poniedziałek, 22 grudnia 2014

Karkówka z pieca. Cudownie krucha i aromatyczna !





Kochani święta tuż tuż. Już za moment, już za chwilę.
Dla tych którzy wciąż głowią się czym ugościć bliskich w pierwszy, czy drugi dzień świąt, mam przepis na doskonałą karkówkę z pieca. Z jabłkami, majerankiem i miodem.

Cudownie krucha, rozpływająca się w ustach, z szarlotkowym aromatem.
Majeranek doskonale komponuje się z jabłkiem. Miód podkreśla smak całości, a szczypta cynamonu nadaje ostatecznego szlifu.
Niewątpliwą zaletą tego dania jest to, że robi się samo. Całość przygotowania zajmie Wam około 10 minut, więc w czasie, kiedy mięsko będzie się piekło w piekarniku, możecie w spokoju zająć się dekoracją stołu, delektując się cudownym aromatem dobiegającym z kuchni.
Aby przygotować takie mięsko potrzebne Wam będzie naczynie do zapiekania.
Może to być klasyczne naczynie żaroodporne, lub brytfanna do pieczenia. Koniecznie z pokrywą.
Ja wykorzystałam brytfannę Valdinox.
Wymiary tej brytfanny to 32 x 21 cm więc spokojnie wejdzie tu duża kaczka, kurczak, czy kawał mięsa do pieczenia w całości.
Wczoraj piekłam w niej kurczaka na obiad (klik)
Kupując karkówkę pamiętajcie o jednej ważnej kwestii. Ma być jasna, różowo - czerwona.
Mam kolegę, który jest myśliwym i kiedyś zaprosił nas na grilla. Karkówkę robi niebiańską i zawsze wszyscy na nią czekają. Po przyjeździe okazało się, że nie ma karkówki. Jest kurczak i warzywa.
Wszyscy oczy w słup. Ale jak to ? Nie ma karkówki ?
Co się okazało ? W całym mieście nie było takiej jak trzeba, więc nie kupił wcale. Mięso, a mięso. Może być pół sklepu karkówki, ale żaden kawałek nie będzie się nadawał.  
Karkówka nie może być ciemna, ani sina. Jeśli mięso jest ciemnoczerwone, to jest ze starego zwierza i będzie żylaste i twarde.


Kochani i jeszcze jedna kwestia.
W zakładce Zamów Dietę, co prawda już dwa tygodnie temu, pojawiła się informacja, że w dniach 20 grudnia - 6 stycznia nie będę pisała diet spersonalizowanych.
W sobotę i niedzielę otrzymałam dziesiątki maili z pytaniem, czy to oznacza, że nie będzie mnie w tych dniach na blogu ?
Kochani będę ! Na blogu nic się nie zmienia :) Jak ja bym mogła Was zostawić ? :)
A diet nie będę w tych dniach pisała dlatego, że praca dietetyka zajmuje mi 7-8 godzin dziennie. To praca wymagająca skupienia i dużego zaangażowania. To praca na pełen etat.
Moje dzieciaczki od soboty mają świąteczne ferie. Nie potrafiłabym pogodzić opieki nad dziećmi z pełnowymiarowym dniem pracy jako dietetyk.
Stąd wypisałam wniosek urlopowy i udzieliłam sobie dietowego urlopu ;)
Jako bloger wniosku urlopowego nie składałam ;) 
Umawiam już terminy na diety na drugą połowę stycznia 2015 (pierwsza połowa jest już zarezerwowana).
Na formularze odpowiadam na bieżąco. 

Kaloryczność
Jeden plaster karkówki o wadze ok. 30 g ma ok. 100 kcal
 
Składniki :

* 1 kilogram karkówki
* 5 jabłek
* sól gruboziarnista
* majeranek
* 2 łyżki miodu
* pół łyżeczki cynamonu 
* 6 łyżek wody 

1. Karkówkę kroimy w 2 centymetrowe plastry, nacieramy solą. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kawałki. Miód mieszamy z ciepłą wodą i cynamonem na jednolitą, płynną masę.
2. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę mięsa, oprószamy obficie majerankiem, nacieramy miodową masą i obkładamy jabłkami. Układamy kolejną warstwę.


3. Naczynie do zapiekania przykrywany pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na godzinę. Po godzinie zwiększamy grzanie do 180 st. i pieczemy jeszcze 20 minut.


64 komentarze:

  1. czym zastąpić cynamon, bo moja rodzinka za nim nie przepada:( ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można karkówkę zapiekać w szybkowarze, o ile tak to jak długo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkowar się nie nadaje. W szybkowarze mięso będzie uduszone a mam być upieczone. Miękko - chrupiące. Taką konsystencję uzyskamy tylko z piekarnika.

      Usuń
  3. dziękuję ... i korzystając z okazji .. Spokojnych i Zdrowych Swiąt w gronie Ludzi Kochających..

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu Wesołych Świąt kochana :) Dużo zdrówka dla dzieci i męża i cudownej atmosfery w Święta

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy naczynie żaroodporne z przykrywką będzie się nadawało?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam nie doczytałam ze może być ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka jest kaloryczność tej potrawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna porcja ma ok. 100 kcal
      Porcja czyli taki jeden plaster.

      Usuń
  8. Jesteś cudowna,miałam robić na święta ale moja była "ciężka"-z pieczarkami i przecierem.Będę robić wg Twojego przepisu.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy karkówkę można zastąpić szynką wieprzową i przygotować tak samo to danie? bo dostałam akurat samą szynkę od teściowej i schab.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się że będzie sucha. Szynka tylko do solanki i pieczona w całości.

      Usuń
  10. Gosiu, czy schab też się nadaje? Czy można piec w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schab robiony w ten sposób wyjdzie za suchy. Musi być karkówka.
      Ja schab piekę w taki sposób, że wkładam go na 48 h do solanki z przyprawami a potem faszeruję suszoną śliwką i morelami, zawijam w rękaw do pieczenia i piekę. Jedna godzina na kilogram mięsa. 180 st.

      Usuń
  11. Witam czy zamiast miesa karkówki moze byc mieso schab ????? czy wyjdzie równie dobre ???
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Gosiu ;) Wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się dużymi kroczkami świat, zdrowia, spokoju, samych miłych i przyjemnych niespodzianek oraz zasłużonego, spokojnego odpoczynku w gronie najbliższych, aby Pani nabrała sił do dalszego motywowania nas na swoim blogu do zdrowego trybu zycia oraz szampańskiego Sylwestra i spełnienia wszelkich marzeń w Nowym Roku,
    życzy
    Pani nastoletnia czytelniczka Kasia wraz z rodziną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana dziękuję ślicznie. Ja również życzę Ci zdrowia i wszelkiej pomyślności w nowym roku.
      Życzenia złożę Wam wszystkim w środę.

      Usuń
  13. Wygląda fajnie. Zrobię jutro to się podzielę wrażeniami.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie gdzue jest jadłospisna 48 tydz??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie w piątek ;)
      Nie ma na ten tydzień ponieważ to tydzień świąteczny z Wigilią i dwoma dniami świątecznymi.

      Usuń
  15. Gosiu proszę podaj przepis na tego kurczaka Jak go doprawilas Slicznie proszę o szczegoly Pozrawiam i zycze Wesolych Swiat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu jeśli bylabys na blogu proszę o odpowiedz jak długo robilas tego kurczaka mniej więcej chociaż ? Nie chciałabym żeby wyszedł suchy i nie wiem czy ziemniaki dac od razu czy poziej dolozyc ? z góry dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Stala czytelniczka

      Usuń
    2. Ja piekłam go 1,5 godziny w 160 st.

      Usuń
  16. Jutro na pewno zrobię taką na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karkóweczka wyszła bardzo smaczna :)

      Usuń
  17. Heh, moja brytfanna to pamięta chyba jeszcze PRL :-D.

    OdpowiedzUsuń
  18. Rzeczywiście wygląda super :) pozdrawiam i dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeśli smakuje tak jak wygląda to może być jeden z lepszych przepisów na święta i nie tylko ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Życzę wesołych Świąt Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  21. Od kilku dni pekluje mi się karkoweczka i myślisz że taka peklowana nadała by się do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  22. gdzie mozna kupic sol gruboziarnista, gdyz szukam juz od dluzszego czasu

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie ją zjedliśmy(karkowke) jako cześć świątecznego obiadu. Jest rewelacyjna!!!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie ją (karkówke) zjedliśmy jako część obiadu świątecznego. Jest rewelacyjna !!!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie podałam karkówke na dzisiejszy Obiad Świąteczny .... jest rewelacyjna.... pychota ��

    OdpowiedzUsuń
  26. Z chęcia bym to zrobiła, ale czy to nie jest za słodkie? Miód z cynamonem i jabłka...

    OdpowiedzUsuń
  27. Hej, a co sadzisz o karkowce i ogolnie wedlinach BIO, ze sklepow ekologicznych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama kupuję mięso z sklepach ekologicznych. Wędlin nie ponieważ akurat jeśli chodzi o wędliny to kupuję z małej lokalnej masarni.
      W ogóle polecam sklepy ekologiczne.

      Usuń
  28. Karkówkę podałam w drugi dzień świąt. Wszyscy się zajadali ☺

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam, wyszła pyszna i bardzo aromatyczna!

    OdpowiedzUsuń
  30. a czy w multicookerze wyjdzie? jest tam funkcja wypiekanie. Może zastąpić piekarnik? Mam taka ochotę na taki karczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wyjdzie taki smak, multicooker ją udusi a ona ma się upiec

      Usuń
  31. Ja dziś zrobiłam po raz pierwszy, bo miałam gości i przyznam szczerze, że wstydziłam się przed nimi. Karkówka wyszła za słodka, twardo-gumowata. Rozumiem, że jest mięso i mięso, ale jak robię po swojemu (mięso zawsze z tego samego źródła) to karkówka jest naprawdę mięciutka i rozpada się przy dotknięciu widelcem. Dziś musiałam się namęczyc nożem. Bardzo mi przykro, że komentarz jest negatywny, bo naprawdę miałam na nią smaka od dawna:(

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu !Kupiłaś mnie .....Cudny blog , jestem już Twoją stałą , praktykującą czytelniczką !!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. wczoraj zrobilam na obiad. wszyscy sie zajadali z pomrukiem ;) naprawde super!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak długo należy marynowac karkowke przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. im dłużej tym lepiej, ale już godzina wystarczy

      Usuń
  35. U mnie jeden plaster o grubości 2 cm waży 170g.
    Czy kaloryczność jest obliczana przed czy po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  36. Czym zastąpić miód? Nie mogę go jeszcze podać synkowi, nie zakończyliśmy szczepień na tężec.

    OdpowiedzUsuń
  37. A co do takiej karkóweczki? Ziemniaczki, kasza gryczana czy inna?

    OdpowiedzUsuń
  38. To danie w moim stylu! Od lat duszę wieprzowinę na słodko - przeważnie karkówkę lub golonkę (czasem trzeba zaszaleć ;-). U mnie oprócz miodu mięso jest jeszcze natarte czosnkiem i musztardą, podawane koniecznie z kaszą gryczaną. Goście, którzy początkowo wzbraniają się przed wszelakim tłustawym ( w dodatku słodkawym), potem zamawiają to danie na swoją następną i następną i kolejną wizytę. I wiedzą, że na schab nie mają, co liczyć, bo jest to jedyne niejadalne mięso w moim domu. Wersję jabłkowo cynamonową z przyjemnością wypróbuję, bo cynamon to jedna z moich ulubionych przypraw :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Karkówka to dosyć tanie i genialne mięso do tego typu dań. Już kombinowałem z nią chyba wszystko. A przepis zacny!

    OdpowiedzUsuń
  40. Rewelacja jak dla mnie smak nie do dopisanie mega mój mąż który nie nawidzi jabłek pieczonych wcina aż mu się uszy trzesly robiłam ja dwa dni po kolei tak nam smakowała i nie mogę się doczekać kiedy zrobię ja następnym razem :) dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  41. Pani Małgosiu gratuluję przepisu.Danie jest r e w e l a c y j n e! Zaserwowałam mięso z ryżem jaśminowym gotowanym w mleku kokosowym.Do tego sałata zaprawiona słodko-kwaśnym sosem na bazie jogurtu.Lekko i pysznie.Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń