czwartek, 14 sierpnia 2014

Śliwki pod żytnio - razową kruszonką z otrębami


Najszybsze ciasto świata ! Śliwki pod żytnio - razową kruszonką z otrębami.
Pierwszy raz robiłam kruszonkę z mąki żytniej razowej i powiem Wam, że efekt zaskoczył nas wszystkich w domu, zwłaszcza mojego męża. Kruszonka wyszła bardzo chrupka i bardzo smaczna.
Mąka żytnia razowa zawiera bardzo dużo otrębów. Zawarty w nich błonnik chroni przed gwałtownym skokiem poziomu cukru, który ma miejsce po spożyciu słodkości.
Mojej kruszonki się nie zagniata i nie schładza. O tym że nie zagniatam kruchego ciasta pisałam Wam już przy okazji przepisu na kruchą szarlotkę z cynamonem którą również gorąco polecam.
Zarówno kruche ciasto w moim wydaniu, jak i kruszonkę miksuje się mikserem na pył. Polecam ten sposób.
Ciacho zrobiłam wczoraj, wyjątkowo nie na słodką niedzielę. Stwierdziłam, że porozpieszczam trochę moich domowników. Dzieciaki domagały się czegoś słodkiego, więc mają domowe, zdrowe ;)

Kaloryczność:
Całe ciasto ma ok. 2800 kcal 
Kaloryczność porcji zależy od wielkości kawałka 





Składniki:

* 300 g mąki żytniej razowej
* 200 g miękkiego masła 
* 4 łyżki cukru trzcinowego 
* pół szklanki płatków owsianych 
* ok. 200 g śliwek (wyjmujemy pestki)
* łyżeczka masła do wysmarowania formy

1. Mąkę umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy masło i cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach na pył. 
Nie zagniatamy ciasta !!!

2. 3/4 kruszonki wykładamy na wysmarowaną masłem formę i posypujemy płatkami owsianymi (mają na celu wchłonięcie nadmiernej wilgoci ze śliwek). 




3. Układamy śliwki i posypujemy pozostałą kruszonką. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 20 minut. 








69 komentarzy:

  1. Mam mąkę orkiszową, czy mogę nią zastąpić żytnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób w proporcjach 150 g orkiszowej i 150 g dowolnych otrębów

      Usuń
  2. Świetny przepis,miałam ochotę na takie połączanie płatków i zdrowej mąki.Małgosiu,żeby obliczyć kaloryczność dla porcji trzeba by też znać wagę ciasta po upieczeniu. Czy mogłabyś ja podać, proszę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwki pod kruszonką są pyszne, a pod taką zdrową tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ze śliwek wyjmujesz pestki? Przyglądałam się zdjęciom i nie zauważyłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak, zaraz dopiszę, myślałam że to oczywiste ;)

      Usuń
    2. Pestki śliwek są trujące dla człowieka.

      Usuń
  5. Ale mi narobiłaś smaka ;)
    Uwielbiam śliwki na ciepło. Z knedlami za dużo roboty ale taki placek jest doskonały ;)
    Boję się tylko że zjem połowę foremki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja też się tego boję :( :( :(

      Usuń
  6. Akurat miałam robić ciasto ze śliwkami dzisiaj :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kruszonkę- żeby nie rozsypać po całej kuchni- należy zrobić ręcznie ;) czas przygotowania podobny, a problemów z tym nie ma ;) napowietrzyć tłuszcz z suchymi składnikami w dłoniach i gotowe ;) (spotkałam się tutaj z takim problemem, że więcej było w kuchni niż w misce ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez przesady ;)
      musi być tylko wysoka miska co czym napisałam ;)
      gdybym miała sprzątać po tym kuchnię nie robiłabym w ten sposób ;)

      Usuń
    2. Ja wlasnie zawsze robilam recznie i roboty z tym bardzo duzo a i kruszonka nie wychodzi wtedy lepsza. A sposob Malgosi na kruszonke jest fantastyczny :) Ostatnio nawet moja mama ktora jest zaprawiona w bojach kucharka pytal;a jak zrobilam ta kruszonke bo taka leciutka.
      Malgosiu , sposob na kruszonke masz super.
      Mam wlasnie ten placek w piekarniku, szrlotke z Twojego przepisu tez robie bardzo czesto bo jest naprawde pyszna.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Małgosiu dysponuje zwykłym piekarnikiem bez termoobiegu.
    Jak długo trzymać ciasto w piecu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie się zajadam :) Wyszło pyszne :) Od kilku dni szukałam przepisu na jakieś ciasto lub tartę ze śliwkami i Twój przepis spadł mi jak z nieba :) Nie dość, że robi się to błyskawicznie, to jest zaskakująco smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam ,maniam,ja tez zrobie.Rtlko czy moge uzyc brazowy cukier zamiast trzciniwego?

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej wersji ciasta ze śliwkami jeszcze nie znałam! Super wygląda, pewnie tak samo smakuje jak wygląda :)))))

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosia a jakiej średnicy foremki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  13. To już wiem jaki będę miała deser w niedzielę, hihi. dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu czy mogą być śliwki mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tylko daj więcej płatków owsianych żeby "wciągnęły sok"

      Usuń
  15. Czy maka żytnia razowa to to samo co typ 2000?

    OdpowiedzUsuń
  16. po wyjęciu pestek śliwek nie kroimy na pol, dajemy w całości?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja tez zawsze miksuje składniki na kruszonke, taka jest super ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, a z płatkami na pewno bardzo chrupiąca, mmnm

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu, jaki tłuszcz najlepiej stosować do zup/kremów? Do smażenia najlepiej używać oleju rzepakowego rafinowanego, a do gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zup kremów jak podsmażam warzywa na ogół używam oliwy z oliwek (ma specyficzny smak) lub oleju rzepakowego. Czasem też masła klarowanego.

      Usuń
  20. Noo sezon ślwikowy w pełni, więc chyba i ja zacznę eksperymentować :)
    Wygląda pysznie. Pozdrawiam i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy mogę dodać mąkę pełnoziarnistą trzy zboza Lubelli?

    OdpowiedzUsuń
  22. wilgoć z owoców dobrze chłoną również zmielone migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy zamiast śliwek mogą być jabłka czy się rozleci? Śliwek niestety nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogą być tylko pokrój je drobniej i dodaj koniecznie cynamon :)

      Usuń
  24. Małgosiu zmieniłaś moje życie..do tej pory stosowałam różne diety i różne style życie ale dzięki Tobie znalazłam to co trzeba...i schudłam czuję sie super..dzięki kochana..

    OdpowiedzUsuń
  25. A da sie zrobic z maki owsianej lub ryzowej? mam ochote wyprobowac przepis a tylko to mam aktualnie w domu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z owsianej na pewno z tym że pomieszaj ją pół na pół z otrębami

      Usuń
  26. Małgosiu czy myślisz, że przy cukrzycy ciężarnych mogę i ja sobie pozwolić na kawałek takiego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu, czy mogę zrobić Twoje ciasto w foremce na tarty o wysokości 5 centymetrów? Jaka jest wysokość Twojej foremki? Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja ma 2,5 cm ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby upiec w wyższej

      Usuń
  28. No niestety nie wyszła zupełnie. Wyszła paćka z owocami, ale nie powiem, całkiem niezła w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam dziś bo coś za mną łaziło, a śliwek u babci dostatek. I wyszło po prostu przepyszne!!! Piekłam w tortownicy, zamiast cukru dałam ksylitol. Polecam!! I dziękuję Małgosiu za kolejny świetny przepis który już ląduje w moim przepiśniku :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Gosiu kiedy podasz przepis na powidła śliwkowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przyszłym tygodniu lub w weekend jak zdążę, właśnie się smażą :)

      Usuń
  31. Właśnie zjadłam jeden kawałak, i muszę przyznać że mi smakuje, a czkolwiek się trochę rozpada.
    Zrobiłam z winogronami bezpestkowymi i ciasto gniotłam ręką... wyszło:)
    Ciekawe czy moim dzieciom będzie smakowało?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Ile porcji wychodzi z podanych skladnikow? Chodzi o porcje,ktora bedzie odpowiednia na slodka niedziele:-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam wczoraj- to jest po prostu przepyszne w smaku:-) nie mogłam się opanować i zjadłam 1/3 calości dziś też już drugi kawałek wcinam;-( co robić Małgosiu ratuj! Może lepiej wcale nie robić żeby tak dużo nie jeść:-(

    OdpowiedzUsuń
  34. to jest super szybki i super smaczny przepis. Mam zamiar zrobic to w formie do mufinek, gdzie pewnie zmieści się jedna śliwka, ale będzie bardziej estetycznie wyglądać na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  35. Dziękuję Ci Małgosiu za super przepis na ciasto. Wczoraj upiekłam i zapach był przecudowny. Moje 7-letnie bliźniaki nawet okruszki wylizywały z talerzyków. Dziękuję Ci, że jesteś i zmieniasz życie moje i mojej rodziny na zdrowsze i smaczniejsze. A tak przy okazji to mam do zrzucenia kilka kilogramów i mam nadzieje,że teraz z Tobą mi się uda:)

    OdpowiedzUsuń
  36. A czy można by z tego przepisu zrobić ciastka, tylko pewnie trzeba zmienić proporcje ale nie wiem jakich składników i pominąć owoce, oraz zapewne zagniesc ręką.
    Bardzo proszę o odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba dokładnie połączyć składniki, odstawić aby otręby w mące razowej "namiękły" i uformować ciastka,
      owoce możesz pominąć i nie zmieniać proporcji, możesz też zmielić śliwki lub je bardzo drobniutko pokroić

      Usuń
    2. Bardzo Ci dziękuje Małgosiu za odpowiedź.

      Usuń
  37. Gośka!! To ciacho jest MEGA!!!!!!! MEGA pyszne! MEGA fit! i MEGA szybkie!

    OdpowiedzUsuń
  38. witam , to kolejny przepis który od Ciebie spróbowałam ale pierwszy w kategorii słodkości . jem zgodnie z planem który ułożyła mi dietetyczka , chudnę , ale słodkości mi brak . przyznam się że zrobiłam to ciasto dwa razy i za każdym razem mieliśmy jeden komentarz . przepyszne . przed kolejną niedzielą chcę spróbować twojego przepisu na ciasta z jabłkami , tylko nie wiem na które się zdecydować bo obydwa wyglądają apetycznie .

    OdpowiedzUsuń
  39. Szukałam słodkości z mąki żytniej, bo pszenicę odstawiłam. To jest przepyszne szczególnie z jogurtem :-). Mi na dokładnie taką formę jak Ty używasz schodze jednak pół kilo śliwek, jednak ja używam mrożonych...tak czy siak dziękuję za przepis i zabieram się za buszowanie po tej stronie :-). Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  40. Malgosiu
    Czy owoce pod kruszonka robisz w niedziele.czy na deser 1 w tygodniu ??

    OdpowiedzUsuń
  41. Gosiu mam zamrożonych 3kg śliwek masz pomysł co z nimi zrobić??

    OdpowiedzUsuń