wtorek, 21 października 2014

Dieta lekkostrawna - podstawowe zasady



Ostatnimi czasy dostaję zarówno mnóstwo pytań, jak i mnóstwo zamówień na dietę lekkostrawną.

Taki rodzaj diety zaleca Wam lekarz. Zaleca, i z reguły na tym jego rola się kończy. Niby każdy wie co znaczy lekkostrawnie, bo "cóż to za filozofia", ale jak przyjdzie co do czego to okazuje się, że to wcale nie jest takie oczywiste.
Co mogę jeść, a czego nie mogę, jak to przyrządzić aby było dobrze, jakie proporcje. No i w końcu czy gotowany kurczak z marchewką od teraz będzie mi się śnił po nocach, a na jego widok w ogóle odechce mi się jeść cokolwiek......

Większości z nas dieta lekkostrawna kojarzy się z jedzeniem bez smaku i wyglądu, a tak naprawdę taka dieta może, a nawet powinna być smaczna i atrakcyjna, bo wiele osób jest na nią skazanych do końca życia. W tym tygodniu zamierzam odczarować dietę lekkostrawną.

Niestety dieta lekkostrawna ma to do siebie, że nie jest dietą jednoznaczną. Nie ma tu sztywnych wytycznych dla każdego schorzenia, a jej szczegółowy skład zależy w dużej mierze od konkretnej choroby i objawów konkretnej osoby. Dwie osoby chore na tę samą chorobę mogą inaczej reagować na ten sam produkt. Owszem są podstawy, taki żelazny szkielet, ale jak każdą dietę, szczególnie tę należy dobrać indywidualnie do pacjenta.

Dietę lekkostrawną najczęściej stosujemy:

* w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

* przy przepuklinie rozworu przełykowego

* przy refluksie

* przy nieżycie żołądka

* w zespole jelita drażliwego

* w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit

* w okresie rekonwalescencji po przebytej chorobie

* po zabiegach operacyjnych,

* w czasie grypy, anginy i innych chorób w których trawienie nie powinno stanowić obciążenia

* w podeszłym wieku

* u osób które muszą leżeć

* u osób mających wzdęcia i gazy

* u osób u których chcemy wyregulować pracę żołądka i jelit

* przy zaparciach spastycznych, czyli powstających w wyniku nadmiernej perystaltyki jelita grubego lub nieskoordynowanych skurczów różnych jego odcinków. W tym przypadku często pojawia się ból i wzdęcia.

* w chorobie uchyłkowej jelit przy stanach zapalnych (występują zaparcia, bóle brzucha)

* w innych schorzeniach przewodu pokarmowego

Zalecenia podstawowe:

1. Wykluczenie produktów i substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i mechanicznie drażniących błonę śluzową żołądka, czyli razowego pieczywa z mąki z grubego przemiału, grubych kasz (np.  gryczana), twardych surowych warzyw i owoców jedzonych w całości (np. chrupanie marchewki lub jabłka w całości). Z reguły dobrze tolerowane są warzywa tarte na drobnej tarce ponieważ nie drażnią mechanicznie żołądka, a włókna błonnika są "pocięte" i lżej strawne. Miękkie owoce tak, ale bez skórki. Owoce drobnopestkowe tak, ale pozbawione drobnych pestek (przeciśnięte przez sitko). Miękkie warzywa np. pomidor, tak, ale bez skórki. Wszelkie warzywa i owoce gotowane, w formie leczo, musów, zup. Koktajle owocowe oraz soki owocowo - warzywne z otrębami, które w diecie lekkostrawnej są bardzo dobrze tolerowane i stanowią dobre źródło błonnika, który w tej diecie musi być ograniczany, ale nie może zostać wykluczony ponieważ spowoduje zaparcia i kłopoty trawienne. Kluczowe jest właściwe przygotowanie potrawy.
Nie wolno jeść wędzonek, kiszonek, dań w puszkach z długim terminem przydatności, w zalewach octowych, fast foodów, tłustych, zawiesistych sosów, dań wzdymających, potraw i napojów ze sztucznymi słodzikami (np. aspartamem), mocnej kawy i herbaty. Kawa jest dozwolona, ale z mlekiem i tylko w okresie remisji. 
Dozwolonym, dobrze tolerowanym chlebem jest biały, orkiszowy i graham i te dwa ostatnie polecam. Biały zapycha i będzie wzmagał zaparcia.

2) Unikanie posiłków o skrajnych temperaturach np. zbyt gorących i zbyt zimnych (prosto z lodówki).

3) Białko wzmaga co prawda wydzielanie soku żołądkowego, ale neutralizuje kwas solny, więc jest dobrze tolerowane. Ilość należy dobrać indywidualnie do osoby. Jako podstawę przyjmuje się 1 - 1,5 g na kilogram masy ciała, ale nie jest to sztywna reguła i ilość białka należy dobrać indywidualnie.

4) Tłuszcze hamują wydzielanie soku żołądkowego, aczkolwiek proszę się tego punktu nie trzymać sztywno ;)  Tłuszczu nie powinno być więcej niż 30 %.  Ilość zależy dobrać indywidualnie do osoby i schorzenia ponieważ np. osoby z problemami z woreczkiem żółciowym będą musiały mieć tego tłuszczu znacznie mniej.
Polecam zdrowe niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie u osób u których dieta lekkostrawna musi być stosowana przy cukrzycy). Z orzechów dobrze tolerowana są migdały, ale też w formie zmiksowanej.

5) Dieta powinna być bogata w witaminę A, która działa ochronnie na śluzówkę żołądka oraz w witaminę C, B12, kwas foliowy i żelazo.

6) Sól należy ograniczyć do 1 łyżeczki dziennie ( 6 gramów)

7) Nie wolno pić gazowanych napoi ponieważ zwiększają ciśnienie w żołądku. 

8) Osoby cierpiące na refluks muszą pamiętać o tym, aby nie popijać posiłków ponieważ większa objętość porcji będzie powodowała cofanie się pokarmu. Przy refluksie należy wstać od stołu z lekkim niedosytem.

9) Osoby mające Helicobacter Pylori muszą pamiętać o suplementacji probiotyków i unikanie potraw z dodatkiem drożdży!

10) Nie wolno się przejadać !

11) Cukrzyca, niedoczynność tarczycy i nadnerczy oraz kamica żółciowa upośledzają motorykę jelita grubego dlatego osoby cierpiące na te schorzenia muszą szczególnie uważać. Jesteście narażeni na zaparcia (które niestety są początkiem wielu chorób) i jeśli macie zalecenia stosowania diety lekkostrawnej błonnika u Was musi być więcej, ale musi zostać odpowiednio "obrobiony" tzn, być lżej strawny.

12) Unikać słodyczy, które wzmagają zaparcia.

O potrawach i sposobie przygotowania opowiem przy okazji publikacji dziennego jadłospisu. 
Zapraszam już niebawem ;) 




91 komentarzy:

  1. Pani Małgosiu! Jestem wręcz oczarowana całym blogiem. Informacje o diecie lekkostrawnej są dla mnie nieodzowne. Moje dzieci często chorują na anginę - wtedy jedzenie staje się wrogiem. Nocne czuwania, niezliczone ilości prania i zapach zwracanego jedzenia... Koszmar! Liczę, że te trudne chwile chorobowe zniesiemy wszyscy o wiele łatwiej - z taką solidną bazą informacyjną. Czekam na przepisy. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Od jskiegos czasu moj syn (6 lat) uskarza sie na cofanie, podejrzewamy wlasnie refluks,ale ns samsa mysl o badaniu az mnie wzdryga. Synek nie chce jesc kupnego chleba tylko zytni,ktory pieke, czasami sie napycha tzn. Obiad zaraz jablko,potem jeszcze cos...momentami nie mam sily

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie ma wzdęć po żytnim który pieczesz może jeść, obserwuj go pod kątem wzdęć po konkretnych produktach,
      pilnuj aby nie kładł się po jedzeniu np. przed telewizorem no i aby nie popijał do posiłku

      Usuń
    2. Dziękuję za rady :) jesli chodzi o brzuch to rzeczywiscie czesto ma wzdety, ale po chlebie wydaje mi sie ze nie.Czy moglabys poradzic co wykluczyc z jego diety z tego co je najczesciej? Sa to jablka,banany,kiwi,mandarynki,ogorki,jogurt naturalny, kanapki z serem i salata, soki wyciskane, woda,mleko czasem parowki, jajecznica, jogurt+ platki owsiane surowe no to chyba to co je najczesciej.noi oczywiście do zup i sosow dodaje duzo warzyw. Jesli chodzi o chleb to pieke z Twojego przepisu,tylko zamiast slonecznika daje amarantusa espandowanego, a czy Twoj chleb wyjdzie z samej orkiszowej czy np. Zmieszac na poczatek np.500 orkiszowej lub graham+300 zytniej razowej

      Usuń
    3. Obserwowałabym reakcję po kiwi i mandarynkach (jedzonych ze skórką, otoczką tą białą).
      Wykluczyłabym ser jeśli chodzi o ser żółty.
      Uważaj na cebulę, nawet tę do dań.
      Tak mój chleb wyjdzie z samej orkiszowej.

      Usuń
    4. A co z makaronem razowym? I jeszcze jedno bardzo ważne pytanie, czy ten stan u synka moze byc przejsciowy? Dziekuje Ci Malgosiu za wszystkie odpowiedzi

      Usuń
    5. makaron ryżowy można,
      czy przejściowy ? bardzo prawdopodobne że z tego wyrośnie,

      Usuń
  3. Coraz częściej mam wrażenie, że z moim przewodem pokarmowym jest coś nie tak. Bardzo często jest mi niedobrze, zdarza się, że pokarm się cofa, męczą okropne gazy. Wypróżniam się o wiele częściej niż przeciętny człowiek (nie jeden raz dziennie, tylko np. pięć) - lekarz zalecił kolonoskopię, ale termin jest na maj 2015, więc bardzo odległy.
    Myślę, że taka dieta mi nie zaszkodzi, a może tylko pomóc.
    Małgosiu, czy chleb z mąki graham jest tak samo wartościowy jak ten z mąki żytniej? W końcu mąka graham, to mąką pszenna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci w tej sytuacji dietę lekkostrawną. Mąka graham jest mniej wartościowa od żytniej ale bardziej od pszennej.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo.
      Czy na takiej diecie wskazane jest spożywanie płatków owsianych górskich czy mają za dużo błonnika?

      Usuń
  4. Czekałam na taki wpis! Dziękuję Gosiu :)
    Mam chłopaka z refluksem, do tej pory udało mi oduczyć go (prawie) jedzenia na wpółleżąco i kładzenia się po jedzeniu. Ale ciągle nie potrafi zjeść posiłku nie popijając go... Stary chłop, a jak z małym dzieckiem... Do swoich małych sukcesów mogę też zaliczyć odstawienie napojów gazowanych i słodzonych :) Nawet herbaty już nie słodzi.
    Mam kilka pytań jeszcze, co do tej diety. Przetarte owoce można, a jak jest z sokami? Pewnie wszystkie cytrusowe odpadają ( i bardzo dobrze, bo ma uczulenie^^). A kompociki?
    Jeśli nie kasze, to ryż? Ale czy tylko biały, czy brązowy też może być? Z mięsa oprócz cielęciny i drobiu, można wołowinę podawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o posiłkach będę pisała w kolejnym wpisie,
      soki można, cytrusowe o ile nie ma zaostrzenia choroby i uczulenia też można, kompoty też,
      kasze można ale drobne, ryż tak,
      wołowinę też można,

      Usuń
    2. Ja się męczyłam z refluksem kilkanaście lat.Nic nie pomagało, Zoperowałam się i jem zdrowo , ale nie muszę uważać na to co jem / arnika /

      Usuń
  5. Małgosiu co polecasz dla wysokociśnieniowców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu a bedzie cos dla osob z niskim cisnieniem i dolegliwoscia zimnych rak?

      Usuń
  6. Witam Małgosiu, a możesz mi napisać ile się czeka u ciebie na dietę bo wysłałam niedawno email i nie wiem może.nie doszedł??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie dostałaś wyceny to znaczy jest jesteś w kolejce, zgłoszeń mam bardzo dużo i robię co mogę ;)
      za opóźnienia przepraszam,

      Usuń
    2. Dziękuję i czekam cierpliwie :)

      Usuń
  7. Czy taka dieta może być stosowana o osoby u której zdiagnozowano nowotwór żołądka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy wpis! Będę zaglądał częściej! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu, mam bardzo poważny problem z zaparciami. Czasami wypróżnienie występuje raz na tydzień. Byłam kilka razy u lekarza, dostałam jakieś leki, które pomagały na chwilę. Po ich odstawieniu wszystko wraca. Staram się jeść dużo rzeczy z błonnikiem, dużo warzyw czy owoców, jednak to nie pomaga. Dodatkowo męczą mnie gazy i wzdęcia. Mój brzuch wygląda jak balon, jest ciężki i czuję się bardzo niekobieco z tym. Piję koktajl z siemienia lnianego (zalewam ziarna wrzątkiem rano, odsączam i wypijam wieczorem), ale to też nie przynosi pozytywnych skutków na razie. Czy mogę zastosować tę dietę, czy będzie ona dla mnie dobra? A może masz jeszcze jakieś sprawdzone sposoby na trudne zaparcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam że cierpisz na zaparcia spastyczne, czyli powstających w wyniku nadmiernej perystaltyki jelita grubego lub nieskoordynowanych skurczów różnych jego odcinków. Tu dieta bogatoresztkowa jeszcze sprawę pogorszy. Wskazana jest dieta lekkostrawna która przede wszystkim zlikwiduje wzdęcia i osłabi trochę nadmierne ruchy jelit.

      Usuń
    2. A czy wypróżnianie około 2-3 razy dziennie jest w normie ? dodam, że w kale zauważam niestrawione części pokarmu np całe ziarna sezamu czy siemienia lnianego lub skórki papryki czy pomidora. Nie wiem czy to wina, tego że zbyt mało dokładnie przegryzam pokarm czy może mój układ pokarmowy nie trawi jak należy. Wiem, że nie jesteś lekarzem tylko dietetykiem, ale mam wrażenie, że wiesz więcej niż mój lekarz w ośrodku zdrowia dlatego pytam. Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. 2-3 razy dziennie to bardzo ok ;)
      to że niektóre pokarmy "da się wyróżnić" ;) oznacza że pokarm przesuwa się w jelitach bardzo szybo i niektóre pokarmy nie są do końca strawione,
      w takiej sytuacji polecam mielić ziarna a warzywa bardziej przeżuwać

      Usuń
  10. Małgosiu obiady w tygodniu gotuję zawsze dzień wcześniej gdyż pracuję od rana do 14..15. Powiedz, czy takie gotowane wcześniej dania obiadowe nie tracą na wartości??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem są straty ale mało kto ma możliwość gotowania na bieżąco,

      Usuń
  11. Co z piciem lepiej jest pic przed posiłkiem czy po, jeśli w trakcie nie jest dobrze . Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepiej napić się przed, ale łyk, dwa,
      zjeść i wypić coś minimum pół godziny po posiłku

      Usuń
  12. ja niedawno przeszłam operację wycięcia woreczka żółciowego i właśnie dietę lekkostrawną stosowałam prawie przez 2 miesiące! Jestem również fanką zdrowego żywienia, więc nie miałam problemów, aby przyrządzać pyszne i lekkostrawne dania! Szczerze mówiąc wciąż jem potrawy raczej lekkostrawne, bo naprawdę ta cecha nie ujmuje w smaku daniom :)

    OdpowiedzUsuń
  13. witam! Pani Małgosiu, można się spodziewać kiedyś wpisu poświęconego odżywianiu dla anemików oraz kolejnego dla osób z Leśniowskim? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej zaparcia mogą być przyczyną wielu chorób? Mój mąż ciągle ma zaparcia. Walczymy z tym, czasem jest lepiej. Pieczywo je pełnoziarniste, na kolacje często płatki owsiane z mlekiem, orzechami, rodzynkami + otręby, z tym że na zimno. 2 litry wody i herbaty wypija codzienne. Kawy nie pije praktycznie wcale. Je dużo warzyw, codziennie ze dwa owoce. Je dość dużo słodyczy. Codziennie rano pije gorącą wodę z cytryną i koktajl z siemienia lnianego (niweluje mu zgage). Czasem, jak już kilka dni się nie wypróżnia to daję mu olej rycynowy. Na co mamy zwracać uwagę? Jest to "dobrze zbudowany" ale nie gruby mężczyzna pracujący fizycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takim odżywianiu i przy pracy fizycznej nie powinien mieć zaparć.
      Przyczyną mogą być tak zwane "leniwe jelita" lub zaburzona flora bakteryjna. Warto wybrać się do lekarza i zbadać przyczynę.

      Usuń
  15. Pytanie tak z innej beczki .. Postanowiłam ostatnio zrzucić parę kilo w zdrowy sposób (głównie dzięki Tobie :) ).. zdrowa dieta + ćwiczenia 4 razy w tygodniu. Ćwiczę na siłowni więc wagę rzuciłam w kąt, ale ciekawa jestem ile powinno średnio ubywać cm ( w talii, brzuchu i udach ) na miesiąc ? Wiem że najlepiej chudnąć 0,5-1 kg na tydzień ale o cm nigdzie nie ma mowy.. (A szukałam informacji ! )

    Mam ogromną nadzieję że po pomożesz,
    Pozdrawiam,
    stała czytelniczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi ponieważ to zależy od indywidualnych predyspozycji czyli tempa metabolizmu no i tego jak skomponowana jest dieta.

      Usuń
    2. Tak, wiem. Dlatego pytałam o średnią :) w kg coś takiego istnieje (0,5 - 1 kg) więc myślałam że w cm też coś takiego istnieje.

      Usuń
  16. Gosiu, moja babcia nie ma jeszcze cukrzycy, ale wyniki badań są na pograniczu, tj. 111. Ma do tego predyspozycje genetyczne, bo jej mama miała cukrzycę, choć w późnym wieku. Czy uważasz, że warto aby wspomagała się tabletkami Insulan (pomaga w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru) lub herbatkami z białej morwy, czy to nie ma sensu? Jakie jest Twoje zdanie? Dodam jeszcze, że babcia ma nadwagę, co pewnie nie jest be znaczenia. Proszę doradź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadne wspomagacze bez zmiany diety nie będą miały sensu. Jak wiemy suplement nie może zastępować prawidłowej diety więc najpierw zmiana odżywiania a potem wspomagacze.
      Morwę polecam, tego drugiego nie znam.

      Usuń
    2. Dziękuję Ci

      Usuń
  17. Witam,
    co oznacza o"soby mające Helicobacter Pylori muszą pamiętać o suplementacji probiotyków i unikanie potraw z dodatkiem drożdży!" ja własnie mam tą bakerię. Często boli mnie żałądek. Jaką dietę powinnam stosować, co jeść aby pozbyć się dolegliwości?
    gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo jogurtów naturalnych, zero owocowych słodzonych, takich sklepowych, zero słodyczy, napoi gazowanych, wypieków na drożdżach (chleba, ciast), zero strączków.
      + probiotyki w suplementacji

      Usuń
  18. Małgosiu mam pytanie- od dwóch dni staram się madrzej odżywiać i włączyłam do diety mix śniadaniowy- i mam po nim ciągle gazy i nie wiem czy to efekt oczyszczania jelit czy może dla mnie to za wiele błonnika i jelita nie nadążają. może odstawić mix na kilka dni i zobaczyć jak będzie? jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie jelita nie są przyzwyczajone do dużej ilości błonnika. Zamień mix na owsiankę taką rozklejoną- tam błonnik jest lżej strawny i nie powinno być takich objawów.

      Usuń
    2. A propos... Ja mam ciągłe gazy po owsiance (na mleku, na ciepło, z rodzynkami albo bananami). Uwielbiam, ale musiałam zrezygnować, bo szło oszaleć. Całkowicie powinnam zrezygnować z owsianki, czy da się to jakoś ogarnąć?
      Nadmienię, że nie jadłam owsianki codziennie (szybciej by mi zbrzydła).

      Usuń
    3. a czy po mocno rozklejonej owsiance też ?

      Usuń
  19. Gosiu, masz taką wiedzę, ze na pewno mi doradzisz :) co myślisz o suplementach diety? konkretnie to chodzi mi o koktajl Herbalife, czy warto sobie wypić raz dziennie, np. na śniadanie dla zdrowia? dziękuję za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie polecam takiego sposobu odżywiania,
      takie koktajle są dobre wtedy kiedy jesteś np. wyniszczona chorobą i potrzebujesz składników odżywczych a z racji stanu zdrowia nie jesteś w stanie zjeść normalnej porcji,
      wtedy tak, ale jako odżywianie czy sposób odchudzania zdrowej osoby odradzam,

      Usuń
    2. niestety jakkiś czas temu zaczełam je pić. Schudłam raptem 3 kg ale waga sie zatrzymała mimo dość intensywnych ćwiczeń. Namawiana jestem dodatkowo na białko, ale juz sama nie wiem co robić. Boję sie, ze jak je odstawię będzie jeszcze gorzej. Co radzisz?

      Usuń
  20. dzięki Gosiu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu, od niedawna zaczytuję się w Twoim blogu i szukam czegoś dla siebie (tak sie cieszę, że tu trafiłam!). Zaczęło się od tego, że wpisując w wyszukiwarkę zapytanie "jem owsiankę i tyję" trafiłam na komentarze na Twoim blogu. I zostałam :). Twoja podpowiedź o zespole jelita drażliwego sprawiła, że owsiankę, po której chyba rzeczywiście "puchłam", odstawiłam (z żalem ogromnym - czy naprawdę nie mogę płatków owsianych?). Obecnie moim śniadaniem jest ok. 100 gram jogurtu z 2 łyżkami domowego dżemu/konfitury i 2 czubatymi łyżeczkami mielonego siemienia lnianego oraz takimi samymi 2 łyżeczkami mielonego ostropestu plamistego. Staram sie nie jeśc pieczywa, tym mniej białego, więcej warzyw, owoców, ale poruszam się tak trochę "po omacku". Teraz się okazuje, że właśnie bardziej białe pieczywo, ewentualnie graham i orkisz (drogi jest...). Mam zlecone badania na tarczycę. Po weekendzie zrobię. Z miesiąca na miesiąc niektóre ubrania zrobiły mi się za ciasne (bez konkretnego powodu) - "spuchłam" - a po zmianie jedzenia (to, co napisałam + słodkie tylko w niedzielę) nie zmienia się to zbytnio. Podrzuc, proszę, kilka pomysłów dla "drażliwców", co mogę zrobic "na już", żeby jakoś sobie pomóc? Przeraża mnie to, że niektóre rzeczy się jakby wykluczają - z tych jelitowych i z tych tarczycowych (hashimoto). A może mi się tylko wydaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są osoby którym owsianka szkodzi. Trzeba to zbadać, czy chodzi rzeczywiście o samą owsiankę czy o mleko. Osoby z zespołem jelita drażliwego lepiej tolerują mleko bez laktozy, dlatego warto zweryfikować czy czasem winowajcą nie jest mleko.
      Osoby z IBS powinny też robić owsiankę taką "rozklejoną".
      Niekoniecznie się wykluczają potrawy dla jelitowców i tarczycowców. Wręcz przeciwnie.

      Usuń
    2. "rozklejoną" to znaczy na przykład ze zmielonych płatków? bo i taki proceder uskuteczniam ostatnio zamiast mąki. Byłabym niezmiernie wdzięczna, gdybyś kiedyś się "nami-jelitowcami" zajęła :-)

      Usuń
    3. rozklejona to znaczy ugotowana i odstawiona żeby postała,
      dobrym sposobem jest też zrobienie owsianki na wieczór i zjedzenie rano - trzeba tylko dolać trochę mleka bo robi się gęsta

      Usuń
  22. Pani Małgosiu, a co w przypadku biegunek przy zespole jelita drażliwego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostawiamy wszystko co surowe, jemy tylko gotowane i w niedosycie

      Usuń
  23. sama mam problem z jelitem, bo mam zespół jelita drażliwego i jem wszystko gotowane także Małgoś masz jak najbardziej rację, a co do dań uwielbiam Twoje zdjęcia, potrafisz wyłapać to c najlepsze. Słuchajcie ostatnio przechadzając się po markecie znalazłam dressing jogurtowy develey, i nie żałuje teraz dodaję go niemalże do wszystkich dań mięsnych jak i pieczywa

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu, nie wiem, czy wczoraj poprawnie dodałam komentarz. Jeśli tak, to ten proszę zignoruj :) Czy po zabiegu wycięcia woreczka żółciowego potrzebna jest dieta lekkostrawna? Jeśli tak, to jak długo? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

    OdpowiedzUsuń
  25. A jogurty, mleko, ser kozi można ? I makaron graham ?

    OdpowiedzUsuń
  26. Witaj, Małgosiu. Chciałabym Cię uprzejmie poprosić o radę.
    Niemal dwa tygodnie temu miałam usuwany wyrostek robaczkowy. Wcześniej przez prawie dwa miesiące niemal całkowicie wyeliminowałam z diety gluten. Choć testy skórne i przeciwciała z krwi wyszły ujemne, to jednak zdecydowałam się na dietę eliminacyjną, ot tak dla sprawdzenia efektów (miałam dużo objawów wskazujących na nietolerancję na gluten). Rezultatem było wyeliminowanie bólu głowy, sporadycznego bólu brzucha, spadek wagi oraz niewielka poprawa stanu skóry, więc na chłopski rozum uznałam, że tędy droga. Z perspektywy czasu nie wiem jednak, czy taka dieta nie przyczyniła się do zapalenia wyrostka z powodu małej ilości błonnika. Lekarze mówili, że dieta nie ma na niego wpływu, ale nie jestem tego taka pewna. Oczywiście jadłam owoce i warzywa, więc nie wiem, czy ten błonnik to dobry trop. Teraz, gdy muszę być na diecie lekkostrawnej - wróciło do niej jasne pieczywo, choć staram się nim nie objadać. Mam też trochę więcej nabiału, który w większej ilości nie działa na mnie zbyt dobrze. Przez niemal tydzień diety lekkostrawnej wszystko było w porządku, ale jednego dnia dostałam biegunkę, mam też podrażnioną śluzówkę w ustach. Z tego, co wyczytałam może być to skutek dochodzenia do siebie jelit po przebytym stanie zapalnym. Martwię się jednak, bo nie wiem, czy to nie z powodu ponownej zmiany diety,a po operacji jestem dość przewrażliwiona. Przyznam szczerze, że już się w tym pogubiłam i nie wiem, co powinnam jeść. Wykluczając gluten wykluczyłam też z diety słodycze, więc ciężko jednoznacznie stwierdzić, co było zasługą pozytywnych rezultatów - brak glutenu/słodyczy, a może jednego i drugiego? Teraz nie wiem też, czy warto być na diecie bezglutenowej jeśli nie wykryto ani celiakii, ani alergii, ale są przecież nietolerancje...Nie wiem też, czy u mnie nie podziałało po prostu placebo, bo i tak się zdarza. Do głowy przyszedł mi jeszcze pomysł pieczenia chleba samodzielnie, bo pomyślałam, że może nie szkodzi mi stricte gluten, ale te wszystkie ulepszacze. Czuje się totalnie pogubiona i już nie wiem na jakiej diecie powinnam być: lekkostrawnej, bezglutenowej, czy lekkostrawnej bezglutenowej :( Czy mogłabyś mi coś poradzić? Będę ogromnie wdzięczna za każdą odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie i z góry bardzo dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś stosować dietę lekkostrawną. Jeśli lepiej się czułaś na diecie bezglutenowej (aczkolwiek mi się wydaje że to efekt słodyczy) jedz zboża bezglutenowe ale pieczywo zostaw np. graham.

      Usuń
    2. W szpitalu powiedzieli, że dieta lekkostrawna maksymalnie przez miesiąc, więc po tym czasie, tak jak radzisz, wrócę do normalnego jedzenia.

      Usuń
  27. Gosiu a ryz brazowy ? A slonecznik ? I makaron graham lub orkiszowy mozna bo pewnie pelnoziarnisty nie bardzo? Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedz Swietny blog Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od tego w jakim schorzeniu i na ile rygorystyczna musi być dieta lekkostrawna.

      Usuń
  28. Czy na diecie lekkostrawnej można być całe życie? Tzn. taka dieta bardzo mi służy, borykalam się z silnymi bólami brzucha, wzdeciami, itd. Jestem w trakcie diagnozy w kierunku jelita drażliwego, leki nie pomogły a właśnie dieta. Jednak mam wątpliwości czy mała ilość błonnika będzie na dłuższą metę korzystna.

    OdpowiedzUsuń
  29. Witaj Malgosiu Przede wszystkim dziekuje za Twoj blog jest skarbnica wiedzy Zagladam codziennie kilka razy Kawal dobrej roboty
    Mam takie pytanie jesli chodzi o jedzenie lekkostrawne W jaki sposob przy takiej diecie nie doprowadzic do zaparc jesli ktos ma sklonnosci do tego ? Czy picie siemienia lnianego mielonego i mlodego jecznienia jest dobrym pomyslem ? Moze cos doradzisz Z gory serdecznie dziekuje. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Jest dobrym pomysłem. Aczkolwiek dieta lekkostrawna nie doprowadzi do zaparć.

      Usuń
    2. Dziekuje Gosiu Jestes niezastapiona Zawsze mozna liczyc na Twoja pomoc Pozdrawiam Ania

      Usuń
  30. Witam serdecznie! Na początku chciałabym bardzo podziękować za tego bloga i za ten wartościowy post. Ślędzę od jakiegoś czasu i już nie przestanę! Piszę z konkretnym pytaniem, a mianowicie o kawę. Od jakiegoś czasu mój żołądek przestał tolerować kawę, okropnie po niej się czuję. Lekarz powiedział, że nie powinnam jej pić, mi natomiast ciężko bez niej funkcjonować... Zależy mi na znalezieniu jakiejś zdrowej alternatywy. Szperając po internecie trafiłam na coś takiego, jak kawa Gentile: http://www.i-apteka.pl/product-pol-47363-BRISTOT-Gentile-kawa-przyjazna-dla-zoladka-250g.html - wyczytałam, że nie drażni ona żołądka i mogą ją pić nawet osoby z wrzodami. Chciałabym zapytać, czy słyszała Pani o tym produkcie i czy faktycznie jest on bezpieczny? A może mogłaby Pani polecić jeszcze coś innego? Dodam tylko, że zieloną herbatę próbowałam i nie pomaga :( Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś całkowicie z kawy zrezygnować. Możesz pić inkę.

      Usuń
  31. Czy przy anginie można zupę ogórkową i ogórki kiszone? A grejpfruta?

    OdpowiedzUsuń
  32. Pani Małgosia, mam problem z ułożeniem jadłospisu dla dziecka 4,5 lat z mononukleozą wskazana lekkostrawna dieta wątrobowa. Dodam tylko , że od zawsze jest niejakiej. Mam mega problem proszę pod powiedzieć mi czym ją karmić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Czy przy chorobie można pic koktajle na bazie mleka ryzowego czy to zbyt obciążające?

    OdpowiedzUsuń
  34. Jestem po operacji zamknięcia kolostomii. Ile czasu będę musiała być na diecie lekkostrawnej?

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam serdecznie
    Mam pytanie odnośnie płatków jest ich tyle, że nie wiadomo co wybrać (orkiszowe, jaglane, ryżowe, owsiane etc), zwłaszcza przy zespole jelita drażliwego (zaparcia spastyczne), i tutaj zwracam się do Pani z prośbą, jakie płatki można jeść i nie pogorszą sprawy a jakich zdecydowanie unikać?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Dzień dobry.
    Pani Małgosiu potrzebuje rady. Najpewniej mam wrzody na jelicie grubym - jednak jestem jeszcze przed ostatecznymi badaniami. Zalecono mi dietę lekkostrawną, jednak nie do końca mam pomysł czego powinna unikać, bo zdaje mi się, że w szpitalu podawali mi jedzenie normalnie. Proszę serdecznie o kilka wskazówek czego unikać poza smażony i tłusty oczywiście. Jakiś kiełków, owoców, warzyw, mięs?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tu masz w poście wszystko napisane.

      Usuń
    2. Wolałam dopytać, ponieważ ile forum tyle różnych opini znalazłam. Mam jeszcze pytanie dotyczące kiślu i ewentualnie galaretki. Czy mogę je spożywać w formie do picia ewentualnie jedzenia,czy raczej są na cenzurowanym?

      Usuń
    3. Możesz jak najbardziej. I do picia i stężałą.

      Usuń
  37. Małgosiu !Mam chorobę uchyłkową jelita grubego. Ponieważ przeszłam stan zapalny / nie pierwszy/ jestem teraz na diecie lekkostrawnej -ponad miesiąc. Czy powinnam rozszerzać dietę i przechodzić na błonnikową czy też nie . Jestem trochę zdezorientowana bo tyle sprzecznych informacji. Lekarz też nie wyjaśnił mi tego do końca. Kazał przyjmować łyżkę błonnika sproszkowanego dziennie ale nie bardzo wiem do jakiej diety.Będę wdzięczna za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  38. Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem że cały czas lekkostrawna ?

    OdpowiedzUsuń
  39. Pomimo iż jestem już od dłuższego czasu na diecie lekkostrawnej (wrzody) i wydawało się, że wiem już o niej wszystko to Twój wpis był naprawdę bardzo ciekawy i pouczający w wielu kwestiach :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń