środa, 21 stycznia 2015

Wegetariański / wegański sos do wszystkiego


























Cudownie aromatyczny sos do wszystkiego. Bez dodatków świetny dla wegetarian i wegan, ale jak mięsożerni wymieszają go z mielonym mięskiem, powstanie fantastyczny sos do mięsnego spaghetti.

Jeśli jednak macie dziś ochotę na spaghetti bez mięsa, posypcie danie pokruszonym serem feta, lub drobniutko posiekaną mozzarellą.
Redukując ilość przecieru pomidorowego uzyskacie sos do pizzy oraz dip do maczania warzyw lub grissini na imprezę.
Sosem możecie też polać kurczaka przygotowanego w ten lub ten sposób.
Tak przygotowany sos jest doskonały dla dzieci, ponieważ nie widać co zostało dodane i dziecko które np. nie lubi papryki, nawet się nie zorientuje że została dodana ;) 


 Kaloryczność: 
Cały sos ma ok. 550 kcal 
Porcja dla jednej osoby ok. 250 ml (szklanka) ma ok. 140 kcal

Składniki dla 4 osób:

* 3 papryki 
* 100 g czarnych oliwek
* 500 g gęstego przecieru pomidorowego 
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* ząbek czosnku
* mała cebula
* 3 łyżki dobrej jakości kaparów (absolutnie nie tych z Biedronki bo zepsują smak potrawy)

1. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut.

2. Po wyjęciu z piekarnika studzimy papryki i zdejmujemy z nich skórę.
3. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, ma się zeszklić i być leciuteńko rumiana. 
4. Na patelnię z cebulą wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut (pod przykryciem).
5. Do malaksera wkładamy pokrojoną paprykę, sos z pomidorów oraz kapary. Dokładnie miksujemy.
6. Pod koniec już bez miksowania dodajemy drobno pokrojone oliwki, ale oczywiście można je także zmiksować razem z sosem. 



104 komentarze:

  1. Małgosiu! Dziękujemy za pomysły, wiedzę i wsparcie.
    Mam pytanie dotyczące rzeczy typu musli, płatki itp. Nigdy płatki kukurydziane nie smakowały mi na świeżo, zaraz po zalaniu mlekiem. Lubię je sobie odstawić do czasu, gdy całkowicie zmiękną i wchłoną mleko. To samo miałam z rzeczami typu paluszki, ciastka, wafelki, kiedy je jeszcze jadłam - otwierałam paczkę i zostawiałam na kilka dni.
    Teraz w ten sposób jem na przykład musli czy granolę. Zalewam je mlekiem i odstawiam na około 2 godziny aż będą mięciutką papką. Czy to nie wpływa w jakikolwiek sposób na wartości odżywcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na wartości nie wpływa, tak odstawione płatki są lżej strawne,
      ale pamiętaj że granoli nie możesz zjeść bezkarnie całej miski,

      Usuń
    2. Nawet, jeśli nałożę wskazaną porcję i poczekam aż wszystko spuchnie. Będzie tego dużo, ale to będzie zalecana porcja...

      Usuń
  2. Świetny pomysł Małgosiu. Mam tylko pytanie odnoście pieczonej papryki. Dlaczego nie można normalnie jej poddusić ze skórką, na czym polega różnica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka jest ciężej strawna więc pozbywając się jej sos jest lżejszy. Poza tym cukier zawarty w papryce pod wpływem pieczenia karmelizuje się i papryka ma wtedy fajny słodki posmak.
      Tę paprykę możesz upiec jednego dnia wieczorem a sos zrobić w dniu następnym po przyjściu z pracy.

      Usuń
    2. Wszystko jasne, dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Asia

      Usuń
  3. Witam
    Co myślisz o diecie wegańskiej? Czy faktycznie trudno ją dobrze zbilansować i trzeba brać suplementy?
    Fajnie by było gdybyś zdecydowała się napisanie całego ostu na ten temat.
    Z góry dziękuje
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przede wszystkim należy suplementować witaminę B 12,
      dieta wegańska aby nie była niedoborowa musi być bardzo skrupulatnie skomponowana,

      Usuń
    2. Moja przyjacilka bedac na diecie weganskiej, bardzo szybko zrzucila kilka kilo.

      Usuń
  4. Malgosiu jakiej firmy jest twoj malakser?pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć Małgosiu!
    Mam kilka pytań do Ciebie.

    Pyt. 1: Od początku roku jestem na redukcji, stosuje się do Twoich przepisów, ale jeśli karmie piersią (synek ma 6-mscy) to czy moge jeść wszystko? Chodzi mi głównie o owoce pestkowe, bo słyszałam, że nie powinno się ich jeść karmiąc.
    Pyt. 2: Czy jeśli jem śniadanie ok. 6 zazwyczaj to owsianka na mleku z jakimś owocem, a ćwicze ok. 7 na orbitreku 20-30 min. intensywnie to czy po treningu mam coś zjeść, czy normalnie przekąske ok. 10?
    Pyt. 3: A tak wogóle to chciałam Cie zapytać czy dobrze robie, gdyż mój dzień zaczyna się ok. 5 (synek nie lubi długo spać :)), śniadanie tak jak pisałam ok. 6, przekąska ok. 9-10, lunch ok. 13-14, obiad jem z mężem jak wróci z pracy ok. 17:30, a potem ok. 19 lekka kolacja/przekąska, czy tak jest ok?
    Pyt. 4: Mąż jest po rozlanym wyrostku (6 lat temu), troche jelit ma wycięte, czy również może jeść wszystko z Twoich przepisów?

    Jestem zafascynowana Twoją osobą :) często tu zaglądam i już niejedną potrawe wg. Twojego przepisu zrobiłam :)
    Z góry dziękuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam,
    Natalia


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyt 1 - to tylko w Polsce są takie dziwaczne wytyczne. Trzeba obserwować się indywidualnie. Ja jadłam pestkowe i cytrusy i mleko karmiąc i nic dziecku nie było. Ale ktoś inny zje i zaszkodzi więc trzeba obserwować malucha.
      pyt.2 - normalnie przekąskę o 10
      pyt 3 - jest ok
      pyt 4 - nie, mąż musi stosować dietę lekkostrawną, taką wyciszającą przewód pokarmowy,

      Usuń
    2. Widocznie wczoraj zjadło moją wiadomość...:(

      Dziękuje za szybką odpowiedz!
      Powiedz mi proszę jeszcze w przybliżeniu co mąż może jeść, a czego powinien unikać.

      Pozdrawiam,
      Natalia

      Usuń
    3. przeczytaj post o diecie lekkostrawnej

      Usuń
  6. Uwielbiam Pani bloga. Czytam i czytam a teraz pomalutku chce wdrożyć na maxa. Wiele wskazówek juz przejelam :)
    Mam pytanie odnośnie zielonej herbaty bo ja uwielbiam ale nie mogę cos jej pic za często bo przychodzi dzien gdzie zaczyna mnie po niej bolec żołądek i nie wejdzie wtedy ani łyk. Co to może byc? Przeciez zielona to samo zdrowie podobno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy jest inni i inaczej reaguje na różne produkty. To że po dużej ilości zielonej herbaty boli Cię żołądek nie musi świadczyć o chorobie.

      Usuń
    2. A może Twój sposób parzenia zielonej herbaty wpływa na jej smak i jakość,? Może parz herbatę w dzbanku z sitkiem nie dłużej niż 3 min. Zbyt długie parzenie sprawia, że herbata zatraca swoje właściwości odżywcze, smakowe oraz aromatyczne. A zbyt długo parzony napój staje się mętny i cierpki w smaku, co wywołuje właśnie bóle brzucha czy zgagę.
      Większa ilość herbaty, ok 1-2 l nie szkodzi, pod warunkiem, że jest odpowiednio zaparzona (temp. wody, czas parzenia, ilość parzonej herbaty, wielokrotność parzenia itp.) W internecie jest mnóstwo informacji nt. parzenia herbaty, może poczytaj i tym sposobem pozbędziesz się swoich problemów.
      Miłego dnia

      Usuń
  7. Trochę z innej beczki... Czy będzie jakiś artykuł dla starających się o dziecko? Wśród wielu szalenie inspirujących artykułów na blogu, niewiele znalazłam na temat diety zwiększającej płodność.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyłączam się do prośby:)

      Usuń
    2. i ja i ja, proszę!

      Usuń
    3. Gosiu, ja Twój stały czytelnik też bardzo proszę o dietę płodnosci:)

      Usuń
    4. Mój domowy ginekolog (tata) mówi, ze zdrowe żywienie i właściwa masa ciała ( ani za chuda ani za gruba ) to klucz do sukcesu. u mnie zadziałało, sukces ma już 6 lat :)

      Usuń
    5. Małgosiu prosimy o taki artykuł

      Usuń
  8. Witam,

    czy zamiast przecieru pomidorowego można użyć naturalnego soku pomidorowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sok się nie nadaje bo jest za rzadki a przecier ma częściowo odparowaną wodę

      Usuń
  9. Czy będzie równie dobry w smaku bez oliwek? Nie lubię ich...

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,
    a kiedy osoby, które wysłały formularz 1 stycznia mogę oczekiwać wyceny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyceny z formularzy od 1 do 6 stycznia jutro.
      I diety z tych wycen będę pisała w przyszłym tygodniu.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź!

      Usuń
  11. Witaj Małgosiu,
    mam pytanie trochę z innej beczki. Mam 23 lata i jestem osobą szczupłą (moje BMI wynosi 18,5). Odżywiam się zgodnie z zasadami zdrowego stylu życia, "grzeszki" zdarzają mi się bardzo sporadycznie. Ćwiczę średnio 3 razy w tygodniu po ok. 20 min lekke programy treningowe w domu. Ostatnio z ciekawości podliczyłam sobie kaloryczność swoich posiłków i byłam w szoku. Wychodzi, że dziennie zjadam ok. 2000-2500 kcal. Z mojego zapotrzebowania kalorycznego wynika, że nie potrzebuję aż tyle, jednak gdy tyle nie zjem, jestem głodna, rozdrażniona, słaba i nerwowa. Czy powinnam przemóc się i spróbować jeść mniej, czekając, aż żołądek się skurczy, czy nie robić nic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie zmieniać. Jesteś szczupła i masz dobry metabolizm.

      Usuń
  12. Gosiu, co myślisz o kakao? Mam na myśli oczywiście takie prawdziwe, gorzkie i na mleku. Kiedyś uwielbiałam pić je wieczorami, ale ostatnio jestem na redukcji i odstawiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kakao tak ale na śniadanie, ja je też dodaje do koktajli

      Usuń
  13. Pani Gosiu a czy byłabym Pani w stanie zasugerować jakąś nazwę dobrej jakości kaparów? Bądź gdzie ich szukać? I oliwek przy okazji.. Bo zdaję sobie sprawę, że te w słoiku w dziwnej zalewie mało mają wspólnego z czymś dobrej jakości. Będę wdzięczna, pozdrawiam :) Magda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam naszą polską firmę Smak, tak samo jak w przypadku suszonych pomidorów ;)

      Usuń
    2. To prawda, pomidory są pyszne :) oliwki też Smak? Dzisiaj kupiłam kilka w sklepie ekologicznym na wagę - są rewelacyjne, takie twarde i soczyste.. Niestety żadne w słoiku im nie dorównają.. Ale cena to prawie 90zł na kg.. Więc muszę poszukać tańszej alternatywy :) pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
    3. ja kupuję prawie wszystko Smak'a
      np. pomidory suszone testowałam już i z Almy i inne drogie i żadne nie dorównują Smaka za 9 zł za słoik

      Usuń
  14. ja też mam pytanie trochę z innej beczki... ostatnio staram się jeść więcej ryb. I chciałam zapytać, które ryby w puszkach (makrele, śledzie, sardynki, tuńczyki) są najzdrowsze, których marek i gdzie je mogę znaleźć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każda jest zdrowa, sardynki jednak mają bardzo dużo wapnia, śledzie natomiast Omega 3,
      ja kupuję rybki w puszkach firmy BMC, jeszcze nie spotkałam lepszych

      Usuń
    2. A w jakich sklepach moge je znaleźć? Bo przyznam sie, ze takich nie widzialam. Co prawda na razie bylam w dwoch sklepach

      Usuń
  15. Dziękuję za wegański przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki sos warto przechować na czarną godzinę... Można go jakoś pasteryzować, albo zamrozić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Malgosiu! A jak dlugo mozna przechowywac zamrozone? Miesiac?

      Usuń
  17. witam, mam pytanie, starałam się zdrowo odżywiać wg Twoich wskazówek i było. ostatnie 3 tygodnie spędziłam z dzieckiem w szpitalu, karmię piersią więc praktycznie nie wychodziłam ze szpitala. i teraz mam pytanie po powrocie pozwoliłam sobie pojeść różnych rzeczy ale szybko wróciłam do mixu i rozsądnego żywieniai bardzo mi wysypało na twarzy, nawet na dekolcie. I zastanawiam się czy to efekt tego pofolgowania sobie po powrocie czy efekt tego że w szpitalu jadłam co mi mąż dostarczył:) jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  18. Troszkę nie w temacie, ale może pomożesz.. Czy w ciągu jednego dnia mogę spożyć 2 łyżki migdałów, łyżkę orzechów, łyżkę płatków migdałowych i łyżkę nasion dyni? Jest ok? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak pod warunkiem że nie masz tego dnia np. łososia, awokado, 2 łyżek winegretu no i zależy jaką masz kaloryczność dzienną

      Usuń
    2. a kiedy ktoś jest na diecie na przywrócenie miesiączki to może jeść to wszystko jednego dnia ?

      Usuń
    3. w przypadku diety na przywrócenie miesiączki tak

      Usuń
    4. kaloryczność waha się od 1800 - 1900 ;)

      Usuń
  19. Małgosiu gdzie kupujesz puszkowane rybki firmy BMC bo ja nigdzie ich nie moge znaleźć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję w moim sklepie osiedlowym i w top markecie obok mnie też są

      Usuń
  20. Czy dziecko 3-letnie może codziennie pić ok 100 ml soku z pomarańczy? Mojej córce smakuje do śniadania ku mojej radosci.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuje za przepis :) powinno się sprawdzić przy podawaniu makaronu dla moich dzieci :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pani Małgosiu o ile musiałabym zwiększyć dzienne spożywanie kalorii, żeby trochę przytyć? Mam 174cm wzrostu i waże 56kg, w badaniu krwi wyszedł mi niedobór hemoglobiny i erytrocytów i lekarz stwierdził, że to przez niedowage..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ile jesz teraz ?
      no i musisz się skupić na właściwej podaży żelaza

      Usuń
    2. nigdy nie liczyłam ile kalorii spożywam.
      co musiałabym jeść, żeby wzrosło mi żelazo?
      ciężko mi będzie zacząć więcej jeść bo dobrze czuje się ze swoją wagą:)

      Usuń
  23. Gosiu czy można schudnąć nie licząć kalorii a jedynie trzymając się pewnych zasad, wskazówek? chciałabym schudnąć 5 kg a moim głównym problem są słodycze i to że ciagle jem

    OdpowiedzUsuń
  24. Pani Małgosiu, jutro mam wazny konkurs z przedmiotów ścisłych, zdrowo się odżywiam na codzień i dodam, że jem dużo orzechów i migdałów oraz ryb, aby uregulować miesiaczkę, a orzechy sprzyjają na pamięć, co za szczęscie :) Zastanawiam się co zjeść konkurs mam o godz. 9.30 a żeby tam dotrzeć musze przebyć jeszcze 60 km drogi, myslałąm więc nad czymś co dostarczy mi energii, mam tez problemy lokomocyjne :/ Ale nie chcę nic brać, zeby nie być otępiałą. Dziś na kolację postanowiłam zjeść twaróg z migdałami A jutro: sniadanie jem zwykle o 6.15: serek wiejski 150g lekki + jabłko 280g + łyżeczka kakao + łyżka migdałów + łyżka orzechów laskowych + łyżka nasion dyni + łyżka płątków migdałowych + łyżka wiórków kokosowych i 3 łyżki otrąb pszennych. Tuż przed konkursem ok. 8.50-9.00 planuję zjeść kanapkę z 2 kromek razowego żytniego chleba z masłem orzechowym a już po konkursie ok 12.30 banana, żeby dodać sobie energii, po 2 godzinach siedzenia i pisania. Nie wiem czy dobrze sobie to wszystko ułożyłam, mogłaby pani się wypowiedzie, a moze coś mi podpowiedzieć, dać jakąś radę, czy coś zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zabierz jeszcze sok na egzamin i orzechy do gryzienia

      Usuń
    2. Dziękuję ;)

      Usuń
  25. Małgosiu, jeżeli jestem na redukcji, trening wykonuję z rana, to czy mogę jeść na kolację jakiś owoc (do 100 kcal), czy nadal będę chudła (nie zwiększając oczywiście całodniowych kcal).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w Twoim przypadku nie jedz owoców na noc

      Usuń
    2. a tak o godzinie 18 będzie ok?

      Usuń
    3. jeśli chodzisz spać ok. 23-24 to jeszcze się ten mały owoc obroni ale ja bym zjadła jednak najpóźniej o 17-tej

      Usuń
    4. Super! :) Dziękuję bardzo Małgosiu :)

      Usuń
  26. Witam, Mam pytanie odnośnie wody. Zaleca się picie ok 2l dziennie, ale jaką trzeba pić, żeby była "dobra"? Czy np. Muszynianka jest odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszynianka jako nawodnienie całkowite nie ponieważ ma za dużo minerałów, no chyba że intensywnie ćwiczysz.
      Do codziennego nawadniania źródlana.

      Usuń
  27. Kochana, mam pytanie które nurtuje mnie od dłuższego czasu. Otóż jestem na redukcji, stosuję się do Twoich wskazówek, spożywam około 1500 kalorii dziennie i już sporo schudłam. Chciałabym zapytać, jak mądrze "wyjść" z diety, jak ma wyglądać wyjście z redukcji? Moje dzienne zapotrzebowanie wynosi z tego co wyliczyłam 1993 kcal, bardzo dużo się ruszam i wiem, że nadejdzie moment, kiedy będę chciała, by waga stanęła w miejscu, a nie leciała w dół (skupię się wówczas bardziej na ćwiczeniach i wyrabianiu mięśni). Czy może pisałaś coś na temat tego wychodzenia z diety? Rozumiem, że mam powoli dokładać kalorii? Przepraszam, jeśli już na blogu jest taki post, być może nie doczytałam. Będę wdzięczna za rozjaśnienie mi tej sprawy.

    pozdrawiam serdecznie i dziękuję za bloga! :)

    W.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwiększasz kaloryczność o 100 przez pierwsze 2 tygodnie i potem kolejne 100 przez kolejne dwa czyli po miesiącu masz 1700 kcal i tak jesz przez kolejne dwa tygodnie na ustabilizowanie,
      następnie zwiększasz o kolejne 100 przez następne 2 tygodnie i znów 100 przez następne 2,

      Usuń
  28. Dziękuję dobry. A kiedy można spodziewać się wyceny diety z 11 stycznia? Z góry dziękuję za odp:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w czwartek w przyszłym tygodniu, aktualnie i w przyszłym tygodniu piszę diety z wycen do 6 stycznia.

      Usuń
  29. Gosiu, czy można liczyć na jakieś przepisy z mąki gryczanej ciasta, naleśniki, makaron....dzięki! Uwielbiam twojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Cześć kochana! Chcę zrobić pyszny sos miodowo-musztardowy do sałatki, lecz ciężko mi znaleźć musztardę bez cukru lub substancji konserwujących itp. Polecasz jakąś dobrą? I jakiej używasz na co dzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko taką znaleźć,
      ja używam sarepskiej knorr

      Usuń
  31. Małgosiu czy masz jakiś sprawdzony sklep internetowy na którym kupujesz niektóre produkty żywnościowe np. mąkę itp?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam jakiegoś jednego sprawdzonego, większość kupuję stacjonarnie, mam obok top market dobrze zaopatrzony, tzn.dział zdrowa żywność to 2 całe długie regały więc i komosa ryżowa jest i amarantus i w zasadzie wszystko,

      Usuń
  32. A czy można prosić co jeść a czego nie przy pcos? Dziękuję za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  33. Witaj Gosiu. Przeglądałam komentarze pod poprzednim artykułem i zauważyłam, że nie tylko ja mam problem z posiłkami przed i po treningu. Czy planuje Pani może jakiś artykuł na ten temat, może z jakimiś przykładowymi posiłkami? Jeżeli tak, to czekam z niecierpliwością :) ja mam głownie problem z podwieczorkiem, który jest jednocześnie moim posiłkiem przed treningowym. Jem go zazwyczaj około 17, a około 18 zaczynam ćwiczyć około godzinę i jako posiłek po zjadam kolacje. Posiłkiem przed treningiem jest zazwyczaj obiad i jem go około 13, 14. Nie mam z tym problemu, gdy ćwiczę rano, bo przed treningiem jem śniadanko, a po wypijam koktajl, a po maks 2 godz zjadam obiad. Jeżeli byłaby w stanie poradzić mi, co mogłabym zjadać jako podwieczorek w ramach posiłku przed treningiem, byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam, Magda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zjeść kanapkę z wędliną + sok, banana + sok, wafle ryżowe + sok,
      to muszą być węglowodany w większości

      Usuń
  34. czy sos ten nadaje sie do detoxu ?? :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Smacznie wygląda. Sobie zapisalam. Z kaparami nie miała do czynienia, ale może pora zacząć :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wysmienity, wlasnie maczam w nim liscie salaty lodowej. Genialne :)
    Jestem Pani fanka Pani Malgosiu :)
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  37. Małgosiu, czym najszybciej podwyższyć sobie poziom hemoglobiny i ogólnie "poprawić: krew? Zrobiłam ostatnio badania i wyszło mi 10,5 hemoglobiny, 3,7 leukocytów (czyli za mało) i cała reszta też jest porozjeżdżana, do tego cukier na czczo 104, teochę podwyzszony cholesterelol (LDL 110, całkowity jest ok) i amylaza. Odżywiam się zdrowo - tzn. mniej-więcej wg Twoich przepisów, nie korzystam z półproduktów, czy fast foodów, nie cukruję, unikam słodyczy i nie jem tłusto. Nie mam pojęcia, skad takie kiepiskie wyniki? Czy tę hemoglobinę da sie podwyższyć np. sokiem z buraków (natki pietruszki swojej póki co nie mam - sklepowej trochę sie obawiam) - ile tego soku i jak często trzeba by pić (lub czegoś innego), zeby cos zdziałać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przeczytaj mój post o hemoglobinie w zakładce Trochę Zdrowia

      Usuń
  38. Witam świetny sos i bardzo ładnie wygląda. Czy do wszystkiego się nadaje to tak naprawdę trzeba by było spróbować i dopiero, wtedy ocenić. Ciekawy jestem skąd wzięłaś przepis na ten sos. Jeśli znasz jakieś ciekawe strony z nowymi potrawami byłbym bardzo wdzięczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skąd wzięłaś przepis na ten sos ? Bardzo śmieszne ;)
      Z głowy !!! Wszystkie przepisy na mojej stronie to moje autorskie kompozycje.
      Sama tworzę przepisy.

      Usuń
  39. Gosiu ten przecież pomidorowy to passata pomidorowy czy klasyczny koncentrat pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
  40. Gosi, gdzie można dostać polecane przez Ciebie produkty firmy Smak? Są sostępne wjakiejś "sieciówce"? Nie mogę ich nigdzie znaleźć w mojej mieścinie.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je kupuję w Top Market, ale sa jeszcze w Inter Marche . Nie wiem jak ze sklepami typu Auchan czy Tesco bo tam nie chodzę bo nie mam blisko siebie.

      Usuń
  41. Jaki jest inny sposób na paprykę oprócz pieczenia? można ją ugotować, usmażyć lub poddusić? Niestety nie mam zepsuty piekarnik:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsmaż na patelni (przekrojone na pół) i włóż do plastikowego worka. Papryka się zaparzy i wtedy ściągnij skórę, pokrój w kostkę i podduś.

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo, cudowny blog jest tu wszystko czego szukałam, od Poniedziałku razem z chłopakiem zaczynamy zdrowe odżywianie, i bd korzystać z twoich rad i przepisów!:)

      Usuń