czwartek, 29 stycznia 2015

Wegetariańskie warzywne tagliatelle z nutą kokosową





Jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich.
Połączenie czosnku, smażonego curry, mleka kokosowego i pomidorów jest naprawdę świetne.
Te składniki fajnie się ze sobą komponują. Smak trochę przypomina kuchnię indyjską, ale hindusi pewnie dodaliby jeszcze papryczkę chili, kolendrę i sporo kurkumy.
Ci którzy lubią na ostro, mogą spróbować. Ja mam w domu dwójkę dzieci, więc gotuję tak aby i maluchy zjadły. Ostre nie przejdzie, bo mój syn zaraz będzie wołał "mama piecze!!!" i obiad uzna za zakończony :)
Podsmażanie przypraw to indyjski zwyczaj. To sprawia, że wydobywa się z nich cudowny aromat, który czuć i w daniu, i w całym domu. Słodycz mleka kokosowego, plus lekko cierpkie pomidory to fajna kompozycja.Spróbujcie robiąc chociażby zwykły sos pomidorowy.

Z czym jeść warzywne tagliatelle ?
Można jako samodzielne danie posypując podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
Można też wymieszać z makaronem np. pełnoziarnistym tagliatelle. 

Pamiętajcie, że po otwarciu puszki z mlekiem kokosowym, niewykorzystaną ilość należy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Jeśli zostawimy je w puszce nabierze metalicznego posmaku.
Polecam dodawać do kawy lub wykorzystać do jednej z moich zup kremów.
W chłodne dni, takie jakie mamy obecnie szczególnie polecam energetyczny krem z marchewki z imbirem i właśnie z mlekiem kokosowym. Jest pyszny. Przepis TU
Koniecznie wypróbujcie :)

Kaloryczność:
Całe tagliatelle ma ok. 430 kcal

Składniki (dla 2 osób):
* 1 średnia marchew
* 1 mała cukinia
* łyżeczka klarowanego masła
* mały ząbek czosnku
* łyżeczka ksylitolu
* puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
* 100 ml mleka kokosowego  
* natka pietruszki
* sól 
* łyżeczka curry

1. Warzywa (marchew i cukinię) ścieramy na tagliatelle przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw.


2. Na klarowanym maśle podsmażamy curry, następnie dodajemy marchew, podduszamy ok. 2 minut. Dodajemy cukinię i dusimy ok. 2 minut.
Czasu podduszania trzeba pilnować ponieważ cukinia nie może się rozgotować.
3. Na oddzielnej patelni podgotowujemy pomidory z rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i ksylitolem (sos ma być lekko słodki), dusimy ok. 4 minut.  
4. Do sosu pomidorowego dodajemy tagliatelle z warzyw, mieszamy, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, dusimy 1-2 minuty.




92 komentarze:

  1. Trzeba wypróbować!
    Małgosiu obawiam się, że mój formularz z dietą nie dotarł do Ciebie. Wysłałam to 12 stycznia. Dasz mi znać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dotarł ale jeszcze nie wysyłam wycen z tej daty

      Usuń
    2. Och, dzięki :-) to cierpliwie czekam :-)

      Usuń
  2. Przepis jest super na pewno go wypróbuje jak wiele innych próbowałam potrawy są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przez lata byłam wegetarianką, ale wtedy nie ćwiczyłam. Teraz przy treningach siłowych nie ma opcji... Ale wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ze jest opcja :) Frank Medrano jest weganinem.

      Usuń
  4. wszystko mam oprócz mleka kokosowego. Czym zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta potrawa ma taki a nie inny smak z tymi składnikami,
      nic nie zastąpi mleka kokosowego aby zachować ten smak,

      Usuń
    2. mozna samemu zrobic mleko kokosowe z wiorkow polecam bo bez konserwantow :) poszukaj w necie mleko z wiórkow sama robie czesto i polecam :)

      Usuń
  5. Wspaniały przepis!! A czy ksylitol mogę zastąpic stewią?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Twoim przepisom zakochałam się we wszystkich potrawach które zawierają mleko kokosowe. Uwielbiam Twoje przepisy i zawsze czekam na takie nowinki. Tylko jak mam się trzymać ustalonej przez Ciebie diety jak tam takich nowinek brakuje :-(
    Dzięki za bloga. Mam nadzieję, że w tym roku uda Ci się zdobyć pierwsze miejsce :-)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu mogłabyś cos napisac jak sie zapatrujesz na wegetarianizm? Ogolnie i przy wysiłku fizycznym.
    Z góry dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa i prosta w zbilansowaniu.
      Gorzej jest z wegańską ponieważ tu trzeba długo posiedzieć nad analizą aminokwasów egzogennych aby dostarczyć białka pełnowartościowego.
      Osobiście w czasie w którym piszę jedną dietę wegańską napisałabym 3 diety wegetariańskie lub dla mięsożernych.
      Nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o wysiłek fizyczny przy diecie wegetariańskiej.

      Usuń
    2. to super, że Ty piszesz takie rzeczy, moze to otworzy głowy osobom, które wegetarianizm uwazają za największą glupotę, drogą i smieszna fanaberie. Sama jestem w szoku ile nienawisci (!!) spotyka się w internecie pod adresem wegetarian wlasnie. A co jest w Twoich jadlospisach glownym zrodlem wege bialka np na obiad? bo ja jem kasze, pelne makarony, ryze etc. z duza iloscia warzyw lub straczki, ale np nie mam mozliwosci jedzenia tofu codziennie, ciekawa jestem jaka jest Twoja opinia :)?

      Usuń
    3. oj różnie, strączki i ryż i migdały, dynia,
      tofu nie używam i nie wpisuję w diety

      Usuń
    4. a czemu tofu nie? jednak jest mniej kaloryczne niz np migdaly.. albo kotlety sojowe takie kupne paczkowane?

      Usuń
    5. kotlety sojowe omijam szerokim łukiem bo dla mnie to nie jest danie,
      tofu też jest bez smaku

      Usuń
    6. zamarynowane tofu jak najbardziej ma przeciez smak! kotlety tez, a skladaja sie tylko z soi. z tego co pamietam, to kurczak bez zadnych przypraw tez jest bez smaku? kwestia marynaty

      Usuń
  8. zrobie dzis na obiadek dziekuje Malgosiu :*

    OdpowiedzUsuń
  9. przejdzie diecie lekkostrawnej nie aż tak bardzo restrykcyjnej? Jestem drugi tydzień na twoim jadłospisie i - zgodnie z przepisami - czasami podsmażam warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja proponuję robić mleko kokosowe w domu - zalewa się wiórki wrzątkiem, blenduje i przecedza przez gazę. Nie jest tak tłuste, jak to z puszki, nie ma zagęstników i innych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu - napisz proszę co uważasz o tym danio z waflem ryżowym? na przekąskę?
    I drugie pytanie - czyjesli bym się zdecydowała na diete wegetariańską - to muszę zrobić jakies wyniki morfologię itp?
    Mając 2 latka w domu - można też go pod taką dietę podciągnąć? czy należałoby to skonsultować?
    Pozdrawiam
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam Ci o tym Danio.
      To jest deser i tak należy go traktować bo ma masę cukru.
      Raz na jakiś czas jak zjesz to świat się nie zawali ale raczej bym unikała.
      Warto byłoby zrobić badania krwi przed rozpoczęciem diety wegetariańskiej.
      Pamiętaj że taką dietę trzeba mądrze zbilansować.
      2-latek spokojnie może ją też stosować. To zdrowa dieta.

      Usuń
  12. Gosiu, pytanie troche nie na temat pod tym postem ale chcialam pod nowym, zeby zostalo zauwazne :)

    mam pytanie odnosnie granoli na sniadanie. Zrobilam ja z Twojego przepisu (pycha:) )
    i teraz tak:
    jem 4 lyzki plus lyzka mieszanki studenckiej, ok 70 gram borowek i mam teraz dylemat co dodawac - czy jogurt naturalny 0% czy serek homogenizowany 0%
    Kalorycznie ta ilosc (ok 150g) wychodzi niemal identyczna, konsystencja i smak tez praktycznie takie same poniewaz ten serek jest rzadki jak jogurt ale....
    na ta ilosc w jogurtcie wychodzi troche mniej bialka a wiecej weglowodanow, natomiast w serku odwrotnie. Czy myslsiz ze dobra alternatywa jest zamiana jogurtu na serek?
    pytam poniewaz granola,mieszanka i owoce to glownie weglowodany i tluszcz, czy warto dodac serek zamiast jogurtu zeby "podbic" bialkowo cale sniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać serek ale jogurt ma bakterie probiotyczne,
      białko możesz podbić w innych daniach a bakterii nie dołożysz np. do obiadu

      Usuń
  13. 10 x masa ciała + (6,25 x wzrost w cm) – (5 x wiek) – 161- Twój wzór na BMR
    20 lat, 163 cm, 46 kg- wychodzi mi 1217 BMR i razy 1,4, bo aktywności nie mam żadnej- nie ćwiczę, jestem studentką, nie zależy mi na utracie wagi, a na jej przyroście! - jest tak niska, wręcz poniżej BMI, wobec tego wychodzi 1700 kcal dla zachowania wagi. Tyle mniej więcej jem, liczę to od kilku miesięcy. Chcę przytyć, tak do 50 kg byłoby idealnie, ale boję się, że jak zacznę o wiele więcej jeść, to ta waga skoczy tak bardzo, że cięzko będzie mi to zatrzymać ;) wobec czego jak to zwiększać? o 100 kcal tygodniowo cięzko to wycyrklować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększ sobie o 200 kcal w pierwszym miesiącu dodając do diety same orzechy i obserwuj wagę.

      Usuń
  14. Nadmiar mleka kokosowego można też bez problemu zamrozić.

    W kupnym curry już jest wystarczająca ilość kurkumy (i zazwyczaj tez glutaminianu...), robione w domu, świeże, nie jest może tak żółte, ale za to ma o niebo lepszy aromat! Może pokusiłabyś się Małgosiu o podanie dziewczynom przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu drugi dzien w ogole nie mam apetytu - jem, żeby dostarczać paliwa organizmowi, ale nie czuje glodu ani nie mam ochoty na nic. Czy jest to powód do zmartwienia? Co może byc tego przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu, od jakiegoś czasu boli mnie żołądek po sokach, piję głownie warzywne.. czy wiesz może jaka możne być przyczyna? Dodam,że mam na żołądku bakterię Helicobakter. Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm. ... przy helicobacter nie powinnaś tak reagować, ale może to wątroba. Bardzo wiele osób ma z tym problem bo często wątroba nie lubi surowizny.

      Usuń
  17. Hallo musze powiedziec Marysiu Blog super

    OdpowiedzUsuń
  18. co Pani sądzi o oliwie Monini extra vergine do takiego podsmażania co pojawia się w przepisach?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio się zeźliłam na tę markę ponieważ stałam przy półce z oliwami i tak szukałam co by tu kupić innego dla odmiany i dla mnie na oliwie musi być napisane skąd pochodzi, tzn. nazwa i adres zakładu produkcyjnego.
      Nie kupuję mieszanek z krajów UE bo dla mnie jak coś jest super jakości to się tego nie miesza, a miesza się byle jakie oliwy aby powstało coś zjadliwego.
      No i na tej monini patrzę a tam że to mieszanka z krajów UE :(

      Usuń
    2. No wlasnie ja tez to zauwazylam, ale pamietam ze kiedys Pani polecala a wlasnie mi sie skonczyla i sie zastanawialam, czy znow ja kupic :) ogolnie ciezko znalezc taka,ktora nie bedzie mieszanka:/

      Usuń
    3. Bo Monini kiedyś kupiłam dobrą, a teraz zauważyłam ze na butelce jest ta mieszanka z UE i zdziwiło mnie to.

      Usuń
  19. Małgosiu, wygląda apetycznie, wypróbuję, tylko u mnie odpada curry i czosnek, ponieważ od 10dni jestem mamą i karmię piersią.
    Przy okazji mam do Ciebie pytanie, jeśli można. Czy podczas karmienia piersią mogę jeść soję i mleczko kokosowe? Dodam, że jestem wegetarianką, a na każdym portalu są różne opinie na ten temat i nie wiem, jak się do tego ustosunkować. W sumie skoro przed i w czasie ciąży stosowałam taką, a nie inną dietę, to mój organizm chyba inaczej reaguje na takie składniki?
    Będę wdzięczna za Twój komentarz.
    Pozdrawiam słonecznie z Gdyni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ale obserwuj dzieciątko bo soja jest silnym alergenem.
      Wcale nie musi uczulić ale może.
      Oby nie.

      Usuń
    2. No to jutro może się zdecyduję spróbować i będę obserwować moja Majke. Nie chciałabym Jej zasskodzić stąd moje obawy.
      Rozumiem, że to samo tyczy się mleczka kokosowego?

      Usuń
  20. Pani Małgosiu, co Pani sądzi o piciu drożdży na porost włosów? Picie przez miesiąc rozpuszczonej połowy kostki w szklance wody..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie masz po tym wzdęć, gazów i bóli brzucha to możesz,

      Usuń
    2. Hmmm a moze sprobuj siemie lniane pic. Podobno po tym wlosy rosna jak szalone:)

      Usuń
  21. Droda Małgosiu. Wybacz moją niewiedzę ale.... czy do tego dania koniecznie trzeba dodać ksylitol lub stewie? Nawet nie wiem co to jest 😞 jestem zTobą od 36 Jadłospisu i ..... zgubiłam 22kg!!!! Dziekuje i pozdrawiam:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zamiast stewii lub ksylitolu dodać łyżeczkę cukru
      chodzi o lekkie dosłodzenie potrawy

      Usuń
  22. Wygląda apetycznie :) Lubię od czasu do czasu zjeść jakies dania bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Rewelka:) Małgosiu jaki tran najchętniej polecasz?w kapsułkach czy do picia?I jakiej firmy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie polecam tranu,
      to zbędny wydatek

      Usuń
    2. a co sądzisz o oleju z wiesiołka w tabletkach? Można je jeść gdy pije się siemie lniane i drożdże?

      Usuń
    3. Czemu uwazasz ze tran to zbedny wydatek-bylam dzis w sklepie i kupilam:( wydawalo mi sie ze jak nie jem ryb 3 razy w tyg to mozna niedobory uzupelnic tranem-zwlaszcza u dzieci....
      Czy powinno sie brac jakies dodatkowe witaminy/suplementy w okresie jesienno-zimowym?

      Usuń
    4. ja nie biorę,
      producent zaleca tran jako źródło Omega 3 , wit. A, D i E a to samo masz stosując w diecie migdały, awokado, orzechy, słonecznika, pestki dyni, pesto, winegret na bazie oliwy, ryby nawet raz w tygodniu a wit. D jest też w produktach mlecznych byle nie 0% tłuszczu bo wtedy się nie przyswaja.

      Usuń
    5. Dzieki za wyjasnienie:) wiecej nie kupuje ;)

      Usuń
  24. Mmm... :) Zapowiada się pyszny niedzielny obiad ;] Gosiu, chciałabym cię spytać również odnośnie składników moich sniadań:
    1) Czy twaróg chudy 250 g + 2 małe banany ( po 175g każdy cały ) + otręby to dobry pomysł na śniadanko, czy jakieś orzechy jeszcze dorzucić?
    2) A jeśli chodzi o twaróg chudy z granatem, co jeszcze do tego można dodać, żeby śniadanie było zdrowe i pełnowartościowe ? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - śniadanko na bogato, skład ok.
      2 - dodaj migdały w płatkach

      Usuń
  25. Malgosiu ja chciałbym prosic o jadlospis przykladowy dla dzieci w wieku szkolnym (7-9lat) albo chociaz o rady jak je odzywiac co na śniadania a jakie kolacje bylby super taki artykul

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O zdecydowanie popieram:) I tez czekam na taki artykul. Karo

      Usuń
    2. też proszę :) najbardziej mi zależy na sniadaniach na ciepło, mój drugoklasista jadlby tylko słodkie płatki z mlekiem.

      Usuń
  26. Małgosiu, chciałabym zapytać Cię o chleb, który piekę. Przepis jest następujący:

    - 1 litr wody,
    - 3 łyżeczki soli oraz 3 łyżeczki cukru,
    - 10 dag drożdży,
    - 1 kg mąki pszennej,
    - szklanka otrąb żytnich/przennych,
    - szklanka płatków owsianych,
    - szklanka ziaren słonecznika oraz dyni (razem szklanka),
    - szklanka siemienia lnianego.

    Mieszam to w misce i z takiego przepisu wychodzą dwa bochenki chlebka.

    Chciałabym spytać, czy taki chleb jest ok? Próbowałam zrobić z mąki żytniej ale był bardzo ciężki i nie wypiekł się tak ładnie.
    Z góry dziękuję za odpowiedź,
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie Ci z mąki orkiszowej albo graham na pewno
      przepis jest ok,

      Usuń
  27. Pani Małgosiu, ile powinnam dziennie spożywać kcal (17 lat), jeśli mój dzień wygląda tak: pobudka o 6 - śniadanie, następnie szkoła kończąca się zależnie od dnia w godzinach 13.30-15 (w szkole jem kilka razy np. jogurt, owoc, kanapkę), później trening, który trwa ok 2h, czasem nawet dłużej, następnie obiadokolacja i później nauka w domu. Ostatnim posiłkiem jest właśnie ta obiadokolacja w postaci bardziej obiadu, który zjadam około 17-19 godziny. Po tym posiłku nierzadko jakaś słodkość, bo niestety nie potrafię obejść się bez tego - niemal zawsze mam na coś ochotę, ale są to małe rzeczy. Później już nic. I w ciągu dnia piję kawę inkę, zazwyczaj 1-2 razy dziennie. Trenuję lekkoatletykę, TRENUJĘ, a nie tylko ćwiczę :) treningi mam codziennie łącznie z weekendami, moja waga jest ok - 55kg 172cm, ale jak na lekkoatletkę to chciałabym zrzucić około 3kg. Po każdym treningu czuję bardzo duży głód, tak to już jest po wykańczających (możnaby nawet rzec: w pewien sposób profesjonalnych:) ) treningach. Nie wiem jednak jak odpowiednio dobierać pożywienie dla sportowca (myślę, że takie posiłki chyba delikatnie powinny różnić się od posiłków mniej aktywnego człowieka?). Chciałabym, przy odpowiednim odżywianiu, zrzucić te 3-4kg, ale jednocześnie rozwijać mięśnie, funkcjonować jak najlepiej, jak na sportowca przystało :)

    Pozdrawiam :)

    PS.
    I chciałabym również utrzymywać poziom żelaza na dobrym poziomie (bo u biegaczy jest ono szczególnie ważne :) ), i tu właśnie pojawia się pytanie: jakie produkty bogate w żelazo mogę wpleść w tą codzienne posiłki, lub jakie produkty mogę zastąpić tymi bogatymi w żelazo? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te słodycze które jadasz jedz po treningu. Cukry proste podniosą poziom insuliny i glukoza szybciej zostanie dostarczona do komórek i tym samym szybciej się zregenerujesz.
      Po treningu możesz wypić koktajl który polecałam czyli 300 ml mleka sojowego które dla Ciebie przy tak intensywnych treningach jest wskazane. W ogóle lekkoatletyczki mają obniżony poziom leptyny więc te fitohormony z mleka sojowego będą Ci potrzebne abyś miesiączki nie straciła.
      Do tego koktajlu dodajesz banana, łyżkę otrębów i np. kiwi lub truskawki mrozone.
      Możesz zjeść kanapki z jajkiem, pastą ze strączków i wypić do tego sok pomarańczowy.
      Możesz zjeść jogurt z granolą i owocem.

      Abyś miała żelazo na dobrym poziomie jedz dużo produktów bogatych w witaminę C bez której żelazo ma trudności z przyswojeniem + jajka, czerwone mięso, mięso indyka, sardynki, fasolę, strączki, zielone warzywa, pestki dyni, orzechy, pestki słonecznika, suszone morele, rodzynki.
      Dla szybkiego podniesienia poziomu żelaza polecam spirulinę.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję, że poświęciła Pani czas i odpisała mi :). Tylko mam problem z dostępnością mleka sojowego, gdyż mieszkam w małej miejscowości, ale postaram się jakoś je dostać, może w sąsiednich miastach. A czy istnieje może jakiś produkt, którym można zastąpić mleko sojowe?

      I te kanapki lub jogurt to po treningu czy na śniadanie?

      I np. jeśli jeszcze dzisiaj nie mam mleka sojowego, to po treningu będę mogła wypić np. ten koktajl? http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/03/zielony-fit-koktajl-bomba-witaminowa.html#more

      Usuń
    3. Ahh i odnośnie mleka sojowego, to widziałam w Biedronce produkt o nazwie Golden Soya, jednak była na nim etykieta "napój sojowy". Czy to właśnie jest to mleko sojowe czy niekoniecznie?

      Usuń
    4. mleko i napój to to samo,
      nie znam tego z biedronki, nie wiem jaki ma skład,

      Usuń
  28. Ale fajnie że jest coraz więcej przepisów wegetariańskich!!Tak trzymaj Gosiu, prosimy o jeszcze, staram sie ograniczac posilki mięsne i juz koncza mi sie pomysly także inspiracja baardzo sie przyda, a zwłaszcza lubie obiady szybkie w przygotowaniu jak ten powyżej:)dzieki!Dagmara

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy może być cukier trzcinowy zamiast ksylitolu? Aż mam ochotę jeść ;) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  30. Tutaj masz przykłady, reszty szukaj w blogu. http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/dzieciecy-lunch-box-czyli-co-dac.html

    OdpowiedzUsuń
  31. A ja już wiem, że nie tylko się zapowiada wyśmienicie, ale też i jest to doskonała potrawa.:) Ale się mąż zdziwił, ze warzywa mogą tak smakować!:P

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu a widziałaś skład mleka kokosowego?? ja jak spojrzałam to mi się odechciało.
    Możesz polecić jakąś markę gdzie nie ma tych wszystkich sztucznych stabilizatorów, emulgatorów, barwników i całej linijki E? Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. House of Asia ma chyba najlepszy skład jaki dotąd widziałam

      Usuń
    2. Bezpieczniej samej zrobic mleko :)

      Usuń
  33. No to jest właśnie House of Asia, wyjaśnij proszę co się kryje pod tymi E oraz innymi dodatkami poza mleczkiem kokosowym.
    mleczko kokosowe 60%, woda, stabilizator - E412, emulgator (E471, E435, E466), substancja stabilizująca - guma ksantanowa, substancja konserwująca - E223

    (http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120220565)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E 412 to naturalna substancja zagęszczająca,
      E471 to syntetyczne tłuszcze
      E435 to stabilizator
      E466 to sól
      E223 to substancja przedłużająca trwałość
      Każdy środek przeznaczony do produkcji żywności jest oznaczony symbolem E.
      E oznacza - dopuszczony w Unii Europejskiej.
      Każda substancja, nawet witamina C ma swój symbol E. W przypadku witaminy C jest to E 300

      Usuń
    2. A jeszcze się poczepiam, ale w zdrowym celu ;) Bo jak widzę syntetyczne tłuszcze i substancję przedłużającą stałość to jednak mi się zapala czerwona lampka mimo, że nawet witamina C ma swoje E.

      Tutaj znalazłam taki skład: Mleko kokosowe bio, niesłodzone, marki Ecomil.

      Skład: woda, mleko kokosowe* (8,5%), skrobia z tapioki*, lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat kokosowy*, sól morska.
      * produkt rolnictwa ekologicznego

      Nie znam się na tyle, by rozróżnić, czy oba mleka są siebie warte a tylko nazewnictwo inne użyte czy rzeczywiście to drugie Ecomil jest mniej przetworzone i naładowane chemią.

      Dlatego będę wdzięczna za komentarz :)

      Usuń
    3. Nie spotkałam takiego. Dzięki za info.

      Usuń
    4. Mleczko kokosowe w puszce Ener Bio dostępne w Rossmannie ma w swoim składzie tylko orzechy kokosowe 65% i wodę 35%. Mi najbardziej odpowiada mleczko firmy Real Thai, które można kupić w Almie - ma super skład: ekstrakt kokosowy 85%, woda. Jest zatem bardzo tłuste, ale zawsze można rozcieńczyć, a w przypadku deserów taka konsystencja jest jak najbardziej pożądana. Zastanawiam się tylko jak to jest z kalorycznością tego produktu po oddzieleniu części stałej (śmietanki) i płynu - po przechowywaniu takiego mleczka w lodówce można to zrobić bez problemu. Dobrze rozumiem, że w takim wypadku kaloryczność płynu jest znikoma, bo niemal wszystko co je zawiera kumuluje się w śmietance?

      Usuń
  34. a czy można zastąpić czymś cukinię w tym przepisie? jakoś od dwóch tygodni nie mogę jej dostać w sklepach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu dostaniesz w kauflandzie . Biedronce.. zrobilam dzisisiaj .... pychota

      Usuń
  35. Jakiś czas temu wpadłam na Twojego bloga i się zakochała ;) Wczoraj przygotowałam pierwsze danie i to były właśnie tagliatelle, tylko bez mleczka kokosowego. Pyszny przepis:) Oczywiście zrobiłam więcej (dla chłopaka). Ja objedzona, obojgu nam bardzo smakowało, będzie to częste danie w naszym domu, myślę że nie tylko to. Bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  36. pyszne, zjadłam 2 talerze. Polecam wszystkim... :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Mimo że jadam mięso to wegetariańskie potrawy bardzo mi smakują.

    OdpowiedzUsuń
  38. Pyszne danie, u mnie z żytnim razowym makaronem. I obiad gotowy w 20 min:) Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Zrobiłam dzisiaj. BOSKOŚĆ! !!

    OdpowiedzUsuń
  40. Czy do tego dania pasuje makaron ryżowy?

    OdpowiedzUsuń