piątek, 9 stycznia 2015

Tydzień 50 - jadłospis



Zapraszam na jadłospis na tydzień 50.
Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .


No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1550 kcal lub 1563 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 436  kcal
Kasza jaglana na mleku z gruszką i orzechami:
* 300 ml mleka - ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej - ok. 186 kcal
* gruszka - ok. 70 kcal
* 4 rozgniecione orzechy laskowe- ok. 30 kcal

Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i rozkruszone orzechy, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.

I Przekąska ok. 241 kcal
* sałatka z 3 kiwi - ok.129 kcal
* łyżeczka sezamu - ok.32 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal 

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 470 kcal

Pracujący i studenci ok.457 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki - ok. 200 kcal
Pasta: 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia - całość ok. 60 kcal
* kiszony ogórek - ok. 7 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok.470 kcal 
* pieczone udko z kurczaka - 250 kcal
* surówka z jednej marchewki i jednego jabłka - ok. 100 kcal
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.
* 2 średnie ugotowane ziemniaki posypane koperkiem- ok. 120 kcal


II Przekąska ok. 223 kcal   kcal 
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana, jednego kiwi i łyżki natki pietruszki- ok. 223 kcal

Kolacja ok. 193 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* papryka- ok. 65 kcal
* 5 oliwek - ok. 20 kcal
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 58 kcal 
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal 
* kilka listków świeżej bazylii

Wtorek ok. 1558 kcal 

Śniadanie ok. 460 kcal
* 2 jajka na miękko (L) - ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* szczypiorek
* szklanka soku pomarańczowego - ok.100 kcal

I Przekąska ok. 238  kcal
* jogurt naturalny 250 g (szklanka) - ok. 150 kcal
* łyżka mieszanki tzw. studenckiej (rozgniatamy orzechy) - ok.80 kcal 
* łyżeczka otrębów żytnich - ok. 8 kcal

Obiad: ok. 450 kcal - obydwie wersje

* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) - ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów - ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka - ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku - ok. 50 kcal 
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki - ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie - ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia 

Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1x4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i  zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

II Przekąska ok. 170 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
* jedno jabłko - ok.70 kcal 

Kolacja ok. 240 kcal  
* Zielona zupa - porcja ok. 190 kcal  (gotujemy na dwa dni)
* garść groszku ptysiowego (10g)  - ok. 50 kcal
Kurczaka z wywaru zostawiamy na jutro!
Przepis na zupę TU


Środa ok. 1550 kcal lub 1562 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 419 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal 
* 3 plasterki żółtego sera - ok. 105 kcal 
* sałata lodowa
* 2 ogórki kiszone - ok. 14 kcal

I Przekąska ok. 290 kcal
*2 pomarańcze - ok. 210 kcal
* szklanka soku marchwiowego - ok. 80 kcal

Obiad: ok. 378 kcal lub ok.390  kcal

Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne - ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki - ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych - ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki - ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej 
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 40 kcal 
* sól
* koperek

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę.  Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem - ok. 390 kcal 
Przepis TU


II Przekąska ok. 223 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców np.truskawek lub mieszanki innych - ok. 223 kcal

Kolacja ok. 240 kcal  
* Zielona zupa - porcja ok. 190 kcal  (gotowaliśmy wczoraj)
* garść groszku ptysiowego (10g)  - ok. 50 kcal

Czwartek ok. 1566 kcal lub 1565 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 360 kcal
* 150 gramów chudego twarożku - ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 2 łyżki jogurtu naturalnego - ok. 30 kcal
* sól, pieprz 
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego - ok.160 kcal

I Przekąska ok. 286 kcal
* sałatka z jednego banana, 2 kiwi i jednej pomarańczy - ok. 286 kcal

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal

Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski - ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) - ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni - ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal 
* 1/4  szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej - ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy - standardowa wielkość) - ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów - ok. 60 kcal 
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu

Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety wrzucamy na ok. minutę do osolonego wrzątku. Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawaiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.

II Przekąska ok. 140  kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 70 kcal

Kolacja ok. 325 kcal 
* jogurt naturalny - ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny - ok. ok. 40 kcal

Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.  

Piątek ok. 1549 kcal lub 1529 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba - ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku - ok. 210 kcal


I Przekąska ok. 174 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* kubeczek jogurtu naturalnego z koperkiem, świeżą bazylią, świeżo zmielonym ziołowym
pieprzem i odrobiną soli - ok. 150 kcal

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* dwie garście mieszanki sałat
* cała czerwona papryka - ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* leczo warzywne - porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki - ok. 210 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 233 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki), 2 łyżek otrębów owsianych i jednego kiwi - ok. 233 kcal

Kolacja ok. 282 kcal 
* faszerowana cukinia - zjadamy całą czyli dwie połówki - ok. 282 kcal
Przepis TU

Sobota ok. 1507 kcal 

Śniadanie ok. 463 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami - ok. 320 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z jednym kiwi - ok. 143 kcal
Przepis TU

I Przekąska ok. 100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy - ok. 280 kcal 
Przepis TU

II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią - ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
Przepis TU

 Kolacja ok. 294 kcal 
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym - ok.100 kcal

Niedziela ok. 1356 kcal 

Śniadanie ok. 410  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy całe starte na tarce jabłko i pół łyżeczki cynamonu - ok. 70 kcal

I Przekąska ok. 190 kcal 
*zielony koktajl - ok. 190 kcal
Przepis TU

Obiad:  ok.490 kcal 
* surówka z jednej marchewki i jabłka - ok. 80 kcal 
* polędwiczki w sosie kurkowym (z kurek mrożonych, ale mogą być inne grzyby np. pieczarki) - ok. 410 kcal
Przepis TU


II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół  kulki sera mozzarella - ok. 100 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.

197 komentarzy:

  1. Jak zwykle świetne przepisy. Na pierwszy ogień wyprobuje zieloną zupę, leczo warzywne i naleśniki graham ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam takie pytanie, czy mogę liczyć w przyszłości na post o tym,co zabrać ze sobą do szkoły? Jestem studentką i spędzam w szkole zarówno w sobotę jak i niedzielę od 10 do 12 godzin. Po pierwszym dniu nie mogę patrzeć już na kanapki,a przygotowując sobie obiad nie mam możliwości podgrzania. Może jakieś propozycje dań sycących ale nie wymagających podgrzewania? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiele takich pomysłów znajdziesz w jadłospisach

      Usuń
    2. zobacz na lunch-boxy które proponuje Gosia. Świetnie się sprawdzają. http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/p/blog-page_9.html

      Usuń
  3. Mniami 😊 Jakich przypraw używasz do pieczonych udek kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przeważnie nacieram czosnkiem i posypuję słodką papryką, majerankiem lub ziołami prowansalskimi albo lubczykiem

      Usuń
    2. A zawija je Pani w ta folie, czy odsloniete piecze ? A i w jakiej temp i ile czasu siedza w piekarniku ?:)

      Usuń
    3. A naciera sie udka olejem albo oliwa ( czy tak na "sucho")? Albo naczynie natluscic chociaz ?

      Usuń
    4. ja ani nie natłuszczam kurczaka ani naczynia, kładę po prostu suche udka w naczyniu i już

      Usuń
  4. Mam pytanie Malgosiu słyszałam pogląd ze kasze jaglana trzeba prażyć przed ugotowaniem bo wtedy ma znacznie lepsze właściwości co sadzisz na ten temat pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prażenie właściwości nie zmienia, może lekko zmienić smak kaszy,

      Usuń
  5. ja polecam zupę z soczewicy - jest obłędna:) smakuje nawet mojemu mięsożercy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu jak to jest z tym kurczakiem, jak nie mam dostępu do eko to jeść czy lepiej wybierać inne mięso? I czy podawać kurczaka 4letniej dziewczynce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim przypadku szukaj zagrodowego lub kupuj kurczaka w całości,
      kurczak sprzedawany w całości jest mały bo nikt by nie kupił wielgaśnego,
      jak widzę czasem w sklepie jak duże są piersi kurczaka to zastanawiam się jakim mutantem musiał być kurczak,
      mały kurczak kupowany w całości jest lepszy bo nie jest tak pędzony hormonami

      Usuń
    2. i wszystko jasne, dzięki :)

      Usuń
  7. Małgosiu, mam pytanie - odstawiłam słodycze oraz alkohol, zaczęłam zdrowiej się odżywiać, ale zauważyłam, że na mojej twarzy pojawiło się więcej wyprysków i zaskórników - czy jest to efekt czyszczenia się cery? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, bardzo często tak się dzieje,

      Usuń
    2. Małgosiu mam ten sam problem. Od dwóch lat nie palę alkolol w minimalnej ilości (w weekend 2 lampki wina wytrawnego) zdrowo się odżywiam od 2 lat, rano piję na czczo wodę z octem jabłkowym, wszędzie do wszystkiego amarantus, spirulina, olej lniany na wieczór, a mimo wszystko na twarzy nie typowe pryszcze tylko właśnie pełno zaskórników. Tak na Twoje oko co myślisz? Bo ja już jestem bezsilna...

      Usuń
    3. Czyli nie ma co się martwić i wszystko wróci do normy? Mam nadzieję, że nie będzie to długo trwało :)

      Usuń
    4. zrób sobie cytohormony, bardzo często ma to związek z zaburzeniami hormonalnymi,

      Usuń
    5. Dziękuję za odpowiedź. Zrobię te badania. Dodam tylko jeszcze, że dbam bardzo o buzię i stosuję kosmetyki ekologiczne. A faktycznie jak brałam hormony (nie biorę od dwóch lat) to buzia była idealna. Ale niestety i migreny i zatrzymana woda w organizmie i wieczna nerwica. Jeszcze raz dziękuję za wszystko Małgosiu.

      Usuń
    6. Ja zaczęłam z nowym rokiem i Dziewczyny mój organizm też zwariował. bolał mnie okropnie brzuch. i nie żołądek bo nie miałam zgagi, a jelita :O a jadłam wszystko zdrowe. trochę się zdenerwowałam i przestraszyłam. dodatkowo wyskoczył mi lekki trądzik na twarzy i plecach, ale to było przez 4 dni, dzisiaj już jest ok :) i skóra powraca do tego jak było :) Dodam jeszcze, że dziennie jadłam wcześniej ok 5-6 posiłków( w tym 3 główne- sniadanie, obiad , kolacja i miedyz posiłkami to owoce, słodycze- tutaj czekolada, jakies paluszki etc...) tylko nie kontrolowałam godzin ani ilości. śniadanie normalne, obiad zwykle był syty i kolacja zwykle max do 19, co jest dużym błędem bo zostawiamy organizm na "nocną głodówkę" no chyba ze wstajemy o 6 rano :) ja zaczynam dzien ok godz. 9-10. i moja kolacja jest ok 22 i to baaardzo malo, praktycznie samo białko, zazwyczaj jakis jogurt naturalny, sałatka z jajkiem, i ćwiczę E.Ch. i właśnie w godzinach wieczornych między podwieczorkiem a kolacją. Trzymam kciuki i nie poddawajcie się, bo WARTO ! :)

      Usuń
  8. Podobają mi się Twoje propozycja, mam zamiar ułożyć dla siebie jakiś zdrowy jadłospis i chętnie wykorzystam kilka z Twoich przepisów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie się zapowiada ten tydzień, pozamieniam sobie tylko mięso na nie mięso (jak zwykle) i zaczynamy :)
    a dzisiaj zrobiłam omlet śródziemnomorski wymieszany z naleśnikiem, troszkę go chyba za mocno przetrzymałam, bo wyszło z tego wielkie sadzone jajo, ale i tak mi bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj :) Jakie jest Twoje podejście do liczenia kalorii, bo widzę, że zawsze je podajesz. Przygotowując dietę liczysz kalorie, czy makroskładniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. liczę i jedno i drugie,
      a kalorie podaję bo są nowe osoby które uczą się jak jeść i ile i jest im to przydatne,

      Usuń
    2. Małgosiu a co się dzieje w organizmie, gdy po treningu nic nie zjemy? Jaki to ma wpływ na odchudzanie ? Pozdrawiam serdecznie i idę kończyć sos z papryki :)

      Usuń
    3. nie uzupełnimy białka i glikogenu w mięśniach czyli trening będzie mało efektywny,

      Usuń
  11. Małgosiu,
    czy w ciąży można pić kawę zbożową, jeść pieczarki i w niewielkich ilościach musztardę w której składzie jest ocet spirytusowy?
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, co powiesz na rozgrzewające kakao - szklanka mleka ryżowego, łyżka kakao, łyżka otrębów , troszkę żurawiny i szczypta cynamonu ? mleko oczywiście podgrzane. czy może być jako przekąska ? co o tym sądzisz

    OdpowiedzUsuń
  13. Od niedawna jestem czytelniczka bloga. Małgosiu, jesteś dietetyczka z zawodu czy z zamiłowania?
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne przepisy! Też jestem na etapie liczenia a u Ciebie na blogu wszystko jasno zostało przedstawione :) Trzeba coś wybrać sobie na obiad, mnie zainteresował najbardziej razowy naleśnik- uwielbiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Co Pani sądzi o dżemach owocowych, w których nie ma cukru (np. Łowicz 100%)? Czy można taktować je jako porcję owocu, np. do owsianki? Nie zauważyłam przetworów owocowych w Pani jadłospisach, więc stąd moje pytanie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dżem nie zastąpi owocu,
      owoc ma błonnik który reguluje metabolizm glukozy a dżem nawet jeśli jest napisane bez cukru to przypuszczam że jest dosładzany fruktozą,

      Usuń
    2. rozumiem, natomiast cukru faktycznie nie mają, dodawany jest jedynie zagęszczony sok jabłkowy (chyba, że tu coś się ukrywa).

      Usuń
    3. Łowicz 100% zamiast cukru czy gruktozy zawiera sok jabłkowy. Więc ujdzie czy lepiej zrezygnować?

      Usuń
    4. raz na jakiś czas do twarożku czy naleśnika jak najbardziej,
      jako zastępnik owocu zdecydowanie nie

      Usuń
  16. Dołączylam do Ciebie w tym tygodniu. Przepisy smaczne, jednak nie trzymam się sztywno danego dnia. Czasm zamieniam śniadanie, czasem przekąskę,tylko nie wiem czy to jest ok, bo jesli na sniadanie zrobie sobie owsianke na mleku, pozniej wedlug Twojego harmonogramu jest przekąska np z jogurtem lub twarożkiem to czy nie za dużo będę miała w ten sposób nabiału?
    Kolejny problem to odstęp miedzy posiłkami. Sniadanie jem o 8.00 i jedząc co 3 h kolacja wypada o 20.00. Jeść np co 2,5 h, czy bez przekąski, a kalorie dołożyć np do obiadu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolacja o 20-tej jest ok. pod warunkiem że spać idziesz o 22-23
      jeśli wcześniej to pomiń jeden posiłek a kalorie dołóż do innych proporcjonalnie, '
      jeśli chodzi o nabiał to jak jesz owsiankę na śniadanie to już na przekąskę nie jedz jogurtu,

      Usuń
    2. Czyli jeśli na śniadanie zjemy owsianke to już nie można jogurtu? Za dużo nabialu?

      Usuń
    3. można, nic się złego nie stanie tylko ten poranek będzie bardzo monotonny,
      lepiej byłoby zjeśc ten jogurt wieczorem a nie tak ciurkiem nabiał,
      ale jeśli Ci to nie przeszkadza i tak lubisz to nie ma przeciwwskazań

      Usuń
  17. Pani Gosiu, bardzo lubimy z moją nastoletnią córką robić sobie na kolacja jakieś nabiałowe "frykasy" :) Często ja oraz moja córka jemy każda 200g lub 250g chudego twarogu a całkowitej kaloryczności od 170 do 200 kcal, kieruję do Pani pytanie jakie dodatki można do twarogu dobierać,a by klolacja była smaczna i sycąca jadamy ok. 3,5 -- 4 h przed snem, Czy można dodać np. jabłko banana czy raczej to na kolację niewskazane? Co w takim razie możemy wrzucić do twarogu? Może nam pani podsunać kilka momysłów ? ;) Z góry dziękuję za pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać szczypiorek, płatki migdałowe lub słonecznika,
      albo koperek i pieprz cytrynowy lub kolorowy

      Usuń
  18. Witaj Gosiu, zbliża się moja pierwsza sesja, czyli nie tylko mnóstwo nauki, ale i ogrom stresu. Czy byłaby możliwość artykułu, jak sobie radzić, jeśli np ktoś bardzo zestresowany ciągle wydaje się głodny i chętnie by co chwilę coś jadł, podjadał? Oraz co jeść na pamięć, koncentrację i właśnie stres?

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu, pytanie w temacie jednego z wcześniejszych postów - co sądzisz na temat przyjmowania chromu lub wyciągu z białej morwy na ograniczenie łaknienia cukru?

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu -zaglądam na Twoją stronę od jakiegoś czasu. Chętnie przeszłabym sama na taki rodzaj odżywiania i wprowadziła trochę zmian w odżywianiu rodziny. Proszę o podpowiedź jak rozłożyć moje posiłki jeśli śniadanie mogłabym zjeść rano dopiero w pracy ok godziny 8(po wstaniu muszę brać tabletkę na niedoczynność tarczycy i trzeba odczekać z posiłkiem) natomiast obiad mogę przygotować dopiero po pracy ok. godz. 17.Chciałabym uniknąć prowadzenia dwóch jadłospisów tj. osobno dla mnie oraz osobno dla męża i dla dzieci. W pracy nie mam możliwości podgrzewania posiłków. Będę wdzięczna za informacje od Ciebie lub koleżanek ze strony jak zorganizowały swój dzień gdy są mamami pracującymi i obiad w domu po powrocie wszystkich musi być ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obiad przestaw sobie na 17-tą i zjedz z rodziną (ciepły obiad) a w pracy zjedz dwie przekąski

      Usuń
  21. Gosiu moj jadlospis w ciagu dnia wyglada nastepujaco o 6 sniadanie. Zazwyczaj owsianka / jogurt z platkami lub kanapki o 7 zaczynam prace . Ok 9 robie sie glodna wiec wypijam sok, marchewkowy lub owocowy. W ciagu pracy nie moge pozwolic sobie na nic do jedzenia . O 11 na 15 minutowej przerwie wciagam bulke zazwyczaj orkiszowa lub grahamke z serem zoltym/mozzarella / jajkiem lub szynka ( jest pozywna i szybka do zjedzenia bo nie mam czasu zeby w 15 minut gryzc salatki). Potem o 15.30 obiad w domu z dwoch dan. Zupka warzywna plus jakas kasza z fasolka lub mieskiem albo makaron. Ok 20 kolacja i tu zawsze mam problem co na nia zjesc. Zeby nie bylo za duzo i za Malo. Najbardziej odopiadaja mi dwie kromki chleba z jakims twarozkiem i warzywami albo serek grani z warzywami. Czuje sie po nich syta ale nie pelna . Tylko czy to nie za duzo pieczywa ? Fakt ze jest dobrej jakosci ale czy taka ilosc nie tuczy skoro codziennie na przerwie zjadam bulke ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja tak trochę nie na temat; zna Pani jakieś naturalne preparaty podnoszące odporność organizmu? Czytałam o olejku pichtowym i olejku z oregano. Wymaz z gardła wykazał gronkowca, w przeciągu roku już 2 razy brałam silne antybiotyki( ale na co innego) i nie chciałabym brać ich znów, ponieważ mam wrażenie, że czym częściej je się przyjmuje, tym bardziej odporność się obniża... Teraz chciałabym spróbować czegoś naturalnego, może Pani coś poleci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo owoców i warzyw, olej lniany, migdały, młody jęczmień, spirulina,

      Usuń
  23. Właśnie cały dom wypełnia zapach pieczonego chleba, chyba nic tego nie zastąpi.
    Jadłospis super, zapowiada się pyszny weekend.

    OdpowiedzUsuń
  24. witam Małgosiu, ja mam pytanie o zakwas na Twój chlebek żytni, ponieważ po raz pierwszy zabieram się za pieczenie. W niedzielę zaczęłam robić zakwas z połowy składników czyli 50g mąki i 50 ml wody ( na jeden bochenek), ile dodać zakwasu, ponieważ na chwilę obecną mam 2 litrowe słoiki i ciągle przybywa a jutro piekę chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Picie zielonej herbaty zamiast wody bedzie ok?Nie przepadam za wodą, szczególnie zimą wolę coś ciepłego. Piję ok 2 litry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 litry zielonej to za dużo, utrudni Ci przyswajanie żelaza,
      zmniejsz do 2 kubków a resztę zastąp malinową, z dzikiej róży, miętą

      Usuń
  26. Dzień dobry, co Pani sądzi o domowych konfiturach, które zawierają śladowe ilości białego cukru? Można sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia? Dość często dorzucam łyżkę lub dwie do twarogu (również domowego) a ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy to aby dozwolone?

    OdpowiedzUsuń
  27. Pani Gosiu czy dla uczącej się osoby 2 sztabki gorzkiej czekolady (70%kakao) np co niedzielę może źle wpłynąć na moją wagę kiedy na co dzień jem raczej zdrowo ( i z jadłospisem na przywrócenie miesiączki) i jeśli mogę to traktować to jako przekąskę ?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odpowiedź :) a muszę traktować to jako przekąskę czy po prostu dodać to do jadłospisu ??

      Usuń
  28. Witaj,
    kiedy moge liczyc na jadlospis jesli 27 grudnia 2014 wyslalam wypelniona ankiete?
    Pozdrawiam, agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od 20 grudnia do 6 stycznia miałam urlop świąteczny i nie pisałam diet, teraz sukcesywnie opracowuję diety z formularzy które przyszły w czasie mojego urlopu,
      już niebawem się do Ciebie odezwę z wyceną

      Usuń
  29. Witam, co z jedzeniem owocow w drugiej czesci dnia? Slyszalam, ze owoce powinno sie jesc do 15, natomiast warzywa po 15.
    Tak samo w jadlospisie - na 2 przekąske i kolacje? Owoce zawieraja cukier, wiec jak to jest z tym wieczornym jedzeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mit który już wyjaśniałam !
      wymyślili to dietetycy odchudzający ludzi za wszelką cenę na dietach 1000 kcal i jeśli ktoś Ci coś takiego doradzi że owoc masz jeść do 12 czy 15-tej to pogoń tę osobę,

      Usuń
    2. Zastanawia mnie teoria Ani Lewandowskiej, bo jej zalecenia są bardzo dyrastyczne i jakby ktoś chciał się ich trzymać to zwariować można chodzi mi właśnie o jedzenie owoców po południu czy nie jedzeniu jogurtów naturalnych, mleka sklepowego czy spożywaniu osobno białek i węglowodanów wydaje się że jest wykształconą osobą a wielu dietetyków nie zgadza się z jej teoriami co ty Gosiu o tym myślisz?

      Usuń
    3. no cóż, ja również się nie zgadzam,
      Ania przestrzega przed łączeniem w jednym posiłku białek, tłuszczy i węglowodanów a przecież prawie każdy produkt ma w sobie wszystkie te składniki w różnych proporcjach ;) weźmy na przykład soczewicę ;)
      jak już pisałam wielokrotnie, nie ma medycznych uzasadnień co do stosowania diety rozdzielnej,
      wyjątkiem są alergie, nietolerancje i osobiste preferencje ponieważ w cudzysłowie, jedna osoba zje kiszonego ogórka i popije go mlekiem i będzie się czułą doskonale a inna osoba nie wyjdzie z toalety przez pół dnia,
      wielokrotnie dyskutowałam na ten temat z moimi znajomymi lekarzami i dziwi mnie teoria niełączenia nie mająca medycznych uzasadnień,
      enzymy trawienne są tak silne że poradzą sobie i z węglowodanem i z białkiem i z tłuszczem tym bardziej że są trawione w różnych miejscach,
      Ania też przestrzega przed łączeniem różnego rodzaju białek w jednym posiłku co dla mnie jest co najmniej zadziwiające,
      według tej teorii nie można by było zrobić np. pasty z ciecierzycy i ziaren słonecznika bo to dwa różne rodzaje białek, no i słonecznik to i białko i tłuszcz i trochę węglowodanów, i co teraz ? ciecierzyca też zawiera i białko i tłuszczu trochę i węglowodany ?
      zostaje chyba tylko sałata .....

      Usuń
  30. Ile powinno się spożywać kaszy jaglanej, np. jako dodatek do mięsa na obiad? Chodzi mi o wagę przed ugotowaniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy kto i jaką stosuje kaloryczność
      inaczej będzie jak jesz 1600 kcal a inaczej jak 2000 kcal

      Usuń
    2. 1500? czy mozna np 50g rozdzielic i dodac do koktailu na przekaske a reszte na obiad/kolacje?

      Usuń
  31. Gosiu wlasnie zaczynam kuracje siemieniem:-) tylko nie mam czasu gotowac siemienua rano z reszta slyszalam ze siemienia nie powinno sie gotowac.?i czy w takim razie
    moge 1 lyzke siemienia w ziarenkach zalac szklanka przegotowanej wody i wypic ten wywar wraz z ziarenkami rano na czczo zaraz po cieplej wodzie z cytryna i pieprzem ceyane?A za 20 min jaglanka z owocami.? siemie dodaje rowniez do owsianek oraz bardzo chetnie jem gomasio wraz z prazonym siemieniem? i tam sie zastanawia czy nie za duzo tego siemienia? i czy lepszy bedzie mielony czy moga byc ziarenka? bo slyszalam ze jak wywar to ziarenka a dodatek do owsianki lepiej przyswajalne jest mielone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej będzie jak rano zalejesz mielone siemię ciepłą wodą i odstawisz na 5 minut - zrobi się lekki glutek

      Usuń
  32. Czy taki tygodniowy jadłospis jest tym, który Panis stosuje u siebie w domu? Jeśli nie to czy można liczyć czasami na jakieś Pani dzienne fotomenu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest mój styl gotowania i żywienia,
      ja taj jem i tak żywię moją rodzinę,

      Usuń
  33. Co sądzisz małogiu o takim śniadaniu 14-latki: serek wiejki lekki 150 g + 2 jabłka + łyżka otrąb pszennych + łyżeczka kakao + łyżka midałów + łyżka orzechów laskowych + łyzka płatków migdałowych? Albo zamiennie dodając np. rodzynki żurawinę, płątki owsiane, wiórki kokosowe, suszone sliwki, suszone morele, orzechy włoskie, banan, kiwi, gruszka, w sezonie brzoskwinia nektarynka, truskawki, maliny, jagody, borówki, ekspandowana pszenica, słonecznik, pestki dyni, inne otręby, zostawaijąc jednak zawsze ten serek wiejski i jabłko oraz otręby i kakao, a resztę dodatków w różnych proporcjach dodając do tego, a resztę posiłków oczywiście dostosowywać do kaloryczności takiego śniadania? Czy zdrowe, czy można tak jadać i czy ta pierwsza wersja jest wystarczająco bogata w tłuszcze dla tej dziewczynki, dodam, ze zdażają jej się czasem jakieś nieregulaności z miesiaczkowaniem. Zawsze się zastaanwiałam czy taka jej propozycja śniadania jest zdrowa i może też bym spróbowała kiedyś.. :) Z góry dziękuje za odp. ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu,

    bardzo podobają mi się Twoje jadłospisy, które zainspirowały mnie do zmian odżywiania. Mam jednak zasadnicze pytanie- o której należy jeść ostatni, 5 posiłek? Zazwyczaj wstaję koło 8-9 rano i wychodzi mi na to, że robiąc 3 godzinne odstępy między posiłkami kolacja wypada o godzinie 20/21. Chodzę spać zazwyczaj między północą a 1. Czy to aby nie za późno na kolację?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzisz spać ok. północy to kolacja o 20 -tej, nawet do 20:30 jest w porządku,
      kolację należy zjeść 3 godziny przed pójściem spać,

      Usuń
  35. Możesz polecić jakieś innego soki oprócz pomarańczowego do koktajli? Nie jestem w stanie pic tych z maślanką czy kefirem. Pomarańczowe są mega, ale pewnie za jakiś czas po codziennym spożywaniu będę miała dość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz robić z jabłkowym lub mieszanką marchwi i jabłka

      Usuń
  36. Małgosiu a może jakiś jadłospis dla dzieci szkolnych intensywnie uprawiających sport. dziękuję Justyna

    OdpowiedzUsuń
  37. Małgosiu suróweczka marchewka, jabłko, granat i pomarańcza po prostu pycha, a pachnie tak, że nie można się powstrzymać, więc podwieczorek wczoraj miałam pyszny.
    Tak jak radziłaś jestem na 1500 kaloriach, ale w tym tygodniu w zasadzie nie schudłam, z tym, że w pasie spadły mi aż 4 centymetry.
    Zabieram się za gotowanie owsianki i zestaw ćwiczeń na dobry początek dnia.
    Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu potrzebuje twojej pomocy. Wczoraj zaczelam robic zakwas na chlep po raz pierwszy, zmieszalam 100g maki zytniej typ 2000 (zwazylam na wadze kuchennej) i 100 ml wody ale to wyszlo bardzo geste i nawet trudne do wymieszania. Nastepnie przykrylam miske sciereczka i postawilam na parapecie nad kaloryferem ktory jest caly czas letni i dzisiaj jak do niego zajrzalam to z tego zakwasu zrobil sie kawalek zeschnietego ciasta :( co jest nie tak? moze powinnam wiecej wody? jaka powinna tyc konsystencja tego zakwasu?? dzisiaj chyba juz nie bede do tego nic dodawala tylko zrobie od nowa. Prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tym 2000 może być za ciężka,
      ja przeważnie robię na 700,

