poniedziałek, 27 października 2014

Kurczak w aromatycznym sosie koperkowym z rozmarynem




Danie które skradnie Wasze serca. Idealne na niedzielny rodzinny obiad.
Jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki dokładnie się ze sobą połączą. Sos w którym się zakochacie. Aromatyczny, delikatny, łączący wiele smaków. Mogłabym go jeść samodzielnie ze zwykłą kaszą gryczaną i tak też zrobiłam następnego dnia ;)
Moje dzieci powiedziały, że to jeden z moich lepszych sosów, a to za sprawą odpowiednio dobranej proporcji warzyw i przypraw.
Niesamowity aromat rozmarynu długo unosił się w domu.
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.


Kaloryczność:
Jedna pałka z kurczaka ma ok. 140 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal 


Składniki:

* 8 pałek z kurczaka
* 2 łyżki oliwy z czosnkiem i cytryną (kupujemy albo już gotową albo mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i wyciśniętym czosnkiem)
* cała gałązka rozmarynu
* 2 marchewki
* 2-3 łodygi selera naciowego
* biała część pora
* łyżka śmietany 12 %
* czubata łyżka mąki orkiszowej
* 400 ml wody
* pieprz czarny młotkowany z kolendrą 
* sól
* koperek 


1. Pałki z kurczaka oprószamy solą i młotkowanym pieprzem z kolendrą. Odstawiamy na bok na ok. 20 minut (nie schładzamy - mają stać w temperaturze pokojowej).
2. Warzywa kroimy w półtalarki. .

 3. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę, kładziemy gałązkę rozmarynu i smażmy ją na małym ogniu ok. pół minuty. Wyjmujemy rozmaryn i obsmażamy kurczaka z obydwu stron.




























4. Na kurczaku kładziemy warzywa, kilka kawałeczków rozmarynu, zalewamy 500 ml wody, zagotowujemy i gotujemy na bardzo malutkim ogniu ok. godziny licząc od momentu w którym wywar zacznie bulgotać.




























5. Wyjmujemy kurczaka. Mąkę rozrabiamy w połowie szklanki wody, wlewamy do sosu, mieszamy energicznie aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie zaklepujemy śmietaną i energicznie mieszamy. Dodajemy koperek. Ponownie wkładamy kurczaka do sosu.


60 komentarzy:

  1. mniam..pychotka :), mam rozmaryn na rabatce w ogródku, zastanawiam się jak go zabezpieczyć na zimę?

    OdpowiedzUsuń
  2. a czym mozna zastapić śmietanę ponieważ nietoleruje laktozy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jogurtem greckim ale pamiętaj żeby go dobrze zahartować,aby Ci się nie zważył

      Usuń
  3. Małgosiu a ta salatka z kiszonego ogorka to gdzie znajdę przepis, bo brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda genialnie dla odchudzenia jeszcze zdjęłabym skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu kochana a możesz mi wyjaśnić co to znaczy "pieprz mlotkowany z kolendra"? Będę Ci bardzo wdzięczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest pieprz ugnieciony w moździerzu z kolendrą, pół na pół,
      można też kupić już gotowy na dziale z przyprawami

      Usuń
    2. dziękuję bardzo :)

      Usuń
  6. Fajny pomysł na kurczaka, bardzo lubię odwiedzać Twojego bloga:)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu czy można uzyc filetow z kurczaka zamiast pałek? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,
      podsmaż je delikatnie i uduś w sosie

      Usuń
    2. A jak będzie to pierś z kurczaka to też ma się dusić w sosie godzinkę ?

      Usuń
    3. Warzywa będą miękkie w pół godz ?

      Usuń
  8. Czy powinno sie wyelminowac z diety biały ryż ? Wole brazowy ale bialy jem od czasu do czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brązowy ma więcej wartości, ale jak od czasu do czasu zjesz biały to też świat się nie zawali

      Usuń
  9. Zmieni się jakoś wartość energetyczna jeśli użyjemy mięsa bez skóry? Bo jednak ten tłuszcz z niej raczej wytapia się do sosu. W każdym razie propozycja przepyszna. Chętnie zjadłabym w towarzystwie brązowego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu, jestem bardzo uczulona na seler, czym mogę go w tym daniu zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj pietruszkę w korzeniu, ale smak już będzie inny.

      Usuń
  11. Danie wyszlo super!!!!!! Dziekuje za inspiracje i pozdrawiam z Oslo ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy do tego dania nadałyby się podudzia z indyka? Zalegają mi w zamrażarce...

    OdpowiedzUsuń
  13. Gosiu to będzie lekkostrawne czy też seler spowoduje ciężki, wzdęty brzuch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie lekkostrawne jak dodasz połowę selera i nie podsmażysz kurczaka tylko zalejesz go wodą no i bez skóry

      Usuń
    2. Dziękuję Gosiu za odpowiedź :)

      Usuń
  14. Zakochałam się w Twoim blogu, widać, że wkładasz w niego wiele pracy. Te wszystkie jadłospisy etc... ooo lalala! Z przepisu niestety nie będę mogła skorzystać, jako wege, ale jestem pewna, że wyszło smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  15. ja to wykorzystam do garnka rzymskiego :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. mnie wyszło kwaśne strasznie. Chyba przedobrzyłam z cytryną w oliwie, Mogłabym prosić o instrukcje jak ją samodzielnie zrobić (w jakich proporcjach), żeby wyszła odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy do tego dania nada się podudzie z indyka?

    OdpowiedzUsuń
  18. powiem mamie, aby zrobiła to na niedzielny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu a czy to danie można zrobić w multicookerze?
    jeśli tak to jakieś sugestie odnośnie czasu gotowania?

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy mozna do tego sosu uzyc maki kukurydzianej jesli nie mamy orkiszowej czy lepiej zwykłą?

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziekuję za odp :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosiu jaka salatka najlepiej pasuje do tego dania ?

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy mógłby być do tego suszony rozmaryn? Nie ma świeżego w pobliżu :/ i jeszcze jedno mojego młodszego synka-2 latka strasznie męczy katarek,słyszałam że kasza jaglana dobrze na to robi,ale czy masz Małgosiu jakiś sprawdzony domowy sposób na jak najszybsze pozbycie się tej męczącej przypadłości? Jako Mama napewno masz jakąś tajną broń;) z góry dziękuję za odp.i przepraszam że nie na temat..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że tak,
      oj tak, kasza jaglana na katary i wszelkie kaszle będzie świetna ponieważ doskonale odśluzowuje organizm,
      podawaj małemu jaglankę na śniadanie, najlepiej z owocami i jak najwięcej produktów z omega 3 które działa przeciwzapalnie

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź,dziś już trochę zjadł z miodem i bananem aleprzez ten katar to i apetyt mniejszy:(

      Usuń
    3. nie dawajcie przeziębionym dzieciom bananów ani pomarańczy, są to owoce południowe, których zadaniem jest ochładzanie organizmu

      Usuń
  24. wczoraj na obiad wypróbowane i zamaskowane. Porwane dziś do lunch-boxa przez męża. I co ja dziś ugotuję? Tutaj znajdę mnuuuustwo szybkich pomysłów. BARDZO DZIĘKUJĘ.

    OdpowiedzUsuń
  25. Dusimy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  26. Dziękuję;) właśnie się robi;)

    OdpowiedzUsuń
  27. no i zrobiłam... i niestety przepis ten "nie skradł mojego serca" ..:( wyszło bez smaku... nie wiem dlaczego,wszystko wg przepisu - jedynie co to rozmaryn byl suszony-ale dalam go dosyc sporo, i mąka była kukurydziana do "podbicia"... Nie wiem co poszlo nie tak... , szkoda bo z wiekszosci przepisów jestem baaaardzo zadowolona,idelanie Malogosiu wpasowujesz sie w moje kubki smakowe.. uwilebiam krem z marchweki z imbirem, kofty i wiele wiele innych.. ;)) moze nie trzymam sie sztywno jadłospisów ale od listopada ub.roku do marca tego roku schudłąm 12 kg (66-> 54) i trzymam ta wage do dzis;) zmienilam calkiem nawyki i mimo ze codziennie jem slodycze(moja zmora!;)) to waga stoi w miejscu ;)) i za to Ci dziekuje Kochana!;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziękuje za ten przepis. Dzisiaj zrobiłam i muszę dodać, że "niebo w gębie". Kompletnie nie dochodzi do mnie post Pani powyżej. Również dałam suszony rozmaryn, mąkę kukurydzianą i na dodatek zamiast śmietany najzwyklejszy jogurt naturalny i wyszło niebiańsko.... . Pani Małgosiu, przepis ten wchodzi na stałe do mojego menu, jeszcze raz dziękuję i życzę wszystkiego najlepszego.

    OdpowiedzUsuń
  29. pyszotka, przepis zostaje z nami na stałe:)

    OdpowiedzUsuń
  30. 10 miesięcy temu trafiłam na twojego bloga, jestem zachwycona! Gotuje wg twoich przepisów, nawet mąż przekonał się do nich. Uczę się przyprawić, od ciebie, poznaje nowe przyprawy jak ta kolendra. Pyszności. Małgosiu, robisz wspaniała rzecz. Tylko tak dalej. Jestem twoją fanka, wszystkim polecam twojego bloga. Schudłam juz ok 8 kg korzystając tylko z twoich rad. No nie wszystkich ale to też zmienię. Mąż niestety nie może się przekonać do owsiane ale daje mu jogurty z platkami:).
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  31. Wlasnie zrobilam i zastanawiam sie co dac jako dodatek. Kasza gryczana czy ryz? I pytanko o warzywka z sosu wywalamy czy zjadamy ? :-) pozdrawiam Madzia M.

    OdpowiedzUsuń
  32. bardzo ciekawy przepis, zamierzam go wypróbować, ale z mięsem mielonym z indyka, chyba będzie pasowało prawda? Choruję od dwóch lat na niedoczynność tarczycy, teraz jest już ustabilizowana ,tak jak i moja waga, choć jestem w 5 miesiącu ciąży i ważę 48 kg.. ostatnio pojawiły się straszne problemy z pracą moich jelit.. czy mogłabyś mi wskazać jakie przepisy mogłabym wykorzystać z Twojego bloga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry pomysł z tym mięsem mielonym : ) zrobię taka modyfikację dziękuję p. Patrycjo

      Usuń
  33. Zrobiłam dzisiaj na obiad pałeczki na ten sposób-MEGA MEGA MEGA PYSZNE!!!! Super smaki, każda przyprawa ma znaczenie i efekt końcowy rewelacja, świetny blog, super wyczucie smaku-gratulacje!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  34. Czym mogę zastąpić rozmaryn? akurat mi brakuje...

    OdpowiedzUsuń
  35. CZY POTRAWA MA SIE GOTOWAC POD PRZYKRYCIEM?

    OdpowiedzUsuń
  36. Właśnie zrobiłam, przegielam z pieprzem :-) teraz zapas wody muszę uzupełnić :-)

    OdpowiedzUsuń