piątek, 8 sierpnia 2014

Tydzień 29 - jadłospis


Zapraszam na jadłospis na tydzień 29.
Nowe osoby, które chcą dołączyć, mogą to zrobić w  każdej chwili, najlepiej zaczynając od jadłospisu najnowszego, ponieważ zawiera aktualnie dostępne (sezonowe) na rynku produkty. 
Przed rozpoczęciem, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj
następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
 
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)

Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)


Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) . 

No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1541 kcal lub ok. 1561 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 456 kcal 
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal
* sałata
* 3  rzodkiewki - ok. 6 kcal 
* 3 plasterki chudej szynki - ok. 150 kcal

I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Obiad: ok. 425 kcal lub ok. 445 kcal

Pracujący i studenci ok. 425 kcal 
* pół cukinii - ok. 45 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
* pół małej cebuli - ok. 15 kcal
* garść fasolki szparagowej (ok. 100 g)  - ok. 30 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta - ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Podduszamy pod przykryciem aż zmiękną.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem i ugotowaną fasolką szparagową pokrojoną w małe kawałki. Wystudzone danie posypujemy rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 445 kcal
* pół cukinii - ok. 45 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
* pół małej cebuli - ok. 15 kcal
* garść fasolki szparagowej (ok. 100 g)  - ok. 30 kcal * 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z indyka- ok. 84 kcal
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* natka pietruszki 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Podduszamy pod przykryciem aż zmiękną.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem.

II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi - ok. 96 kcal
* jedno kiwi - ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) - ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.

Kolacja ok. 356 kcal
* dwie garście miksu sałat
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal
* pomidor- ok. 26 kcal
* 40 gramów chudego sera feta - ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal

Wtorek ok. 1534 kcal lub 1574 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 420  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy dwie pokrojone w kosteczkę brzoskwinie - ok. 80 kcal 

I Przekąska ok. 245 kcal 
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem żółtego sera, sałatą i pomidorem - ok. 245 kcal

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 450 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal 
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego - ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata
* 30 gramów wędzonego łososia - ok. 50 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal

Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami - ok. 450 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 180 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, garści malin (70 g), łyżki otrębów i łyżeczki miodu - ok. 180 kcal

Kolacja ok. 279 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* jedne zielony ogórek - ok. 5 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal
* 4 rzodkiewki- ok. 8 kcal
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 100 kcal



Środa ok. 1592 kcal lub 1571 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 450 kcal 
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane pesto - ok. 200 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z garścią natki pietruszki - ok. 80 kcal


I Przekąska ok. 170 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 437 kcal lub ok. 416 kcal

Pracujący i studenci ok. 437 kcal 
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* cały bakłażan - ok. 50 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* natka pietruszki do posypania 
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* koperek 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półtalarki bakłażana. Smażymy, aż bakłażan będzie miękki. 
Warzywa mieszamy z kaszą gryczaną i indykiem.Posypujemy natką pietruszki.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal 
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
 * 100 gramów szynki wieprzowej - ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) - ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir, 
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki - ok. 14 kcal

Przepis na gulasz: 
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.

II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi, łyżki otrębów i garści natki pietruszki- ok. 240 kcal

Kolacja ok. 295 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
 * dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Czwartek ok. 1535 kcal lub 1547 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 454  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy garść malin (70 g) i łyżkę pokruszonych orzechów laskowych (15 g) - ok. 114 kcal 

I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem  i plasterkiem żółtego sera - ok. 245 kcal

Obiad: ok. 400 kcal lub ok.412 kcal

Pracujący i studenci ok. 400 kcal 
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek - ok. 40 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* 2 wafle ryżowe - ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 412 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal  Zupa będzie też na następny dzień.
* 2 łyżki prażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 112 kcal
* sałatka z garści mixu sałat, z połową kulki sera mozzarellą, pomidorem i łyżką sosu winegret - ok. 180 kcal 

Gotujemy esencjonalny bulion warzywny. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą.
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy do zupy razem z pęczkiem świeżej bazylii. Zupę miksujemy i zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku.

II Przekąska ok. 180 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, garści malin (70 g), łyżki otrębów i łyżeczki miodu - ok. 180 kcal

Kolacja ok. 256 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek - ok. 12 kcal
* szczypiorek (opcjonalnie)
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal


Piątek ok. 1560 kcal

Śniadanie ok. 503 kcal 
* puszka fileta z makreli w pomidorach 170 gramów - ok. 243 kcal
* 3 kromki chleba razowego - ok. 240 kcal
* sałata
* 2 ogórki małosolne - ok. 20 kcal

I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 445 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego - ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal 

Paprykę, pomidora i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy. Łączymy z serkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na tortilli, przykrywamy sałatą lodową, zawijamy w rulon.

II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU

Kolacja ok. 272  kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml - ok. 160 kcal 
* 2 łyżki prażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 112 kcal

Sobota ok. 1597 kcal 

Śniadanie ok. 404  kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów - ok.150 kcal
* 3 łyżki granoli - ok. 99 kcal
* garść malin- ok. 20 kcal
 * łyżka orzechów laskowych (15 g) - ok. 95 kcal
* łyżeczka miodu - ok. 40 kcal

Jogurt miksujemy z miodem, dodajemy granolę i maliny.
Przepis na domową granolę TU


I Przekąska ok. 255 kcal 
* 1 kanapka z chleba razowego, posmarowana masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką i rzodkiewką - ok. 155 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad ok. 500 kcal
* zapiekanka z cukinii i ziemniaków - ok. 250 kcal (zapiekanka w przepisie jest na 3 osoby)
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) - ok. 250 kcal
Przepis na zapiekankę TU

II Przekąska ok. 150 kcal 
* koktajl z 200 ml soku z pomarańczy, 50 ml wody, połowy banana, łyżki otrębów i garści natki pietruszki  - ok. 150 kcal

Kolacja ok. 288 kcal 
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) - ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok.100 kcal
* cała czerwona papryka - ok.60 kcal 

Niedziela ok. 1266 kcal 

Śniadanie ok. 365  kcal
* 2 jajka na miękko - ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana pesto - ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli - ok. 105 kcal
 
I Przekąska ok. 140 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad:  ok. 415 kcal 
* 2 pulpety z indyka - ok. 80 kcal
* 4 łyżki sosu - ok. 18 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) - ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką - ok. 100 kcal 
* szklanka fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
Przepis na pulpety TU


II Przekąska ok. 143 kcal 
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi i garścią natki pietruszki- ok. 143 kcal

Kolacja ok. 203 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* łyżka granoli - ok. 33 kcal
* garść malin - ok. 20 kcal 

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.




110 komentarzy:

  1. Gosiu, a jak to wszystko zorganizować jeśli się pracuje na zmiany? 3 zmiany, każdy tydzień inaczej, no i nocki w pracy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pytałam kiedys o to samo, Gosia napisała żebym dostosowała przekąski pod przerwy w pracy i jadła wtedy kiedy funkcjonuje mój organizm. Czyli w nocy też.

      Usuń
    2. Gosiu a jaki polecasz dobry jogurt naturalny?? Activia naturalna może być bo to jadam??

      Usuń
    3. ja kupuję Tolę z biedronki z wapniem (nie tę dużą a tę małą 250 g) ze względu na największą ilość wapnia (większej ie spotkałam)

      Usuń
    4. ale Tola ma mleko w proszku, a z tego co wiem lepszy jest bez czyli np. Augustowski. Piatnicy

      Usuń
    5. macham ręką na to mleko w proszku (kiedyś zwracałam na to uwagę ale doszłam do wniosku że to mało znaczący szczegół ) - istotna jest dla mnie ilość wapnia

      Usuń
  2. Jajka sadzone w papryce to super pomysł na śniadanie do łóżka ;) tak ładnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Małgosiu, chcialabym zapytac co Pani sądzi o pomidorach w puszce? Krąża różne opinie -zdrowe i niezdrowe. Innych warzyw w puszkach używam sporadycznie ale pomidory i jeszcze śledzie częściej. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne na zimę i wiosnę. Ja używam pomidorów w puszce do zup i sosów jak skończą się sezonowe.
      Szkodliwość ma pewnie związek z tym metalem z którego jest puszka ale trzeba pamiętać, ze reakcja zachodzi z udziałem powietrza więc jeśli otworzymy puszkę, zjemy połowę i resztę przykładowo schowamy do lodówki to metale ciężkie przejdą do produktu, jeśli natomiast otworzymy i wlejemy do garnka jakiż mamy kontakt z powietrzem. Chwilowy.
      Ja pomidory z puszki stosuję jak nie ma gruntowych.

      Usuń
  4. Witaj Gosiu. W poście o trądziku dużo było mowy o kurczakach hodowlanych, czy takie samo zdanie masz o indyku sklepowym? Wydaje mi się, że to mięso nie jest u nas tak bardzo popularne a co za tym idzie nie trzeba go aż tyle "wyprodukować", więc może nie jest aż tak bardzo szpikowane hormonami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam że indyki nie są aż tak faszerowane, aczkolwiek pewności nie mam.
      Fakt faktem po indyku nie pojawia mi się wyprysk a po kurczaku tak więc mój wewnętrzny barometr mówi że indyk jest lepszy :)
      Indyka kupuję normalnie w sklepie. W moim sklepie eko nie ma indyków póki co. Może będą.

      Usuń
    2. Słyszałam także że indyka się nie faszeruje tak jak drobiu i jest zdecydowanie lepszy u nas jemy częściej indyka!!! Kurczak wiejski jedynie>

      Usuń
  5. Czy jeśli nie jestem w stanie zjeść tak dużych porcji, mogę je rozbić na mniejsze i jeść częściej? Nie dam rady zjeść trzech kromek za jednym zamachem, ale za to mój "dzień" trwa zwykle 16-18 godzin i wieczorami jestem głodna. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, możesz jeść mniej co 2 godziny

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :-)

      Usuń
  6. Małgosiu może dałoby się wcisnąć gdzieś na blogu na temat lekkiego grilowania? Na pewno masz jakieś rady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a proszę Cię uprzejmie :)
      http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/04/12-propozycji-na-dania-na-spotkanie.html
      już o tym pisałam :)

      Usuń
  7. Kochana, gratuluję bloga, jest prześwietny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A co z płatkami kukurydzianymi ? Moge je czasmi rano z mlekiem zjeść:D nie powiem -lubie je

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie jadam, są mega tyczące, ale raz na jakiś czas jak zjesz to się świat nie zawali ;)
      powiedzmy raz na dwa tygodnie

      Usuń
    2. Płatki kukurydziane są tuczące?! A ja je zajadałam tonami.. Myślałam ze nie mają czekolady itp Czemu są tuczące?

      Usuń
    3. kukurydza jest tucząca ;)
      wiesz co się podaje w USA krowom przed ubojem aby mięso było poprzerastane tłuszczem ?
      właśnie kukurydzę ;)

      Usuń
    4. A dla dzieci płatki kukurydziane też są niedobre? Lekarz polecił mojemu dziecku właśnie te płatki, mówiąc że jak już dziecko koniecznie chce płatki na śniadanie, to najlepiej te, bo mają najmniej chemii i cukru?

      Usuń
    5. dziwi mnie fascynacja lekarzy płatkami,
      owszem porównując słodkie płatki z syntetycznym dodatkiem smakowym i toną cukru i płatki czyste kukurydziane te drugie wpadną dobrze jeśli chodzi o skład ale
      to tak jakby wybierać między czekoladowym batonikiem o smaku truskawkowym i czekoladą mleczną,
      i to i to tuczy i dostarcza cukru natomiast czekolada mleczna ma lepszy skład niż batonik o smaku truskawkowym z syntetycznym aromatem smakowym.
      Wybieramy po prostu mniejsze zło.

      Usuń
    6. A nie nie, wręcz przeciwnie, mój lekarz nie jest ''zafascynowany'' żadnymi płatkami dla dzieci, nawet tymi kukurydzianymi, stwierdził to dosadnie, po prostu odpowiedział na moje pytanie, które płatki dać, jeśli dziecko czasami naprawdę bardzo chce je zjeść.. ;)

      Usuń
    7. ?? ooo a ja dawałam swojemu dziecku płatki kukurydziane, bo pisałaś komuś w komentrzu pod innym postem, że właśnie lekarz twojemu synkowi zalecił płatki kukurydziane?? to już nieaktualne więc?

      Usuń
    8. To nie tak. Źle mnie zrozumiałaś.
      Mój syn jest uczulony na barwniki spożywcze. I lekarz udzielając mi porady w rozmowie o tym co mój syn może a czego nie powiedział że takie dzieci nie mogą jeść płatków śniadaniowych np. nesquik, ciniminis, czy innych tego typu. Jedyne jakie mogą jeść to kukurydziane bo nie zawierają barwników, co nie jest jednoznaczne z tym że je poleca czy uznaje za zdrowe.
      Po prostu jeśli jakieś dziecko nie wyobraża sobie śniadania innego niż płatki z mlekiem to jedyne jakie może jeść to kukurydziane.

      Usuń
    9. Piszesz Malgosiu ze kukirydza jest tuczaca czy tyczy sie to takze kukurydzy w kolbie? Ostatnio czesto jem ja na kolacje czyli funduje sobie bombe kaloryczna na wieczor?

      Usuń
    10. Z kukurydzą jest tak, że jak zjemy raz a jakiś czas to świat się nie zawali.
      Mamy sezon na kukurydzę więc jeśli jesteś aktywna i zjesz ją nawet dwa razy w tygodniu to że tak powiem "ujdzie" ;) Jeśli natomiast jesteś mało aktywna ogranicz się do jednego razu w tygodniu. Ma też znaczenie to z czym w danym dniu łączysz tę kukurydzę. Nie chodzi o jeden posiłek a inne produkty w obrębie dnia.
      To samo tyczy się kukurydzy do sałatek.Raz na jakiś czas łyżkę lub dwie ok, ale płatki kukurydziane jako codzienny składnik diety zdecydowanie nie. To samo z kukurydzą do sałatek czy innych potraw. Nie codziennie i nie nawet kilka razy w tygodniu. Raz na jakiś czas.

      Usuń
    11. jestem raczej aktywna osoba staram się ćwiczyć 5 razy w tygodniu wiec te 2 kolby kukurydzy które zjadłam w tygodniu chyba nie będą katastrofa, po tym jednak co napisałaś będę starała sie ja ograniczyć :)

      Usuń
    12. Qrcze Gosia a mój syn juz kilka lat na śniadanie tylko płatki i to smakowe, nie chce nic innego, po przeczytaniu tych komentarzy czuje się jak wyrodna matka

      Usuń
  9. A co sadzisz o pełnoziarnistym makaronie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale pytanie zadałaś .....
      chyba pierwszy raz na blogu Małgosi

      Usuń
  10. Małgosiu kochana chudnę, ale bardzo powoli, czy wiek spowalnia przemianę materii? Mam 39 lat i zewsząd słyszę, że po 40 nie można mieć ładnej figury. Powiedz, że to nieprawda. Pozdrawiam gorąco, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem z wiekiem przemiana materii jest wolniejsza ale to nieprawda że po 40-tce nie można mieć ładnej figury.
      Tempo utraty wagi zależy od wielu czynników, także od tego czy masz za sobą już jakieś diety i efekty jojo.

      Usuń
    2. Mam 42 lata i Hashimoto. Chudnę - choć istotnie nieco wolniej. Wszystko jest możliwe :)

      Usuń
  11. Gosiu, bardzo lubię kasze, czy jaglanka na śniadanie i później np. gryczana do obiadu to za dużo kaszy jak na jeden dzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie możesz zjeść nawet trzy razy dziennie kaszę, oczywiście w rozsądnej ilości ;)

      Usuń
    2. Super, ucieszyłam się ;-) A co to znaczy w rozsądnej ilości - czy jeśli w jadłospisie jest podane np 4 łyżki płatków owsianych z mlekiem to mogę zamienić płatki na 4 łyżki kaszy jaglanej, a 50g makaronu do obiadu na 50g kaszy itd, tak będzie dobrze?

      Usuń
    3. kaloryczność nie będzie identyczna ale zamienić możesz

      Usuń
  12. Dziękuję za jadłospis. Malgosiu, bylo o tradziku, a czy bedzie o kolejnym etapie-zmarszczkach? Bylabym wdzieczna, milej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny post!

    Obserwuje aby być na bieżąco! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam :) Może już gdzieś to pisałaś, ale dopiero "nadrabiam" informacje umieszczone na Twoim blogu :) z jakiego licznika kalorii korzystasz?
    Niestety ze względu na alergie nie mogę jeść niektórych warzyw i owoców wiec zamieniłabym je na takie jak mogę, ale ... jak liczyć te kalorie???
    pozdrawiam :) i naprawdę podziwiam za kawał niezłej roboty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja korzystam z profesjonalnych tabeli dla dietetyków a już niedługo będę posiadaczką specjalnego profesjonalnego programu komputerowego.

      Usuń
  15. Pani Gosiu, co sądzi Pani o suszonych warzywach i owocach, np. pomidorach, papryce, jabłkach czy bananach? czy warto po nie sięgać? z czym można połączyć suszone warzywa? Przyznaję, że bardzo lubię serki wiejkie i chude twarogi o obnizonej zawartości tłuszczu :) czy jeśli jem na śniadanie serek wiejski wiejski z jakimiś dodatkami a na kolację twaróg również z czymś połączony ( a czasem na przekąskę jogurt naturalny :D ) nie będzie to za dużo nabiału w mojej diecie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli tego nabiału nie będzie tyle dzień w dzień to nie ma tragedii, chodzi o to żeby nie popadać w monodietę, dieta ma być różnorodna,
      jeśli chodzi o suszone owoce i warzywa jak najbardziej tak,

      Usuń
  16. Gdzie najlepiej kupować produkty? Czy możesz polecić coś dla osób z zespołem jelita drażliwego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dieta przy zespole jelita drażliwego jest dietą specyficzną, będzie można taką dietę zamówić u mnie jesienią,
      będę też opisywała zasady tej diety wkrótce

      Usuń
    2. Będzie tylko o jelicie drażliwym, czy o crohnie również? :-)

      Usuń
    3. Leśniewskiego Crohna też i Hashimoto

      Usuń
  17. Kolejny super jadłospis !

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy według Pani raz na baaardzo długi czas można sobie pozwolić na batona musli? Wiem, że nie są one zbyt zdrowe, ale czy nie będzie tragedii jeśli sporządże z niego taką jednorazową przekąskę ? mam tutaj na myśli konkretnie batonik fit bio musli o smaku malinowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz na jakiś czas jako przekąska tak, świat się nie zawali ;)

      Usuń
  19. Pani Gosiu jaka jest Pani opinia na temat łatwo dostępnych owoców i warzyw? Chodzi mi o takie kupowane w tzw. 'warzywniakach', ryneczkach i większych sklepach. Czy takie owoce i warzywa są naprawdę bardzo złe? Zawsze bardzo obficie je myję przed zjedzeniem ( pewnie odbiera to trochę witamin) ale czy dobrze umyty owoc/warzywo jest pozbawione szkodliwych substancji?
    Nie stać mnie na ekologiczne owoce i warzywa, a ogródka nie posiadam ( mieszkam w centrum Szczecina, w bloku)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce i warzywa kupowane o tej porze roku w warzywniakach czy sklepach są jak najbardziej w porządku. Trzeba je po prostu dokładnie umyć.

      Usuń
  20. Witaj .Mam pytanie dotyczące soku z marchewki. Robisz go sama czy może kupujesz jednodniowe? Czy w ogóle te jednodniowe są ok ,i czy mogę po nie sięgnąć?Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednodniowe jak najbardziej polecam. Ja robię z reguły sama ale jak nie mam możliwości to kupuję właśnie jednodniowy.
      Nie są dosładzane i nie zawierają dodanego sodu.

      Usuń
  21. Witaj Gosiu. Mam pytanie ostatnio znalazlam olej kujawski 3 Ziarna z pierwszego tloczenia. jest to polaczenie oleju rzepakowego z siemienia lniango i cos z pszenicy pisza ze nadaje sie do salatek pieczenia i duszenia. Czy myslisz ze taki olej mozna stsowac do codziennego uzytku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej ale z uwagi na fakt że zawiera olej lniany spożywaj go tylko na zimno.

      Usuń
    2. Chciałam kupić taki aby nadawał sie i do sałatek i do smażenia a nie dwa oddzielne, jaki polecasz w takim razie? Może zwykły (prawdziwy) olej rzepakowy?

      Usuń
    3. tak , najlepszy będzie olej rzepakowy,

      Usuń
  22. Pyszny jadlospis

    OdpowiedzUsuń
  23. Hej Małgosiu, wg Twojego wzoru wyszło mi, że powinnam jeść 1850 kalorii dziennie, kwestia jest taka, że chudnąć nie chcę. Powinnam zostać przy tej ilości kalorii czy mimo wszystko stopniowo zmniejszać do 1500?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, jedz 1850 kcal tyle ile Ci wyszło z wzoru.

      Usuń
  24. Witam Pani Gosiu ;) Jeśli chodzi o bułki, radzi Pani wybierać grahamki czy pełnoziarniste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę pieczywo z pełnego ziarna, razowe, orkiszowe, z ziarnami.
      Jeśli chodzi o bułki to graham lub dobrej jakości pełnoziarniste i raczej żytnie niż pszenne.

      Usuń
  25. czy jest szansa na wpis o tym, jak odzywiać się w przypadku niskiej hemoglobiny i żelaza? niestety nie mogę się przemóc do wątróbki i pietruszki, a to chyba podstawa w żywieniu przy anemii... aktualnie wszystko mam w normie z powodu podawanych domięśniowo zastrzyków, ale jak ten poziom utrzymać? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakiej firmy kupujesz kremowy serek twarożkowy naturalny?? I który ryż lepszy basmati czy paraboliczny? I czy sa zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przeważnie Piątnica,
      jeśli chodzi o ryż to zazwyczaj brązowy ale z tych dwóch wolę basmati

      Usuń
  27. Cześć, Gosiu! Już od pewnego czasu staram się ZDROWO przytyć. Problem w tym, że jak zjem posiłek, który ma za mało kalorii to dokładam coś sobie jeszcze do niego. Niestety często jest to kefir, niby zdrowy, ale ostatnio zauważyłam, że jem zbyt sporo nabiału (dla przykładu: śniadaniowa owsianka gotowana jest na mleku, drugie śniadanie to kanapki z twarogiem, obiad popijam wyżej wspomnianym kefirem, podwieczorek to smoothie na bazie jogurtu naturalnego, a na kolację zazwyczaj wybieram serek wiejski). Od razu widać, że to nie jest za dobre. A moje pytania do Ciebie to:
    Ile razy dziennie mogę sobie pozwolić na nabiał? Czym mogę go zastąpić?
    oraz
    Co mogę dodać do posiłku, aby powiększyć jego kaloryczność i "jeść bez ograniczeń" (chodzi mi o to, że ten produkt - nawet w dużych ilościach nie zaszkodzi mojemu zdrowiu). ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o nabiał to myślę że dwa razy dziennie będzie ok czyli powiedzmy na śniadanie i podwieczorek lub śniadanie i kolację.
      Jeść bez ograniczeń możesz tylko warzywa tzn. nie patrząc na kaloryczność. Oczywiście nie mam tu na myśli ziemniaków czy strączków ;)
      Sposobów na zwiększenie kaloryczności posiłku jest dużo ale to zależy o jaki posiłek chodzi.
      np. Do pieczenia ryby można dodać masło ziołowe lub czosnkowe.
      Do owsianki dodać orzechów lub dosłodzić bananem.
      Orzechami możesz posypywać sałatki, dodawać do jogurtów.
      Sałatki skrapiaj większą ilością sosu wenegret na bazie oliwy, dodawaj oliwę do zup kremów. Wzbogaci smak i podniesie kaloryczność.

      Usuń
  28. Na początku chciałam ci podziękować za tak wyśmienite przepisy naprawdę są smaczne i zdrowe. Moją przygodę z odchudzaniem zaczęłam we wrześniu 2013r a naprawdę mam z czego zrzucać schudłam 32 kg i jeszcze daleko do optymalnej wagi więc często poszukuje przepisów kilka z twojej kolekcji już zdążyłam wypróbować i naprawdę rewelacja. zawsze były jakieś produkty w moim żywieniu za którymi nie przepadam jak np. papryka i tu niespodzianka udało mi się i teraz nie wyobrażam sobie potraw bez tego warzywa. oczywiście też są produkty do których się nie przekonam jak szparagi czy oliwki nie wiem po prostu są to produkt którym mówię stanowcze nie. uwielbiam twoje przepisy na sałatki ale tam dość często pada słowo oliwka no i co ja robię pomijam a może masz jakiś inny pomysł aby je zastąpić?
    Jeszcze raz dziękuje za przepisy i ułożone jadłospisy i gratuluje sukcesów w pisaniu bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma niestety produktu który smakowo byłby zbliżony do oliwek, jeśli ich nie lubisz po prostu je pomiń ;)

      Usuń
  29. dzień dobry
    od jakiegoś czasu obserwuję Pani blog i jestem zachwycona, już kilka rzeczy próbowałam. Chcę się całkowicie przestawić na to menu ale właśnie wyszło mi w badaniach ogromnie podwyższony cholesterol. Czy na tej diecie i Pani Menu nie zaszkodzę sobie?
    będę wdzięczna za informację
    magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może Pani stosować moje jadłospisy przy podwyższonym poziomie cholesterolu,
      wyniki na pewno się poprawią, miałam już kilka takich przypadków,

      Usuń
  30. ekstra .. wielkie dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  31. A w jaki sposób przygotować figi? Jadę niedługo do Chorwacji, a tam tych owoców w bród.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodawaj do sałatek (jest jedna na blogu), do jogurtów, granoli.

      Usuń
  32. Gosiu mam pytanie. Pracuje od 6 do 12. W pracy mam tylko jedna przerwe. Wstaje przed 5 a w domu jestem ok 12:30. Jak godzinowo rozplanowac posilki zeby nie bylo duzych przerw??prosze doradz pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śniadanie zjedz w domu, pierwszą przekąskę podczas przerwy w pracy, obiad już w domu tak jak jesz a dalej już prosto ;)

      Usuń
    2. A jeśli nie jestem w stanie zjeść śniadania przed 5 rano:(?

      Usuń
    3. Zjeść najlepiej pół godziny, do godziny od wstania więc musisz sama pokombinować jak sobie to ułożyć.

      Usuń
  33. Małgosiu, mam pytanie dotyczące masła klarowanego: robisz je sama czy kupujesz? Jeśli kupujesz, to gdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robię ;)
      2 kostki masła rozpuszczam na minimalnym ogniu (masło nie może bulgotać) i przepuszczam przez geste sitko (lub gazę)
      w lodówce może stać 2 tygodnie

      Usuń
  34. Czy przekaska moga byc krakresowe lodeczki (ciemne) z plasterkiem zoltego sera? Lubie "chrupac" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ale dołóż do tego jakieś warzywo lub owoc

      Usuń
  35. Małgosiu czy będzie przepis na jakąś sałatkę? Uwielbiam Twoje sałatki :) pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
  36. Gosiu a czy mozna to co proponujesz w jadlospisie na sniadania zamieniac i jesc na kolacje, tzn. Omlety, serki, kasze jaglana z owocami, jajka, kanapki. Rano przed praca nie mam czasu na omlety czy nalesniki. Zazwyczaj jem lub biore ze soba do pracy granole Albo kanapki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale spać musisz iść 3 godziny po zjedzeniu kolacji

      Usuń
  37. Małgosiu, czy mogłabyś przedstawić nam jak wygląda u Ciebie żywienie dzieci. Jakiś przykładowy zdrowy jadłospis? Mam z tym chyba największy problem bo ciągle jemy to samo na zmianę : płatki na mleku, kanapki, kasza manna, nutella, naleśniki, czasem uda mi się przemycić pomidory albo ogórki do obiadu, owoce i tak w kółko... Czuje, że potrzebne mi natchnienie.

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu, prosze o radę. Razem z mężem jemy wg twoich jadłospisów od 4 tygodni, ja w granicach 1500 kalorii,mąż ok. 1800-1900. Ja schudłam 2 kg i czuję się świetnie. Natomiast mąż, mimo że obwód w pasie jest mniejszy (ma nadwagę) to nie dość że nie schudł to przytył 2 kg. Jest mocno zniechęcony - liczył że jedząc zdrowo i mniej niż do tej pory schudnie :-(. Oboje ćwiczymy 2-3 razy w tygodniu. Masz pomysł, dlaczego organizm tak się zachowuje? dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mąż ma przy tym wzdęcia czy inne dolegliwości pokarmowe ?
      Czy mierzyliście obwody ?

      Usuń
    2. Problem męża to gazy, często też oddaje mocz, ale to myślę przez dużą ilość płynów. Mój obwód się zmniejszył, jego myślę też (niestety nie mierzył) - brzuch jest mniejszy, bardziej miękki, czuje się też dobrze. Mąż bierze leki na nadciśnienie (jesli to moze mieć wpływ...)

      Usuń
    3. Zróbcie testy wykluczające nietolerancję glutenu.

      Usuń
    4. dziękuję, zrobimy test, co zatem ze śniadaniami - bardzo często pojawiają się płatki, granola albo mix - wykluczyć? co w zamian? Z obiadami jest łatwiej, można np. zamienić makaron na bezglutenowy...

      Usuń
  39. Małgosiu, czy jeżeli drugą przekąską w jadłospisie jest koktajl, a ja muszę zjeść ją jeszcze w pracy, to mogę go zrobić rano i trzymać do 16:00 w lodowce, czy lepiej wziąć oddzielnie jogurt/kefir i owoce? Nie wiem czy po ośmiu godzinach w lodowce będzie nadal tak samo wartościowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bardzo, lepiej wtedy na drugą przekąskę wziąć co innego np. to co na pierwszą w innych dniach

      Usuń
  40. Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Chciałbym poprosić o potwierdzenie wyliczeń zapotrzebowania kalorycznego:
    Kobieta, waga 63 kg, wzrost 164 cm, wiek 27 lat.
    PPM = 1359 kcal
    CPM = ok 2100 kcal (przyjąłem iloczyn pomiędzy 1,5 i 1,6 ze względu na ponad minimalną aktywność fizyczną w tygodniu: basen + taniec towarzyski)
    Jak teraz przełożyć to na tygodniowy jadłospis i dzienną porcję kalorii, żeby zbić wagę? Początkowy okres ok 2-3 tygodnie 1900 kcal, a później ok 1700 kcal będzie ok? Czy docelowo ok 1500 kcal dokładnie jak w jadłospisach?

    Z góry dziękuję za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu, mogłabyś napisać jak przechowujesz sałatę? Strasznie mnie denerwuje, ze kupuję calą głowkę, zjadam 4 liscie a resztę musze wyrzucić, bo "kapcieją". Może przechwouję ją nie tak jak należy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spryskuję wodą i trzymam w otwartym woreczku w lodówce

      Usuń
    2. a ja po kupieniu oddzielam liście, myję i wkładam do plastikowej miski i do lodówki. Dzięki temu, że jest gotowa do zjedzenia, też szybciej schodzi, bo częstują sie nia inni domownicy, którzy odzywiają się mniej zdrowo ;-) i którym często nie chce się myć sałaty :-)

      Usuń
  43. Dzień dobry Małgosiu,

    szybkie pytanie: jest gdzieś przepis szczegółowy na zupę krem z pomidorów z tego tygodnia? ugotowałam bulion warzywny i nie wiem co dalej? czy mam zblendować wszystkie warzywa i dodać pomidory? czy wyjąć warzywa i do klarownego dodać pomidry? boję się, że z 2l bulionu po dodaniu 500ml pomidorów, to krem nie wyjdzie :-(

    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  44. Witam, napiszę tak. Nie przesadzając ale w domu mam kolekcję co najmniej 100 ksiązek kulinarnych i o dietach. Sama je kupowałam, dostawałam w prezentach... Próbowałam wielu diet, przepisów. Nawet wykupiłam w jednej firmie abonament na codzienna diete, i nic.. Wszystko na marne, bo mi po prost nie smakowało. A tu bach. Weszłam, wczytałam się w przepisy. Poczułam, że są 'normalne' a nie jakieś mega egoztyczne. I proste. I bach, Zaskoczenie, bo zaczynam je stosować, myśle ze tym razme skutecznie, bo to jest cos co od razu poczułam że jest dobre... Dziękuje Autorce Blogu!!!!!!

    OdpowiedzUsuń