środa, 5 listopada 2014

Rollsy z grillowaną papryką i bazyliowym serkiem. Z domowej roboty orkiszową tortillą




Fantastyczna przekąska do zabrania do pracy. Z powodzeniem zastąpi także lunch za zimno. Nie powstydzisz się jej zapraszając znajomych. Łatwa w przygotowaniu. Bardzo, bardzo dobra :)
Słodycz i delikatność pieczonej papryki doskonale współgra z wyrazistym w smaku serkiem. Chudy twarożek zmiksowałam na gładką masę z jogurtem i doprawiłam curry, pieprzem cytrynowym i solą. Orzeźwiającej nuty nadały liście bazylii.
Robiąc na dwa dni nie zawijajcie rollsów od razu bo tortilla wchłonie wilgoć z serka i będzie za miękka. Paprykę włóżcie do miseczki, owińcie folią spożywczą, to samo z serkiem.
Rollsy zawijamy na świeżo.
Gorąco polecam to danie.

Kaloryczność:
Jeden rolls ma ok. 300 kcal 


Tortillę robimy wg przepisu dostępnego TU - zmieniamy tylko mąkę na orkiszową. Gramatura pozostaje ta sama.


Składniki na farsz  (na 6 sztuk) - cały ma ok. 590 kcal :

* 300 g chudego twarogu 
* 6 łyżek jogurtu naturalnego
* sól, szczypta curry, szczypta pieprzu cytrynowego (opcjonalnie), liście bazylii,
* 3 czerwone papryki
* 2 żółte papryki

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. (termoobieg). Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, układamy skórką do góry. 
2. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut. 
3. Z wystudzonych papryk ściągamy skórę i kroimy w paski. 
4. Twaróg miksujemy z jogurtem na gładką masę.Ucieramy z przyprawami i liśćmi bazylii. Opcjonalnie można dodać odrobinę czosnku, ale tak, aby nie zdominował smaku. 
5. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek, układamy paski papryki i zawijamy w rollsy. 

35 komentarzy:

  1. mnaim a ja taka głodna siedze w pracy. Ale juz wiem co jutro zabiore ze soba w swoje pudełeczko

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego twarogu użyłaś Małgosiu?M

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, dziękuję. Paulina

    OdpowiedzUsuń
  4. I co, lepsza z mąką orkiszową czy żytnią? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada przepysznie! Napewno wyprobuje. Czym mozna zamienic serek bialy? Nie jadam nabialu i zastanawiam sie czym mozna go zastapic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób bez serka, dodaj samą paprykę, kiełki rzodkiewki i odrobinę pesto

      Usuń
    2. Małgosi Tortille są też pyszne z humusem i z grilowanymi lub swierzymi warzywami

      Usuń
  6. przepis wyglada bardzo efektowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu nigdy nie mogę obrać ze skórki papryki, robię tak jak piszesz z tym że na termoobiegu,bo nie mam grzania góra-dół. Zawsze męcze się pił godziny z jedną połówką a i tak ją popsuje ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po wyjęciu włóż do foliowego worka na 10 minut,
      skórka powinna zejść ładnie ;)

      Usuń
  8. Wyglądają obłędnie i na pewno wypróbuję :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwsze zdjęcie jest tak zachęcające, że jutro przystępuję do tworzenia prototypu;)

    OdpowiedzUsuń
  10. a swieza papryka niepieczona zmieni jakos smak? musze oszczedzac prad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu proszę odpowiedz jaką suplementację masz na myśli jesli chodzi o grzybice paznokci?? męczę sie z tym już od roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. probiotyki oraz preparaty do stosowania zewnętrznego

      Usuń
  12. Gosiu ja mam pytanie z innej beczki. W sobotę wieczorem (ok. Godz 18) wybieram się na urodziny i pytanie co i jak jeść przez cały dzień żeby na imprezie moc sobie trochę pokosztować różnych pyszności (sałatki, mięsko , ciasta , tort który zresztą robie sama jako prezent) i mieć z tego przyjemność nie wychodząc na dziwaka który praktycznie nic nie zje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedz sobie delikatnie ale regularnie, soki, sałatki, owoce, mało węglowodanów i mięsa

      Usuń
  13. Małgosiu jakiego typu mąki orkiszowej używasz?

    OdpowiedzUsuń
  14. A jakiś inny pomysł niz grilowana papryka? Przychodzi mi do głowy serek z suszonymi pomidorami i serek z ogórkiem. Ale cos jeszcze ciekawego do serka?

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy prowadzisz może spis przepisow dla mam karmiacych piersia? Jesli tak bardzo prosze o link :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. A czy zwykly nalesnik zamiast tortilly by sie tu sprawdzil? Czy tortilla mozna kupic I czy jest zdrawa taka kupna? Z gory dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zwykły naleśnik.
      O gotowych tortillach pisałam tu http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/11/przepis-na-domowa-penoziarnista.html

      Usuń
  17. Małgosiu wszystko zrobiłam wg przepisu a papryka spaliła się po 15min. Co mogłam zrobić źle?:(

    OdpowiedzUsuń
  18. Spróbowałam dziś tego przepisu i umordowałam się z tymi tortillami, ale nie odpuściłam- wyszło pysznie. Mój patent- rozwałkowałam ciasto na kółku z papieru pergaminowego o średnicy patelni. Kładłam na patelnie pergaminem do góry, po chwili lekko odchylałam łopatką ciasto, które fajnie odchodziło. Trening czyni mistrza;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. miodzio w buzi. Dawno tak pysznej przystawki nie jadałam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. Czy można przygotować je dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń