piątek, 18 lipca 2014

Tydzień 26 - jadłospis


Zapraszam na jadłospis na kolejny tydzień :)
Nowe osoby, które chcą dołączyć, mogą to zrobić w  każdej chwili, najlepiej zaczynając od jadłospisu najnowszego, ponieważ zawiera aktualnie dostępne na rynku produkty.   
Przed rozpoczęciem, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły :    
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
 
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)

Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania.
Wystarczy jeść zdrowo, naturalnie, bez chemicznych dodatków  i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena. Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu, czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu, tj.na zimno, i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza, korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu, tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem, w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość, o której mowa,  to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie), w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .


No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1577 kcal lub 1587 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 442 kcal
* koktajl ze szklanki soku z pomarańczy zmiksowanego ze szklanką malin i łyżką otrębów - ok. 156 kcal
* 3 kromki chleba razowego - ok. 230 kcal
* 30 gramów chudego twarogu (białego sera) - ok. 35 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego - ok. 15 kcal
* 3 rzodkiewki - ok. 6 kcal
Twaróg ucieramy z jogurtem. Mieszamy ze startą na drobnej tarce rzodkiewką, i smarujemy pieczywo. Jemy z koktajlem.

I Przekąska ok. 292 kcal
* sałatka z gruszki, 2 jabłek, łyżki otrębów, łyżki rodzynek, łyżki orzechów laskowych i szczypty cynamonu - ok. 292 kcal
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Orzechy rozgniatamy. Jabłka i gruszkę kroimy w kostkę.
Owoce mieszamy z rodzynkami, otrębami i rozgniecionymi orzechami. Posypujemy cynamonem.

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 465 kcal

Pracujący i studenci ok.455  kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki - ok. 200 kcal
Pasta do posmarowania tortilli : 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia (lub ulubione zioła) - całość ok. 60 kcal
* plasterki zielonego ogórka - ok. 5 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal 
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) - 250 kcal
* surówka z 2 marchewek z sokiem wyciśniętym z pomarańczy - ok. 35 kcal
* 6 młodych ziemniaczków posypanych koperkiem- ok. 180 kcal
Marchewki ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.


II Przekąska ok. 200 kcal
Koktajl ze szklanki maślanki, szklanki malin, płaskiej łyżeczki miodu i łyżki otrębów  - ok. 200 kcal

Kolacja ok. 188 kcal
* 400 gramów kalafiora (ok. pół główki)  - ok. 88 kcal
* kromka razowego chleba cienko posmarowanego pesto - ok. 100 kcal

Wtorek ok. 1549 kcal 

Śniadanie ok. 400 kcal
* 2 jajka na miękko (L) - ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane pesto - ok. 200 kcal
* sałatka z 1 pomidora, kawałeczka cebulki i 6 rzodkiewek - ok. 40 kcal
Przepis na pesto TU

I Przekąska ok. 215  kcal
* sałatka ze szklanki malin, jednego jabłka pokrojonego w kostkę, 2 brzoskwiń pokrojonych w kostkę i 2 łyżek otrębów - ok. 215 kcal

Obiad: ok. 450 kcal - obydwie wersje

* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) - ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów - ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka - ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku - ok. 50 kcal 
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki - ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie - ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia 

Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1x4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy zielony groszek, przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

II Przekąska ok. 220 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i brzoskwini - ok. 220 kcal

Kolacja ok. 264 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pomidor - ok. 26 kcal
* połowa papryki - ok. 30 kcal
* 5 oliwek - ok. 20 kcal
* 10 kostek sera feta - wielkości kostek do gry - ok. 30 kcal 
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 58 kcal 
* łyżka sosu winegret - ok.50 kcal 
* kilka listków świeżej bazylii
* 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal


Środa ok. 1530 kcal lub 1542 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu - ok. 35 kcal


I Przekąska ok. 332 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych pesto, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i rzodkiewką - ok. 252 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal

Obiad: ok. 378 kcal lub ok. 390  kcal

Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne - ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki - ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych - ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki - ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej 
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 40 kcal 
* sól
* koperek

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę.  Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem - ok. 390 kcal 
Przepis TU

II Przekąska ok. 216 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana, łyżki otrębów i garści pietruszki  - ok. 216 kcal

Kolacja ok. 229 kcal  
* sałatka z 4 pomidorów, połowy małej cebulki i 2 łyżek jogurtu - ok. 129 kcal
* kromka chleba razowego posmarowanego pesto lub masłem osełkowym - ok. 100 kcal

Czwartek ok. 1578 kcal lub 1577 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 368 kcal
* 150 gramów chudego twarożku - ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal 
* 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
* sól, pieprz 
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego - ok.160 kcal

I Przekąska ok. 290 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, jabłka, łyżki otrębów i łyżeczki sezamu - ok. 290 kcal

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal

Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski - ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) - ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal 
* 1/4  szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej - ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy - standardowa wielkość) - ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów - ok. 60 kcal 
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu

Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety obsmażamy na oliwie (delikatnie). Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.

II Przekąska ok. 140  kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Kolacja ok. 325 kcal 
* jogurt naturalny - ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny - ok. ok. 40 kcal
Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.  

Piątek ok. 1584 kcal lub 1564 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 3 jajek smażony na łyżce oliwy z oliwek - ok. 320 kcal
* szczypiorek do posypania
* kromka razowego chleba cienko posmarowana masłem osełkowym - ok. 100 kcal

I Przekąska ok. 252 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i pomidorem - ok. 252 kcal

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała czerwona papryka - ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* leczo warzywne - porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki - ok. 210 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 220 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, szklanki malin, łyżki otrębów i szczypty cynamonu - ok. 220 kcal

Kolacja ok. 282 kcal 
* faszerowana cukinia - zjadamy całą czyli dwie połówki - ok. 282 kcal
Przepis TU

Sobota ok. 1555 kcal 

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu - ok. 35 kcal


II Przekąska ok. 216 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana, łyżki otrębów i garści pietruszki  - ok. 216 kcal
Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy - ok. 280 kcal 
Przepis TU

II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią - ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
Przepis TU

 Kolacja ok. 314 kcal 
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym - ok.100 kcal

Niedziela ok. 1362 kcal 

Śniadanie ok. 416  kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym z chudą szynką i pomidorem - ok. 416 kcal

I Przekąska ok. 190 kcal 
* zielony koktajl - ok. 190 kcal
Przepis TU

Obiad:  ok.490 kcal 
* surówka z jednej marchewki i jabłka - ok. 80 kcal 
* polędwiczki w sosie kurkowym z ziemniakami- ok. 410 kcal
Przepis TU


II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół  kulki sera mozzarella - ok. 100 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.


79 komentarzy:

  1. Witaj Małgosiu,

    mam pytanie, ponieważ mój mąż nie trawi laktozy, wiec słodkie mleko np. w owsiance odpada, czy można je czymś innym zastąpić? Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mlekiem roślinnym np. sojowym, ryżowym, migdałowym etc.
      lub zalewać płatki gorącą wodą na nic i dodawać jogurt rano - laktozy nie ma w produktach mlecznej fermentacji

      Usuń
    2. polecam owsiankę na wodzie - dobrze przygotowana jest naprawdę pyszna i nie ma poczucia, że czegoś w niej brakuje :)

      Usuń
  2. Małgosiu, czy te przepisy są na jedną osobę? I poradź proszę jak rozłożyć posiłki przy rozkładnie dnia: pobudka 6.00 (śniadanie zwykle jem ok. 7.00), praca do 15.30 (w domu jestem ok. 16tej i wtedy chciałbym zjeść posiłek na ciepło, w pracy nie mam możliwości), kolacja najpóźniej o której? Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak na jedną osobę,
      zrób tak:
      * śniadanie 7
      * 10 -przekąska w pracy
      * 13 - druga przekąska w pracy lub sałatka warzywna
      * 16- obiad w domu
      * ok 19:30 -20 kolacja

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :-) i jeszcze pytanie o kaloryczność: wg twojego wzoru wyszło mi zapotrzebowanie 1920, dla mąż 2677 - mąż musi schudnąć, czy Twój jadłospis będzie dla nas ok, czy powinnam zwiększyć kaloryczność? dzięki za pomoc :-)

      Usuń
    3. dla Ciebie ok, mężowi zwiększ do 2200

      Usuń
    4. ucieszy się ;-) dzięki wielkie i trzymaj za nas kciuki :-)

      Usuń
  3. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem skorzystania z Pani propozycji tygodniowych jadłospisów. Tylko zastanawiam się nas jednym. Czy to wychodzi bardzo drogo? Ile Pani wydaje na składniki miesięcznie (oczywiście w przybliżeniu)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cena zależy od ilości osób i sklepu w którym robi się zakupy,
      proszę prześledzić składniki z jadłospisu i znając ceny u siebie w sklepie podliczyć koszt produktów,
      mi na 4 osoby wychodzi tygodniowo ok. 400 zł

      Usuń
    2. Dziękuję :) Wychodzi na to, że jeśli u mnie ceny będą zbliżone to nie dość, że będziemy zdrowiej jeść to jeszcze zaoszczędzimy :) Pozdrawiam

      Usuń
    3. jadłospisy są bardzo przystępne cenowo :)

      Usuń
  4. Witaj Małgosiu mam pytanie o pełnoziarnistą tortillę, gdzie kupujesz, bo ja nigdzie nie mogę jej dostać. A mam chęc na spróbowanie tego dania.
    Pozdrawiam i dziekuje za pyszne przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem trafia się w top markecie koło mnie, czasem w almie uda mi się złapać, czasem robię, muszę zebrać się, zrobić, cyknąć fotki i wrzucę :)

      Usuń
    2. Małgosiu, bardzo proszę o przepisik na taką tortillę:)

      Usuń
    3. Muszę w takim razie zawitać do Almy. A nie ma w tych tortillach chemicznych dodatków? Osobiście nie mogę dostać takich naturalnych placków bez tych beznadziejnych dodatków.

      Usuń
  5. Witaj Małgosiu
    korzystam od dłuższego czasu z Twoich przepisów i udało mi się zgubić 6 kilogramów.
    Mam problem z rozplanowaniem posiłków w godzinach południowych: do domu wracam o godz. 15:30 głodna a w domu czeka 1,5 roczny synek, (który wymaga ode mnie ogromnej aktywności ). Spać kładę się pomiędzy godziną 22 a 23
    Moje posiłki od rana
    6- śniadanie
    9- przekąska ( staram się żeby była bardzo niewielka 2 nektarynki , 1/2 szkl. malin)
    11-12 ciepły posiłek w pracy

    prace kończę o 15 i zaczyna się mój problem ................. wracam głodna
    Mam pytanie czy mogę kolację zamieniać z druga przekąską?

    bardzo proszę o radę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o 15 wychodząc z pracy zjedz przekąskę - np. owoc (banana, 2 jabłka), kefir w butelce z dodatkiem otrębów - to Cię zasyci na powrót do domu i wtedy spokojnie zrobisz sobie II przekąskę

      Usuń
    2. Małgosiu dzięki sliczne
      a kolacja o 19-20 bedzie ok?

      Usuń
  6. Małgosiu, średnio raz w tygodniu, a czasami nawet dwa razy, pojawia się w jadłospisach makaron a białej mąki, czy naprawdę jest on zdrowy 1-2 razy w tyg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to są makarony z mąki pełnoziarnistej - zerknij w listę zakupów

      Usuń
    2. Dzięki, na zdjęciu wygląda myląco i się zasugerowałam... Ale w tamtym tyg tagliatelle na pewno było z białej mąki, i w przepisie i na liście - robiłam z jadłospisu i jestem na 100% pewna :)

      Usuń
    3. w niektórych przepisach jest tagliatelle z białej mąki bo raz na jakiś czas zjeść można ale na ile to możliwe polecam wymieniać na pełnoziarniste

      Usuń
  7. Czy masz jakiś pomysł na wykorzystanie mięty? Urosło mi jej baaardzo dużo na balkonie, i nawet weekendowe drinki z dodatkiem kilku listków mięty nie są w stanie przerobić zapasów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ususz i będziesz miał na zimę
      miętę trzeba ściąć zanim zakwitnie, ona później odbije i zetniesz drugi raz
      ja juz pierwszą turę ususzyłam https://www.facebook.com/photo.php?fbid=291476421029721&set=pb.131769670333731.-2207520000.1405679811.&type=3&theater

      Usuń
  8. Gosiu a masz jakiś pomysł na szybką sałatkę z kapusty pekińskiej- oczywiście bez majonezu,ale właśnie nie wiem z czym ja wymieszać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaj starte jabłko, startego ogórka małosolnego,koperek, i np. marchewkę
      skrop sokiem z cytryny i oliwą

      Usuń
    2. Dziękuję Tobie pięknie, niby proste ale widzisz.. sama bym nie wpadła. Dzięki Gosiu.

      Usuń
  9. Gosiu, mam takie pytanie z innej beczki. Uwielbiam kasze manną (manny? - nigdy nie wiem jak ją odmieniać). Co o niej sądzisz? Nie widziałam u Ciebie na blogu chyba jej nigdy. Nadaje się na kolację? Do jej zrobienia wykorzystuję szklankę mleka 2% i dwie płaskie łyżki kaszy. Jem bez dodatków (rano czasem z bananem, ale bez cukru).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kasza manna od czasu do czasu może być ale zdecydowanie na śniadanie niż na kolację,
      aby zmniejszyć wchłanianie węglowodanów dosyp trochę otrębów

      Usuń
    2. A kasza manna orkiszowa jest zdrowa i można jeść ją często?

      Usuń
  10. Gosiu - jadlospis jest wspanialy jak zwykle. Jestem z Toba od stycznia i schudlam ok 4 kg, czyli waze juz jakies 7kg mniej niz przed ciaza, w ktorej przybylo mi az 17 kg! Jestem zachwycona, co tu duzo mowic. Czuje sie duzo lepiej, lzej i zdrowiej. Czasem podjadam slodycze, nie moge sie temu oprzec, choc staram sie walczyc. Ale do rzeczy, moja poltoraroczna coreczka tez je dokladnie to co ja i jest zdrowa dziewczynka, ale przez te pol roku przybrala tylko kilogram i wczoraj pediatra po wywiadzie co je stwierdzila, ze bardzo zdrowo, ale za malo kalorycznie jak na jej potrzeby. I tu moje pytanie - jak to zrobic zeby zwiekszyc jej kalorycznosc dalej korzystajac z Twoich jadlospisow? Zwiekszanie porcji nie wchodzi w gre, bo przeciez nie bede w nia wmuszac. Czy moge np do zupy dodac troche masla, to samo z makaronami. Czy zacZac moze podawac ziemniaki ( za rada lekarki)? Jak to zrobic madrze i z glowa, aby jej pomoc, ale tez zeby dalej wyrabiac nawyk zdrowego odzywiania sie? Bede wdzieczna za jakies rady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim zerknij w siatkę centylową czy córeczka rzeczywiście waży za mało.
      Pediatrzy mają skłonność do przesady w tym temacie. Mówię to na przykładzie mojej córki która jest drobnej budowy i zawsze ważyła mniej niż rówieśnicy. Wiele razy pediatra sugerowała mi żeby ją podtuczać. Nigdy się na to jednak nie zdecydowałam.
      Przed dłuższy czas miałam jednak z tego powodu trochę kompleks bo w przedszkolu była najdrobniejsza.Do czasu aż zapisałam małą na balet i tam się okazało że wszystkie dziewczynki są takie patyczaki jak Ona ;)
      Jeśli mała jest poniżej 10 centyla jest uzasadnienie żeby ją "podtuczyć". Jeśli powyżej ja nie widzę sensu.
      Czy mała jest słaba ? Apatyczna ? Czy wesoła i pełna energii ?

      Usuń
  11. No wlasnie ja tez sceptycznie podchodze do podtuczania dzieci, wydaje mi sie, ze nakrecaja to koncerny, aby sprzedac wiecej kaszek i dan dla dzieci. Mala jest dokladnie na 10 centylu ( wlasciwie od urodzenia), jest dzieckiem bardzo zywym, energicznym i wesolym : ) Uwielbia jesc i czesto inni sie dziwia jak ja to zrobilam, ze mala uwielbia warzywa, wcina szpinak, popija jogurt naturalny, a do pica tylko wode i nie wie co to slodycze i produkty typu danonki :) W hotelu na wakacjach byly danonki na sniadanie i widzac kolorowy kubeczek poprosila o to , wiec dalam jej sprobowac, ale szybko wuplula ze skrzywiona mina i pokacujac na jogurt naturalny krzyknela " chcie to " - takze jest po jasnej stronie mocy, z czego jestem bardzo dumna. Ale wracajac do tematu, czy w takim ukladzoe odzywiac ja nadal tak jak dotychczas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym pozostała przy takim modelu odżywiania,

      Usuń
    2. Dziekuje Ci bardzo za szybka odpowiedz, zatem nic nie bedziemy zmieniac :P Pozdrawiam i dziekuje za mase przepisow na pyszne dania :)

      Usuń
  12. witam mam pytanie czy wszystkie te przepisy sa podane na 4 porcje

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam! Już od paru miesięcy moim zamiennikiem cukru był syrop klonowy. Niestety ostatnio skończył mi się, a w sklepie go nie było, dlatego też postanowiłam zakupić syrop z agawy. W domu z ciekawości poszperałam o nim (syropie z agawy) w internecie i z tego co wyczytałam nie jest on za zdrowy. Gosiu, możesz się wypowiedzieć na temat tego słodzidła? Co o tym sądzisz? To dla mnie bardzo ważne, ponieważ nie mam pojęcia co teraz zrobić z pełną buteleczką syropu. Oczywiście mogę go stosować "raz na jakiś czas", ale wolę, aby tym "raz na jakiś czas" był cukier, bo bardziej mi odpowiada. Czekam na Twoje zdanie o tym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem fanką syropu a agawy,
      z założenie nie jest zły ale masowa produkcja sprawiła że nie produkuje się już go z soku a ze skrobi z korzenia,
      jeśli kupiłaś jakiś ekologiczny produkt rzeczywiście z soku możesz dodawać go do pieczenia granoli zamiast miodu,
      w ten sposób wykorzystasz zapas,

      Usuń
    2. kupiłam dokładnie ten sam produkt http://www.kmdelikatesy.pl/files/zdjecia_produktow/24011182_0.jpg
      problem w tym, że na etykiecie w składzie pisze, że jest to jednak SYROP z agawy, czyli wydaje mi się, że to właśnie ta skrobia z korzenia. Szkoda mi go wyrzucać, ale nie chcę się niepotrzebnie faszerować skrobią, skoro mam do wyboru o wiele lepsze i zdrowsze słodziki.

      Usuń
  14. Witam pani Małgosiu. Od kilku dni wgryzam się w to co dzieje się na Pani blogu i z zaciekawieniem studiuję jadłospisy. Jestem pełna podziwu dla Pani determinacji i zorganizowania. Chciałabym również wprowadzić w życie Pani jadłospis i poglądy na odżywianie. Zastanawiam się jedynie jak Pani znajduje czas na przygotowywanie tych wszystkich pyszności. Mam w domu bardzo absorbującą trzyletnią córkę, pracuje od 8 do 16 ( w domu nie ma mnie od 7:00 do 17:00). Może mogłaby Pani podrzucić kila rad z własnego doświadczenia jak się z tym wszystkim wyrobić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, w jadłospisach czasem pojawia się mozarella 'na surowo'. W tej wersji jest dla mnie troszke mdła natomiast uwielbiam jej wędzony odpowiednik. z tego co patrzyłam, kalorycznie jest podobnie, roznica kilku kcal. Czy mogę raz na jakis czas zamienic tę zwykła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie spotkałam nigdy wędzonej, a ona jest rzeczywiście wędzona czy potraktowana chemicznym aromatem dymu wędzarniczego ?
      jeśli jest naturalnie wędzona to raz na jakiś czas nie zaszkodzi (z wędzonymi produktami nie należy przesadzać)

      Usuń
  16. Mam pytanie odnosnie kurek:) kupilam opakowanie a dopiero pod koniec tygodnia mam zamiar je wykorzystać. Czy mozna je zamrozic? bo nie mam pojęcia ile mogę je przechowywac w lodowce, czy jednak bedzie jakas strata na smaku i jakosci? pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja tu z podziękowaniami :-) Bardzo, bardzo dziękuję za tego bloga, za jadlospisy które przetestowalam i są u mnie już na stałe ;-) I mówię to jako zapalona zwolenniczka slonego, słodkiego i smażonego które zniknęło z mojego jedzenia. Milion razy bylam na diecie ciągle glodna i zła. A teraz się najadam i schudlam tylko dzieki jedzeniu 7 kilo! w 2 miesiące! Daleka droga jeszcze przedemna. Znajomi nie wierzyli że tak można a jednak! ZDROWE ODZYWIANIE KLUCZEM DO SUKCESU! Gosia bardzo Ci dziękuję!!! Jesteś niesamowita! Buziol wielki odemnie :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę :) Takie historie dają mi wiarę w sens tego co robię !

      Usuń
  18. Kochana Gosiu ! pisze do Ciebie , ponieważ jestem w kompletnej rozsypce ... od 6 miesięcy zmieniłam Swoje odżywianie .. hmm pisze bo moja waga i centymetry stanely w miejscu nie umiem poradzić sobie z rozplanowaniem posiłków.Mój dzień zaczyna się od godziny 5 wstaje tak wcześnie , ponieważ mam na 6 do pracy dodam ze pracuje w zimnej fabryce i przebywam za granicą .Dotychczas mój dzień wygląda tak : wstaje 5 szybko się szykuje , biore sniadanie jade do pracy w miedzy czasie jem kanapke z wedlina i sałatą jest to mniej więcej 5;30 , następnie w pracy mam pierwszą przerwę o godzinie 7;30 i w mojej głowie mam zakodowane , że praktycznie wtedy zaczynam mój dzień a wiec jem musli z jogurtem naturalnym i pije kawe , kolejną przerwę mam o 10 - 10;30 jem wtedy kanapke z sałata chuda wedliną i pomidorem do tego owoc .. kończe prace o godzinie 14 jade do domu i zawsze coś chwytam , nieraz mam zrobiona zupe to jem zupe , czasem musze dopiro przygotwac obiead wiec jem co jest w lodowce np. puszke ze szprotkami w pomidorach i do tego kanapke .. po 1,5h ćwiczę robie trening Ewy Chodakowskiej , zaraz po tym pije koktajl , następnie siadam i już myśle o jedzeniu wiec jem obiad z moim mężem który wraca mniej więcej o 18 .. lecz czasem nie jem z nim a jem obiad na kolacje .. Gosiu ja nie wiem jak mam sobie poradzić z tymi posiłkami jak je rozplanować żeby było dobrze :( Pisze do Ciebie ten list i łzy same mi lecą .. Pięknie prowadzisz Swojego bloga a ja nie potrafie tego sobie stosownie ułożyć ... :( pozdrawiam Cie buziaczki ;* <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rano zjedz sobie tą kanapkę tak jak jadłaś a właściwe śniadanie jedz w pracy o 7:30.
      O 10:30 pierwsza przekąska.
      Jak wrócisz do domu zjedz obiad. Większość moich przepisów przygotujesz w nie więcej niż 30 minut. Możesz też jeść zupę tak jak jadłaś.
      Po treningu koktajl tak jak do tej pory czyli to wychodzi ok. 17-18 i kolacja ok. 20 - tej .
      Lub razem z mężem ok. 18 coś na ciepło, taką obiadokolację (jak na przykład po powrocie zjesz zupę) a ok. 20 coś lekkiego np. sałatkę lub serek wiejski z rzodkiewką.
      Ja tak to widzę.

      Usuń
    2. Bardzo , ale to bardzo dziekuje za odpowiedz . Musze sobie tak czas zorganizowac ,aby posilki byly w regularnych odtepach ... pozdrawiam cieplo :-*

      Usuń
  19. Witaj Gosiu, chcialabym zapytac czy mogę w jednym dniu zjesc na obiad Twoje tagliat. Ze szpinakiem i fetą na obiad a na kolację połowę kulki mozarelli+ dodatki. Chodzi mi o to czy to nie za dużo sera na 1 dzień? Szpinak u mnie prosi się o 'dojedzenie', mozarella tak samo. Może to głupie pytanie ale mam watpliwosci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz, mozzrella nie jest bardzo kalorycznym serem
      kulka to 200 kcal

      Usuń
  20. Uwielbiam chleb razowy-piekę wg twojego przepisu czy ok 5,6 kromek dziennie to nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jakie jeszcze węglowodany jesz oprócz tego,
      czy sam chleb czy jeszcze makaron na obiad lub ryż, czy dużo warzyw, czy furę ziemniaków,
      ciężko odpowiedzieć jednoznacznie

      Usuń
    2. Ja piekę Twój chlebek już niemal od 4 miesięcy, mój mąż stwierdził, że lepszego to nigdzie nie dostanie i ostatnio jak musieliśmy kupić, bo nie miałam możliwości upiec, to oboje mieliśmy wrażenie, że jemy gąbkę, a nie chleb :)
      Przyznam jednak, że nie jesteśmy w stanie zjeść 3 kromek na śniadanie, czy inny posiłek :) po dwóch już jesteśmy pełni, za to dodaję np. pokrojonego w słupki ogórka, paprykę lub inne warzywa do pochrupania.
      Ziemniaki jemy sporadycznie, bo jakoś nie jesteśmy ich fanami, za to często jemy kasze (gryczaną i jęczmienną) oraz brązowy ryż.
      Ania

      Usuń
  21. Gosiu, ciekawa jestem co sądzisz o tofu. Czy zdarza Ci się go jeść? Widziałam też, że nie jesteś zwolenniczką oleju. Kokosowego - dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tofu nie lubię, jadłam raz ale kompletnie mi nie smakuje,
      w kwestii oleju kokosowego pisałam w komentarzu pod podajże jadłospisem 25 lub pod postem o węglowodanach - nie pamiętam dokładnie

      Usuń
  22. Gosiu a gdzie kupujesz chudy ser feta? U mnie w sklepach tylko tluste lub poltluste :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie na bazarku babka ma sklep z nabiałem, to jest taki ser typu feta,
      widziałam też kiedyś w Almie

      Usuń
    2. No to bede szukac dalej ;) pozdrawiam ;)

      Usuń
  23. Na śniadanie polecam kasze jaglana ugotowana na sypko z solą do smaku + pół puszki tunczyka dobrej jakości (ale nie w oleju). Cebulka pokrojona w drobną kosteczkę + pieprz i świeża natka pietruszki! I do tego jakiś ciemny chlebek. Pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witaj. Czy mogłabyś podać przepia na jakąś pastę z awokado, została mi połówka z porannego koktajlu i szkoda wyrzucić, a to mój pierwszy raz z awokado. Z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pół awokado, łyżka prażonych na suchej patelni pestek słonecznika, pół ząbka czosnku,natka pietruszki - wszystko zblendować na pastę :)
      Smacznego ;)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, pasta była dziś na śniadanie zamiast twarożku. Wejdzie na stałe do mojego menu

      Usuń
  25. Witam, zaczęliśmy z mężem korzystać z Twoich jadłospisów. Wszystkie przepisy szybko się przygotowuje, dania są smaczne, bardzo dziękujemy :). Mam tylko pytanie; w Twoich przepisach dość często występuje papryka, niestety nie mogę jej jeść, masz moźe pomysł czym mogłabym ją zastąpić? Z góry dziekuję za odpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sałatkach na zimno np. pomidorem lub ogórkiem, w potrawach na ciepło cukinią, bakłażanem, brokułami

      Usuń
    2. dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, szłam dobrym tropem, bo właśnie takie zamienniki starałam się stosować :).

      Usuń
  26. Witam
    Ostatnio poszukiwałam pomocy w zdrowszym żywieniu i bardzo się cieszę, że trafiłam na twój blog. Jadłospis z chęcią wprowadziłam. Tylko muszę mojego męża do niego nakłonić. Aby zrzucić parę kilo zaczął jeść fileta z ryżem i brokułem. Ale ile można jeść to samo? Zajada to na śniadanie, do pracy kanapki, a później obiad po pracy, który zrobię. Miga się brakiem czasu w pracy. W sumie rozumiem. Ale może mogłabyś pomóc i podpowiedzieć jak to pogodzić.
    Ja mam teraz urlop, więc nie ma problem. Wstajemy o 8.00 i robimy śniadanie. Później w pracy je kanapki, a obiad między 18-19.00. Chodzimy spać koło 23.00 Jak rozplanować mu posiłki w ciągu dnia?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cały dzień na kanapkach to kiepsko, jeśli ma możliwość zjeść coś innego nie je inne rzeczy
      a jeść ma co 3-4 godziny regularnie licząc od śniadania ;)

      Usuń
  27. Cześć! Na wstępie napiszę, że jestem zachwycona tym co widzę...od jakiegoś czasu 'walczę' ze zdrowym odżywianiem, ale zawsze miałam kłopot ile czego z czym i tak dalej. Mam pytanie odnośnie ilości kalorii, bo ja ćwiczę 3 razy w tygodniu biegam przynajmniej godzinę i jakieś 2 razy w tygodniu ćwiczenia takie 'statyczne' :D też ok. godziny dziennie. Pytanie brzmi czy takie kaloryczności jak tu podajesz wystarczą? Chodzi mi o to żeby mięśni nie popalić i nie umrzeć :D (żart) No a drugie pytanie odnośnie..pełnoziarnistej tortilli, gdzie ją kupujesz? Na wielu opakowaniach widziałam już napis 'pełne ziarno' a jak zajrzałam do składu..to niestety:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz wyliczyć sobie ilość kalorii dla Ciebie przy Twojej aktywności - na górze posta jest link do wzoru,
      kaloryczność z jadłospisu to kaloryczność bazowa,

      Usuń
  28. Witaj Małgosiu podpowiedz jak robisz pieczone udko? Jakie przyprawy , w czym i jak długo, jaka temp? Z góry ślicznie dziękuję:) PS. Wykonujesz wspaniałą pracę. Odkąd zaczęłam w twój zdrowy sposób jeść czyli dokładnie od 5 czerwca do dziś schudłam 7,5 kg! poważnie! Ale karmie też piersią to pewnie też ma trochę wpływ ale w końcu widzę zmiany. Tylko brzuch po ciąży dalej wystający i nie wiem co z nim zrobić naprawdę:( Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nacieram czosnkiem, lubczykiem i słodką papryką,
      piekę 1,2 - 1,5 h w 180 stopniach (bez termoobiegu)

      Usuń
    2. przykrywasz folią alum?

      Usuń
  29. Gosiu, w poniedziałek na kolację przewidziałaś kalafiora. Na surowo czy gotowanego?

    OdpowiedzUsuń