czwartek, 11 grudnia 2014

Wigilijne śledzie według tradycyjnej rodzinnej receptury oraz debiutanci z jabłkiem i chrzanem


Tak jak obiecałam dziś mam dla Was dwie propozycje na wigilijne śledziki.

Pierwsza propozycja z żurawiną i rodzynkami to propozycja na słodko. Jeśli lubicie śledzie ze śliwką lub po kaszubsku, ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
Ja jadłam je pierwszy raz u mojej teściowej (bez żurawiny) i od tamtej pory robię je co roku.
Co jest kluczem w tym przepisie ? Użyty ketchup. Moja teściowa robi własny i to jest cały sekret smaku, jednak ja już przetestowałam ten przepis na wszystkie strony i nie mając własnego ketchupu trzeba szukać w sklepie takiego, który w składzie nie będzie miał octu. To są ketchupy w słoikach lub wysokich butelkach, mają inną konsystencję i kolor niż te popularne jak ja to nazywam "parówkowe" ;) Żaden w plastikowej butelce nie będzie się nadawał !!!
Polecam też popytać w sklepach ekologicznych. Ketchup musi być w słoiku !
 
Druga propozycja to śledzik ostro - korzenny. Z jabłkiem, śmietankowym chrzanem i cynamonem.
Moje ostatnie odkrycie w jednej z restauracji. Już przetestowałam w domu i ten śledzik w tym roku zadebiutuje na Wigilii u mnie w domu, a robię w tym roku sama (już robiłam, nie będzie to debiut).
Matiasy pochodzą ze sklepu DobreRyby.


Śledzie z rodzynkami i żurawiną (na 6 matiasów)

* jedna duża czerwona cebula
* jedna duża biała cebula
* 4 łyżki ryżowego lub rzepakowego
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego 
* pół szklanki rodzynek
* 3 łyżki suszonej żurawiny
* 300 g ketchupu bez octu !
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Śledzie matiasy należy opłukać w zimnej wodzie, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 24 godziny. 
Dobrze jest 2-3 razy zmienić wodę. 

1. Rodzynki i żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc.
2. Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, smażymy aż się zeszkli po czym dodajemy odsączone rodzynki, żurawinę, ketchup i koncentrat. Smażymy 1 minutę. Studzimy i mieszamy z pozostałym olejem.  
Dlaczego nie dodaję od razu całego oleju ?
Smażę na oleju rzepakowym uniwersalnym, rafinowanym lub ryżowym. Dopiero po wystudzeniu dodaję bogaty w Omega 3 olej rzepakowy nierafinowany, lub olej lniany.
Nie smażymy ani na oleju rzepakowym nierafinowanym, ani na lnianym, bo szlag trafi całe Omega 3. 
3. W wysokim słoiku układamy warstwowo, śledzie i masę.
 4. Słoik wstawiamy do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 5 dniach.  


























Śledzie z jabłkiem i śmietankowym chrzanem z cynamonem 
(ilość na jednego matiasa) 

* jedno średnie jabłko
* 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
* szczypta cynamonu 
* sok z cytryny 

Śledzie matiasy należy dzień przed Wigilią opłukać w zimnej wodzie, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
Rano w Wigilię zmieniamy wodę i trzymamy jeszcze do południa. 
W południe delikatnie skrapiamy śledzie sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.


1.  Jabłko ścieramy na bardzo drobnej tarce lub miksujemy w malakserze. Dodajemy chrzan śmietankowy i cynamon. Mieszamy. Dodajemy 2-3 krople soku z cytryny. Ponownie mieszamy.
2. Układamy śledzie i gotowe. 

80 komentarzy:

  1. piszesz o olejach rafinowanym i nierafinowanym, sprawdziłam swoj olej rzepakowy i jest tylko napisane tłoczony na zimno, co to znaczy?nie ma informacji czy rafinowany czy nie. Ma ciemno żółty kolor jest gestrzy niz uniwersalny typu Kujawski i jest w szklanej butelce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna być informacja czy rafinowany (oczyszczony) czy nie. Mój nierafinowany ma kolor zielonkawy i jest gęsty.

      Usuń
  2. jak napisała Pani o tym ketchupie to zaczęłam przeglądać etykiety ze składem i w każdym występuję ocet;/ używam z Włocławka bo zawsze wydawał mi się najlepszy, gęsty a nie jak te wyciskane takie wodniste ale patrze, że tam tez jest ocet spirytusowy;/ może podac Pani jakiś konkretny rodzaj bez:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. Krzepki Radek albo Słodka Ania ;)
      To ketchupy które ja jeszcze pamiętam z dzieciństwa.

      Usuń
  3. Małgosiu jakie jabłka są najlepsze do śledzia? Czy kwasowe czy te o smaku gruszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję takie które są twarde, nie wiem jaka to odmiana. Są słodkie ale lekko kwaskowate. Raczej o smaku gruszki.
      Słodkie jabłko fajnie się komponuje z ostrym w smaku chrzanem i cynamonem.

      Usuń
  4. Print nie dziala jak zwykle - nie tworzy pdf.a....drukuje strone bloga zamiast przepis... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wszystko działa. Tworzy pdf od razu po kliknięciu na print.
      A masz bullzipa ustawionego na komputerze ?

      Usuń
    2. Gosiu, możesz trochę jaśniej, bo ja też bloga drukuję :(

      Usuń
    3. Musi być zainstalowany Pullzip PDF Printer.
      Osobiście się na tym nie znam bo mój mąż jest od tych spraw ale wiem że jest to konieczne.

      Usuń
    4. Też mam męża od "tych spraw" hehe,
      taki mąż to skarb w domu :) bo ja w te klocki jestem totalnie zielona.
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ile takie śledzie z żurawiną i rodzynkami mogą stać w lodówce? Pierwszy raz będę robić śledzie, na pewno wypróbuje obydwa przepisy:) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw muszą stać 5 dni aby się "przegryzły". Potem spokojnie 10 dni postoją.

      Usuń
    2. Super:) Dziękuję:)

      Usuń
    3. Robiłam już Twoje śledzie z jabłkiem i chrzanem na spotkanie ze znajomymi, żeby przetestować przepis i są bardzo dobre i baaardzo proste w przygotowaniu:) na pewno przygotuję je na święta:) Dziękuję:)

      Usuń
  6. Czym zastapic cynamon? Niestety nie lubie. Moze curry?

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy śledzie po kaszubsku albo w jogurcie greckim też należy zrobić kilka dni przed wigilją żeby się przegryzły ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po kaszubsku na pewno, w jogurcie nigdy nie robiłam więc nie wypowiem się ;)

      Usuń
    2. Ja właśnie też będę robić pierwszy raz z jogurtem. Zawsze był ze śmietaną ale nie chce żeby było tak kalorycznie i znalazłam przepis z jogurtem.
      Spróbować można :)

      Usuń
  8. Gosiu, przy niedoczynności tarczycy można warzywa na patelnie z brokułami? Czy sa one surowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ponieważ goitrogeny się dezaktywują pod wpływem obróbki cieplnej.

      Usuń
  9. Hmm skąd informacja że na nierafinowanym rzepakowym nie można smażyć? Ja sądziłam że jest najzdrowszy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie smażymy na olejach nierafinowanych ! Mają niską temperaturę dymienia, to pierwsza kwestia, a druga to taka że są bogate w Omega 3 które giną w wysokiej temperaturze.
      Oleje nierafinowane są mega zdrowe ale TYLKO I WYŁĄCZNIE SPOŻYWANE NA ZIMNO !
      Do smażenia nadaje się olej ryżowy i rzepakowy rafinowany.

      Usuń
    2. A jak to jest z oliwą np. extra virgin?

      Usuń
    3. To ile tak orientacyjnie czasu można podsmażać ( tylko podsmażanie, żeby temperatura nie wzrosła do zbyt wysokiej ) na takiej oliwie, tak jak to jest np w Twoich przepisach?

      Usuń
    4. Ja podsmażam chwilę, 1-2 minuty. Temperatura wtedy też wzrasta ale ja używając oliwy z oliwek używam jej dla aromatu, nie dla kwasów omega. Jako źródło Omega 3 stosuję ją na zimno do pesto lub winegretu. Olej lniany piję codziennie wieczorem - 2 łyżki.

      Usuń
    5. To ja zaczęłam ten wątek i naprawdę cenię i uwielbiam ten blog ale kupuję od sprawdzonego Pana który sam tłoczy :) i wg Niego i innych informacji znalezionych w necie rzepakowy nierafinowany ma wysoką temperaturę dymienia...Już sama nie wiem co myśleć :(

      Usuń
    6. Szanuję zdanie Twojego sprzedawcy ale pozwolę sobie mieć odmienne ;)
      Olej rzepakowy nierafinowany (tłoczony na zimno ) - temperatura dymienia 130 -190 st. - zależy od technologii produkcji
      Oliwa z oliwek - 130 - 180 st.
      olej palmowy (miażdżyca ) - 220 st.
      Olej ryżowy - 230 st.
      Sama widzisz różnicę. Każdy olej nierafinowany jest tłoczony na zimno.
      Dlaczego ?
      Dlatego żeby zachował maksimum wartości i maksimum Omega 3.
      Jeśli nawet weźmiemy nierafinowany rzepakowy i podgrzejemy do temp. 170 st. nie będzie dymił, owszem, ale straty na Omega 3 będą ogromne.
      Oleje nierafinowane jeśli chcemy korzystać z ich zdrowotnych włąściwości spożywamy tylko na zimno.

      Usuń
    7. Dziękuję za fachową odpowiedź :) Więc na moją logikę smażyć można tylko oprócz walorów smakowych sensu zdrowotnego i pieniądzowego to nie ma :(

      Usuń
  10. Witam,czy śledzie matiasy to solone czy w oleju?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja do smażenie generalnie uzywam ryżowego-a czy kokosowy, lub z pestek nie moze być...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokosowy to nasycone kwasy tłuszczowe które ja odradzam na co dzień. Z pestek winogron może być - ten olej w ogóle nie ma Omega 3.

      Usuń
  12. No tak! Wigilia zbliża się wielkimi krokami a więc pora wziąść się za przygotowywanie pomysłów na potrawy i słodkości. u nas jak co roku karp w formie greckiej;) Twoje śledzie jednak wyglądają na tyle smakowicie, że może i one wylądują na stole?

    OdpowiedzUsuń
  13. Trzeba będzie zrobić i zobaczyć jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu, moja Mama chce zamówić sobie na święta kwas chlorogenowy w kapsułkach cga800. Słyszałaś może o tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez obaw, może zamawiać ;) To naturalny przeciwutleniacz.

      Usuń
  15. A moze Twoja teściowa zdradzi nam przepis na domowy ketchup?:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu, strzał w 10 z tym przepisem, dzięki jutro robię:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam śledzie, a oba przepisy na pewno wypróbuję. Takie śledzie mogłabym jadać codziennie; -)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystko super... Tylko gdzie mozna dostać te Slodka Anię lub Krzepkiego Grzesia? Teraz małe spożywczaki maja ten asortyment co supermarkety, a tam na 100% wszystko z octem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest i w pobliskim top markecie i w sklepie obok domu.
      Myślę że w każdym większym typu auchan, tesco itp. powinien być.

      Usuń
  19. Gosia a ja mam pytanie odnośnie śledzi z żurawiną.Czy one wychodzą słodkie?Czy takie lekko słodkie bo ten ketchup jest.Nie mogę jakoś ogarnąć jakby to miało smakować :) Dziękuje za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wychodzą słodkie bo i żurawina jest słodka i rodzynki,
      zrób ;) pyszne są ;)

      Usuń
  20. Kupilam ketchup lagodny w słoiku, nie ma octu, ale sa: kwas octowy- regulator kwasowosci, acetylowany adypinian diskrobiowy- substancja zageszczajaca. Czy nada sie do sledzika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. acetylowany adypinian diskrobiowy- to skrobia,
      nadaje się do śledzika ;)

      Usuń
    2. a może pani zdradzić jaki Pani kupiła:)?
      A do pani Małgosi pyt. - czy przy zakupie oleju lnianego trzeba na coś zwracać szczególna uwagę? I czy do tych śledzi z jabłkiem mógłby być normalny chrzan a nie śmietankowy?? bo normalnie nie używam i zostanie potem cały słoik;/

      Usuń
    3. Może być zwykły chrzan. Dodaj tylko do niego śmietany. Na 2 łyżeczki chrzanu, pół łyżeczki śmietany 12 %.
      Jeśli chodzi o olej lniany to nierafinowany, tłoczony na zimno.
      Zachowuje maximum wartości.

      Usuń
    4. a czy kwas octowy to nie jest to samo co ocet?

      Usuń
  21. Gosiu byłam w dwóch sklepach teraz i znalazłam tylko chrzan zwykły tarty,będzie się taki nadawał? Czy lepiej ten chrzan wymieszać np. Z jogurtem nat. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymieszaj z jogurtem greckim lub śmietaną 12 %. Myślę jednak, że lepsza będzie śmietana.
      Jogurt grecki ma 10 % tłuszczu, śmietana 12 % więc różnica w ilości tłuszczu żadna, a śmietana zachowa się lepiej jeśli chodzi o konsystencję no i smak.

      Usuń
    2. Dziękuję ;) a jak jest z kalorycznościa takiego matiasa?

      Usuń
    3. jeden cały matias waży ok 100 g i ma ok. 200 kcal

      Usuń
  22. Gosiu ja mam pytanie odnośnie świątecznych ciast.
    Chce zrobić makowiec, i tak myślę który makowiec będzie lżejszy dla żołądka, drożdżowy czy może taka rolada makowa? I który będzie mniej kaloryczny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makowiec jest w ogóle dość ciężkim ciastem z uwagi na mak, ale myślę że tradycyjną drożdżową roladę trzeba zrobić (ja też robię).
      Dla tych co uwielbiają mak (ja się do takich zaliczam) polecam makowiec z ciasta francuskiego. Minimum ciasta i maximum maku ;)

      Usuń
    2. A tak ogólnie to biszkopt czy drożdżowe jest lżejsze i mniej kaloryczne ?

      Usuń
    3. Każde ciasto jest tak samo kaloryczne bo w głównej mierze opiera się na mące.
      Najbezpieczniejszy jest biszkopt ponieważ zjeść go może każdy. I wrzodowiec i osoba na rekonwalescencji.
      Drożdżowe będzie ciężkie dla każdego kto ma jakiekolwiek kłopoty trawienne.

      Usuń
    4. Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  23. Gosiu jadę do rodziny na święta i będzie mnie czekała 15 godzinna podróż. Jakie ciasto zrobić najlepiej,żeby się nie zepsuło? Które nie potrzebuje lodówki? Nie mam możliwości zrobić na miejscu a obiecałam jakies

    OdpowiedzUsuń
  24. Musze spróbować te z żurawiną :) Uwielbiam ją

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo chcialam zrobic te z zurawina ale mieszkam za granica i nie moge nigdzie znalesc keczupu bez octu wszystkie ktore sprawdzilam maja go w skladzie co w takim razie mam zrobic? Prosze o pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu w weekend były poszukiwania ketchupy bez octu,ale nigdzie takie nie dostałam :(:(:( (real,tesco,cerfour)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu na przykład https://leclerc.com.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=23547

      Usuń
  27. A ile taki talerzyk jak u Ciebie na zdjęciu ma kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Witaj. Czy śledzie musza byc w sloiku czy moga w plastikowym zamykanym pojemniku i wtedy w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  29. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć ketchupu bez octu. Czy ostatecznie może być ketchup z octem winnym w składzie (bo taki zawierają ketchupy dla dzieci)? Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy śledziki z żurawiną i rodzynkami muszą koniecznie przed spożyciem stać 5 dni? 3 doby to pewnie za mało? Mam chęć zrobić jutro raniutko ale zastanawiam się czy zdążą się przegryźć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będą tak dobre jak te po 5 dniach ale będą smaczne.

      Usuń
  31. Uwielbiam śledzie, a nigdy ich nie jadłam z rodzynkami.

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu, dopiero teraz zrobiłam, ponieważ szukałam ketchupu bez octu - bardzo mi smakują. Pozdrawiam serdecznie, Basia :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Śledzie to bardzo wdzięczny temat do wariacji nie tylko od święta, choć tak trudno trafić na dobre. A kupić gotową sałatkę śledziową, to już w ogóle horror – według mnie wszystkie nie jadalne, bo od nadmiaru octu aż buzię wykrzywia i nie pozostaje nic innego jak wypluć.

    Tak więc wymyśliłam lub zapożyczyłam już kilkanaście domowych przepisów, a ten z rodzynkami i żurawiną, czyli matias sułtański jest jednym z moich ulubionych. Przyznam jednak, że nigdy nie moczę śledzi dłużej niż 4 godziny – kiedyś o nich zapomniałam – pławiły się 6 godzin i były w smaku błeee.

    Dzięki za wersję z jabłkiem, chrzanem i cynamonem, która też na pewno mi posmakuje (bo cynamon – hurra!!!). Do tej pory korzenne śledzie robiłam z dodatkiem czerwonej cebuli, przyprawy do piernika, odrobiny cukru trzcinowego i z płatkami kwiatów gałki muszkatołowej. Wychodzi smak niemal identyczny jak oryginalnych korzennych szwedzkiej firmy Abba :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu w sobotę robiłam śledzie na słodko według Twojego przepisu i zostało mi trochę farszu. Szkoda mi go wyrzucić,dlatego też powiedz mi proszę czy mogę go zapasteryzować i użyć w późniejszym terminie? A może masz jakiś pomysł jak użyć go do innego dania? Z góry dziękuję za odpowiedź :-) Pozdrawiam serdecznie :-) Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło mi o zawekowanie a nie zapasteryzowanie ;-)

      Usuń
  35. Zrobiłam śledzie z żurawiną na święta- są pyszne

    OdpowiedzUsuń