sobota, 29 listopada 2014

Soczysty, aromatyczny kurczak z bakłażanową salsą





Doskonały na sobotni, lub niedzielny obiad, soczysty, aromatyczny kurczak z bakłażanową salsą.
Nie jest to danie, które polecam Wam w tygodniu ponieważ troszkę z nim zabawy, a w kuchni doskonale sprawdza się zasada "co nagle to po diable". Aby wydobyć cały smak z salsy, potrzeba celebracji.
Połączenie czosnku, oliwy, kardamonu, pieprzu cytrynowego, imbiru  i skórki z cytryny sprawi, że filet z kurczaka będzie bardzo soczysty i aromatyczny.  
Salsę po przygotowaniu podpiekam jeszcze 10 minut w piekarniku. To dopełnia całości i jest jak wisienka na torcie. Salsa nabiera wtedy słodyczy, a wszystkie smaki doskonale się ze sobą zgrywają.
I tu doskonale sprawdza się garnek od Valdinox o którym Wam już pisałam nie tak dawno, ponieważ przygotowuję w nim salsę na kuchence, a potem cyk do piekarnika. Nie przekładam salsy nigdzie i nie brudzę kolejnych naczyń.
Valdinox jak dla mnie spokojnie zastąpi wok, wysoką patelnię, rondel i naczynie do zapiekania. Ten w rozmiarze 24 cm to mój absolutny faworyt bo jest na tyle duży że przygotuję w nim w zasadzie wszystko i na tyle zgrabny, że nie zajmuje dużo miejsca.


Przy okazji tego przepisu przetestowałam też patelnię grillową od Valdinox .
Nie wiem czy to kwestia kwadratowego kształtu, ale nagrzewa się równomiernie co mnie mile zaskoczyło. Moja stara z Ikea niestety nie dogrzewała na bokach. Kształt miała prostokątny, więc może to było przyczyną. Jak na niej smażyłam to to co było po bokach musiałam przełożyć później na środek. Valdinox grzeje jednakowo na całej powierzchni co jest istotne bo np. mięso smaży się równomiernie co zapobiega wysuszaniu.

Kaloryczność: 
Porcja kurczaka dla jednej osoby (ok. 120 g)  ma ok. 130 kcal
Porcja salsy (1/4 całości) ma ok. 135 kcal

Składniki dla 4 osób:

* 480 g fileta z kurczaka
* natka pietruszki 

Marynata do kurczaka:

* 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
* skórka otarta z 1/4 cytryny (cytrynę należy najpierw sparzyć wrzątkiem)
* ząbek czosnku
* pieprz cytrynowy
* kardamon
* imbir
* sól

1. Kurczaka oprószamy solą, kardamonem, imbirem i pieprzem cytrynowym. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i skórką z cytryny.  Dokładnie nacieramy kurczaka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 


Salsa :

* puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400 g)
* jeden bakłażan
* mała czerwona cebula
* łyżka klarowanego masła
* łyżeczka słodkiej papryki
* pieprz cytrynowy 
* sól
* 2 łyżki miodu

1. Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodajemy miód i smażymy na malutkim ogniu, często mieszając. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy aż będzie szklisty.


 2. Do garnka wlewamy pomidory. Dodajemy słodką paprykę i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dusimy ok. 5 minut.


3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. wstawiamy salsę i zapiekamy ok. 10 minut. 

Kończymy kurczaka 


1.  Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy z obydwu stron po 2-3 minuty.

2. Po usmażeniu nie zdejmujemy kurczaka z patelni, a zawijamy szczelnie górę patelni folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 minuty, aby kurczak "zaparował". To da efekt termosu i mięso będzie bardzo soczyste.


72 komentarze:

  1. To jest żeliwny garnek i patelnia? - a czym są powleczone wewnątrz?
    A tak w ogóle to zawsze zachwalalaś swoją patelnie grillową z Ikea i jakos do tej pory nie pisałaś, że nie równo grzeje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem i radziłam sobie z tym przekładając to co było na bokach, później na środek. Nie upatrywałam tego jako wady bo nie miałam styczności z inną patelnią. W ogóle większość patelni grillowych jakie spotkałam są w prostokątnym kształcie.
      Valdinox wewnątrz są pokryte 3 warstwową powłoką nieprzywieralną Durit Select Plus.

      Usuń
  2. Z czym podałabyś to danie, gdyby miało być podane jako obiad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podałam go z kuskusem, świetne będzie z pęczakiem takim na sposób risotto http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/10/kasza-peczak-ktora-da-sie-polubic.html#more

      Usuń
  3. danie wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysl! Małgosiu zamiast pomidorów z puszki mozna użyć koktajlowych albo cherry? Jaka ilość?

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu czy możesz podac link do garnka Chodzi mi konkretnie o rozmiar bo na allegro sa rozne wysokość Czy z powloka wewnetrzna trzeba się bardzo delikatnie obchodzić Czy jest podatna na zarysowania ? i jeszcze pytanko dotyczące przepisu czy można baklazana zastapic cukinia ? z góry dziekuje za odpowiedz pozdrawiam i dziekuje za super przepisy Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do garnków trzeba używać tylko drewnianych lub plastikowych mieszadeł, łyżek itp. To tak jak z teflonem.
      Rozmiary są różne. Mój ma średnicę 24 cm.
      Tu masz część informacji http://www.altom.pl/pl/node/655

      Usuń
    2. Przepis jest pyszny! idealny na niedzielny obiad :) Gosiu, a czy mogłabyś polecić jakieś dobre garnki, ale na kuchenkę indukcyjną? Sprawdziłam Valdinox i mają tylko na ceramiczna :(

      Usuń
    3. dziękuje za odpowiedź. Jednak graficznie bardziej mi się podobają te Valdinox :) będę szukać dalej :) pozdrawiam i Wesołych, dietetycznych i smacznych Świąt! :) Pozdrawiam Monika

      Usuń
  6. Spadlas mi z nieba z tym przed przepisem MAlgosiu. Baklazan zalega w lodowce a i kurczak sie znajdzie. Pozdrawiam. Iwona W.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy to prawda że bakłażan jest gorzki w smaku? Co ewentualnie zrobić żeby pozbyć się posmaku goryczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci że jeszcze mi się nie zdarzył gorzki w smaku.

      Usuń
    2. Powinno się go oprószyć solą i zostawić na trochę. On wtedy zawsze robi się wilgotny i ta goryczka ewentualna wytrąca się ;) Ja zazwyczaj potem płuczę te platerki bakłażana i później doprawiam jeszcze raz odrobinę

      Usuń
    3. Co do goryczki: Warto zwrócić uwagę na jego końcówkę (nie tę z liśćmi, tę drugą.) Na końcu bakłażana rośnie kwiat, męski lub żeński. Męski zostawia po sobie okrągłą szypułkę, żeński owalną. Bakłażany z owalną szypułką mają mniej goryczy. I właśnie je radzę kupować.

      Usuń
  8. Tak to można jeść, wyśmienite danie :) Pomysł naprawdę warty uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam Cię Małgosiu. Mam do Ciebie pytanie odnoście stewii- czy jest ona zdrowa i czy polecasz ja do wypieków? Widziałam, że w przepisie na szarlotkę pisałaś, że można ją dodać zamiast cukru. Zastanawiam się nad jej kupnem, ale czytałam, że nie nadaje się do wypieków, gdyż pod wpływem ciepła karmelizuje się. Czy to prawda? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stewia jest naturalną substancją słodzącą, do wypieków nadaje się jak najbardziej. Jeszcze mi się nie skarmelizowałą ;)

      Usuń
    2. Mam stewię i dodawałam do wypieków. Niestety zmienia smak, co nam osobiście nie odpowiada. A szkoda. Bo byłby to świetny zasępnik dla cukru. Radzę spróbowac zrobić coś prostego z deserów i sprawdzić. Ja swoją sprezentowałam.

      Usuń
    3. Ja polecam też zamiast cukru, syrop z agawy!

      Usuń
  10. Wygląda fantastycznie, zatem jutro zagości na stole i w żołądku:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepraszam, że tak nie na temat, ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji o kaloryczności Pani koktajlu z siemienia lnianego ;) czy może mnie Pani w tej kwestii uświadomić ;) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koktajl z siemienia ma tyle kalorii ile siemię. Jedna łyżka ma ok. 50 kcal.

      Usuń
    2. czyli jego kaloryczność zależy od ilości użetego siemienia tak ? ;)

      Usuń
  12. Widziałam Twojego posta na stronie na Facebooku, odnosnie listy na lodówkę ;) No i sie zastanawiam, jak sie odnieśc do jednego punktu. Pracuję jako studentka w gastronomii i częstym problemem jest brak możliwości zejścia na przerwę (a bo duzo ludzi, a poczekaj zaraz ktoś przyjdzie, nie, teraz nie ktoś inny je) i często schodzi po klika godzin. Dzisiaj zjadłam po 7 h bycia w pracy. Innym razem było 8 h. Nie mam czasu zjeść nawet owoca, czy wypić koktajlu, jeśli nie zejdę na przerwę.
    Nie sądzę że będziesz miała jakiś pomysł jak to przeskoczyć, no ale jak widać czasem czynniki zewnętrze nie pozwalają na jedzenie regularne :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedna z pełnowartościowych potraw, którą można śmiało przyrządzać przez cały rok ;) Kurczak z odpowiednimi dodatkami rzadko się nudzi.

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu mam pytanie odnośnie produkcji wedlin. Mieszkam w UK i rzadko kupuje wedliny a jak to juz robie to sprawdzam sklad i niestety wedliny zakupione w polskim sklepie nawet te drozsze maja zazwyczaj niska zawartosc miesa a zakupione w angielskim sklepie zawsze maja sklad powyzej 80 procent. Zastanawiam sie czy obowiazuja oba kraje te same normy odnosnie produkcji wedlin. Nie moge znalezc informacji konkretnych na ten temat. Wiesz moze cokolwiek na tem temat? Jestem tym bardzo zainteresowana. Mialam mala sprzeczke ze znajomymi odnosnie skladu produktow, produktow eko, bio. Ja widze wyrazna roznice w produktach lepszych jakosciowo jednak oni uwazaja ze wszystko jest takie same i tylko roznia sie firma. Bardzo bylabym wdzieczna za odpowiedz i przepraszam za nieuzywanie polskich znakow. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oba kraje obowiązują normy obowiązujące w UE. Są jednak inne normy dla produktów lokalnych dlatego ja zawsze podkreślam żeby szukać producentów lokalnych a wystrzegać się produktów z wielkich zakładów produkcyjnych.
      Owszem są duże firmy które bardzo dbają o jakość dlatego też zawsze należy czytać skład - pracownicy sklepów mają obowiązek znać składy produktów które oferują, sklep ma obowiązek w widocznym miejscu je upublicznić.
      Zawsze pytajmy o skład.
      Ja mam swoje sprawdzone wędliny z lokalnej masarni w mojej okolicy.

      Usuń
  15. Gosiu, mam pytania do Ciebie troszke z innej beczki, a mianowicie:
    1. szukam wagi kuchennej. Czy mogłabyś mi podradzić jaką kupić i na co głównie patrzeć przy jej wyborze?
    2. jak moge wykorzystać czyste ziarna orkiszu? wiem że mogę dodać do chlebka, ale czy "coś" trzeba z nimi zrobić przed dodaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ti znajdziesz wszelkie informacje:
      http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/12/waga-kuchenna-dlaczego-musisz-ja-miec.html

      Usuń
  16. Zrobiłam tak jak proponowałaś z kaszą pęczak a'la risotto i obiad przepyszny :) na pewno będę z niego korzystać nie raz, dziękuje za inspiracje, coś czuję ze ta salsa będzie u mnie baaaardzo często gościć na stole(zrobiłam ja z cukinia bo nie mialam bakłażana ale uważam ze to dużo na jej smak nie wpłynęło)

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu a taki sok np. Tymbark 100% naturalnego soku marchwiowo jabłkowy tylko z naturalnymi cukrami (65% przecieru z jabłka 35% przecieru z marchwi ) obroni się ?? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obroni się ;)
      Owszem lepszy jest naturalny świeżo wyciskany ale jak ktoś nie ma wyciskarki to taki jest ok.

      Usuń
    2. Super! Nawet na diecie redukcyjnej od czasu do czasu np na podwieczorek lub drugie śniadanie, bo właśnie nie mam wyciskarki;-)

      Usuń
  18. Gosiu, czy zamiast bakłażana można dać cukinie? akurat mam wszystko oprocz baklazana :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super! Kurczak już mi się piecze (w ziołach i w folii aluminiowej w piekarniku), a zaraz zrobię tą salsę. Akurat mam ostatniego bakłażana w lodówce :-)
    Dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad!

    OdpowiedzUsuń
  20. Gosiu w czym najlepiej rozdrabniac ziarna przypraw np kolendra.gorczyca? Swiezo mielone sa chyba znacznie lepsze od tych gotowych zmielonych...

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu zamierzam zakupić czajnik Silesia Janina taki biały..zastanawiam się czy nie będzie zaraz czarny od palników?? jak myslisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie.
      Ja mam swój od niedawna ale koleżanka ma od roku i jest elegancki.

      Usuń
    2. dzieki :)

      Usuń
  22. Dziękuję za tego bloga. Czytam już od jakiegoś czasu, nadrabiam starsze wpisy i korzystam z przepisów. Utwierdził mnie w swoim przekonaniu co do właściwego sposobu odżywiania, dzięki gotowym przepisom zmobilizował do zmodyfikowania rodzinnego jadłospisu, który nawiasem mówiąc, okazał się być nie taki najgorszy. Zaczęliśmy jeść „lepsze” śniadania, poprawiłam rozkład posiłków w pracy i zmniejszyłam porcje (a co za tym idzie kaloryczność) obiadowe. Obyśmy wytrwali. Nie idę trybem jadłospisu, ale wybieram sobie z nich swoje własne kompozycje, takiej pomocy mi było trzeba, żeby się zmobilizować, dzięki.

    I mam pytanie, czy sama obróbka termiczna (bez użycia tłuszczu) wpływa na kaloryczność potraw? Przykładowo, jeśli mam porcję kurczaka czy cukinii o kaloryczności 100kcal i upiekę (np. w folii w piekarniku) bądź usmażę (na grillowej patelni) je całkowicie bez tłuszczu to czy kaloryczność porcji zostanie zachowana czy wzrośnie? I idąc dalej, jeśli te same porcje upiekę bądź usmażę z użyciem tłuszczu, np. łyżki oliwy (80kcal), to czy kaloryczność tych porcji wyniesie po prostu ok. 180kcal? Moje pytanie wynika stąd, że ze względu na wagę męża, dla niego muszę znacznie zwiększać przykładowe porcje i taka informacja byłaby bardzo przydatna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;)
      Co do pytania - bez użycia tłuszczu nie wpływa.
      Jeśli usmażysz na oliwie to 50 % tłuszczu z oliwy wejdzie do potrawy więc musisz dodać tę wartość.

      Usuń
    2. a ja zawsze myślalam ze jak cos np usmaze na lyzce oliwy to ze wliczam nie 50% a 100% kalorycznosci tej oliwy. myslalam poprostu ze wliczam caly ten tluszcz ktory uzywam do danej potrawy.

      Usuń
    3. Jeśli dodajesz łyżkę oliwy do kaszy to wliczasz całą, jeśli podsmażasz warzywa to 50 do 70 % bo część zostaje na patelni.

      Usuń
    4. I jeszcze jedno, przy parametrach mojego męża (waży 100kg), korzystając z podanego wzoru na optymalną kaloryczność, po przemnożeniu przez 1,4 wychodzi 2490kcal. Po kilkudniowej analizie naszych wcześniejszych jadłospisów wyszło mi, że mąż jakoś dużo więcej nie zjada. Niemniej, w jaki sposób powinien zredukować kalorie, żeby nieco zrzucić?

      Usuń
    5. Dziękuję za odpowiedzi.

      Usuń
  23. Gosiu, a czy w ten sposób można też rybkę przygotować?

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu a jaką polecasz patelnię grilową ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziś zrobiłam na obiad. Pominęłam tylko kardamon, za którym nie przepadam. Danie przeeeepsyszne:) Soczysta pierś i ta sala mmmm:) Pozdrawiam z Otw:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam! Mam pytanie jakie wymiary ma Twoja patelnia grillowa?

    OdpowiedzUsuń
  27. Danie przepyszne, zwłaszcza salsa pychota. Jedynie kurczaka smażyłam dłużej. Nie mogę jakoś przekonać się do tego soczystego. Czy jak smażę kurczaka lub rybę dłużej to tracą one na wartości?

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten kurczak wymiata :D. Od dwóch tyg stosuję się to twojego trybu odżywiania i powiem szerze że nie spodziewałem się takiego efektu...czuje się mega dobrze i tak jakoś lekko. I jeszcze te przepisy, niby proste a po prostu przepyszne :D...wymiatasz kobieto :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzień dobry Pani Gosiu.Przepyszne danie,już robiłam trzy razy.Dzięki.Pozdrawiam serdecznie Klonowska Urszula

    OdpowiedzUsuń
  30. Kurczak wygląda zjawiskowo :). Używasz oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego?

    OdpowiedzUsuń
  31. danie nadajace się dla osob z Candida...z tym, ze zamiast pieczenia, na parze, prawda p.Gosiu ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi być na parze. Candida nie wyklucza pieczenia.

      Usuń
  32. super, dziekuje. Wyczytałam ze mozna smazyc na masle klarowanym np. wiadomo kazdy ma inny sposob niekoniecznie dobry. - to unikac smazenia czy od czasu do czasu mozna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane świetnie nadaje się do smażenia. Ma jedną z najwyższych temperatur dymienia.

      Usuń
  33. Salsa I klasa! W życiu nie wpadłabym na pomysł, żeby dodać miód :) Przepyszny obiad! Dzięki Twoim przepisom oraz regularnemu jedzeniu co 3 h udało mi się zrzucić już 2,5 kg w niecałe 3 tyg :) :) :) Cieszy każdy spadek wagi na Twoje przepisy dodatkowo inspirują :) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń