piątek, 3 października 2014

Tydzień 37 - jadłospis


Zapraszam na jadłospis na tydzień 37
Nowe osoby, które chcą dołączyć, mogą to zrobić w  każdej chwili, najlepiej zaczynając od jadłospisu najnowszego, ponieważ zawiera aktualnie dostępne (sezonowe) na rynku produkty. 
Przed rozpoczęciem, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj
następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
 
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)

Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .



No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1525 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 441 kcal 
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal
* sałata lodowa
* 3  rzodkiewki - ok. 6 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki - ok. 100 kcal
* 1 plasterek żółtego sera - ok. 35 kcal

Kanapki robimy w taki sposób, aby na każdej znalazł się kawałek wędliny i kawałek sera. Każda kanapka ma być też z sałatą i rzodkiewką. 

I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Obiad: ok. 445 kcal lub ok. 465 kcal

Pracujący i studenci ok. 445 kcal 
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) - ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta - ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Jak warzywa wystygną posypujemy je rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) - ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* natka pietruszki 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Podajemy z filetem z indyka.Całość posypujemy natką pietruszki.

II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi - ok. 96 kcal
* jedno kiwi - ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) - ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.

Kolacja ok. 344 kcal
* dwie garście miksu sałat lub sałaty lodowej
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal
* 2 ogórki kiszone (pokrojone w pół-talarki) - ok. 14 kcal
* 40 gramów chudego sera feta - ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal

Wtorek ok. 1534 kcal lub 1574 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 396  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy 2 pokrojone drobno suszone morele i szczyptę gorzkiego kakao - ok. 56 kcal

I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 pomarańcze - ok. 210 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 450 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal 
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego - ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* 30 gramów wędzonego łososia - ok. 50 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal

Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą lodową i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami - ok. 450 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu - ok. 215 kcal

Kolacja ok. 233 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* pół startego na tarce jabłka - ok. 35 kcal
* łyżeczka otrębów - ok. 8 kcal
* łyżka rodzynek - ok. 40 kcal
* cynamon

Środa ok. 1556 kcal lub 1532 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 450 kcal 
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z garścią natki pietruszki - ok. 80 kcal


I Przekąska ok. 181 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
* jedno kiwi - ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu - ok.30 kcal
* łyżeczka otrębów - ok. 8 kcal

Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem i otrębami.

Obiad: ok. 440 kcal lub ok. 416 kcal

Pracujący i studenci ok. 440 kcal 
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* 220 gramów (pół opakowania) warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem, papryką i warzywami (bez ziemniaków) - ok. 68 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego 
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* koperek 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa (bez dołączonej saszetki z przyprawami) i przyprawy. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ale al dente.
Do warzyw z kaszą gryczaną dodajemy mięso i posypujemy koperkiem.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal 
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
 * 100 gramów szynki wieprzowej - ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) - ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir, 
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki - ok. 14 kcal

Przepis na gulasz: 
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.

II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi i łyżki otrębów - ok. 240 kcal

Kolacja ok. 245 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 

Czwartek ok. 1573 kcal lub 1563 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 446  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), szczyptę cynamonu, łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele,  - ok. 106 kcal

I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z sałatą lodową, ogórkiem kiszonym i plasterkiem żółtego sera - ok. 245 kcal

Obiad: ok. 450 kcal lub ok.440 kcal

Pracujący i studenci ok. 450 kcal 
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek - ok. 40 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
Sos: 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, pół łyżeczki miodu, koperek, kilka kropel soku z cytryny - ok. 100 kcal
* 2 wafle ryżowe - ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal  Zupa będzie też na następny dzień.
* garść groszku ptysiowego (ok.10 g) - ok. 50 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru - ok.150 kcal
* jeden ugotowany ziemniak - ok. 65 kcal
* surówka z garści kapusty, połowy startej marchewki, połowy jabłka i ogórka kiszonego (surówkę solimy, dodajemy szczyptę cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem z cytryny, można też posypać koperkiem) - ok. 55 kcal 

Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.   

II Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka truskawek (mrożonych), jedno kiwi, łyżeczka miodu, łyżeczka otrębów - ok. 140 kcal
* wafel ryżowy - ok. 40 kcal
Owoce blendujemy na mus, mieszamy z otrębami. Jemy z waflem ryżowym.

Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* szczypiorek
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Rzodkiewki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Solimy. Mieszamy z serkiem wiejskim. 

Piątek ok. 1525 kcal

Śniadanie ok. 320 kcal 
* serek wiejski - ok. 200 kcal
* 5 rzodkiewek - ok. 20 kcal
*  szczypiorek
* kromka chleba razowego z masłem - ok. 100 kcal

I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 445 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego - ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal 

Paprykę, pomidora i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy. Łączymy z serkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na tortilli, przykrywamy sałatą lodową, zawijamy w rulon.

II Przekąska ok. 350 kcal 
* zielony koktajl - ok. 350 kcal
Przepis TU

Kolacja ok. 260  kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml - ok. 160 kcal 
* 2 garście groszku ptysiowego (ok.20 g) - ok. 100 kcal

Sobota ok. 1553 kcal 

Śniadanie ok. 410  kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów - ok.150 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* jedno kiwi - ok. 43 kcal
* szklanka truskawek (z mrożonki) - ok. 45 kcal
* łyżeczka miodu - ok. 40 kcal

Truskawki, kiwi i miód miksujemy na gładką masę. W wysokiej szklance układamy na przemian, granola, jogurt, owoce.
Przepis na domową granolę TU


I Przekąska ok. 255 kcal 
* 1 kanapka z chleba razowego, posmarowana masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką i rzodkiewką - ok. 155 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad ok. 500 kcal
* zapiekanka z cukinii i ziemniaków - ok. 250 kcal (zapiekanka w przepisie jest na 3 osoby)
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) - ok. 250 kcal
Przepis na zapiekankę TU

II Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 288 kcal 
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) - ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok.100 kcal
* cała czerwona papryka - ok.60 kcal 

Niedziela ok. 1359 kcal 

Śniadanie ok. 465  kcal
* 2 jajka na miękko - ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana masłem osełkowym- ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli - ok. 105 kcal
 
I Przekąska ok. 140 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad:  ok. 428 kcal 
* gulasz z indyka - ok. 165 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) - ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką - ok. 100 kcal 
Przepis TU


II Przekąska ok. 143 kcal 
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi - ok. 143 kcal

Kolacja ok.183 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* łyżka granoli - ok. 33 kcal 

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.


120 komentarzy:

  1. Małgosiu jakie znaczenie w diecie maja winogrona? możesz napisać kilka słów? pozdrawiam. Miłośniczka Twojego błoga:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawał dobrej roboty ! Podziwiam za tak dokładnie układanie jadłospisów na bloga ;) na pewno skorzystam, może nie z całości, ale z części jako inspiracja na posiłki :) Dodaję do obserwowanych, żeby Twojego bloga nigdzie nie przegapić ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, jaż obniżyć żelazo, mam 163 do tego podwyższony cholesterol. Czy całkowite wyeliminowanie mięsa, ryb, jaj i amarantusa plus codzienne ćwiczenia min. 30 minut, po trzech miesiącach spadnie te żelazo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyeliminuj czerwone mięso,podroby, zmniejsz ilość jajek, unikaj suszonych śliwek, rodzynek, winogron, kakaa, czekolady, wprowadź więcej otrębów które obniżają cholesterol,

      Usuń
  4. Paniu Malgosiu z jakiej maki robi Pani placki tortilli?

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, czy możesz wskazać, jakie dokładnie warzywa na patelnię kupujesz? I czy dobrze rozumiem, że wyjmujesz z gotowej mrożonki ziemniaki - czy też udaje ci się kupić taką już bez nich? Będę wdzięczna za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupuję takie bez ziemniaków, najczęściej z Hortexu

      Usuń
  6. Małgosiu, czy jak zamienię tortillę pszenną na gryczaną, zamiast mleka zwykłego - ryżowe, a zamiast fety czy mozzarelli - tofu jadłospis będzie ok. Jestem uczulona na kukurydzę,gluten i cały nabiał. Nie mam też pomysłu czym zastąpić śmietanę i jogurt, jakbyś mogła coś podpowiedzieć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie ok,
      jogurt jedynie sojowym jeśli lubisz (ja nie lubię)
      śmietanę również produktem sojowym :(
      dieta bezmleczna jest dietą bardzo trudną

      Usuń
  7. Czytam Twojego bloga od kilku tygodni i jestem zachwycona, jem zgodnie z Twoimi jadłosposami, co bardzo ułatwia życie:) mam pytanie odnośnie kaszy jaglanej, wogóle jej u Ciebie w przepisach nie widać, a podobno jest zdrowa, nie jesteś jej "fanką" czy jest jakis inny powód.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam jaglanej oczywiście,
      będę ją zatem częściej umieszczać

      Usuń
  8. Czy zamiast smażyć warzywa można przygotować je na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu,
      pewnie gdzieś o tym było, ale nie mogę zlokalizować: co jest przyczyną skurczy palców u nóg i czego w związku z tym powinnam więcej do swojego jadłospisu?

      Usuń
  9. Hej Małgosiu, mam pytanko odnośnie sera feta, mozarelli i camembert. Otóż czy mozna je jadać w ciąży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli w składzie jest napisane że są z mleka pasteryzowanego to tak ale musi być wyraźna informacja,
      jeśli jej nie ma to znaczy że pewnie jest z niepasteryzowanego

      Usuń
  10. Małgosiu mam pytanie: Pracuję w godzinach 7,30 do 15,30 i mam jedną przerwę na jedzenie nie mam pojęcia jak mam rozplanować godziny posiłków. dodam, że wolę obiad zjeść na ciepło a w pracy nie mam możliwości podgrzania. Wstaję około 5,15 a idę spać około 22,00 lub 22.30. Śniadanie zawsze jem po godzinie 6,20. Dalej nie za bardzo umiem rozplanować pory i rodzaje posiłków. Próbowałam do pracy zabierać dwie przekąski ale byłam głodna. Proszę o pomoc... Jola K

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zabieraj zatem do pracy jedną przekąskę (owoc) a jako lunch w pracy bierz sałatkę i kanapkę, przy takim układzie nie powinnaś być głodna w pracy,
      i dalej obiad jak wrócisz do domu,

      Usuń
    2. Chciałabym jeszcze wiedzieć o której kolację ponieważ obiad będę jadła tak około 16,00 - 16,30 i później kolacja o której .... Rozumiem że z drugiej przekąski rezygnuję. Pozdrawiam i dziękuję ślicznie JOLA K

      Usuń
    3. tak, z drugiej przekąski rezygnujesz,
      kolacja ok. 20-tej

      Usuń
  11. Małgosiu masz jakis przepis na ta pełnoziarsnistą tortille, bo nigdzie jej w sklepach nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poddaję się linczowi :)
      mam, i wiem że obiecywałam ze wrzucę, najmocniej przepraszam za zwłokę
      postaram się zrobić w weekend i porobić fotki

      Usuń
    2. Lincz linczem, ale czy zdążysz przed wtorkiem z przepisem? ;)

      Usuń
  12. OK świetnie czekamy kochana z niecierpliwościa. Uwielbiam Twojego bloga i Ciebie za to co robisz. A moja 4 latka uwielbia Twoja granole ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, granole muszę dziś zrobić,
      dobrze że mi przypomniałaś :)

      Usuń
  13. :-)) ze mnie jest totalna noga jesli chodzi o gotowanie, a dzięki Twoim przepisom czuje sie jak mistrzyni kuchni. I najwazniejsze ze wszystkim smakuje. Dziekuje...

    OdpowiedzUsuń
  14. A słyszam od teściowej że nie powinnam dziecku 4 letniemu podawac granoli bo za duzo błonnika, czy to prawda?
    Nadmienie, iz teściowa czesto mowi rozne "madre" rzeczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam sobie dzisiaj ciasteczka z płatków żytnich bez mąki, cukru i masła. Dodałam tylko banana i takie dodatki jak do owsianki, upiekłam w piekarniku.
    Jak dla mnie to tych ciastek w zasadzie nie można zaliczyć do cotygodniowych słodkości, bo dla mnie to tak jakby pieczona owsianka.
    A Ty Gosiu jak myślisz ?
    Zjadłam je dzisiaj na drugie śniadanie i tak się zastanawiam czy Ty byś je zaliczyła do słodkości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli bez mąki, masła i cukru to można je potraktować jako węglowodanowy dodatek do przekąski lub kolacji

      Usuń
    2. Tak myślałam ale wolałam zapytać ekspertki :)
      Ja to nazywam taką pieczoną owsianką .
      Dziękuję za odpowiedz ;)

      Usuń
  16. Gosiu skąd czerpać błonnik przy refluksie, ziarna i surowe warzywa i owoce odpadają :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. otręby są dozwolone do koktajli, płatki owsiane w owsiance też, takie mocno rozklejone, warzywa w formie zup kremów mają błonnik ale delikatniejszy, on jest ale nie jest już tak drażniący, polecam wszelkie leczo, sosy z dodatkiem warzyw, musy owocowe z kaszami np. jabłko z marchewką + kasza jaglana,
      kasze są dozwolone jako źródło błonnika ale kasze drobnoziarniste (gryczana odpada)

      Usuń
  17. Małgosiu a co z nasionkami Chia ? nic nie widziałam u Ciebie na ich temat .

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosia w sobotę jest na I i II przekąskę sok z marchewki, buraka i ten sam sok jest też w kolejnym dniu. Czy to nie jest zbyt monotonna dieta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, soki to źródło cennych witamin, mało kto ma czas w tygodniu na samodzielne zrobienie soku więc wykorzystujemy do tego weekend na maxa,

      Usuń
  19. Małgosiu, zastanawia mnie, czemu w Twoich tygodniowych jadlospisach nie ma np kulebika, czy Lasagne bolognese i jeszcze paru innych przepisów, które zamieścilaś w zakładkach kategorie przepisów. Czy są one zbyt kaloryczne i nadają się tylko na wyjątkowe okazję i czy można je włączyć do codziennego menu zamiast tego co proponujesz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pojawiają się ale akurat w tym tygodniu nie ma,
      tego typu potrawy pojawiają się z reguły w weekend bo wymagają trochę czasu na przygotowanie ale w tym tygodniu zdecydowałam że pojawi się moja najnowsza propozycja czyli indyk z tego tygodnia

      Usuń
  20. Cześć Gosiu mogłabyś mi napisac ile powinienem dziennie kalori mieć w posiłkach. 190cm i 98 kg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki za odpowiedź,
      A jeszcze jednak kwestia w jakiej cenie będzie można zamówić u Ciebie diete taka dla mnie?

      Usuń
    2. to zależy czy jesz wszystko czy masz jakieś nietolerancję czy inne choroby

      Usuń
    3. Wszystko jem. Na nic nie choruje.

      Usuń
    4. Ok Gosiu, tylko powiedz to jeste co miesiac ?
      Odp jeśli możesz na
      szwagier92@yahoo.com

      Usuń
  21. Jaka diete stosowac przy refluksie zoladka Dziekuje za rady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy czy nic się nie nakłada.
      Przy refluksie nie wolno się przejadać,kłaść zaraz po jedzeniu, jeść zup na wieczór, nosić obcisłej odzieży (to tak na marginesie).
      Nie wolno jeść ostrego, wzdymającego, unikać produktów drażniących, kawy, mocnej herbaty i potraw które wzmagają wydzielanie soków żołądkowych.
      To tak w skrócie.

      Usuń
    2. Dziekuje Moja mamusia ma z tym problem iszukam dobrej diety dla niej czy u Ciebie cos znajde sledze twoj bol jest wspanialy :-)

      Usuń
  22. A co myślisz Gosiu o pyzach ziemniaczanych z sosem pieczarkowym na obiad ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Gosiu a co myślisz o pesto z biedronki, jest w takich słoiczkach jak koncentrat pomidorowy??? karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie widziałam składu ale jeszcze nie spotkałam gotowego pesto które miałoby dobry skład

      Usuń
  24. Jaki jest koszt +/- jadłospisu na tydzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 4 osoby ok. 400 zł więc na jedną ok. 100
      mi tak wychodzi dziewczyny też liczyły i potwierdziło się,
      różnice zależą od sklepu

      Usuń
    2. To niestety będąc niepracującym studentem nie mogę sobie na to pozwolić, a szkoda bo przepisy są świetne..

      Usuń
    3. 100 zł na tydzień (za 35 posiłków) to za dużo? To co Ty jesz?

      Usuń
  25. Gosiu kochana wielkie dzięki kolejny raz! Powiedz jeśli nie mam innej możliwości, czy lepiej jest zjeść co dwie godziny czy co cztery? Po czterech jestem naprawdę już bardzo głodna, z kolei po dwóch boję się, że poprzedniego posiłku jeszcze nie strawiłam, a i głód nie jest tak dokuczliwy. Help! Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz wypośrodkować i to jest zależne od tego co zjadałaś. Czyli np. jak zjadłaś jabłko to kolejny posiłek może być po 2 godz, a jak zjadłaś kanapki i np. serek z owocami to możesz się pokusić następny po 4 godz.

      Usuń
  26. Mam pytanie, czy ten jadłospis jest podany dla 1 osoby? Np obiad poniedziałkowy - wydaje mi się że całe opakowanie mrożonych warzyw nie będe w stanie zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu,
    mam małe pytanko w związku z tym że codziennie rano jeżdżę na rowerku stacjonarnym czy powinnam coś zjeść przed treningiem dodam że jazdę zaczynam o 5.20 czas treningu 1 godz. i po nim zjadam śniadanie
    z góry dziękuję za jakieś wskazówki
    pozdrawim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zjedz sobie chociaż banana, małą kanapkę czy szklankę mleka ciepłego wypij

      Usuń
    2. super, jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź :)

      Usuń
  28. Dobry wieczór Małgosiu, ja mam pytanie dotyczące diety łatwostrawnej. Co zalecasz przy niej jeść? czego powinno się unikać? Proszę o kilka wskazówek...

    OdpowiedzUsuń
  29. Gosiu interesuje mnie Twoje zdanie w sprawie tranu, ostatnio czytałam, ze tak jak i ryby zawiera metale ciężkie w tym rtęć to prawda? Które ryby są najbardziej "czyste" a których unikać jak ognia?

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu, sok w weekend ze świeżego buraka i selera? Jak to zrobić bez sokowirówki? Można coś w blenderze na przykład? Wybacz pytanie, ale nigdy nie robiłam domowych soków.

    I jak zrobić sałatkę do obiadu w niedziele? W jakich proporcjach? Jak długo gotować buraki?

    Dziękuję za super pomysły! Jesteś nieoceniona! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buraki gotujesz do miękkości najlepiej w skórce - czas zależy od wielkości buraka, później je ścierasz na tarce i doprawiasz solą, sokiem z cytryny etc.,
      polecam zakup szybkowara bo buraczki gotujesz wtedy 10 minut,
      jeśli nie masz sokowirówki ugotuj buraka i zetrzyj razem z jabłkiem na surówkę, blender nie poradzi sobie z twardym burakiem,

      Usuń
    2. Małgosiu, zamierzam kupić moolticooker. Chciałabym jeszcze dokupić szybkowar lub parowar. Który się bardziej opłaca? A może w ogóle tych ostatnich nie kupować, bo moolticooker wystarczy?

      Usuń
    3. kupując multicookera parowaru już nie kupuj,
      natomiast szybkowar polecam kupić dodatkowo

      Usuń
    4. Małgosiu jaki szybkowar polecasz, jaki Ty masz?

      Usuń
    5. A czy buraki obieram po ugotowaniu i dopiero potem ścieram, tak? :) Dzięki za odpowiedzi!

      Usuń
  31. Gosiu potrzebuję dobrej rady :) zaczął się sezon kiedy myśl o zjedzeniu rano zimnego jogurtu z miksem, albo serka wiejskiego powoduje u mnie dreszcze. W moim umyśle zaczął sie sezon owsiankowy ;) kłopot mam taki, że mieszkam z mężem w kawalerce i do tego wstaję o 5 rano. Wtedy każda minuta na sen jest cenna. Gotowanie rano owsianki jest czasochłonne. Proszę powiedz mi czy będzie bardzo źle jak bede moczyc na noc płatki we wrzątku a rano dodam tylko ciepłe mleko i dodatki? Czy straci ona na wartości? Jak często można ją jeść w takiej "niegotowanej" postaci? Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, możesz w taki sposób przygotować owsiankę,
      ja również polecam ugotować ją tradycyjnie wieczorem, wstawić do lodówki i rano podgrzać - jak zrobi się za gęsta dolewasz trochę mleka

      Usuń
    2. Dzięki Małgosiu za odpowiedź :) sio zimne serki i jogurty - pogoda u mnie nie zachęca a temperatura o 5 rano (5 stopni) nie zachęca do "zimnego" śniadania. Jak zawsze pomocna :)

      Usuń
  32. Pytanie odnośnie soków. Przy braku możliwości samodzielnego ich przygotowania zastąpić je w jadłospisie sokiem przemysłowym z zagęszczonego soku czy lepiej owocami/warzywami?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być sok z zagęszczonego soku ale trzeba zwracać uwagę aby nie był dosładzany, polecam też jednodniowe i soki wyciskane czyli nie z koncentratu (są w sklepach)
      można też zastąpić sok surówką warzywną z tych samych owoców które miały być użyte do sporządzenia soku

      Usuń
    2. Świetnie! Bardzo dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
  33. Małgosiu ratuj, już cztery miesiące jem zdrowo, korzystamy z twoich rad i przepisów ale gdy przychodzi niedziela i wiem ze mogę zjeść cos słodkiego nier kończy się na jednym kawałku. Dziś przesadzilam, zjadlam zdrowy obiad a potem pol opakowania wafelkow parę herbastnikow dwa snicersy i trzy kostki czekolady- potem myslalam tylko o tyum by się tego pozbyć z żołądka wiec zwymiotowalam ile się dało. Malgosiu co robić czemu mam takie głupie napady na słodkie, przecież ja nawet nie gryzlam tego tylko polykalam w calosci:-( a może wogole nie pozwalać sobie na słodkie nawet w niedziele skoro mam taka slaba wole :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) cóż mogę powiedzieć,
      pomóc może tylko silna wola - zawsze radzę tak : jak wiedz że na jednym kawałku nie skończysz, nie jedz wcale ;)

      Usuń
    2. ...ja właśnie tak mam albo wcale albo bez opamiętania
      ....łatwiej mi jest nie jeść nic słodkiego niż odrobinę to chyba zakrawa na uzależnienie ????

      Usuń
  34. Małgosiu wiem, że masz miliony takich zapytań , ale zamierzam przestawić się i rodzinę na sposób odżywiania jaki proponujesz ,mam tylko mały dylemat o jakiej godz. umiejscowić ostatnie posiłki ponieważ 3 razy w tyg. chodzę na spinning o 18 lub 19 i wracam czasami po 21 co chyba jest trochę późno na kolację ,bo spać idę o 23??? pozdrawiam
    ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej by było w okolicach 20-tej,
      niech rodzina je ok. 20-tej a Ty w tych dniach co masz spinning po powrocie ale już mniejszą porcję a na to konto II przekąskę większą

      Usuń
    2. wielkie dzięki za poświęcony czas :)

      Usuń
  35. Witam serdecznie,
    mam pytanko mam uszkodzoną łąkotkę oczekuję na rezonans i zakaz od lekarza jakichkolwiek ćwiczeń, które by obciążały kolano oraz nadmiernego chodzenia więc mam problem z min 30 minutowymi ćwiczeniami i czy mogę w zwiażku z tym zmiejszyć kaloryczność posiłków ??

    OdpowiedzUsuń
  36. Witaj. Małgosiu czy też muszę liczyć sobie kalorie zgodnie z PPM jeżeli nie chce się odchudzać tylko po prostu jeść zdrowo? Rozumiem, że osoby które chcą schudnąć powinny pilnować kalorii ale pozostali? Czy wystarczy jeść regularnie, rozsądnie i zdrowo by czuć się dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  37. Małgosiu!! Stosuję Twoje jadłospisy już 3 tydzień ( wcześniej też robiłam kilka podejść) i wszystko jest super, tylko jest jeden problem...Odkąd zaczełam jeść według jadłospisów mam okropne wzdęcia i nieprzyjemne gazy... Czy masz pomysł dlaczego tak się dzieje? Dodam, że jest to dość uciążliwe:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłospisy zawierają dużo błonnika i u osób które wcześniej stosowały dietę/odżywianie z małą ilością błonnika będzie się pojawiał taki problem ponieważ organizm nie jest przystosowany przez tzw. leniwe jelita
      to minie a póki co zmniejsz ilość otrębów

      Usuń
    2. Hmm czyli taka ilość błonnika jest niezbędna? Jeśli również miałam wzdęcia tzn., że niedobrze się odżywiałam?

      Usuń
    3. jelita muszą się przyzwyczaić do zwiększonej ilości błonnika,
      na początek możesz zamienić chleb razowy na orkiszowy lub zmniejszyć ilość otrębów ale chleb orkiszowy zwykle jest dobrze tolerowany nawet przez osoby które ze względu na stan zdrowia nie mogą chleba razowego a potrzebują błonnika takiego lżej strawnego

      Usuń
    4. Dziękuję! :)

      Usuń
  38. Dziękuję za szybką odpowiedź i za to, co dla nas robisz! :* Jesteś wspaniała!
    Cieszę się że napisałaś że to minie, bo już myślałam żeby się poddać...

    OdpowiedzUsuń
  39. Małgosiu czy chleb drożdżowy jest zły? Czy w automacie wyjdzie chleb na zakwasie? Ten z przepisu wychodzi mi niski a ostatnio zakalec.
    Kupiłam dziś chlebek żytni , w składzie jest i zakwas i drożdże.. może być taki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w automacie nie wyjdzie na zakwasie,
      drożdżowy jest ok jeśli możesz jeść drożdże

      Usuń
    2. Rozumiem, wszystko jasne. W sklepach są głównie drożdżowe - będę wybierać mieszane. Na pewno zrobię drugie podejście do pieczenia chlebka ale to jak już 'będę na swoim', bo wiem że jest to dyskomfortowe na obecny moment (dla rodziców).
      Pozdrawiam i jak to dobrze, że jesteś !

      Usuń
    3. Małgosiu komu odradza się drożdże?

      Usuń
    4. min. wrzodowcom, osobom z nadżerkami w żołądku, osobom mającym wzdęcia, mającym Candidę lub Helicobacter pylori

      Usuń
    5. dzięki Małgosiu, tak myślałam.. ja mam Candidę i Campylobacter Coli..czy będzie może jakiś post w temacie tych chorób/dolegliwości ? Czy mogłabyś tak szybciutko w skrócie mi podpowiedzieć jak należałby się odżywiać żeby nie pogarszać swojego stanu zdrowia..Czy nabiał jest dozwolony w Candida, cytryny chyba odpadają przy tej bakterii? Proszę Cię o poradę..

      Usuń
    6. drożdże u Ciebie absolutnie i słodycze niestety bo ten tym bakterii bardzo lubi słodkie,
      nabiał ok.

      Usuń
    7. a miód i owoce? nie wiem czy muszę zrezygnować w ogóle ze słodkiego smaku..

      Usuń
  40. Gosiu a ja mam takie pytanie o pojemniki na jogurt, bo nie lubię w domu jeść śniadania. Są takie pojemniki z warstwą chłodzącą (niby 5 godz. trzymania zimna). Czy w taki pojemnik mogę wrzucić jogurt i spokojnie zjeść w pracy?

    OdpowiedzUsuń
  41. Witaj Gosiu , od dłuższego czasu czytam twojego bloga , bardzo go lubię . muszę się chyba wyżalić. Otóż kiedys pisałam , że mam podwyższony cholesterol ( ten zly - 290 , trójglicerydy 168 ) postanowiłam iść do dietetyka z myślą ze zrobię coś ze swoim zdrowiem i wagą . Dziś odebrałam jadłospis i mam wrażenie że jest zupełnie dla innej osoby , dieta 1200 kcal ubogoenergetyczna. W codziennym menu kurczak, mięso,krewetki, pieczywo wasa - po co te wypytywanie o to co lubie , co jem , zaznaczałam ze nie jem mięsa ,owoców morza, rozpisalam nawet na kartce co lubię a czego nie... a tu dostaję jadłospis z tym czego nie lubię albo nie mam czasu na przygotowywanie ;/ i znowu stoję na początku drogi :( kosztowało mnie to 150 zł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a na jak długi czas dostałaś ten jadłospis ?

      Usuń
    2. 14 róznych jadłospisów na miesiąc diety na razie. codziennie jest kurczak - pierś , 2x ryba. a ja nie jem mięsa , jak mam zastąpić te obiady ???

      Usuń
    3. czyli dostałaś jadłospis na 14 dni który masz stosować wymiennie na cały miesiąc,
      150 zł to powiem Ci sporo jak za 2 tygodniową dietę, u mnie najniższa cena za dietę to 150 zł ale za 4 tygodnie i na każdy dzień inny jadłospis
      jak zastąpić - to zależy czy lubisz ryby czy nie,

      Usuń
    4. żałuję ze skorzystałam z tej wizyty , chętnie zamówilabym dietę u Ciebie Gosiu, lecz kolejne 150 zł .... ;/ największy problem mam z obiadem , z jego przygotowaniem , i c zrobic gdy nie mam czasu na gotowanie ,

      Usuń
  42. Powoli przymierzam się do zmiany odżywiania po długim czasie zaniedbania, na razie mieszkanie z rodzicami niemającymi pojęcia o zdrowym odżywianiu tego nie ułatwia, więc chciałabym zacząć od października i tak czytam cały jadłospis i zastanawiam się czym można zastąpić kilka produktów, których nie lubię, np. pieczywo chrupkie albo groszek ptysiowy ?? i czy zamiast smarować chleb masłem mogę zwykłym serkiem twarożkowym? i ostatnie pytanie, czy jadłospisy są w jakiś sposób uaktualniane i czy będą jakieś nowe czy te 52 to już wszystko? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń