czwartek, 9 października 2014

Gulasz dyniowo - wołowy i parę słów na temat mięsa wołowego















Nawiązując do wczorajszego tematu w kontekście potrzeby dań rozgrzewających o tej porze roku, chcę zaprezentować kolejne danie rozgrzewające i niskokaloryczne. Będzie mięsko i będą warzywa, czyli jak to u mnie ;)
Danie w sam raz na nadchodzący weekend. Warto zrobić więcej i wykorzystać na dwa obiady ponieważ tego typu potrawa na drugi dzień jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, ponieważ wszystkie składniki fajnie się ze sobą połączą. 
Wołowina to mięso niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Zawiera dużo żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) i aż 240 mg tryptofanu (prekursora serotoniny).  
Kruchość i soczystość mięsa wołowego zależy od wielu czynników. Od wieku zwierzaka, rodzaju paszy, metody chowu oraz czas dojrzewania mięsa. Czas dojrzewania ma duże znaczenie ponieważ podczas tego procesu mięso kruszeje i nabiera charakterystycznego smaku i zapachu. Jeśli kupimy taką świeżutką wołowinę która nie przeszła procesu dojrzewania, mięso będzie żylaste, łykowate i twarde bez względu na to jak długo będziemy je przyrządzać. Ja kupując wołowinę zawsze zamrażam ją na 2 tygodnie. Duże zakłady dbają o dojrzewanie mięsa, pisząc Wam o tym zamrażaniu mam na myśli zakup mięsa np. od hodowcy, który ma swoje stoisko na targowisku.
Dobra wołowina powinna mieć intensywnie czerwoną barwę, charakterystyczny mleczny zapach i po uciśnięciu wracać do poprzedniej postaci.  
No i najważniejsze ! NIGDY NIE SOLIMY MIĘSA WOŁOWEGO PRZED PRZYGOTOWANIEM bo wtedy zawsze będzie twarde.
Przygotowując gulasz wołowy zawsze używam szybkowaru i zachęcam Wam do zakupu tego urządzenia. Czas przygotowania mięsa wołowego w szybkowarze to 15 minut ! 
Jeśli nie macie szybkowara przygotowujecie to danie w tradycyjnym garnku i wtedy dusimy wołowinę do czasu, aż będzie miękka.  
 
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby o wadze ok. 300 g to ok. 200 kcal 

 
Składniki dla 4 osób:

* 400 g wołowiny
* łyżka klarowanego masła 
* biała część pora 
* 250 ml wody
* 3 łodygi selera naciowego
* 2 listki laurowe 
* 3 ziarenek ziela angielskiego 
* 400 g dyni 
* pieprz ziołowy - ok. pół łyżeczki ,
* słodka papryka - płaska łyżeczka,
* imbir - pół płaskiej łyżeczki
* ostra papryka - szczypta 
* czubata łyżeczka miodu 
* sól - NA KOŃCU 


1. W szybkowarze rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe i pokrojonego w cieniutkie półtalarki pora. Smażymy, aż mięso zmieni kolor. 
2. Na mięso kładziemy selera naciowego, pokrojoną w kostkę dynię, listki laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą. Zamykamy pokrywę i dusimy 15 minut od momentu puszczenia pary.

3. Po otarciu szybkowara wyjmujemy selera naciowego (wyrzucamy go) i dodajemy przyprawy i sól. Ponownie włączamy ogień i gotujemy jeszcze ok.2-3 minut bez przykrycia, na małym ogniu.

57 komentarzy:

  1. Małgosiu, czy bulion też można szybciej ugotować w szybkowarze? Czy jednak potrzebny jest czas,aby wydobyć aromat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, bulion potrzebuje czasu i im dłużej/wolniej się gotuje tym jest lepszy

      Usuń
    2. A propos sprzętu kuchennego - pomyślałam, że przydałby się tu i tego typu wpis. Pamiętam jak pisałaś o multicookerze. Może napisałabyś z jakiego sprzętu najczęściej korzystasz przygotowując zdrowe posiłki, co i do czego najbardziej się nadaje, w jaki sprzęt kuchenny powinna zaopatrzyć się osoba, która dopiero zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem (multicooker, szybkowar - to to samo?; patelnia grillowa, grill elektryczny (co lepsze?); blender). Trochę tego jest i np. ja chciałabym zgromadzić taką podstawę, za której pomocą przyrządzę wszystkie prezentowane tu potrawy.

      Usuń
    3. już niebawem będzie cały cykl na ten temat - w listopadzie i grudniu bo testowałam masę sprzętu i mam sporo typów które warto mieć

      Usuń
    4. Czyli czytasz Gosiu w naszych myślach ;) Fajnie, że będzie taki cykl :)

      Usuń
    5. Małgosiu a jak nie posiadam szybkowaru to dam radę zrobić taki gulasz?

      Usuń
    6. tak, w zwykłym garnku, ale musisz gotować dłużej, aż mięso będzie miękkie

      Usuń
  2. Gosiu, a jakie konkretnie mięso wołowe się nadaje? Nie znam się na wołowinie, nie wiem jaki kawałek jest niskokaloryczny i odpowiedni do takiego obiadu.

    p.s. czy nie mając szybkowaru należy podlać wodą podsmażone mięso, żeby nie przywarło do garnka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, do szybkowaru też wlewamy wodę,
      ja użyłam mięsa tzw. gulaszowego ale w przyszłym tygodniu napiszę jaka część wołowiny do czego jest najlepsza

      Usuń
  3. Witaj. Wspaniałe danie z wykorzystaniem dyni, na pewno wypróbuję! Małgosiu czy zjedzenie na śniadanie 5 kanapek razowego chleba z pesto i 4 jajek ugotowanych to dużo? Pewnie z jakieś 800kcal. Ale taka jestem głodna z rana i tak mi smakuje chlebek twojego przepisu, że nie można się powstrzymać. Dziennie powinnam spożywać ok. 2300kcal (karmię piersią 46kg-160cm, średnia akt.fiz.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no na bogato,
      trochę też za dużo tłuszczu jak na jeden posiłek

      Usuń
    2. Czyli czego dziś powinnam unikać a na co postawić żeby to zbilansować?

      Usuń
    3. ok będą 2 jajka i 3 kanapki z pesto + pomidor = ok. 500 kcal

      Usuń
  4. Małgosiu, czy miałbyś możliwość aby przedstawić różnice i korzyści zdrowotne z używania oleju lnianego i siemienia lnianego? Łatwiej jest spożywać olej lniany ( nie trzeba gotować),ale siemię wpływa chyba korzystniej na ochronę żołądka (czy wątroby też) ? Nie wiem co lepsze jeśli chodzi o inne właściwości prócz kwasy omega.pozdrawiam, M

    OdpowiedzUsuń
  5. jeśli chodzi o dynie to w jakiej ilości dodajemy ją do gulaszu...?? :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, które warzywa i owoce warto kupować jesienią i zimą? Które są najzdrowsze, mają dużo witamin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie o barwie pomarańczowej bo zawierają karotenoidy o których będę wkrótce pisała,
      dodatkowo te o zielonej i ciemnoczerwonej barwie ze względu na chlorofil i przeciwutleniacze

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  7. Gosiu mam obecnie mały problem z sokowirowka i kupiłam sobie sok warzywny z Fortuny. Co sądzisz o składzie: przecier pomidorowy z zageszczonego przecieru pomidorowego 67%, przecier z marchewki 10,2%, cebuli 6,7%, papryki 3-%, sok z buraków z zamieszczonego soku z buraków 2%, zioła i przyprawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skład jest w porządku,
      soki tego typu są ok, pod warunkiem że nie mają dodanego cukru

      Usuń
    2. Super. Ile razy w tyg. Mogę pić?

      Usuń
  8. Pisze Pani ze mrozi wolowinę,Czy dobrze zrozumialam ze mrozenie wolowiny powoduje jej dojrzewanie ? P

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się wspaniale, pędzę na zakupy po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zastąpić wołowine szokiem?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pani Małgosiu czy można zastąpić w pani przepisach seler naciowy liśćmi zwyklego selera czasem mam trudności z kupieniem bo mieszkam na wsi .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, liście selera z powodzeniem zastąpią naciowego

      Usuń
  12. Czy można zastąpić wołowine dziczyzną np. Dzikiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło znakomite!!!!!!!

      Usuń
    2. A propos dziczyzny. Już od dawna czekam na post związany z tego typu mięsem bo tata jest myśliwym i często mam do niej dostęp ale czy się doczekam...? :)
      Ola

      Usuń
  13. Jaki rodzaj dyni będzie najlepszy? I czy dania lepsza będzie taka świeża czy może być mrożona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem szczerze ze nigdy nie mroziłam dyni,
      dynia im ciemniejsza tym smaczniejsza, bardzo smaczna jest hokkaido

      Usuń
  14. WItam, jaka ilosc trzeba dodac do gulaszu? Jest pominieta w liscie skladnikow.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile wody trzeba dodać jak się gutuje w zwykły sposób ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Malgosiu! Ten gulasz jest najlepszym jaki w zyciu jadlam! Zaluje jednego: ze gotowalam go o tak poznej porze, dobrze ze jest fit bo z pojdadania wyszla pewnie cala miseczka;)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj ten gulasz gościł na naszym stole. Podałam go z kaszą jeczmienna. Po prostu rewelacyjny. A co dla mnie najważniejsze to to, że dzieciakom bardzo smakowało. Zacne danie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. a co proponujesz jako dodatki do gulaszu: jakaś surówka, kasza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię z kaszą gryczaną i surówką z cebulki, jabłka i ogórka kiszonego

      Usuń
  19. Malgosiu jedno pytanko, bo dzis kupilam szybkowar. Myslisz ze 4,5 l bedzie wystarczajaco odpowiedni dla 4 osobowej rodziny? ?czy moze wiekszy? ?A jakiej wielkosci Ty uzywasz? ?Pozdrawiam serdecznie, Iwona.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Trzymaj sie cieplo; )

    OdpowiedzUsuń
  21. Gulasz wyszedl znakomity, ze sie powtorze najlepszy jaki jadlam, a miesko rozplywalo sie w ustach. Polecam i pozdrawiam. Iwona W.;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ile gulaszu i kaszy jęczmiennej można zjeść na obiad zgodnie z Twoimi jadlospisami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy co innego węglowodanowego jest w danym dniu

      Usuń
  23. A czy dusząc mięso w garnku też od razu wkładamy dynie i seler? W garnku mięso dusić się będzie ok 2 godz i zastanawiam się czy warzywa nie stracą swoich wartości?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli używasz tradycyjnego garnka warzywa wkładasz na koniec.

      Usuń
  24. Jest pyszny, robiłam kilka razy pod rząd zamieniając wołowinę na filet z kurczaka. Mój półtoraroczny synek uwielbia to danie, a to najważniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  25. Gosiu, a jeśli zamiast wołowiny będzie filet z kurczaka, to też najpierw mięso, potem dynia i reszta warzyw? czy najpierw dynia a potem mięsko? no i oczywiście w normalnym garnku?

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu
    Chciałabym dziś zrobić ten gulasz na obiad ale nie mam dyni:( poradź proszę czym ewentualnie ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń