wtorek, 25 listopada 2014

Orkiszowa waniliowa szarlotka z budyniem ! Idealna na andrzejkową słodką niedzielę





Szarlotka to ulubione ciasto moich dzieci. Z budyniem smakuje jeszcze lepiej bo wtedy mamy dwie przyjemności w jednym.
Cudownie waniliowa, pachnąca cynamonem, krucha i delikatna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Bezapelacyjnie sprawdzi się w andrzejkową, słodką niedzielę.
Pamiętajcie tylko o jednej istotnej kwestii ! Budyniu do szarlotki nie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotujemy ściśle według moich wskazówek.
I kolejna istotna kwestia ! Ciasto zalewamy gorącym budyniem, więc musimy zgrać czas leżakowania zagniecionego ciasta w lodówce, z czasem przygotowania budyniu. Budyniu nie można przygotować wcześniej i kazać mu czekać na ciasto.


 Kaloryczność:
Kawałek widoczny na zdjęciu
 o wadze ok. 100 g (dokładnie 97 g) ma ok. 300 kcal 

Składniki:

* 3 szklanki mąki orkiszowej (ja użyłam typ. 700)
* 250 g masła
* 2 jajka
* 3/4 szklanki ksylitolu, stevi lub pół szklanki cukru trzcinowego
* 1 proszek do pieczenia
* 2 budynie waniliowe
* 3 szklanki mleka
* 6 sporych jabłek
* cała laska wanilii (oczywiście mam na myśli ziarenka)
* łyżka cynamonu 
* masło i kasza manna do wysmarowania i posypania formy

1. Z mąki, proszku do pieczenia, jajek, cukru i masła zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Jabłka ścieramy na grubej tarce, mieszamy z cynamonem.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. (termoobieg). 
4. Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka dodając prawdziwą wanilię. Budyń ma być intensywnie waniliowy.
UWAGA ! Nie gotujemy budyniu według przepisu podanego na opakowaniu !
Budyń gotujemy na samym końcu, tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika. Ma być gorący !
5.  Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część odkładamy na kruszonkę. Resztę wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną formę. Na ciasto wykładamy, jabłka a następnie gorący budyń ! Na końcu wszystko przykrywamy kruszonką (schłodzone ciasto ścieramy na tarce).
6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. 


144 komentarze:

  1. Ciasto dzielimy na 4 części? z przepisu wynika, że na 2 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 4 z tym że 1/4 idzie na kruszonkę a 3/4 na spód.

      Usuń
  2. Małgosiu, a zamiast maki orkiszowej ? dla bezglutenowców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być mąka bezglutenowa ryżowa lub z amarantusa.
      W ogóle szykuję dla Was cały cykl w pierwszym tygodniu grudnia ;)

      Usuń
    2. Super , bardzo się cieszę :)

      Usuń
  3. a jaki wymiar formy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, w przepisie jest cały proszek do pieczenia? nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ;) ciasto musi udźwignąć i jabłka i budyń ;)

      Usuń
    2. A ilu gramowy ma być ten proszek? Teraz można znaleźć o różnych gramaturach. A budynie to takie na 0.5l mleka? Pozdrawiam ;)

      Usuń
    3. budynie standardowe ale nie dajesz połowy litra mleka, 2 2 budynie 3 szklanki,
      a proszku wychodzą 2 łyżeczki

      Usuń
    4. Dziękuję :)

      Usuń
  5. Czy zamiast mąki orkiszowej można użyć innej, łatwiej dostępnej? i w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość taka sama,
      może być graham, pełnoziarnista, żytnia też będzie ok

      Usuń
    2. Podepnę się pod to pytanie ;) Czy jeśli użyję mąki pełnoziarnistej orkiszowej, to coś jeszcze powinnam zmienić w przepisie? Więcej tłuszczu czy coś w tym stylu?

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności, nie odmawiam żadnej szarlotce:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy budyń slodzimy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Aj :) zjadłabym, kusisz tymi przepisami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, w sam raz na Andrzejkowy wieczór... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu a jak gotujemy budyn jesli nie z opakowania?? przepraszam za pytanie ale nigdy tego nei robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń gotujemy z opakowania, ale nie z przepisu z opakowania :-)
      bo na opakowaniu w przepisie będą łącznie 4 szklanki a Małgosia dała 3 szklanki (o ile myślała o szklance 250ml) :-)

      Usuń
  12. acha juz chyba rozumiem, chodzi o to ze gotujemy z trzech szklanek mleka a nie tak jak jest napisane na opakowaniu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Od ok. dwóch miesięcy stosuję się do Twoich jadłospisów :) Schudłam już przszło 10kg. :) .... mam 38 lat i zawsze miałam problem z cerą( ropne wypryski, drapanie, blizny)... początki z twoimi jadłospisami - cera jakby sie poprawiła ale teraz wyskakują mi nagminnie!! nadmnieniam że na Sniadania jem 4Lyżki płatków górskich z łyżką otrębów i do tego nieraz banan.... nie mogę jeść jajek bo coś mój organizm ich nie toleruje... co robie nie tak że cera się pogorszyła?? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Twoim wieku prawdopodobnie ma to związek z hormonami. Obstawiam za dużo estrogenu. Czy krostki są na brodzie i dolnej części policzków takie grudkowate ?

      Usuń
    2. Są grudkowate i ropne ... na czole i na brodzie i na policzkach ... Wszędzie na twarzy :(

      Usuń
    3. Powinnaś wybrać się do ginekologa endokrynologa aby zrobił Ci badania na poziom hormonów.
      Okres dojrzewania masz dawno za sobą. Nie powinnaś mieć takich krost na całej twarzy. Ale ginekolog, nie dermatolog bo dermatolog da Ci maści i leki na zniwelowanie skutków a Ty masz poszukać przyczyny.

      Usuń
    4. ja mam 19 lat i mam ten sam problem, okres dojrzewania także nie można nazwać przesadnym bo nie objawia się to tylko z powodu miesiączki lecz cały czas.. miałam różnego rodzaju drogie maście, kremy etc., ale nic nie pomaga.. z hormonami też wszystko ok więc co takiego ?

      Usuń
  14. Gosiu czy jak robię w mniejszej foremce 21 cm to wystarczy mi jeden budyń i wtedy tylko 1,5 szklanki mleka dodaje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ale jak zrobisz z całości to będzie wyższa

      Usuń
    2. Dziękuje :)

      Usuń
  15. Małgosiu, czy syrop ziemniaczany to to samo co syrop glukozowo fruktozowy, tylko po prostu kryje się pod inną nazwą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. syrop ziemniaczany to to samo co cukier, z tego się przecież cukier robi biały nasz polski

      Usuń
    2. czyli nie jest ten syrop gorszy od cukru? nie powoduje on np. raka?

      Usuń
    3. super! dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  16. Małgosiu czy to ciasto na spód również na tarce trzesz? Bo chyba jest twarde z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ze zetrzeć na tarce, możesz rozwałkować, możesz uformować palcami a możesz świeże wyłożyć na blaszkę i blaszkę wstawić do lodówki razem z ciastem.

      Usuń
  17. dziękuję bardzo!! Masz rację dermatolog dał masci i nic więcej ..

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, mam pytanie czy w diecie redukcyjnej można jeść makaron ryżowy i sos sojowy ciemny? Mam dietę rozpisaną na 1200kcal , prawie bez tłuszczu i czytając Twoje posty zwątpiłam czy to nie za mało. Często korzystam z Twoich przepisów na obiady i bardzo mi smakują. Ostatnio przeczytałam na jednym z Twoich postów, że dieta może być smaczna, niestety moja taka nie jest.Myślę ,że jednak powinnam zamówić dietę u Ciebie.Gosia D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci tak. Wiele diet czytałam. Mam kontakt z babeczką która uczyła mnie w szkole i która pracuje w jednej z warszawskich poradni. Wiele dietetyków "przeszło przez jej ręce" i potwierdziła mi wielokrotnie to co ja zaobserwowałam czytając listy od moich czytelników i czytając diety które mi przesyłali od dietetyków, bardzo różnych z różnych miejsc w kraju. Dietetycy odchudzają za wszelką cenę. Aby był efekt. Owszem nie wszyscy i jest wielu wspaniałych którzy odchudzają z głową.
      Niestety poradni dietetycznych pojawia się jak grzybów po deszczu. 80 % z tego upada.Dlaczego ? Bo nie ma efektów. Bo diety są ohydne i stosowanie ich to męka. Ludzie nie polecają takich poradni jedni drugim a na tym polega praca dietetyka. Na skuteczności. Wtedy pani X poleci Cię pani Y itd. A poleci jak ma smaczną dietę i skuteczną.
      1200 + bez tłuszczu = chwilowa utrata wagi. Pomijam że brak tłuszczu rozwali układ hormonalny, że jak piszesz dieta jest niesmaczna, ale jak schudniesz będziesz miała jojo jak z bicza strzelił. Wystarczy że zjesz coś ponad to co w diecie.
      U mnie nie dostaniesz 1200 kcal. Ja operuję suwaczkami BTW (białko, tłuszcze, węgle). Podkręcam metabolizm, zwiększoną ilość białka alkalizuję zwiększoną ilością warzyw i owoców. Metabolizm się naprawia. Suwaczki naprawdę działają cuda. Możesz mieć 1600 kcal zgodne z normami IŻŻ czyli 15 % białka, 30 tłuszczu i węgle a możesz pomieszać suwaczkami i efekt przy tej samej kaloryczności jest inny. Wiele moich klientów już się o tym przekonało. Człowiek ma schudnąć jedząc normalnie. Ma się nauczyć jak jeść, jak dobierać produkty.

      Usuń
    2. Dziękuje Ci bardzo Małgosiu.Tak myślałam, że coś z moja dieta jest nie tak.Nie mam więc innego wyjścia, tylko zamówić dietę u Ciebie. Na razie pracuję nad formularzem i wypełnieniem co lubię, a czego nie. Pozdrawiam Gosia D.

      Usuń
  19. Czy istnieje możliwość opublikowania 1 dnia diety redukcyjnej?

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam,
    piszę do Anonimowego. Jeśli masz takie problemy z cerą to polecam wizytę u dermatologa i poproszenie o lek Axotret. Jest to dość silny lek, ale jest Skuteczny !!
    Mnie też nic nie pomagało a też próbowałam wszystkiego i wreszcie spróbowałam ostatniej deski ratunku i jestem bardzo zadowolona z rezultatów !!

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny przepis! ♥ Ile kalorii jest w całym cieście? :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam szarlotka ! Twoja jest na pewno pyszna, jednak wolę moją wersję bez glutenu.

    OdpowiedzUsuń
  23. na kawałek takiej szarlotki na pewno bym się skusiła!

    OdpowiedzUsuń
  24. pychota, uwielbiam szarlotki :) trzeba bedzie zrobic tym bardziej ze mam jeszcze jablka ze swojej jabloni.
    Gosiu powiedz, gdzie zaopatrujesz sie w make orkiszowa? bo u mnie nigdzie nie ma :( zostaje allegro chyba. ile placisz za 1 kg? z tego co wiem to chyba troche droga ta mąka, no ale czego sie nie robi dla zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. płacę 11 zł za kilogram, kupowałam dotychczas u mnie w top markecie z Polgreen ale dziś spotkałam koleżankę i ona zamawia bezpośrednio z młyna i ma mi zamówić też więc zobaczymy co to przyjdzie, Ona już zamawiała i jest zadowolona

      Usuń
    2. Czy to nie jest przypadkiem bogutynmlyn? Ja tez czasami z tamtad biore chociaz troche drozej wychodzi nawet niz w sklepach eko ale za to duzy wybór

      Usuń
    3. powiem Ci że nawet nie wiem bo to koleżanka ma załatwiać,

      Usuń
    4. Jeśli ktoś jest z Wrocławia lub okolic, to polecam Młyn Jordanów. Można tam kupić mąki wszelkiego rodzaju, otręby, płatki - sami wyrabiają. Mąka orkiszowa jest w cenie 8,00 zł za kilogram. Ja zaopatruję się tam od ponad roku w ich wyroby i tak już pewnie zostanie :)
      Pozdrawiam
      Aga P.

      Usuń
    5. Ja zamawiam przez allegro.firma biogra. Zamawiam zazwyczaj 20kg wtedy koszty przesylki sie rozloza i wychodzi 7.50 za kg maki. Pozdrawiam

      Usuń
  25. Gosiu mam takie pytanie. Dużo czytałam, że picie wody od razu po posiłku wpływa niekorzystnie na nasze odchudzanie czy to prawda? Czy trzeba odczekać 30 minut do godziny żeby się napić zielonej herbaty lub wody i jak to jest przed samym posiłkiem ? Czy należy się napić aby zjeść mniej tego co przygotowaliśmy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jesteśmy na redukcji to tak. Lepiej nie popijać aby nie rozcieńczać soków żołądkowych.
      Jeśli jednak zależy nam na zdrowym odżywianiu i mamy prawidłową masę ciała popijanie niewielkich ilości do posiłku nie zaszkodzi.
      Ja jak redukowałam swoją wagę nie popijałam. Teraz popijam i nie widzę negatywnych skutków.

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź :)

      Usuń
  26. Witam.
    Ja z pytaniem troche z innej beczki:)
    Robilam ostatnio test Food Detective i wyszlo mi mleko w kolorze srednio niebieskim oraz kukurydza, orzeszki narkowca, pelne jajo i drozdze w kolorze blado niebieskim. Natomiast synowi wyszlo jajo w koloze srednim.
    Malgosiu mam pytanie odnosnie diety: mam odstawic jajo calkowicie u syna i u mnie jak rowniez mieso z kurczaka?
    Wydaje mi sie ze to co wyszlo w sladowej ilosci nie jest az tak grozne gdy sie znajdzie w jakims produkcie, prawda?
    Zastanawiam sie nad mlekiem-nie bylo oznaczone czy to laktoza czy bialko...
    Mam nadzieje ze pomozesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wyszły śladowe ilości nie odstawiaj.
      Odstawiłabym produkty z laktozą i poobserwowała 3-4 tygodnie.
      Jeśli nie będzie poprawy odstaw mleko całkiem.

      Usuń
    2. A co myslisz o tym jajku u syna?

      Usuń
    3. odstaw jajko razem z mlekiem aby organizm się oczyścił i po miesiącu zrób prowokację

      Usuń
    4. Często nie tolerując jajek kurzych, można jeść przepiórcze, jeśli nietolerancja na mleko krowie, to można kozie,ale też robiłam ten test na 49 składników, to trochę mało i w tym przypadku nawet nie wiadomo.Magda

      Usuń
  27. Ratunku jadłam dzisiaj plastry ananasa myślałam że mi język wypali tak mnie piekło w buzi a jutro znowu mam jeść tego ananasa.Czy jest coś zastępczego co by można było zjeść zamiast ananasa???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo jak nie umyję ananasa wodą z ludwikiem ;)
      One są pryskane czymś aby przeżyły w transporcie.
      Trzeba je umyć porządnie.

      Usuń
    2. Czy mam umyć plastry ananasa czy cały owoc(z tymi liśćmi) ,no i co zamiast niego

      Usuń
    3. myjesz tą skórkę, i po umyciu dopiero obierasz,
      to skórka jest spryskiwana i jak kroisz nie myjąc jej to przenosisz tę chemię do środka,
      ja dlatego nie jem ananasa poza domem bo nie mam pewności czy był myty,

      Usuń
    4. mnie zawsze piekło w buzi jak dotykałam środka ananasa, tego trzonu. Podobno on zawiera coś takiego, że jest takie uczucie później. Dlatego ananasy w puszkach są z dziurką ;)

      Usuń
    5. Zawsze należy wykroić twardy środek z ananasa, to on powoduje pieczenie.
      Mycie czy nie mycie nie ma z tym nic wspólnego.
      Aga P.

      Usuń
  28. Będzie można liczyć na zdrowe i dietetyczne przepisy na świąteczne potrawy i wypieki? :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam pytanie dotyczące używania masła do wypieków. Czy do wszystkich swoich wypieków używasz tylko masła?? Co sądzisz o margarynach do pieczenia ciast typu tortowa czy też Kasia? Dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle nie używam margaryn. Twarde margaryny typu kasia czy tortowa czy jakakolwiek inna twarda zawiera tłuszcze trans które zapychają żyły. Tłuszcze o strukturze trans są bardzo szkodliwe.
      Twarda margaryna powstaje przez uwodornienia tłuszczu i zmiany jego struktury z cis na trans.

      Usuń
    2. Fajnie, ze poruszony ten temat. Mnie zastanawia obecne na rynku maslo o mniejszej zawartosci tluszczu 62% - czy to "lepsza" margaryna i czy mozna uzywac wlasnie do pieczenia ciast.
      Co o tym sadzisz?

      Usuń
    3. Jeśli masło ma zmniejszoną ilość tłuszczu nie jest już masłem. Reszta to wypełniacze. Przypuszczam że takie masło ma dodatek tłuszczu roślinnego, i to na 100 % tłuszcz o strukturze trans bo tłuszcz roślinny w postaci stałej nie występuje (wyjątkiem jest ojej kokosowy )

      Usuń
  30. Gdzie można dostać laskę wanilii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w każdym większym spożywczym na dziale z przyprawami

      Usuń
  31. witaj Małgosiu. proszę o pomoc- od 3 miesięcy karmię piersią i strasznie zaczęły mi włosy wychodzić. Może poradzisz mi co zrobić by to zatrzymać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pij sobie olej lniany- 2 łyżki dziennie na wieczór, jedz kasze, nabiał, orzechy, migdały, strączki, pesto. I czerwone mięso.

      Usuń
    2. A mi od 3 lat, od urodzenia 2-go synka, wypadają (ły) okropnie włosy. Nie pomaga picie siemienia lnianego, pietruszkowe koktajle, mimo iż od ponad roku piję je regularnie. Natomiast od kilku miesięcy zajadam się kaszą - na ciepło (do 1 szklanki wsypuję wszystkie kasze jakie mam - ok. 5 rodzajów, zalewam 2 szklankami wody i gotuję) z białym serem i polewam tą mieszankę olejem lnianym (mam swojego producenta na Roztoczu, tak więc wiem co leję :)). I potwierdzam z całą odpowiedzialnością - ten olej i kasza pomagają. Włosy mniej mi wypadają i są błyszczące i lśniące, mimo iż farbuję i nie używam żadnych odżywek do włosów, tylko sam szampon.
      Kasze możesz doprawiać wg smaku i to danie jest pyszne! I Działa!!
      Pozdrawiam
      Aga P.

      Usuń
  32. Małgosiu przy takiej szarlotce to zaraz wypiłoby się kawkę. Mam pytanie o to jak zrobić kawę smakową ,np.dodać cynamon ,goździki, wanilię. Dodać do szklanki tak jak kawę i zalać wodą, czy np. gotować wodę z tymi przyprawami i dopiero zalać tym kawę.Czy może robiłaś już taką kawę i co o tym sądzisz.Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotuje się kawę razem z przyprawami z tym że kawy nie wolno doprowadzać do wrzenia. Jak zaczyna bulgać to trzeba dolac kapke wody.
      Mój mąż jest specjalistą w takich kawach, Podpytam go ;)

      Usuń
    2. Dziękuję będę wdzięczna :)

      Usuń
  33. Małgosiu mam nadzieję że od razu odpiszesz bo właśnie zrobiłam ciasto ze świeżo zmielonego orkiszu 100% bez dodatku innej mąki i jest bardzo luźne, chyba nie utrzyma jabłek i będzie zakalec, nie mam nawet zwykłej mąki, mam próbować czy dodać zwykłej?

    OdpowiedzUsuń
  34. Pychota ^^, wygląda pięknie, aż przychodzi ochota na słodkości ^^

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu napisz czym się różni mąka razowa od pełnoziarnistej? bo szukam informacji i nie wiem czy to to samo czy jednak inne typy mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. razowa ma w sobie otręby a pełnoziarnista nie musi mieć bo może być drobno i grubo mielona

      Usuń
  36. dodałam ok pół szkalanki zwykłej mąki , ale chyba nie potrzeba bayło, nie urosło wielkie ale zakalca nie ma i wszyscy się zachwycają , jest pyszne ciemniejsze niż twoje bo mąkę robię sama, mielę ziarno w urządzeniu Thermomix(nie wiem czy mogę firmą pisać) ale można swoją mąkę robić-super ciacho!!

    do budyniu nie dałam cukru i dla mnie akurat dziewczyny też się zachwycały że nie muli ze słodkości po jednym kawałku tylko można się zajadać :)bo dziś mam urodzinki i znajomi na ciasteczku byli:)

    tylko nie dało się starkować na wierzchu ciasta więc pourywałam kawałkami , budyń się ładnie zapiekł bo nie był cały przykryty, nie dało się :) ale nic nie było twarde, ogólnie się udało na 5+

    dziękuję Małgosiu za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Zupełnie na inny temat i od razu przepraszam za spam :)
    Widzę, że promujesz głównie wodę i herbaty ziołowe/owocowe... Stąd też moje pytanie - co sądzisz o herbatach zielonych i czerwonych? Do zielonej przyzwyczaiłam się już dawno i przekonałam nawet swojego partnera, teraz dodatkowo staram pić się czerwoną, bo czytałam o niej dużo dobrego. Podobno pomaga w odchudzaniu, i tak wiem - nie może to być tylko czerwona herbata na śniadanie, obiad czy kolację...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zieloną i czerwoną także polecam ale nie do posiłków bo utrudni przyswajanie żelaza.

      Usuń
  38. A czy do posiłku można pić herbatę rooibos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. malgosiu moglabys polecic dobra herbate Rooibos? Tyle tego jest...
      mam jeszcze pytanie czy herbate z lisci morwy bialej mozna pic codziennie, czy lepiej z umiarem ?

      Usuń
  39. Gosiu co myślisz o węglowdanach na kolację 1 2 kromki ciemniego chleba??

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu a czy mąka graham nada się do szarlotki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Robiłam już szarlotkę z maki graham. Wyjdzie ;)

      Usuń
  41. Upiekłam szarlotkę z mąki graham z orkiszem i dopiero po upieczeniu okazało się że w składzie tej mąki jest sól. :( Nie wiedziałam że jest mąka już z solą. :(

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu,upiekłam szarlotkę wg Twojego przepisu, ale do budyniu dodałam mleko ryżowe wymieszane z mlekiem jaglanym i zwykłym, i ciasto po wyjęciu z piekarnika mi się "rozjechało",tzn budyń zrobił się strasznie rzadki dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak zrobiłaś budyń ?
      Czy tak jak ja napisałam że na 2 budynie idzie 3 szklanki mleka czyli 750 ml czy zrobiłaś według przepisu podanym na opakowaniu czyli dodałaś na jeden budyń 500 ml czyli litr mleka na 2 budynie ?
      Przestrzegałam przed tym w przepisie że nie robimy budyniu według przepisu na opakowaniu tylko tak jak ja napisałam.

      Usuń
  43. dodałam zgodnie z Twoim przepisem tzn łącznie 3 szklanki mleka na 2 budynie, nawet mniej niż 750 ml, bo miarką była szklaneczka po Nutelli, a ona ma ok 200ml :(
    może to mleko jaglane i ryżowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przyczyna może być jeszcze jedna.
      Czy zalałaś gorącym budyniem od razu zrobionym czy odstał trochę ?

      Usuń
    2. no może z 2-3 min stał, bo w tym czasie rozłożyłam jabłka na cieście

      Usuń
  44. Ja upiekłam z orkiszowej 2000-wyszła przepyszna. Ciasto nie przesłodzone-takie w sam raz. Jedyny problem jaki sie pojawił w trakcie pieczenia to wyciekajacy sok z jabłek, spływał dołem tortownicy.Nie odciskałam soku, czy to może być przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
  45. Zrobiłaś tą szarlotkę w weekend i wyszła rewelacyjne! Dziękuję za ten przepis! Chociaż nie stosuję Twoich jadłospiusów to zaglądam tu i na FB regularnie i czasem "podkradam" jakiś przepis. Mi wciąż brak samozaparcia, ale może kiedyś przyjdzie taki dzień ;-), bo sposób w jaki propagujesz zdrowe odżywianie jest świetny i należą Ci się za to słowa uznania. Powodzenia w tym co robisz. Pozdrawiam. Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  46. Wyszła rewelacyjnie. Zawsze bałam się szarlotki na kruchym cieście, bo zawsze mi się nie dopiekało i była jakaś taka mokra i rozwalona. Teraz wyszła wyśmienita :) Oj chyba to będzie częsty gość na moim stole. A i najważniejsze! Wcale nie potrzebujemy wiele czasu, żeby przygotować to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Mam pytanie odnośnie przepisu. Czy ciastem nalezy wyłożyć tylko dno tortownicy czy boki również?

    OdpowiedzUsuń
  48. trochę zmodyfikowałam przepis-ale wyszło rewelacyjnie.Mój mąż powiedział-pyszne-a to ważne bo ciasta zazwyczaj mi nie wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  49. Małgosiu zrobiłam szarlotkę z twojego przepisu i pierwszy raz moje ciasto nie miało zakalca i była pyszna.Aż najeść się jej nie mogłam a robiłam z normalnej maki a jabłka miałam ze słoika, takie jak na marmoladę(papierówki).

    OdpowiedzUsuń
  50. A jeśli ktoś nie ma termoobiegu to na ile stopni? Czy wydłużyć czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia ten sam, ale zwiększ temperaturę pieczenia o 20 st.

      Usuń
  51. Małgosiu,czy wiesz ile dni Twoja szarlotka zachowuje świeżość (przechowywana w lodówce) ?

    OdpowiedzUsuń
  52. Czy ciasto się uda, jeśli upieczemy je w naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz co, nigdy nie piekłam na naczyniu żaroodpornym,

      Usuń
  53. Staram się ostatnio oduczyć jeść słodkie ale ciężki mi idzie więc gdy naszła mnie ochota na jakąś przekąskę to znalazłam u Ciebie Gosiu ten przepis a że miałam wszystkie składniki to stwierdziłam że albo zrobię to ciasto albo zjem jakieś puste kalorie ^^ I zrobiłam ;) Jest PYCHA! Smakowała mi, mężowi, teściowi, przyjaciółkom, zrobiła furorę ;) Ja do swojej dodałam jeszcze 5 gruszek i jabłka pokroiłam w plastry bo nie lubię konsystencji startych jabłek :) Dodałam też przepis na mojej stronce, oczywiście w opisie podałam że jest to przepis z Twojej stronki ;) https://www.facebook.com/OooCiastko/photos/a.260049567508223.1073741827.260044924175354/377669735746205/?type=1&theater

    DZIEWCZYNY MUSICIE UPIEC TO CIACHO! ;)

    OdpowiedzUsuń
  54. Czy całe ciasto wkładamy do lodówki czy tylko tą część na kruszonkę? Jeśli całe to rozumiem, że też ścieramy go ta tarce na spód blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe. Możesz zetrzeć to na spód. Możesz ułożyć palcami na równo. Jak Ci wygodnie.Na smak nie ma to wpływu.

      Usuń
  55. Powinnas podawac gramature w gramach i mililitrach a nie szklankach bo szklanki kazdy ma rozne.

    OdpowiedzUsuń
  56. Ja się jakoś z mąka orkiszową jasną nie lubię :(
    Zawsze te moje ciasto lepi się do rąk mimo podsypywania.

    OdpowiedzUsuń
  57. Małgosiu, czy coś zablokowałaś, że nie można kopiować czegokolwiek z Twojej strony?
    Zawsze kopiowałam przepisy do Worda, drukowałam i wpinałam do segregatora, a dzisiaj już nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
  58. Małgosiu gotowałaś juz budyń na napoju orkiszowym?
    Prawie we wszystkich pszepisach masz podane szklanki ile to ml u ciebie? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  59. Małgosiu, a czy można zrobić tą szarlotkę bez warstwy budyniu, a zamiast tego dodać np. więcej jabłek podprażonych na patelni? Czy wtedy kaloryczność ciasta będzie mniejsza?
    I czy zamiast kruszonki można zrobić kratkę z ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  60. Jakiej pojemności szklanka??? Albo ile gramów mąki???

    OdpowiedzUsuń
  61. Czy mogę użyć mąkę tortową?

    OdpowiedzUsuń
  62. a o ile zwiększyć składników żeby wyszło wysokie w foremce prostokątnej? dwa razy więcej wszystkiego?

    OdpowiedzUsuń