piątek, 10 października 2014

Tydzień 38 - jadłospis



Zapraszam na jadłospis na tydzień 38
Nowe osoby, które chcą dołączyć, mogą to zrobić w  każdej chwili, najlepiej zaczynając od jadłospisu najnowszego, ponieważ zawiera aktualnie dostępne (sezonowe) na rynku produkty. 
Przed rozpoczęciem, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj
następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
 
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)

Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze )
.



No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1546 kcal lub ok. 1546 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 388 kcal 
* 3 łyżki płatków owsianych mieszamy z łyżką dowolnych otrębów, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc - ok. 125 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 2 suszone morele - ok. 56 kcal
* 4 orzechy laskowe - ok. 28 kcal
* 4 migdały - ok. 26 kcal
* 4 truskawki z mrożonki (rozmrożone) - ok. 3 kcal

Płatki zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojone w kawałki, lub zmiksowane truskawki, pokrojone w kostkę morele i rozdrobnione orzechy i migdały.

I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka - ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek - ok. 42 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal 
* cynamon

Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.

Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 400 kcal

Pracujący i studenci ok. 400 kcal 
* kanapka z 2 kromek razowego chleba, posmarowanych łyżką naturalnego serka twarożkowego (każda kromka, w sumie 2 łyżki serka), z sałatą lodową i zielonym ogórkiem - ok. 220 kcal
* sałatka z garści mieszanki sałat, jednego pomidora, 4 rzodkiewek, 10 oliwek  i łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni - 100 kcal
* sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek (ilość wielkości łyżki stołowej) i sokiem z cytryny - ok. 80 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal 
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem - ok. 400 kcal. 
Przepis na całe danie TU


II Przekąska ok. 210 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, szczypty gorzkiego kakao, połowy łyżeczki miodu i szklanki czerwonych owoców (owoce jagodowe - maliny, truskawki, jagody) - ok. 210 kcal

Kolacja ok. 307 kcal
* cały bakłażan - ok. 50 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 
* ząbek czosnku
* puszka pomidorów krojonych bez skórki - ok. 92 kcal
* sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal
* natka pietruszki
* jeden wafel ryżowy - ok. 40 kcal

Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pół talarki bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i pomidory. Dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką pietruszki .

Wtorek ok. 1543 kcal lub ok. 1551 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 387 kcal 
* pół wędzonej makreli - ok. 140 kcal
* 3 kromki razowego chleba - ok. 240 kcal
* kiszony ogórek - ok. 7 kcal
* szczypiorek

Ogórka polecam zetrzeć na tarce i kłaść na kanapkę.

I Przekąska ok. 188 kcal
* 270 g winogron - ok. 188 kcal

Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 440 kcal

Pracujący i studenci ok. 432 kcal 
* 4 łyżki kaszy pęczak - ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* zielony ogórek - ok. 23 kcal
* cała papryka - ok. 65 kcal
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal 
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, słodka papryka, imbir, koperek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* koperek

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski i łączymy z ugotowanym i wystudzonym pęczakiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, paprykę i rzodkiewkę. Posypujemy koperkiem. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal 
* Zielona zupa - porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g)  - ok. 50 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru - ok.150 kcal
* sałatka z kapusty, połowy jabłka i łyżki jogurtu naturalnego doprawionego solą i koperkiem-  ok. 50 kcal 
Przepis na zupę TU

II Przekąska ok. 216 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* szklanka czerwonych owoców - ok. 50 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal

Jogurt miksujemy z owocami. Dodajemy otręby i odstawiamy na ok. 5 minut,

Kolacja ok. 320 kcal
* omlet ze szpinakiem - ok. 320 kcal
Przepis TU


Środa ok. 1544 kcal lub ok. 1541 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 368 kcal 
* 200 gramów twarożku grani - ok. 200 kcal
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* szczypiorek, sól,
* sałata lodowa
* 2 kromki razowego chleba - ok.160 kcal

Twarożek mieszamy ze startą na tarce rzodkiewką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo i przykrywamy sałatą.

I Przekąska ok. 250 kcal
* 5  roladek z cukinii - ok. 250 kcal
Przepis TU

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 407 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal 
* sałatka nicejska - ok. 250 kcal (jemy bez pieczywa)
* 4 wafle ryżowe - ok. 160 kcal
 Przepis na sałatkę TU


Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 407 kcal 
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu - ok. 250 kcal
* 100 gramów brokułów (gotujemy na parze)- ok. 27 kcal
* 2 średnie ziemniaki - ok. 130 kcal 

II Przekąska ok. 226 kcal
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* listki bazylii
* jeden pomidor - ok. 26 kcal

Kolacja ok. 290 kcal 
* Zielona zupa - porcja ok. 190 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (20g)  - ok. 100 kcal

Czwartek ok. 1580 kcal lub ok. 1585 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal


I Przekąska ok.250  kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami pasty z ciecierzycy, z zielonym ogórkiem i sałatą - ok. 250 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU


Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal

Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki  - ok. 200 kcal
* pół cukinii - ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego - ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki - ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry - ok. 30 g) chudego sera feta - ok. 30 kcal

Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta . 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal 
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika - ok. 406 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 250 kcal
* 5  roladek z cukinii - ok. 250 kcal
Przepis TU 



Kolacja ok. 304 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* marynata: sól, pieprz, czosnek, natka pietruszki, słodka papryka
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) - ok. 140 kcal
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal 
* natka pietruszki

Fileta nacieramy przyprawami. Smażymy w pergaminie na patelni bez tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
Na oliwie podsmażamy warzywa (nie dodajemy dołączonej przyprawy). Oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z filetem. Całość posypujemy natką pietruszki.  

Piątek ok. 1563 kcal lub ok. 1551 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 435 kcal 
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła ze szczypiorkiem - ok. 200 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli - ok. 55 kcal
* kromka razowego chleba - ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal

I Przekąska ok. 166 kcal
* 4 łyżeczki hummusu - ok. 112 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 

Hummus stosujemy jako dip do maczania warzyw.

Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 420 kcal

Pracujący i studenci ok. 432 kcal 
* pół opakowania mieszanki sałat
* dojrzała gruszka - ok. 70 kcal
* sok z połowy limonki
* łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni- ok. 58 kcal
* łyżka oliwy z oliwek - ok. 80 kcal
* całe awokado - ok. 224 kcal

Awokado i  gruszkę kroimy w plastry, kładziemy na sałacie skropionej oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* leczo z samych warzyw - porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
 * 3/4 woreczka brązowego ryżu  - ok. 240 kcal
Przepis na leczo TU


II Przekąska ok. 210 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców, łyżeczki miodu i łyżeczki otrębów owsianych - ok. 210 kcal

Kolacja ok. 320 kcal
* 200 gramów fileta z dorsza - ok. 156 kcal
* 200 gramów warzyw na patelnię z brokułami, papryką, fasolką szparagową - ok. 84 kcal
* pieprz cytrynowy, koperek, sól, sok z limonki
* łyżka oliwy

Dorsza oprószamy solą, koperkiem, pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z limonki. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st.
Warzywa podsmażamy na łyżce oliwy. Oprószamy solą i posypujemy koperkiem.

Sobota ok. 1604 kcal 

Śniadanie ok. 412 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* pół łyżeczki miodu - ok. 20 kcal
* jedno jabłko - ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* 10 rodzynek - ok. 40 kcal 

Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i mieszamy z jabłkiem i rodzynkami. Posypujemy granolą.

I Przekąska ok. 336 kcal
* sałatka z 2 plastrów ananasa, jabłka , startej na grubej tarce marchewki, całej pomarańczy (filetowanej)  i łyżki ziaren sezamu  - ok. 336 kcal

Obiad ok. 456 kcal
* gulasz dyniowo - wołowy - ok. 200 kcal
* 2 ogórki kiszone - ok. 14 kcal
* 70 g (szklanka) suchego pełnoziarnistego makaronu penne - ok. 242 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 300 kcal 
* dwie połówki faszerowanej papryki - ok. 300 kcal
Przepis TU

Niedziela ok. 1327 kcal 

Śniadanie ok. 380 kcal
* 1 jajko na miękko - ok. 80 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* sałata lodowa
* 2 plasterki chudej szynki drobiowej - ok. 100 kcal 
 
I Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad:  ok. 461 kcal
* 2 gołąbki - ok. 260 kcal
* 2 ogórki kiszone - ok. 14 kcal
* 100 gramów brokułów - ok. 27 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) - ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU

II Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 286 kcal  
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek - ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal


Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.


80 komentarzy:

  1. wszystko wygląda mega apetycznie :) i niech mi ktoś jeszcze powie,że zdrowe jedzenie nie może być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu, gdzie znajdę i jakie polecasz warzywa na patelnie z cukinią ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hortex, Poltino - znajdziesz w zasadzie w każdym większym sklepie

      Usuń
    2. Gosiu a powiedz czym je przyprawić bo ja zawsze z tym mam największy problem

      Usuń
    3. ja dodaję sól, trochę imbiru, słodkiej papryki lub sól i pieprz cytrynowy - ta kombinacja jest świetna do ryby,
      ostatnio odkryłam też pieprz z kolendrą i to połączenie też bardzo mi pasuje

      Usuń
    4. Czy istnieje prawdopodobieństwo przybrania na wadze po stosowaniu twoich jadłospisów? Wychodzenie z niemądrej diety..

      Usuń
    5. Jak wychodzi się z" niemądrej " diety to ma się spowolniony i rozregulowany metabolizm. Trzeba go wyregulować a to zawsze wiąże się ze wzrostem wagi aby ta mogła później mądrze spaść.

      Usuń
    6. Wyglądało to dokładniej tak, że przez jakiś czas stosowałam drastyczne diety, schudłam, po czym zaczełam stabilizować ilość dostarczanych kalorii, byłam już na ok 1400kcal, pije 2-3 l płynów ( woda, zielona herbata ) dziennie, już od miesiaca jadam 5 posiłkow o regularnych godzinach, czy moj metabolizm juz mogl wyjsc na prosta? Do tej pory nie przybyło kg, a wręcz ubył kolejny gdyż to ciągle nie to ile potrzebuje, dlatego chce teraz stosowac te jadłospisy

      Usuń
    7. Przy moich jadłospisach nie przytyjesz. Jest tu tak dużo warzyw i błonnika że na tym się nie tyje.

      Usuń
    8. Dziękuję :) Jesteś świetna!

      Usuń
  3. świetny jadłospis! skorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, zabieram się od dłuższego czasu no ale chyba nadszedł:)Mam pytanie jeśli wyszło mi 2040 kalorii i powinnam zejść do 1800 to jak jadłospis jest na ok 1600 to co mam robić dodawać więcej gramów w danym posiłku? I czy jeśli możliwość zjedzenia obiadu jest dopiero ok 16.30 to w ramach zamiany mogę zjeść w pracy jadłospis z kolacji?? tzn, śniadanie, I przekąska , "kolacja", obiad , II przekąska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, posiłki w ramach jednego dnia możesz pozamieniać
      jeśli chodzi o kaloryczność to zwiększ ją o 200 kcal dziennie czyli zwiększasz najlepiej śniadanie i obiad

      Usuń
    2. Slicznie dziekuje :-)

      Usuń
  5. Gosiu nie jadasz takich rzeczy jak racuchy albo jakieś placuszki ? Bo w ogóle nie widzę ich w jadłospisach ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadam ;)
      ale z jadłospisów mimo iż nie są dietą odchudzającą korzysta wiele osób które chcą schudnąć, a racuchy czy placuszki dla takich osób nie są wskazane bo z reguły ciężko jest im się opanować i zjeść np. 4 sztuki

      Usuń
    2. Ty Gosiu jadasz obecnie 1800 kcal, dobrze pamiętam ?

      Usuń
    3. Bo właśnie tak się zastanawiam czy też nie zwiększyć.
      Teraz już się nie odchudzam tylko chce utrzymać wagę no i nadal się zdrowo odżywiać.
      Mam 169 cm wzrostu ważę 55,5 kg, ćwiczę przeważnie codziennie 40 min. Jak myślisz Gosiu zwiększyć tak jak Ty ?

      Usuń
    4. zwiększ najpierw o 100 kcal przez 2 tygodnie a potem o kolejne

      Usuń
  6. Jaki chleb jest lepszy razowy czy żytni ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zastanawia mnie II Przekąska w środę ....
    * cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
    * listki bazylii
    * jeden pomidor - ok. 26 kcal

    A mianowicie ilość kalorii całej kulki mozzarelli? z reguły mają wagę 125g lub 250g.
    100g ma ~250kcal, przyznam szczerze, że opakowań z 80g mozzarellą nie widziałam, chyba że Twoja kulka jest typu light ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu wielkie dzięki! Słuchaj mam takie naiwne może, ale jednak dręczące mnie pytanie: czy jak próbuję, smakuję zupy, żeby ją doprawić między posiłkami to to się liczy jako posiłek? Czasami tych łyżek zupy jest kilka i myślę cholera, może to już będzie przekąska. Wiem, że te odstępy są bardzo ważne. Pozdrawiam serdecznie, Magda

    OdpowiedzUsuń
  9. A co sądzisz o serku typu Almette ?

    OdpowiedzUsuń
  10. A bylaby możliwość stworzenia jednego tygodniowego jadlospisu dla wegetarian? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja mam pytanie odnośnie słonecznika. uwielbiam skubać szczególnie ten z biedry. jaka jest dozwolona ilosc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy od tego co jadłaś w danym dniu a konkretnie jakie inne tłuste produkty jadłaś bo słonecznik jest tłusty,
      łyżka czy dwie spokojnie możesz zjeść bez obaw jako dodatek do np. sałatki natomiast garść do poskubania to będzie już trochę za dużo jeśli w danym dniu zjadłaś np. awokado lub tłustą rybę

      Usuń
  12. Co Pani sądzi o testach na nietolerancje pokarmowe? Chodzi mi o te, typu Food Detective czy Food Test. Od lat cierpię na chroniczne zaparcia. Dieta z dużą ilością błonnika nie działa - jem ok 30-40 g błonnika dziennie, wiem bo liczę wszystko w internetowym kalkulatorze. Dużo piję. Od 3 lat nie miałam w ustach białego ryżu ani bananów, które rzekomo działają zapierająco. U lekarzy słyszę, że to zespół jelita drażliwego. Oczywiście Ci "wielcy specjaliści" stwierdzają to "na oko", bo żadnych badań mi nikt nie zlecił. Czy wyniki takiego testu na nietolerancje są Pani zdaniem wiarygodne? Podejrzewam, że to może być jakaś nietolerancja właśnie, bo w ZJD nie wierzę. Z tego co słyszałam i czytałam, ZJD jest ulubioną odpowiedzą lekarzy na wszelakie problemy jelitowe. A ja już sobie rady dać z moim trawieniem nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam testy Food Detective - dostałam propozycję pracy na tych testach ale nie widzę tego jakoś za pośrednictwem bloga a na pracę w jakimś punkcie stacjonarnie nie znajdę już niestety czasu,
      te testy powinien zrobić specjalista który jest po kursie organizowanym przez firmę Cambridge - to ta firma zaproponowała mi wykonywanie testów.
      Na własną rękę zakupu nie polecam bo nie zinterpretujesz tego prawidłowo.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź.

      Usuń
  13. Gosiu co wiesz na temat aft? Jest jakiś sposób zeby sie ich pozbyć? Dzieki chlorelli mam ich mniej ale jednak sa i mój syn tez zaczyna sie skarżyć na afty. Ja jakoś sobie poradzę ale jak widzę ze jego boli to bardzo chce mu pomoc. Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu,
    uwielbiam owsiankę, ale tylko jak ugotuje ją na gęsto. Czy nie traci ona wtedy swych wartości?

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyjątkowo urozmaicony jadłospis, warto wdrożyć chociaż parę potraw do swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. hallo czy ktoś mi w końcu odpowie?? gdzie kupię pełnoziarnistą tortille???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję w Almie ale w większości robię sama i niebawem będzie przepis

      Usuń
  17. Gosiu to od kiedy można będzie zamówić dietę? Kiedy jakieś szczegóły? Nie mogę się już doczekać!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, czekam z niecierpliwością już od rana szukam formularzy do wypełnienia ale chyba jeszcze muszę chwilkę poczekać;)

      Usuń
  18. Małgosiu, a co z Naszymi mężczyznami? Wystarczy zwiększenie porcji np. śniadania i obiadu, czy ewentualnie dodanie większej ilości białka? Z góry dziękuje za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zwiększysz porcje to i białko podskoczy np. więcej jajek, mięsa, strączków, ziaren, kasz

      Usuń
  19. Jadam 4 posiłki dziennie i chce żeby kaloryczność była 1600 . Powiedz mi proszę jak mam te kalorie rozłożyć.
    Może być tak :
    śniadanie około 500
    II śniadanie 300
    obiad 500
    kolacja 300 ?
    Nie wiem jak mam to ogarnąć , dodam , że nie mam już czasu na 5 posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  20. Malgosiu jakiego lososia uzywasz do sushi, wędzonego czy surowego?

    OdpowiedzUsuń
  21. Gdzie dostanę paste tahini?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na dziale z żywnością "egzotyczną" , ale zrobisz ją sama miksując sezam z olejem sezamowym

      Usuń
  22. Chciałam zapytać o kaszę jaglana. Nie zauważyłam jej w pani jadlospisach a jest bardzo zdrowa. Ja uwielbiam jeść ją na śniadanie na zmianę z owsianka. Może warto byłoby wprowadzić ją do jadlospisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem jest bardzo zdrowa,
      nie pojawiła się dotychczas w jadłospisach ponieważ kładłam duży nacisk na przekonanie wielu osób do owsianki ale niebawem i jaglanka się pojawi ;)

      Usuń
  23. Witaj, co sądzisz o spożywaniu obiadów w Green Way'u?

    OdpowiedzUsuń
  24. Malgosiu polecasz stosowanie amarantusa, spiruliny, czytalam w ktoryms komentarzu, ze nasiona chia tez polecasz. Powiedz jak to jest ze stosowaniem tego wszystkiego, naraz wszystko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko na raz tak ale nie jednego dnia,
      warto zrobić sobie np. kurację spiruliną lub amarantusem a później jeść od czasu do czasu np. raz w tygodniu amarantusa, 2 razy w tygodniu łyknąć sobie spirulinę, a chia dosypać sobie ze dwa razy do czegoś,

      Usuń
  25. U mnie kuracje to trwaja najwyzej dwa dni bo później zapominam ;) narazie stosuje amarantus espandowany jak mi się przypomni tzn. Jednego dnia dosypie raz do czegos nastepnego dnia ze dwa razy, moze tak byc? No i stosuje siemie tak samo. A powiedz, Ty masz spiruline hawajska ta w szklanej ciemnej buteleczce, jesli tak to ile tabletek lykasz dziennie? I czy moge ja stosowac np. Miesiac i miesiac przerwy i tak wkolko, a np. W tym miesiacu kiedy nie biore spiruliny to biore siemie i tak zamiennie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 tabletki,
      tak, możesz robić przerwy, ja też robię,

      Usuń
  26. Malgosiu jakiej firmy lososia kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam ulubionej firmy, zwykle kupuję w rybnym, ostatnio kupiłam w makro i był świeżutki i bardzo dobry

      Usuń
  27. Ja tak troche z innej beczki, poradz Malgosiu co wlaczyc do diety aby poprawic wyglad cery tzn. aby wygladala zdrowo i promiennie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zasady jak w tym poście http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/08/masz-tradzik-zobacz-jak-sie-go-pozbyc.html

      Usuń
  28. Malgosiu czy będzie jeszcze cykl o ksiazkach? Przeczytalam te ktore polecalas, czy moglabys podac choc kilka tytulow dla poczatkujacych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak będzie
      póki co polecam Ci Nowoczesne Zasady Odżywiania prof. Campbella

      Usuń
    2. Dziekuje Ci pieknie :)

      Usuń
  29. Powiem szczerze , że jak zaczęłam się odchudzać nie liczyłam kalorii ,a mimo to schudłam. Zmieniłam tylko swoje nawyki żywieniowe. Przede wszystkim zaczęłam jeść śniadania i obiady.Stąd moje pytanie , czy konieczne jest liczenie kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kalorie warto liczyć na początku aby poznać produkty, bo są takie które są mocno kaloryczne a tego nie czuć,
      później jak już wiemy co i jak i znamy swój organizm liczyć kalorii nie trzeba

      Usuń
    2. No właśnie ja nie liczyłam na początku, teraz tak no oko to robię , bo tak naprawdę staram się jeść zdrowo i się nie napychać ''na zapas''. Jem regularnie i gdy wiem, że już mam dość to kończę swój posiłek. Także kaloryczność nie była mi specjalnie potrzebna.
      Ale zaglądam do Ciebie i podpatruję czasem ile co może mieć kalorii ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  30. Ja stosuję się do twojej diety tylko obiady jem trochę inne ale nie za dużo. Schudłam 2kg w dwa tygodnie, jednak teraz znowu je odzyskałam a wszystko robię tak samo. Jeszcze mam coś takiego że rano ważę np. 66.4 kg a wieczorem już 68 kg. Jaka może być tego przyczyna? Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu czy jogurt naturalny, pół jabłka startego, cynamon, parę rodzynek żurawiny i orzechów włoskich na przekąskę może być? Zaspakaja trochę to mój apetyt na słodkie? I jeszcze pytanie o pierogi leniwe, od czasu do czasu można tak? Ok 300g wystarczy na obiad czy można więcej polane masełkiem troszkę , cynamon i trochę cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,
      pierogi leniwe też od czasu do czasu się obronią ;) z masłem i cukrem ..... od wielkiego dzwonu ale raz na miesiąc ok ;)

      Usuń
    2. jeszcze zapomniałam dodać że z 3 łyżki mixu śniad do tego jogurtu?

      Usuń
  32. Qrcze nie widzę opcji drukowania :/ Ale poradzę sobie inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przycisk PRINT zaraz za listą zakupów lekko z lewej strony

      Usuń