środa, 17 września 2014

Wieprzowina curry z warzywami i cynamonem


Często dostaję pytania o wieprzowinę. Dlaczego jest jej mało na blogu, czy ja jem wieprzowinę a jeśli nie to dlaczego, czy polecam ten rodzaj mięsa etc. ?

Wieprzowina jest mięsem dość tłustym i wybierając mięso wieprzowe skłaniajcie się raczej ku szynce lub polędwiczce. Są najdelikatniejsze i mając stosunkowo mało tłuszczu.
Ile razy w tygodniu jeść wieprzowinę ? Maksymalnie raz.  
Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty sos, z prostych składników, prosty w wykonaniu i dający wiele możliwości wykorzystania.
Świetny do makaronu, kaszy kuskus, jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, ryżu, nawet do pure ziemniaczanego.
Genialny do risotto i kaszy pęczak przygotowanej na sposób risotto (będzie na blogu). 
Nie widać w nim warzyw więc powinna go zjeść większość dzieci, aczkolwiek wiem że są i takie, które potrafią wydobyć mięso ze zmiksowanej zupki ;)
30 minut i gotowe. Z curry i z cynamonem. Warto zrobić więcej bo na drugi dzień jest jeszcze lepszy.
Zachęcam do wypróbowania.

Kaloryczność:
Cały sos ma ok. 717 kcal 
Porcja dla jednej osoby o wadze 150 g ma ok. 180 kcal


Składniki dla 4 osób:

* 250 g mięsa z szynki wieprzowej
* 250 ml wody 
* 2 średnie marchewki
* 2 łodygi selera naciowego
* pół cebuli 
* 2 łyżki oliwy 
* łyżka curry
* szczypta cynamonu 
* 3 czubate łyżeczki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego 
* koperek
* sól 





1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie razem ze zmielonym mięsem.
2. Marchewkę i selera siekamy w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera ścieramy na bardzo drobnej tarce.


3. Podsmażone mięso posypujemy curry, smażymy jeszcze chwilkę po czym dodajemy marchew i selera naciowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.


























4. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy pastę pomidorową, cynamon i koperek. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Na koniec dodajemy sól. 


40 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie !! Pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków.Nigdy nie dodawałam cynamonu do mięsa-muszę spróbować.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie dziś na obiad :) Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy cynamon podkręca tu jakoś smak? Niespecjalnie za nim przepadam i nie sądziłam, że nadaje się do mięsa, aczkolwiek otwarta ze mnie osoba i chętna do próbowania nowości, to dodam, bo to tylko szczypta. Ciekawi mnie jednak jego rola w tym daniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cynamon nie jest wyczuwalny ale podbija smak

      Usuń
    2. zrobiłam to danie:) wyszło pyszne, tylko, mój chłopak, który nie znosi cynamonu, od razu wyczuł cynamon, mimo, że dodałam go naprawdę szczyptę!:O a byłam pewna, że nie zauważy;) no nic, najpierw dostało mi się po uszach, cynamon o mało nie wylądował w żartach przez okno;P ale mimo wszystko zjadł i powiedział, że dobre ^^ dodał tylko, bym nigdy więcej nie dodawała cynamonu hehe;)

      Usuń
  5. Gosiu ja nie chce się wymądrzać,ale oliwa podczas smażenia staje się toksyczna. dlatego ja smażę na oleju kokosowym.
    poza tym super przepis. często dodaję cynamon do mięsa.mniam mniam :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staje się toksyczna jeśli dymi z patelni a podsmażając temperatura nie wzrasta aż tak żeby dymiło z patelni

      Usuń
  6. Jemy jako zupe?
    Jemy z kasza?
    Jak podawac Gosiu :-) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież we wstępie Małgosia wszystko opisała

      Usuń
  7. Pychotka :) A co sądzi Pani o takich pakowanych sznyclach/schabowych wieprzowych, które w 100 g mają ok. 130 kcal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli pakowane są próżniowo bez zalewy to jak najbardziej,
      ja się boję tych zalew

      Usuń
  8. Małgosiu, poproszę coś z wykorzystaniem pęczaku:) A sosik na jutro do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Cię ! Stop monotonii :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Małgosiu jest Pani wspaniała jak te przepisy,super życze wsystkiego najlepszego.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie odnosnie godzin posilkow. Chodze do szkoly wstaje ok. 6.20 wiec I sniad. jem ok. 6.30, ale wtedy nie jestem bardzo glodna wiec wystarcza mi kromka chleba z wedlina, serem i zielona herbta. W szkole za to jestem glodna. Biore ze soba 3 kromki chleba(graham/zytni) i jakis owoc i przewaznie jem to na 3 przerwach. Do domu wracam kolo 15.30/16.30 wtedy jem obiad. Kolacja przewaznie kolo 19 czasem jednak przed kolacjja cos podjem np. jablko, platki owsiane z jogurtem, orzech. Myslisz ze cos powinnam zmienic??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za odpowiedź ;*
      ostatnio wole jeść więcej mniejszych posiłków w regularnych odstępach ; )

      Usuń
  12. Nie które Twoje przepisy odzwierciedlają kuchnię marokańską, ale to dobrze i ona osobiście bardzo smakuje, ja robię takie same danie z tym, że z wołowiną i dodaję jeszcze imbir.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzień dobry pani Małgosiu :) Mam takie pytanie trochę odbiegające od tematu posta. Mam 14 lat, codziennie ćwiczę ok. godzinę dziennie, czasami biegam. Ogólnie staram się ruszać jak najwięcej, ale szkoła mi to uniemożliwia ;)
    I mam pytanie- ile powinnam spożywać kalorii, żeby utrzymać wagę, a ile żeby spalić?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Malgosiu czy dieta mozna wyleczyc anemie? Jesli tak co nalezy jesc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,
      czerwone mięso, szpinak, buraki, orzechy, wszystkie zielone warzywa

      Usuń
  15. Bo widzisz u mnie anemia wziela sie z klopotow ginekolog. Mialam operacje i te problemy mam nadzieje juz nie powroca. Zostala anemia i zastanawiam sie czy moge ja jakos podleczyc jedzac pewnych produktow wiecej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj nie wiem czy odczytasz mój komentarz,moja Mama również miała anemię z powodów gin.-mięśniaki.jej hemoglobina w krytycznym momencie wynosiła niecałe 6.krew przetoczona niewiele dała.wyprowadziła się dietą codziennie tatar wolowy z ogórkiem,natka pietruszki w hurtowych ilościach i suszone morele.zero kawy!

      Usuń
  16. jak zobaczyłam potrawę na zdjęciu, to mi się nie spodobała:) ale dziś spróbowałam i wyszło pyszne:) mam nadzieję, że posmakuje mężowi i synkowi:)
    karola

    OdpowiedzUsuń
  17. Zawsze do takich dań kroiłam warzywa. chyba czas je zmiksować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam to danie już dwa razy. Pierwszy raz z kuskusem. Wyszło pycha! Za drugim razem troszkę poszalałam i wykorzystałam sosik do cannelloni. Trochę zgrzeszyłam :) bo na wierzch dodałam sos beszamelowy i mozzarellę, wyszło kalorycznie ale niezwykle smacznie. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie dodajemy soli? :/

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj Małgosiu, czy na redukcji można użyć pieczarek do tego dania?
    I drugie pytanie, czym uzupełnić mamie sery (m.in. mozarella, serek wiejski, capri, feta)? za żółtym nie przepada, je jedynie twaróg. Czym można to uzupełniać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.
      Jeśli masz na myśli uzupełnienie wapnia to np. zielone warzywa, pestki, orzechy, migdały.

      Usuń
  21. Jakich jeszcze warzyw można użyć w tej potrawie? I czy podawać ją z jakąś sałatką/surówką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać zielony groszek, fasolkę.
      Jeśli zaś chodzi o dodatek to mi najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym lub małosolnym.

      Usuń
  22. robiłam z wieprzowiną i było bardzo dobre, ale akurat mam w zamrażalniku indyka czy też by się nadał do takiego połączenia:)?

    OdpowiedzUsuń