      Usuń
  39. Dzień dobry:) ja z innej beczki, mogla by Pani poruszyć temat policystycznych jajników? jaka diete zastosować czego nie jesc, a co jeść? z góry dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Małgosiu, czytam twojego bloga już od jakiegoś czasu i jestem zachwycona :) Mam pytanie apropo godzin posiłków. Staram się pilnować 3 godzin między posiłkami, w tygodniu nie mam z tym większych problemu lecz w weekend mam mały problem. Wstaję w godzinach II śniadania i nie wiem czy mam opuścić jeden posiłek czy zjeść wszystkie. Jeśli miałabym jeść wszystkie to kolacja byłaby ok 23. Z góry dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  41. Lodówka już zapełniona, jutro zaczynamy, mężowi też podobają się propozycje na obiadki i kolacje więc nie będę się musiała martwić o to co ugotować dla męża. Gosiu mam pytanie a właściwie dwa, kieruję też je również do wszystkich komentujących szczególnie jeśli chodzi o moją córeczkę w marcu kończy 3 latka i nie chce jeść ale to w takim sensie że nie chce jeść żadnych warzyw, mięsa, ryb nawet pod różnymi postaciami, tak praktycznie problemy z jedzeniem ma od urodzenia, bardzo malutko jadła wiem bo musiałam od samego początku podawać mleko modyfikowane (nie z własnego wyboru) potem podczas wprowadzania pierwszych posiłków i dalej było coraz gorzej nie chce nawet próbować nowych potraw, ma też jakby problem z gryzieniem ząbki ma ładne zdrowe a jak weźmie coś do buzi to potrafi trzymać nawet ponad godzinę i jak jej się nie powie to nie zje, z mężem nie wiemy już co robić dać spokój czy na siłę choć wiem że tak nie można, waży około 11,7 i ma 88 cm więc jest bardzo drobna, najwięcej to jadłaby nabiały aż czasem jej mówię że nie ma w domku, a jest bo chyba za dużo to nie może, pediatra cały czas powtarza że może ma po tatusiu bo mąż też jest drobnej postury i w dzieciństwie też jego mama wciskała i latała za nim z jedzeniem, Gosiu może coś poradzisz albo ktoś inny, a drugie pytanie właśnie mam odnośnie męża a mianowicie jaką powinien mieć kaloryczność dzienną ma 32 lata waży 60,0 (bardzo mało) i ma 168 cm wzrostu pracuje w wojsku a jeśli chodzi o aktywność to właśnie tylko w pracy 3 razy w tygodniu biega, bo nie wiem czy wzór na optymalną kaloryczność dotyczy tylko kobiet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zmuszaj małej do jedzenia bo odniesie ro odwrotny skutek. Odstaw tylko wszelkie zapychacze i zabieracze apetytu typu chrupki, soczki, kompoty etc.
      Dla męża 2000 kcal.

      Usuń
    2. dziękuje bardzo, my i tak dajemy jej chrupki tylko kukurydziane bez soli, soczki bobofruta bez cukru rozcieńczam wodą lub herbatkę owocową bez cukru a kompotów nie robię :) pewnie z tego wyrośnie bo organizm będzie potrzebował więcej jedzenia ale tylko zachowanie spokoju chyba tutaj pomoże :)

      Usuń
    3. Jak opisujesz małą to jakbym o sobie w dzieciństwie słyszała :) Jako maluch byłam niejadkiem okropnym, ale dzień bez nabiału to był dzień stracony :) Jeść normalniej zaczęłam dopiero mając ok.5-6 lat, ale nadal nie znosiłam mięsa pod żadną postacią (mielenie w buzi i chomikowanie, żeby potem wypluć było na porządku dziennym) za to twaróg i jajka mogłam jeść codziennie. No i zupy.
      I co? I żyję, mam się dobrze, żadnych anemii, ani innych nigdy nie miałam. Pluć mięsem przestałam gdzieś w połowie podstawówki, ale i tak zjedzenie go 2-3 razy w tygodniu to był dla mnie max absolutny.
      Teraz dla odmiany mogłabym jeść mięso codziennie :) A nabiał dalej uwielbiam.

      Usuń
    4. dzięki, z jednej strony wiem a z drugiej chciałabym dla niej jak najlepiej, dzisiaj spróbowałam dawać jej bardzo bardzo malutko na widelcu wielkości połowy paznokcia (obiadek jak u Gosi w jadłospisie) i eureka zjadła calutki talerz nigdy tyle nie zjadła może to jest klucz do jej jedzenia:)

      Usuń
  42. Czy zamiast płatków owsianych na śniadanie można dać mix śniadaniowy i tyle samo mleka czy jakoś zmienić proporcje np. więcej mixu niż mleka (gotowałam mix na wodzie i dodawałam ok. 150 ml mleka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozumiem że można i tak i tak, tzn. zamiast płatków mix albo też więcej mixu a mniej mleka przy zachowaniu kaloryczności?

      Usuń
  43. Małgosiu bardzo lubię pić do śniadania kawę zbożową z mlekiem. Czy mogę dołożyć ją do Twoich propozycji śniadań?

    OdpowiedzUsuń
  44. Małgosiu pomocy bo juz nie wiem czy olej nierafinowany = sie zimnotłoczony.???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stosuje do smażenia - ryżowy do lekkiego podsmażania rzepakowy i teraz poszukuję takiego z duuzo omega 3 do sałatek itp tylko gdzie go kupić ?? gdzie Ty kupujesz Gosiu i jaki ?? (do tej pory kupowałam lniany a teraz kupiłam lniany Budwikowy -pije go na noc) przeszukuję półki sklepów , aptek i nigdzie nie widzę nierafinowanych i z omega 3 ..albo nic nie pisze albo że zimno tłoczone..

      Usuń
    2. w necie są dostępne rzepakowe nierafinowane, tłoczone na zimno

      Usuń
  45. Małgosiu pisałś kiedyś że jak nie ma się dostępu do drobiu zagrodowego to najlepiej jest kupować kurczaka całego i niedużego ..zatem jakiej wagi będzie ok? i zagrodowy tez powinien mieć określoną wagę ? czy każda waga w tym przypadku będzie ok..?

    OdpowiedzUsuń
  46. Witam ..jestem studentką i w trakcie sesji ..wiadomo...stosuję Twoje jadłospisy jak tylko mogę ale mam wrażenie, że teraz powinnam jeszcze coś dodatkowego jeśc, łykać ..możesz cos polecić dla aktywnie uczących i główkujących :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orzechy, awokado, pestki, migdały, gorzka czekolada,

      Usuń
    2. Dzięki :)

      Usuń
  47. Małgosiu chciałam Cie zapytać co powinno znaleźć się w mojej diecie aby zniwelować twarde brzydkie i popękane skórki wokół paznokci? Jest jakiś sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kup sobie w rossmanie białe kosmetyczne rękawiczki i smakuj na noc skórki oliwą z oliwek, całą noc śpij w tych rękawiczkach

      Usuń
  48. Witaj Małgosiu mam pytanie czy jeśli chcę rozpocząć dietę mogę zacząć od tej którą obecnie proponujesz tj. jadłospis na 50 tydzień . Czy może powinnam zacząć od jakiegoś przygotowania organizmu....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  49. Witaj,
    chcę zapytać Cię jeśli moje kaloryczne zapotrzebowanie obliczone z wzoru wyszło mi 1960kcal, to jeśli chcę schudnąć mogę korzystać z Twoic przepisów i zacząć od 1500 kcal?
    Mam problem z ułożeniem sobie godzin i ilości posiłków ponieważ mój dzień zaczynam o 5 rano, a idę spać około 22. proszę o pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, kaloryczność z jadłospisów będzie dla Ciebie optymalna + dołóż jeszcze jeden posiłek bo Twój dzień jest dłuższy,
      będziesz miała 6 posiłków i ostatecznie kaloryczność na poziomie 1700-1800 kcal

      Usuń
    2. Pomimo to, że będę jadła 1700-1800 kcal, jest szansa na to że schudnę?
      Martwi mnie taka ilość kcal ;)

      Usuń
    3. będziesz chudła wolniej ale unikniesz efektu jojo,
      ja schudłam 3 lata temu 21 kilo, pierwsze 13 kilo w pół roku, i przez pierwsze 3 miesiące jadłam właśnie 1800 kcal

      Usuń
    4. dziękuję Ci bardzo :)

      Usuń
  50. Mam do Pani pytanie ;-)
    Ostatnio bardzo czesto boli mnie brzuch, szczegolnie po zjedzeniu czegoś słodkiego lub wypiciu kawy z mlekiem. Jem duzo nabialu. Piję ok.2-3 litrow wody plus do tego kilka szklanek herbaty. Zastanawiam się, czy przyczyną moich problemów może być nietolerancja laktozy?

    OdpowiedzUsuń
  51. Gosiu masz jakis pomysl na zdrowe wykorzystanie katchapu Krzepki Rade? zostalo mi jeszcze ze swiatecznych sledzikowa a tak normalnie nie jem a szkoda wyrzucac:-) z gory dziekuje;*

    OdpowiedzUsuń
  52. Małgoisu, prosze o pomoc! Ile gram tłuszczów dziennie powinna spożywać nastolatka o wadze ok. 46 kg, która ma nieregulaności miesiączki z powodu zaburzeń hormonalnych? Oczywiście leczy się, jednak pod kątem diety również córka chce dodać wiecej ytłuszczó zgodnie z twoimi zaleceniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  53. Czy woda z cytryną moża zakwaszać organizm?? Kasia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, poglady naszych bać potrafią nieźle wystraszyć ;)

      Usuń
  54. Małgosiu
    czy papryka faszerowana podsmażonymi na patelni warzywami będzie odpowiednia na kolację, albo z dodatkiem kaszy, lub połówka papryki ale dodatkowo z zapieczonym na wierzchu jajkiem?
    i czy zupę z soczewicy można zjeść na kolację?, zrobiłam wersję wege , cały gar, niestety w domu nie chcieli jeść więc pomroziłam słoiki

    OdpowiedzUsuń
  55. Mój syn przestał jeść mięso ( z mięsa jadł jedynie kotlety i jadł jeszcze paluszki rybne) gdyż żal mu zwierząt, ma 5 lat. Nie chce spróbować nic nowego, od razu ma odruch wymiotny. Sniadanie i kolacja to chleb z serkiem białym lub powidłami, obiad ziemniaki tylko z masłem plus marchewka lub brokuł lub kalafior ( czasem zamiast ziemniaków frytki). Z owoców jedynie jabłko lub banan. Zje też coś słodkiego ale to też tylko wybrane rzeczy, np drożdżówka z serem lub placek drożdżowy lub czekolada. Czasem zje pół naleśnika. Ale potrafi zjeść dużo i z apetytem ale tylko to co zawsze. Ostatnio jest u niego podejrzenie refluksu żołądka. Czy taki sposób odżywiania nie spowoduje u niego niedoborów, czy dawać mu witaminy? Nie spróbuje nic nowego, pije tylko herbatę i wodę, żadnych soków, mleka. Gosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci ze mocno zaskakujący światopogląd jak na 5-latka. Rośnie Ci mały wegetarianin.
      Nie zmuszaj go. Spróbuj angażować go do nowych potraw. Mój syn jak mi w czymś pomaga to potem chętnie tego próbuje.
      Dieta wegetariańska nie musi być niedoborowa i rzadko kiedy jest.

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź:) I dziękuję, że mnie uspokoiłaś.
      Wszystkich dziwi, że w tym wieku ma już takie poglądy. On bardzo lubi pomagać w przygotowywaniu potraw, szczególnie, tego co lubi jeść, np. kiedy sami robimy frytki albo placek, ale jest po prostu uprzedzony do nowości i jakiejkolwiek zmiany. Dla odmiany mój drugi syn, 2 latek, wszystko próbuje i chce jeść zawsze sam:)
      Fajny blog, pozdrawiam. Gosia.

      Usuń
    3. Moj syn od 2 roku zycia nie je mięsa. Sam po prostu odstawił mięsko pod każdą postacią. Zaznaczę, że my jemy mięsko normalnie. Obecnie ma 8, wyniki robione co roku-wszystko książkowo. Teraz zaczyna próbować kurczaka. Zobaczymy może zacznie teraz jeść, nigdy nie zmuszalismy go do jedzenia mięsa, a jedynie zachęcaliśmy.

      Usuń
  56. Witaj Małgosiu. Trafiłam tu całkiem niedawno bo w dwa tygodnie temu ale od razu się zachwyciłam:) cały poprzedni tydzień jadłam wg Twoich zasad, trochę wg menu. A w czoraj trafiła sie imprezka tj. imieniny mojej mamy. i wiadomo: obiad schab- dobrze że chociaż pieczony, potem kawa i ciasto, potem sałatki oczywiście z majonezem. Zjadłam tego mniej niz zwylke a jednak. Wieczorem nie mogłam sobie dać rady z brzuchem! Już po tygodniu organizm tak sie przestawił że jak mu taka mieszankę zafundowałam to nie mógł wytrzymać! W szoku jestem! Bardzo dziękuję za Pani blog, przepisy i inspiracje. Jeśli teraz nie schudnę to juz nigdy!
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  57. Zaczęłam odżywiać się zdrowo tydzień temu dzięki Twojemu blogowi. Dziś na śniadanie zjadłam (po kleiku z siemienia) 2 Jaja na miękko 2 ryżowe wafle i łyżka serka Twój Smak z rzodkiewka i szczypiorkiem. Wszystko popijane koktajlem z 1 pomarańczy 2 małych kiwi oraz pęczek pietruszki. Godzinę potem jadąc do pracy zaczęłam czuć pieczenie w przełyku - zgaga? Praktycznie nigdy czegoś takiego nie miałam. Zelzalo potem ale wróciło po 1 przekasce i to samo po obiedzie. To aż boli! !! Co może być przyczyną? I o czym to może świadczyć? Jakie badania powinnam zrobić? Będę mega wdzięczna za pomoc!

    OdpowiedzUsuń
  58. Z żołądkiem nie. Jedynie z jelitami, ale to inna bajka (nigdy nic nie wykryto mimo wielu badań, powiedziano: "LENIWE jelita")
    I przede wszystkim nigdy takiego pieczenia w przełyku :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to już wszystko jasne,
      za dużo błonnika,
      osoby które zaczynają jeść wg moich zasad często na początku narzekają na żołądek bo organizm a w zasadzie jelita muszą się przyzwyczaić do zwiększonej ilości błonnika, jeśli do tego ktoś ma leniwe jelita, tak jak Ty to jest jeszcze ciężej,

      Usuń
  59. Małgosiu, mój dzień jest bardzo zróżnicowany. Czasem zaczynam go przed 5 i w biegu w aucie zjadam śniadanie, zmuszając się do niego o tak wczesnej porze, a czasem pracuję nocami.
    W pracy mam tylko jedną przerwę i nie mam możliwości zjeść jakiejkolwiek przekąski. Podobnie jest ze napojami. Zastanawiam się czy jest możliwość ułożenia posiłków w taki sposób aby śniadanie dostarczało mi enegrii na te 6 godzin a jednocześnie było błyskawiczne w przygotowaniu. Do tej pory robiłam kanapki dzień wcześniej i jadłam w drodze do pracy. W pracy mam stołówke ale posiłki tam nie są zbyt zdrowe, nie mam jednak czasu na przygotowywanie ich w domu. Jest dla mnie jakas szansa żebym schudła przy takim trybie odżywienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie bardzo, na 6 godzin trudno się najeść na zapas :/

      Usuń
  60. Malgosiu mam takie pytanie, zaczynam trening po sniadaniu a koncze jakas godzine przed przekaska, czy z posilkiem potreningowym czekać ta godz czy zjesc zaraz po treningu i potem przekaska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po treningu wypij sobie koktajl z owocem np. maślanka + banan + płatki jaglane a po godzinie zjedz przekąskę ale ciut mniejszą

      Usuń
  61. Gosiu, co sądzisz na temat dodawania witaminy E do olejów spożywczych w celu przedłużenia ich trwałości? Spotkałam się z opinią, że zaraz po otwarciu butelki oleju warto dodać do niego kilkanaście kropel witaminy E, co miałoby zapobiec utlenianiu się tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy tłuszcz ma w sobie witaminę E, to naturalny składnik,
      każdy tłuszcz ma również swój okres trwałości, trzeba go też w przechowywać we właściwy sposób czyli w ciemnym i chłodnym miejscu,
      dodanie syntetycznej witaminy E coś tam może pomóc ale nie przedłuży trwałości jakoś spektakularnie

      Usuń
  62. Gosiu czy można zamieniać trochę kolejność posiłków?

    np marcheweczki z serkiem na przekaske na uczelni to dla mnie za mało :( jestem trochę głodna jak pracuję umyslowo...

    czy moge zjesc np
    sniadanie
    pozniej przekaske
    pozniej jako kolacje serek wiejski

    pozniej obiad w domu na cieplo
    i na kolacje II przekaske?>

    do tej pory na noc nic nie jadlam od 17-18 ucze organizm takiego gospodarowania jedzeniem, myslisz ze to dobry pomysl?

    OdpowiedzUsuń
  63. Malgosiu a co jesli pracuje na druga zmiane, o 19 mam przerwe na ktorej jem kanapke. Wracam do domu 0 23.15 i jestem glodna. Ide spac ok 24. Co wtedy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie nie powinnaś ale zjedz,
      wybierz coś lekkiego np. zupę

      Usuń
  64. Mam pytanie do wtorkowego obiadu, ile papryki dodajemy, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  65. Cześć Gosiu,
    Myślisz, że codzienne picie świeżo wyciskanego soku grejfrutowego, lub grejfrutowo-pomarańczowego na kolację, albo później tj po 20:00 nie zrobi mi krzywdy?
    Jestem na redukcji, i mam coś ostatnio "fazę" na grejfruty.
    I jeszcze jedno. Ćwiczę z samego tj o 5:30, na przemian każdego dnia: intensywne cardio (INSANITY) i ćwiczenia rzeźbiące ciało (np Skalpel Chodakowskiej). Po przebudzenie piję szklankę siemienia i szklankę wody z miodem i cytryną, śniadanie jem dopiero przed 7:00 jak skończę ćwiczyć. Czuję się ok. ale czy dla mojego organizmu jest to dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dołóż sobie rano banana bo nie powinno się ćwiczyć na pusty żołądek,
      energię jakiej wtedy potrzebujesz organizm czerpie z mięśni tzn. dochodzi do rozpadu białek a przecież chodzi o budowanie mięśni które mają spalać

      co do soku raczej nie na kolację, wypij sobie po treningu + kanapka

      Usuń
    2. Ok. dołożę rano banana;) i zmienie sok na po śniadaniu;) Dziękuję za radę ;)

      Usuń
  66. Małgosiu, często bolą mnie zęby i dentysta powiedział,że to od kwasu solnego może być,mam już też trochę zniszczone szkliwo :( rzeczywiście mam bakterię na żołądku Helicobakter, o co w tym dokładniej chodzi i jak temu zaradzić? Napisz proszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moim zdaniem to nie będzie miało związku, tzn. helicobacter
      a dentystka nie powiedziała Ci co masz z tym zrobić ?

      Usuń
    2. Wiesz co, chodzi jednak o nadkwasotę czy refluks.. tak mi powiedziała.. To by się zgadzało? Myślałam, że z HP może być podobnie, nie wiem wobec tego dlaczego bolą mnie czasami zęby, nie mam nadwrażliwości na temperaturę.

      Usuń
  67. Mam pytanie odnośnie pasty z makreli z piątkowego śniadania, Czy zjadamy całość, czyli pół makreli i jedno jajko czy z tej ilości 2 łyżki?

    OdpowiedzUsuń
  68. Witaj ;) Tak jak większość trafiłam na Twojego bloga całkiem przypadkowo, ale za to od dwóch dni czytam jak najęta ;). Bardzo mi się podoba Twoje podejście. Chciałam zacząć coś zmieniać w swoim odżywianiu i mam problem z rozplanowaniem godzin posiłków. A to początek wielkiej drogi. Może Byś mi wskazała jak mam to rozplanować. Otóż pracuję na dwie zmiany(naprzemiennie) albo mam na 7.30 (gdzie do pracy wychodzę o 6.30 wstaję o 5.45) do 15.30 kiedy w domu jestem przy dobrych lotach 16 przy gorszych koło 16.30. I nie wyjdę z domu bez śniadania, które zazwyczaj jest na ciepło (owsianka, jajka na miękko, jajecznica itp.) i zjadam je o 6 rano. W pracy mam tylko jedną przerwę o 11.15 a potem do wyjścia już tylko herbatą zieloną i inną i sokami się posiłkuję bo po prostu nie mam kiedy wyjść. Z rozpiski by mi wynikało że obiad mam mieć o 16 w domu ale za to kładę się o 22 więc po prostu będę głodna i nie zasnę. A jak mam na drugą zmianę to mam na 11.15 wstaję wtedy między 8-9 i śniadanie jem o 9, przerwę wtedy mam o 14 i jem zazwyczaj coś co zrobiłam dzień wcześniej w domu i odgrzewam w mikrofali w pracy, potem mam szansę wyskoczyć po jakiegoś batonika musli czy owoc koło 17 jako przekąski a w domu jestem koło 20. Kładę się wtedy o 23-24. I pomysłu nie mam jak rozplanować to jedzenie i jak mój organizm zareaguje bo jeden tydzień tak a drugi inaczej.
    A w ogóle to świetne przepisy dajesz, planuję się nimi inspirować ;), zwłaszcza że ostatnio zaczęłam się uświadamiać nt. żywienia i zaczytuję czasopismo food forum, które mam dostępne w pracy (plus bycia bibliotekarką uniwersytecką ;)).
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam cieplutko ;)
    Zuza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz jeść co 3-4 godziny, wtedy kiedy funkcjonujesz
      regularność posiłków to podstawa ale też nie oznacza to że godziny posiłków muszą być sztywne co byłoby oczywiście sytuacją idealną,
      jeśli raz wstaniesz o 5, a innym razem o 7 to wiadomo że posiłki rozłożą się inaczej bo liczysz czas posiłków od pierwszego,

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

      Usuń
  69. Małgosi mam pytanie odnośnie kolacji ,czy owsianka to dobry pomysł?Jeśli tak to z czym?

    OdpowiedzUsuń
  70. Gosiu, mam pytanie o kolację potreningową. 2x w tygodniu chodzę na fitness na 19:00 (aerobik wytrzymałościowy i stepy). Ćwiczenia trwają do 20:00 i już 15 min później jestem w domu. Nie wiem co wtedy jeść na kolację i czy w ogóle wtedy jeść, czy już raczej jest za późno i nie powinnam. Zwykle kończy się na jogurcie naturalnym lub kanapce lub ugotowanym brokule, który jem dopiero po kąpieli ok 21:00.
    Przed ćwiczeniami obiad jem ok 17:00 (po pracy).
    Czy po ćwiczeniach powinnam zjeść jak najszybciej coś białkowego czy taki jogurt o 21:00 może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być jakas sałatka z indykiem lub mozzarellą,
      jogurt z granolą,
      serek wiejski lub koktajl z owocem

      Usuń
  71. Małgosiu a dlaczego nie powinno się jeść owsianki codziennie na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  72. Witam,
    Chcielibyśmy tzn ja i moja druga połówka zacząć się zdrowo odżywiać, więc postanowiliśmy korzystać z Pani jadłospisów. Problem tylko w tym, że obiady chcielibysmy jeść razem w domu, a ze względu na pracę jadamy go około godziny 17 lub nawet później. Czy w związku z tym można pomijać kolację i kończyć dzień na przekąsce II? a zamiast tego spożywać śniadanie i dwa posiłki przed obiadem? Czyli np. 1) śniadanie, 2) pzrekąska I, 3) lunchbox(może być ta opcja obiadowa dla mężczyzny?) 4)obiad 5)przekąska II ?

    OdpowiedzUsuń
  73. Witam, mam pytanie czy można prosić o jakąś propozycję jadłospisu bez laktozy? Tak się składa, że mam problem z tolerowaniem laktozy, co objawia się potężną zgagą i refluksami. Zrobiłam sobie nawet gastroskopię, która nie wykazała niczego niepokojącego a po, którym to badaniu stwierdzono, że powinnam odstawić wszystkie produkty mleczne. Niestety nie jestem w stanie też jeść serów kozich bo najzwyczajniej mi śmierdzą. Będę wdzięczna jeśli mógłby się pojawić jakiś zestaw bez mleczny :) Pozdrawiam Viola

    OdpowiedzUsuń
  74. Małgosiu! Masz jakiś pomysł na wykorzystanie bobu? Zalega mi w zamrażarce i nie wiem co z nim zrobić a na zupy z nim powoli nam się przejadają:)
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  75. Witam:) jak zrobić sos vinegrette bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nigdy cukru do winegretu nie dodaję,
      oliwa, musztarda, sok z cytryny i woda lub bez musztardy

      Usuń
  76. Witam, chciałabym się dowiedzieć co w sytuacji, kiedy ok. 10.00 zjem na przekąskę np. banana+jabłko, a już ok 12.00 znów czuję głód? Powinnam wstrzymać się do 13.00 czy raczej coś przekąsić? A jeżeli tak to co to powinno być i jak wtedy postąpić z kolejnym posiłkiem?
    Pozdrawiam,
    Justyna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli przekąska jest o 10 to o 13 powinien być kolejny posiłek,
      musisz przetrzymać, żołądek się z czasem przyzwyczai,
      też tak miałam ze trudno mi było te 3 godziny wytrzymać ale organizm się przyzwyczaił

      Usuń
  77. Witam.Mam pytanko;Małgosiu jaka polecasz sól himalajska do spozywania według ciebie jest dobra?POZDRAWIAM Joanna:-)

    OdpowiedzUsuń
  78. Czy awokado można jeść codziennie? Mam na myśli 1/4 owoca (ewentualnie proszę, napisz ile można go spowżywać i z jaką częstotliwością - używam do koktajlu). Przekopałam internet i nie znalazłam konkretnej odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że można ;) to doskonałe źródło kwasów Omega 3

      Usuń
  79. Gosiu ile kalori ma łyżka ugotowoanej kaszy jaglanej?
    Czy można ją jeść na kolację ?

    OdpowiedzUsuń
  80. jaką mąkę wybrać do robienia domowego makaronu?

    OdpowiedzUsuń
  81. Jakbyś mogła, to proszę o więcej wegetariańskich przepisów. :)

    OdpowiedzUsuń
  82. pewnie to śmieszne pytanie i z pewnością nie lubisz takich trywialnych ale zastanawia mnie czy mogę zamienić sałatę lodową w jadłospisach na kapustę pekińską? nie przepadam za sałatą lodową, często trafia mi się jakaś taka gorzka a nie chcę rezygnować z zielonego dodatku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz ale spróbuj z mixem sałat,
      tam masz różne rodzaje sałat i możesz kupić bez lodowej

      Usuń
  83. Małgosiu czy jedzenie co 2.5 godz to za często? Chodzi mi o np Twoje jadłospisy. Inaczej nie mam jak wkomponować 5 posiłków w jeden dzień, a przyznam, że pomijając jedną przekąskę jestem godna leżąc już w łóżku. Wstaję ok 9.30 a kładę się ok 23-24

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz jeść co 2,5 ale też co 3 zmniejszając liczbę posiłków do 4 ale zachowując kaloryczność

      Usuń
  84. Jestem po pierwszym tygodniu przestawiania sie na inny tryb zycia;) troche sie gubie jeszcze w przepisach ktore nie maja podanej liczby kalorii. Czasem szukam w innych zeby sobie dostosowac porcje ale to jest uciazliwe troche. Mialam problem np z przepisem na potrawke z kurczaka . W przepisie podane jest 3szkl suchego makaronu i brak informacji ile to porcji... wzielam mniej wieej 1/4. Ale nie mam pewnosci czy dobrze trafilam. Drugie pytanie-czy jesli nie jestem w stanie zjesc calej porcji bo zwykle jem mniej to znaczy ze na Twojej diecie przytyje??? Nie chcialabym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkiego nie zmuszaj się, rozpychanie żołądka nie jest dobrym pomysłem,

      Usuń
  85. Gosiu nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na vinegret do sałatek i dodaje tylko oliwę, gdzie mogę go znaleźć, szukałam w dziale sałatki i jest tylko przepis na dressing miodowy ale to chyba nie to samo...

    OdpowiedzUsuń
  86. Fantastyczne przepisy - proste, bez udziwnień i na studencką kieszeń, do tego propozycje dla pracujących i lista zakupów... Dziękuję!!! :)

    OdpowiedzUsuń