środa, 11 lutego 2015

Bezglutenowe, kruche ciasto bez mąki ! Alternatywa dla pączka !





Jutro tłusty czwartek i wiem, że duża część z Was ma duży problem z tym "świętem". 

Zachęcam do lektury mojego zeszłorocznego tekstu Tłusty czwartek - wybór czy przymus? Do czego jest nam dziś potrzebne to "święto"?. 
Oprócz odrobiny historii, piszę o tym co jest niezwykle istotne, a mianowicie o własnej, nieprzymuszonej woli i samodecydowaniu o tym, czy coś zrobisz czy nie.
To Ty decydujesz czy zjesz tego pączka w Tłusty Czwartek czy nie, i jeśli nie masz na niego ochoty to go po prostu nie jesz.
Jeśli natomiast masz ochotę to kupujesz, zjadasz i masz z tego radochę. Ot tak po prostu, bez zadręczania się, bez wyrzutów sumienia, bez pisania do mnie maili w stylu "zjadłam dziś pączka i źle mi z tym, co mam robić, czuję że tyję, że już się wkleił w uda etc."
Od jednego pączka nie utyjesz, ale jeśli popłyniesz i zjesz kilka to już organizm sobie ten nadprogramowy tłuszczyk właściwie zagospodaruje ;)

Dla tych którzy nie lubią pączków mam przepis na kruche ciasto bez mąki z bakaliami. Ot takie ciasto musli.
To mój niedzielny eksperyment, zdaniem moich domowników udany, więc postanowiłam się nim z Wami podzielić.
Ciacho jest mega kruche. Na wierzch można dać w zasadzie wszystko. Zamiast banana do sklejenia bakalii, można dać starte jabłko. Możliwości modyfikacji jest mnóstwo.

Kaloryczność: 
Jeden kawałek ciasta o wadze ok. 70 g ma ok. 240 kcal 



Składniki:
* 30 g masła 
* 300 g płatków jaglanych
* jedno żółtko
* dwa całe jajka 
* 4 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki cukru trzcinowego 

Dodatki:
* 70 g żurawiny
* 60 g wiórków kokosowych 
* 20 g rodzynek 
* jeden pokrojony w drobną kosteczkę banan 

1. Masło, jajka, płatki jaglane i ksylitol (lub cukier trzcinowy) wyrabiamy na kruche ciasto.
2. Brytfankę (ja użyłam 20 x 33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim warstwę ciasta.Ucinając papier do pieczenia utnijcie o tyle więcej, aby zawinięte do środka boki całkowicie zakryły brytfankę.
3. Do malaksera wkładamy wszystkie dodatki i miksujemy.
4. Na warstwie ciasta rozprowadzamy dodatki i wstawiamy blachę do lodówki na godzinę.
5. Wyjmujemy blachę z lodówki, zawijamy boki papieru do pieczenia do środka i w miejscu złączenia kładziemy np. kokilkę do zapiekania, aby papier nie podnosił się do góry.
Dzięki temu żurawina i rodzynki nie staną się czarne podczas pieczenia.
6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40 minut.


72 komentarze:

  1. Co można zamiast płatków jaglanych?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze swojej strony mogę polecić płatki ryżowe, ponieważ sam takie robie. Tak więc autorka ma stu procentową rację :) Ale oczywiście ryżu też trzeba jeść z umiarem :)

      Usuń
  2. Witam. W sobotę Walentynki i z tej okazji chciałam przygotować mus czekoladowy. Czy masz Małgosiu jakiś sprawdzony przepis na taki puszysty mus czekoladowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bita śmietana, czekolada i galaretka.

      Usuń
    2. awokado, kakao, miod/syrop z agawy/klonowy !!! najpyszniejszy i najzdrowszy krem czekoladowy, polecam : ) ! jezeli dodamy syrop a nie miod, to w dodatku weganski. naturalny zdrowy i pyszny. polecam, Malgosiu.

      Usuń
  3. Mam pytanie- który cukier jest zdrowszy i mniej kaloryczny dla diabetyków ? ksylitol czy trzcinowy ? ja optuje za ksylitolem ;-) mam rację..?

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu czy w takim razie na diecie przeciwgrzybiczej można zjeść kawałek tego ciasta (oczywiście bez rodzynek i banana i na ksylitolu)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,
      same płatki jaglane + masło + dodaj wiórki kokosowe
      takie kokosanki wyjdą

      Usuń
    2. a już miałam pytać o to samo :) i jeszcze pytanko,sok z surowej marchewki można?

      Usuń
    3. Jupi, ale się cieszę :) Dzięki!

      Usuń
  5. Witam:)
    Czy płatki jaglane można zastąpić płatkami ryżowymi?
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. o pączki się nie martwie. martwię się o faworki.... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj też mam samka ;)
      jutro bieganko będzie grane z rana i wieczorem :)

      Usuń
  7. Czy zamiast masła do powyższego przepisu można zastosować margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odradzam margarynę ponieważ to utwardzony przez uwodornienie tłuszcz roślinny ze zmienioną strukturą z cis na trans a jak wiemy transy zapychają żyły i przyczyniają się do powstania miażdżycy
      tłuszcze roślinne spożywamy tylko w ich naturalnej, płynnej postaci

      Usuń
  8. W przepisie napisalas, ze miksujemy dodatki czyli zurawine i rodzynki tez a na zdjeciu sa w calosci. to miksujemy czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. malakser wymieszał wiórki z bananem dzięki czemu przykleiły się do ciasta,
      żurawina się nie pociachała ale jeśli byś chciała aby była taka drobna to trzeba by użyć blendera

      Usuń
  9. O co chodzi z 3 punktem czyli zmiksowaniem wszystkich dodatków? Na zdjęciach przecież widać całą żurawinę i rodzynki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi o to aby banana skleił się z wiórkami kokosowymi i przykleił do ciasta,
      żurawina nie pociachała się w malakserze, musiałabym użyć blendera

      Usuń
  10. O rety! Super! A czy te płatki jaglane można czymś zastąpić? Jeśli tak, to czym? Podoba mi się bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  11. W jednym z ostatnich wykładów Jerzego Zięby - wspomniał On o dobrej jakości olejku z oregano jako skutecznym środku zwalczania Candidy z jednoczesnym wyłączeniem cukru na czas trwania tejże kuracji olejkowej, czy to może być skuteczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam olej cudów nie zdziała. Nie ma cudownego środka.
      Candida to poważna sprawa, bardzo poważna.
      Każdy olej w candidzie jest polecany. Olejek z oregano + brak cukru + dieta przeciwgrzybicza da świetne efekty.

      Usuń
  12. Fajny przepis, zapiszę go sobie na pewno. Ja tłustego czwartku nie celebruję, dla mnie nie jest to żadne "święto".

    OdpowiedzUsuń
  13. Co zrobić aby być pewnym, że to candida?
    Jakie wykonać badanie, zanim podejmiemy się żmudnej walki z tą dolegliwością?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy wykonać test na candidę. Myślę że lekarz najlepiej doradzi.

      Usuń
  14. Chciałabym podpytać czy dieta na Candidę Albicans, to dieta skierowana przeciwko wszystkim rodzajom grzybów. Jak wygląda dieta przeciwpasożytnicza?

    OdpowiedzUsuń
  15. A co zamiast jajek i masła...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ludzie. Przepis to przepis. Jak nie możesz masła to nie pieczesz.

      Usuń
    2. ej, spokojnie :)
      do Anonimowego powyżej, jeśli jesteś weganką / weganinem - możesz zastosować siemię lnianie (zamiast jaja) i masło roślinne (zamiast zwykłego masła), a jeśli nie możesz w ogóle jeść masła z innych przyczyn, to może spróbuj wykorzystać olej roślinny i troszkę mąki ziemniaczanej. nie znam niestety proporcji, nie przepadam za słodyczami i ich nie jadam, więc tutaj nie pomogę :)

      Usuń
  16. przepis wygląda ciekawie :) zamiast jajka można dać siemie lniane, wyjdzie taki "glutek" który też sklei jak jajko, a to dla tych uczulonych...

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu co myślisz o tych reklamach które można teraz zobaczyć w tv zachęcających do spożywania wieprzowiny jakoby była ona zdrowsza od drobiu pod względem zawartości cholesterolu oraz soli. Hmm nie wiem co myśleć... Widziałaś te reklamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz a ja nie dałam się namówić na reklamę wieprzowiny ;))) he he
      twarda byłam

      powiem tak: marketingowy kit którzy się przeleje teraz na blogach które za kasę zareklamują nawet cyjanek potasu ;))

      Usuń
  18. fajna sprawa. spróbuje następnym razem :) Dziś jednak piekę tort dla szwagra na jutrzejsze urodziny, skuszę się na kawałek mam nadzieję że od razu mi się w udach nie odłoży :) Chociaż powiem szczerze, że od 2 tyg nie jem nic słodkiego, pierwsze 7 dni to była mordęga. Cały czas po obiedzie chodziło za mną coś słodkiego ( nie wiem dlaczego akurat po obiedzie, wiele osób tak ma, skąd to się Małgosiu bierze?). Dziś jest dużo lepiej, jestem z siebie dumna że tylko wytrzymałam. Co więcej, już mi się słodyczy nie chce a na wadze mniej o 1,5 kg :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Może nie na temat, ale chciałam się doradzić. Od stycznia jestem na diecie, odkąd odkryłam Twoją stronę (jakieś 2 tygodnie temu) ciągle na nią wchodzę, studiuję i staram się odżywiać jak proponujesz. Tyle, że od tych 3 tygodni moja waga ciągle stoi w miejscu, co robię źle, może dla mnie te 1500kcal jest za dużo? proszę poradź, chcę schudnąć 5kg, mam problem z nogami. Dodam też że jeżeli mam możliwość to ćwiczę.
    I bardzo dziękuję za Twoją pracę, za super stronkę.


    Pozdrawiam

    Michalina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie utyłaś w miesiąc to i w miesiąc nie schudniesz.
      Przeczytaj mój post "im mniej jesz tym bardziej utyjesz" i post o metabolizmie.

      Usuń
    2. Dziękuję, ciepło pozdrawiam:)

      Usuń
  20. To rewelacyjnie, że powstaje twoja książka> Już dawno miałam pisać w komentarzu, że powinnaś wszystko zebrać w jedną całość i wydać książkę :D
    Ja ze swojej strony prosiłabym o wyjaśnienie jak to jest z tym piciem do posiłku, czy powinno się przepijać czy nie, także jak łączyć soki (np. że dzięki pomarańczowemu lepiej wchłania się żelazo (o ile dobrze pamiętam), czy są inne takie zależności), dokładnie dlaczego nie powinno się pić herbat, ja trochę zorientowałam się z komentarzy o co w tym chodzi, ale nadal nie do końca ogarniam ;)
    Pozdrawiam i trzymam kciuki :)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu,
    na stronie gdzie piszesz o diecie indywidualnej nie pokazują mi się wszystkie komentarze, dlatego piszę tu.
    Czyżby podniosły się ceny? Z tego co pamiętam, to naprawiająca metabolizm kosztowała 150, tak samo jak zwykła odchudzająca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Od lutego podniosłam ceny diety odchudzającej podkręcającej i naprawiającej metabolizm ze 150 zł na 200 zł z tego względu że chętnych na te diety jest tak dużo, że ja musiałabym pracować kosztem mojej rodziny, a mam 2 dzieci w tym jedno szkolne.
      Formularzy oczekujących na wycenę czeka bardzo dużo. Ja do piątku piszę diety z formularzy przesłanych do 19 stycznia.
      W przyszłym tygodniu piszę diety z formularzy z 20-22 stycznia więc sama widzisz że nie idę na bieżąco. Jest opóźnienie i to spore.
      Co ja poradzę że diety są tak skuteczne ;))) że ludzie polecają mnie znajomym i klientów jest coraz więcej ;)
      Strasznie mnie to cieszy ale nie mogę pracować po 10 godzin dziennie.
      Oprócz diet jest jeszcze blog, komentarze, maile, artykuły, przepisy.
      Pracuję też nad książką.
      Mam mnóstwo zajęć.
      200 zł to i tak najniższa cena na rynku bo średnia stawka to 20 zł za dzień diety indywidualnej, no chyba że ktoś kupuje gotowca za 100 zł z neta. 3 posiłki, w kółko to samo.

      Usuń
    2. a i dodam że nowa cena jest tylko dla nowych osób,
      osoby kontynuujące dietę a takich jest dużo, obowiązuje stara cena,

      Usuń
    3. Uff, jak dobrze! Bo ja jestem kontynuującą :)

      Usuń
    4. Małgosiu, a czy jest szansa, że wysłany formularz z dnia 31 stycznia będzie obowiązywała jeszcze stara cena? ;)

      Pozdrawiam,
      Marlena

      Usuń
    5. MAłgosiu a na ile dni jest taka dieta ?

      Usuń
  22. a czy płatki jaglane można zastąpić owsianymi?

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja chyba dwa lata temu kupiłam całą taką "blachę" w dyskoncie z pączkami. Nawet nie będę mówić głośno ile ich pochłonęłam, bo byście powiedziały, że na głowę chyba upadłam ;P W zeszłym roku nie zjadłam ani jednego bo wiedziałam, że na jednym się nie skończy. W tym roku, myślałam na pieczonymi pączkami, żeby były lżejsze, ale takie ciacho - tez fajna opcja :) Lecę robić, wezmę do pracy, może więcej osób zrezygnuje z pączków ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam. Małgosiu a co sądzisz o mace w proszku? Nie wiem czy się na to skusić, bo ponoć ma w składzie wiele składników odżywczych, ale też może powodować rozbudowę mięśni, a na tym mi nie zależy, bo chciałabym zgubić 2-3kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co to jest mąka w proszku ?
      przecież mąka to proszek ?
      nie wiem o co chodzi z tą mąką w proszku

      Usuń
    2. Chodzi mi o sproszkowany korzeń maci (macaVita)-kompozycję przetworów trzech roślin (maca, quinoa, soja), nie mąkę.

      Usuń
    3. a o to chodzi ;)
      jak najbardziej tak,

      Usuń
  25. Czy można mrozić to ciasto?:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Robiłam dzisiaj twoje placki z serkiem ricotta i WOW!! Niebo w gębie! Z cierpliwością czekam na więcej takich świetnych przepisów ! Oczywiście ten jak i inne rownież wyprobuje, dzięki za wspaniały blog!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja chcialabym dowiedziec sie jaki to mechanizm dla ktorego podczas odchudzania waga stanie w miejscu bo wlasnie stanela i troche mnie to niepokoi na jak dlugo i dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest fizjologia każdy kto się odchudza przez to przechodził. Nie będę biologicznie pisać dlaczego tak się dzieje bo trochę by to zajęło. Trzeba to przeczekać a najlepiej podpędzić ćwiczeniami to waga szybko ruszy.

      Usuń
    2. U mnie od 3 lat waga stoi w miejscu. Już chyba nigdy nie przytyje :( Mam 22 lata.

      Usuń
    3. A co jeżeli waga stoi, a ktoś codziennie ćwiczy?

      Usuń
  28. A czy maslo mozna zastapic olejem kokosowym? Bedzie zdrowsze i mniej kaloryczne? Czy olej lniany mozna dodac do wieczornego koktajlu potreningowegi?

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu, co myślisz o MISTYFY na wzmocnienie odporności organizmu ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo w sobie cudów nie zdziała ale łącznie ze źródłami kwasów Omega, magnezu i witamin z grupy B jak najbardziej.

      Usuń
  30. Jakoś nie zachęca mnie niestety :/

    OdpowiedzUsuń
  31. Właśnie zjedliśmy po kawałeczku :) PRZE PY SZNE !!!! Nawet memu mężowi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń