czwartek, 20 listopada 2014

Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem, wanilią i cynamonem




Fantastyczna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Mi osobiście bardziej smakuje na zimno, jak trochę postoi i wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą. Świetnie sprawdzi się jako przekąska do zabrania do pracy. Można ją przygotować dzień wcześniej wieczorem i rano razem z kokilką zapakować do lunch boxa.
Kaszę ugotowałam na wodzie, ale równie dobrze można ją ugotować na mleku roślinnym lub zwykłym.
Zapieczona z miodem lub ksylitolem będzie stanowiła fajny deser.  
Szczególnie polecam tę potrawę osobom na diecie lekkostrawnej, oraz dzieciom ponieważ kasza jaglana ma działanie odśluzowujące, przeciwwirusowe i zmniejszające stany zapalne błon śluzowych. Świetna w profilaktyce przeziębień w okresie jesienno - zimowym.
To jedyna kasza która ma działanie odkwaszajace, ma także dużo białka, żelaza i witamin z grupy B. Nawiązując do wczorajszego posta o oleju i siemieniu lnianym  polecam ją wrzodowcom leczącym się naparem z siemienia w celu uzupełnienia witamin z grupy B.


 Kaloryczność:
Jedna porcja o wadze ok. 248 g ma ok. 274 kcal 


Składniki na 3 porcje:

* szklanka kaszy jaglanej
* 3 jabłka 
* 2 szklanki wody
* cała laska wanilii lub kilka kropel naturalnego aromatu waniliowego
* cynamon 
* sól 

1. Kaszę dokładnie przepłukać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Zalać 2 szklankami wody i delikatnie posolić.Gotować na bardzo małym ogniu.
2. Jak kasza wchłonie cały płyn dodać drobniutko pokrojone jabłka (można je zmielić w malakserze na mus), przykryć mokrą płócienną ściereczką (tak jak się robi ryż do sushi) i odstawić na 15 minut.
3. Po tym czasie wymieszać, dodać wanilię i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek.

4. Zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni. W wersji deserowej można posypać ksylitolem lub polać miodem.

71 komentarzy:

  1. Mniam, dzisiaj zrobię na deser. Czy przy insulinooporności to odpowiedni de
    Pozdrawiam. Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ponieważ błonnik z kaszy jaglanej spowolni wchłanianie cukru z jabłka

      Usuń
  2. miało być deser a nie "de"

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie patrzę na zegarek. Gotując kaszę bierzemy zawsze dwa razy więcej wody niż kaszy. Jak kasza wciągnie wodę znaczy że trzeba ją wyłączyć. Tak mierzę czas.

      Usuń
  4. Hej Gosiu, spróbuj ugotować kaszę na soku jabłkowym. Pychotka, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię jutro na śniadanie, ale dodam od siebie jeszcze kilka orzechów włoskich (jako posypka), bo uważam, że świetnie pasują do jabłka.
    Piszesz Gosiu o naturalnym aromacie waniliowym - muszę poszukać tego w internecie, bo w sklepie stacjonarnym na pewno nie znajdę. Ostatnio szukałam niesiarkowanych wiórków kokosowych i niestety, takiego produktu w moim mieście nie ma. W ogóle odkąd czytam składy na opakowaniach, zakupy wydłużyły się, ale to nieważne. Najbardziej mnie przeraża ilość śmieci, zapychaczy i chemii, jaką zjadamy w produktach. Koleżanka w ciąży (o zgrozo) zajadała się wczoraj w pracy pulpecikami ze słoika, w których było 8% mięsa - w zasadzie nie mięsa, tylko momu. Z ciekawości zerknęłam na etykietę. Niestety, nie widziała w tym nic zdrożnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak:( Ja nie jestem w ciąży i takich cudów nie tykam. Wciaż przerażajaca jest świadomośc ludzi na temat odżywiania. Ja znam taką jedną, która codziennie wypija ok. 1-1,5 l coca-coli, bo jak twierdzi "lubi", a moje próby uświadomienia jej jaką krzywdę sobie wyrządza zupełnie do niej nie trafiają.

      Usuń
    2. Taki aromat waniliowy można zrobić samemu, wystarczy przeciętą laskę wanilii wrzucić do pół szklanki wódki albo spirytusu i zostawić. Po kilku tygodniach powstaje fajny dodatek np.do ciast:)

      Usuń
  6. Pije dziennie 3 herbaty: zielona, czerwona i miete. Po 1, 2 sniadaniu i kolacji. Czy to jest wazne kiedy i jaka powinnam spozywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne żeby nie pić czarnej, czerwonej i zielonej do posiłku bo utrudniają wchłanianie żelaza.

      Usuń
    2. ojej to co pić do posiłków? ja zazwyczaj popijam posiłki herbatą czarną lub zieloną, jakoś nie wyobrażam sobie popijać jedzenie wodą.

      Usuń
    3. herbatę owocową lub ziołową - wybór jest ogromny

      Usuń
    4. Gosiu, a może post o herbatach, jakie, kiedy, ile? :)

      Usuń
    5. Do posiłków nie powinno się pić ,ponieważ ślina zawiera enzymy które wspomagają trawienie pokarmu już w jamie ustnej . Jak popijamy jedzenie to nie ma szans wymieszać się z tymi enzymami .

      Usuń
    6. To tak nie działa ;)
      W jamie ustnej trawione są tylko węglowodany. Nigdy nie jest tak że razem z kanapką pijesz wodę jednocześnie i w jamie ustnej masz zupę ;) Nie jest tak że gryziesz chleb i od razu łyk wody do niepogryzionego chleba ;) Najpierw robi się gryza kanapki, żuje, a potem popija. Amylaza ślinowa doskonale sobie poradzi z pokarmem w czasie żucia.

      Usuń
  7. Co jesc na kolacje jesli nie chce jesc owocow, salatek ani zup kremow? Posilki na reszte dnia zawsze wymysle, ale z kolacja jest zawsze problem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolacja to wyzwanie. Wszyscy wszędzie trąbią o śniadaniach. Jakie sa istotne oraz co na nie jeść. Kolacja traktowana jest po macoszemu. A szkoda, bo to bardzo ważny posiłek. Na śniadanie jak zaszalejmy to przecież mamy cały dzień, aby to zgubić. Z kolacja jest zdecydowanie gorzej. Błędy od razu zauważymy w biodrach:(

      Usuń
  8. Małgosiu,

    Poradź proszę jak ugotować kaszę jaglaną w zwykłym garnku lub Thermomixie, aby nie zrobiła się paćka?
    Zauważyłam też, że szybko usycha kasza...

    Pozdrawiam i dziękuję,
    Ania Sankowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealna wychodzi w multicookerze, termomixa nie posiadam. W zwykłym garnku też wychodzi super. Pamiętaj 2 x więcej wody niż kaszy.

      Usuń
    2. Aby zgotować kaszę na sypko (obojętnie jaką) wystarczy pogotować ją jakieś 10 minut (proporcje kaszy do wody pozostają niezmienione), po czym wyłączyć gaz i poczekać, aż woda wchłonie się, czy jakikolwiek płyn, w którym gotujesz kaszę.
      Miłego dnia.
      Aga P.

      Usuń
  9. Robię kaszę jaglaną z jabłkiem, miodem, cynamonem i żurawiną, ale jeszcze nigdy jej nie zapiekałam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam pytanie odnośnie wanilii. Kroisz laskę na drobne kawałki, dodajesz same nasionka czy jeszcze inaczej?
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak zostanie Ci laska "ogołocona" z nasionek, to pokrój ją na większe kawałki i włóż do słoiczka z cukrem (białym lub brązowym). Po 2-3 tygodniach będziesz miała własnej roboty cukier waniliowy (a nie sztuczny wanilinowy ze sklepu). Smak niepowtarzalny.
      Miłego dnia
      Aga P.

      Usuń
  11. Hej Małgosiu.Jestem na Twoim jadłospisie od środy 12 listopada i dzis stanęłam na wagę juz schudlam 2kg.Dania które proponujesz są bardzo smaczne i nie chodzę glodna.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu mam pytanie nie na temat. powiedz czy na blogu pojawi sie jakis cykl z potrawami świątecznymi? łoby super bo uwielbiam Twoje przepisy i Twojego bloga. Gratulacje i dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy z niecierpliwoscia zeby moc sie z nimi zapoznac chwile przed.... :)

      Usuń
  13. Witam ;) Czy można zastąpić foremki zwykłą blaszką do pieczenia ciast? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy kasza jaglana dodana do zup warzywnych nie traci swoich wlasciwosi? Pytam, gdyz moja 17 miesieczna coreczka, je kasze jaglana tylko w zupie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to super :-) Bardzo dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
  15. Moje codzienne sniadanie.
    4 lyzki jaglanej, jogurt naturalny, orzechy, siemie lniane, banan.
    polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo pyszne. Gosiu, co to jest ekologiczny olej palmowy? W wielu gotowych produktach wystepuje, czy tski tluszcz w ogole moze byc zdrowy albo przynajmniej nieszkodliwy? Dziekuje za Twoj blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekologiczny olej palmowy to to samo co ekologiczny smalec ze świnki która żyje eko ;)

      Usuń
    2. Haha-okazuje sie ze wszystko mozna zrobic bio, nawet najeieksze smieci:). Dziekuje zs odpiwiedz. Malgosiu, ty jesz zdrowo wiec tez jestes eko:)

      Usuń
  17. Pani Małgosiu, czy można czasami zrobić owsiankę albo kasze jaglaną na kolacje? Jeśli tak, to co co wtedy najlepiej do niej dodać? (rano sa to owoce a wieczorem już nie bardzo bym chciała z takimi dodatkami:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie odnośnie gotowania samej kaszy jaglanej. Na opakowaniu również polecają przepłukanie jej zimną, a następnie gorącą wodą - podobno w celu zniesienia goryczki. Ja ugotowałam ją wczoraj bez opłukiwania i wyszła bardzo smaczna, wcale nie gorzka. Przepłukiwanie jej służy tylko w tym celu, czy płucze się kaszę przed gotowaniem również z jakiegoś innego powodu?? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja płuczę każdą kaszę aby wypłukać ewentualne zanieczyszczenia.

      Usuń
  19. Pyszności! Właśnie się zastanawiałam, co zrobić z wanilią i już mam odpowiedź :) A cynamon dodajemy razem z wanilią przed zapieczeniem kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy płatki jaglane (mam błyskawiczne, ale jeszcze nie próbowałam :p ) należy przepłukać tak jak i kaszę bo w przeciwnym razie będą miały gorzki posmak?


    PS mój brzuszek się cieszy dzięki Twoim smacznym przepisom! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię kaszę jaglaną właśnie w takim wydaniu, z resztą sprawdza się świetnie w każdym daniu!

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam już kilka podejść do kaszy jaglanej, próbowałam ją płukać, namaczać ale i tak za każdym razem wychodzi strasznie gorzka. Znasz może jakiś sposób na pozbycie się tej goryczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaka to kasza ? jakiej firmy ?
      moja koleżanka wcale nie płucze i kiedyś u niej jadłam i kasza była super, dziewczyny też m pisały że nie płuczą,
      ja płuczę najpierw zimną a potem gorąca wodą.

      Usuń
  23. spróbowałam jaglanki raz, w Polsce, i była gorzka. Przywiozłam do domu, żeby dać drugą szansę, i wyszła OK. Teraz dziecia muszę zachęcić, bo on się bawi klockami zawsze na marmurowej podłodze, i zimny jest jak lód może ciepłe śniadanie pomoże...

    OdpowiedzUsuń
  24. A ile kalorii będzie miała porcja, jeśli kaszę ugotujemy na mleku?

    PS. Risotto z dynią i cynamonem świetne, dziś robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dobrze przemycić do tego naturalnego lekarstwa olej lniany- polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja polecam kaszę najpierw uprażyć na suchej patelni, a później przepłukać wodą i dopiero wtedy zacząć gotować. Odkąd przeczytałam o tym sposobie, nie mam już problemu z goryczką :)

    OdpowiedzUsuń
  27. a jabłko tarte na dużych oczkach może być? - (będzie szybciej niż krojenie) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu, czy podana ilość kaszy to surowy produkt czy po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  29. ..a skąd są foremki do zapiekania..? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam je do koleżanki ale to już chyba z rok temu albo dalej.

      Usuń
  30. Czy można to zjeść na kolacje czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń
  31. Zazwyczaj kaszę przez 3 minuty przyprażyć, aż zacznęczuć zapach orzechów. Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci. Na słodko z mlekiem kokosowym i daktylami, czy przyrządzoną w parowarze piętrowym (z philipiaka) z piersią kurczaka i warzywami. Jestem uzależniona od kasz.

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam tą zapiekankę :) na wierzch kładę łyżkę gęstego jogurtu greckiego :) pychotka !!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Podpinam pytanie odnośnie jabłek pod tym artykułem. Gosiu karmię piersią już prawie rok i przez cały czas "walczę " z wilczym apetytem. Staram się jeść co 3 godziny, ale niestety i tak czuję często głód. Między posiłkami jem jabłka... Niekiedy pewnie cztery dziennie. Jak sobie radzić z tym apetytem i czy jabłka w takiej ilości nadal są zdrową przekąską? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka są zawsze zdrową przekąską. Jeśli karmisz, potrzebujesz energii i lepiej ją wziąć z jabłka niż z kanapki.

      Usuń