poniedziałek, 6 października 2014

Risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar




Mój syn powiedział że to najlepsze danie jakie zrobiłam w ostatnim czasie więc koniecznie musicie wypróbować.

Dynia z jabłkiem i cynamonem komponują się bardzo fajnie, ale całości dopełnia ser cheddar. To ser twardy, długo dojrzewający o orzechowym, lekko słodkim, ale bardzo wyrazistym smaku. Bardzo go lubię i jest świetny także do tagliatelle z pesto zamiast parmezanu.
Jeśli nie uda Wam się kupić cheddar'a kupcie inny ser długo dojrzewający. Zwykły żółty niestety nie sprawdzi się do tego dania.
Polecam ! 

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 500 kcal


Składniki dla 1 osoby:

* 80 g ryżu basmati 
*  małe jabłko
* 100 g dyni 
* łyżeczka klarowanego masła
* bulion warzywny (bez cebuli - marchew, seler, pietruszka, przyprawy) - ok. 500 ml
* 20 g sera cheddar 
* cynamon 

1. W wysokiej teflonowej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy ryż i smażymy ok. 2-3 minuty często mieszając. 
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jabłko i cynamon. Smażymy często mieszając 2 minuty. 


3. Wlewamy szklankę bulionu, przykrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wchłonie cały bulion. 
4. Jeśli ryż nadal jest twardy dolewamy bulionu i dalej dusimy. 
5. Bulionu dolewamy aż ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany).  
6. Ser cheddar ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dodajemy do gotowego risotto i dokładnie mieszamy. 

42 komentarze:

  1. mam pytanie czy ry ż basmati nie jest za delikatny do risotto? nie bedzie się rozpadał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi się nie rozpadł,
      podsmażasz go więc nie powinien

      Usuń
  2. Mniam :-)

    dziś zrobię i to koniecznie, ale z kaszą gryczaną białą (niepaloną) bo ryżu niestety nie mogę :-(

    Pozdrawiam serdecznie i życzę słonecznego tygodnia :-)
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Super !
    Na pewno wypróbuje :)
    Gosiu mam jeszcze takie pytanie , co sądzisz o cieście drożdżowym? Można czy nie można ?
    Bardzo lubiłam kiedyś chałkę , teraz nie jadam jej w ogóle , a czasem zjadłabym kawałek takiego drożdżowego do kawy ;)
    Chyba nie jest aż tak szkodliwe i kaloryczne ?

    OdpowiedzUsuń
  4. witam a co mozna zrobic z miesa zeberek? bo mam juz kupione i szkoda mi ich... i z czym mozna je polaczyc.. czekam na jakies inspiracje :) dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Baaaaardzo apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu jem słodkości raz na dwa tyg, oczywiście domowe. Tylko zawsze mam problem z tym co mi zostanie.
    Np. dziś upiekłam rogaliki półkruche bez dodatku cukru i jajek z nadzieniem , i wyszło ich sporo. Czy jak mi zostanie to mogę sobie pozwolić na słodkości jeszcze następnego dnia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, albo zamroź,
      ja mrożę ciasta i świetnie się sprawdza ta metoda jak jest słodka niedziela a akurat niczego nie mam a nie chce mi się piec

      Usuń
    2. Ale to takie surowe ciasto mrozisz ?
      Ach pokusiłam się i zjadłam do kawy, jako drugie śniadanie i po obiadku.
      Dobrze, że dzisiaj ćwicze ;)

      Usuń
    3. Podzielisz się przepisem :) ?

      Usuń
    4. 3 szklanki mąki (ja dałam 1,5 szklanki pszennej tortowej i 1,5 szklanki pszennej pełnoziarnistej)
      1 kostka margaryny
      nie pełna szklanka jogurtu greckiego

      Wszystko zagnieść. Piec 20/25 min w 180 stopniach ;)
      Ja nadziewałam powidłami śliwkowymi i gorzką czekoladą.
      Wyszły pyszne :)

      Usuń
    5. Aaa , no widzisz . To ja nie wiedziałam , że można mrozić upieczone.
      Następnym razem spróbuje, a jutro jeszcze zjem tego rogalika :)

      Usuń
    6. moja teściowa przetestowała mrożenie większości ciast, także tych z kremem i nic się nie dzieje

      Usuń
  7. Odnośnie ryżu... czy basmati bądź jaśminowy jest lepszą alternatywą od zwykłego białego, czy nie są one jakoś specjalnie wartościowsze? Oba lubię i często jem, bo nie zawsze mam czas gotować brązowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie, a do tego jest z dynią - w sam raz na jesień! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na ile osób przewidziane są Twoje przepisy?? Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość zawsze jest podana w treści przepisu,
      składniki akurat do tego dnia są dla 1 osoby (jest napisane w składnikach)

      Usuń
  10. Czy konieczna zachodzi potrzeba gotowania risotto na bulionie?
    czy można byłoby również spróbować na wodzie?
    straci na smaku bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  11. jakiego innego ryżu można użyć do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być arborio taki typowy do risotto, może też być zwykły biały

      Usuń
  12. Mmm, kusisz tym daniem ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Małgosiu bloga śledzę już dość długo ale jadłospis stosuję od dwóch tygodni. Czuję się znakomicie, mam więcej energii. Bardzo Pani dziękuję za świetną robotę i pozdrawiam serdecznie. Klara

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten przepis przekonał mnie do dyni. Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu, a można czymś zastąpić ser w tym przepisie? (ze względu na dietę przeciwgrzybiczną candida)

    OdpowiedzUsuń
  16. a co zamiast dyni ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu, bardzo lubię Cię odwiedzać na blogu i czytać informacje nt. zdrowego żywienia. Korzystam też z kilku przepisów, bo sa świetne. Od jakiegoś czasu niestety nie mogą sobie skopiować twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz wydrukować używając przycisku PRINT zaraz przed komentarzami na pasku.

      Usuń
  18. Właśnie jem to rizotto, mrrrrrr pyszne:)). Pierwszy raz w życiu jem dynię. Wspaniała. Od dwóch miesięcy Gosiu gotuję z Tobą, pokochałam Cię - tak, przez żołądek do serca !!

    OdpowiedzUsuń
  19. A moglaby Pani podac, ile srednio tluszczu ma taka porcja ? Jestem na Pani diecie, a mam chec wyprobowac ten przepis i tak mniej wiecej bym wiedziala jak dopasowac do reszty posilkow ten obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z czym moge podac takie risotto na obiad?

    OdpowiedzUsuń