wtorek, 14 października 2014

Wegetariański krem dyniowo - marchwiowy z mlekiem kokosowym











Ostatni przepis w cyklu "dyniowym". Dziś będzie to zupa krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym.
Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu wegetariańska zupa, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać do niej  np. skrzydełko z kurczaka jeśli jemy mięso.
Zupa jest słodko pikantna. Słodyczy nadaje marchewka, pikanterii korzenne rozgrzewające przyprawy, a charakteru mleko kokosowe. Całość tonuje i równoważy delikatna w smaku dynia.
Ta wersja zupy z dyni najbardziej smakuje mi z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. 


 Kaloryczność:
Porcja 400 ml zupy to ok. 257 kcal 

 
Składniki:

* 2 średnie cebule
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 3 spore marchewki
* 1,5 kg dyni (waga bez pestek i skóry)
* 1,5 l wody
* 4 ziemniaki
* puszka mleka kokosowego
* imbir (płaska łyżeczka suszonego), curry (płaska łyżeczka), sól

1. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i marchew. Warzywa nie muszą być krojone drobno ponieważ będziemy je blendować. Jak się zeszklą dodajemy pokrojoną w  kawałki dynię i ziemniaki. Zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu aż marchewka będzie miękka.


2. Zupę blendujemy na gładką masę, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty na bardzo małym ogniu.


55 komentarzy:

  1. Dosłownie wczoraj ugotowalam identyczna zupkę haha. Dodalam wiecej tylko 2 zabki czosnku . Kremik przepyszny. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj muszę się w końcu zabrać za upichcenie takiej zupki! Zawsze odkładam to na później, ale później to już dynie się skończą! Przy najbliższej okazji wypróbuje Twój przepis! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynie uwielbiam, choć wstyd przyznać, jem je dopiero drugi sezon ;-) Do tej pory próbowałam inny przepis na zupę, ale akurat mam mleczko kokosowe, więc...

    Małgosiu, jeszcze jedno takie pytanie dość naiwne, ale jednak zakiełkowało - bardzo chciałabym stosować Twoje jadłospisy, zbieram się do tego od dłuższego czasu, ale niektórych rzeczy po prostu nie lubię, czasem też nie mam takich możliwości finansowych żeby kupić wiele różnych produktów na dany tydzień. I tutaj pytanie - czy mogę dowolnie miksować potrawy z różnych jadłospisów, żeby zgadzały się kalorycznie, czy też zaburzę w ten sposób równowagę białka, tłuszcze, węglowodany w danym jadłospisie?

    Przy okazji gratuluję zdobycia tytułu :-)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej bilansować w obrębie jednego dnia ale jeśli trochę pomieszasz w ramach jednego tygodnia to też będzie ok bo ilościowo w tygodniu wszystko się zbilansuje

      Usuń
    2. serdecznie dziękuję, myślę, że to doda mi więcej motywacji :)

      Ania

      Usuń
  4. Małgosiu czy taki kremik możesz spałaszować cukrzyk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz na jakiś czas w ramach grzeszku tak ale zupa ma wysoki IG,
      cukrzykom polecam dosypać do niej otrębów które trochę wyreguluję metabolizm glukozy

      Usuń
  5. Witam, ile litrów zupy wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu wczoraj wieczorem piekłam mój pierwszy chleb z zakwasu zrobionego z maki żytniej 2000. Ciasto wyrobiłam dłonią i przełożyłam do 2 foremek. trochę się martwiłam bo 9 godzin wychodziło mi o 1 w nocy. No ale zdrowie jest bezcenne, trudno noc zarwana. Po 2 godzinach ciasto zaczęło wychodzić z foremek więc bez zastanowienia wstawiłam do pieca i UDAŁO SIĘ - piękny zapach wieczorem w całym mieszkaniu a dzisiaj na śniadanie mega wypas - chlebek rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszcze temu kto ma piec do pieczenia prawdziwego chleba. Jeśli jeszcze przy tym wie się jak to doskonale zrobić to w takim domu czuć smak prawdziwego chleba. Ja jak nie raz z marketu kupuje chleb i go spróbuję to tragedia po prostu. Najlepiej nauczyć się samemu piec bo taki chlebek to samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu powiedz mi czy do ciasta do chleba mozna dodac surowe ziarna amarantusa czy to musza byc te płatki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie, czy próbowałaś kiedyś bez mleka kokosowego bądź wiesz jaka wtedy wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  10. krem dyniowy to moja ulubiona zupka! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jadłam, polecam wszystkim to poprostu ambrozja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu moglabys podac dzis skladniki do ciasteczek amarantusowych? Zrobilabym zakupy wczesniej a po poludniu zrobila ciasteczke :) z gory dziekuje pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Gosiu co pani myśli o ciemnej czekoladzie?? Nie jem słodyczy, ostatnio sporo schudłam ale nie ukrywam że czasami jak mam gorszy dzień to chce mi się coś słodkiego a boję się ją jeść bo mimo że jem dość zdrowo to za wiele czasu na sport nie mam (jestem w maturalnej klasie) i nie chcę po prostu przytyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekolada gorzka jest bardzo zdrowa, ma dużo magnezu który akurat Tobie jest bardzo potrzebny ;)
      dużo się uczysz więc potrzebujesz glukozy i w Twoim przypadku 2-3 razy w tygodniu jak zjesz po 2-3 kostki będzie ok.

      Usuń
    2. pięknie dziękuje za odpowiedź :):)

      Usuń
  14. koniecznie muszę dodać mleko kokosowe następnym razem do mojej zupy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi wlasnie mleko zaburzylo te pieknie pachnaca zupe. Mysle, ze - uczac sie na moich bledach - warto najpierw sprawdzic, czy sie takie mleko lubi
      :)

      Usuń
    2. Tak, mi też popsuło całą zupę, która przed dodaniem mleczka była pyszna. Nigdy więcej mleczka kokosowego :) Czy ono faktycznie jest godne polecenia, ma jakieś cudowne wartości?

      Usuń
  15. Witam Pani Gosiu, nie dawno odstawiłam ponad 1,5 córkę od piersi. Kalinka nie chce pić mleka modyfikowanego ale czy jeśli dieta jest zbilansowana to w ogóle powinna je pić? Unikamy słodyczy zamiast nich są suszone i świeże owoce, orzechy, pestki, nie słodzę jej picia i soki również podaje jej bez cukru. Córka lubi płatki owsiane na sucho! Cała rodzina w szoku łącznie z ukochaną teściową:) Jakie posiłki powinna spożywać córka czy takie jak są w Pani jadłospisach? Czy coś zmodyfikować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto byłoby wprowadzić jogurt, który dostarczy wapnia,
      malutka może już w zasadzie jeść wszystko, również z jadłospisów

      Usuń
  16. Gratulacje i powodzenia w "nowej" pracy:) Gosiu mam pytanie czy taki jadłospis jest dobry:
    śn: 2jaja na masełku, 2 kromki razowca z masełkiem i plasterkiem chudej wędliny
    2śn: jogurt naturalny 180g i owoc
    O: 3ł.kaszy, kalafior i kurczak(podudzie) pieczone w rękawie
    P: bułka z ziarnami z 1 łyżeczką masła orzechowego i pół banana
    K: bułka ciabata z sałątą, wędliną i pół ogórka gruntowego
    Dodam, że prace mam w ruchu i potrzebuje energii:) a w domu małe dziecko i też ciągle w biegu:) a wieczorem jak cisza w domu to jeszcze godzinkę ćwiczę::)
    jest możliwośc że kg polecą w dół przy takim odzywianiu??? zależy mi tylko lub aż na 5kg:)
    karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do II śniadania dodaj jakiś węglowodan np. granolę
      reszta ok.

      Usuń
  17. Małgosiu mam pytanie, kolejne z wielu:) Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jakiś czas temu pytałam o zapotrzebowanie dla mojej mamy, napisałaś wtedy, żeby pila mleko sojowe. Czy to chodzi o taki napój sojowy z biedronki? Co czas robimy sobie koktajl z awokado na bazie tego napoju. Ale moja siostra zakazała mamie picia tych napojów bo maja długie składy oraz dlatego, ze soja jest tak bardzo zmodyfikowana, ze aż szkodliwa. Proszę, napisz mi coś na ten temat, bo się pogubiłam.
    Mam też prośbę, chyba nie ja jedna, proszę o jakiś szerszy artykuł jak zacząć wprowadzać zdrowy jadłospis dla siedmiolatka, czyli dziecka w wieku wczesnoszkolnym, który nie lubi prawie nic, codziennie jadlby tylko słodycze, a na śniadanie obiad i kolacje kolorowe płatki na mleku. Ja wiem, ze na blogu jest mnóstwo przepisów i inspiracji, ale chodzi o to, zebys nam napisała kilka zdań jak takie wprowadzanie ma wyglądać, chodzi bardziej o sferę praktyczną i psychiczną:) Dodam tylko tyle, ze często jest tak, ze małe dziecko je wszystko, a z wiekiem coraz mniej zaczyna mu smakować i je np tylko naleśniki reszta posiłków to walka, wiec "specjaliści" mówią smaż te naleśniki co ci szkodzi smażyć je codziennie jestes matką to możesz. To taki przykład, ale jak dziecko je x czasu to co chce to jak później to zmienić? Mój syn np nie zje większości posiłków nawet z tego bloga, z góry zakłada, ze to jest niedobre i nijak nie mozna go przekonać. Czasami zje kawałeczek po godzinnych prosbach i grozbach. Ja sama wiem, ze on nie dostaje wszystkich składników jakich powinien dostarczać z jedzeniem, a przecież rośnie, uczy się. Sama widzisz Małgosiu co dzieci jedzą na przerwach w szkole. Długi temat:)
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie widziałam składu tego mleka z biedronki więc ciężko mi powiedzieć,
      mleko sojowe to to samo co napój sojowy ale trzeba czytać skład,
      ja polecam to bio z rossmana,
      soja dla kobiet w okresie menopauzy jest bardzo ważna ponieważ zawiera naturalne fitohormony, wiele tabletek ma w składzie wyciągi z soi,
      post o jedzeniu dla dzieci będzie

      Usuń
    2. Wielkie dzięki, czekam na post z niecierpliwością!
      Przypomniało mi się jak pisałaś o wiejskim sklepie, ze ludzie nie są świadomi co powinni jeść i co jedzą. Ja bardzo zmieniam myślenie od kiedy Cię czytam. Gorzej, ze u dziecka nie da się racjonalnie wytłumaczyć.:)

      Usuń
  18. Gosiu jeśli jem śniadanie o 6 a ćwiczę o 7 to mogę potreningowego banana(zazwyczaj go jem) zjeść po treningu czy muszę przeczekać jeszcze godzinę aż minie 3-4 od śniadania? Bo to juz bedzie jako przekąska

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu, jeśli znajdziesz chwilę ( wiem że nawał pracy0 to bardzo proszę napisz jakie jest Twoje zdanie na temat spiruliny. czy przy zdrowym jedzeniu powinno się ja włączyć do diety? czy na zasadzie kuracji, jeśli tak to jaki okres. Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmmm-zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym-uwielbiam w jesienne dni:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. przed wlozoniem do garnka polecam najpierw upieczenie dyni w piekarniku (ok. 180st az zmieknie). To nada zupie jeszcze wspanialszego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  22. Moj maż i moja 7 latka wchłoneła 400 ml tego kremu. przy okazji zrobilysmy juz dynie na halloween :)

    Dzieki za super przepis, czy można zamrozić ten krem ??? jednak 3 litry na 2 osoby to za duzo, a szkoda mi zeby sie zmarnowalo :) Ja nie moge tego jesc a szkoda, bo smak niesamowity i sycaca i rozgrzewająca :) Idealna jesienna :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie wczoraj robiłam podobny krem ale z dodatkiem słodkich ziemniaków... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Małgosiu, jakiej pojemności dodajesz puszkę mleka kokosowego?
    Właśnie gotuję zupkę z Twojego przepisu i mam mniejsze puszki mleczka.
    Nie miałam ziemniaków w domu (a ogarnęło mnie lenistwo ciążowe aby iść do sklepu), więc je sobie podarowałam, za to zamierzam posypać gotowy krem grzankami ziołowymi-mam nadzieję, że to nie zaburzy Twojego smaku ;-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten krem jest przepyszny. Dzięki Tobie przekonałam sie do kremòw.

    OdpowiedzUsuń
  26. Bedzie sie tu nadawala butternut squash ? Zamiast dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj używam butternut. Według mnie jest to najsłodszy rodzaj dyni ☺

      Usuń
  27. A czy można wykorzystać mrożoną dynię? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Twoj post Gosiu na facebooku podsunal mi pomysl na jutrzejrzy posilek :) tym bardziej ze sama dzis sobie ukrecilam swieze mleko kokosowe :) tylko mam pytanie, w przepisie jest puszka, a ile ta puszka ma ml? i co myslisz o robieniu wlasnorecznie mleczka z wiórkow kokosowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam.
      Na pewno będzie zdecydowanie mniej tłuste od kupnego.

      Usuń
  29. Czy można dodać świeży imbur? Jeśli tak to ile i czy starty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można świeży i koniecznie starty. Ilość w zależności od tego jak wyrazistą w smaku zupę lubisz. Ja daję sporo ;)

      Usuń
  30. Ugotowałam ją dzisiaj po raz n-ty. Ubóstwem tą zupkę. Wychodzi wielki garnek, więc dwa dni obiad z głowy. Dziękuję za genialne przepisy!

    OdpowiedzUsuń