środa, 12 listopada 2014

Kieszonkowa jabłkowo - gruszkowa owsianka





Kieszonkowa owsianka. Przygotowana z samych płatków z owocami. Bez mąki.
Doskonała przekąska do zabrania ze sobą do pracy. Sprawdzi się jako element dziecięcego lunch boxa lub węglowodanowy posiłek bezpośrednio po treningu.
W składzie płatki owsiane, jaglane, jajko, miód i owoce.
Bezglutenowcy zamiast płatków owsianych mogą dodać płatki amarantusowe, lub podwójną porcję jaglanych.W sprzedaży są także bezglutenowe płatki owsiane.
Ciasteczka można włączyć do codziennego menu na wiele sposobów. Polecam zestawić z jogurtem, koktajlem, sałatką owocową lub jako sos w razie nagłego napadu głodu.
Można dosypać mielonych migdałów, orzechów lub suszonej żurawiny.   
Aby zrobić idealnie równe krążki polecam zakup obręczy kuchennych. Mi sprawdzają się w kuchni w wielu sytuacjach.

Kaloryczność:
Jeden krążek o wadze ok. 65 g ma ok. 147 kcal

Składniki na 16 sztuk :

* 2 szklanki płatków owsianych
* 2 szklanki płatków jaglanych
* 2 jajka
* 3 łyżki płynnego miodu
* średnie jabłko
* średnia dojrzała gruszka

1. Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, miksujemy w malakserze na mus.


2. W miseczce umieszczamy płatki. Miód ucieramy z jajkami.
3. Do płatków dodajemy masę miodowo - jajeczną i mus owocowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, uklepujemy i odstawiamy na 10 minut, aby płatki nasiąknęły wilgocią.

4. Formujemy ciasteczka. Ja użyłam kuchennych obręczy, dzięki czemu ciasteczka są w miarę równe.



5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 25 - 30 minut (z termoobiegiem). Czas pieczenia zależy od grubości krążków.





132 komentarze:

  1. Mam pytanie odnośnie płatków jaglanych (niestety, z rzędu tych banalnych): Kupiłam niedawno płatki jaglane po raz pierwszy, nie ma na nich informacji czy są to płatki błyskawiczne. Jest za to napisane, że wystarczy gotować 3 minuty lub zalać jogurtem i jeść na surowo. Czy to oznacza, że są to płatki rafinowane ?
    Przepis jak zwykle świetny, ostatnio odstawiłam owsiankę, gdyż okryłam, że to mleko jest winowajcą moich dolegliwości brzucha więc z pewnością wypróbuję kieszonkową owsiankę bez mleka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są błyskawiczne. Po prostu jest inna technologia produkcji.

      Usuń
    2. Czy płatki owsiane moznaby zmielic zanim wymieszamy z samą do ciastek? Byłyby lepsze do gryzienia dla dzieciakow wydaje mi sie.

      Usuń
  2. Świetny przepis! Można takie "ciacho" zabrać ze sobą jako drugie śniadanie :)
    A takie obręcze kuchenne to można kupić stacjonarnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popytaj w sklepach z gospodarstwem domowym.

      Usuń
    2. ostatecznie można zrobić z puszki po konserwie, wycinając dno.:)

      Usuń
    3. Ja uzylam foremek do pierniczkow. :) mamy rozne ksztalty

      Usuń
  3. Ależ to smakowicie wygląda ;) Czy taką owsiankę osoba na diecie lekkostrawnej może zjeść?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, kolejne pyszne ciasteczka, super. Czy można zamiast miodu dać coś mniej kalorycznego (syrop z agawy, Stevie...)?. W wczoraj zrobiłam ciasteczka w mikrofali, do 2 jajek dodałam trochę mixu otręby, amarantusa ,agawę i startą dynię piekłam 5-6 min. Wyszły ok. Pozdro.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł , tylko gdzie można kupić płatki jaglane , jeszcze się z takimi nie spotkałam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Biedronce były, a może i nadal są, trzeba popatrzeć.

      Usuń
    2. widziałam w Kauflandzie i (chyba) w Auchan.

      Usuń
    3. A w Almie by były?

      Usuń
    4. Widziałam w L'eclercu (z resztą mają chyba wszystkie rodzaje płatków)

      Usuń
    5. U mnie jest tylko biedronka stokrotka i tesco i w grudniu lidl będzie dlatego pytałam bo nie mogę kupić ale w sobotę pojedziemy do Auchan to kupię bo już po nocy mi się śnią :-D

      Usuń
  6. Czy można zamiast gruszki dać więcej jabłek? I gdzie można kupić takie obręcze?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, szczególnie podoba mi się zastosowanie kaszy jaglanej - jedna z najzdrowszych.
    Mam jedną wątpliwość, kasza jaglana ma charakterystyczny gorzki posmak, można go zmniejszyć np. przez jej kilkukrotne wyplukanie przed ugotowaniem. Natomiast jak to osiągnąć przy używaniu płatków jaglanych (nigdy ich nie próbowałem)? Czy w gotowych ciasteczkach pojawia się smak goryczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma kaszy jaglanej. Są płatki jaglane.

      Usuń
    2. Raz trafiłam na płatki jaglane które były rzeczywiście gorzkie, ale od tamtej pory kupuję innej firmy i nie zdarzyło się żeby było czuć goryczkę.
      Emi

      Usuń
  8. Co to za fajna foremka do ciasteczek?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jesteś genialna! Po powrocie do domu zabieram się za pieczenie krążków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sprobuje w ten weekend w wersji bezglutenowe, bo mój maly cyliaklik potrzebuje juz zmiany w snakach.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, kiedy można się spodziewać odpowiedzi w sprawie diety? wysłałam maila ze zgłoszeniem dwa dni temu- wiem, że pewnie masz nawał pracy, chciałabym wiedzieć tak orientacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No coś Ty - jestem na bieżąco z formularzami. Napisz mi na qchenneinspiracje@gmail.com z jakiego maila wysłałaś

      Usuń
    2. Ok, dzieki za odpowiedź

      Usuń
  12. No to dzis będą na przekąskę. Tylko czy mogę pominąć płatki jaglane jeśli ich nie dostanę? Lub zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
  13. Chciałabym od razu wziąć się za, robienie tych ciasteczek, jednak w żadnym sklepie na mojej wsi nie ma parków jaglanych. Czy zamiast tego mogłabym użyć płatków ryżowych?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile sztuk wychodzi z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  15. A dlaczego piszesz, że węglowodany dają radę po treningu? Ja raczej spotkalam się z opinią, że powinien to być pełnowartościowy posiłek, lub ewentualnie bardziej białkowy przy budowie mięśni. Węglowodany to chyba raczej przed treningiem jako paliwo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy trener personalny potwierdzi Ci że aby w pełni wykorzystać wysiłek treningowy należy bezpośrednio po treningu zjeść węglowodany a do 30 minut białko.
      Jak pójdziesz do klubu gdzie trenują profesjonaliści to zobaczysz że jeszcze w szatni zjadają banana ;)

      Usuń
    2. Z tego co praktykowałam sama ćwicząc i ze słyszenia na siłowni to do 30 min. koniecznie węglowodany i w ciągu godziny od skończenia treningu posiłek białkowo-węglowodanowy.

      Usuń
    3. A jak ćwiczę późno wieczorem (z braku czasu wcześnie), tj. ok 21-22 i tak z godzinkę, to nie bardzo chcę jeść cokolwiek na noc, przed spaniem.
      Czy nie jedząc nic mój trening jest skuteczny? na zrzucenie wagi...

      Usuń
  16. Czy płatki jaglane są przeciwwskazane tak jak kasza jaglana w ch. Haschimoto?
    Jeszcze jedno pytanie. Małgosiu, co należy szczególnie zwiększyć w diecie 5-letniego dziecka które intensywnie rośnie. Narzeka nawet na ból kości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim dziecko powinien zobaczyć lekarz. Zwiększ ilość wapnia, w postaci nabiału,migdałów, zielonych warzyw.
      Jeśli zaś chodzi o płatki jaglane przy hashimoto to tak samo jak z kaszą. 2 razy w tygodniu niedużą ilość można.

      Usuń
  17. Świetny przepis. Dzięki. Mam jeszcze pytanie odnośnie Twojej tortilli. Robiłam ostatnio z mąki żytniej, ciasto wyszło sprężyste wprost idealne. Ale po usmażeniu tortille były twarde i się łamały. Pęcherzyki też się nie pojawiły. Co mogłam zrobić źle Małgosiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przypuszczam że za długo trzymałaś na patelni

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź, dzisiaj drugie podejście :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  18. Gosiu nie mam płatków jaglanych, a chciałabym zrobić owsiankę, czy można zamiast nich dodać więcej płatków owsianych?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy można je upiec w foremkach silikonowych jak na muffinki? Chciałam jeszcze zapytac, czy można dosypać amarantusa, albo popping z amarantusa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam ale myślę że wyjdą,
      amarantusa też możesz dosypać ale gotowanego

      Usuń
    2. jesteś NAJLEPSZA!

      Usuń
  20. witam! Małgosiu, czy przy diecie cukrzycowej można taką owsiankę zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  21. obręcze są do kupienia w każdym sklepie/dziale z gospodarstwem domowym, ja swoje kupiłam akurat w black red white, http://www.dekoracje.brw.com.pl/kuchnia/akcesoria-kuchenne/4297,forma-pierscien.html używam ich do formowania sałatek warstwowym (malutkich), ziemniaków, ryżu do obiadu...super wygląda :) teściowa wniebowzięta ;p

    OdpowiedzUsuń
  22. super! dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialne w swojej prostocie i zapewne przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mozna zastapic pkatki jaglane kasza jaglana lub manna?
    Jak dlugo mozna przechowywac. ostatnio na ciasteczkach owsianych z jablkamipo 2 dniach pojawila sie plesn :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak długi czas takie "ciasteczka"mozna przechowywac?

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu, a co sądzisz o spożywaniu chromu na pohamowanie chęci na słodycze??? I jak oszukać swój organizm, kiedy po posiłku (zwł. po obiedzie) domaga się od razu i natychmiast czegoś słodkiego na dokładkę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zaszkodzi ;)
      Jak oszukać ? Nie dawać ! Nie mieć w domu to kusić nie będzie ;)

      Usuń
  27. Ciasteczka juz sie"robia"..jak dzieciaki zobaczyly na zdjeciu nie bylo wyjscia����

    OdpowiedzUsuń
  28. O matko jakie to dobre!!! Nie wiem, czy dotrwaja do jutra! Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dobry pomysł na przekąskę, która doda energii na treningu. Opcjonalnie coś na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu a kiedy cos dla "grzybiarzy"??czyli tych z grzybicami??

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu, proszę o radę co mogę podjeść około godz. 22 bo codziennie walcze ze sobą i czuję się głodna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie powinnaś zjeść bardziej obfitą kolację ok. 20 aby nie jeść już o 22

      Usuń
    2. dziękuje :)

      Usuń
  32. mam 19 lat.. schudłam z 55kg do 42.. przy wzroście 163 cm, od stycznia do teraz... aktywność fizyczna na początku,druga połowa roku bez aktywności + dieta oczywiście, choć wydaje mi się, że nie jem mało.. czuję się teraz okropnie, wyglądam jak anorektyczka,wystają mi żyły, chciałabym przytyć... do tych 48-50 kg, żeby wyglądać jak człowiek. nie wiem jednak jak wepchnąć w siebie więcej jedzenia,napiszę, co dzisiaj zjadłam, codziennie wygląda to mniej więcej podobnie:
    9 siemie lniane- kleik + 4 łyżki jaglanej + duże jabłko + łyżka nerkowców + łyżka pestek dyni
    11 marwit sok
    12 jog naturalny 200g + łyżka orzechów włoskich + banan + 3 łyżki otrębów
    16 ziemniaki ze 150 g +duża pierś z kurczaka + brokuły
    20 leczo cała miska + kurczak udko + 100g twarogu
    22 kakao gorzkie + szklanka mleka...

    jak widać nie jest to mało jedzenia i około 2000 kcal z tego wychodzi, są tłuszcze, są węglowodany, białko, więc nie wiem, dlaczego aż tak bardzo dalej chudnę,chciałabym zaprzestać temu procesowi i zacząć tyć, muszę to zrobić, bo wyglądam okropnie. nie wiem jak to zrobić, nie jestem w stanie wepchnąć w siebie więcej jedzenia, ani też jeść częściej, bo chyba nie co 2 godziny.. jem co 3-4 od roku, naprawdę regularnie... pomocy :( wiem jakie są typowe zalecenia, czyli np. więcej orzechów itp bo są kaloryczne,ale ja każdego dnia jem po łyżce siemienia, łyżce pestek dyni, łyżce włoskich i lyżce nerkowców ! to jest szok. jem normalnie skórę z kurczaka, bardzo bardzo często tłuste ryby np. makrelę łososia około 3-4 razy w tygodniu :( jestem załamana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób badania na nadczynnośc tarczycy. Niedożywiona na pewno nie jesteś.
      Jesz sporo i jadłospis jest raczej ok. Ja bym jeszcze do tego soku i 11-tej coś dodała ale reszta ok.

      Usuń
    2. Mam ten sam problem.
      Zeszłam z wagi 71 do 55 przy wzroście 169 cm.Większość udało mi się zrzucić w pół roku. Nadał chudnę,ale już nie wypada bo będę wyglądać jak cień.
      Ja jem tak (podam mój wczorajszy jadłospis) :
      9 - jajecznica z 2 kromkami chleba żytniego z dynią
      12- banan , 2 wafle ryżowe
      15- filet z kurczaka z ziemniakami i mieszanką sałat
      o 17:30 ćwiczę ok 40 min.
      19- 2 kromki chleba razowego z sałatą, pomidorem, szynką lub serem, albo jakaś sałatka

      Nie wiem czy jem wystarczającą, może dlatego dalej chudnę. Dodam, że mam niedoczynność tarczycy.
      Powiedz mi Gosiu co mam zrobić, żeby już tylko trzymać wagę. Może ograniczyć trochę aktywność fizyczną ? Boję się też, że jak zacznę jeść więcej to przytyję, to już jest w mojej głowie.

      Czekam na Twoją radę :)

      Usuń
    3. to jest jakiś chory paradoks, najpierw głupich dwóch kg nie mogłam schudnąć, a jak zaczęło lecieć, to teraz nie mogę tego zatrzymać O_O szok po prostu, wyglądam okropnie, zero piersi, pupy, widać mi wszystkie żyły, kości... anoreksyjnie wręcz, przerażająco. wszystkie wyniki mam dobre, zrobiłam badania, a mama podejrzewająca anemię bardzo się zdziwiła, gdy miałam wskaźnik prawie że maximum :) dlatego postanowiłam zapytać tutaj i plan działania będzie taki:
      1. do tej pory jadłam zazwyczaj 9-13-17-21, tak więc teraz będę jadła nie co te 4 godziny, a co 3, co da miejsce na kolejny posiłek :) tutaj takie pytanie, ja czasem naprawdę nie czuję głodu i jem tylko dlatego, że już te 4 godziny minęły i wiem, że powinnam, mimo że wcale nie chcę. to co będzie kiedy będę jadła co 3 godziny... tym bardziej, ale będę jadła mimo braku głodu, to jest jakieś rozwiązanie, ale nie wiem, czy dobre?
      2. zwiększę ilość węglodowodanów, bo właściwie to jem ich mało.
      a. śniadanie to zawsze owsianka/jaglanka z owocami i pestkami, orzechami- są węglowodany
      b. II śniadanie to serek wiejski/twaróg/jog nat.+ owoce/warzywa, więc w sumie nie ma takiego źródła węglowodanów. nie jem chleba.
      c. do obiadu standardowo źródło białka+węglowodany+ warzywa, więc tutaj są.
      d. kolacja: zawsze ryba/2x jajko w różnych postaciach/twaróg jeżeli nie był rano + warzywa. więc tu nie ma węglowodanów.
      Dlatego postanowiłam, że do b. i d. dodam węglowodany + dodatkowa przekąska w związku ze zwiększeniem częstotliwości posiłków.
      Bardzo się martwię, bo naprawdę, jem dużo, a obawiam się że nagle z kolei zacznę tyć, rozepcha się żołądek i z kolei w drugą stronę przesadzę. jakieś błędne koło... mam taki dziwny stan psychiczny, że z jednej strony wiem, że muszę koniecznie więcej jeść żeby była nadwyżka do zapotrzebowania, a potem z kolei czuję się przejedzona, objedzona, po prostu źle. wydaje mi się cały czas że jem jakieś wielkie porcje jedzenia, nie wiem czy to psychika, czy może one są małe, a dla mnie wydają się duże, nie wiem. niby nauczyłam się wszystkich zasad zdrowego odżywiania i je wprowadziłam w życie tak bardzo, że mnie aż zgubiły! zero słodyczy od roku, dosłownie, żadnych świństw ogólem mówiąc, regularnie, warzywka, owocki, owsianki i mam to moje odchudzanie teraz.... :( mogę dodac, że jakoś boję się węglowodanów, jakoś tak ich unikam podświadomie.. wszystko w mojej głowie... dam sobie takie 2 tygodnie na tę zwiększoną podaż kalorii i zobaczymy co się zacznie dziać :)

      Usuń
    4. A jaką masz kaloryczność dzienną i jakie wyszło Ci zapotrzebowanie ?
      Czy robiłaś badania w kierunku nadczynności tarczycy ?

      Usuń
    5. tak, zrobiłam i wszystkie wyniki mam dobre, nadczynność tarczycy nie jest powodem. nie mam dużej aktywności, nic nie ćwiczę, dużo siedzę nad ksiązkami całymi dniami i latam na uczelnię i nic więcej tak naprawdę.... nie mam dużego zapotrzebowania z tego co wyliczyłam, kalkuator na poteningu.pl pokazuje że jest to 1550 kcal, wzrost 163 , 19 lat, 42-43 kg i aktywność tą minimalną zaznaczyłam, bo nie ćwiczę nic :) nauka cały czas tylko tak naprawde, więc tryb siedząco-leżąco-komputerowy ;)

      Usuń
  33. Małgosiu, jaką średnicę ma Twoja obręcz kuchenna? Chciałabym ustalić kaloryczność moich krążków owsianych.

    OdpowiedzUsuń
  34. Malgosiu, ciasteczka wyszly mi bardzo gumowate i trochę bez smaku (ale to chyba przez niewielka ilosc cukru, tu akurat miodu, jak dla mnie oczywiscie :)) Moje pytanie brzmi czy one maja wlasnke takie byc, czy cos zle zrobilam? :(

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy mozna zamiast jablka i gruszki uzyc innych owocow np. banana lub samej gruszki? Jak tak to mniej wiecej w jakiej ilosci aby konsystencja byla odpowiednio zbita? :)

    OdpowiedzUsuń
  36. A czy ciasteczka powinny w srodku byc wilgotne czy chrupkie? Mi wyszly wilgotne i maz powiedzial ze zakalec mi wyszedl ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wychodzą chrupkie ale też nie powinny wyjść wilgotne.

      Usuń
  37. Małgosiu czy płatki (jaglane i owsiane) mogą być błyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń
  38. Zastanawiam się, czy można miód zastąpić stewią. Co Pani w ogóle sądzi o stewii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ale trzeba ją wcześniej skarmelizować bo musi być płynna a;e mógłby być syrop klonowy

      Usuń
    2. Używam stewii w płynie:) Przy czym zastanawiam się, co jest zdrowszą opcją.

      Usuń
  39. Małgosiu, czytam Twojego bloga codziennie. Zainspirowałaś mnie do zdrowego odżywiania i choć nie korzystam z Twoich jadłospisów to dużo czerpie z nich inspiracji:)
    Mam pytanie. Chciałam dziś zrobić te ciastka ale nie mam płynnego miodu. Jak myślisz mogę pominąć?
    Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  40. MALGOSIU CZY PLATKI JAGLANE MAJA TAKIE SAME WARTOSCI JAK KASZA JAGLANA,CZY MOZNA NIMI SPOKOJNIE JA ZASTAPIC NP.NA SNIADANIE?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwości takie same aczkolwiek kasza jaglana sama w sobie będzie miała więcej wartości bo jest produktem nieprzetworzonym

      Usuń
  41. gdzie mogę kupić płatki jaglane? Już zeszłam każdy sklep u siebie na wsi i nie mogę znaleźć. Kina

    OdpowiedzUsuń
  42. Jejku, nieźle to wygląda! :) Małgosiu, a jak z innymi owocami? Czy można zrobić zestawienie jabłko - banan na przykład?

    OdpowiedzUsuń
  43. dzisiaj kupiłam w Almie płatki jaglane i płatki jęczmienne (może się przydadzą). Niestety nie mam malaksera czy blender może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blender nie bardzo, zetrzyj po prostu na drobnej tarce

      Usuń
  44. Te ciasteczka wyszły boskie!!! Wprawdzie nie posiadam miksera, ale jakoś (dłużej i bardziej uporczywie) dałam sobie radę używając blendera ręcznego. Natomiast zamiast obręczy kuchennej użyłam strzykawki z wyjętą igłą przez co wyszły mi mniejsze i grubsze. W sprawie tych płatków jaglanych to ja kupiłam w Lewiatanie :D Tylko niestety znalazłam wyłącznie błyskawiczne płatki :(

    OdpowiedzUsuń
  45. Małgosiu cenzurujesz wpisy? pisalam kilka dni temu o tych ciasteczkach bo chyba nie do konca mi wyszly jak trzeba ale nie ma ani mojego wpisu ani odpowiedzi. mam nadzieje że to nie jest tak, że publikowane są tylko pochlebne, ewentualnie totalnie neutralne wpisy ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie cenzuruję ale wiem z maili że czasem ktoś wyśle komentarz z jakimś pytaniem a ja go nie mam. Nie wiem czemu tak jest.

      Usuń
  46. Małgosiu a można zastąpić płatki jaglane płatkami gryczanymi?

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu nie mam miodu płynnego, mam taki stały. Może być? Czy można np. zastąpić syropem z agawy? Bo ten mam.

    OdpowiedzUsuń
  48. nie mam jabłek zastanawiam się czy pomarańcze były by ok ?

    OdpowiedzUsuń
  49. ile można przechowywać takie ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
  50. Czy ktoś z Was czuje w płatkach jaglanych zapach i smak plastiku?? Dodam, że kupiłam BIO (http://www.zdrowazywnosc.lompart.pl/produkt,-10355). Próbowałam też inne i było jeszcze gorzej - na tyle, że po prostu je wyrzuciłam. Nie wiem czy coś z moim węchem i smakiem jest nie tak czy o co chodzi. Samą kaszę jaglaną wręcz uwielbiam, ale nie mogę się przekonać do płatków. Zrobiłam z nich właśnie tę "owsiankę kieszonkową" i nawet po upieczeniu czułam coś w rodzaju plastiku właśnie, jakiś sztuczny posmak.

    OdpowiedzUsuń
  51. Droga Małgosiu. Chciałabym zjeść sobie takie ciastko np na drugie śniadanie,dodałabym jeszcze do niego żurawiny. Ile mogę takich ciastek zjeść? Samych,bez niczego więcej. Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Ponieważ mam siostrzenicę uczuloną na białko jaja proszę o info, czy mogę użyć tylko żółtek jaj i będzie ok?
    PS. od pewnego czasu śledzę Pani bloga i coraz bardziej mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest uczulona tylko na białko to tak.

      Usuń
    2. dzięki wielkie za odpowiedz. Na pewno wypróbuję ten przepis. Dziś zrobiłam kuskus z warzywami, pychota:)
      Pozdrawiam
      Milena

      Usuń
  53. ile można trzymać takie krążki

    OdpowiedzUsuń
  54. Czym można zastąpić jajka? Mój synek ma nadwrażliwość na żółtko i białko.
    Ps. Małgosiu Twój blog to uczta dla oka i żołądka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZiękuję ;)
      Kochana niestety w tym przepisie nie da się zastąpić :(

      Usuń
  55. A czy jajek nie mozna zastąpic ugotowanym siemieniem lnianym, tez mają strukturę wiązącą i juz pare razy zastąpily mi jajka. Moze była to tez kwestia pozostałych składników, co pani o tym sądzi pani Małgosiu?

    OdpowiedzUsuń
  56. Gosiu czy taki krążek czy dwa można zjeść w towarzystwie szklanki mleka zamiast owsianki czy są może jakieś powody, dla których jedzenie krążków codziennie jest niewskazane?

    OdpowiedzUsuń
  57. Mam pytanie odnośnie ciastek, czy Tobie takze wyszly lekko wilgotne w srodku? Zapewne to za sprawą owoców. ja dodalam mus bio jablka-mango z Rossmanna. I niestety nie mając miodu dałam melase i pol lyzeczki ksylitolu i wyszly malo słodkie. moi synkowie 1,5 roku i 3,5 roku chyba ich nie tkną:/ Zastanawiam sie jak w obecnej suchej formie je dosłodzic?Poradzisz cos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Takie mają być.
      Już upieczonych nie dosłodzisz za bardzo. Możesz je jedynie posmarować miodem lub jakąś konfiturą.

      Usuń
  58. Ciasteczka wyszły pyszne, ale odklejanie/odrywanie/odcinanie ich od papieru do pieczenia było koszmarem. A że piekłam z 3 letnią córeczką to nawet nie mogłam sobie zakląć by rozładować frustrację z powodu tych przyklejonych ciastek. Czy można by do nich dodać trochę np oleju?

    OdpowiedzUsuń
  59. Będzie kłopot, żeby dotrwały do śniadania, bo pachną i smakują fantastycznie ;) Zrobiłam drobne modyfikacje - zmieliłam płatki (u mnie akurat mieszanka śniadaniowa) i upiekłam w papilotkach do minimufinek. Faktycznie po 15 minutach pieczenia nie chciały odchodzić od papieru, ale po dopieczeniu 5 min. z termoobiegiem już nie było problemu z wyłuskiwaniem. Dziękuję za boskie jedzenie delegacyjno-wyjazdowe!

    OdpowiedzUsuń
  60. Małgosiu! Uwielbiam Twoje przepisy, nie są skomplikowane, nie ma w nich wydziwaczonych składników, które ciężko dostać, są tanie, pyszne i nawet mój M bardzo je lubi. Gdy stosowałam się do Twoich rad, to nawet schudłam 5 kg, ale gdy przestałam jeść mięso z hodowli masowych, to niestety wróciłam do starej wagi. Niestety na kurczaka bio mogę sobie pozwolić raz na miesiąc-cena mnie dobija... ale i tak, pomimo powrotu wagi, czuję się zdrowiej niż wcześniej :) Mój M akceptuje mnie taką, jaka jestem i tylko się wkurza, jak mówię mu, że muszę schudnąć. Mówi mi, że moja waga mu nie przeszkadza, przeszkadza mu, jak płaczę, że gruba jestem :P Wyniki mam ok, do pracy (4km) w sezonie jeżdżę rowerem, a w zimie chodzę na piechotę, teraz planuję powrócić do ćwiczeń, bo wcześniej brak słońca mnie demotywował. Poczekam na koniec remontu i do dzieła:).
    Twoje ciastka planuję zrobić jako przekąska w góry, myślisz, że to wystarczy? Czy jednak wziąć ze sobą coś bardziej kalorycznego??? Boję się, żeby mi M nie zasłabł. A tak na marginesie dla wszystkich, którzy jeszcze poszukują płatków jaglanych, to są one do kupienia w Lidlu.
    Pozdrawiam Cię gorąco i życzę udanej majówki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weź jeszcze jakiś sok, owoc i czekoladę na wszelki wypadek.

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź!

      Usuń
  61. Ja robię czasami jeszcze prostsze ciasteczka - może się komuś przydadzą - są bez jajek:

    Ciastka owsiane
    szklanka płatków owsianych górskich
    2 jabłka
    stewia
    Jabłka zetrzeć na grubszej tarce, dodać do płatków, dosłodzić stewią do smaku. Dobrze wymieszać - powinna powstać klejąca się masa. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Z masy uformować ciastka - ja wykorzystałam okrągłe foremki do wykrawania - napełniałam je łyżeczką od góry masą i ugniatałam na wysokość ok 0,5 cm , podnosiłam foremkę i miałam ciasteczko (formować od razu na blaszce do pieczenia). Piec ok 30 min. aż się delikatnie zrumienią. Ciastka są wilgotne w środku.

    Jeśli dobrze policzyłam całość ma ok 550kcal (popraw mnie Małgosiu jeśli źle obliczyłam)
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń