poniedziałek, 24 listopada 2014

Ravioli ze szpinakiem, ricottą i fetą




























Ravioli ze szpinakiem, ricotta i fetą. Prosty farsz, proste ciasto.
Praktycznie w każdej włoskiej restauracji można zjeść ravioli ze szpinakiem i ricottą. Bardzo mi ten farsz smakuje, jednak jak dla mnie jest zbyt delikatny. Pomimo posypania wyrazistym w smaku parmezanem zawsze czegoś mi brakuje.
Postanowiłam zrobić ravioli w domu i do farszu dodać fetę. Uwielbiam fetę do dań. To taki ser z charakterem.
Jeśli wydaje Wam się, że ravioli robi się tam samo jak nasze polskie pierogi to już pierwszy raz wyprowadzi Was z błędu.
Zamawiając ravioli w restauracjach zawsze myślałam sobie " zwykłe pierogi i taka drożyzna".
Do pierwszego razu ;) Przy tych pierożkach jest roboty po łokcie. Trzeba je rozwałkować bardzo cieniutko. Mocno przyrastają w trakcie gotowania, więc jeśli rozwałkujecie na grubość taką jak nasze polskie ruskie, wyjdą grube i twarde. Smakują tylko robione na świeżo, ulepione i chlup do wody. Jak poleżą ciasto twardnieje. Na drugi dzień to już też nie to samo. Ravioli jemy tylko na świeżo !
Cena w restauracjach w pełni odzwierciedla wkład pracy kucharza w przygotowanie tego dania i kto raz zrobił ravioli samodzielnie, myślę że się ze mną zgodzi.
Ciasto na ravioli ma być delikatne i mięciuteńkie. Niestety nie wyjdzie z innej mąki niż pszenna krupczatka :(
Kto całkowicie wyeliminował mąkę pszenną niestety nie zje ravioli. Z każdą inną mąką w zastępstwie to już nie będzie to :(


Kaloryczność:
Jeden pierożek o wadze ok. 23 g ma ok. 43 kcal 


Składniki dla 4 osób (ok. 40 sztuk):

Ciasto:
* 250 g mąki pszennej krupczatki !!! (ravioli wyjdą niestety tylko z mąki pszennej i to tylko z krupczatki - nie da się zrobić oryginalnych, delikatnych w smaku ravioli z innej mąki)
* szczypta soli
* 3 jajka
*2 łyżki oliwy 

Farsz:
* 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (należy rozmrozić)
* 100 g fety
* 200 g sera ricotta 
* 2 ząbki czosnku 

1. Mąkę łączymy z solą, jajkami i oliwą. Zagniatam ciasto. Jeśli ciasto jest za suche zwilżamy ręce wodą lub oliwą i ponownie zagniatamy.


2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. 
3. Do wysokiego garnka wkładamy szpinak i rozgnieciony czosnek. Solimy, gotujemy 2-3 minuty.


4. Szpinak łączymy z serami.


5.  Rozwałkowujemy ciasto. Z płata wycinamy kwadrat, który następnie przecinamy na pół. Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy go drugą połową ciasta i wycinamy kwadraciki.
















































































6. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty.


Noże od Gerpol, które od miesiąca testuję w mojej kuchni i które były także do wygrania w konkursie (Ola mam nadzieję, ze już dotarły do Ciebie) sprawdzają się bardzo dobrze.  
Wrzucam filmik, w którym macie wszystkie szczegóły. Myślę, komplet może być fajnym prezentem na gwiazdkę. 

73 komentarze:

  1. Ja zamówiłam te noże na gwiazdkę dla siostry. W lutym będzie się wprowadzała do nowego mieszkania. Kolor stojaka (ten wiśniowy) będzie jej pasował.
    Mam nadzieję że się jej spodoba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby cię nie ubiegła i sama sobie nie kupiła.

      Usuń
    2. Nigdy nie daje się noży w prezencie powoduje to kłótnie i niezgodę z obdarowaną osobą ;)

      Usuń
    3. Oo, nie wiedziałam o tym. Aczkolwiek ja nie wierzę w gusła i wszelkie czarne koty, białe róże etc. ;))
      Ważne jest co się ma w sobie. Jaką energią się emanuje.

      Usuń
    4. ja dostałam noże i nadal zyje w zgodzie z obdarowującym ;-)

      Usuń
    5. Jest na to rada, gdy ktoś komuś da noże w prezencie to ta osoba musi mu dać symboliczną złotówkę ,aby "odczarować" ten zwyczaj .U mnie w rodzinie tak robimy i żadnych kłótni nie ma :):)

      Usuń
    6. XXI wiek, a ludzie w takie rzeczy wierzą... masakra

      Usuń
  2. Robiąc z połowy porcji można dać spokojnie 2 jajka i nie wpłynie to na ciasto:)?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile takich pierożków można zjeść na jedną porcję ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ser można dać zamiast ricotta ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można mąkę krupczatkę zamienić na pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie :( Ravioli mają być delikatne i tylko z krupczatki wyjdzie takie ciasto :(
      Niestety :(

      Usuń
  6. A co zamiast szpinaku? Czy byłoby dobre z grzybami i serem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka to jest mąka krupczatka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona tak się nazywa. To bardzo drobna mąka. Ravioli z innej ni wyjdą.

      Usuń
  8. A nie mozna ich zrobic jak typowe pierogi? Wtedy to chyba latwiejsze... No i nie ma strat w ciescie ( widze , ze odkroilas nierownosci)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nierówności potem zagniatam i używam ponownie,
      Nasze polskie ciasto na pierogi jest inne. Ja np. jajek nie daję do typowego pierogowego.
      To na ravioli jest zupełnie inne.
      Ale farsz jak najbardziej można by wykorzystać do naszych pierogów.

      Usuń
  9. Witaj Małgosiu, śledzę Twój blog od dłuższego czasu i chciałabym Ci podziękować za motywację jaką tu przekazujesz, sposób na życie, zdrowe i wspaniałe przepisy, dania które można z łatwością przygotować na drugi dzień, żeby nie jeść sklepowych świństw. To najlepszy blog z jakim się spotkałam. Zainspirowałaś mnie do zmiany mojego żywienia, dzięki Tobie rzuciłam palenie i cieszę się lepszym zdrowiem, niektórzy twierdzą że zwariowałam, bo czytam wszystkie etykietki i szczególnie mocna zwracam uwagę, na to co jedzą moje dzieci...Dlatego też mam pytanie, młodsza córa (5lat) ma problemy z wypróżnianiem, ustaliłyśmy, że żeby miała "zdrowy brzuszek" codziennie zjada 3 łyżki owsianki... bardzo jej to pomaga, natomiast ostatnio usłyszałam, że owsianki NIE WOLNO jeść codziennie, bo można wyrządzić organizmowi krzywdę??? bardzo proszę o Twoje stanowisko, bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto powiedział że nie wolno codziennie owsianki i jak wytłumaczył swoją teorię ?

      Usuń
    2. Znajomy twierdzi, że przez zawartość fitynianów - chyba, odwapnia organizm... ale on też nie jest ani lekarzem ani dietetykiem...

      Usuń
    3. a o fityniany chodzi ;)
      musiałabyś zjeść tych płatków pół wiadra ;)

      Usuń
  10. Gosiu, chcąc zrzucić trochę kg mogę jeść kuskus-durim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorki -literówka chodzi o błyskawiczną kasze z pszenicy durum kuskus

      Usuń
    2. Kasza kuskus jest zrobiona z pszenicy durum - każda kasza kuskus !
      Niektórzy twierdzą że to nie kasza a makaron.
      Kuskus można jeść na redukcji ale z odpowiednimi dodatkami i w rozsądnych ilościach.

      Usuń
  11. Kolejny plusik, by nie powiedzieć kolejna gwiazdka Małgosiu. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Gosiu, kiedy mogę spodziewać się odpowiedzi na @ w sprawie wyceny diety? @ z pytaniem wysłałam w sobotę. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :-) czekam wobec tego niecierpliwie.

      Usuń
  13. Małgosiu chciałam się Ciebie zapytać, czy spożywanie łyżeczki miodu do kolacji( spożywam też łyżeczkę do śniadania) jest niezdrowe? Mam niedowagę i lubię miód, ale słyszałam, że nie powinno się jeść słodkiego na wieczór, bo to obciąża wątrobę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej bym ten miód dodała do koktajlu na podwieczorek.
      Kolacji raczej unikaj na słodko.

      Usuń
  14. ja tak troche z innej beczki ale w temacie mąk. staram sie jesc tylko razowe pieczywo, ciemne makarony, kasze itd. białe zamieniłam na ciemne. często w Twoich przepisach Gosiu gości mąka orkiszowa, której ja nigdzie przenigdzie nie mogę kupić, bo nigdzie jej nie ma. zamieniam więc ją na zwykła pszenna, ktorej wystrzegam sie jednak jak ognia. bo niestety nie wszystko wychodzi równie smaczne z mąki razowej jak z białej. otóż mam pytanie. ile razy w tygodniu można przemycić do jadłospisu mąkę pszenna zeby zbytnio to nie odbiło sie na zdrowiu?nawet i dzisiaj robilam tortille z mąki pszennej ale pełnoziarnistej, i szczerze powiem ze wyszly do kitu. zrobilam drugą porcję ze zwyklej pszennej i bylo ok. Gosiu co o tym myslisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz w tygodniu, nawet dwa (zależy jaka ilość) ujdzie.
      Np. jak zjesz jednego rolsa z mąki białej w poniedziałek + 2 naleśniki w piątek a reszta kasze, ryż brązowy, ciemne makarony i razowy chleb będzie ok.
      Ja potrafię 3 tygodnie nie jeść niczego z białej mąki a czasem mnie najdzie na takie ravioli.

      Usuń
    2. A ja od 3 lat nie używam już białej mąki i nie tęsknię za nią. Pozdrawiam

      Usuń
    3. dzieki Gosiu:) to fajnie z ta maka bo ja juz takiego bzika dostalam na punkcie zdrowego jedzenia ze tak mnie meczylo z ta maka :) a powiedz mi jeszcze jedno. a jak jest z ziemniakami, ile razy w tygodniu spozywac, do obiadu, do zupy?

      Usuń
  15. wyglądają pycha :D zjadłabym ze 20 :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dlaczego pierożki wyszły twarde?wszystko było zrobione zgodnie z przepisem,maka krupczatka

    OdpowiedzUsuń
  17. mam pytanie...czy na 25 dkg maki,3 jajka ,to chyba one powoduja twardość pierogów..?

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu robiłam wczoraj i wyszły pyszne. Dziękuję za ten przepis.
    Myślałam że dzieci nie zjedzą farszu, bo szpinak, ale jadły aż im się uszy trzęsły ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Malgosiu, nie moge jesc nabialu pod zadna postacia :( czym wiec moge zastapic ricotte i fete? Bo szczerze mowiac, ja nie widze mozliwosci zamiennika :(
    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  20. A może być ser favita, czy koniecznie musi być oryginalna feta? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak zamrozic proponowane ravioli? Lepiej przed gotowaniem czy juz po?

    OdpowiedzUsuń
  22. nigdzie nie spotkałam sie z serem ricotta, chcialam ostatnio kupic, ale nie bylo ani w dziale z nabialem ani w odrebnym z serami. Gosiu, ten ser ricotta jest pakowany tak jak np mascarpone albo feta czy kupuje sie go na wage? nigdy nie jadlam ricotty, do jakiego innego sera jest podobny? mozna go zastapic w przepisie jakims innym serem? z gory dziekuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest sprzedawany w pojemnikach.
      Jeśli nie uda Ci się kupić zastąp go chudym serem białym.

      Usuń
    2. tzn normalny twaróg w kostce może być? zemleć go ewentualnie? czy chodzi o jakis serek twarogowy bardziej?
      Gosiu a powiedz mi jeszcze, czym polałaś lub posypałaś pierożki przed podaniem?

      Usuń
    3. zwykły twarożek,
      a polałam klarowanym masłem

      Usuń
  23. Gosiu A to ravioli z czymś podajesz? czy tak same na talerzyku?

    OdpowiedzUsuń
  24. Malgosiu mam pytanko czy to ciasto bedzie nadawalo sie do zrobienia uszek na wigilie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ponieważ to jest ciasto które trzeba jeść na świeżo, od razu po ugotowaniu. Do uszek musi być zwykłe ciasto pierogowe bez jajek.

      Usuń
  25. Hej Małgosiu! Używam jajek M, dla pewności: dać 3 czy 4 jajka na ilość porcji podanych w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam, mam kilka pytań odnośnie ravioli
    1- na jaką grubość rozwałkowujemy ciasto?
    2- jakie w przybliżeniu wymiary ma mieć kwadrat, który wycinamy z ciasta?
    3- czy zlepiamy ravioli czy kladziemy tylko ciasto na cieście i wycinamy?
    4- czy czas gotowania 3-4 minuty liczymy od wrzucenia pierożków do wrzątku czy od czasu ich wypłynięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1- najcieniej jak się da
      2- 4x4 cm
      3 - ja zlepiam
      4- od wypłynięcia ale 2-3 minuty a nie 3-4

      Usuń
  27. Bardzo dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Może pytanie głupie, ale czy można to zamrozić i czy z powodu tego nie straci to jakichś swoich wartości? Czy ciasto się nie zepsuje przy rozmrażaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamrozić. Mrożenie nie pozbawia dania wartości.

      Usuń
  29. Niestety pierwszy przepis który mi nie wyszedł ;( Nadzienie przepyszne, ale ciasto wogóle nie chciało się rozwałkować ;(

    OdpowiedzUsuń
  30. Witaj Małgosiu, mam 2 opakowania świeżego szpinaku baby, czy mogę go dodać i jak go przyrządzić? podsmażyć w całości, czy posiekać?

    OdpowiedzUsuń