sobota, 4 października 2014

Wegetariańskie roladki z grillowanego bakłażana z pastą migdałową




Doskonałe na przystawkę, przekąskę oraz do zabrania do pracy. Dla miłośników bakłażana i migdałów do których ja się zaliczam, prawdziwa gratka.
Roladki z grillowanego bakłażana z pastą migdałową. Danie wegetariańskie i wegańskie. Zero mięsa, mnóstwo kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, wapnia, potasu, magnezu i tryptofanu, aminokwasu działającego przeciwdepresyjnie. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, co oznacza że pobudza organizm do jej wytwarzania, a serotonina zwana jest hormonem szczęścia.
Roladki robi się błyskawicznie. Z przepisu wychodzi 7 sztuk więc biorąc do pracy starczy na dwa razy, jako przekąska na imprezkę ilościowo według uznania.  
Po zrobieniu trzeba odstawić na 2-3 godziny aby smaki się "przegryzły".


Kaloryczność:
Jedna roladka o wadze ok. 64 g ma ok. 108 kcal 

Składniki na 7 sztuk:

* jeden średni bakłażan (ok. 364 g) 
* 100 g migdałów
* 2 łyżki oliwy z oliwek 
* pół łyżeczki curry
* 1/3 łyżeczki imbiru
* pół małego ząbka czosnku 
* sól


1. Bakłażana kroimy w cienkie paski. Grillujemy na patelni grillowej (lub zwykłem teflonowej) bez dodatku tłuszczu. Solimy do smaku. 
2. Migdały blendujemy lub kupujemy już gotowe zmielone. 
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy migdały, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Smażymy na minimalnym ogniu, często mieszając ok. 1 minutę aż smaki się połączą pod wpływem ciepła. 
4. Przygotowaną pastę rozsmarowujemy na bakłażanie zostawiając na końcu każdego paska ok. 2 cm margines. Zawijamy w roladkę. 


27 komentarzy:

  1. O matko, wyglądają smaczniusio i jakie tempo w wykonaniu - dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu czy patelnia grillowa oprócz pozostawiania fajnego wzoru na potrawach pełni jakąś dodatkową funkcję od zwykłej patelni?
    I pytanie z innej beczki - czy można pić czarną herbatę do posiłku? Byłoby super, gdybyś wstawiła kiedyś taki konkretny post o łączeniu posiłków z radami typu jak w poście wielkanocnym, że słodycze 2 godziny po posiłku wysokobiałkowym czy, że owoce powinno się jeść z otrębami itd.. ;)
    super, że jesteś! dzięki Twoim radom mam już 5kg za sobą! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie tylko wzór, w zasadzie zwykła teflonowa sprawdzi się tak samo,
      czarną herbatę do posiłku odradzam bo utrudnia wchłanianie żelaza,
      GRATULUJĘ UTRATY WAGI !

      Usuń
    2. Zastanawiam się nad wyborem patelni grillowej ale wpadł mi w ręce artykuł o grillach elektrycznych. Małgosiu jakie jest Twoje zdanie w tym temacie?

      Usuń
  3. Małgosiu, już kiedyś pytałam ale nie pamiętam pod którym postem, teraz nie mogę znaleźć :(
    Co myślisz na temat kuchenki mikrofalowej? Czy niszczy ona jakieś składniki odżywcze? Czy są produkty, których nie powinno się w niej odgrzewać? Czy można odgrzewać w niej posiłki dla dzieci? Czy Twój Multicooker działa podobnie czy to zupełnie co innego? Będę wdzięczna za odpowiedź! Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. multicooker jest świetny do podgrzewania, no i nie ma tam fal żadnych,
      mikrofalę dla dzieci odradzam, dla dorosłych jako podgrzanie jednego posiłku np. w pracy ujdzie ale też nie codziennie,

      Usuń
  4. Muszę zrobić, wygląda pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli na patelnię grillową można nie dodawać tłuszczu? Jedzenie nie będzie wtedy przywierało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie dodaję zarówno jak smażę mięso jak i warzywa

      Usuń
  6. Gosiu powiedz prosze kiedy bedzie mozna zamowic u Ciebie indywidualna diete.? czekam na ten momenr z wielka niecierpliwoscia-:)))!!!przede wszystkim chcialabym "odzyskac" miesiaczke i zrzucic ze 3 kg przy czy. mam nietolerncje pokarmowa na sporo produktow i licze na Twoja pomoc:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. planowo startuję 13 października - na blogu pojawi się zakładka i wszystkie niezbędne informacje co i jak

      Usuń
  7. Witaj Gosiu.. Powiedz mi, czy mogę znaleźć te 'stare' jadłospisy? :) Tam była kaloryczność chyba na 1800, co? Szukam, klikam i nie mogę tego znaleźć.. Justyna

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakochana w baklazanie z kasza kuskus tego chyba tez sprobuje !! Wogole to uwielbiam Twoje przepisy... i JADLOSPISY ktore czesto sa inspiracja gdy tworze swoj w moim guscie smakowym i rozlozone na moze mozliwosci czasu wolnego :)
    ps czesto probuje przepisow z Twojego bloga i wymieniamy sie z kolezanka ktora czesto tez robi z Twojego bloga :)
    Dziekuje ze tu jestes robisz to co robisz i ze robisz to dla nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy te roladki będą dobre na kolację czy lepiej w ciągu dnia jako przekąska?

    OdpowiedzUsuń
  10. A migdały mają być w skórce czy blanszowane?

    OdpowiedzUsuń
  11. Maglosiu, w przepisie jest, ze ma wyjsc pasta, mi wyszedl proszek. Jaka powinna byc konsystencja tej pasty? Bardzo mazista?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi również wyszedł proszek :( w jaki sposób otrzymać konsystencję pasty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na koniec dodałam trochę oliwy i utarlam blenderem.

      Usuń