piątek, 21 listopada 2014

Tydzień 44 - jadłospis



Zapraszam na jadłospis na tydzień 44-ty.
Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Tak naprawdę wystarczy zmienić sposób odżywiania na zdrowy i przestrzegać kilku zasad, aby w naturalny sposób gubić kilogramy i utrzymać szczupłą sylwetkę. Bez dziwacznych diet, głodówek i bez efektu jojo. Przekonacie się, że można jeść smacznie i tracić na wadze.
Zachęcam do zmiany odżywiania, bo zyska na tym nie tylko nasza sylwetka, ale zdrowie, samopoczucie, samoocena.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) . 

No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1536 kcal lub ok. 1536 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 388 kcal 
* 3 łyżki płatków owsianych mieszamy z łyżką dowolnych otrębów, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc - ok. 125 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 2 suszone morele - ok. 56 kcal
* 4 orzechy laskowe - ok. 28 kcal
* 4 migdały - ok. 26 kcal
* 4 truskawki - ok. 3 kcal

Płatki zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojone w kawałki, lub zmiksowane truskawki, pokrojone w kostkę morele, rozdrobnione orzechy i migdały.

I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka - ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek - ok. 42 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal 
* cynamon

Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.

Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 400 kcal

Pracujący i studenci ok. 400 kcal 
* kanapka z 2 kromek razowego chleba, posmarowanych łyżką naturalnego serka twarożkowego (każda kromka, w sumie 2 łyżki serka), z sałatą lodową i rzodkiewką - ok. 220 kcal
* sałatka z garści mieszanki sałat, jednego pomidora, 4 rzodkiewek, 10 oliwek  i łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni - 100 kcal
* sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek (ilość wielkości łyżki stołowej) i sokiem z cytryny - ok. 80 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal 
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem - ok. 400 kcal. 
Przepis na całe danie TU


II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i kilku mrożonych truskawek - ok. 200 kcal

Kolacja ok. 307 kcal
* cały bakłażan - ok. 50 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 
* ząbek czosnku
* puszka pomidorów krojonych bez skórki - ok. 92 kcal
* sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal
* natka pietruszki
* jeden wafel ryżowy - ok. 40 kcal

Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pół talarki bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i pomidory. Dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką pietruszki .

Wtorek ok. 1571 kcal lub ok. 1579 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 422 kcal 
* 3 kromki razowego chleba - ok. 240 kcal
* 3 plasterki chudej szynki - ok. 150 kcal
* sałata 
* pomidor - ok. 26 kcal
* 3 rzodkiewki- ok. 6 kcal

I Przekąska ok. 188 kcal
* 4 plastry świeżego ananasa (ok. 320 g) - ok. 172 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal
* cynamon 

Ananasa kroimy w kostkę na sałatkę. Posypujemy otrębami i cynamonem. 

Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 440 kcal

Pracujący i studenci ok. 432 kcal 
* 4 łyżki kaszy pęczak - ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* zielony ogórek - ok. 23 kcal
* cała papryka - ok. 65 kcal
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal 
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, słodka papryka, imbir, koperek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* koperek
* opcjonalnie kilka kropel sosu sojowego 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski i łączymy z ugotowanym i wystudzonym pęczakiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, paprykę i rzodkiewkę. Posypujemy koperkiem. Doprawiamy sosem sojowym. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal 
* Zielona zupa - porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g)  - ok. 50 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru - ok.150 kcal
* sałatka z garści młodej kapusty, połowy jabłka i łyżki doprawionego do smaku jogurtu naturalnego. Całość posypujemy koperkiem -  ok. 50 kcal 
Przepis na zupę TU

II Przekąska ok. 209 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* kiwi - ok. 43 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal

Jogurt miksujemy z kiwi. Dodajemy otręby i odstawiamy na ok. 5 minut,

Kolacja ok. 320 kcal
* omlet ze szpinakiem - ok. 320 kcal
Przepis TU


Środa ok. 1533 kcal lub ok. 1530 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 368 kcal 
* 200 gramów twarożku grani - ok. 200 kcal
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* szczypiorek, sól,
* sałata lodowa
* 2 kromki razowego chleba - ok.160 kcal

Twarożek mieszamy ze startą na tarce rzodkiewką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo i przykrywamy sałatą.

I Przekąska ok. 239 kcal
* cały grejpfrut - ok. 110 kcal
* 3 plastry świeżego ananasa (ok. 240 g) - ok. 129 kcal

Grejpfruta filetujemy (pozbawiamy białych błonek, nadających goryczkę) i kroimy w kawałki. Mieszamy z pokrojonym w kawałki ananasem. 

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 407 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal 
* sałatka nicejska - ok. 250 kcal (jemy bez pieczywa)
* 4 wafle ryżowe - ok. 160 kcal
 Przepis na sałatkę TU


Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 407 kcal 
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu - ok. 250 kcal
* 100 gramów brokułów (gotujemy na parze)- ok. 27 kcal
* 4 młode ziemniaki posypane koperkiem- ok. 130 kcal 

II Przekąska ok. 226 kcal
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* listki bazylii
* jeden pomidor - ok. 26 kcal

Kolacja ok. 290 kcal 
* Zielona zupa - porcja ok. 190 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (20g)  - ok. 100 kcal

Czwartek ok. 1540 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal


I Przekąska ok. 250  kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami pasty z ciecierzycy, z zielonym ogórkiem i sałatą - ok. 250 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU


Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal

Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki  - ok. 200 kcal
* pół cukinii - ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego - ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki - ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry - ok. 30 g) chudego sera feta - ok. 30 kcal

Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta . 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal 
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika - ok. 406 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i kilku truskawek - ok. 200 kcal

Kolacja ok. 314 kcal
* serek wiejski - ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 100 kcal

Rzodkiewki kroimy w półksiężyce, solimy. Jak zmiękną dodajemy serek wiejski. Jemy z pieczywem.

Piątek ok. 1553 kcal lub ok. 1541 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 435 kcal 
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła ze szczypiorkiem - ok. 200 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli - ok. 55 kcal
* kromka razowego chleba - ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal

I Przekąska ok. 166 kcal
* 4 łyżeczki hummusu - ok. 112 kcal
* 4 młode marchewki  - ok. 24 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 

Hummus stosujemy jako dip do maczania warzyw.

Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 420 kcal

Pracujący i studenci ok. 432 kcal 
* pół opakowania mieszanki sałat
* dojrzała gruszka - ok. 70 kcal
* sok z połowy limonki
* łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni- ok. 58 kcal
* łyżka oliwy z oliwek - ok. 80 kcal
* całe awokado - ok. 224 kcal

Awokado i  gruszkę kroimy w plastry, kładziemy na sałacie skropionej oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* leczo z samych warzyw - porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
 * 3/4 woreczka brązowego ryżu  - ok. 240 kcal
Przepis na leczo TU


II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i kilku truskawek - ok. 200 kcal

Kolacja ok. 320 kcal
* makaron ze szpinakiem - porcja ok. 380 kcal
Przepis TU


Sobota ok. 1528 kcal 

Śniadanie ok. 412 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* pół łyżeczki miodu - ok. 20 kcal
* jedno jabłko - ok.70 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* 10 rodzynek - ok. 40 kcal 

Jabłko ścieramy na tarce, posypujemy cynamonem. Jogurt miksujemy z miodem i mieszamy z jabłkiem i rodzynkami. Posypujemy granolą.

I Przekąska ok. 336 kcal
* sałatka z 2 plastrów ananasa, jabłka , startej na grubej tarce marchewki, całej pomarańczy (filetowanej)  i łyżki ziaren sezamu  - ok. 336 kcal

Obiad ok. 380 kcal
* Penne z cukinia, oliwkami i serem niebieskim (400 g)- ok. 380 kcal
Przepis TU


II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 300 kcal 
* dwie połówki faszerowanej papryki - ok. 300 kcal
Przepis TU

Niedziela ok. 1320 kcal 

Śniadanie ok. 380 kcal
* 1 jajko na miękko - ok. 80 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* sałata lodowa
* 2 plasterki chudej szynki drobiowej - ok. 100 kcal 
 
I Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad:  ok. 434 kcal
* 2 gołąbki z młodej kapusty - ok. 260 kcal
* 2 kiszone ogórki - ok. 14 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) - ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU

II Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 306 kcal  
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek - ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego z masłem - ok. 100 kcal

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.

103 komentarze:

  1. Malgosiu same pysznosci:)
    1. Napisz prosze co sadzisz o chlebie typu KR-IRL,niby najzdrowszy i nie tuczy.
    2.Czy jutro przeprowadzasz oczyszczanie wg Ewy Dabrowskiej?
    Dziekuje za ten wspanialy blog-poprostu skarbnica wiedzy:* Goraco pozdrawiam i zycze duuuuzo zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1- nie znam tego chleba
      2 - jutro nie mogę z przyczyn rodzinnych

      Usuń
  2. Czy moglabym stosować zamiast mrożonej fasolki szparagowej, brukselkę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu, wklejałaś kiedyś zdjęcie na fb domowego sushi - uraczyłabyś nas kiedyś przepisem?
    Ostatnio próbowałam pierwszy raz i zakochałam się, totalnie mój smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ;) tylko muszę zrobić w dzień żeby zdjęcia ładne wyszły.

      Usuń
    2. Bardzo jestem ciekawa kaloryczności domowego sushi. Uwielbiam je:) i robić i jeść:) Niestety zawsze po takiej kolacji mam wyrzuty sumienia i muszę następnego dnia duużo ćwiczyć, żeby się ich pozbyć;)

      Usuń
  4. Gosiu a jakie jest Twoje spojrzenia na kuchnię 5 przemian

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy w daniu makaron ze szpinakiem można użyć szpinaki świeżego?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie, czy czytałaś może książkę "Ukryte terapie" Jerzego Zięby? Jeśli tak to jakie jest Twoje zdanie na jej temat?

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja mam pytanie odnosnie jogurtu. Pisalas kiedys ze dzieki bakteriom traci laktoze(nie toleruje laktozy) jednak znalazlam informacje ze jogurt zawiera prawie taka sama ilosc jak mleko. Tak samo kefir czy twarog. Z produktow mlecznych jedynie ser zolty jest ok. Co o tym myslisz? W sklepie znalazlam jogurty mleczne bezlaktozowe-jednak cena powala;)
    Co myslisz o przyjmowaniu laktazy w pigulkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry jogurt na którym są wyszczególnione szczepy bakterii nie będzie miał laktozy bo bakterie zrobią to co robi laktaza w żołądku. Jeśli na jogurcie jest napisane jedynie "zawiera bakterie jogurtowe" to jest do bani. Nie nadaje się.
      Możesz przyjmować laktazę w tabletkach ale raczej jako wspomaganie nie jako antidotum. Szklanka mleka + pigułka ;) Tak nie da rady bo żołądek będzie walczył.

      Usuń
    2. W skladzie jogurtu jest mleko, sproszkowana serwatka i bakterie. Natomiast bezlaktozowy ma ten sam sklad+laktaze.
      Maslanka natomiast ma mleko, lactobacillus acidophilus la-5, bifidobacterium Bb-12, bakterie jogurtowe.
      Hmm... wiec chyba sie nadaje? Jogurt natomiast nie?
      Ale jak w jogurcie czy mleku jest laktaza to jest ona lepiej przyswajalna/bezpieczna niz pigulka. Czy lepiej jesc produkty sojowe?

      Usuń
    3. Jeśli masz nietolerancję laktozy jogurt ze sproszkowaną serwatką będzie zły bo w tej serwatce jest laktoza.
      Szukaj takiego w którym będzie tylko mleko i bakterie. Bez serwatki.
      Natomiast te bezlaktozowe różnią się tym że masz dodaną laktazę. Po co ? Dla 200 % pewności że nie podziała negatywnie. Czyli do produktu dodany jest enzym.
      Według mnie nie jest to konieczne ale to taki w skrócie "du...chron" dla producenta ;)
      Maślanka w tym składzie który podałaś jest ok.
      Możesz sobie łykać laktazę prewencyjnie na wypadek gdybyś natrafiła na laktozę np. w jakimś ciastku czy wędlinie.

      Usuń
    4. Bardzo dziekuje za odpowiedz :)

      Usuń
  8. Witam,chcialabym rozpoczac diete,ale mam pytanie odnosnie godzin posilkow, o ktorej godzinie optymalnie radzi pani spozywac obiad?Czy 16-16:30 to za pozno, aby efektywnie chudnac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być system śniadanie, przekąska, przekąska, obiad, kolacja. Jedząc obiad o 16:30 kolację zjedz najpóźniej o 19:30 tak żebyś o 20-tej już była po kolacji.

      Usuń
  9. Cześć Gosiu. To już jedenasty tydzień z "Tobą" z twoimi przepisami i radami. Mam za sobą 7 kilogramów które zniknęły nie wiadomo kiedy i 17 cm w obwodach .Przede mną jeszcze przynajmniej 8 kg. Ale już się cieszę z efektów, znajomi i rodzina zauważają, a to tym bardziej cieszy. Dziękuje za to że inspirujesz.Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
  10. Malgosiu,
    Z tego, co pamietam, kiedys juz komus odpowiadalas, ale nie wiem czy dobrze zakonotowalam - w jadlospisach podajesz proporcje dla 1 osoby, a w przepisach dla 4?... Jestem sama i mam problem z iloscia - przewaznie nie jestem w stanie "przejesc" tych porcji, czesto nawet z jadlospisu, a te "przepisowe" sa tak duze, ze mino, iz robie czasem z 1/2 porcji - zostaje mi nawet jak jem 2 dni - i zaczynam wyrzucac po kilku dniach...i to mnie martwi, bo nie lubie marnotrawstwa...Nie wiem czy moge te porcje z jadlospisu zmniejszyc? (moze powinnam nawet? - wyliczylam, ze potrzebuje "do zycia" 1904 kcal, to moze to 1500-cos tam, to za duzo, zeby schudnac?... Poradzisz cos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jadłospisach dla 1, w przepisach różnie ale zawsze w treści jest napisane.
      1500 nie jesteś w stanie przejeść ? Dobrze rozumiem ?
      A ile +/- jesz teraz ?

      Usuń
    2. Małgosiu, ja jem z Tobą drugi tydzień i mam podobne odczucia. Przykład z wtorku tego tygodnia: śniadanie (zjem tylko jedną kromkę chleba, nie trzy) przekąska (dwa plasterki ananasa zamiast czterech) i jestem najedzona.

      Usuń
  11. Dzień dobry, czy przy stosowaniu Pani diety w 100% i ćwiczeniach 4-5 razy w tygodniu po 45-60 min jest możliwość gubienia 4 kg na miesiąc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłospis nie jest uniwersalną dietą. Należy go indywidualnie do siebie dopasować (jest taka informacja na górze posta) jeśli chodzi o kaloryczność, ale też stopień utraty wagi zależy od tempa metabolizmu.
      Tempo metabolizmu zależy od wielu czynników (pisałam o tym na blogu).
      Tu mamy 15 % białka, jak chce się podkręcić metabolizm trzeba białko zwiększyć i zalkalizować je odpowiednią ilością warzyw. Jak takie tricki stosuję w indywidualnych dietach i to się pięknie sprawdza.

      Usuń
  12. Małgosiu, jeśli nie ma możliwości zrobienia świezego soku np z jabłek, marchwi, selera i buraka mozna go zastapic jakims kupnym? jesli tak, to jakim?

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąp z samej marchwi. Widziałam też jednodniowe marchew + seler ale to nie był marwitt. Już nie pamiętam firmy.

      Usuń
  13. Gosiu moge prosic o post na temat indeksu glikemicznego?Jem duxo warzyw gotowanych na parze szczegolnie na kolacje a podobno maja one wysoki indeks co uniemozliwia chudniecie.Z gory dziekuje.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zakładce Trochę Zdrowia jest cykl cukrzycowy i tam jest post o indeksie i ładunku glikemicznym ;)

      Usuń
  14. Małgosiu, skąd w listopadzie młoda kapusta?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy wszystkie podane posiłki są dla jednej osoby??

    OdpowiedzUsuń
  16. Chcialabym zaczac stosowac sie do podanego jadlospisu zeby spalic kilka kilogrmow,ale mam pytanie dotyczace godzin posilkow,czy obiad moge jesc 16-16.30 czy to za pozno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zjeść obiad ciepły o 16:30, pewnie.
      Wtedy jesz w systemie śniadanie, przekąska, przekąska, obiad, kolacja.

      Usuń
  17. Małgosiu robiłam tortille z Twojego przepisu ale dałam mąki orkiszowej i trochę pszennej razowej bo takie miałam ..ciasto wyszło liczniutkie jak plastelina ale placuszki były twarde tzn dobre w smaku ale nie dały się zwijać bo sie łamały..czy to zasługa mąki??

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu jaka ilość i jaki alkohol jest sensowny tzn nie wpływa ujemnie na skórę, włosy, na zdrowie..słyszałam od lekarza, że dziennie lampka wina czerwonego półwytrawnego jest nawet zdrowa bo np obniża trójglicerydy ..co sądzisz??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są kwestie indywidualne i dla każdego ta ilość jest inna.

      Usuń
    2. Jak moge sie dowiedzieć na ile i jak często moge wypić alkoholu i jaki jest najzdrowszy ??jeśli wogóle..

      Usuń
  19. Gosiu, a czy system śniadanie, obiad, kolacja, przekąska, będzie ok? I co można by było zjeść tak na szybko w 5min między obiadem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzą tylko 4 posiłki. Czemu 4 ?

      Usuń
    2. Wymieniłam tylko 4, ponieważ pracuję na taką zmianę, że brakuje czasu na 5 posiłek i chciałabym chociaż coś przekąsic w 5 min. między obiadem , a kolacją. Z góry bardzo dziękuję:)

      Usuń
  20. Czy ten jadłospis będzie odpowiedni dla mnie jeśli od poniedziałku do piątku ćwiczę rano ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy ile masz lat, ile ważysz i ile masz wzrostu. Na początku jadłospisu jest instrukcja i link do wzoru jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne.

      Usuń
  21. Malgosiu mam pytanie-czy zdrowa jest fruktoza i czy taka w proszku nadaje sie do oslodzenia np.kawy,ma niski indeks glikemiczny.
    ps.wielki szacun za to co robisz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ujdzie ale ja jednak jestem bardziej za stewią lub ksylitolem.

      Usuń
  22. Małgosiu mam pytanie dotyczące smażenia. W twoich przepisach często jest żeby smażyć na jednej łyżce oliwy, to chodzi o oliwę z oliwek czy o olej rzepakowy. A może być np. Olej słonecznikowy. Który olej polecasz do smażenia a który np. Do dodawania do sałatki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słonecznikowy nie nadaje się do smażenia. Do smażenia olej rzepakowy nazywany inaczej oliwą rzepakową ;)
      Ostatnimi czasy przerzuciłam się na olej ryżowy bo ma najwyższą temperaturę smażenia.

      Usuń
  23. Gosiu strasznie wypadają mi włosy co powinnam jeść żeby ograniczyć ich wypadanie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zakładce Trochę Zdrowia masz artykuły na ten temat ;)

      Usuń
    2. Aha dziękuję :-)

      Usuń
  24. 1. Co sądzi Pani o waflach kukurydzianych? (tych z brązowego ryżu jeść nie mogę)
    2. Czy 6 kromek chleba orkiszowego bądź graham to dużo? (mam niedowagę)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wafle ryżowe pojawiają się w jadłospisach.
      Jak masz niedowagę i jesteś w stanie zjeść 6 kromek to chylę czoła ;)
      Na jeden posiłek ?

      Usuń
    2. Nie, 2 podwójne kanapki jem w szkole, i 2 kromki do kolacji. Tak, mam niedowagę, ale jem bardzo dużo. Kiedyś liczyłam tak "na oko", to czasami nawet 3500 kcal, ale są to raczej zdrowe posiłki :) Nie mogę przytyć, a badani krwi i tarczycę mam w normie, nie wiem, co się dzieje :(

      Usuń
  25. Oooo kochana moja! dawno mnie tu nie było, wchodzę i widzę że powstała kategorian "wege". Ale się cieszę :D Mua mua mua :*:*:*

    OdpowiedzUsuń
  26. Pani Małgosiu jak oczyścić organizm z tych hormonów kurczakowych? Niestety nie mam dostępu do hodowli eko, a nie chcę całkowicie rezygnować z drobiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeczytaj mój post o skwalenie z amarantusa - jest w zakładce Trochę zdrowia

      Usuń
  27. Super blog, jestem pod wrażeniem :) bardzo dużo cennych wskazówek i wszystko wygląda pysznie :) Mam tylko pytanie co z osobami, które nie jadają mięsa (tylko ryby)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te osoby jedzą ryby ;))
      Nie rozumiem pytania ?

      Usuń
    2. jasne, że jedzą ryby ;)
      pytanie dotyczyło rozpisanej przez Panią diety :) wszechobecne jest w niej mięso... czy da się tu jakoś np zastąpić kurczaka łososiem? jeśli tak to w jakich porcjach? Czy konieczne jest rozpisanie innej diety w przypadku osób które nie jedzą mięsa?

      Usuń
    3. To nie jest rozpisana dieta ;)
      To inspiracja. Ten jadłospis jest inspiracją jak jeść zdrowo jako osoba zdrowa.
      Osoby które nie jedzą mięsa zapraszam do mnie po indywidualną dietę. Wtedy określasz że np. nie jesz mięsa a jesz ryby i ja układam Ci dietę w której masz zbilansowane posiłki. Inaczej wygląda rozkład posiłków jak w danym dniu masz tłustego łososia a inaczej jak chudego dorsza.

      Usuń
  28. Droga pani Małgosiu!mam takie pytanie a zarazem i prosbe:moglaby mi pani obliczyc ile powinnam zpozywac kcal w ciagu dnia gdyz chcialabym schudnac jeszcze 8kg.faktycznie juz teraz przez miesiac korzystania z pani jadłospisu i cwiczenia pani zestawow spadlo mi 2.5kg ale mam pewne obawy ze za malo spozywam kcal jak na poczatk.korzystam z pani jadlospisu na bierzaco.musze przyznac ze wystarczaja mi te porcje,nawet niekiedy mam za duzo.chcialabym schudnac ale bez efektu jojo(mialam juz taka nauczke po diecie pod nadzorem dietetyczki najpierw schudlam 20kg a za chwile waga sie podnosila i przytylam 8kg.)mam 30lat waze obecnie 74kg, przy wzroscie 165.Niech mi pani doradzi!!!!z gory bardzo DZIEKUJE i POZDRAWIAM!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym pani dała 1600 kcal ale więcej białka. Tu w jadłospisach jest 15 % tak jak podaje norma dla osób zdrowych bo te jadłospisy to nie jest dieta odchudzająca (mimo iż setki osób już na nich schudły) a inspiracja jak jeść zdrowo i mieć szczupłą sylwetkę.
      Ja pisząc diety indywidualne dla osób które mają rozjechany metabolizm przez różne diety zwiększam ilość białka (dostosowuję te ilość indywidualnie) i alkalizuję je odpowiednią ilością warzyw i owoców. To daje super efekty.

      Usuń
  29. Mam pytanie do dania z gołąbkami. Tam dodatkowo do gołąbków są kiszone ogóreczki i ryż, czy zamiast ryżu można dać kartofelki?
    Czy jeśli ktoś jest bardziej ziemniaczany, to może zastępować w tych jadłospisach ryż ziemniakami?

    OdpowiedzUsuń
  30. muszę zrobić tą zieloną zupkę :) nie przepadam w ogóle za zupami ale ta wygląda fajnie to może też smakuje )

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie odchudzam się, bo jestem szczypiorkiem, a dieta 1500 kcal to dla mnie zdecydowanie za mało, jednak z racji tego, że przepisy na Twoje posiłki mnie inspirują, jadłospisy również są kolorowe i smaczne, to korzystam z Twoich propozycji, zwiększając porcje 2 razy :) A kilogramy powolutku idą do przodu. Dziękuje, za wszelkie jadłospisy :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Mam jeszcze pytanie. O której powinnam zjeść obiad, jeśli wstaję o 7:30?

    OdpowiedzUsuń
  33. Ostatnio zaczęłam trenować kalistenikę, a co za tym idzie zaczęłam zwracać uwagę na to co jem.. Marzy mi się wysportowana, lekko umięśniona sylwetka.. Co powinnam jeść jeśli intensywnie ćwiczę siłowo 3 razy w tygodniu + 1, 2 dni joggingu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększ ilość białka ale nie zapomnij aby zalkalizować go właściwą ilością warzyw i owoców.

      Usuń
  34. Małgosiu, a co myślisz o piciu rano przed śniadaniem namoczonego siemienia?

    OdpowiedzUsuń
  35. Świetny pomysł z tym jadłospisem. Na pewno przetestuje parę przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  36. Chciałabym się pochwalić i zachecić innych, ktorzy jeszcze nie zaczęli a się wahają, po pierwszym tygodniu stosowania sciśle zasad jadlospisu zeszło mi 2,3kg...wiem, ze to pewnie woda i jakies zlogi ale i tak mysle ze to juz cos! Na jutro jedzenie mam juz przygotowane i walczymy dalej! Pzd Karolowa

    OdpowiedzUsuń
  37. Gosiu od kilku miesiecy wydaje mi sie,ze jem zdrowo (czesto tez korzystam z Twoich przepisow ;))
    Zrezygnowalam z fast foodow, gazowanych napoji, kupnych slodyczy itd. A od pewnego czasu jestem bardzo senna. Wstaje o godzinie 6, a kolo godziny 19-20 juz zasypiam, nie budzac sie juz w nocy. Nie wiem co moze byc tego przyczyna, bo wydaje mi sie, ze dostarczam swojemu organizmowi wystarczajaco witamin.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się często dzieje jesienią. A nie masz obniżonego poziomu żelaza ?
      Sprawdź dolną powiekę czy nie jest jasna.

      Usuń
    2. Nie jest jasna. A wiec jak z ta sennoscia walczyc? ;) P.S dzis na obiad Twoj krem z pieczonej papryki i pomidorow z ziolowymi grzankami :)

      Usuń
    3. Sprawdxź czy nie jesteś w ciąży. Ja na początku ciąży byłam też bardzo senna.

      Usuń
    4. Ciężko powiedzieć. Za mało danych.

      Usuń
  38. A czym zastąpić rzodkiewki i pomidory? Bo pojawiają się w wielu Twoich jadłospisach, a o tej porze roku smakują nie najlepiej. ps:rozpoczynam odchudzanie męża ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. WITAM! BARDZO CIEKAWE JADŁOSPISY I PORADY! MAM TYLKO JEDEN PROBLEM PRACUJĘ NA TRZY ZMIANY 6-14,14-22,22-6;NIE BARDZO WIEM JAK PODZIELIĆ POSIŁKI NA NOCNEJ ZMIANIE ?

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu, moja dziewczyna nie moze spożywać cebuli, niedobrze sie po niej czuje, ma zgagę. Czy mozna ja czymś zastąpić? Dania z jej pominięciem nie smakuje tak samo, bo czegos brakuje :) Moze jakies przyprawy? Seler naciowy? Tu tez nie wiem, czy by go tolerowala, ale moze warto spróbować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaku cebuli niestety nic nie zastąpi :(
      Musi dodawać więcej innych warzyw aby wzmocnić smak.

      Usuń
    2. A może por??

      Usuń
  41. Małgosiu a czy wodę z cytryną i miodem mogę pić na noc, czy ze względu na cukier odpada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rano jak odstoi swoje przez noc ;) Wtedy działa jak antybiotyk.

      Usuń
  42. Małgosiu jak to jest z jedzeniem białego serka na noc(twarożek,ziarnisty itd.) ja jem bardzo często i czuję się ok ale moja mama mówi że "zakleja jelita " i że jest za ciężki na noc bo się nie trawi(nie wiem skąd ma te informacje;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak może się nie trawić ;) Czyli soki żołądkowe zasypiają po 18-tej ;)
      Od lat jem serek ziarnisty lub grani na noc, to moja częsta kolacja i jeszcze mnie nie zakleiło ;)
      Skąd takie herezje ? ;)

      Usuń
    2. a ja myslałam że serek ziarnisty a grani to to samo..:(

      Usuń
  43. Gosiu, w jaki sposób łączyć białko z warzywami i owocami aby schudnąć? obecnie masz w jadłospisie ok. 15%.Co najczęściej zastępujmy białkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co znaczy "zastępujemy białkiem" ?
      Nie rozumiem pytania.

      Usuń
  44. Chciałabym skorzystać z zamieszczanych jadłospisów, jednak nie wiem jak dostosować godziny do posiłków. Wstaję o godz. 5 rano. O 7 zaczynam pracę, koczę o godz. 15. W domu jestem około godziny 17. Kładę się bardzo wcześnie spać (wstyd przyznać ale o 21 jestem już w łóżku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedz sobie w takim razie obiad ok. 17 a w pracy dwie przekąski, kolację ok. 20-tej

      Usuń
  45. Małgosiu, czy zamiast tych kilku truskawek i połowy łyżeczki miodu mogę dodać do maślanki trochę gorzkiego kakao i pół banana?

    OdpowiedzUsuń
  46. Witaj. Mam 25 lat, 66 kg, 163 wzrostu. Moje zapotrzebowanie kaloryczne do 1950 kg, do ilu musiałabym zmniejszyć ilość kalorii by schudnąć tak do 60 ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu jaka mąkę kupić do sosów zeby byla zdrowsza od pszennej ?

    Do nalesnikow np bedzie dobra taka sama mama jak do bitek np? Bo ja obtaczam a mące a później smaze i robie sos? Pelnoziarnista bedzkie sie nadawala?nawet nie dla mnie ale dla zastapienia pszennej jakas zdrowsza ?

    OdpowiedzUsuń