piątek, 17 października 2014

Tydzień 39 - jadłospis



Zapraszam na jadłospis na tydzień 39
Nowe osoby, które chcą dołączyć, mogą to zrobić w  każdej chwili, najlepiej zaczynając od jadłospisu najnowszego, ponieważ zawiera aktualnie dostępne (sezonowe) na rynku produkty. 
Przed rozpoczęciem, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj
następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
 
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)

Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ).


No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1534 kcal lub 1516 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 376  kcal
Kasza jaglana na mleku:
* 300 ml mleka - ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej - ok. 186 kcal
* brzoskwinia - ok. 40 kcal

Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę brzoskwinię, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.

I Przekąska ok. 310 kcal
* kanapka z dwóch kromek razowego chleba posmarowanych łyżką pasty z ciecierzycy, z sałatą, zielonym ogórkiem i rzodkiewką - ok. 230 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU

Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 430 kcal

Pracujący i studenci ok.448  kcal 
* zestaw sałatka i kanapka - ok. 348 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
Przepis na całość TU


Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430  kcal 
* smażony ryż z warzywami - ok. 330 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
Przepis TU


II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal 

Kolacja ok. 260 kcal 
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę - ok. 56 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal
* łyżka suszonej żurawiny - ok. 38 kcal

Wtorek ok. 1555 kcal lub 1557 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet - ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal
Przepis TU

I Przekąska ok. 270 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem i chudą szynką - ok. 270 kcal

Obiad: ok. 364 kcal lub ok. 366 kcal

Pracujący i studenci ok. 364 kcal
* pół paczki mieszanki sałat
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* łyżka prażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 58 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich - zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni i kroimy w cienkie plasterki) - ok. 120 kcal
* jedna cała czerwona papryka - ok. 60 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 366 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal  
* garść (ok.10 gramów) groszku ptysiowego - ok. 50 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich - zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni) - ok. 120 kcal
* garść mieszanki sałat
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal

Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka (skrzydełka) i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.

II Przekąska ok. 185 kcal
* jeden grejpfrut - ok. 105 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu - ok. 80 kcal

 Kolacja ok. 286 kcal
* 150 gramów chudego twarożku - ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
* koperek
* łyżeczka prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika - ok. 30 kcal
* 8 rzodkiewek - ok. 16 kcal
* 1 wafel ryżowy z brązowego ryżu - ok. 40 kcal
* sól

Twarożek ucieramy z jogurtem. Dodajemy sól i koperek. Mieszamy ze startą rzodkiewką i i ziarnami słonecznika. Jemy z waflami ryżowymi.

Środa ok. 1546 kcal

Śniadanie ok. 381 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, banana, kiwi i łyżki otrębów - ok. 281 kcal
* kromka chleba razowego posmarowana twarożkiem - ok. 100 kcal

I Przekąska ok. 252 kcal
* papryka pokrojona w paski - ok. 60 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* 6 łyżeczek pasty z ciecierzycy (jako dip do maczania) - ok.168 kcal

Obiad: ok. 390 kcal
* Kuskus z zielonymi warzywami i suszonymi pomidorami. Do zjedzenia w wersji zarówno na zimno, jak i na ciepło - ok. 390 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 193 kcal
* koktajl ze szklanki soku z marchewki zmiksowanej z kiwi i gruszką - ok. 193 kcal

Kolacja ok. 330  kcal
* zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami - 230 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
Przepis na zapiekankę TU


Czwartek ok. 1525 kcal lub 1524 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 427 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal 
* 3 plasterki żółtego sera - ok. 105 kcal 
* sałata lodowa
* zielony ogórek- ok. 10 kcal
* 6 rzodkiewek - ok. 12 kcal 

I Przekąska ok. 200 kcal
* sałatka z jabłka, 3 plastrów świeżego ananasa i szczypty cynamonu - ok. 200 kcal

Obiad: ok. 451 kcal lub ok. 450 kcal

Pracujący i studenci ok. 451 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki - ok. 210 kcal
* pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę - ok. 30 kcal
* ćwiartka cebuli drobno pokrojona - ok. 7 kcal
* 2 kiszone ogórki pokrojone w drobna kostkę- ok. 14 kcal
* 3 łyżki kukurydzy z puszki - ok. 45 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym - ok. 110 kcal
* pół jabłka pokrojonego w drobną kostkę - ok. 35 kcal 
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz,
 
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal 
* penne z łososiem - ok. 430 kcal
Przepis TU


II Przekąska ok. 251 kcal
* koktajl ze szklanki mleka migdałowego/sojowego/ryżowego (można kupić w małych kartonikach 250 ml), 4 plastrów świeżego ananasa i  łyżki otrębów - ok.251 kcal

Kolacja ok. 216 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* pomidor - ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret - ok.50 kcal 
* kilka listków świeżej bazylii
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* pół żółtej papryki - ok. 30 kcal 
* jeden wafel ryżowy - ok. 40 kcal

Piątek ok.1548 kcal lub 1548 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 383  kcal
* 2 jajka na miękko - ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba posmarowanego pesto - ok. 200 kcal
* sałatka z zielonego ogórka - ok. 23 kcal

I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka - ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek - ok. 42 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal 
* cynamon

Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.

Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 460 kcal
* sałatka z awokado i serem blue - ok. 380 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu ( 20 g) - ok. 80 kcal
Przepis na sałatkę TU


Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal 
* 2 naleśniki ze szpinakiem - ok. 460 kcal
Przepis TU


II Przekąska ok. 220  kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, banana i połowy szklanki mrożonych truskawek (rozmrażamy) - ok. 220 kcal

 Kolacja ok. 244 kcal 
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki lub szczypiorek
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal 

Sobota ok. 1535 kcal 

Śniadanie ok. 376  kcal
Kasza jaglana na mleku:
* 300 ml mleka - ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej - ok. 186 kcal
* brzoskwinia - ok. 40 kcal

Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę brzoskwinię, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.

I Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad:  ok.469 kcal
* Umbryjskie ragù - szklanka 250 ml - ok. 290 kcal
* 1,5 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki - ok. 165 kcal
* 2 ogórki kiszone - ok. 14 kcal
Przepis na Ragù TU

II Przekąska ok. 230 kcal
* szklanka soku z marchewki i jabłka zmiksowana z jednym kiwi i sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy - ok. 230 kcal

Kolacja ok. 266 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki 

Niedziela ok. 1369 kcal 

Śniadanie ok. 426 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce oliwy - ok. 200 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane pesto - ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu - ok. 26 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy 

I Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad: ok. 493 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w koperkowym sosie curry- ok. 225 kcal
* 4 łyżki sosu - ok. 80 kcal 
Przepis na sos curry TU - do sosu dodajemy koperek
* 5 różyczek brokułów - ok. 20 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (pół woreczka) - ok. 168 kcal

Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety obsmażamy delikatnie na oliwie (nie rumienimy, mięso ma się "zamknąć"). Obsmażone pulpety wkładamy do sosu.  Dusimy pod przykryciem 15-20 minut.

I Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 250 kcal 
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 5 rzodkiewek  - ok. 10 kcal 
* kawałek zielonego ogórka - ok. 10 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu - ok. 80 kcal

Ogórka i rzodkiewki ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Jemy z waflami ryżowymi. 

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.


131 komentarzy:

  1. Małgosiu jak schudłaś z nóg??? są piekne!! ćwiczenia?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :) Już bardzo dawno nie widziałam w jadłospisie mixu śniadaniowego z jogurtem. Zrezygnowałaś z niego całkiem, czy robisz przerwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu jest chłodno i owsianka zdecydowanie bardziej smakuje rano niż zimny jogurt

      Usuń
  3. całe wakacje byłam na Twoich jadłospisach i czułam się świetnie a potem się zaniedbałam... musze od poniedziałku zacząć znowu zdrowe jedzenie bo mój organizm zaczyna się buntować....
    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosia super jadłospis, jakz awsze inspirujący. Zwłaszcza podoba mi się sałatka z pierwszego dnia. Mam do Ciebie pytanie-może się orientujesz- jeśli je się olej lniany to czy można go łączyć z olejem z wiesiołka? czy można tlyko jeden z nich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic mi nie wiadomo o przeciwwskazaniach do łączenia oleju lnianego z tym z wiesiołka

      Usuń
  5. czy mogłabym prosić o przykładowy jadłospis na jeden dzień dla osób z Leśniewskim-Crohna i wrzodziejącym jelitem grubym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Z jednym problemem boryka się mój mąż z drugim tato....

      Usuń
  6. a mogłaby Pani doradzić z czym dobrze smakuje łosoś? Najczęściej jadam z kuskusem i do tego brokuły ale szukam inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zerknij sobie w zakładkę obiady, tam jest sporo dań z łososiem

      Usuń
  7. Małgosiu jedno pytanko na ile osób jest przewidziana zapiekanka z kaszy gryczanej - nie ma informacji w przepisie? z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 3-4 osoby ale można zmniejszyć ilość składników i w małym naczyniu zrobić dla jednej

      Usuń
    2. Moze glupie pyt ale jajko w tym przepisie to rozumiem surowe roztrzepac i zalac to wszystko ?

      Usuń
  8. Oj., Małgosiu, już myślałam, że skoro oferujesz diety na zamówienie to nie będziesz już nam publikowała jadłospisów. Alez mnie ucieszyłaś :-)
    Twoje kompozycje są fanastyczne:-)
    Pozdrawiam cieplutko...
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no coś Ty, zawsze będę publikowała i jadłospisy i porady ;)

      Usuń
    2. to jest super:)
      pozdrawiam,
      M

      Usuń
  9. Czy moglabym prosic o post dotyczacy diety osob z niedoborem witaminy D3?

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne masz te przepisy :) książka kucharska

    OdpowiedzUsuń
  11. Mozna dodac funkcje drukuj pod tym jadlospisem? Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu a jezeli zaczynam walke z kg. zdrowe odzywianie i cwiczenia, czy schudne tez z twarzy?? bardzo bym chciala,bo strasznie mi sie zaokraglila?? to prawda ze chudnie sie od gory czy to mit??

    OdpowiedzUsuń
  13. witam, chciałam zapytać czy jak karmię piersią i staram się troszkę schudnac to mogę jeść chleb wieloziarnisty? do razowego nie mogę się przekonać a pszenny bym mogła jeść i jesć i najeść sie nei mogę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wieloziarnisty tak ale w rozsądnych ilościach ;)
      spróbuj orkiszowego jak masz dostęp lub upiecz sama, jest świetny i chlebek wychodzi puszysty

      Usuń
  14. i jeszcze jedno- jak schudnać karmiąc piersią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprościej schudnąć karmiąc bo dziecko "wyciąga wagę" ale trzeba jeść zdrowo bo jak się folguje to i dziecko nie pomoże,
      zdrowe żywienie i racjonalne porcje a waga szybko poleci

      Usuń
  15. W większości przeisów podane jest, aby nie mieszać kaszy, bo bardziej przywiera i przypala się. Ja też tak robię. Czy mieszanie nie spowoduje właśnie przypalenia kaszy? Fajnie gdyby było więcej przepisów z tą kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. staram się schudnać ale nic z tego bo jestem dosłownie uzależniona od słodyczy- jem je kilka razy dziennie i nie wiem co zrobić by przestać- wydaje mi się to wręcz niemożliwe- dokładnie tak samo niemożliwe jak to że zjadam tyle cukru

    OdpowiedzUsuń
  17. Pani Małgosiu, ja trochę z "innej beczki", ale potrzebuję porady i myślę, że Pani świetnie mi tutaj pomoże w jednej kwestii. Poza tym nie spotkałam się jeszcze z podobnym tematem, więc postanowiłam go poruszyć. Od jakiegoś czasu udało mi się zdobyć pracę na nocne zmiany (od 22 do 8 ) niestety nie mam zielonego pojęcia jak pogodzić przestawienie się na nocny tryb życia z odżywianiem. Czy to, że w ciągu dnia będę odsypiać zarwaną noc powoduje, że powinnam spożywać posiłki w nocy? Z czego powinny się składać dania (więcej białka, tylko lekkie przekąski, itp.)? Bardzo proszę o odpowiedź.

    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiłki jemy regularnie wtedy kiedy funkcjonujemy więc jeśli pracujesz 22 - 8 i idziesz spać w ciągu dnia to ten sen jest dla Ciebie jak noc. Pierwszy posiłek jesz po wstaniu i od tego posiłku jesz co 3-4 godziny. Także w nocy.
      Na noc przygotowuj sobie lżejsze posiłki do zabrania do pracy.

      Usuń
  18. ponawiam pytanie- jak sobie poradzić ze słodyczami?staram się schudnać ale nic z tego bo jestem dosłownie uzależniona od słodyczy- jem je kilka razy dziennie i nie wiem co zrobić by przestać- wydaje mi się to wręcz niemożliwe- dokładnie tak samo niemożliwe jak to że zjadam tyle cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uzależnienie od słodyczy jest takim samym uzależnieniem jak nikotyna czy inne,
      nie ma na to złotego środka i cudownej recepty,
      sposób który ja proponuję to kontrola nad samym sobą czyli :
      1) wyznaczenie sobie najpierw 2 a potem (po jakimś czasie) jednego dnia słodyczowego
      2) pozbycie się słodyczy z domu, całkowicie - nie ma, nie kuszą
      3) nie kupowanie słodyczy stojąc przy kasie w sklepie

      Tu potrzebna jest silna wola i trzeba nazwijmy to "zapanować nad własnym umysłem" który kusi nas intensywnie

      Usuń
    2. dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, będę próbowała. dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  19. Ile mogą przerwać świeże soki? Mogę przygotować je np na dwa dni? Albo chociaż rano na cały dzień? Czy stracą swoje witaminy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na dwa dni to nie bo straty będą ogromna, na jeden dzień tak

      Usuń
  20. Oj tak, znam ten problem "słodyczowy". Gosia ma racje potrzebna silna wola.
    Ja mam zupełnie inny problem. Pomimo tego, ze zgubiłam troche cm w udach, to brzuch ani drgnie. Ile to moze trwac? Bo chyba juz ze 2-3 m-ce zmagam sie z oponka i nic. Powoli trace motywacje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem z brzuchem :(

      Usuń
    2. I wzdęty i z oponką:( Rano, tuż po przebudzeniu, jest jeszcze ok, ale jak pod koniec dnia wyglądam jakbym w ciąży była;/

      Usuń
    3. Moja mama lat 52 też ma problemy ze wzdetym brzuchem juz kilkanaście lat, wygląda jakby była w ciąży, była u gastrologa miała szereg badan mnóstwo leków i nic. Ja mam wzdęcia sporadycznie, mam nadzieję, ze to nie jest dziedziczne:D

      Usuń
    4. musisz ograniczyć wszystkie potrawy wzdymające i bardzo słone, na moje oko zatrzymujesz wodę stąd wzdęty brzuch rano, przypuszczam że wieczorem ważysz ze 2 kilo więcej niż rano,
      jak wyeliminujesz słone i wzdymające obserwuj organizm pod kątem reakcji na mleko i pszenicę

      Usuń
  21. Czy jest jakaś znacząca różnica między oliwkami czarnymi a zielonymi?
    Dziękuję bardzo za motywację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko smakowa, zielone są ostrzejsze, czarne bardziej delikatne, \
      ja wolę czarne

      Usuń
  22. Gosiu dziś piekłam chlebek z zakwasu wyrosnął szybciutko bo po 3 godzinkach :) ale niestety w środku jest bardzo mokry nie da się go jeść :( robiłam wszystko jak w przepisie możne następnym razem mniej wody i dłużej wyrabiać ? a możne dłużej piec? I jeszcze jedno czy mogę upiec chlebek tylko z maki orkiszowej czy zawsze muszę dodawać żytnia? Pomocy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz upiec tylko z orkiszowej,
      co co wilgotności być może za dużo wody, ciasto musi być gęste

      Usuń
  23. Małgosiu kupiłam polecaną przez Ciebie spirulinę i czytam na opakowaniu, że niewskazana dla kobieta karmiących, a ja karmię, co o tym myślisz? Nie mogę naprawdę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym zapytała lekarza ponieważ producent może tak pisać ponieważ nie prowadził badań na ten temat więc asekuracyjnie zakazuje lub coś tam dodał jako stabilizator na przykład co też dla kobiet w ciąży jest niewskazane,

      Usuń
    2. W jakich porach bierzesz ta spirulinę? Gdzieś usłyszałam ze najlepiej po poludniu. Czy to prawda ??

      Usuń
  24. Mam pytanie o moją ulubioną poranną owsiankę, zwykle gotuję ją w połowie na wodzie i w połowie na mleku(ok. pół szklanki) z 40-50 g płatków. Lubię dodać do niej łyżkę migdałów/orzechów, cynamon, czasem wiórki kokosowe, siemię lniane, 1-2 suszone figi, puree dyniowe, czasem jabłko lub banana. Czy taka porcja nie jest za duża? Po lekkich zaburzeniach odżywiania nie liczę już kcal, ale myślę że może to być 500, a z owocem nawet 600 kcal. Mam 17 lat, ważę 64 kg/176 cm wzrostu(chciałabym schudnąć)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pestkami i orzechami do owsianki trzeba uważać bo łatwo przeholować ;)
      łyżka migdałów to 56 kcal, orzechy też są kaloryczne,
      wszystko zależy od tego co jesz na drugie śniadanie tzn.na przekąskę bo jeśli to są owoce to śniadanie może być na bogato, natomiast jeśli to jest kanapka to trzeba zbilansować śniadanie i przekąskę

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź :) zwykle biorę do szkoły 1-2 jabłka i banana albo zamiast jakiegoś owocu kanapkę, bo mam długo lekcje i obiad w domu jem o 15 albo 16.

      Usuń
  25. Gosiu czy mogłabyś polecieć jakąś firmę mleka sojowego? Gdzie kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupuję bio z rossmana, dla mnie jest najlepsze bo nie jest słodkie

      Usuń
  26. Małgosiu, wczoraj wysłałam formularz dot. diety. Mówiłaś, że masz roboty po łokcie, stąd moje pytanie: za jaki czas możliwe będzie dostanie odpowiedzi odnośnie pieniędzy za dietę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć bo przed Tobą jest sporo osób,
      to jest tak że wysyłam wycenę do pewnej grupy i osoby które się zdecydują są wpisane na konkretne dni, tzn. mają już zarezerwowane terminy,
      jak kończę pisać diety dla tych osób wysyłam kolejne wyceny itd.

      Usuń
  27. witam
    od pewnego czasu czytam twój blog(chce schudnąć i zmienić styl życia), bardzo mi się podoba i stosuję się do twoich rad........ale tym razem nie o tym: ja od dawna przymierzam się do założenia własnego bloga(na temat rękodzieła) ale niestety nie znam nikogo "na żywo" :-) kto by jakiś prowadził. a ja jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o informatykę. Chcę cię zapytać czy możesz mi podpowiedzieć jak założyć blog? jak dodawać zdjęcia,odpowiedzi , artykuły i różne aplikacje typu np. znajdziesz TU i ile mniej więcej to kosztuje? czy muszę zasięgnąć pomocy informatyka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bloga zakładasz na blogspocie i to nic nie kosztuje, tam wybierasz sobie szablony a cała reszta jest bardzo intuicyjna i prosta.
      Mój szablon jest niestandardowy i stworzony według mojego projektu ale przez mojego męża ale myślę że z gotowych też coś wybierzesz,

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedź :-*

      Usuń
  28. Malgosiu jestem uczulona na kiwi, moj zoladek nie toleruje banana. Masz duzo koktalji z tymi owocami- czym moge je zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie możesz je usunąć i zastąpić innymi owocami które lubisz i możesz jeść

      Usuń
  29. Małgosiu co sądzisz o książce Julii Bator Zamień chemie na jedzenie?

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy kukurydza z puszki jest zdrowa?
    Czy suszone owoce, np. śliwki, czy rodzynki powinno się sparzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze przelewam wodą suszone owoce,
      kukurydzy z puszki używam raz na jakiś czas jako dodatek do dań w niedużej ilości,

      Usuń
  31. Małgosiu,co polecasz na zdrową kolację? Można jeść kanapki z chleba razowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jadłospis przejrzałaś ?

      Usuń
  32. Cześć Małgosiu :)
    Mam szybkie pytanie a propos dziennej liczby kcal, które powinnam jeść żeby schudnąć.

    20 lat, 75 kg, 173 cm, niedoczynność tarczycy (leczona), ćwiczenia (to założenie)- 3 razy w tygodniu (1 h kardio i modelujące)

    Wg kalkulatora ppm wynosi około 1570 kcal, całkowite, mnożąc przez 1,5 wynosi 2355.
    Odejmując 500 kcal wychodzi około 1850 kcal. Czy to będzie najsłuszniejsza ilość? Może masz inny pomysł? Zależy mi na uwzględnieniu kwestii niedoczynności (może warto odjąć dodatkowe 200 kcal na poczet zwolnionego metabolizmu?).

    Ps. Jak sugerujesz zwiększyć kaloryczność Twoich jadłospisów w razie potrzeby? (zwiększenie porcji, dołożenie tłuszczu? etc.)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym Ci dała dietę 1800 kcal ze zwiększoną ilością białka do 23 % + dużo alkalizujących warzyw. Dzięki temu zachowasz równowagę kwasowo - zasadową.
      To białko podkręci Ci metabolizm ;)

      Usuń
  33. Witam Małgosiu, mam 173 wzrostu ważę 71kg, ćwiczę 5 razy w tygodniu i chciałabym z rzucić 6 kg. Udało mi się już z rzucić 11 kg. Mam wontpliwości co do ilości spożywanych kalorii. Czy 1500 kalorii to dobra ilość Proszę o odp. bo zaczyna tracić chęci do walki, ponieważ waga stanęła w miejscu i rośnie chęć na słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie schodź poniżej 1500 kcal, waga bardzo często staje i wtedy trzeba to przeczekać,
      poćwiczyć więcej,

      Usuń
    2. Bardzo Ci Dziękuję 😊

      Usuń
  34. Małgosiu, spotkałam się z opinią że nie należy spożywać węglowodanów na kolacje czy kromka lub dwie chleba spowodują wzrost wagi czy to nie ma to aż takiego znaczenia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również słyszałam takie opinie, także taką że jak się je węglowodany na kolacje to się nie schudnie,
      ja schudłam prawie 20 kilo i moi czytelnicy stosujący publikowane tu jadłospisy także po kilka na nawet kilkanaście,
      jak widzisz w jadłospisie są węglowodany na kolację ;)

      Usuń
  35. Małgosiu gdzie kupujesz: wafle z brązowego ryżu oraz płatki z nasion amarantusa (bo nie chodzi chyba o nasiona) ???

    OdpowiedzUsuń
  36. Witam serdecznie, zamierzam do sylwestra troszke pozbyc się boczkow :p mam problem z uwielbieniem do śmietany, zasmarzki i ziemniakow.. jednak dam sobie z tym rade problem bardziej mam z miesem - mianowicie, nie jadam kurczaka, indyka. Na codzień teraz albo ryby, owoce morza i wolowina ew. Wieprzowina jednak to albo schab albo poledwica. Czy moze mi pani doradzic jakim miesem najlepiej zastapic kure? Przez 6 lat miesa nie jadalam wiec moge i bez niego jednak moj organizm a raczej zęby bardzo cierpia.. tak tak mialam problemy przez 6 lat niejedzenia miesa.. czym najlepiej zastapic kure? Z gory dziekuje za odpowiedz! Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z powodzeniem zastąpisz rybami które lubisz, ale musisz wybierać ryby chude np. dorsza
      raz na jakiś czas możesz zjeść coś wieprzowego np. z polędwiczki

      Usuń
  37. Co zrobić aby organizm nie zatrzymywał tyle wody w organizmie?? Tak jak wyżej napisałaś wieczorem ważę 1,5 kg więcej niż rano :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogranicz sól, także tą w gotowych przekąskach i potrawach,
      pij dużo koktajli z pietruszką która działa odwadniająco,
      wprowadź do diety cykorię i herbatę z pokrzywy,
      ogranicz ciężkostrawne i wzdymające potrawy,
      więcej się ruszaj,

      Usuń
  38. Małgosiu czy to bardzo źle gdy po zjedzeniu a raczej ataku jedzenia niezdrowych rzeczy prowokuje się wymioty? Czasem wolę to niż ćwiczyć ponad siły by spalić tylko te puste szkodliwe kalorie. Pomóż. Doradz cos. Proszę. Rzadko to się zdarza ale jednak. Czasem ulegam i jem wszystko co w zasięgu reki. Wiem ze silna wola wiem ale czasem ulegam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TO BARDZO ŹLE ! Nie rób tak bo kwasy żołądkowe dostają się do przełyku, a to bardzo podrażnia śluzówkę! Nie wspominając już o skurczach żołądka. W ogóle wymioty są czymś nienaturalnym, sprzecznym z naturalnym funkcjonowaniem. Jest cienka granica między takim działaniem a bulimią.

      Usuń
    2. To co wtedy gdy masz nagłą chęć na zjedzenie czegoś i to praktycznie zaraz po zjedzeniu posiłku czy przekąski a w zasięgu ręki masz bułeczki, czekoladę, ciastka, herbatniki cokolwiek i jesz jesz prawie nie gryząc, potem tylko wyrzuty sumienia. Jak z tym walczyć, zanim zaczęłam stosować się do twoich jadłospisów nie liczylam kalorii jadłam co chciałam i ile chciałam ale chcę jeść zdrowo zawsze chciałam. Odchudzić się nie chce bo wazę 45kg/160cm tylko denerwuje mnie odstający brzuch poniżej pępka i to jest powodem mojego głupiego myślenia ach! Cwiczę i efektów brzucha też nie widzę, cała jestem chuda tylko ten brzuch, może mięsnie po ciąży mi się rozeszły i nie chce być płaski już nie wiem co myśleć o tym.

      Usuń
    3. witam:) czy mogę do mixu śniadaniowego dodawać amarantus ekspandowany? jeśli tak to w jakiej ilości. Mam jeszcze pytanie odnośnioe diety- karmię piersią i nie wiem czy mix śniadaniowyi pieczywo wieloziarniste mogę jeść, czy nie zaszkodzę dziecku np nadmiarem błonnika? zastanawiam się co powinnam jeść by schudnąć a jednocześnie dostarczyć dziecku niezbędnych składników. jeśli możesz to pomóż. Twój blog jest super- ostatnio zaglądam tu bardzo często-żałuję tylko że nie udało Ci się jeszcze wydać książki- czekam na nią z niecierpliwością:)Malwina

      Usuń
    4. wystający brzuch jest często efektem kłopotów jelitowych, wzdęć etc. także powodowanych słodyczami,
      słodycze powodują że w jelitach wszystko fermentuje,
      co do tych pokus o których wspomniałaś, powiem tak, aczkolwiek nie będzie to pewnie to czego oczekujesz ;) trzeba nad tym zapanować,
      człowiek musi panować nad swoimi żądzami, zachciankami, etc. wtedy jest naprawdę silny wewnętrznie

      Usuń
    5. jeśli chodzi o amarantus ekspandowany to pół szklanki,
      co do diety przy karmieniu to produkty wysokobłonnikowe nie są przeciwwskazane pod warunkiem że maluszek nie ma wzdęć (mój syn miał, córka nie) wię ctu trzeba obserwować maleństwo,
      generalnie dieta powinna obfitować w witaminy i minerały oraz wapń ponieważ maluch ciągnie z ciebie wartości odżywcze,

      jeśli zaś chodzi o książkę to będzie, ale obecnie jestem tak zasypana dietami że pracę chwilowo stanęły,

