrzymywalam dluzej niz 2 tyg. po czym znowu wracalo wszystko co nie zdrowe. Tym razem sie wciagnelam bardziej niz zawsze :) no I oczywiscie cwicze , tylko mam wlasnie problem z tym tradzikiem bo od jakiegos tygodnia mam wiecejtych zmian. Nie wiem czy moja buzia sie oczyszcza czy co? czy moze pomoc mi sok z pietruszki? pozdrowienia I milej niedzieli ;) K.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam pulpeciki, i bardzo podobnie przygotowywałam swoje, tylko też muszę grahamkę na płatki zamienić

    OdpowiedzUsuń
  23. Gosiu, można wiedzieć jaka przyczyna trądziku występowała u Ciebie? Sama mam z tym ogromny kłopot, nawet zdrowa dieta nie pomaga :/ Dermatolog kazała odstawić mi mleko i ograniczyć nabiał, a ja tak uwielbiam mleko :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz Gosiu, bo ja również nie radzę sobie już z tym dziadostwem, zdrowo się odżywiam, ćwiczę, ale hormony odstawiłam już 9 miesięcy temu i nie mogą się unormować... nie wiem czy cokolwiek pomoże jeśli przyczyna tkwi w hormonach. Używam kremów z górnych pólek- Avene, La roche posay... i nic nie działa:(

      Usuń
    2. Mam dokładnie ten sam problem, codziennie ćwiczę, biegam i zdrowo się odżywiam (dużo owoców i warzyw, nasion, pełnoziarniste pieczywo, ryż i makaron, kasze) i nic to nie daje na problemy z cerą
      :/

      Usuń
  24. Moge do kotlecikow uzyc miesa wolowo wieprzowego?

    OdpowiedzUsuń
  25. Gosiu jesli mam przecier w kartonie nie znakazlam passaty to tez dodawac wode do sosu? Z gory dziekuje za odpowiedz Ania

    OdpowiedzUsuń
  26. czy taka porcja wystarczy dla 5-osobowej rodziny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy czy najecie się 12-toma pulpetami bo mi tyle wyszło,

      Usuń
  27. Malgosiu ja tak troche z innej beczki. Powoli przestawiam moja rodzinke na zdrowe odzywianie, mam wiec do Ciebie pytanie, jezeli ani Ty ani nikt z Twoich bliskich nie odchudzacie sie to jak przygotowujesz posilki pod wzgledem kalorycznosci i zawartosci bialka, wegli w calodziennym jadlospisie? Czy robisz juz to na oko po tak dlugim czasie czy nadal liczysz kcal oraz zawartosci skladnikow w kazdym produkcie? Pytam gdyz zastanawia mnie czy po jakims czasie da sie poprostu to ogarnac i zyc bez "kalkulatora" , poprostu wpasc po pracy do domu i raz dwa przygotowac pelnowartosciowy posilek dla kazdego a nie liczac, ze ja potrzebuje tyle makaronu a Maz tyle... Z gory Ci dziekuje za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się żyć całe życie z kalkulatorem. Na początku jest to potrzebne żeby poznać co i jak, ile, kiedy etc. ale później to "wchodzi w krew" i się już wie ile.

      Usuń
  28. zrobiłam wczoraj te pulpeciki, zmieniłam jedynie sosik bo zamiast fasolki szparagowej była cukinia i świeże pomidory, zarówno ja jak i mąż się zajadaliśmy :) płatki owsiane są niewyczuwalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja od dawna do mięsa mielonego dodaję kaszę jaglaną zamiast bułki. Nie czuć jej w ogóle w smaku, pulpety są takie fajne "lekkie". Jak Ci się wydaje zdrowiej z kaszą czy z płatkami i otrębami, jak w Twoim przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  30. no to mam przepis na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pulpety właśnie dochodzą. W sosie jest zielona fasolka szparagowa, zolta papryka i cukinia :-).
    Co do pulpetow mam pytanie. Sa bardzo delikatne, rozchodza sie. Moze za szybko chce je przewrocic na patelni zeby nie przesmazyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety dzisiaj miałam ten sam problem, masa była za luźna, zrobiłam wszystko tak jak w przepisie. Nie dalo się tego przewrócić, musiałam zebrać łyżką i dodać nietylko bułki ale i mąki. Nie mam pojęcia czemu tak się stało. Po dodaniu mąki było już ok. Sosik pyszny. Agnieszka

      Usuń
  32. bardzo smaczne pulpeciki, tylko fasola twarda, czy taka powinna być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musi być miękka, zanim włożyłaś pulpety musiałaś gotować za krótko

      Usuń
  33. A ja do pulpetów dodaję kaszę mannę i zamiast je smażyć, piekę w piekarniku z warzywami podlane odrobiną wody, na koniec dodaję pomidory...

    OdpowiedzUsuń
  34. A tradycyjne kotlety mielone tez mozna zrobić z platkami? W czym je obtoczyc?

    OdpowiedzUsuń
  35. Pulpeciki bardzo dobre z tym ze faktycznie od razu po przygotowaniu nie czuc w nich platkow owsianych ale na drugi dzien juz niestety tak i to nawet bardzo sa takie kleiste (jem je sama wiec bede wcinac przez 2-3 dni ewentualnie zamroze)

    OdpowiedzUsuń
  36. Gosiu a masz domowy przepis na przecier pomidorowy i chcesz się nim podzielić? :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja również zrobiłam. Dałam mniej płatków i otrębów, zamiast cebuli daję zawsze czosnek i odrobinę oliwy do środka masy mięsnej. Pycha, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Jaką passate polecasz? Z jakiej firmy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio kupowałam mutti ale nie mam jakiejś jednej ulubionej

      Usuń
  39. Czy konsystencja tych pulpetów umozliwi ich ugotowanie na parze? Dzieki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  40. Super pomysł z tymi płatkami. Zrobiłam wczoraj na obiad Twoje kofty i dodałam płatki owsiane. Rodzinka kręciła nosem na kminek (następnym razem po prostu go nie dodam) ale płatków nikt nie wyczuł i w ogóle nie było ich widać. Zagoszczą na stałe w mięsem mielonym w mojej kuchni. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Pani Małgosiu ,z czym najlepiej (kasza-jaka),Ryż czy ziemniaki podać te pulpeciki cukrzykowi 2 .Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo smaczne pulpeciki, polecam!

    OdpowiedzUsuń