poniedziałek, 17 listopada 2014

Pulpeciki z pieczoną papryką inspirowane kuchnią gruzińską



Danie inspirowane niedawną wizytą w gruzińskiej restauracji. Jadłam przyrządzoną w ten sposób jagnięcinę. Cudownie aromatyczne warzywa, doprawione kolendrą i pietruszką. Lekko pikantne, wyraziste w smaku, cudownie pachnące. Do tego mięciutka, rozpływająca się w ustach jagnięcina.
W domu postanowiłam odtworzyć to danie, ale jagnięcinę zastąpić pulpecikami z indyka. Po pierwsze chodzi o dostępność. Kupno jagnięciny nie jest prostą sprawą i z dnia na dzień ciężko ją dostać, po drugie moje dzieci uwielbiają pulpeciki w każdej postaci i jeśli mam je przekonać do nowości jaką będzie sos, to w towarzystwie pulpecików będę miała ułatwione zadanie. 
Kuchnia gruzińska to kuchnia pełna barw, smaków i aromatów. Dania przygotowuje się powoli, aby wydobyć z produktów to co najlepsze. Tu nie ma mdłych dań. Tu jest moc ;)
Do przygotowania tego dania trzeba użyć garnka, który będzie miał grube dno i który będzie równomiernie rozprowadzał ciepło. Idealnie byłoby zapiec w piekarniku, ale chcąc przygotować tradycyjnie na ogniu, z garnków które każdy z nas z pewnością ma w domu sprawdzi się teflonowy wok, albo wysoki teflonowy garnek/rondel.
Ja użyłam jednego z garnków Valdinox które od jakiegoś czasu testuję.
Valdinox to garnki i patelnie wykonane metodą odlewania metalu pod ciśnieniem. Ta metoda nazywa się
die -cast i polega na wypełnianiu formy ciekłym metalem lub stopem. Naczynie jest odlewane w jednej formie. To znaczy że uchwyty są trwale połączone z garnkiem. Nic więc się nie urwie.
Garnki są grube, mają grube dno i grube ścianki. Pokryte są 3 warstwową powłoką nieprzywieralną Durit Select Plus mającą takie same właściwości jak Teflon. Szybko i równomiernie się nagrzewają, długo trzymają ciepło. Doskonałe dla osób które nie mają piekarnika.
Z kilku garnków i patelni które otrzymałam do testów ten jeden jest moim absolutnym faworytem.
Dno ma średnicę  21 cm, garnek jest wysoki na 15 cm. Genialny do wszelkich dań które wymagają długiej obróbki cieplnej.  Szkoda go na zupę, ale do wołowiny, bigosu, powideł czy wszelkich mięs wymagających powolnej obróbki jest genialny.
Żaroodporna pokrywka ma specjalne ujście na parę, ale para wychodzi przez nie bardzo powoli. Cyrkulacja powietrza która jest wewnątrz garnka znacząco wpływa na czas przygotowania potrawy i na smak.  
Nawet jeśli macie już różne garnki w domu polecam ten jeden konkretny.









Kaloryczność
Jeden pulpet ma ok. 80kcal 

Składniki:

* 500 g mięsa z udźca indyka 
* pół szklanki płatków owsianych
* pół szklanki wywaru z warzyw (polecam sposób na wywar)
* jedno jajko 
* 4 czerwone papryki 
* puszka krojonych pomidorów (400 g )
* 2 łyżki oleju ryżowego
* 2 gałązki rozmarynu  
* sól, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, mały ząbek czosnku, pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą i szczypta ostrej papryczki.
* natka pietruszki

1. Mięso z udźca z indyka mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, sól, słodką paprykę, rozgnieciony mały ząbek czosnku i curry. Dokładnie mieszamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


2. Płatki owsiane zalewamy gorącym wywarem z warzyw. Przykrywamy pokrywką, odstawiamy do napęcznienia (ok. 5 minut). 
3. Do mięsa dodajemy płatki (jeśli płatki nie wchłonęły całego wywaru nie odcedzamy go), dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki.
4.W wysokim garnku rozgrzewamy olej (ryżowy ma najwyższą temperaturę dymienia i do podsmażenia będzie idealny). Wkładamy gałązki rozmarynu i smażymy ok. 1 minuty aby wydobyć aromat.


5. Wyjmujemy rozmaryn z garnka, wkładamy pulpeciki, obsmażamy z każdej strony aby "zamknąć mięso". Podsmażone pulpeciki wyjmujemy i odkładamy na talerz.
Polecam silikonowe nakładki na rączki. Garnek nagrzewa się równomiernie więc i rączki są gorące.


 6.  Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, wrzucamy na patelnię. Obsmażamy 1-2 minuty na małym ogniu po czym zalewamy pomidorami. Dodajemy pieprz młotkowany z kolendrą i ostrą paprykę.

 7. Na papryki kładziemy pulpety i rozmaryn, skręcamy ogień do minimum i dusimy ok. 20 - 30 minut pod przykryciem na bardzo malutkim ogniu.
Papryki duszone powolutku w ten sposób smakują jak pieczone.  




























Do tego dania najlepiej pasuje kuskus (należy go zalać intensywnym bulionem).



79 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno ugotuję, bo wygląda przepysznie. A podpowie ktoś o co chodzi z pieprzem młotkowanym z kolendrą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zmłotkować samemu pół na pół pieprz + kolendra ale jest do kupienia gotowy.

      Usuń
  3. Gosiu jaka pojemnosc ma garnek? Myslisz, ze bedzie nadawal sie do powidel ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do powideł tak i do wszystkich dań które gotuje się długo .
      Garnek ma pojemność 6,7 L.
      Do dużych ilości powideł ale także do bigosu na święta czy dań jak mamy dużo gości świetny będzie ten o średnicy 28 cm - ma pojemność 11 litrów.

      Usuń
  4. Ile pólpecików wychodzi z tej porcji, tak aby jeden miał 80 kcal?

    OdpowiedzUsuń
  5. hej,
    kuskus przygotowany metoda gotowania jest "lzejszy" (bardziej latwostrawny)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu czy pasuje też inny olej oprócz ryżowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. Może być zwykły rzepakowy.
      Ja dodałam ryżowego bo ma najwyższą temperaturę dymienia.

      Usuń
    2. A czy można użyć masła klarowanego zamiast oleju?

      Usuń
  7. Ja zrobię już dziś z wołowiną.. (anemia) :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozumiem że jajko dodajemy do mięsa?;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ;) O ja gapa, już dopisałam ;)
      Dzięki za uwagę.

      Usuń
  9. Gosia, ja od dobrych 4 miesięcy borykam się najwyraźniej z osłabionym metabolizmem.
    Jadłam cały czas ok 1500cal, ćwiczylam intensywnie 6 razy w tygodnie, porządnie cardio przez ok 1h20 (bardzo lubię tego rodzaju ćwiczenia, dają mi duuużo energii), do tego czasami trochę treningu siłowego.
    Ogólnie na przestrzeni roku, dzięki zmianie nawyków żywieniowych i regularnym ćwiczeniom straciłam ok.10kg (i bardzo duuużo centymetrów), opornie idą mi nogi, tam zostało najwięcej tłuszczu. Mimo, że jej zdrowo, i nadal się ruszam moja ciało na to nie reaguje, centymetry stoją w miejscu.
    Jak miałabyś jakiś pomysł co z tym fantem mogę zrobić to bardzo proszę o pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Ciebie pokombinowałabym z proporcjami składników aby ruszyć metabolizm.

      Usuń
    2. Małgosiu,jaką najwyższą zdrową ilość białka i przez jaki czas można stosować,aby przyspieszyć metabolizm?

      Usuń
    3. To zależy od indywidualnych predyspozycji. Zwiększoną ilość białka trzeba zalkalizować warzywami i owocami aby nie zakwasić organizmu.

      Usuń
  10. Muszą być pyszne!
    Uwielbiam pulpety z fileta.
    A tak w ogóle to świetny blog.

    Zapraszam do mnie na przepis na bezglutenowy chleb bez mąki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, czy ten garnek nadaje się na kuchenkę gazową czy tylko na indukcyjną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wszystkie kuchenki. I gazowa, i indukcja i ceramiczna i elektryczna.

      Usuń
  12. Malgosiu czy mozesz polecic dobry olej lniany? Tyle ich jest, ze nie wiem który wybrać. I czy to prawda,ze mozna wypicc nawet 6 lyzek dziennie? A jeszcze jedno stosujac olej rowniez dosypywac siemie do posilkow lub pic koktsjl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem będę pisała o oleju lnianym i tym w czym się różni od siemienia lnianego

      Usuń
  13. Nie mam jak mielic siemienia lnianego codziennie. Lepiej go w ogole usunac z diety czy jesc ziarenka w calosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób przerwę i daj ziarenka w całości - odpoczniesz od mielenia ;)

      Usuń
  14. Witam, jak wiadomo zbliżają się święta a chciałabym mamie coś kupić. Postanowiłam że będzie to coś do kuchnii. Myślałam nad garnkami ale nie drogimi, a może Małgosiu masz jakieś inne pomysły. Dziękuje z góry za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Ci polecam ten Valdinox w tym właśnie rozmiarze - 24 cm. Do wykorzystania nie wiele sposobów. Jeden a zastępuje wiele bo i patelnię zastąpi i wok i wysoki rondel i garnek.

      Usuń
  15. Gosiu mam pytanie co do kawy, bo trudno jest mi się obejść bez szklanki kawy dziennie (ale takiej zwykłej po prostu zalanej wodą ewentualnie z cynamonem) ale zależy mi na tym aby moja skóra włosy paznokcie były w dobrym stanie (odżywiam się raczej zdrowo) czy taka szklanka kawy ma wpływ na ich gorszy wygląd ? Czy może polecisz jakąś która można pić bez obaw? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna kawa nie zaszkodzi tylko nie pij jej do posiłku bo utrudni przyswajanie żelaza.

      Usuń
  16. Witaj Małgosiu. Mam do Ciebie pytanie odnośnie jedzenia po treningu - mianowicie Twoje ćwiczenia wykonuję przed obiadem , także siłą rzeczy jem po nich, ale chodzę tez 2 razy w tygodniu na zumbę, wracam ok.19.20 , wypijam tylko wodę i herbatę.Głodu nie czuję.
    Czy to dobrze czy źle? Zależy mi na zrzuceniu ok.3 kg,"Powiedz" mi co się dzieje , gdy nie jemy po treningach, i gdy jemy. Co za różnica??
    Co wogóle myslisz o zumbie jako formie treningu?
    Poza tym jak zwykle- jesteś Kochana, a Twój blog kocham od zawsze.
    Przepis boski - zresztą jak wszystkie.
    Pozdrawiam Cie serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zumba jak najbardziej tak, ale żeby wykorzystać ją jak najlepiej powinnaś coś po niej zjeść. W Twoim przypadku najlepszy będzie albo serek wiejski + kromka chleba, koktajl z 300 ml maślanki lub kefiru + owoc, jogurt + granola.

      Usuń
    2. Dziękuję.

      Usuń
  17. Małgosiu! Po pierwsze bardzo ci dziękuję, że jesteś i prowadzisz tak fantastycznego bloga :) mam do ciebie pytanie trochę nie na temat tego posta ale mam nadzieję, że pomimo to odpowiesz... przeglądam różne blogi zajmujące się tematyką zdrowego żywienia i wiele z nich poleca olej kokosowy. Na twoim blogu o tym oleju jest cicho i rozumiem, że to nie przypadek... strasznie jestem ciekawa twojej opinii w tej kwestii a gdybyś chciała poświęcić temu oddzielny post to byłabym (i podejrzewam że nie tylko ja) niezmiernie wdzięczna :) pozdrawiam ciepło! Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szykuję się na post o oleju kokosowym ;)
      w komentarzach już wielokrotnie pisałam że nie polecam, ale napiszę o tym oddzielny artykuł

      Usuń
  18. Pulpeciki super-ten pimysl by dodawac do nich platki owsiane jest rewelacyjny:). Msm pytsnie nie na temat-co moglam zrobic zle z tortilla orkisxowa ze wyszla twarda. Moje dzieci powiedzialy ze to zdrowe chipsy:) pirklam 2 min:(

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu, kilka dniu temu wyrzuciłam podobne garnki, po pewnym czasie użytkowania powłoka się niestety uszkadza i myślę że substancje które się z niej uwalniają nie są dla nas obojętne, początkowo też byłam zachwycona. Dzięki za kolejny super przepis, w weekend gotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od jakości powłoki. Ja wyrzuciłam 3 garnki z Ikei bo powłoka zeszła :(

      Usuń
  20. Dziękuję bardzo.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Czym zastapic rozmaryn ? Bo moj maz go nie lubi :(
    Tez zrobie ta potrawe bo wyglada super a poza tym jest z papryka ktora uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzień Dobry, Pani Małgosiu, czy zamiast płatków owsianych mogę dodać otręby? Płatki akurat mi "wyszły". Jeśli tak, to jaką ilość tych otrębów? Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję za błyskawiczna odpowiedź, a ile tych otrębów?

    OdpowiedzUsuń
  24. Kurcze, dałam pól szklanki, tak jak płatków:(((

    OdpowiedzUsuń
  25. Chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z przetworami octowymi typu buraczki, ogórki w zalewie octowej itp., czy można je jeść przy zdrowym odżywianiu, czy są dietetyczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie są dość ciężkie i drażniące na błonę śluzową żołądka.
      Osoby zdrowe mogą je jeść ale okazjonalnie. Nie są to produkty do spożywania na co dzień. Kiszonki tak, w zalewie octowej nie.

      Usuń
  26. Małgosiu masz jakieś zdanie o garnkach Philipiaka?

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu kochana to danie jest tak pyszne i aromatyczne że zapiera dech.Dzięki Tobie uczę się wreszcie używać tylko naturalnych przypraw i ziół bez sztucznych polepszaczy,kostek rosołowych itd.Korzystam już od jakiegoś czasu z Twoich przepisów, ale ten po prostu zachwyca. Dziękuję za wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  28. czemu ten garnek po zakonczeniu gotowania ma pomaranczowe uszy ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;)) garnek jest żeliwny, lany z jednego kawałka i uszy nagrzewają się. To są silikonowe nakładki które się nakłada aby się nie poparzyć ;)

      Usuń
    2. Malgosiu :
      1.Czy te nakladki sa w komplecie z garnkiem?
      2. Czy napewno ten garnek ma pojemnosc 6,7? Wyglada jak ten 4,2., na allegro te 6,7 sa takie wysokie.

      Usuń
    3. nakładki trzeba dodatkowo dokupić ale spokojnie rękawica kuchenna da radę
      szukaj średnicy 21 po dnie, góra 24 cm

      Usuń
    4. A ten ktory prezentujesz w poscie ma pojemność 4.2 ? Przepraszam ze tak drąże ale odpasałaś komuś że to 6,7 litra a garnki o takiej pojemnosci są takie wysokie...

      Usuń
    5. A taki nakladki na uszy gdzie mozna kupic?

      Usuń
    6. Jak kupujesz garnex Valdinox to sprzedawca powinien mieć też i uszy. Nie wiem czy takie standardowe pasują, takie które są dostępne w każdym sklepie. Trzeba by sprawdzić.

      Usuń
    7. Ten ma około 5 litrów ale taki duży też mam.

      Usuń
  29. Ok ;) a testowalas moze ten do gotowania mleka? Tez sie nad nim zastanawiam, do owsianki bylby dobry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego do mleka nie testowałam. Owsiankę to ja w multicookerze robię zawsze ;)

      Usuń
    2. Małgosiu, a możesz coś więcej o multicookerze napisać? Zainteresował mnie temat ;) Co polecasz?
      No i jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwość przygotowania diety dla dwóch osób razem? Chodzi o to żeby oboje jedli to samo, a nie żeby szykować dla każdego osobne danie. Ile taka dieta by kosztowała i czy zawiera przepisy na dania?

      Usuń
    3. Tak, można dietę dla dwojga. Zawiera przepisy, te same dania, ale inne proporcje.
      Wyceniana jest na podstawie formularza.
      O multicookerze pisałam. Testowałam Redmond.

      Usuń
    4. Dziękuję za odpowiedź. A czy mogłabyś pokierować przy okazji jakiego przepisu pisałaś o Redmondzie bo podejrzewam, że odpowiedź na moje pytanie kryje się w jakimś przepisie. Tylko w którym? :)

      Usuń
    5. Z prawej strony bloga, nad facebookiem masz taką wyszukiwarkę "szukaj w tym blogu" i wpisz tam redmond

      Usuń
    6. O super. Muszę więcej marchewki na wzrok jeść. Nawet tak sobie pomyślałam, że gdyby było wyszukaj to bym sobie poradziła :) Oj nie będę tego komentować.

      Usuń
  30. Czemu służy ten garnek? Czy pulpetów nie można smażyć na patelni, a później dusić z papryką na głębokiej patelni z przykrywką? Swobodnie się mieszczą. Czy chodzi o reklamę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Ja przedstawiłam garnek który jest i patelnią i wokiem i rondlem w jednym. Pokazałam co jest fajnego na rynku. I jeszcze nie raz pokażę, zaprezentuję jakie nowości ukazują się na rynku.
      Czy z tego skorzystasz to już Twój wybór.
      Nie rozumiem co jest złego w reklamie ?

      Usuń
    2. Ok, przepraszam, właściwie to nic złego. Tylko z początku trochę się przestraszyłam,że nie mam takiego garnka i nie wyjdą mi pulpety, a wyszły i są rewelacyjne :). A tak ogólnie to baaardzo lubię Twoje przepisy i artykuły. Pozdrawiam :)

      Usuń
  31. Dziś kolejne danie zaliczone, pulpeciki są po prostu przepyszne, ponieważ w tygodniu nie mam za bardzo czasu tak pichcić to zrobiłam od razu obiadek na 4 razy , dwie porcje zamrożę, myślisz że nie stracą na jakości? A przemycanie płatków owsianych w mięsie to idealny sposób aby nakarmić moje 4letnie dziecko. Co do garnka, wygląda nieźle, fajnie że promujesz takie różności

    OdpowiedzUsuń
  32. Danie pyszne, dzisiaj robiłam pierwszy raz. Małgosiu mam pytanie czy ma znaczenie jeżeli kotleciki zrobiłam z fileta z indyka a nie z udźca? Fit kotleciki też robię z tej części indyka. Ogólnie mało jem mięsa, czasami tylko ten indyk więc zastanawiam się jaka jest różnica w smaku i wartościach zdrowotnych? Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  33. Czy to danie to było czanachi w restauracji Gaumarjos? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ale inspirowałam się sposobem przygotowania warzyw.

      Usuń
  34. a te pulpety tak mają leżeć na wierzchu i nie są zanurzone w tym pomidorach?

    OdpowiedzUsuń
  35. a czy można zastąpić indyka piersią z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  36. ostatnio robiłam z połowy porcji i miałam problem z nakładaniem na patelnie pulpetów, bo mi się rozpadały( być może jedno jajko to wtedy za dużo?). Jak tego uniknąć?

    OdpowiedzUsuń