piątek, 7 listopada 2014

Tydzień 42 - jadłospis


Zapraszam na jadłospis nr 42,
Przypominam, że nowe osoby, które chcą dołączyć, nie muszą zaczynać od jadłospisu pierwszego. Mogą zacząć od najnowszego, lub wybranego.
Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .


No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1550 kcal

Śniadanie ok. 410 kcal 
* 3 kromki razowego chleba - ok. 240 kcal
* 3 łyżki pasty jajecznej - ok. 114 kcal 
* 1 łyżka pesto - ok. 50 kcal  (cienką warstwą pesto smarujemy kanapki)
* 3 rzodkiewki - ok. 6 kcal
Przepis na pesto TU (klik)


I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Obiad: ok. 460 kcal
* 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus - ok. 200 kcal  (+ bulion warzywny do przyrządzenia kaszy)
* 100 gramów fileta z kurczaka - ok. 100 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* jedna czerwona papryka - ok. 65 kcal 
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal 
* sól, pieprz, imbir, słodka papryka
* natka pietruszki

Kaszę kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka nacieramy solą, imbirem i słodką papryką, kroimy w cienkie paski, lub drobną kosteczkę. Odstawiamy na 10 minut.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Do warzyw dodajemy kurczaka, smażymy ok. 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości kostek, lub pasków kurczaka). Na patelnię dodajemy kaszkę kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Jemy na zimno, lub na ciepło.

II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu - ok. 215 kcal

Kolacja ok. 325 kcal
Curry warzywne z pełnoziarnistym makaronem:
* pół cukinii - ok. 45 kcal
* 5 pieczarek - ok. 15 kcal 
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* ząbek czosnku
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* puszka pomidorów krojonych bez skóry - ok. 110 kcal
* sól, pieprz ziołowy, curry, koperek lub natka pietruszki
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) - ok. 100 kcal

Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.  Jak z pieczarek odparuje woda dodajemy cukinię i smażymy 1-2 minuty, po czym wlewamy pomidory i dodajemy wyciśnięty czosnek. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, curry i pieprzem ziołowym.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, mieszamy z warzywami. Posypujemy koperkiem, lub natką pietruszki.

Wtorek ok. 1555 kcal lub 1539 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 392 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 3 łyżki granoli - ok. 99 kcal
* 1 kiwi - ok. 43 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
Banana i kiwi kroimy w drobniutką kostkę. Mieszamy z jogurtem i wlewamy do miseczki. Posypujemy granolą.
Przepis na domową granolę TU (klik)


I Przekąska ok. 255 kcal 
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą lodową i pomidorem - ok. 255 kcal

Obiad: ok. 396 kcal lub ok. 380 kcal

Pracujący i studenci ok. 396 kcal
* 2 czerwone papryki - ok .120 kcal
* ćwiartka cebuli - ok. 15 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* listki bazylii, sól, 2-3 krople oliwy, lub oleju
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.

* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych pesto (łyżka) z 2 plastrami sera mozzarella i sałatą lodową - ok. 235 kcal
Przepis na pesto TU (klik)

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 380 kcal  
* 2 połówki faszerowanej papryki - ok. 280 kcal
*  pół kulki sera mozzarella (do położenia na paprykach) - ok. 100 kcal
Przepis na faszerowane papryki TU (klik)



II Przekąska ok. 210 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal
* dwie gruszki - ok. 140 kcal
* łyżka otrębów 
* cynamon
Owoce kroimy w drobną kostkę, posypujemy otrębami i cynamonem. Przed zjedzeniem trzeba odczekać 5 minut, aby otręby zmiękły pod wpływem soku z owoców.

Kolacja ok. 302 kcal
* pół kulki sera mozzarella - ok. 100 kcal
* 2 pomidory - ok. 52 kcal
* łyżka pesto - ok. 50 kcal 
* liście bazylii
 * 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) - ok. 100 kcal
Z podanych składników robimy sałatkę. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pesto i bazylię. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.

Środa ok. 1503 kcal lub 1509 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 218 kcal
* banan - ok. 100 kcal
* 2 kiwi - ok. 86 kcal
* łyżeczka sezamu - ok. 32 kcal
Owoce kroimy w kostkę. Posypujemy sezamem. 

Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 420  kcal

Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* jeden rolls z pieczoną papryką i serkiem - ok. 300 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
Przepis TU

* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal  
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml - ok. 200 kcal
* jeden naleśnik z mąki pełnoziarnistej z łyżką twarogu i łyżeczką dżemu niskosłodzonego - ok. 220 kcal 

Przepis na zupę ogórkową:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki, pietruszka, pół selera, zielona część pora, pół cebuli,
* sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe
* 6 kiszonych ogórków
* 4 litry wody
* 5 ziemniaków 
* łyżka śmietany 12 %
* koperek

Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, zieloną część pora i listki laurowe. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 minut (od zagotowania). Wyjmujemy zieloną część pora i do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut, i oddajemy starte ogórki. Gotujemy 15 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem.


II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)

Kolacja ok. 320 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami - ok. 320 kcal
Przepis TU (klik)


Czwartek ok. 1547  kcal lub 1532 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 411 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal 
* 3 plasterki żółtego sera - ok. 105 kcal 
* sałata lodowa
* 3 rzodkiewki - ok. 6 kcal
* szczypiorem drobno posiekany 

I Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki - ok. 36 kcal 

Obiad: ok. 452 kcal lub ok. 437  kcal

Pracujący i studenci ok. 452 kcal
* garść sałaty lodowej
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski - ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) - ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 437 kcal  
 * zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml - ok. 200 kcal
 Sałatka:
* garść sałaty lodowej
* cała papryka - ok. 65 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal

II Przekąska ok. 175 kcal
* jedna pomarańcza - ok. 105 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal 


Kolacja ok. 282 kcal 
* faszerowana cukinia - zjadamy całą czyli dwie połówki - ok. 282 kcal
Przepis TU (klik)


Piątek ok. 1568 kcal lub 1573 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 352 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* starte jabłko - ok. 70 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal* cynamon
Wszystkie składniki mieszamy. 

I Przekąska ok. 255 kcal 
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą lodową i pomidorem - ok. 255 kcal

Obiad: ok.485 kcal lub ok.490 kcal

Pracujący i studenci ok. 468 kcal
* 3/4 woreczka ugotowanego brązowego ryżu - ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym - ok. 110 kcal
* 1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę - ok. 7 kcal
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* kilka kropel sosu sojowego
* koperek
* sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 490 kcal 
* pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem - ok. 380 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym (wkładamy do sosu, jak rozmrozi się szpinak) - ok. 110 kcal
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem TU (klik)


I Przekąska ok. 190 kcal 
* zielony koktajl - ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)


Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek - ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal

Sobota ok. 1522 kcal 

Śniadanie ok. 450  kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła, posypana szczypiorkiem - ok. 210 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko osmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* sałatka z jednego pomidora, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli - ok. 40 kcal

I Przekąska ok. 200 kcal 
Koktajl owocowo - warzywny:
* sok z marchewki, jabłka i kiwi - ok. 200 kcal 
1,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka miksujemy z kiwi i bananem.

Obiad ok. 462 kcal
Pełnoziarniste penne z sosem z pieczonej papryki:
* szklanka suchego makaronu penne (70g) - ok. 242 kcal 
* 250 ml sosu z pieczonej papryki - ok. 140 kcal
* 2 pulpety uduszone w sosie - ok. 80 kcal
Przepis na pulpety TU (klik)
Przepis na sos z pieczonej papryki TU (klik)


II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 310 kcal
* dwie garście mixu sałat
* pół awokado - ok. 112 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych - ok .58 kcal
* 5 rzodkiewek - ok. 10 kcal 
* łyżka sosu winegret - ok. 100 kcal

Niedziela ok. 1344 kcal 

Śniadanie ok. 395 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* szklanka truskawek - ok. 40 kcal
* 5 łyżkek granoli - ok. 165 kcal
* łyżeczka miodu - ok. 40 kcal
Truskawki miksujemy z jogurtem i miodem. Jemy z granolą.

I Przekąska ok. 140 kcal 
* 2 jabłka - ok. 140 kcal 

Obiad:  ok. 457 kcal 
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym:
* 150 gramów fileta z kurczaka - ok. 200 kcal
* 4 łyżki sosu - ok. 40 kcal
* szklanka fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) - ok. 163 kcal
Przepis na fileta z kurczaka TU (klik)


II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.

89 komentarzy:

  1. Witaj Małgosiu. Uwielbiam Twoje przepisy. Są smaczne, proste do przygotowania i przede wszystkim zdrowe. Podoba mi się również to, że napisane jest ile kalorii ma dane danie. Fajnie by było gdyby były napisane wartości odżywcze, tj białko, węglowodany, tłuszcze itp. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jesteś wielka!!! mam pytanie: czy mogłabyś rzuć okiem fachowca na moje menu z jednego dnia i stwierdzić czy nie jem za dużo? i czy gdzieś nie robię błędu? z góry pięknie dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Małgosiu - czy sa takie produkty które zaleca Pani spożywać codziennie? Jakie rzadziej - raz na 2 dni, raz w tygodniu? Kilka razy w tyg?

    A jakie Pani odradza? Które należy ograniczać raz na 2 tyg/ raz na miesiąc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ! Bardzo dobry pomysł na post ! :) Mam nadzieję że pojawi się coś takiego.

      Pozdrawiam !

      Usuń
    2. mam nadzieję, że Gosia nam odpisze:) Myślę, że post super móglby z tego powstać :)

      Usuń
  4. Pasta jajeczna i koktajle bananowe to ostatnio u mnie nr.1. Szybko smacznie i zdrowo. Na początku sporo nakombinowałem się, żeby pozbyć się majonezu z pasty ale ostatecznie udało się. Były próby z jogurtem naturalnym i z twarogiem ale ostatecznie udało się i robię według przepisy podobnego do Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co Pani myśli o brązowym makaronie z twarogiem ,bardzo go lubię ale te kcal...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź i cierpliwie czekam na książkę, bo kartki latają i to strasznie :)

      Usuń
  6. Małgosiu a jaki jest najlepszy sposób na powrót do równowagi po trzech dniach z tortem urodzinowym i czekolada?czuje sie ciezko brzuch mi troche urosl ale najgorzej wyglada cera...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób sobie 2 dni na diecie lekkostrawnej z dużą ilością soku z marchewki lub marchew + np. burak, seler, jabłko

      Usuń
    2. soki jednodniowe czy moze byc np ten z biedronki ale nie w kartonie tylko w majej buteleczce? nie pamietam nazwy wiem ze zawsze stoi w lodowce ;)

      Usuń
    3. Mam pytanie, na jakich zasadach Pani tworzy te jadłospisy? W jaki sposob je Pani uklada i na co zwraca uwagę? I jakie ma Pani podejscie do IG ? Wielokrotnie mnie to zastanawia widujac koktaje z bananow, wiemy ze maja one wysokie IG, bardzo mnie to ciekawi..? Uwielbiam je i na prawdę Panią podziwiam!

      Usuń
    4. Zachęcam do przeczytania cyklu cukrzycowego który publikowałam jakiś czas temu.
      Tam wyjaśniam kwestie IG i ŁG.

      Usuń
  7. małgosiu, a co uwazasz o ryzu parboiled? czy to ryz pelnoziarnisty, brazowy? mozna go jesc na obiad- 40g z warzywami na lyzeczce oliwy? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu a co sądzisz o galarecie z kurczaka? tzn o takiej domowej roboty-bulion+kurczak+żelatyna, jak często można sobie pozwolić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też robię czasami, aczkolwiek dwa, trzy razy do roku,

      Usuń
  9. Małgosiu czy mój rozkład posiłków jest prawidłowy?
    6.30 - śniadanie (płatki owsiane lub 3 kanapki razowe)
    10.30 - I przekąska (jabłko lub gruszka)
    13.20 - II przekąska (kanapka)
    16 - obiad (dość duży)
    19.30 - kolacja (zazwyczaj lekka - miseczka orzechów laskowych/serek wiejski/koktajl)
    Wstaję o godzinie 6, do 16 nie ma mnie w domu i kładę się zazwyczaj o 22 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu świetne przepisy,bardzo smaczne.Mam pytanie czy do tarty z owocami w budyniu kostka masła 250 gram? I czy na drugi dzień tarta jest równie smaczna jak od razu po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, 250 g - taki był zawsze standard a teraz producenci oszukują na gramaturach

      Usuń
  11. Widzę, że nastawiasz się na większą liczbę posiłków z mniejszymi porcjami. Bardzo dobre rozwiązanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Małgosiu, ja tak przy okazji zbliżającego się święta św. Marcina - może jakiś przepis na gąskę? możesz polecić? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam Małgosiu,
    właśnie dowiedziałam się, że jestem w pierwszych tygodniach ciąży. Niestety nie mogę zbyt dużo przytyć, bo obecnie ważę 80 kg :(
    Muszę zacząć się racjonalnie odżywiać. Chciałabym się dowiedzieć czy będąc w ciąży mogę korzystać z Twoich tygodniowych jadłospisów? Czy te 1500 kcal będzie za mało?
    pozdrawiam cieplutko :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1500 to za mało dla kobiety w ciąży

      Usuń
    2. A w takim razie poinstruujesz mnie ile kcal powinna spożywać kobieta w ciąży?

      Usuń
    3. Nie mogłam usunąć mojego poprzedniego komentarza, ale przestudiowałam informacje na Twoim blogu i wiem, że mogę korzystać z tych przepisów, ale zwiększać odpowiednio ich kaloryczność :)
      Gosiu, a możesz umieścić przykładowy jadłospis dla ciężarówki ;)?

      Usuń
    4. Tu masz wszelkie informacje co do kaloryczności w konkretnych trymestrach http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/06/odzywianie-w-ciazy-i-aktywnosc-fizyczna.html

      Usuń
  14. zazwyczaj propozycje pojedynczych obiadów ulegają u mnie zmianie, a tym razem wszystkie idealnie dopasowały sie pod mój gust! dziękuje za świetne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  15. cześć!
    Twój blog jest naprawdę świetny, a jadłospisy tak starannie rozplanowane, że czuję się jakbym dostała jadłospis od prywatnego dietetyka :)
    Chce się jednak zapytać o aktywność fizyczną. Czy jeżeli podczas tej pół godziny spalę 300-400 kcal biegając lub robiąc inne ćwiczenia, to czy 1500 kcal to nie będzie za mało? Czy może warto jednak zwiększyć kcal? Bo wychodziłoby że je się tylko około 1200 - 1100 kcal.
    pozdrawiam i życzę Ci dalszych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz obliczyć sobie indywidualnie kaloryczność dla siebie - na górze przy każdym jadłospisie jest link do wzoru
      kaloryczność z jadłospisu jest bazowa,

      Usuń
  16. Małgosiu czy myślisz o wydaniu ksiązki z przepisami fit ?;) pozdrawiam twoja wielka fanka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Otrzymałam już propozycję od jednego z wydawnictw.
      Nad materiałem cały czas pracuję.
      Myślę że przyszły rok jest realnym terminem.

      Usuń
  17. Mam 16 lat, 166 cm wzrostu i ważę 47 kg. Mam niedowagę, mimo, że jem bardzo dużo. Przez to ciągle jest mi zimno. Mój przykładowy jadłospis: śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych, 10 łyżeczek pałeczek wielozbożywych, pół banana, 3 suszone śliwki, łyżeczka siemienia lnianego i łyżeczka otrębów pszennych, do picia szklanka ciepłej wody z łyżeczką miodu i łyżką stuprocentowego soku żurawinowego, na drugie śniadanie: podwójna kanapka z chleba orkiszowego z almette śmietankowym, na trzecie śniadanie: ta sama kanapka tylko, że z masłem i wędliną, na obiad: krupnik, 3 ziemniaki, pieczona pierś z kurczaka, do tego surówka z białej kapusty, na podwieczorek: duże jabłko, na kolację: 2 kromki chleba orkiszowego, każda posmarowane masłem, dodatkowo 2 plastry wędliny i pasta jajeczna z 2 jajek i łyżeczki majonezu, do picia to samo co na śniadanie. W ciągu dnia oprócz tych wód z miodem piję około1, 5 litra niegazowanej wody. Dodam, ze mam problemy z żołądkiem i łagodny refluks. Czy mogłaby mi pani napisać czy mój jadłospis jest dobry, czy powinnam coś zmienić żeby przytyć. Jest to dla mnie ważne szczególnie teraz, gdy idzie zima. Podstawowe badania są w normie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym zrobiła badanie na nadczynność tarczycy - to rozwieje wątpliwości.

      Usuń
    2. Robiłam, wszystko ok.

      Usuń
  18. Pierwszy raz robiłam tartę jest pyszna,dzięki za fantastyczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu kupiłam sobie multicookera. Czy Twoje dania mozna w nim robić? Czas taki sam?

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu a co myślisz o piciu kawy między posiłkami i ogolnie o piciu kawy ? (oczywiscie takiej bez smietanki i cukru) Czy to prawda ze moze powodowac skoki poziomu cukru a co za tym idzie utrudniac odchudzanie ? Czy pobudza apetyt na słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kawę między posiłkami.
      Pita do posiłku utrudni wchłanianie żelaza.
      Osobiście nie lubię i nie mogę pić bez mleka. Gdybym wypiła czarną nie wyszła bym z toalety przez 3 godziny ;)
      Kawa bez cukru i mleka nie podnosi poziomu cukru.
      Z mlekiem i połową łyżeczki cukru też nie podniesie.

      Usuń
  21. Chcialabym kupic dobre garnki, ale nie wydac majatku. Cze moglabys cos polecic?

    OdpowiedzUsuń
  22. Kiedyś zeby schudnąć jadłam 1500 kcal i spalałam podczas ćwiczeń 800 kcal. Zastanawiam się czy to nie za mało? Jeśli tak to przy diecie 1700 kcal ile powinnam spalać kcal przy ćwiczeniach, żeby tygodniowo chudnąć 1 kg. Moja waga obecna 62 kg, 178 wzrostu. Chciałabym zejść do 56 kg jak sprzed laty. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym ci dała 1800 kcal i spalanie 400- 500 kcal

      Usuń
  23. Gosiu, słyszałam o zbawiennym działaniu głodówki 1x na tydzień. Jakie masz zdanie na ten temat? Czy to działa? Odtruwa, czy też może odchudza? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój tata swego czasu obił sobie takie piątki o chlebie i wodzie. Takie posty są zalecane w Piśmie Świętym. Czuł się świetnie. Lekko. Badania miał świetne.
      Teraz ma cukrzycę więc nie może.

      Usuń
  24. Malgosiu sprawdz prosze poczte i spam pisze juz czwarty raz odnosnie zamowienia diety od miesiaca z gory dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie muszę o tym posta napisać informacyjnego bo wysłałam już wyceny do 30 października włącznie a wczoraj dostałam parę maili od osób które nie dostały wyceny a ja mam w wysłanych.
      Napisz mi maila na adres qchenneinspiracje@gmail com a drugiego na diety@qchenne-inspiracje.pl
      Nie wiem czemu tak się dzieje.

      Usuń
  25. Proszę pani, jaki ser najlepiej wybrać ? Na kanapki zamiast masła dodaję serek wiejski, ale uwielbiam też ser żółty z dziurami oraz kiedyś jadłam żółty salami, lecz odrzuciłam go, gdy zmieniłam nawyki żywieniowe. Jaki pani poleca ser ? Czy w zwykłych marketach typu biedronka można dostać zdrowy, bez żadnych chemicznych dodatków ?
    Wiem, że post o serach już się pojawił, ale mimo przy półce z serami nadal mam dylemat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przypadku serów istotna jest cena,
      poniżej 20 zł za kilogram nie ma możliwości kupna dobrego sera, no chyba że od znajomego co sam robi, w sklepie nie ma możliwości, wystarczy popatrzeć jaka jest cena mleka i ile go potrzeba do wyprodukowania kilograma sera a wątpliwości same się rozwiewają,
      ja kupuję sierpc królewski

      Usuń
  26. Małgosiu gdzie powinno kupować sie owoce i warzywa..gdzie Ty kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
  27. Gościu, a jakie jest Twoje zdanie na temat gęsiny. Dostałam właśnie 2 wiejskie gąski. Rozebrałam je usuwając zewsząd tłuszcz i skóry. Stopiłam to i uzyskałam podobno ( wg mojej babci ) bardzo zdrowy smalec, który ( znów podobno ) nie podnosi nawet cholesterolu. Dawniej babcia moja smarowała tym smalcem dzieciom piersi i plecy podczas infekcji, a nawet zapaleń płuc, podczas wielkiego głodu na wschodzie. Jestem pokorna w stosunku do ludowych mądrości, ale co na to dzisiejsza nauka. ?Wiem ,że gęsina nie jest za bardzo polecana na diecie, ale wcale nie mam zamiaru rezygnować z takiego ekologicznego mięska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rezygnuj. Możesz upiec gąskę.
      Co do smalcu nie wypowiem się bo tu jestem ortodoksem ;)

      Usuń
  28. Gosiu w tym tygodniu dowiedziałam się że jestem w ciąży (6 tydzien). Do tej pory biegalam 3 razy w tygodniu i zapytałam lekarza czy mogę dalej biegać, powiedział ze bieganie odpada:( chociaż ciąża nie jest jakaś zagrożona. A co ty myślisz na ten temat? Czy naprawdę lepiej zrezygnować? To co w zamian mogę? Lekarz polecił basen i rower stacjonarny. Na basen nie chodzę bo nie lubię a rowerku nie posiadam. A nie wiem czy nagle jak przestanę ćwiczyć, biegać to czy to będzie lepiej dla dziecka i dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym się też wstrzymała jakiś czas. Ciąża jest jeszcze bardzo wczesna.

      Usuń
  29. Mam straszny problem z podjadaniem. Zjadam "normalne" posiłki, a w międzyczasie przegryzam słodycze zwłaszcza ciastka oraz przekąski typu krakersy i paluszki. Próbowałam zastąpić je owocem lub orzechami, ale wówczas kończy się na tym, że zjadam zdrowe rzeczy, a później i tak sięgam po te niezdrowe. Nie potrafię sobie powiedzieć dość. Powiedz jak sobie z tym poradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/02/jak-poradzic-sobie-z-naga-checia-na.html

      Usuń
  30. W ciągu tyg. moja przerwa między 1 śniadaniem a 2 wynosi 3 godz. i 30 min, między 2 śniadaniem a obiadem 3 godz. i 40 min. I przerwy pomiędzy dwoma kolejnymi posiłkami też ok. 3 godz. i 30 min . Czy w weekend gdy wstaję później też muszę mieć takie przerwy, czy wystarczy jak będą one wynosiły 2,5 godz, 3 lub 3,15-20 ? Także chciałabym się dowiedzieć czy kłaść się spać wystarczy godz. po posiłku czy jednak to zbyt krótko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzdrowiej jest jak przerwa wynosi 3 godziny.
      Co do kładzenia się spać to :
      * osoby zdrowe 3 h po posiłku
      * osoby z cukrzycą 1 h po posiłku
      * osoby z refluksem 2-3 h poposiłku

      Usuń
  31. Małgosiu a czy jako przekąskę mogę traktować pieczone jabłko z ok 2 łyżkami chudego twarogu z kilkoma migdałami? czy polecasz koktajl z mango, bo nie widziałam w Twoich propozycjach takiego koktajlu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,
      koktajlu z mango nie ma w jadłospisach bo jest bardzo słodkie

      Usuń
    2. bardzo słodkie czyli kaloryczne , mało wartościowe?czyli mango nie jest polecane przy redukcji wagi? bo ja lubie dodać mango rano do granoli lub kaszy jaglanej z jogurtem, czy tez jako koktajl z jogurtem i otrębami i teraz nie wiem mam zrezygnować na rzecz np. gruszki, kiwi, granata?dodam, że nie jem naraz całego owocu tylko połowę:)

      Usuń
    3. możesz dodać ale wtedy uważaj na inne słodkie owoce w tym dniu, czyli jeśli dodajesz do jaglanki mango to już nie jesz w tym dniu gruszki czy winogron
      mango nie wpisałam w jadłospis ponieważ jest dość trudno dostępne a jadłospisy są bazowe, dla każdego, staram się aby składniki były ogólnodostępne

      Usuń
  32. Jak procentowo rozdzielić kaloryczność na poszczególne posiłki

    OdpowiedzUsuń
  33. Widzę w Twoich jadłospisach tylko owsiankę.(wcześniej była kasza jaglana, ale już jej nie ma) A co myślisz Gosiu o płatkach ryżowych albo jaglanych ?

    Jeszcze jedno pytanie:
    Ty Małgosiu preferujesz owsiankę na mleku ja wolę na wodzie. Więc to wychodzi nie całe 200 kcal. Co dodać do tego żeby śniadanie nie miało tak mało kalorii ?. Bo raczej 200 kcal to za mało na śniadanie . . . ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym razem nie ma jaglanki ale można ją zamienić z owsianką.
      Płatki jaglane zdecydowanie tak, ryżowe mają dużo mniej wartości.
      Robiąc owsiankę na wodzie dodaj migdałów w płatkach, orzechów, owoców świeżych lub suszonych. Jak lubisz możesz dosypać wiórków kokosowych.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  34. Czy mogę codziennie do posiłku dodawać łyżkę miodu np. do owsianki i czy to nie wpłynie negatywnie na moją wagę ?

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam.
    Chciałabym się zapytać czy zamiast kolacji mogę pić zielone smoothie takie ze szpinakiem, selerem i bananem. Czy mogę to zastąpić. Wcześniej jadłam na kolacje kurczaka z makaronem różowym lub kasza jeczmienna, ale chciałabym to zastąpić czyms lzejszym. Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej piłabym taki koktajl na podwieczorek niż na kolację ze względu na banana który jest słodki.

      Usuń
  36. Małgosiu, mm problem - jestme głodna między posiłkami - jem 'przepisowe' sniadanie o 7.00 i jestem po nim w pełni najedzona, do pierwszej przekąski, czyli do 10.00 daję radę wytrzymać, ale po zjedzeniu na tę przekąske np. 2 jabłek, nie ma szans, żebym wytrzymała do 13.00 na lunch i potem tylko na kolejnej przekąsce do kolacji. Problemem jest też, że rozkładając posiłki w shcemacie 7-10-13-16-19, idąc spać po 23 po prostu mnie już ssie. Myslałam o zwiększeniu kaloryczności/ilości (?) posiłku - ale np. zelcana ilośc śniadania jest dla mnie wystarczająca - więc nie widzę potrzeby, żeby ją zwiększać i rozpychać sobie żoładek, może zwiekszyć ilość/jakość przekąsek? Ale czy to z kolei nie wpłynie na efekt odchudzenia się?Z przeliczenia wzoru, który podałaś, wychodzi mi, że powinnam spożywać co dzień 1836 kcal. Da się jakoś oszukać ten głód? i co z tymi wieczorami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększ sobie ilość przekąsek. I jeśli chodzisz spać po 23-cej wprowadź dodatkowy posiłek.
      Powinniśmy jeść wtedy kiedy funkcjonujemy a Twój dzień jest długi.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odp. Czy rozkład posiłków mógłby być np. taki; 7.00 - śniadanie, 9.30 - przekąska (np 2 jabłka), 11.40 - lunch box, 13.30 - przekąska, 16.30 - obiad, 19.30-20.00-kolacja? To byłby taki rozkład godzinowy dopasowany do mojego rozkładu dnia oraz godzin i mozliwości przerw w pracy. Ale wyszły mi nadal 2 przekąski, natomiast o 1 'konkretny' posiłek więcej - czy to nie będzie za dużo?

      Usuń
    3. Rozkład jest ok. Ja bym nic nie zmieniała.

      Usuń
  37. Małe pytanko - uwielbiam kawę ze spienionym mleczkiem (takie latte bez cukru) - jakie mleko powinnam używać (jak wspomniałam - jest to raczej latte, więc trochę tego mleka tam jest) - pije taką kawę 2x dzień. Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu, czy wiesz może, czy istnieje w ogóle jakaś szansa/metoda na wyszczuplenie łydek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, a czy ma znaczenie, czy herbata jest liściasta czy w torebce? generalnie pije zielona liściastą, ale nie ukrywam, że przy herbacie z torebki jest mniej "sprzątania":)

      Usuń
    2. Liściasta jest zdecydowanie lepsza w smaku.

      Usuń
  39. Małgosiu i ja mam pytanie. Jakie owoce suszone polecasz? Zajadam się żurawiną ale wiem że strasznie dużo w niej cukru i oleju.
    Jakie owoce Ty polecasz? Jakich producentów?

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu czasem mam tak , że wieczorkiem jak siedzę i oglądam jakiś ciekawy film to mam ochotę coś przegryźć. Ostatnio zjadłam małą garstkę musli. Później miałam małe wyrzuty sumienia. Potrzebnie , czy nie ?
    Jak już mnie najdzie taka ochota na zjedzenie czegoś to co byś polecała ?

    OdpowiedzUsuń