piątek, 30 stycznia 2015

Tydzień 53 - jadłospis


Zapraszam na jadłospis na tydzień 53.
Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły :  Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik) Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Udowadnia że można jeść różnorodnie i smacznie, zachowując prawidłową masę ciała.

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 
Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .



No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Poniedziałek ok. 1550 kcal lub ok. 1570 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 408 kcal 
* 3 kromki chleba razowego - ok. 240 kcal
* 4 łyżeczki pasty z zielonego groszku - ok. 68 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal
 Przepis na pastę TU

I Przekąska ok. 218 kcal
* sałatka z 2 jabłek pokrojonych w kostkę - ok. 140 kcal
* cynamon
* łyżka płatków jaglanych - ok. 36 kcal
* łyżka namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie rodzynek - ok. 42 kcal  

Obiad: ok. 445 kcal lub ok. 465 kcal

Pracujący i studenci ok. 445 kcal 
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką i cukinią (bez ziemniaków) - ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta - ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Jak warzywa wystygną posypujemy je rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką i cukinią (bez ziemniaków) - ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki - ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* natka pietruszki 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Podajemy z filetem z indyka.Całość posypujemy natką pietruszki.

II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi - ok. 96 kcal
* jedno kiwi - ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) - ok. 16 kcal
* natka pietruszki 
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.

Kolacja ok. 324 kcal
* dwie garście miksu sałat lub sałaty lodowej
* 2 ogórki kiszone (pokrojone w pół-talarki) - ok. 14 kcal
* 40 gramów chudego sera feta - ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 50 kcal

Wtorek ok. 1531 kcal lub 1571 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 352  kcal
* jaglanka przygotowana z 300 ml mleka 2 % i 2 łyżek kaszy jaglanej- ok. 240 kcal
Do jaglanki dodajemy 4 pokrojone drobno suszone morele (najpierw trzeba je dokładnie umyć w ciepłej wodzie) i szczyptę gorzkiego kakao - ok. 112 kcal

I Przekąska ok. 316 kcal
* 2 pomarańcze - ok. 210 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal
* łyżka płatków jaglanych - ok. 36 kcal
Z owoców i płatków robimy owocową sałatkę. 

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 450 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal 
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego - ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* 30 gramów wędzonego łososia - ok. 50 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal

Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą lodową i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami - ok. 450 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok. 220 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki płatków migdałowych i łyżeczki miodu - ok. 220 kcal

Kolacja ok. 233 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* pół startego na tarce jabłka - ok. 35 kcal
* łyżeczka otrębów - ok. 8 kcal
* łyżka rodzynek - ok. 40 kcal
* cynamon

Środa ok. 1550 kcal lub 1526 (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 444 kcal 
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego - ok. 160 kcal
* 2 łyżeczki pasty z zielonego groszku -ok. 34 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z łyżką natki pietruszki - ok. 80 kcal


I Przekąska ok. 181 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
* jedno kiwi - ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu - ok.30 kcal
* łyżeczka otrębów - ok. 8 kcal

Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem i otrębami.

Obiad: ok. 440 kcal lub ok. 416 kcal

Pracujący i studenci ok. 440 kcal 
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego - ok. 80 kcal
* 220 gramów (pół opakowania) warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem, papryką i warzywami (bez ziemniaków) - ok. 68 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego 
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* koperek 

Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa (bez dołączonej saszetki z przyprawami) i przyprawy. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ale al dente.
Do warzyw z kaszą gryczaną dodajemy mięso i posypujemy koperkiem.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal 
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
 * 100 gramów szynki wieprzowej - ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) - ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir, 
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki - ok. 14 kcal

Przepis na gulasz: 
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.

II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi i łyżki otrębów - ok. 240 kcal

Kolacja ok. 245 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal 

Czwartek ok. 1554 kcal lub 1544 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 446  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), szczyptę cynamonu, łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele,  - ok. 106 kcal

I Przekąska ok. 200 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżeczkami pasty z zielonego groszku, z sałatą lodową i ogórkiem kiszonym- ok. 200 kcal

Obiad: ok. 450 kcal lub ok.440 kcal

Pracujący i studenci ok. 450 kcal 
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek - ok. 40 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
Sos: 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, pół łyżeczki miodu, koperek, kilka kropel soku z cytryny - ok. 100 kcal
* 2 wafle ryżowe - ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal  Zupa będzie też na następny dzień.
* garść groszku ptysiowego (ok.10 g) - ok. 50 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru - ok.150 kcal
* jeden ugotowany ziemniak - ok. 65 kcal
* surówka z garści kiszonej kapusty, połowy startej marchewki i połowy jabłka - ok. 55 kcal 

Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.   

II Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka truskawek (mrożonych), jedno kiwi, łyżeczka miodu, łyżeczka otrębów - ok. 140 kcal
* wafel ryżowy - ok. 40 kcal
Owoce blendujemy na mus, mieszamy z otrębami. Jemy z waflem ryżowym.

Kolacja ok. 278 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* szczypiorek
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 50 kcal
* dwie łyżeczki pasty z zielonego groszku - ok. 34 kcal 


Piątek ok. 1530 kcal

Śniadanie ok. 483 kcal 
* puszka fileta z makreli w pomidorach 170 gramów - ok. 243 kcal
* 3 kromki chleba razowego - ok. 240 kcal

I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 447 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli - ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego - ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* pół papryki - ok. 30 kcal 
* kiszony ogórek- ok. 7 kcal
* szklanka soku z marchewki - ok. 80 kcal 


II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
Przepis TU

Kolacja ok. 260  kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml - ok. 160 kcal 
* 2 garście groszku ptysiowego (ok.20 g) - ok. 100 kcal

Sobota ok. 1526 kcal 

Śniadanie ok. 410  kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów - ok.150 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* jedno kiwi - ok. 43 kcal
* szklanka truskawek (z mrożonki) - ok. 45 kcal
* łyżeczka miodu - ok. 40 kcal

Truskawki, kiwi i miód miksujemy na gładką masę. W wysokiej szklance układamy na przemian, granola, jogurt, owoce.
Przepis na domową granolę TU


I Przekąska ok. 197 kcal 
* 1 kanapka z chleba razowego z pastą z zielonego groszku i kiełkami rzodkiewki - ok. 97 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad ok. 451 kcal
* warzywne tagliatelle (robimy z połowy porcji z przepisu) - ok. 215 kcal
* 50 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle (waga przed ugotowaniem)  - ok. 180 kcal
* natka pietruszki
* łyżka ziaren słonecznika - ok. 56 kcal 
Przepis na tagliatelle TU

II Przekąska ok. 180 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal
* dwa wafle ryżowe z brązowego ryżu - ok. 80 kcal 

Kolacja ok. 288 kcal 
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) - ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok.100 kcal
* cała czerwona papryka - ok.60 kcal 

Niedziela ok. 1326 kcal 

Śniadanie ok. 360  kcal
* 2 jajka na miękko - ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana masłem osełkowym- ok. 100 kcal
* kiełki rzodkiewki 
* szklanka soku z pomarańczy i grejpfruta - ok. 100 kcal
 
I Przekąska ok. 180 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal
* dwa wafle ryżowe z brązowego ryżu - ok. 80 kcal 

Obiad:  ok. 415 kcal 
* 2 pulpety z indyka - ok. 80 kcal
* 4 łyżki sosu - ok. 18 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) - ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką - ok. 100 kcal 
* szklanka fasolki szparagowej - ok. 54 kcal
Przepis na pulpety TU


II Przekąska ok. 188 kcal 
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi, łyżką płatków jaglanych i natki pietruszki- ok. 188 kcal

Kolacja ok.183 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* łyżka granoli - ok. 33 kcal 

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.


175 komentarzy:

  1. Małgosiu - czy to prawda, że cukier trzcinowy niczym się nie różni od cukru białego?
    Uzywam już od ponad roku cukru trzcinowego - ale coraz częściej słysze wszędzie, że nie ma zadnej różnicy pomiędzy białym a trzcinowym..?? Zgłupiałam już
    Pozdrawiam
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma różnicy w kaloryczności. Biały jest oczyszczony. Brązowy bardziej naturalny ale tylko ten nierafinowany.

      Usuń
  2. Świetne! Tylko mam pytanko o moje ukochane ziemniaki... nie znajduję w jadłospisach dań z ziemniakami :( nie lubię słodyczy, nie jadam fast foodów i czy dopuszczalne jest zamiast słodkiej przekąski w niedzielę zastąpienie jej moimi ukochanymi ziemniakami w postaci babki ziemniaczanej lub kiszki ziemniaczanej lub uwielbianymi przeze mnie pierogami z ziemniakami??? Nie mam zamiaru wprowadzać ich do codziennej diety ale jest to smak z którego chyba nie dam rady zrezygnować raz na jakiś czas. Nie znalazłam u Ciebie posta dotyczącego ziemniaków (może słabo szukałam) z tego co wiem mają wysoki indeks glikemiczny. Czy np. młode ziemniaczki ze zsiadłym mlekiem są dopuszczalne w okresie wiosennym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są ziemniaki u mnie w jadłospisach, nawet w dietach indywidualnych.
      Raz ja jakiś czas jak zjesz swój ziemniaczany przysmak to nie zaszkodzi ;)

      Usuń
  3. Gosiu czym mogę zastąpić mleko na śniadanie? Zauważyłam, że po nim mam strasznie wzdęty brzuch i ogólnie czuję się nie za dobrze. Postanowiłam je odstawić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mlekiem roślinnym,
      w ten sposób zachowasz owsianki i jaglanki,

      Usuń
    2. Możesz też zjadać owsianke itp.Gotowane na wodzie :)

      Usuń
    3. JA też zauważyłam,że mleko mi nie służy i postanowiłam je odstawić,ale mam pytanie co do jogurtów naturalnych,które uwielbiam, czy one też mogą powodować gazy itp. ?

      Usuń
    4. to zależy czy mleko Ci nie służy bo masz nietolerancję laktozy czy nietolerancję białka mleka,
      jeśli masz nietolerancję laktozy to możesz jogurt, jeśli nietolerancję białka mleka to nie możesz,

      Usuń
    5. Rozumiem. Od kilku dni nie spożywam mleka i wydaje mi się,że nie mam już tak wydętego brzucha.Postanowiłam odstawić też nabiał,ale gazy i problemy z wypróżnianiem nadal mnie trochę męczą i nie wiem już sama co o tym myśleć.Czy mój organizm potrzebuje dużo więcej czasu na oczyszczenie? Jak to jest?

      Usuń
  4. Gosiu, mam pytanie trochę nie w temacie, przepraszam, w 2011 roku miałam robioną gastroskopię wynik przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka z metaplazją jelitową, wstyd się przyznać ale nie pamiętam żebym poszła z wynikiem do lekarza a był to później okres gdzie z mężem staraliśmy się o ciąże potem o drugą ciążę i wczoraj przeglądałam swoje dokumenty i natrafiłam właśnie na wynik z gastroskopii, aż boję się myśleć co dzieje się w moim żołądku. Bóli żadnych nie odczuwam, jedynie po większych posiłkach mam wzdęcia i nieprzyjemne gazy, nie wiem czy to może być od żołądka, staram się gotować zdrowo praktycznie nie smażę, codziennie jem porcje siemienia lnianego ale nie biorę żadnych leków, a zapalenie żołądka mam od leków które muszę przyjmować już do końca życia ponieważ mam niedoczynność tarczycy oraz niedoczynność nadnerczy (leki steroidowe). Niestety dopiero w poniedziałek idę do lekarza z wynikiem, wracając do pytania chciałabym się zapytać czy myślisz że przy takim schorzeniu oraz w związku z tym że muszę codziennie zażywać leki będę musiała stosować dietę lekkostrawną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno. Dieta lekkostrawna u Ciebie to konieczność zwłaszcza przy zażywaniu sterydów.
      Poczytaj mój post o ksenobiotykach. Jest w zakładce Trochę Zdrowia.

      Usuń
    2. dziękuje, ale właśnie jak to jest z błonnikiem wiem że pełnoziarniste mąki są zdrowe ale w diecie lekkostrawnej lepiej sięgać po pieczywo jasne i ryż biały?

      Usuń
    3. w diecie lekkostrawnej ja zalecam chleb graham lub orkiszowy i ryż basmati najczęściej
      możesz powiedzmy dwa razy na tydzień spróbować węglowodany złożone np. brązowy ryż i jeśli nie będzie negatywnych reakcji to możesz jeść,
      każdy jest inny i przy diecie lekkostrawnej trzeba testować co służy a co nie

      Usuń
    4. dziękuję bardzo

      Usuń
  5. Muszę też podziękować bo mimo początkowego sceptycznego podejścia do Twoich jadlospisow podjęłam decyzję i po 1 tygodniu stosowania mam 1.5 kg na minusie. Najlepsze w Twoich jadlospisach jest to, że na prawdę nie chodzi się głodnym! ! Wiem co mówię, bo miałam już doświadczenie z datami od dietetyków. Było w nich nudno i od podwieczorku praktycznie glodowalam.
    Teraz chodzę najedzona i zadowolona. Oby tak dalej. :-)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Małgosiu świetny blog. Mam pytanie do Ciebie mam zapalenie błony śluzowej żołądka i nie wiem czy mogę jeść owoce cytrusowe i wszystkie warzywa. Lekarz powiedział mi że, nie mogę jeść smażonego, tłustego. Ela:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie możesz jeść produktów ciężkostrawnych,
      cytrusy tak, z warzyw większość też, nie możesz strączków, kapusty, raczej uważaj na brokuły, kalafiora, fasolkę generalnie na te wzdymające,
      zaczynaj dzień od glutka z siemienia, to pięknie Ci podleczy błonę

      Usuń
    2. Bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam miłego dnia życzę:) Ela.

      Usuń
  7. Zamierzam zacząć zmianę nawyków żywieniowych korzystając z Twoich jadłospisow. Jeśli schudne to będzie to miły efekt uboczny:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu a twoj jadlospis wygląda tak samo i tez z niego korzystasz czy gotujesz w domu wg tego jakie akurat masz skladniki albo z innego jadlospisu? Tak z ciekawosci pytam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym gotowała w 100% identycznie jak w jadłospisie nie powstawałyby nowe potrawy ;) i ten blog by się nie rozwijał ;)
      Jadłospisy są dla Was. Oczywiście są odzwierciedleniem tego co ja jem.
      To mój styl odżywiania.

      Usuń
  9. Gosiu mam takie pytanie:) gdy bede jadla obiad o godz 16.30-17, a cwicze dopiero o 21,(,1h) to moglabym tak o 20 zjesc jablko przed cwiczeniami, ewentualnie banan, a małą kolacje zjesc dopiero po cwiczeniach o 22? Czy lepiej zjesc kolacje o 20 a po cwiczeniach jakis jogurt? Dodaje ze dla mnie zawsze kolacje skladaja sie z twarozku/jogurtu/serku wiejskiefo/jajka z warzywami. Pomozesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zjedz np. banana przed ćwiczeniami a po ćwiczeniach kolację

      Usuń
  10. Gosiu ja tak z innej beczki wyslalam Ci moj formularz 10 stycznia i nie dostalam wczoraj wyceny. Mam nadzieje ze moj mail nie zaginął :-( Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyślij mi maila na qchenneinspiracje@gmail.com

      Usuń
    2. Dziękuję juz wyslalam :-)

      Usuń
  11. Małgosiu napisałaś ze tran to zbędny wydatek?Dlaczego tak myślisz?A co sądzisz o witaminie D3 devikap dla dzieci?zawiera sacharozę to dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Producenci tranu reklamują swój produkt jako poprawiający odporność i pracę mózgu, pamięć, koncentrację itd.
      Takie właściwości ma Omega 3 więc spożywając orzechy, migdały, pestki słonecznika, dyni, winegrety na bazie oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego, pesto i ryby nie potrzebujemy żadnej suplementacji.
      A niestety produkcja tranu przyczynia się do ogromnej degradacji środowiska.
      Są filmy dokumentalne o tym.
      Dla mnie tran do wyrzucenie pieniędzy.

      Usuń
    2. Gosiu, a tran z wątroby rekina?

      Usuń
  12. Dziękuje Gosiu, świetny jadłospis przypadł mi w moje kupki smakowe :) zaraz Go sobie drukuję, jedno pytanie czym mogę zastąpić w tiagiatelle łososia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rybką pieczoną z warzywami lub na parze + jakiś węglowodan

      Usuń
    2. Dziękuje Gosiu za odpowiedź , ale właśnie zadnych ryb mój organizm nie toleruje, mam uczulenie ;/

      Usuń
  13. Zastanawiam się nad różnicą ułożonych diet, tych które pojawiają się co każdy piątek a ułożoną indywidualnie. Mam oczywiście na myśli osobę bez szczególnych dolegliwości, tylko chcącą zrzucić mały nadpogramowy bagaż:-) Średnio wychodzi mi ok 1600 kcal, czyli podobnie jak w prezentowanych przepisach. Czy efekt schudnięcia będzie podobny jak przy stosowaniu zamówionej indywidualnie diety? Jak rozumiem w diecie zamówionej indywidualnie uwzględnione zostaną upodobania (ciepłe/zimne posiłki itd), ale jeszcze jest jakaś znacząca różnica, która spowoduje wolniejsze tempo chudnięcia.
    Z góry dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Różnica jest w proporcjach.
      Te jadłospisy to nie jest dieta odchudzająca więc proporcje są zgodne z IŻŻ.
      W moich dietach indywidualnych na podstawie formularza oceniam jakie proporcje byłyby najwłaściwsze dla danej osoby.
      Czy potrzeba jest odkwasić organizm, czy w diecie mają być produkty zrzucające zatrzymaną wodę, czy mają być potrawy które wyregulują pracę przewodu pokarmowego jeśli ktoś ma wzdęcia, zaparcia, gazy, czy potrzebne jest podkręcenie metabolizmu etc.
      Diety które piszę mają bardzo proste potrawy bo moi klienci to na ogół osoby bardzo zapracowane.
      Nie ma w nich roladek czy skomplikowanych dań jakie bywaj tu bo jak pisałam te jadłospisy to nie dieta odchudzająca. To inspiracja jak jeść smacznie, zdrowo i nie tyć.

      Usuń
  14. Właśnie układam sobie plan żywienia na najbliższy tydzień i wybieram się na zakupy, Twój jadłospis mi bardzo pomoże ;-) i przypomniałam sobie, że miałam zrobić granolę wg Twojego przepisu, też się za to dziś wezmę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam domową pizze, ale po jej spożyciu czuję się ciężko. Przed kolejne dni mam wielki brzuchol i dobre 2 kg wiecej na wadze. Gosiu myślisz, że to może przez drożdże.? Chociaż jak jem jakieś bułeczki na drożdżach to jest ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dziwne że przy bułeczkach jest ok, bo ciasta na pizzy jest mało, jest cienkie.
      A ile tej pizzy zjadasz?
      Może za dużo ?

      Usuń
  16. piękny i smaczny jadłospis:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu wyczytalam w ktoryms komentarzu, ze jeśli ciężko trawi sie papryke mozna ja upiec zdjac skorke i taka uzywac do kanapek salatek etc. I wlasnie tak robie. Nie mge sie nakupic teraz papryki bo ucieka z lodówki w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fajnie, bardzo się cieszę że mogłam pomóc ;)

      Usuń
  18. Aaa jeszcze dodam, ze omlet z pieczona papryka jest cudny. Do tego szczypiorek, biala mozarella..odrobina bialego pieprzu..niebo w gebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam pytanie pani Malgosiu czy dotarl Do Pani moj formularz juz pisalam drugi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do 11 stycznia wysłałam już wszystkie wyceny,
      kiedy wysyłałaś formularz ?

      Usuń
  20. Witam, jczy placki tortilli robi Pani sama cy ma Pani jakieś sprawdzonej firmy o dobrym składzie?!
    Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja mam naiwne pytanie - po co namaczać rodzynki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby wypłukać z nich tlenek siarki którym są konserwowane

      Usuń
  22. Mam pytanie- czym można zastąpić łososia wędzonego, aby powstała wersja wegetariańska Twojego tagiatelle? Coś co by miało wędzarniczy zapach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób bez łososia z samą marchewką i cukinią i dodaj np. trochę wędzonego sera

      Usuń
  23. Pani Malgosiu a mozna liczyc ze pojawi sie jakis przylkadowy jadlospis dla osob z niedoczynnoscia tarczycy i hashimoto bedacych na diecie?

    OdpowiedzUsuń
  24. Malgosiu a może artykuł o PCO z ktorym boryka sie tyle kobiet i o wpływie diety ktora ma duży wpływ na gospodarkę hormonalna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Można uzyc płatków ryżowych zamiast jaglanych?

    OdpowiedzUsuń
  26. Byłabym wdzięczna gdyby pojawił się jadłospis dla osób nietolerujacych nabiału :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam, czy mogłaby Pani napisać jak przyrządzić sos winegret? W internecie jest dużo różnych przepisów, ale ciekawa jestem jakie proporcje Pani stosuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na blogu jest przepis przy jednej z sałatek, muszę go wrzucić osobno,

      Usuń
  28. Czy zamiast soku na śniadanie mogę wypić herbatę z 1 łyżeczką cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz na myśli czarną to nie ponieważ nie przyswoi Ci się żelazo z jajka,
      ten sok pomarańczowy nie jest tu przypadkowo,
      obecność witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza,

      Usuń
    2. a zielona?:)

      Usuń
    3. Małgosiu a sok pomaranczowo-grejfrutowy mozebyć?Joanna

      Usuń
    4. zielona herbata nie ma witaminy C a chodzi nam przecież o lepsze przyswojenie żelaza z jajka, więc ani zielona, ani czarna, ani ziołowa etc. ten sok nie jest w tym śniadaniu przypadkowo !!!

      Usuń
    5. Proponuje Salomonowe rozwiązanie - 3/4 szklanki soku i filiżanka herbaty :)

      Usuń
  29. Halo musze powiedziec Blog jest super

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu. Zauważyłam, że używasz do wypieków masło. Czy ono przypadkiem pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku nie zamienia się na złe tłuszcze? Bardzo mnie to ciekawi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zmienia bo temperatura jest mimo wszystko za niska,
      poza tym piekarnik nie uwodornia tłuszczu a to właśnie proces uwodornienia czyli utwardzania zmienia strukturę tłuszczu z cis na trans

      Usuń
    2. Rozumiem, czyli z powodzeniem można używać masła do ciast, Twoich bułek orkiszowych itp.? :) To świetna wiadomość! :)

      Usuń
  31. Gosiu czy zamiast soku pomarańczowego można zjeść pomarańczę? Dorota

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu, nie doszukałam się takiej informacji na blogu, więc zapytam: jaki makaron pełnoziarnisty polecasz? Chodzi mi o konkretne firmy, np. Lubella etc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetne są Bartolini, ale Lubella też może być

      Usuń
  33. Witam, mam pytanie odnośnie suszonych moreli, ostatnio znalazłam morele firmy Helio - w składzie wypisane są tylko morele:) ( w sumie tak powinno być zawsze ale zdarza się rzadko ). Czy takie morele też trzeba moczyć w wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma informacji "konserwowane tlenkiem siarki"?

      Usuń
    2. Jest tylko informacja że "ciemny kolor wynika z naturalnego procesu suszenia bez użycia substancji konserwujących":) Trochę trudno mi uwierzyć ale muszę przyznać że smakują inaczej niż poprzednio kupowane... Termin przydatności to 12.2015.

      Usuń
    3. Pan w moim ukochanym sklepiku z kaszami, bakaliami i zdrowa zywnoscia mówi że te ciemne morele nie są konserwowane siarką i dlatego ciemnieją. W składzie tych helio pisze że są naturalne, nie ma wypisanego dwutlenku siarki i też są takie ciemne. :)

      Usuń
    4. A i jeszcze w Lidlu można kupić rodzynki też bez tlenku siarki, w składzie są rodzynki i tłuszcz roślinny. W sumie nie wiem czy to lepiej czy gorzej :)

      Usuń
    5. Jak są pomarańczowe a nie jasnobrązowe to masz odpowiedź :)

      Usuń
    6. jak mają ciemny kolor to na bank są bez siarki,
      możesz nie myć

      Usuń
  34. Gosiu polecalas kiedys garnki takie co i do smazenia beda i do piekarnika Nie moge tego znalezc a planuje zamowic na weekendzie Prosze napisz firme Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  35. Zaczynam wprowadzać coraz częściej do swojej diety granat, słyszałam, ze jest bardzo zdrowy :) Czy serek wiejski lekki 150g z granatem, małym bananem i jabłkiem oraz łyżeczką gorzkiego kakao i łyżką otrab pszennych będzie smacznym i zdrowym pomysłem na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Dokładnie, ja znalazłam jeszcze suszone sliwki i rodzynki - nie maja siarki w składzie, piszą że sa suszone naturalnie. Sądząc po wygladzie moreli można im wierzyć (sa dużo ciemniejsze i "brzydsze" niż te siarkowane).




    OdpowiedzUsuń
  37. Mam pytanie odnośnie picia siemienia lnianego. Zrobiłam go tak jak podawałaś w przepisie ale w ogóle mi nie zgęstniała woda i ziarenka się nie rozpadły. Co mogłam zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gotowałaś ziarenka ? Gotowane muszą zgęstnieć.

      Usuń
    2. Gotowałam 5 min. Jeszcze dłużej mam je gotować?

      Usuń
    3. aż dziwne że nie gęstnieje
      i jak odstawisz to też glutek się nie robi ?
      kurcze setki osób to gotowało i nikt nie miał tak że siemię nie gęstniało ;)
      coś Ty za siemię kupiła ? :)

      Usuń
    4. Może po prostu zmiele ziarna i wtedy glutek na pewno powstanie. :)
      a siemie mam ze sklepu ze zdrową żywnością, złociste budwigowe:)

      Usuń
  38. a będzie jakis przykladowy weganski jadlospis :)?

    OdpowiedzUsuń
  39. 2 pytanka :
    - czy kasza jaglana(50g) i fasolka szparagowa(ok. szklanki)jest wedlug Pani dobrym towarzystwem do łososia (150g )
    ?
    - czy jesli skoncze trening pol godz. przed obiadem (takim jak wyzej wspomniany) to tyle chyba moge odczekac do posilku bez "uszczerbku" dla regeneracji :)?
    z gory dziekuje za pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Mam pytanie, co myślisz o zielonej kawie?

    OdpowiedzUsuń
  41. Małgosiu, gdzie kupujesz warzywa na patelnie bo nie mogę znaleźć takich z cukinia i bez ziemniakow. Jak możesz to podaj konkretnego producenta.

    OdpowiedzUsuń
  42. Małgosiu, zawsze używałam otrębow owsianych a jakie ty preferujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam pszennych bo mają najwięcej błonnika

      Usuń
  43. Pani Małgosiu, czy wie Pani może, która oliwa przypomina w smaku tę z pomidorów suszonych firmy Smak? Pomidory schodzą ze stanu trochę wolniej niż ta oliwa, która jest naprawdę świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze takiej nie spotkałam, a tą z pomidorów Smak też uwielbiam ;)

      Usuń
  44. Gosiu, masz jakiś skuteczny sposób na pozbycie się cellulitu? To dziadostwo się na mnie zawzięło i nic go nie chce ruszyć (szczególnie 'siedzi' na moich pośladkach) :/ Baaardzo nieestetycznie to wygląda :( Jestem szczupła, ćwiczę 3-4 razy tyg. siłowo, odżywiam się zdrowo, a ten gad wciąż jest pod moją skórą :/ Może masz gdzieś post na ten temat (nic takiego u Ciebie nie znalazłam, czyżbym przeoczyła?)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zakładce Trochę Zdrowia masz post na ten temat

      Usuń
  45. Pani Malgosiu czy wazac 95 kilo przy wzroscie 164 moge stosowac te jadlospisy jako diete odchudzajaca.dodam ze cwicze 3 razy w tyg z Ewa Chodakowska. Pozdrawiam IWONA
    BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy wzroście 174 i wadze 92 na tych jadłospisach schudłam już 23kg i nadal chudną. To naprawdę działa .... POLECAM( nadmienię że w ogóle nie ćwiczę :))

      Usuń
    2. A mozesz powiedziec przez jaki czas uzyskalas taki swietny wynik???

      Usuń
    3. końcówka sierpnia 2014r i właśnie zrobiłam sobie ogólne badania krwi i moczu i wyszły rewelacyjne!! Mam energie ,brak bólów głowy itp. senność ? jaka senność?! :) czuję że wreszcie żyję !!! I tu korzystając z okazji chciałabym Ci Małgosiu bardzo podziękować bo to tylko dzięki twoim poradą i jadłospisom!!!! Twój blog chwalę pod niebiosa !!!! Dziękuje :)

      Usuń
  46. Małgosiu, jaki jest stosunek białek, węglowodanów i tłuszczu w powyższym jadłospisie?

    OdpowiedzUsuń
  47. Gosiu prosze doradz:-) do czego moge dodawac oleju sezamowego? Czy do salatek? do sosow miodowo musztardowych sprawdzi sie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do mięs w stylu azjatyckim, do podsmażenia warzyw na patelnię, do marynat wszelkich, do hummusa,

      Usuń
    2. Gosiu a jak za miesem nie przepadam?smazonych potraw tez nie lubie a straczkow nie toleruje? to gdzie mofe jeszcze uzyc taki olej? a nierafinowany olej rzepakowy gdzie moge uzyc? wiem ze jest bardzo zdrowy

      Usuń
    3. nierafinowany rzepakowy do pesto i winegretow,
      sezamowym możesz skropić warzywa na parze lub użyć jako marynatę do ryby

      Usuń
  48. Małgosiu, co myślisz o piciu na czczo wody z aloesem (podobno ma oczyszczać organizm i wspomaga odchudzanie) i o "koktajlach" proponowanych przez niektóre firmy (mają na celu również wspomaganie odchudzania i uzupełnienie niektórych minerałów).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sok z aloesu fajnie oczyszcza przewód pokarmowy,
      można popijać,

      Usuń
  49. Kochana muszę Ci podziękować :) Zawsze byłam przekonana, że tyję, bo jem niezdrowo... a nagle przeglądając jadłospisy uświadomiłam sobie, że problemem nie jest to że jem nie zdrowo - bo jem dużo warzyw, owoców, nie lubię słodyczy, do słonych przekąsek mnie nie ciągnie... ale problemem jest, że jem wszystkiego za dużo i za mało się ruszam! niby takie proste, ale wow... co za odkrycie dla mnie :D Dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  50. Zrobiłam. Pełna sceptycyzmu ale zrobiłam. I jestem bardzo miło zaskoczona:-) pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  51. Małgosiu - a co powiesz o plackach ziemniaczanych pieczonych w piekarniku? czy mozna je jeść na diecie redukcyjnej? np. z jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
  52. Pisałaś powyżej, że są produkty pomocne w zrzuceniu zatrzymanej wody.ja mam ok.6 kg-wg pomiaru. Mogłabyś podać jakieś przykłady... odrazu mówię, że staram się zdrowo odrzywiać i mało używam soli, nie jem słonych przekąsek itd..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. herbata z pokrzywy, natka pietruszki, cykoria, no i właściwie skomponowana dieta z małą ilością mięsa, dużą ilością warzyw, błonnika etc.

      Usuń
  53. zrobiłam dzisiaj pastę z zielonego groszku ..... PYCHA !!!!! i naprawdę zrobiło się wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Gosiu będziesz robić faworki na Tłusty Czwartek ? A może pączki ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he he, czekałam na to pytanie ;)
      nie będę robić bo jak się zrobi to żal wyrzucić a serce boli napchać się po uszy,
      wolę kupić jednego pączka i paczkę faworków, i zjeść bez wyrzutów sumienia ;)

      Usuń
    2. Dobry pomysł ;)
      Robię tak jak Ty :)

      Usuń
    3. Czyli Gosiu na kupnego pączka się skusisz bez wyrzutów sumienia ?
      Pewnie z jakiejś sprawdzonej, lokalnej cukierni ;) ?
      A tak a pro po pączków to kiedy najlepiej go zjeść ? Przed obiadem czy może po?

      Usuń
    4. A może pieczone pączki? Jest wiele przepisów w sieci:) Nadwyżkę można sprezentować znajomym :)

      Usuń
  55. Nie znalazłam niestety tego świeżego makaronu i kupiłam owsiany, może być?

    OdpowiedzUsuń
  56. Małgosiu czy poratujesz jakimiś przykładowym jadłospisem/ postem osoby niejedzące nabiału ? Wyeliminowałam go ostatnio z diety i o wiele lepiej się czuje ale brakuje mi już pomysłów co mogłabym jeść na kanapki zamiast wędlinki i jajek. Czy np. pasty rybne będą dobrym rozwiązaniem? podsuń jakieś pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Czy stosując Twoje jadłospisy, można zamienić kolejność posiłków- śniadanie, I przekąska, II przekąska, obiad (16), kolacja ( 19)?

    OdpowiedzUsuń
  58. A Małgosiu co myślisz o parówkach delikatesowych z sokołowa podlaskiego? Bo bardzo lubię je gotowane. :) Martyna

    OdpowiedzUsuń
  59. Nie nawet mi to nie przeszkadza. Smaczne są. ;) to są dobre czy za tłuste?

    OdpowiedzUsuń
  60. Witam cię Małgosiu chciałabym się poradzić ile kalorii powinnam spożywać aby schudnąć? mam 29lat, 172cm, 66kg chciałabym wrócić do wagi sprzed ciąży 58kg. Mieszkam na wsi pracuję siłowo na gospodarce korzystałam z rad wielu dietetyków ale żaden mi nie pomógł. Jedni polecali od 1156kcal-1400kcal. Co o tym myślisz? dodam, że prawie cały czas jestem na diecie przez kilka lat odżywiałam się niskokalorycznie. Czy przez to mam problem ze schudnięciem?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli masz rozregulowany metabolizm.
      Powinnaś zacząć do 1600 aby uregulować przemianę materii. Potem można zwiększyć do 1800 bo pracujesz fizycznie.

      Usuń
  61. Ja mam prośbę o przekąski. Z przepisów, które podajesz nie lubię koktajli, kefiru, maślanki. Jem ciągle kiwi z bananem, jabłka i pomarańcze. Mogłabyś podać kilka przykładów innych przekąsek, bo pewnie też nie powinnam jeść ciągle tego samego :(
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zerknij w inne jadłospisy i na dział z przekąskami

      Usuń
  62. Małgosiu, kiedyś pisałaś, że zaczynając odchudzanie obcięłaś kalorie do 1800, a po kilku miesiącach do 1500. Mogłabyś zdradzić jak wygląda u Ciebie sytuacja po kilku latach stabilizacji? Ile kalorii zjadasz teraz na co dzień i ile razy w tygodniu ćwiczysz, żeby utrzymać efekty? Będę wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jem 1800 -1900 kcal.
      Więcej nie dam rady bo od razu źle się czuję. Tak ciężko.
      Ćwiczę 2-3 razy w tygodniu.

      Usuń
    2. dziękuję :) jaka jest optymalna ilość kalorii przy ćwiczeniach 5-6 razy w tygodniu? Raz bardziej, raz mniej intensywnie. Chciałabym zrzucić ok 4kg i wymodelować ciało - głównie uda. Nie mam nadwagi

      Usuń
    3. W dni kiedy nie ćwiczysz możesz jeść ok. 1800 kcal a w dni treningowe dokładać posiłek po treningowy ok. 300 kcal.

      Usuń
    4. jesteś cudowna, dziękuję <3

      Usuń
  63. Małgosiu,
    jak można zagłosować na Twojego bloga?
    w regulaminie wyczytałam, że głosowanie SMS jest od 03.02.2015r. czyli od dziś, ale nic nie widze.. a baaardzo chciałabym oddać na Ciebie głos:)

    OdpowiedzUsuń
  64. Małgosiu, już od miesiąca korzystam z Twoich jadłospisów i są super!!! Mam tylko taki jeden problem...Bardzo lubię łososia, ale czy wiesz w jakich warunkach one są hodowane...? Czym karmione...? A taki "dziki" słono kosztuje! Mój syn oglądał w szkole film na ten temat i zgroza!!! Jego wychowawca (pan od gotowania) mówi, że jak kupuje łososia to "płacze", bo wie, że nie powinien, ale tak go uwielbia, że musi czasem zjeść...I co Ty na to Małgosiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem. Bezpieczna ilość to 200 g tygodniowo. Z taką ilością nawet przy zanieczyszczeniach organizm sobie poradzi.

      Usuń
    2. To mnie troszkę pocieszyłaś, bo ciężko byłoby mi się rozstać z łososiem....

      Usuń
  65. Pani Gosiu, wydaje mi sie, ze fajnie by bylo gdyby stworzyla Pani post jakich produktow Pani uzywa, w sensie jakiej firmy maka, oliwa, sery, przeciery, makarony, jogurty, mleko itp. Widze, ze te pytania bardzo czesto sie powtarzaja, a zazwyczaj nie chce sie czytac wszystkich komentarzy ;) poza tym, swietny blog- oczywiscie zaglosowalam na Pania ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  66. Małgosiu! Próbuję stosować Twoje przepisy, ale mam czasem problem z rozłożeniem posiłków...
    Powiedzmy że śniadanie jem o 7.00, I przekąskę mogę zjeść w pracy o 10.30, obiad czasem dopiero uda mi się o 15ej lub 15.30, wtedy druga przekąska wypada powiedzmy po 18 i moje pytanie czy w takiej sytuacji jeść kolację o 21 czy to już za późno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zjedz o 20-tej a o 21 możesz jeśli spać chodzisz o 24 tak jak ja ostatnio ;)

      Usuń
  67. Witaj czy pieczywo chrupkie oraz wafle ryżowe można zastosować jako zmiennik pieczywa na dicie redukcyjnej?

    OdpowiedzUsuń
  68. Hej dzięki zaodpowiedz powiedz mi przez jaki czas powinnam stosować 1600kcal a potem przejść na 1800kcal? dziewczyna z gospodarstwa

    OdpowiedzUsuń
  69. Małgosiu,
    1) jeśli z różnych powodów zjem czasem obiad dopiero o 17ej to później o 20 mam zjeść drugą przekąskę czy kolację?
    2) jeśli w sobotę zjem śniadanie dopiero o 9 czy 10 to brakuje mi czasu na 5 posiłków żeby skończyć jeść trzy godz. przed snem- z czegoś wtedy zrezygnować?
    Z góry dziękuję Ci za wyrozumiałość i cierpliwość do odpowiadania na takie pytania.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - tak
      2 - można zrezygnować z jednego posiłku

      Usuń
    2. "tak" tzn. kolację czy przekąskę.....? bo już nie wiem

      Usuń
  70. Witaj Gosiu, to pierwszy jadłospis, z którego u Ciebie korzystam. Dzisiaj mija wiec 4 dzień a ja mam cały czas wzdęcia i gazy ( zaczynają się gdzieś po obiedzie), czy to normalne? Dodam tylko, ze jestem przed okresem, może to ma jakieś znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To normalna reakcja organizmu na zwiększoną ilość błonnika. Dużo pij. To minie.

      Usuń
    2. Uff, dziękuje. Uspokoiłaś mnie ;)

      Usuń
  71. Wyrazy uznania Małgosiu za....całokształt! SMS oczywiście wysłany! A szczególnie że jesteś wierna swoim przekonaniom tzn. że zależy Ci na swoich "czytelnikach", a nie tylko na kasie! Chodzi mi o to, że nie dajesz się namówić na reklamy "odchudzających" specyfików!

    OdpowiedzUsuń
  72. Małgosiu, powiedz mi czy stosując Twoje przepisy i jedząc co 3 godz (śniadanie przeważnie o 7) muszę coś zmieniać jeśli chodzę na aerobik o godz np. 18.30- 19.30?
    A tak na marginesie to gdzieś czytałam, że ćwiczenia o takiej godz. nie mają sensu...Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie mają sensu ?
      Ja ćwiczę wieczorami i ćwiczyłam wcześniej i 20 kilo schudłam ;)
      Pamiętaj żebyś dokładnie obliczyła swoje zapotrzebowanie kaloryczne.

      Usuń
    2. Czy w takim razie muszę dodawać jakiś posiłek, czy wystarczy to co w Twoich jadłospisach? Moje zapotrzebowanie wynosi 1700

      Usuń
  73. Pasta z zielonego groszku? Już jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń