wtorek, 7 października 2014

Bezglutenowe babeczki z musem dyniowo-pomarańczowo-migdałowym





Dziś mam coś dla bezglutenowców, którzy też czasem chcą zjeść coś słodkiego, a kupić gotowe nie jest łatwo. Bezglutenowe babeczki z musem dyniowo-pomarańczowo-migdałowym to mój najnowszy kulinarny eksperyment i muszę powiedzieć, że mąka gryczana jako składnik kruchego ciasta sprawdziła się doskonale. Dyniowo - pomarańczowo-migdałowy mus jest przepyszny i z lekko gryczanym smakiem babeczek fajnie się skomponował.
Zamiast mąki gryczanej można oczywiście dodać innej (ci którzy mogą) np. orkiszowej czy pszennej.
Ja ostatnio do wypieków i do naleśników używam mąki orkiszowej typ 700 i sprawdza się doskonale. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, zwłaszcza jeśli chodzi o naleśniki.
Zachęcam do wypróbowania :)

Z przepisu wychodzi 16 babeczek

 Kaloryczność
1 babeczka o warze ok. 66 g ma ok. 177 kcal 


Składniki na mus dyniowo - pomarańczowo - migdałowy:

* 200 g dyni
* 2 pomarańcze
* 2 łyżki miodu 
* 6 łyżek wody
* 4 łyżki mielonych migdałów 
* szczypta imbiru 
* szczypta soli 
* szczypta gałki muszkatołowej
* pół łyżeczki cynamonu 


1. Dynię kroimy w kostkę, pomarańcze filetujemy (zdejmujemy białe błonki). 
2. Do garnka wkładamy dynię, pokrojone pomarańcze, wodę oraz przyprawy (bez miodu). Dusimy na malutkim ogniu aż dynia będzie miękka. 
3. Dodajemy miód, dokładnie mieszamy, blendujemy na gładką masę i dodajemy migdały.

Składniki na ciasto:

* 200 g mąki gryczanej
* 100 g miękkiego masła
* 2 żółtka 
* sól, łyżka cukru trzcinowego 

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 
2. Schładzamy w lodówce przez godzinę.

3. Rozwałkowujemy na stolnicy i wypełniamy formy do babeczek (foremek niczym nie smarujemy).


Pieczenie babeczek:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Zapiekamy babeczki wypełnione ciastem (bez musu) przez 5 minut.
2. Wyjmujemy babeczki, nakładamy mus i pieczemy ok. 10 -15 minut z termoobiegiem. 
Czas pieczenie zależy od wielkości foremek. Jeśli zauważycie, że ciasto jest już rumiane należy wyjąć babeczki.




41 komentarzy:

  1. cudowne! Gosiu ile babeczek wyszlo ci z tego ciasta? jakiej wielkosci byly foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 16 sztuka a foremki mają średnicę dołu 5 cm

      Usuń
    2. Pani Gosiu wiecej rezept bezglutenowych, please! Na wszystko!

      Usuń
  2. Małgosiu - można użyć blaszki do muffinków?
    napisz proszę kiedy bedzie można zamówić dietę?
    pozdrawiam ciepło z wrocławia
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do muffinków, tak
      a z dietami startuję od poniedziałku

      Usuń
    2. Mi się wydaje, że nie wyjdzie w formie do muffinek, da się takie kruche ciasto wyciągnąć z takich foremek? Muffinki są "puchate",a w przepisie jest ciasto kruche czy też półkruche.

      Usuń
    3. wypadną jak się odwróci do góry nogami,
      mi z tych foremek wypadały

      Usuń
    4. To super, dzięki .Spróbuję :)

      Usuń
  3. Mąka gryczana - moja największe i najwspaniajsze odkrycie! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też bardzo miło zaskoczyła bo kruche ciasto wyszło mega kruchutkie

      Usuń
  4. rewelacja ! mój sezon na dynie właśnie się rozpoczął :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąka gryczana sprawdza się rewelacyjnie, robię z niej pizzę, racuchy, bułeczki. Babeczek nigdy nie próbowałam ale na pewno to zrobię
    Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  6. genialne te babeczki! a ja tak uwielbiam dynię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu a gdzie można kupić pełnoziarnistą tortille?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dzisiaj na deser miałam kasze manną dwukolorową. ( Jedna część kakaowa, druga biala) ciekawie to wyszlo :)
    Wlasnie Gosiu co sadzisz o kaszy mannej,??? jakoś nie zauwazylam jej w twoich przepisach a mozna ja przyrzadzic na rozne sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie częściej? Czytałam ze kasza ma. sporo zalet.. jako szczupła nastolatka kalorii nie licze :)

      Usuń
    2. zdecydowanie bardziej wartościowa jest kasza jaglana,
      warto jeść przemiennie i manną, i jaglaną i owsiankę i coś z jajkiem - dieta musi być urozmaicona

      Usuń
  9. Troche drogo ... Bylaby mozliwosc posta typu "jak zdrowo przezyc dzien za 5zl?" bo gdy szukalam w internecie i trafilam na "smazymy na smalcu, polewamy jogurtem owocowym" odechcialo mi sie myslec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień za 5 zł jest nierealny ,
      sam serek wiejski na śniadanie kosztuje 2 zł czyli prawie połowę budżetu a gdzie reszta posiłków

      Usuń
    2. Ale nie trzeba jesc calego serka wiejskiego na sniadanie, a mozna przezyc za 5 zl :)

      Usuń
  10. Ale pyszka! Malgosia.. Prosze zmotywuj mnie. Stosuje Twoja diete 2 gora 3 a potem obżeram się strasznie... Pomóż!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyrzuć z domu wszystkie słodycze żeby nie ciągnęło ;)

      Usuń
  11. witam, mam pytania czy z jadłospisów z bloga może korzystać osoba o zapotrzebowaniu 3700 kcal? Oczywiście zwiększając porcje ponad dwukrotnie. Mój partner twierdzi, że nie jest w stanie zjeść tak dużej porcji i że to nie zdrowe. Chciałam się jeszcze dowiedzieć czy jest sens by moja 1,5 roczna córka jadła bakalie, pestki i siemię i tak ich nie trawi a czy aby jej to nie zaszkodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3700 to bardzo dużo, czy rzeczywiście partner ma takie zapotrzebowanie ?
      1,5 roczne dziecko trawi pestki , musisz jej tylko zmielić bo ich nie pogryzie i dodawać do potraw w formie zmielonej

      Usuń
    2. tak mi wyszło ze wzoru... Partner ma 188 cm, 105 kg, 22 lata mamy gospodarstwo role także ilość pracy jest zależna od wielu czynników. A co do córki to najlepiej mielić bakalie itp. tuż przed spożyciem aby zachować maksimum wartości odżywczych? A jaka byłaby idealna kolacja dla małej? Córka śpi niespokojenie, budzi się odkąd skończyła pół roku po kilka razy w trakcie nocy possać pierś potem zasypia spokojnie. Może to wina złej diety?

      Usuń
    3. tak, tuż przed spożyciem,
      polecam jaglankę na mleku z orzechami (omega 3 najlepszą przyswajalność mają wieczorem) lub jakiś twarożek

      Usuń
  12. Małgosiu - czy foremki wysmarować tłuszczem?
    nie będzie kłopotem po upieczeniu żeby babeczki wyjąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie smaruję,
      kruche ciasto jest z masłem więc babeczki nie przywrą

      Usuń
  13. Witam, proszę o pomoc. Jestem w 1 trymestrze ciąży i w wynikach moczu wyszło mi pH zasadowe. Reszta wyników w normie. Miałam duze mdłości i nie potrafiłam jeść "normalnych posiłków" i efektem jest chyba to złe pH. Kupiłam herbate z żurawiny ale to moze być za mało. Chciałabym się zapytać Pani jakie teraz jeść produkty zeby wszystko wróciło do normy. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedz żurawinę, kup sok z żurawiny i jedz więcej produktów bogatych w białko czyli mięso, jaja, przetwory mleczne, strączki, migdały
      ze względu na mdłości mniej a częściej,

      Usuń
  14. Małgosiu , ratunku , ciasto mi się rozleciało, co zrobiłam nie tak

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię mąkę gryczaną, ma taki fajny, specyficzny smak... W takich babeczkach musiała smakować doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszły genialnie, a zapach musu roznosił się po całym mieszkaniu! Dziękuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Ci bardzo za te babeczki, bo sama jestem na diecie bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ach! Idealnie! Uwielbiam dania z wykorzystaniem dyni! Na taki przepis trafiłam pierwszy raz. Brzmi prosto więc czuję, że niebawem skosztuję. Moja dynia już się nie może doczekać ;)
    Pozdrawiam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy do babeczek można zamiast musu dyniowego dać dżem z dyni który sama zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń