piątek, 12 września 2014

Tydzień 34- jadłospis



Zapraszam na jadłospis na tydzień 34.
Przypominam, że nowe osoby, które chcą dołączyć, nie muszą zaczynać od jadłospisu pierwszego. Mogą zacząć od najnowszego, lub wybranego. 

Przed rozpoczęciem, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj 

następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
 

Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
 

Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .


No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1550 kcal

Śniadanie ok. 410 kcal 
* 3 kromki razowego chleba - ok. 240 kcal
* 3 łyżki pasty jajecznej - ok. 114 kcal 
* 1 łyżka pesto - ok. 50 kcal  (cienką warstwą pesto smarujemy kanapki)
* 3 rzodkiewki - ok. 6 kcal
Przepis na pesto TU (klik)


I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Obiad: ok. 460 kcal
* 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus - ok. 200 kcal  (+ bulion warzywny do przyrządzenia kaszy)
* 100 gramów fileta z kurczaka - ok. 100 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* jedna czerwona papryka - ok. 65 kcal 
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal 
* sól, pieprz, imbir, słodka papryka
* natka pietruszki

Kaszę kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka nacieramy solą, imbirem i słodką papryką, kroimy w cienkie paski, lub drobną kosteczkę. Odstawiamy na 10 minut.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Do warzyw dodajemy kurczaka, smażymy ok. 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości kostek, lub pasków kurczaka). Na patelnię dodajemy kaszkę kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Jemy na zimno, lub na ciepło.

II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, połowy szklanki malin, łyżki otrębów i łyżeczki miodu - ok. 215 kcal

Kolacja ok. 325 kcal
Curry warzywne z pełnoziarnistym makaronem:
* pół cukinii - ok. 45 kcal
* 5 pieczarek - ok. 15 kcal 
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* ząbek czosnku
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* puszka pomidorów krojonych bez skóry - ok. 110 kcal
* sól, pieprz ziołowy, curry, koperek lub natka pietruszki
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) - ok. 100 kcal

Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.  Jak z pieczarek odparuje woda dodajemy cukinię i smażymy 1-2 minuty, po czym wlewamy pomidory i dodajemy wyciśnięty czosnek. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, curry i pieprzem ziołowym.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, mieszamy z warzywami. Posypujemy koperkiem, lub natką pietruszki.

Wtorek ok. 1565 kcal lub 1549 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 402 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* garść malin  (ok. 70 g) - ok. 20 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
Jogurt miksujemy z bananem na gładką masę. Mieszamy z granolą i malinami.
Przepis na domową granolę TU (klik)


I Przekąska ok. 255 kcal 
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą i pomidorem - ok. 255 kcal

Obiad: ok. 396 kcal lub ok. 380 kcal

Pracujący i studenci ok. 396 kcal
* 2 czerwone papryki - ok .120 kcal
* ćwiartka cebuli - ok. 15 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* listki bazylii, sól, 2-3 krople oliwy, lub oleju
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Do tego:
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych pesto (łyżka) z 2 plastrami sera mozzarella i sałatą - ok. 235 kcal
Przepis na pesto TU (klik)

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 380 kcal  
* 2 połówki faszerowanej papryki - ok. 280 kcal
*  pół kulki sera mozzarella (do położenia na paprykach) - ok. 100 kcal
Przepis na faszerowane papryki TU (klik)



II Przekąska ok. 210 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal
* dwie gruszki - ok. 140 kcal
* łyżka otrębów 
* cynamon
Owoce kroimy w drobną kostkę, posypujemy otrębami i cynamonem. Przed zjedzeniem trzeba odczekać 5 minut, aby otręby zmiękły pod wpływem soku z owoców.

Kolacja ok. 302 kcal
* pół kulki sera mozzarella - ok. 100 kcal
* 2 pomidory - ok. 52 kcal
* łyżka pesto - ok. 50 kcal 
* liście bazylii
 * 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) - ok. 100 kcal
Z podanych składników robimy sałatkę. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pesto i bazylię. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.

Środa ok. 1552 kcal lub 1558 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 360  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy garść (ok.70 g) malin- ok. 20 kcal

I Przekąska ok. 268 kcal
* surówka z 2 marchewek, jednego jabłka, łyżki otrębów, 2 włoskich orzechów i soku wyciśniętego z połowy pomarańczy - ok. 212 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Marchewki i jabłko ścieramy na grubej tarce, posypujemy otrębami, pokruszonymi orzechami  i polewamy sokiem z pomarańczy.

Obiad: ok. 414 kcal lub ok. 420  kcal

Pracujący i studenci ok. 414 kcal
* pół pełnoziarnistej bagietki, lub inna bułka pełnoziarnista o wadze ok. 88 gramów - ok.181 kcal
* łyżka serka twarożkowego naturalnego, 2 suszone pomidory bardzo drobno pokrojone, sól, pieprz, koperek - ok. 133 kcal (serek twarożkowy mieszamy z pokrojonymi w kawałeczki suszonymi pomidorami, koperkiem i przyprawami)
* 2 plasterki chudej szynki - ok. 100 kcal 
* sałata lodowa,
* rzodkiewka, pomidor lub ogórek


* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal  
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml - ok. 200 kcal
* jeden naleśnik z mąki pełnoziarnistej z łyżką twarogu i łyżeczką dżemu niskosłodzonego - ok. 220 kcal 

Przepis na zupę ogórkową:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki, pietruszka, pół selera, zielona część pora, pół cebuli,
* sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe
* 6 ogórków kiszonych lub małosolnych
* 4 litry wody
* 5 ziemniaków 
* łyżka śmietany 12 %
* koperek

Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, zieloną część pora i listki laurowe. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 minut (od zagotowania). Wyjmujemy zieloną część pora i do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut, i oddajemy starte ogórki. Gotujemy 15 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem.


II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)

Kolacja ok. 320 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami - ok. 320 kcal
Przepis TU (klik)


Czwartek ok. 1556  kcal lub 1541 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 411 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal 
* 3 plasterki żółtego sera - ok. 105 kcal 
* sałata
* 3 rzodkiewki - ok. 6 kcal
* szczypiorem drobno posiekany 

I Przekąska ok. 236 kcal
* 150 g jogurtu greckiego - ok. 180 kcal
* pół szklanki borówki amerykańskiej (ok. 70 g) - ok. 40 kcal
* łyżka otrębów- ok. 16 kcal 

Obiad: ok. 452 kcal lub ok. 437  kcal

Pracujący i studenci ok. 452 kcal
* garść sałaty lodowej
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski - ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) - ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 437 kcal  
 * zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml - ok. 200 kcal
 Sałatka:
* garść sałaty lodowej
* cała papryka - ok. 65 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal

II Przekąska ok. 175 kcal
* jedna pomarańcza - ok. 105 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal 


Kolacja ok. 282 kcal 
* faszerowana cukinia - zjadamy całą czyli dwie połówki - ok. 282 kcal
Przepis TU (klik)


Piątek ok. 1598 kcal lub 1603 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 392 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* starte jabłko - ok. 70 kcal
* pół szklanki borówki amerykańskiej (ok. 70 g) - ok. 40 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* cynamon
Wszystkie składniki mieszamy. 

I Przekąska ok. 245 kcal 
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem żółtego sera, sałatą i pomidorem - ok. 255 kcal

Obiad: ok.485 kcal lub ok.490 kcal

Pracujący i studenci ok. 468 kcal
* 3/4 woreczka ugotowanego brązowego ryżu - ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym - ok. 110 kcal
* 1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę - ok. 7 kcal
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* kilka kropel sosu sojowego
* koperek
* sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 490 kcal 
* pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem - ok. 380 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym (wkładamy do sosu, jak rozmrozi się szpinak) - ok. 110 kcal
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem TU (klik)


I Przekąska ok. 190 kcal 
* zielony koktajl - ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)


Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek - ok. 12 kcal
* szczypiorek (opcjonalnie)
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal


Sobota ok. 1522 kcal 

Śniadanie ok. 450  kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła, posypana szczypiorkiem - ok. 210 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko osmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* sałatka z jednego pomidora, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli - ok. 40 kcal

I Przekąska ok. 200 kcal 
Koktajl owocowo - warzywny:
* sok z marchewki, jabłka i kiwi - ok. 200 kcal 
1,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka miksujemy z kiwi i bananem.

Obiad ok. 462 kcal
Pełnoziarniste penne z sosem z pieczonej papryki:
* szklanka suchego makaronu penne (70g) - ok. 242 kcal 
* 250 ml sosu z pieczonej papryki - ok. 140 kcal
* 2 pulpety uduszone w sosie - ok. 80 kcal
Przepis na pulpety TU (klik)
Przepis na sos z pieczonej papryki TU (klik)


II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 310 kcal
* dwie garście mixu sałat
* pół awokado - ok. 112 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych - ok .58 kcal
* 5 rzodkiewek - ok. 10 kcal 
* łyżka sosu winegret - ok. 100 kcal

Niedziela ok. 1344 kcal 

Śniadanie ok. 395 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* szklanka truskawek - ok. 40 kcal
* 5 łyżkek granoli - ok. 165 kcal
* łyżeczka miodu - ok. 40 kcal
Truskawki miksujemy z jogurtem i miodem. Jemy z granolą.

I Przekąska ok. 140 kcal 
* 2 jabłka - ok. 140 kcal 

Obiad:  ok. 457 kcal 
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym:
* 150 gramów fileta z kurczaka - ok. 200 kcal
* 4 łyżki sosu - ok. 40 kcal
* szklanka fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) - ok. 163 kcal
Przepis na fileta z kurczaka TU (klik)


II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal


Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.


97 komentarzy:

  1. Rewelacyjny jadlospis,zwlaszcza zupy ! ;) Na pewno sprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu mam takie pytanie do Ciebie, od dawna mam problemy z zaparciami mimo dobrej diety, byłam u gastrologa i pani doktor kazała mi pić siemię lniane, ale zastanawia mnie to, że mówiła, żebym zalała zimną wodą i wypiła razem z ziarenkami, ale jeśli nie chcę przytyć to żebym nie przegryzała. U Ciebie na blogu widziałam, że gotujesz siemię, myślisz że to ma znaczenie? Mówiła też, żebym unikała pieczywa żytniego, czym mnie trochę zdziwiła bo myślałam że jest dobre na zaparcia, ale mówi że jest ciężkostrawny i lepszy byłby np. chleb graham. Zgadzasz się z tym? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam i gratuluję wspaniałego bloga (dzień bez zaglądnięcia tutaj jest dniem straconym ;) ).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dieta zależy od tego czy zaparcia są atoniczne czy spastyczne - czy lekarka zdiagnozowała Ci Twoje ???

      Usuń
    2. Szczerze mówiąc Gosiu nie zdawałam sobie nawet sprawy, że takie rozróżnienie istnieje. Nie, lekarka nawet o tym nie wspomniała. Zaparcia mam od dobrych kilku lat, ale jestem młoda (20 lat), więc może lekarka mnie trochę zlekceważyła. Na początek dała mi zalecenia dietetyczne i jeden lek na zaparcia, mam notować różne rzeczy, np. częstotliwość itp. i za 2 miesiące przyjść na kolejną wizytę. W zasadzie zalecenia, które mi dała ja stosuję od dawna z małymi wyjątkami (ryż brązowy, chleb żytni których nie kazała jeść), o czym jej mówiłam. Sama nie wiem co jeszcze zmienić. Mówiła mi, że trochę to potrwa zanim ureguluję wypróżnienia, bo jak długo trwają zaparcia to trudniej jest je uregulować.

      Usuń
    3. a powiedz mi jak się teraz odżywiasz ?
      nie pisz jadłospisu ale co jesz czy kasze drobne czy grube, jakie pieczywo, czy pijesz mleko, jesz nabiał etc ?

      Usuń
    4. Ograniczyłam ziemniaki, zazwyczaj jem kaszę jaglaną i jęczmienną, czasem też gryczaną. Bardzo często jem kaszę jaglaną na śniadanie, na przemian z płatkami owsianymi i czasem chlebem - 2 kromki razowego/razowego ze słonecznikiem. Jeśli kasza/owsianka to z owocami, jeśli chleb to zazwyczaj z twarożkiem i warzywami albo jajecznicą. Jem sporo nabiału, jogurty, kefiry, koktajle z dodatkiem owoców np. malin. Mleko do kawy i czasem jem kaszę jaglaną/owsiankę na mleku, czasem na wodzie. Nie jem prawie w ogóle mięsa wieprzowego, zazwyczaj drób i ryby. Jem sporo warzyw, pomidory, papryki, brokuły i owoców, najczęściej jabłka ale też sezonowe jak maliny. Kiedyś piłam mało ale ostatnio staram się wypić 1,5 l wody dziennie. Mój problem zaczął się już dawno, kiedy nie przywiązywałam aż takiej wagi do jedzenia, być może moje jelita się rozleniwiły. Gastrolog powiedziała, żebym "nie szła w otręby, colony itp." bo mogą pogłębić problem i spowodować wzdęcia.

      Usuń
    5. Masz widocznie tzw. leniwe jelita czyli zaparcia spowodowane albo słabym napięciem ścian albo nieskoordynowanymi ruchami różnych odcinków. Nie wiem czy bada się to przez kolonoskopię czy inaczej, musiałby lekarz zadecydować.
      A próbowałaś pobrać sobie probiotyki ?

      Usuń
    6. Dziękuję Ci Gosiu, że odpisujesz i doradzasz :). Może masz rację, możliwe, że to są leniwe jelita, myślałam też o zespole jelita nadwrażliwego, bo czytałam o jego postaci zaparciowej. Lekarka doradziła mi też, żebym wzmocniła mięśnie brzucha, myślę, że poćwiczyć nie zaszkodzi, bo rzeczywiście mam dość słabe. Nie brałam nigdy probiotyków, ale może rzeczywiście powinnam spróbować.
      Dziękuję raz jeszcze i trzymam kciuki za pozytywny wynik egzaminu, na pewno taki będzie! :)

      Usuń
  3. Super jadłospis! Jesteś Wielka Gosiu! Czy można zamienić jakiś dzień albo posiłek na inny np z innego dnia jeśli np zdarzy się że mam problem z zaopatrzeniem ;) czy to burzy jakoś proporcje odżywcze z dnia lub tygodnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, i możesz powtarzać dzień np. to samo zjeść w poniedziałek i wtorek

      Usuń
  4. Jaką zastosować proporcję przy gotowaniu np. zup, jeśli jadłospis stosuję tylko jedna osoba?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pod wrażeniem. Rewelacja. Takiego bloga szukałam. Szczerze podziwiam za wiedzę, wkład pracy i chęci. Dziękuję za dzielenie się wiedzą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, a czy zamiast serka twarogowego naturalnego może być serek homogenizowany naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :) Super jadłospis, uwielbiam wracać na twojego bloga :)) Mam pytanie czy możesz polecić jakieś sosy, np do obiadu do kurczaka, ostatnio moje obiady sa bardzo suche i sama nie wiem czym moge dodać im troche smaku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zerknij w zakładkę obiady, tam znajdziesz spory wybór sosów

      Usuń
  8. Małgosiu,
    przede wszystkim DZIĘKUJĘ za całą pracę jaką wkładasz w swojego bloga, za arcyciekawe artykuły i za to, że odpisujesz na większość komentarzy. Z nich też można się wiele nauczyć :) Jesteś nieoceniona!
    Zauważyłam, że w swoich jadłospisach nie umieszczasz kukurydzy, mimo że jest sezon na nią. Czy to z jakiegoś konkretnego powodu? Osobiście uwielbiam zjeść ugotowaną kolbę kukurydzy na kolację - czy są ku temu jakieś przeciwwskazania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kukurydza nie nadaje się dla osób na redukcji a większość osób korzystających z jadłospisów za ich pomocą się odchudza i jako że muszą sprostać wymaganiom większości kukurydza nie pojawia się

      Usuń
  9. czy chleb skład: mąka żytnia, sól, zakwas, mak lub mąka razowa, mąka żytnia, drożdże jest ok ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu czy granola+ jogurt ma takie samo działanie jak mix+jogurt ? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie odnosnie godzin posilkow. Chodze do szkoly wstaje ok. 6.20 wiec I sniad. jem ok. 6.30, ale wtedy nie jestem bardzo glodna wiec wystarcza mi kromka chleba z wedlina, serem i zielona herbta. W szkole za to jestem glodna. Biore ze soba 3 kromki chleba(graham/zytni) i jakis owoc i przewaznie jem to na 3 przerwach. Do domu wracam kolo 15.30/16.30 wtedy jem obiad. Kolacja przewaznie kolo 19 czasem jednak przed kolacjja cos podjem np. jablko, platki owsiane z jogurtem, orzech. Myslisz ze cos powinnam zmienic??

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu trzymam kciuki za egzamin Pewnoe go teraz zdajesz Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. hej odmieniłaś moje życie dosłownie :)
    teraz mam odwagę to napisać bo tak po cichutku obserwuję Cię od tygodnia, i jem również według jadłospisu i czuję się rewelacyjnie :)


    dziękuję Ci bardzo !!!!!
    blog świetny!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu jakiej oliwy uzywasz bo ta z biedronki zepsula mi cala salatke :/ (casa de azeite) oliwa z oliwek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, czy taką oliwę można używać zarówno do smażenia jak i na zimno do sałatek? Czy są różne rodzaje w zależności od potrzeb. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. do smażenia nie, szkoda tej tłoczonej na zimno, lepszy będzie olej rzepakowy rafinowany,
      tłoczone na zimno do sałatek, pesto, winegretów

      Usuń
    3. czyli jak w przepisie jest "podsmaż na oliwie" tzn, że na oleju rzepakowym?

      Usuń
    4. tak bo na olej rzepakowy mówi się oliwa rzepakowa

      Usuń
    5. Dzięki Małgosiu:-) Od tygodnia stosuję Twoje przepisy i kilka razy podsmażyłam na oliwie z oliwek i po weekendzie miałam pół butelki, co mnie z lekka przeraziło ;-) A na jakim oleju jeszcze smażysz? Lnianym? Słonecznikowym? Ryżowym? Kokosowym?

      Usuń
    6. A jakiego oleju rzepakowego rafinowanego używasz? Może być "zwykły" Kujawski?

      Usuń
    7. lniany i słonecznikowy nie nadają się do smażenia, kokosowy ma tłuszcze nasycone i też odradzam,
      ryżowy jest świetny i rzepakowy rafinowany

      Usuń
  15. Witaj Gosiu:)Mam pytanie bo w pracy mam przerwy co 2h15min lub 2h30min np.o 7.30, 9.45 i 12.Rano jem owsianke potem na 2 przerwie jablko i herbate a na 3 przerwie kanapki.nie wiem czy dobrze bo od 7.30 do 12 jest 4 i pol godziny i miedzy posilkami nie wytrzymalabym bez przegryzienia czegos.prosze o porade

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz jeść mniej ale częściej czyli u Ciebie wyjdzie więcej posiłków bo będziesz jadła w pracy co 2,5 godziny a nie co 3-4

      Usuń
  16. Pani Małgosiu, czy pumpernikiel może szkodzić na wątrobę?
    Czy tran jest dobrą propozycją zdowych tłuszczów? Czy łyżka dziennie + oczywiście migdały, orzechy, pestki itd. pomoże w zdrowy sposób zwiększyć ilość tłuszczów w diecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1) pumpernikiel może być źle tolerowany przez osoby z chorą wątrobą, jeszcze zależy jakie to jest schodzenie, ale nie musi, to kwestia bardzo indywidualna,
      generalnie przy chorej wątrobie ogranicza się węglowodany złożone z dużą zawartością błonnika, ten błonnik musi być delikatniejszy,
      polecane jest pieczywo graham lub orkiszowe
      2) tran w zasadzie tak aczkolwiek ja preferuję naturalne formy czyli tłuste ryby, migdały, awokado, oleje, orzechy, pestki
      3) tak

      Usuń
  17. Mogłabym Cię prosić o opinię, czy taki jadłospis jest okej? :)

    śniadanie: jogurt naturalny z bananem, malinami, płatkami owsianymi i słonecznikiem
    II śniadanie: banan, jabłko
    obiad: placuszki z cukinii, jogurtu naturalnego, otrębów pszennych, płatków owsianych, a na tym ugnieciony banan z malinami
    kolacja: jajko sadzone

    dwa razy w tygodniu zamiast placków jem filet z indyka z fasolką, marchewką i cebulą. :) posiłki są co trzy godziny, a że wstaję między 9:30, a 10:00, to wychodzą cztery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli jadłospis jest taki sam codziennie z tą różnicą że dwa razy w tygodniu jest inny obiad ? dobrze rozumiem ?

      Usuń
    2. Pewnie wyda Ci się to dziwne, ale tak :D jestem trochę wybredna, jeżeli chodzi o jedzenie, więc zawsze, kiedy coś sobie znajdę, co mi smakuje, to jem to samo, póki mi się nie znudzi :) czy to bardzo złe dla organizmu? dodam, że mam 19 lat :)

      Usuń
    3. to nie dobrze bo stosowanie monodiety prowadzi do niedoborów
      jedzenia jest przede wszystkim za mało, samo jajko sadzone na kolacje to zbyt mało,
      brakuje zdrowych tłuszczy które są źródłem NNKT, ryb, orzechów, migdałów,

      Usuń
  18. Pani Małgosiu, czy Pani propozycje na kolacje nadają się na posiłki po treningu? Pytam, bo ćwiczę wieczorem i moja kolacja jest zwykle jednocześnie posiłkiem "potreningowym" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. większość tak, posiłek po treningu powinien zawierać węglowodany i białko tylko ilościowo trzeba dostosować do siebie

      Usuń
  19. Gosiu mam maly problem a mianowicie pracuje od 06.00 do 17.00 i nie mam jak robic tych koktajli na I lub II przekaske. Czym moge je zastapic? czy np. Jablko albo gruszka zastapi go? Czy tych owocow powinno byc wiecej? Czy moglabys dac jakies propozycje dla pracujacych na przekaski? Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam i dziekuje za Twoja prace.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koktajl jest owocowy więc zastępując go zastępuj owocami + coś węglowodanowego z dużą zawartością błonnika lub sałatką owocową z otrębami i orzechami ,

      Usuń
    2. "owocami + coś węglowodanowego z dużą zawartością błonnika" - Małgosiu,a mogłabyś podać przykład co do owoców ?

      Usuń
    3. wafel ryżowy, pieczywo chrupkie żytnie ale to twarde nie to wiórowate, ryż brązowy do sałatki owocowej

      Usuń
  20. Mampytanie. Jestem w klasie maturalnej i bardzo roznie koncze lekcje, ponadto duzo czasu spedzam poza domem. Nie mam problenow z waga ale stale pory posilkow to u mnie marzenie, gdy jednego dnia siedze w szkole 8-13.30 a innego od 10 do nawet 17. Czy bedzie zle gdy zjem dwie przekaski pod rzad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, możesz jeść dwie przekąski pod rząd

      Usuń
  21. malgosiu wybacz, ze tak ni z gruszki ni z pietruszki, gdzie kupilas ta biala kurteczke ktora masz na ostatnim zdjeciu na FB? Bardzo fajna:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ostatnio zauważyłam, że ludzie mówią o posiłkach potreningowych. Kurczę blade. Nie ćwiczę regularnie, ale jest to przeważnie ok. 21-22 i nie wyobrażam sobie jeść po. Będzie mi ciężko i źle i niedobrze i w ogóle niefajnie. Mogę darować sobie to potreningowe jedzonko? Piję wodę zawsze i to sporo, ale na myśl o jedzeniu mną trzącha.

    W Twoich przepisach jest za dużo papryki ;)
    Potrawka z kurczaka z makaronem i warzywami to mój Twój najulubieńszy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. posiłek potreningowy bardzo ważny i często jest tak że trening nie daje efektów bo nie ma odpowiedniego posiłku po,
      abyś budowała mięśnie organizm potrzebuje białka i węglowodanów po treningu, jeśli zabraknie węglowodanów organizm nie wykorzysta białka jako składnika budulcowego a jako składnik energetyczny,

      Usuń
    2. Też jestem tym tematem zainteresowana. W takim razie co wybrać po treningu wykonanym o tak późnej porze?
      Magda

      Usuń
    3. białko + węglowodany czyli w przypadku późnej pory np. chuda ryba z warzywami, kurczak z warzywami, mozzarella z warzywami ale nie sałatą tylko np. papryka, cukinia, brokuły, kalafior, marchew,
      + trochę ryżu kaszy powiedzmy 50 g

      Usuń
    4. Też jestem tym tematem zainteresowana. W takim razie co wybrać po treningu wykonanym o tak późnej porze?
      Magda

      Usuń
    5. To, co mówisz masz sens. Zresztą - znasz się na tym ;)

      Jednak nie wyobrażam sobie jeść czegokolwiek z tego, co napisałaś o tej porze. Nie ze względu na jakieś bziki dot. odchudzania czy coś. Po prostu dość szybko kładę się spać i najzwyczajniej w świecie boli mnie brzuch, gdy zjem coś zbyt krótko przed spaniem.

      Nie pozostaje mi nic innego jak ćwiczyć jednak wcześniej i coś potem zjeść.

      Dziękuję za wskazówki :)

      Usuń
    6. Mnie nurtuje co to znaczy po treningu? Od razu jak skończę czy mogę, np. po prysznicu, czyli powiedzmy za pół godziny. Kiedy biegam po powrocie zazwyczaj mam tak ściśnięty żołądek, że nic nie przełknę. Czy jogurt z mixem na po treningowy posiłek będzie ok?

      Usuń
    7. węglowodany powinno się zjeść do 30 minut po skończonym treningu i do godziny białko
      jogurt z mixem przy lekkim treningu będzie ok, przy intensywnym coś co ma więcej białka np. mozzarella, kurczak, ryba

      Usuń
  23. Dzięki za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Hej, Twoj blog jest moim ulubionym na temat stylu zycia i odzywiania, mam jednak pytanie bo dopiero zaczynam zmiany w swoim zyciu a mianowicie: jadlospis jest przygotowany na 1500 kcal, ja chce poki co zejsc z 2000 do 1800 czyli powinnam robic jakies wieksze porcje lub bardziej kaloryczne potrawy, czy jak to moge rozwiazac? :) i jeszcze jedno, z ta kalorycznoscia wszytskich rzeczy uczylas sie jej czy samo jakos tak wyszlo? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwiększ dzienną kaloryczność o 300 kcal zwiększając śniadanie, obiad i kolację o 100 kcal lub kolacji nie zwiększaj a zwiększ przekąski o 50 kcal,
      po kilkudziesięciu jadłospisach pamięta się na wyrywki co ile ma kcal, jak tabliczkę mnożenia :))

      Usuń
    2. Dziękuję;)

      Usuń
  25. Gosiu, pisze ponieważ mam problem. Od stycznia stosuję Twoje jadłospisy, a od 20 miesięcy karmię piersią. Od kilku tygodni bardzo bolą mnie kości, głównie piszczele i dłonie. Byłam u ortopedy, stwierdził, że to od kręgosłupa i skierowal na rehabilitację. Podejrzewam, że problemem może być dieta - może niedobory wapnia? Co robić? Moje grzechy to wciąż zbyt dużo słodyczy i za mało ruchu, pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaką masz kaloryczność dzienną ?
      przy karmieniu piersią trzeba zwiększyć kaloryczność i ilość wapnia w diecie bo dziecko jeśli nie dostarczysz sobie wapnia (koniecznie w obecności witaminy D która jest w nabiale z tłuszczem, w beztłuszczowych nie ma witaminy D) to dziecko "pociągnie" wapń z Ciebie,
      dodatkowo słodycze utrudniają przyswajanie wapnia,
      musisz zwiększyć ilość wapnia, likopenu (pomidory przetworzone bo likopen jest wtedy lepiej przyswajalny), witaminę C, potas, więcej białka z przewagą białka zwierzęcego, produkty z witaminą K która wpływa na wytrzymałość kości (wszelkie warzywa zielone)

      Usuń
  26. czy można zastąpić kuskus inną kaszą w takiej samej ilości? czy trzeba te ilość zmniejszyć? (chodzi mi o przepis z 1 dnia na obiad)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam!
    Od jakiegoś czasu czytam blog. Czytam jadłospisy i ... nurtuje mnie pytanie. Pasta jajeczna zrobiona z 7 jajek. Ok. Dodałaś do niej 1 łyżeczkę serka grani. A co mam zrobić z resztą serka grani? Nie chciałabym wyrzucać jedzenia. Użyłaś 3 łyżki pasty jajecznej. A co z resztą?
    W jednym przepisie widziałam pół cebuli. Drugie pół zostało zużyte później to dobrze. Maślanka - pół szklanki. A co z pozostałą maślanką? W innym przepisie pół cukini. A gdzie druga połowa. Uwierz mi przepisy są super, blog ekstra. Nie chcę Cię urazić w żaden sposób. Pół kulki mozzarelli, łyżka śmietany, łyżka serka twarogowego ... AGA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zauważ że przepisy do których jest odnośnik z reguły nie są na jedną osobę,
      pasta z 7 jajek jest dla rodziny, ja mam 2 dzieci i męża, inni mieszkają sami, są tylko z mężem, chłopakiem, jeszcze inni mają 4 dzieci - taki przepis trzeba sobie dostosować do siebie bo ja nie jestem w stanie sprostać wymaganiom wszystkich,
      jeśli coś Ci zostaje możesz danie powtórzyć, skomponować inne z tych składników,

      Usuń
    2. Trzeba czasem ruszyć głową i samemu sobie poradzić, a nie wymagać, że wszystko zniknie w przepisach.
      Masz grani? Zrób twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Została Ci cukinia? Dodaj do obiadu (jeśli pasuje), zastąp czymś, czego nie lubisz.
      Trochę kreatywności, no błagam...

      Co do pasty jajecznej chyba oczywiste, że zostanie na drugi dzień. No i na oko widać, że pasta z 7 jajek na 1 osobę to dość sporo, więc trzeba to zmniejszyć.

      Usuń
  28. A jakiej firmy pomidorów suszonych używasz?

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzień dobry Małgosiu :)
    moje zapotrzebowanie na kcal to 1800, czyli zmniejszając mam 1300 kcal.
    Niestety obiad jadam 'normalny' mojej mamy i podejrzewam, że ma jakieś 700 kcal to zostaje mi 600.
    W tygodniu jem śniadanie 300, przekąska 100, lunch 200 i potem obiad o 17, plus do tego kromkę pieczywa chrupkiego wieczorkiem ale nie zawsze.
    W weekend natomiast mam normalny rozkład posiłków także wtedy szukam czegoś na kolację w granicy 100 kcal ale nie bardzo wiem co mogę zjeść wtedy..? Wszystko ma ok.200..
    Dziękuję za pomoc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 159 cm i 60 kg

      Usuń
    2. Twoja całkowita przemiana materii to 2100 więc chcąc schudnąć powinnaś zmniejszyć kaloryczność do 1800

      Usuń
    3. Byłam na analizie składu ciała (wagowo wyszło 59,3). I tam zapotrzebowanie dziennie wyszło 1296 kcal, i x 1,4 to mam 1814,4. Na tej podstawie obniżyłam tą kaloryczność do 1300. To jednak mam jeść 1800?

      Usuń
    4. 1300 to za mało, człowiek w stanie spoczynku potrzebuje 24 kcal na kilogram masy ciała

      Usuń
    5. Dziękuję Ci za pomoc! Nie wiem w takim razie dlaczego tak dziwnie wyszło. W ogóle dietetyczka przy analizie nic nie mówiła heh..

      Usuń
  30. Dziękuję za odpowiedź.
    Kreatywność kreatywnością. Jeżeli Małgosia podaje przepisy na cały tydzień to ma tak być a nie inaczej. Jak zacznę zmieniać może się okazać że spożywam za mało lub za dużo kalorii.

    Suszone pomidory też ostatnio miałam firmy SMAK - były super. Kilka dni temu kupiłam inne (bo Smak-u nie było) i niestety mi nie smakują.

    AGA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi innej firmy też nie smakują, tylko Smak

      Usuń
    2. Myślę, że Małgosia nie tylko chce żebyśmy korzystały z gotowców, ale umiały poradzić sobie bez jadłospisu, czyli nauczyły się obliczać kalorie, komponować posiłki, zmieniać, dodawać, odejmować same.
      Ale każdy orze jak może ;)

      Usuń
  31. Małgosiu a może na tą kolację mogę wcinać kromkę chleba z masełkiem i czosnkiem? Teraz jem, bo przeziębienie, ale chcę w ogóle dla odporności :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Malgosiu czy platki owsiane takie surowe, bez namaczania dodane do jogurtu sa ok? Moja corcia tylko w takiej postaci je zje

    OdpowiedzUsuń
  33. Gosiu, mój komentarz z pytaniami chyba sie nie dodał, albo go gdzieś "zgubiłam", więc piszę jeszcze raz - jak się powtarzam, to wybacz.

    Mam dwie kwestie do poruszenia:
    1) Ostatnio naszła mnie ochota na tosty, jako że wiem że chleb dostowy daleko leży od zdrowego odżywiania, nie zdecydowałam się na niego. Jednak przeczesałam trochę miejsc i znalałam chleb o takim składzie, który na pierwszy rzut oka wydaje się być w miare ok:

    mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1850) 32%, mąka pszenna 31%, woda, zakwas pszenny, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól, mąka sojowa i (stety niestety) octany sodu.

    Co o nim myślisz?

    2) Przy okazji, jak się pojawił typ mąki, chciałam zweryfikować co ostatnio wyczytałam (jako że zaczynam swoje przygody w kuchni i nie wiedziałam o co chodzi z typami mąki i tymi numerkami do niedawna) . Było napisane, że nie rodzaj mąki jest ważny (czy pszenna, czy żytnia), a jej typ, im wyższy, tym lepszy. Jednakże jednocześnie wszędzie polecają różne mąki do różnych potraw/wypieków.
    Niestety nie piekę za bardzo (nie umiem, nic mi nie wychodzi nigdy :)), nie robię sama chleba (tym bardziej niestety) ani pierogów czy makaronu. Sporadycznie używam jej do Twoich potraw, czasem do naleśników i chcę się czasem skusić na babeczki czy coś innego na niedzielę, jednak nie wyobrażam sobie kupować kilku rodzajów mąk, żeby były odpowiednie do wszystkiego.
    Jaką najlepiej kupić mąkę, aby była taka optymalna do wszystkiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - raz na jakiś czas nie zaszkodzi,
      2- orkiszowa typ 700 i do naleśników i do babeczek, ja używam też do ciasta drożdżowego

      Usuń
  34. Gosiu, mam problem z moim mężczyzną. Pracuje on najczęściej od 9 do 17, braca biurowa, gdzie ma jedną przerwę na posiłek. Staram się mu pakować do pracy to, co znostanie z Twoich przepisów z nia poprzedniego, jednak problemem są u niego śniadania. Jest type człowieka, który woli 30 min dłużej pospać, niż zjeść śniadanie. Ma ok. 190 cm i jest bardzo, bardzo chudy. Często zmagał się w dzieciństwie z niedowagą i wydaje mi się, że mimo zdrowego odżywiania i zwiększonej ilości posiłków (a nie jak kiedy gdzie jadł 1/2 dziennie - tragedia) traci na wadze nieco, albo waga nijak się nie rusza.
    Co mam wprowadzić do jego diety, aby zwiększyć mocno jej kaloryczność? Wyczytałam gdzieś że białka, to przyjęłam, co jeszcze można?
    Co mogę mu przygotować gdzień wcześniej, aby mógł rano szybko "wciągnąć"? Staram się go namawiać na granolę z jogurtem, uwielbia ją ale zjada dopiero w pracy, a nie wiem ile czasu od wstania wtedy mija.

    Staram się jak mogę, on wszystko rozumie, często sam przypomina mi o zdrowym odzywianiu, ale czasem z nim jak z dzieckiem, tym bardziej jak nie wiem, co za śmieci wcina podczas przerw w pracy, pomimo pełnej lodówki i ulubionych składników do kanapek, które mógłby sobie robić do pracy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. białko + węglowodany ale zawsze razem bo wtedy białko nie jest wykorzystywane do celów energetycznych a budulcowych, no i tłuszcz ale zdrowy
      aczkolwiek przypuszczam ze to taka budowa skoro od dzieciństwa, są takie osoby że co by nie zjadły to waga stoi, sama mam taką znajomą, tort by pochłonęła cały o 22-giej i grama nie przytyje,

      Usuń
  35. Malgosiu pisalas kiedys, ze obliczajac wartosci potraw korzystasz ze specjalnej ksiazki czy moglabys podac tytul i autora? I jeszcze jedno czy warto ja kupic do celow "domowych" czy raczej jest ona dla profesjonalistow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tabele składu i wartości odżywczej; Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna
      ale teraz używam programu komputerowego profesjonalnego dla dietetyków , \nie korzystam już z papierowych tabel

      Usuń
  36. Aha rozumiem, ale sa ok? Tzn. Zawieraja wiekszosc produktow?

    OdpowiedzUsuń
  37. Dziękuję :) próbowałam kolejny raz i w końcu na diecie nie jestem głodna. Posiłki są pyszne i nie muszę myśleć co zrobić na obiad :) juz spadło mi 2 kilo jeszcze 11 przedemna ale już teraz wiem ze dam rade :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń