piątek, 12 grudnia 2014

Tydzień 47 - jadłospis

zdrowe odżywianie zmiana nawyków żywieniowych FIT odchudzanie dieta jadłospis



Zapraszam na jadłospis na tydzień 47.
Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .




No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!



Poniedziałek ok. 1523 kcal lub 1529 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 380 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem  - ok. 300 kcal
* 1 jajko ugotowane na twardo - ok. 80 kcal
* sałata lodowa
* kiełki lub plasterki ogórka kiszonego

I Przekąska ok.245 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* pół papryki pokrojonej w grube paski - ok. 30 kcal

Serek wymieszany z przyprawami, służy jako dip do maczania warzyw.

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 416 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* 5 ślimaczków z pieczonej papryki (przygotujcie w niedzielę wieczorem) - ok. 210 kcal
* pół grahamki posmarowanej cienko masłem osełkowym - ok. 180 kcal
* plasterek polędwicy drobiowej (15 g) - ok. 20 kcal

Przepis na ślimaczki TU


Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal 
Gulasz (składniki dla 1 osoby). Gotujemy więcej bo będzie na dwa dni. 
* 100 gramów szynki wieprzowej - ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) - ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir, 
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki - ok. 14 kcal

Przepis na gulasz: 
Jeśli macie szybkowar (warto kupić) zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.

II Przekąska ok. 140 kcal
*  2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Kolacja ok. 348 kcal 
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego  lub granoli - ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny - ok. 38 kcal
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 25 kcal

Wtorek ok. 1542 kcal lub 1546 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 374 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* pół grahamki posmarowanej cienko masłem osełkowym - ok. 180 kcal

I Przekąska ok. 173 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
* jedno kiwi - ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu - ok.30 kcal

Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem.

Obiad: ok. 417 kcal lub ok. 421 kcal

Pracujący i studenci ok. 417 kcal
* 50 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego świderki (trochę więcej niż pół szklanki) - ok. 172 kcal
* 4 różyczki brokułów - ok. 15 kcal
* pół czerwonej papryki - ok.30 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* łyżeczka oliwy z oliwek - ok. 40 kcal
* 2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) - ok. 30 kcal
* 100 gramów szynki lub polędwicy z indyka (wędlina)- ok. 123 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego 
* koperek

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę. Dodajemy kukurydzę, ugotowane brokuły pokrojone w kawałki i ugotowany makaron. Mieszamy. Łączymy z szynką pokrojoną w bardzo cienkie plasterki (grubość ok. 0,5 cm). Posypujemy koperkiem.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 421 kcal 
* porcja gulaszu, który gotowaliśmy wczoraj - ok. 234 kcal
* 50 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego świderki (trochę więcej niż pół szklanki) - ok. 172 kcal
* 4 różyczki brokułów - ok. 15 kcal

II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, banana, kilku truskawek (z mrożonki) i 2 łyżek otrębów owsianych - ok. 240 kcal

Kolacja ok. 338 kcal 
 * 2 papryki - ok. 130 kcal
* ćwiartka cebuli - ok. 7 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 60 kcal 
* łyżka jogurtu naturalnego  - ok. 15 kcal
* koperek
* kromka razowego chleba posmarowana cienko masłem osełkowym - ok. 100 kcal 

Paprykę,pomidora i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy z jogurtem. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Środa ok. 1535 kcal lub 1548 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 210 kcal
* 2 pomarańcze - ok. 210 kcal

Obiad: ok. 465 kcal lub ok. 478  kcal

Pracujący i studenci ok. 465 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* ogórek kiszony - ok. 7 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki - ok. 100 kcal 
Sałatka:
* garstka sałaty lodowej (wielkości miseczki)
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) - ok .58 kcal
* 5 czarnych oliwek - ok. 20 kcal 
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 478 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal  Zupa będzie też na następny dzień.
* pół woreczka ugotowanego brązowego ryżu - ok. 160 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru - ok.150 kcal
* surówka z połowy startej marchewki, połowy jabłka i ogórka kiszonego - ok. 48 kcal 

Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.  

II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi - ok. 96 kcal
* jedno kiwi - ok. 43 kcal
* łyżka otrębów żytnich - ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.

Kolacja ok. 330 kcal
*faszerowane łódeczki bakłażana - porcja ok. 330 kcal

Przepis na łódeczki TU 


Czwartek ok. 1565 kcal lub 1549 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 453 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła - ok. 227 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* kiełki rzodkiewki na kanapki (opcjonalnie)
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu - ok. 26 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy 

I Przekąska ok. 140 kcal
* dwa jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Obiad: ok. 456 kcal lub ok.440 kcal

Pracujący i studenci ok.  kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka przygotowanego z przepisu dostępnego TU - ok. 100 kcal
Kurczaka całkowicie studzimy i kroimy w cienkie paski.
* 200 gramów warzyw na patelnię z marchewką, cukinią, fasolką, papryką, BEZ DODATKU ZIEMNIAKÓW - ok. 60 kcal
* łyżka oliwy do warzyw na patelnię - ok. 80 kcal
* pół woreczka ugotowanego brązowego ryżu - ok. 160 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* słodka papryka, sól, imbir, kurkuma, 

Na patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy warzywa z dodatkiem soli i słodkiej papryki i kurkumy. Dodajemy ugotowany brązowy ryż. Całość przekładamy do pojemnika, na wierzchu kładąc pokrojonego w cienkie paski kurczaka.
Na patelni podprażamy ziarna słonecznika. Posypujemy potrawę. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal
* garść (ok.10 gramów) groszku ptysiowego - ok. 50 kcal
Drugie danie: 
* 100 gramów fileta z kurczaka przygotowanego z przepisu dostępnego TU - ok. 100 kcal
* 200 gramów warzyw na patelnię z marchewką, cukinią, fasolką, papryką i ziemniakami - ok. 130 kcal
* łyżeczka oliwy do warzyw na patelnię - ok. 40 kcal

II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
 Przepis TU


Kolacja ok.326 kcal
* kulka mozzarelli- ok.200 kcal
* pomidor - ok.26 kcal
* bazylia
* kromka chleba razowego cienko posmarowanego masłem - ok.100 kcal

Piątek ok. 1558 kcal lub 1567 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 446  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele,  - ok. 106 kcal

I Przekąska ok. 215 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal

Serek wymieszany z przyprawami, służy jako dip do maczania marchewki.

Obiad: ok. 486 kcal lub ok. 495 kcal

Pracujący i studenci ok. 486 kcal
* szklanka suchego pełnoziarnistego makaronu penne - ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym - ok. 110 kcal
* 2 ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę - ok. 14 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 30 kcal
* 2 suszone pomidory pokrojone w drobną kosteczkę - ok. 85 kcal
* koperek
* sól, szczypta pieprzu cytrynowego, 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 495 kcal 
* 3 pulpeciki z łososia - ok. 255 kcal
* 3 łyżki sosu - ok. 60 kcal
* 2 średnie ziemniaki - ok. 130 kcal
* surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulką (skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny) - porcja surówki wielkości szklanki ok. 50 kcal

Przepis na pulpeciki TU

II Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Kolacja ok. 341 kcal 
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 135 kcal
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę - ok. 56 kcal

Sobota ok. 1536 kcal 

Śniadanie ok. 405 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem osełkowym - ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera - ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* kilka plasterków ogórka zielonego lub kiszonego
* szczypiorek lub kiełki

I Przekąska ok. 343 kcal 
Mus owocowy z jogurtem:
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów - ok.150 kcal
* szklanka mieszanki owoców z mrożonki (ja kupiłam jagody, maliny i truskawki) - ok. 40 kcal
* banan - ok. 100 kcal
* łyżka siemienia lnianego (obniża indeks glikemiczny całego dania) - ok. 53 kcal
Owoce miksujemy z jogurtem. Siemię lniane dodajemy na samym końcu.

Obiad ok. 400 kcal
* Indyk w marynacie ze smażonymi warzywami- porcja ok. 400 kcal

Przepis na danie TU 


II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 288 kcal 
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) - ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok.100 kcal
* cała czerwona papryka - ok.60 kcal 

Niedziela ok. 1384 kcal 

Śniadanie ok. 446  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), szczyptę cynamonu, łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele,  - ok. 106 kcal

I Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad : ok. 453 kcal 
* pieczone udko z kurczaka razem z nogą - ok.250 kcal
* 3 ziemniaki pokrojone w talarki i upieczone razem z kurczakiem - ok. 180 kcal
* 2 marchewki pokrojone w talarki, ugotowane na parze,skropione sokiem z limonki lub cytryny i posypane koperkiem - ok. 24 kcal

II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 285 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 135 kcal


Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.



79 komentarzy:

  1. Małgosiu czym moge zastapic przekąske bieluch z marchewka? cos nie moge sie do tego bielucha przekonać a ostatnio jest czesto w jadlospisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić serkiem grani z kiełkami lub szczypiorkiem lub utrzeć ten serek z pieprzem cytrynowym i maczać w nim warzywa.

      Usuń
  2. Czy mogłabyś powiedzieć kiedy pojawi się post dla chcących przytyć? Nie wszyscy chcą schudnąć :(.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po nowym roku.
      W okresie świątecznym uruchomię też możliwość pisania tematów jakie chcecie abym poruszyła.
      Dostaję bardzo dużo próśb i mailowo i w komentarzach i na fb i chcę to zebrać w jednym miejscu aby zaczynac od tych tematów na które jest największe zapotrzebowanie czytelników.

      Usuń
  3. Przepraszam, ja jeszcze w kwestii wyceny formularza (tą drogą najłatwiej się skontaktować), bo wysyłałam 8 grudnia. Pisałaś ,że wyślesz do 10-tego, a ja nie dostałam,. Czy może nie dotarł? A. M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze ...... Wszystkie wyceny do wczoraj włącznie zostały wysłane. Siedziałam do północy nad tym.
      Sprawdź w spamie a jeśli nie będzie to wyślij mi przypomnienie na diety@qchenne-inspiracje.pl to wyślę Ci raz jeszcze bo wszystkie formularze mam skatalogowane.

      Usuń
  4. Hej,

    Zauważyłam, że w Twoich jadłospisach przez 5-6 w tygodniu (raz jest ryba przeważnie) jest mięsny obiad. Chyba trochę za dużo tego mięsa zwłaszcza, że w innych posiłkach też występuje wędlina na przykład. Wydaje mi się że 2-3 razy w tygodniu plus ryba było by zdrowiej, zgodnie z zaleceniami zdrowej diety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białka jest 15 % czyli tyle ile wskazuje norma dla osoby zdrowej.

      Usuń
  5. Trafiłam na twojego bloga kilka tygodni temu i od tego czasu zmieniam nasz styl odżywiania. Zgadzam się z twoim podejściem do odżywania, a twój blog mnie zmobilizował do zmian i pomógł wystartować dzięki gotowym jadłospisom i przepisom z wyliczoną kalorycznością. Teraz już służą mi raczej jako inspiracja, modyfikuję swoje „dawne” potrawy, żeby były zdrowsze, a przed wszystkim redukuję wielkość porcji – to był nasz główny problem, bo przysłowiowy schabowy w panierce, z zasmażaną kapustą i ziemniakami na naszym stole nie gościł ;) Jeszcze raz wielkie dzięki za to co robisz.

    Mam pytanie odnośnie czasowego rozkładu posiłków. U mnie wygląda to tak: 6 – śniadanie, 10 – przekąska, 13 – druga przekąska, 17 – obiad na ciepło, 20-20:30 – kolacja. Zawsze jedna przekąska jest lekka, owocowa, druga to taki mini lunch tylko o zmniejszonej kaloryczności, bo nie jest to jednak obiad. Dodam, że 2-3 razy w tygodniu biegam ok. 20, wtedy nie jem kolacji tylko najczęściej wypijam jakiś koktajl na bazie jogurtu i owoców po powrocie. Czy taki rozkład posiłków jest ok? Zwłaszcza czy kolacja nie jest za późno? Spać chodzę 23-24.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło ;)
      Rozkład jest bardzo dobry.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
  6. ojejj super to wszystko wygląda! właśnie czegoś takiego poszukuję, bo od nowego roku mam postanowienie, że zmieniam nawyki żywieniowe. muszę porządnie zapoznać się z Twoim blogiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Gosiu
    mam pytanie niezwiązane z tym jadłospisem jest jak zwykle super
    Gosiu czy moglabys podpowiedzieć jakiej maki (bezglutenowej) lub mieszanki najlepiej użyć do np. nalesnikow czy kopytek lub żeby smak nie był za badzo różny od tych z maka pszenna ? Czy znasz może jakas strone z produktami bezglutenowymi Mieszkam w malej miejscowości i ciężko i takie produkty
    Z góry dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
    Stala czytelniczka Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do naleśników kukurydzianej lub pół na pół kukurydzianej i ryżowej.
      Jeśli chodzi o zaopatrzenie w produkty bezglutenowe polecam biosklep.com.pl

      Usuń
  8. mam pytanie czy lepiej stosować jadłospis ten który piszesz teraz czy lepiej zacząć od tych napisanych na początku bloga.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najnowszy zdecydowanie bo składniki masz dostosowane do tego co jest aktualnie w sklepach ;)

      Usuń
  9. Witam ja też nie dostałam odpowiedzi z wyceną diety :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie wyceny z maili wysłanych do 11 grudnia wysłałam.
      Z piątku postaram się obrobić dziś wieczorem.

      Usuń
  10. Gosiu mam pytanie z całkiem innej tematyki- mam anginę i lekarz kazał mi brać antybiotyk i odstawić mojego czteromiesięcznego synka od piersi, ale kontaktowałam się z pediatrą i powiedziała że przy zinat mogę karmić. ale od dwóch dni biorę antybiotyk i dalej chodzę nieprzytomna, nie mam na nic siły, nie mogę mówić anie nic przełykać chociaż staram się pić jak najwięćej. Czy mogę Twoim zdaniem jakoś wspomóc, przyspieszyć mój powrót do zdrowia.
    Dziękuję, Malwina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwina sok z malin, czosnek (zmieni smak mleka ) + olej lniany. Stawia na nogi, uwierz mi bo wyleczyłam się tym w 3 dni z choróbska.

      Usuń
    2. dziękuję, do czosnku moje dziecko przyzwyczajone:)

      Usuń
  11. czy pestki dyni lepiej kupowac w łupinie czy te obrane nie traca wlasciwosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak. sama pestka jest zielonego koloru a jej łupinka (czy jak to nazwać) biała- przecież tego się nie je tylko po ususzeniu obiera i wyrzuca.
      To jak z tymi wartościami ? :)

      Usuń
    2. Tak, sa dostepne tez w lupinach

      Usuń
    3. Wartości są takie same.
      W pestkach dyni chodzi o białko, wapń i magnez.

      Usuń
    4. Dziękuję :)

      Usuń
  12. Małgosiu, chcialabym zrzucić 5 kg. Jak do tej pory nic w tym kierunku nie robiłam. Poza tym jestem chyba uzależniona od słodyczy. Czy myślisz, że jeśli je odstawię i będę korzystać sumiennie z Twoich jadłospisów to uda mi się osiągnąć cel? Dodam, że codziennie i z przyjemnością czytam Twój blog i od czasu do czasu korzystam z Twoich przepisów :-)
    Pozdrawiam, Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ;)
      Słodycze potrafią zniweczyć efekty jakiejkolwiek diety.

      Usuń
  13. Dziękuje za odpowiedź :-). Dziś wytrwalam i nie zjadlam nic zakazanego. Ba! Nawet herbaty nie osłodziłam :-) Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień zapoczątkuje zmiany na lepsze. Dziś na obiad były Twoje roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami ( rewelacja!), a na kolację będzie tatar z łososia. Małgosiu, jak dobrze, że jesteś :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu w Twoim jadłospisie jest dużo jogurtu naturalnego czym mogłabym go zastąpić? Bo jakoś nie może mi on nawet z owocami przez gardło przejść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osoby nie jedzące jogurtów muszą w ogóle zmienić posiłek zawierający jogurt na inny aby zawierał wapń.
      Dobrym źródłem wapnia są migdały, mleko migdałowe, strączki oraz zielone warzywa i owoce (zawierają wapń organiczny).
      Dieta bez jogurtu musi być inaczej skomponowana.

      Usuń
    2. A jogurty owocowe ale w mniejszej ilości a o podobnej kaloryczności.

      Usuń
    3. Osobiście jogurty owocowe, jakiekolwiek zaliczam do deserów. Niestety z jogurtem nie mają nic wspólnego.
      Mają tak masakryczną ilość cukru i w ogóle nie mają bakterii probiotycznych (nie mylić z bakteriami jogurtowymi).
      Na jogurcie muszą być wymienione konkretne szczepy bakterii. Sama informacja "zawiera bakterie jogurtowe" nic nie znaczy to te bakterie nie przejdą bariery jaką jest kwas żołądkowy.
      Chcąc uzyskać jogurt owocowy należy np. jogurt naturalny zmiksować z owocem.

      Usuń
  15. Dlaczego nie łączymy cytrusów z jogurtem, mlekiem, kefirem...? Niestety, uwielbiam owsiankę z pomarańczą...

    OdpowiedzUsuń
  16. Malgosiu a ta mikstura na przeziebienie to w jakich proporcjach i ile razy dziennie aby byl szybki efekt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok malinowy 4 razy dziennie po 2 łyżki (ja mam domowy - jak nie masz domowego szukaj naturalnych w sklepach zielarskich lub ekologicznych).
      Czosnek rano i wieczorem.
      Olej lniany 2 łyżki wieczorem.

      Usuń
  17. Gosiu mam takie offtopowe zapytanie. chciałabym założyc bloga osobistego ale nie mam pojęcia jak go rozreklamować w sieci. Podpowiedziałabyś skąd Ty wzięłaś czytelników? Jak można go rozreklamować? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma czegoś takiego jak reklama bloga. No bo gdzie ? U kogo ? Baner jakiś ?
      Blog ma czytelników wtedy kiedy jest ciekawy. Jak zaproponujesz ciekawe treści czytelnik który wejdzie do Ciebie przypadkiem, wróci i jeszcze przyciągnie innych. Tak było i jest w moim przypadku. 70 % ludzi którzy każdego dnia wchodzą na mojego bloga to stali czytelnicy.
      Otrzymuję kilkadziesiąt maili dziennie, średni ok. 40-50 i w większości zaczynają się od "otrzymałam adres twojego bloga od koleżanki, przyjaciółki, znajomej, siostry, brata, etc "
      Nawet jeśli będziesz reklamowała bloga nie wiem gdzieś tam, to jeśli ktoś za sprawą tej reklamy wejdzie na Twoją stronę i nic tam ciekawego dla siebie nie znajdzie to do Ciebie nie wróci. A czytelnik który wchodzi, wychodzi i nie wraca to dla blogera żaden czytelnik. To odwiedzający.
      Ja uwielbiam moich czytelników, jak wchodzę na FB to widzę te same osoby, czuję się jak w gronie znajomych. Blog jest dla mnie jak drugi dom ;)

      Usuń
  18. Od jakiegoś czasu męczą mnie straszne zaparcia. Podpowiedz mi Gosiu jak się ich pozbyć, co włączyć do diety ?
    Dodam, że nie wiem skąd te zaparcia bo nie włączałam nic nowego do diety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim dużo świeżo wyciskanych soków owocowo - warzywnych np. jabłko -burak - marchew lub marchew - seler.
      Dużo surówek warzywnych, dużo otrębów, do wszystkiego, sałatek, zup, sosów.
      Dużo wody, i dużo ruchu,

      Usuń
  19. Jem dziennie 1950 kcal i utrzymuję wagę 55,5 kg. Mam pytanie. Ile gram tłuszczy powinnam jeść, by było to 40-35%? I np ile to będzie masła orzechowego, masła, oliwy itp?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalkulator w rękę i do dzieła :)
      Ale dlaczego aż 35-40 % tłuszczu ?

      Usuń
  20. Słyszałaś moze o piciu oleju rzepakowego/lnianego, by wspomóc okres (bolesne, nieregularne miesiączki)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie ;) Nawet już o tym pisałam ;)
      Rzepakowy nie ma tu znaczenia. Tylko lniany ponieważ chodzi o zawarte w nim lignany.
      Przeczytaj sobie http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/11/dla-kogo-olej-lniany-dla-kogo-siemie.html

      Usuń
  21. Gosiu, czy są jakieś suplementy diety, które poleciłabyś starszej osobie na poprawę pamięci?

    OdpowiedzUsuń
  22. Małgosiu nie mam miesiączki już ponad dwa miesiące, czy jest możliwe żeby jakiś produkt, dieta spowodowała, że okres wróci ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Na przywrócenie miesiączki stosuje się odpowiednią dietę. Pochwalę się że wielu dziewczynom ustawiona przeze mnie dieta wróciła miesiączkę, i to bez jakichkolwiek leków.
      Częściowo pisałam o tym tu http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/40-tuszczu-w-diecie-1600-kcal-czyli.html

      Usuń
  23. Malgosiu nie znosze brazowego ryzu.Ktorym moge go zastapic?

    OdpowiedzUsuń
  24. a czy dieta można zniwelować nerwy?

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo fajny blog, od teraz będę tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu, czy jest szansa na pogrupowanie dań z jadłospisów wg kategorii śniadanie, przekąski, obiad, kolacja? Tak, aby wszystkie się znalazły w jednym miejscu? Teraz są przepisy w kategoriach, ale nie ma wszystkich, bo nie ma najprostszych typu kanapki, czy serek z czymś. Myślę, ze wartoby takie coś zrobić, bo łatwo by można potem sobie samemu żonglowac przepisami z rożnych tygodni. Czy jest to możliwe, czy może ograniczeniem do samodzielnego przestawiania przepisów jest proporcja węglowodanów, tłuszczy i białek w tygodniowym jadłospisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiłki są zbilansowane w ramach jednego dnia.
      Nie będzie kategorii śniadania z jadłospisów, obiady etc.

      Usuń
  28. Czy powyższy jadłospis nadaje się dla matek karmiących piersią? Dziecko ma 6 tygodni i póki co nie ma objawów alergicznych, oprócz jednorazowego podejrzenia skazy białkowej.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ode mnie pytanie z innej beczki :) Mam problemy dosłownie ze wszystkim jeśli chodzi o układ pokarmowy m.in. kłucia po lewej i prawej stronie pod żebrami, piekący żołądek, przełyk, wzdęcia, jelito drażliwe itd.. Czekam na wizytę u gastrologa, wiem jakie są przyczyny tego stanu głównie stres i zajadanie go byle czym.. Dopiero zaczynam dbać o swoją dietę i zaciekawiły mnie opinie na temat ziemi okrzemkowej, chciałabym poznać Twoje zdanie o tym specyfiku, czy rzeczywiście ma pozytywny wpływ na takie objawy? Jeśli miałabyś chwilkę czasu i cenne rady w przypadku takich schorzeń to też prosiłabym o kontakt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim potrzebujesz diety lekkostrawnej ale takiej mocno oszczędzającej.
      Takiej która uspokoi żołądek i jelita.
      Dopiero po wyregulowaniu pracy układu pokarmowego możesz myśleć o stosowaniu jakichkolwiek specyfików.
      Wielokrotnie pisałam takie diety z bardzo dobrymi efektami. Jeśli jesteś zainteresowana wyślij do mnie formularz na diety@qchenne-inspiracje.pl
      Nie napiszę Ci już diety przed świętami ponieważ do 19 grudnia mam już wszystkie terminy zajęta a od 20 grudnia do 6 stycznia nie pracuję.
      Jak otrzymam formularz i zaakceptujesz wycenę (ok. 250 zł) wpiszę Cię w grafik na początek stycznia.

      Usuń
  30. Gulasz pycha, dzięki za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Gosiu, przede wszystkim świetny blog i jestem Ci wdzięczna za to ile pracy wkładasz w niego:) Mam do Ciebie pytanie , które może Ci się wydać dziwne ale co mi szkodzi :D Jako biedna studentka w żaden sposób nie mogę sobie pozwolić na dietę taką jaką Ty proponujesz. Próbowałam zamieniać jadłospisy i korzystać tylko z tańszych przepisów ale to na nic. Zawsze na koniec miesiąca i tak musiałam jeść 'śmieciowe jedzenie' aby jakoś wytrwać :D Czy według Ciebie lepiej jak ciągle będę jadła takie sobie jedzenie (jeśli chodzi o to czy jest zdrowe) czy powinnam na tyle ile mnie stać korzystać z jadłospisów a potem jeść dużo gorsze jedzenie? Nie rozreguluje sobie trawienia? Ostatnio po 3 tyg Twojej diety , zaczęłam jeść gorsze jedzenie i od razu pojawiły się wzdęcia i uczucie ciężkości. Co o Tym sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś stosować zdrową dietę na ile możesz.
      Możesz pominąć oliwki, fetę, czy inne droższe składniki ale np. leczo z kaszą, makaron z warzywami to dania bardzo tanie i zdrowe.
      Staraj się kombinować na ile możesz.

      Usuń
    2. Jestem w podobnej sytuacji. W tym tygodniu np. do gulaszu zamiast mięsa wrzuciłam zielona soczewice i dodałam czosnek plus curry, wyszło przepysznie

      Usuń
  32. Gosiu, ja poleciłam Twojego bloga już z 10 osobom :) Wszystkie oniemiałe moją przemianą :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo lubię Twoje wpisy, cenię rady, ale....Zaproponowałaś na kolację jednego dnia m.in pomidora chyba z mozzarellą .Jaki jest sens jedzenia tego warzywa o tej porze roku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadam. Szukam takich które pachną pomidorem. Wtedy są dobre.

      Usuń
  34. Małgosiu, czy mogłabyś podać przykładowy jadłospis dla osoby, która nie toleruje jajek, mleka i glutenu? Strasznie ciężko pozamieniać składniki z jadłospisu :(

    OdpowiedzUsuń
  35. Gosiu, od poniedziałku stosuję Twoje jadłospisy, wcześniej codziennie jadłam słodycze, dziś już czwarty dzień nie, a dla mnie to bardzo dużo. Martwią mnie jednak dwie rzeczy - mam bardzo nieprzyjemne gazy oraz odczuwam bardzo duże pragnienie. Dlaczego tak się dzieje? Czy powinnam się tym martwić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To efekt zwiększonej ilości błonnika do którego przypuszczam nie byłaś przyzwyczajona. To normalne i wiele osób tak ma na początku. To minie.
      Pij dużo wody bo przy dużej ilości błonnika tak trzeba bo błonnik wchłania wodę.

      Usuń
  36. Gosia co myślisz o rogalach croissant ? Jakie jest Twoje zdanie o nich, można np raz w tyg na śniadanko ?

    OdpowiedzUsuń
  37. blog jest super zaczynam pomału wprowadzac go w życie ,po tygodniu już jest spadek wagi.

    OdpowiedzUsuń
  38. Cześć Gosiu, Jesteś moją ostatnią deską ratunku. Mam tragiczny problem z paznokciami. Paradoksalnie do sytuacji ;) bo zaczęłam jeść zdrowo. Dużo owoców, warzyw, mięso najwyżej dwa razy w tygodniu. Jem ryby, jaja itd. Wydaje mi się, że dietę mam urozmaiconą. Schudłam 7kg w trzy miesiące. I o ile stan cery się nieznacznie poprawił to z paznokciami mam koszmar jakiego chyba nigdy w swoim życiu nie miałam  Paznokcie nie dość, że się rozdwajają to jeszcze boleśnie łamią w poziomie tak nisko że nawet w tym miejscu już nawet nie można ich przyciąć  Jestem załamana, bo to już nawet nie o estetykę chodzi, ale jest to po prostu bolesne. Łykam tabletki niby dobre od 2 miesięcy i zero poprawy  Zastanawiam się czy mogłabyś doradzić, czego powinnam teraz dużo jeść, aby jak najszybciej wyjść na prostą z tymi paznokciami. Chyba, że już poruszałaś gdzieś ten temat. Naprawdę byłabym Ci wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziwne,
      na początku pomyślałam że schudłaś za szybko i stąd poleciały paznokcie,
      ale wtedy poleciałyby też włosy,
      ciężko powiedzieć

      Usuń