poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Ocet jabłkowy ! Odchudza czy nie ?



Podobno ma właściwości odchudzające. Działa jak cudowny eliksir. Łyk i już kilka gramów w dół ;)
Jak jest naprawdę ? Czym jest ocet jabłkowy i dlaczego przypisuje mu się dobroczynne właściwości ?
Ocet jabłkowy powstaje z soku jabłkowego. Im słodsze i bardziej dojrzałe jabłka z których powstał sok, tym mocniejszy będzie ocet, ponieważ powstawanie kwasu zależy od zawartości cukru.
O tym że kwas octowy działa odtruwająco, bakteriobójczo i oczyszczająco wiedziano już od tysiącleci. Zaobserwowano, że chore zwierzęta instynktownie szukają gnijących owoców i zjadają dopiero wtedy, kiedy owoc samoistnie ulegnie zakwaszeniu i powstanie kwas octowy.
Dawniej kwasem octowym leczono zaburzenia trawienia, przeziębienia, służył do dezynfekcji i przemywania ran. Smarowała nim skórę oraz robiono płukanki na włosy.
Kwas octowy wspiera organizm w procesie oczyszczania i wspomaga układ trawienny przywracając równowagę w gospodarce tłuszczowej.

Dlaczego to taka perełka ?

Przede wszystkim dlatego, że powstaje z jabłek, które same w sobie są kopalnią składników odżywczych. Stare angielskie przysłowie głosi "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka" i nie ma w tym cienia przesady.

Ocet jabłkowy zawiera :

* witaminy A, B, B1, B2, B6, C, E, P

* beta karoten, który fantastycznie chroni nas przed działaniem wolnych rodników. Jeśli wolnych rodników mamy w organizmie dużo (zanieczyszczenie środowiska, zła dieta) komórki przez nie zaatakowane będą działały przeciwko nam. Będą powodować przedwczesne starzenie się skóry, choroby serca, zaburzenia odporności oraz niestety rozwój nowotworów.

* żelazo, wapń, miedź, magnez, chlor, fluor, sód,fosfor, siarkę, krzem, potas,

* cały szereg enzymów i aminokwasów,

* kwasy:  mlekowy, cytrynowy, octowy i propionowy,

* będącą składnikiem balastowym (tak jak błonnik) pektynę, która obniża poziom cholesterolu oraz nie dopuszcza do odkładania się wapnia w ściankach tętnic co zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej.

* bioflawonoidy które rozszerzają naczynia krwionośne poprawiając tym samym ukrwienie i dotlenienie.

Co z tym odchudzaniem ?

Składniki zawarte w jabłkach a tym samym w occie jabłkowym wspomagają proces trawienia tłuszczy ponieważ przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów na alkohol i kwasy tłuszczowe. Ponadto zwiększają wydzielanie soków trawiennych i syntezę enzymów trawiennych co zdecydowanie wspomaga trawienie. 
Pektyny będące składnikiem balastowym (tak samo jak błonnik) zwiększają wydzielanie żółci, a jak już pisałam wielokrotnie, żółć jest nam niezbędna do trawienia tłuszczy.
Owszem ocet fantastycznie wspomaga układ pokarmowy. Składniki które zawiera będą wspomagały przemianę materii, będą działały oczyszczająco i odtruwająco, ale to niestety nie pomoże jeśli będziemy pić ocet jabłkowy jedząc jednocześnie to wszystko co doprowadziło nas do nadprogramowych kilogramów, których chcemy się pozbyć.
Nie ma cudownego środka, a picie dużych ilości octu jabłkowego w nadziei że zadziała szybciej lub skuteczniej  grozi podrażnieniem śluzówki żołądka i w konsekwencji powstaniem wrzodów (rany na śluzówce żołądka). Jeśli więc ktoś twierdzi, ze pijąc szklankę dziennie schudnie, to w bardzo krótkim czasie za swoją nadgorliwość zapłaci bardzo wysoką cenę. Zalecana dawka dzienna to 1-2 łyżki. 
Ocet jabłkowy wspomaga układ trawienny co nie znaczy że zadziała jak cudowny eliksir.
Pomoże jeśli pójdzie w parze ze zmienionym sposobem odżywiania. 

63 komentarze:

  1. Jeszcze trzeba zaznaczyć aby nie kupować tych pseudo octów jabłkowych które mają w sobie procenty spirytusu bo to nie o taki ocet chodzi a ludzie namiętnie taki kupują .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe;) ja dodaję do sałatek,ale żeby tak jeść łyżkami:p? A ocet winny?jest lepszy czy gorszy od jabłkowego?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :)
    Mój narzeczony pił codziennie łyżkę na czczo. Problem w tym że ma nadżerkę na dwunastnicy. Czy ta łyżka dziennie może mu bardziej zaszkodzić, czy taka ilość nie ma złego wpływu na nasz organizm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łyżka dziennie mu nie zaszkodzi, niech tylko rozcieńczy ją w połowie szklanki wody

      Usuń
    2. Mój tata pił łyżkę lub lyzeczke dziennie rano rozcienczona w wodzie. Nabawił się wrzodow i dodatkowo lecz pewnie nie z tego ma polipy jelita grubego. Trzeba uważać - wszystko z umiarem.

      Usuń
    3. na pewno ocet nie był przyczyną, łyżka to za mało żeby uszkodzić śluzówkę żołądka,
      za dolegliwości taty musiało się nałożyć kilka innych czynników

      Usuń
  4. Hej! Kupujesz go czy robisz sama ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często używam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi ocet jabłkowy bardzo pomógł na koszmarne mdłości w czasie ciąży. Mieszałam go z wodą gazowaną, i piłam raz dwa razy dziennie w zależności od intensywności mdłości :-) Moja mama podsuneła mi ten pomysł, a że zaczytuje się w Tombaku wręczyła mi jego ksiązkę, kazała czytać i chłonąć wiedzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu powiedz jaki ocet kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, pod poprzednim postem pisałam o zakwasie (mam go zamrozić). Po jakim czasie zakwas może być użyty gdy zostanie wyciągnięty z zamrażalki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozmrażasz w lodówce, pieczesz po 5-7 dniach

      Usuń
    2. Dziękuję, kurcze będę przez tydzień bez Twojego/mojego chleba.

      Usuń
  9. Jak się przechowuje ocet jabłkowypo otwarciu ? poza lodówką jak długo można go trzymać?

    OdpowiedzUsuń
  10. W Polsce przysłowie "One apple a day keeps the doctor away" jest również znane od wielu lat w wersji: "Kto co dzień jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada"
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Tez slyszalam o tym occie, ze super odchudza ale mialam obawy zeby go pic... i slusznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy i przydatny post :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. W zeszylym roku piłam 1 łyżkę octu jabłkowego rozcieczonego w pół szklanki wody pół godzinki przed głównymi posiłkami( śniadanie, obiad,kolacja) i ten specyfik sprawiał, że po zjedzeniu połowy porcji byłam najedzona po uszy( a zawsze zjadłam całą porcję plus dokładkę):))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy oprócz tego, ze czułaś się syta schudłas?

      Usuń
    2. schudłam 8 kg z 60 do 52:) w ciągu 2 miesięcy

      Usuń
  14. Witaj Małgosiu, mam pytanie do Ciebie z innej beczki. Czy amarantus nie straci swoich wartości odżywczych, jeżeli ugotuję go wieczorem, a zjem następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
    2. Mam jeszcze jedno pytanie, póki nie zapomnę... Suszone owoce są bardzo zdrowe, ale czytałam gdzieś , że traktowane są siarką, której tak naprawdę do końca nie da się z nich zmyć. Najzdrowsze byłyby suszone na słońcu. Szukałam takich w sklepach ze zdrową żywnością, ale wybór na rodzynkach zaczyna się i kończy. Czy słyszałaś może coś na temat tej sprawy? Czy należy unikać suszonych owoców z siarką, bądź oblanych różnego rodzaju olejami nabłyszczającymi. Bać się tego typu owoców, czy nie?

      Usuń
    3. Tak, owoce poza tymi w sklepach eko są konserwowane siarką. Trzeba je przed spożyciem porządnie przepłukać ciepłą wodą. Owszem w 100 % nie zmyjesz tej siarki ale w myślę 90 tak.

      Usuń
    4. trzeba szukać rodzynek niesiarkowanych - musi to byc wyraźnie napisane na opakowaniu

      Usuń
  15. Dobrze napisane, to musi iść w parze w resztą zabiegów bo nie jest samo w sobie cud napojem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Polecam zakup suszarki do owoców, warzyw i grzybów. Efekt eko i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  17. właśnie wczoraj nastawilam :) teraz tylko trochę cierpliwości i .. będzie pycha :)

    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  18. Zwlaszcza teraz warto jesc jablka i przetwory z nich, na zlosc Putinowi.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzień dobry

    Jestem bardzo ciekawa Pani opinii o młodym jęczmieniu, spożywanym w formie napoju. Ponoć to kopalnia witamin i minerałów, dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i pomaga przy odchudzaniu.
    Czy mogła by się Pani wypowiedzieć na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pić !!! To genialny napój, i miałam o nim pisać niedługo. To kopalnia witamin, minerałów, aminokwasów. Ma bardzo dużo wartości.

      Usuń
    2. Piję go już od miesiąca,ale jeszcze nie zauważyłam żadnych efektów.Jednak wierzę,że działa cuda więc piję.pozdrawiam,Magda

      Usuń
  20. A co z informacjami, że ocet pity codziennie zabija, uszkadza czerwone krwinki? Podobno są nawet przypadki białaczki, innych poważnych chorób spowodowanych piciem łyżki octu jabłkowego dzień w dzień dla zdrowia. Co Ty na to Małgosiu? Warto by sięgnąć do tematu od tej strony. Jest teraz boom na ocet jabłkowy, a można sobie zrobić krzywdę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od łyżki octu białaczki nie dostaniesz ;) Gdyby tak było ta choroba byłaby powszechna zwłaszcza u ludzi nadużywających octu a fanatyków octowych jest cała masa. Sama dostaję setki maili z pytaniami o ocet stąd zdecydowałam się o tym napisać bo wielu osobom się wydaje że ocet sprawę załatwi. Zjem parówkę, zapiję octem i bilans zerowy ;)
      Jeśli stwierdzono białaczkę o kogoś kto spożywał ocet to na pewno nie ocet był przyczyną a inne czynniki.
      Prześlij mi tak z ciekawości link to tych badań/doniesień .

      Usuń
    2. Ocet niszczy białko i czerwone krwinki. Nie twierdzę, że u każdego wywoła poważne choroby, ale często (w różnych miejscach w internecie, a także w opiniach lekarzy) podnosi się, że zalecana jest ostrożność w piciu octu nawet jabłkowego, zwłaszcza u osób z tendencją do anemii. Myślę, że warto zwrócić uwagę też na taki aspekt.

      Usuń
  21. Witaj Małgosiu. Kupiłam wczoraj płatki z amarantusa bo w innej postaci nie było i mam pytanie czy płatki są gotowe do spożycia czy trzeba je ugotować jak ziarna? Na opakowaniu niestety nie jest napisane. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  22. Myślę że wszystkie problemy ludzi związane z octem jabłkowym biorą się z tego że ludzie kupują właśnie ten ocet jabłkowy spirytusowy .Jeszcze nie spotkałam w żadnym markecie ,hipermarkecie prawdziwego octu jabłkowego .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo one czesto sa w sklepach ze zdrowa żywnością a tych coraz wiecej, polecam kazdy niefiltrowany

      Usuń
  23. Małgosiu mam pytanie o "mleko roślinne". Przez przypadek znalazłam fajny przepis na mleko z orzechów laskowych i mleko owsiane. Czy warto je pić?

    OdpowiedzUsuń
  24. Jestem pełna podziwu! Skąd Wy bierzecie te wszystkie rzeczy. Co to jest to mleko owsiane? Wyglada na to ze chyba jestem daleko w tylem:) Chetnie dowiem sie wiecej o tych mlekach roslinnych. Malgosiu napiszesz cos wiecej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Anonimowy, jest więcej gatunków mleka niż tylko owsiane, jest sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe. Warto się tym zainteresować, wiele sklepów z ekologiczną żywnością ma duży ich wybór. Znalazłam artykuł może Ci zainteresuje http://kuchnia.wp.pl/gid,16592153,kat,1037879,title,Mleko-roslinne-ktore-wybrac,galeria.html.

      Usuń
  25. Małgosiu i dziewczyny; do jakich potraw używacie tego octu? Ja zakupiłam eko ocet jabłkowy, ale nie mam pomysłu na jego wykorzystanie.pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
  26. Gosiu, a czy mogę wypić łyżkę tego octu i popić szklanką lub dwiema wody? Bo jest szybciej a on mi mega nie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kupiłam ocet bio z Rosmanna.. otworzyłam żeby posmakować i tak stoi.. Nie mam pomysłu do czego go wykorzystać..może pomożesz Małgosiu?

    OdpowiedzUsuń
  28. 1 do sałatek jako sos winegret
    2 jako tonik do twarzy ( szczególnie do skory tłustej ) 2:1 woda :ocet
    3 do marynat mięsnych
    Na razie tyle zastosowań octu jabłkowego sobie przypomniałam
    Świetny blog
    Pozdrawiam
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu nie widzę nigdzie informacji kiedy Twoim zdaniem najlepiej pić ocet? rano na czczo, przed posiłkiem czy na noc?

      Usuń
    2. Podpinam się do pytania, kiedy najlepiej pić? Jedni piszą że na czczo, inni że przed posiłkami :-)

      Usuń
    3. to zależy,
      jeśli jesteśmy pewni że mamy zdrowy żołądek, możemy na czczo,
      ja jednak bardziej skłaniam się ku przed posiłkiem

      Usuń
  29. Małgosiu,mój mąż zrobił mi ocet jabłkowy,zaczęłam pić jedną łyżkę przed śniadaniem i tu moje pytanie,ile czasu przed posiłkiem powinno się wypić tą łyżkę octu z wodą?

    Mam też inne pytanie,zaleca się po ćwiczeniach wypić koktajl z banana,czy ten koktajl mam liczyć jako posiłek i dopiero 3 h po nim mogę zjeść kolejny? Bo czasami ćwiczę przed obiadem i nie wiem jak to ogarnąć.

    Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź :)

    Pochwalę się że wraz z mężem wprowadzamy do naszego jadłospisu dziennego Twoje posiłki,są niesamowite,dziękujemy za nie :) Pozdrawiamy gorąco :) A&D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15 minut wystarczy,
      koktajlu potreningowego nie liczysz jako posiłku, on idzie na regeneracje,
      po takim koktajlu planowo zjadasz normalny posiłek,

      Usuń
    2. Dziękuję! :)

      Usuń
  30. Witam:) Czy kobiety karmiące piersią mogą pić ocet jabłkowy?:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam:-) dlaczego kobiety karmiące nie powinny pić octu jabłkowego? Nawet łyżka rozcienczona wodą?

    OdpowiedzUsuń