      Usuń
  39. Malgosiu, powiedz,czy marchewka obrana ktora lezakuje kilka dni w lodówce bardzo traci na wartości? Razem z synkiem pijemy codziennie soki a nie chce mi sie codziennie skrobac marchwi, wole zrobić to na zapas. I czy codzienne picie sokow nie bedzie monotonne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety traci ponieważ się utlenia jeśli jest obrana ze skórki,
      jeśli zaś chodzi o soki to polecam picie codziennie,

      Usuń
  40. Małgosiu mam pytanie odnośnie jadłospisu, kiedy do obiadu dodajesz sok np pomaranczowy to trzeba sztywno trzymac sie tego? czy moge zamienic go na np sok z marchewki albo czesto robie swiezy sok z marchewki jabłka i buraka czerwonego. Mieszkam poza miastem a w naszym sklepiku sa raczej napoje pomaranczowe a nie soki 100% wiec chyba lepiej taki swiezy wycisnąc sobie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. Witam Gosiu! Mam 3 pytania: po pierwsze - czy ćwiczyć można codziennie, czy należy robić przerwę na regenerację mięśni - bo z takimi opiniami się często spotykam na różnych forach (chodzi mi o ćwiczenia dot.wyszczuplenia nóg - typu Mel B, czy Twoja propozycja ćwiczeń na te partie ciała), po drugie - czy jest określona jakaś optymalna pora na te ćwiczenia, kiedy spalanie jest najlepsze (ja zazwyczaj ćwiczę wieczorem) i po trzecie - chodzi mi o owoce i warzywa typu brzoskwinie, rzodkiewki itp. o tej porze roku - czy one są w ogóle wartościowe, czy nie za bardzo już 'nachemikaliowane'? Kiedyś kupiłam zielonego ogórka wczesną wiosną i -mimo, że był obrany - nieźle się strułam i trochę się zraziłam i -mimo, że mam ochotę - jakoś nie mogę się przełamać np. na zakup rzodkiewek do twarożku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1- ja na początku ćwiczyłam codziennie, a jak czułam zakwasy to robiłam dzień przerwy,
      2- nie ma idealnej pory na ćwiczenia, najlepsza jest na kiedy zwyczajnie mamy czas ;)
      3 - brzoskwinie są nasze krajowe, rzodkiewki spod folii a jest teraz tak ciepło jeszcze że ich produkcja jest bardzo opłacalna. Ogórków unikaj. Ja się też strułam na wiosnę i to konkretnie.

      Usuń
  42. A czy dania które proponujesz sa odpowiednie dziecka 1.5 roku? Moj synek jest od 6 miesiaca na blw,teraz chce jesc dokladnie to co my. Czy powinnam czegos unikac?

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam Pani Małgosiu. Czy mogłabym prosić o przykładowy jadłospis dla dziewczyn z PCO? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  44. Dzień dobry Pani Małgosiu. Już prawie dwa miesiące razem z mężem korzystamy z Pani jadłospisów. Chciałabym zapytać o nadchodzące Święta. Już myślę o pierogach, sałatkach i innych smakołykach :). Jednak nie chciałabym zrujnować dotychczasowych osiągnięć żywieniowych, czy znajdzie Pani czas aby zamieścić kilka przpisów świątecznych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, będę zamieszczała też nowe przepisy świąteczne.

      Usuń
  45. Witaj. Małgosiu jak to jest, że niektórzy jedzą wszystko na co mają ochotę, nie ćwiczą, nie liczą kalorii, może nie że się obżerają śmieciowym jedzeniem ale po prostu nie żałują sobie tego, co im b.smakuje również słodyczy; a jednak nie tyją tylko zachowują szczupłą sylwetkę. Gdzie te nadprogramowe kalorie, które pochłaniają? Od czego to zależy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od gospodarki wapniowo - fosforowej. Gdy w organizmie jest więcej fosforu w stosunku do wapnia przemiana materii przyspiesza i takie osoby mogą jeść bez opamiętania i nie tyją ;) Znam wiele takich ;)

      Usuń
  46. Witam i ponawiam pytanie. Czy mogłabym prosić o przykładowy jadłospis dla dziewczyn z PCO? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu dzisiaj w jadłospisie na obiad jest kasza kus kus własnie zobaczyłam ze niestety skonczyła mi sie, mam za to gryczana, bulgur ( ta turecka grubsza) zwykła jak i razowa czy mogę zastąpić któraś kus kus ?

    OdpowiedzUsuń
  48. witam, Małgosiu wczoraj na kolacje robiłam zapiekankę z kaszy gryczanej sporo mi jej zostało ponieważ sama ja jadłam, szkoda trochę wyrzucić nienawidzę marnować jedzenia stad moje pytanie czy moge dzis zjeśc ja na obiad zamiast makaronu penne z łososiem?a drugie pytanie zalega mi polówka avocado która za chwile też będzie nadawała sie na śmietnik czy moge dodać ja do sałaty na kolacje zamiast innego składnika żeby kalorie sie zgadzały?

    OdpowiedzUsuń
  49. Dzień dobry, czy kasze jaglaną można ugotować dzień wcześniej i rano już gotową wymieszać z mlekiem ?

    OdpowiedzUsuń
  50. Małgosiu w czwratek dla osób pracujących jest makaron suchy pełnoziarnisty...czy on ma być surowy? czy nie bedzie twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie no trzeba go ugotować ;)
      piszę suchy żeby było wiadomo że chodzi o wagę makaronu suchego

      Usuń
    2. Nie wierze ze ktos zadal takie pytanie....

      Usuń
    3. Nie wierze ze ktos zadal takie pytanie....

      Usuń
  51. Małgosiu - poradź proszę. Wstaję codzinnie (prócz weekendów) ok 5 rano. Wychodzę z domu po godz. 6 a w pracy jestem na 7:30 -8:00 i wówczas jem śniadanie. Wszędzie czytam jak istotnym jest zjedzenie czegoś dużo szybciej. Tyle że je nie wyobrażam sobie śniadania zaraz po wstaniu, że już nie wspomne że czasu na to rano nie ma zbyt wiele. Czy to śniadanie moge jeść dopiero w pracy czy jednak trzeba w domu? Jeśli tak to co to może być - na szybko i lekko? Być może to że wieczorem jestem głodna jak wilk wynika z braku tego pierwszego posiłku, sama nie wiem... W każdym razie wciąż walczę z nadwagą bezskutecznie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rano trzeba pobudzić jelita, więc jeśli już nie da rady abyś wcisnęła coś rano, wypij ciepłą wodę z cytryną która "obudzi" żołądek

      Usuń
  52. Gosiu mam w słoiczku jabłka prażone, ale ten słoik mimo iż jest mały to dla 3 osobowej rodziny jest jak duży.Jak już otworzę to chciałabym go wykorzystać żeby się nie zmarnował . Czy mogę np. jeść go co drugi dzień, dodając do jogurtu lub do owsianki albo nakładać na placuszki owsiane ?
    Mam to traktować jak owoc czy coś słodkiego ?
    A i jeszcze jedno , jak często mogę jeść dżemy albo powidła ?

    OdpowiedzUsuń
  53. Gosiu, zastanawiam sie czy dobrze sie odzywiam, ale przede wszystkim czy nie jem za duzo. Prosze ocen moj dzisiejszy jadlospis. Pierwszy posilek zjadlam o 7 rano, ostatni o 19, spac pojde okolo 24. Na sniadanie ( 7:00)125 g twarogu oraz batonik musli ( 8:30) Nestle, na drugie sniadanie bulka pszenna, pol makreli i sok marchwiowy jednodniowy - 11:30. Potem owsianka z bananem, suszona sliwka, amarantusem i migdalami - 14:00. Obiad 16:00 - 5 lyzek kaszy jeczmiennej oraz 5 lyzek gulaszu z wieprzowiny z duszona marchewka. Ok 18:00 bulka pszenna z hummusem z ciecierzycy, a na kolacje ( 19:00 ) kawalek tarty ze szpinakiem i serem feta. Dodam, ze karmie piersia i jestem dosc aktywna - dzis godzinny spacer oraz 30 minut cwiczen. Tak jak wspominalam, zastanawialam sie czy to nie za duzo. Pewnie ta bulka z hummusem nie byla potrzebna, ale bylam glodna , poniewaz obiad byl dla mnie zbyt maly. Dziekuje i pozdrawuan Cie serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście wymieniłabym pułki pszenne na pełnoziarniste i mocno zastanowiła nad batonikiem na śniadanie, ale od czasu do czasu może się ten batonik obronić ;)

      Usuń
    2. Bardzo Ci dziękuję :-) chyba aż tak źle nie jest - bułki pszenne jadam raz na dwa tygodnie , a tak to chlebek z Twojego przepisu :-) batonik musli był wyjściem awaryjnym - zaspalam i musiałam kupić coś w maszynie w pracy, a twaróg złapałam z lodówki ;-) czyli generalnie uważasz, że to nie za dużo?

      Usuń
  54. Podawałam Ci Gosiu moje menu z prośba o ocene przed chwila - zapomnialam dodac , ze w owsiance byl rowniez jeden banan a do tego wypilam latte ( z dwoma lyzeczkami brazowgo cukru)

    OdpowiedzUsuń
  55. Gosiu ile pulpetów wychodzi Ci z poł kilograma miesa?

    OdpowiedzUsuń
  56. Jak długo można przechowywać taką pastę w lodówce? Wyszedł mi cały słoik, dla jednej mnie to naprawdę dużo, a nie chciałabym żeby się zmarnowała.

    OdpowiedzUsuń