czwartek, 19 marca 2015

Bezglutenowa, wytrawna tarta z gruszką i serem blue. Ile ma kalorii ? Z czym ją zestawić w daniu obiadowym ?


Tarta jest daniem, które albo się uwielbia, albo nie znosi.

Znam osobę, która za żadne skarby nie zje tarty i nie ma znaczenia, czy w słodkiej, czy słonej wersji. Znam też bardzo dużo takich, które za tartę dadzą się pokroić. Dzwonią i mówią, "zrób", nie ważne z czym.
Tarta jest daniem towarzyskim. Dlaczego ?
To potrawa kaloryczna, zresztą jak wszystko czego bazą jest mąka i masło. Mąki mają zbliżoną kaloryczność i nie ma znaczenia, czy użyjemy gryczanej, amarantusowej, pszennej czy orkiszowej. Różnicę są nieznaczne.
Warto więc, robiąc tartę, zaprosić znajomych. Oszczędzimy sobie główkowania co zrobić z resztą, której nie zjemy.
Jeśli jednak znajomi mają inne plany na wieczór, a Ty masz ogromną ochotę na tartę, możesz albo zrobić z połowy porcji w tartaletkach i mieć na dwa dni, albo zamrozić resztę w kawałkach.

Z czym jeśc tartę ?

Kawałek tarty o wadze ok. 150 gramów, widoczny poniżej ma ok. 240 kcal. Na pierwszy rzut oka, może się wydawać, że to mała porcja, ale tarta jest bardzo syta. Dla mnie osobiście, dwa kawałki to za dużo. Robiąc tartę na obiad zawsze serwuję ją z duża ilością jakiejś lekkiej sałatki.
Do tej tarty świetnie pasuje rukola z winegretem, listkami mięty i pokrojoną w paseczki pieczoną papryką.


Kaloryczność:
Kawałek tarty o wadze ok. 150 g ma ok. 240 kcal 



Składniki na tartę:
* 200 g mąki (ja użyłam gryczanej, ale możecie użyć orkiszowej, pszennej pełnoziarnistej lub jakiejkolwiek innej)
* 2 żółtka
* 100 g masła
* łyżka ksylitolu lub cukru
* szczypta soli
* 3 łyżki śmietany 12%

1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Po wyjeciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykladamy nim formę do tarty.
3. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 20 minut.



Składniki ma masę jogurtowo - jajeczną:
* 150 ml jogurtu naturalnego
* 50 ml mleka 2%
* łyżka ksylitolu lub cukru
* szczypta soli
* 2 żołtka
* jedno całe jajko
* łyżka mąki

Jajka miskujemy z cukrem i solą. Dodajemy jogurt i mąkę. Miksujemy na gładką masę.

Pozostałe składniki:
* 2 duże gruszki
* 100 g sera blue

Ostateczne przygotowanie tarty:
1. Podpieczony spód do tarty wyjmujemy z piekarnika. Wylewamy i rozsmarowujemy 1/3 masy jajeczno - jogurtowej.
Gruszkę kroimy w plastry i układamy na tarcie. Zalewamy posostałą masą i na wierzch kruszymy kawałki sera blue.

Opcje przygotowania:
1. Gruszkę można zmiksować w malakserze na mus i wymieszać razem z masą jogurtowo - jajeczną i serem. 
2. Można też zmiksować z masą jogurtowo - jajeczną tylko ser, a gruszki pozostawić w całości.

Ja robiąc tę tartę kładę ser blue tylko na połowie z uwagi na dzieci.
Dzieciaczki z serem blue nie zjedzą. Jeszcze nie ten wiek ;)


2. Wstawiamy do pieranika nagrzanego do 160 st. na 25 minut.

































94 komentarze:

  1. w niedziele wpadaja znajomi wiec spadlas mi gosiu z nieba z tym przepisem :) a ile porcji wyjdzie z tego przepisu?

    Wiola

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wyrpóbuję, tylko chyba ją jeszcze odrobinkę "odchudzę" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. będzie dziś na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć do ciasta kruchego mąki z topinamburu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam tarty chociaż kupiłam specjalną szklaną formę około 3 lata temu. Jakoś nie wpadł mi w ręce przepis. który by mnie przekonał do przegotowania tego rodzaju dania. Twój przepis Gosiu bardzo do mnie przemawia i forma wreszcie doczeka się swojego "pierwszego razu" ;)
    Na jaką formę (ile cm średnicy?) odpowiednie są podane proporcje?
    Czy przepis na ciast jest uniwersalny i zgra się również z typowo słodkimi dodatkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze słodkimi dodatkami też się sprawdzi. Forma do tarty jest klasyczna.

      Usuń
  6. Małgosiu, w moim sklepie nie odstanę gruszek,. Czy można zastąpić gruszki jakimś innym składnikiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz jabłkami, ale już blue nie do końca będzie pasował.

      Usuń
  7. Małgosiu- jak to własciwie jest z tym serem blue i innymi plesniowymi - polecasz je kobietom w ciąży czy raczej się wystrzegać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli są z mleka pasteryzowanego, a te sklepowe, paczkowane na ogół są to można.

      Usuń
  8. Może Małgosiu przepisy na jakieś pasty? Z ciecierzycy, fasoli bądź bobu konserwowego :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam tarty, ale chętnie spróbuję :) czy można do masy użyć mleka roślinnego zamiast krowiego?

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu czy na tym spodzie można zrobić farsz na słodko? a jeśli tak to co prostego polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. układamy na cieście gruszki, a jaja miksujemy z z kremowką. Dodajemy trochę cukru i do pieca

      Wiola

      Usuń
  11. Jaki ser będzie pasował zamiast blue?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zdecydowanie uwielbiam słodkie tarty :D A najbardziej z jabłkami :)
    Ale napewno wypróbuję ten przepis .
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mogę prosić tarte na niedzielny obiad na Zbigniewa ☺☺☺E.Ł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się że menu będzie raczej tradycyjne ;)))

      Usuń
  14. Małgosiu, co sądzisz o przyprawach "dar natury", można ich spokojnie używać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są takie naturalne przyprawy, pojedyncze lub różne mieszanki. Dostępne chyba nawet w rossmanie. Nazywają się "podlaskie przyprawy" i niby są bez chemii.

      Usuń
  15. Jeśli chodzi o aspekty zdrowotne tego dania to naprawdę ekstra, jednak same połączenia smakowe wydają mi się dziwne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka + ser blue dziwne? Toż to klasyka nad klasyką! I jaka pyszna w dodatku :)

      Usuń
  16. Jaką średnice ma forma użyta do tarty? Na zdjęciu wydaje się dość duża ;)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu,mam rozpisaną diete redukcyjną przez dobrego trenera personalnego,który zna sie na dietetyce I u którego byłam na kilku treningach aby wdrożyc sie w ćwiczenia I dalej ćwiczyc sama (nie stac mnie aby trenowac z nim cały czas).Moja dieta ma 5 posiłków (1500kcal/dzien) I kazdy z nich musi zawierac 21g białka.Śniadanie I kolacja to gł.nabial,płatki Owsiane I izolat a pozostale 3 posiłki pomiedzy to mieso I ryba. Mnie blizsze jest Twoje podejscie zeby nie jesc miesa codziennie tylko 2-3 razy w tyg.Czym moge zastapic to mieso/rybe, ktore w dodatku mialabym jesc 3 razy dziennie po ok 100g wg tej rozpisanej diety. Wiem ze soczewica no ma wiecej bialka niz mieso ale to bialko poch.roślinnego..Bede wdzieczna za porade.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białko to też mozzarella (tyle samo w 100 g co kurczak), feta, orzechy, migdały.
      owszem mozzarellą zastapisz kurczaka 1:1 prawie, ale jesli chodzi o białko to ważne jest jak dieta jest skomponowana,całościowo w danym dniu.
      Wiem że trenerzy dają kurczaka lub rybę bo tak jest najprościej.
      Ciężej jest posiedzieć, policzyć i polączyć np . kaszę gryczaną z groszkiem zielonym i warzywami + pestki slonecznika + feta . Każdy z tych składników ma białko.

      Usuń
  18. I jeszcze tymianek albo rozmaryn! Gruszka i ser blue bardzo się z tymi ziołami lubią! :0

    Gosiu, ile kalorii ma szklanka mąki? Zwykłej, pszennej. Wcinałam wczoraj hummus i tak mnie natchnęło, żeby zrobić pity i nafaszerować je pomidorem, ogórkiem, oliwkami i jakimiś pseudo falafelami (np. z soczewicy) albo koftami z kurczaka. Pity zrobić umiem, tylko nie wiem jak tam z kalorycznością wyjdzie :)

    A może też masz jakiś przepis na klopsiki ze strączkowych albo kurczaka? Bo tez nie wiem ile kalorii na takie policzyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka mąki pszennej waży ok. 180 g i ma ok. 600 kcal

      Usuń
    2. A podzielisz się przepisem na pite? Chybaże Gosiu masz jakiś w wersji fit ;-) byłoby idealnie, bo zdrowa wersja tego fast fooda to marzenie...

      Usuń
    3. Serio? Aż tyle? O matko, nie spodziewałam się, ze mąka to taka bomba kaloryczna! Nigdy się tym nie interesowałam, fajnie, że ktoś się zapytał :)

      Usuń
    4. moje szklanki mają zwykle ok 130 -140 :)

      Usuń
  19. Gosiu do czego wykorzystujesz biłaka z jajek? Z tego przepisu zostanie ich 4. Jak bym nie liczyła kalorii to pewnie zrobiła bym bezy ale wydają mi się za bardzo kaloryczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wykorzystuję tych białek do niczego. Bezów nie jadam, a innego pomysłu na białka nie mam.

      Usuń
    2. Dlaczemu nie jesz bez? Nawet tych że stawią??

      Usuń
    3. Z białek można robić omlet. Gdzieś mi tez mignął jakiś białkowy wytrawny placek z kurczakiem. Poszukaj, na pewno znajdziesz mnóstwo przepisów w necie.

      Usuń
    4. Małgosiu z białek możesz zrobić suflet czekoladowy:) obłędny:) ja robię z przepisu Basi Ritz, tej z pierwszego masterchefa:D

      Usuń
  20. a ja nigdy tarty nie jadlam :P ale jakos nie wiedziec czemu nie przekonuje mnie jej wyglad i ochoty zwyczajnie brak.. :) nie umiem sie rowniez przekonac do sera z plesnia. ;/

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu, mam do zaprezentowania jakąś zdrową i smaczną potrawę. Oczywiście przeglądam Twojego bloga, tu są najlepsze przepisy. Co zaproponowałabyś jako najbardziej atrakcyjne, zdrowe i smaczne?
    1. Słoneczne tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika (dodałabym mięsko lub łososia)
    2. pieczona faszerowana papryka. Bezmięsne danie, także dla wegetarian
    3. Wegańska i wegetariańska pasta z pieczonymi pomidorami, pachnąca czosnkiem i świeżą bazylią (plus jakaś rybka, np. łosoś)
    4. Pstrąg w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego (co byś do tego dodała?)
    5. Roladki z indyka na parze z suszonymi pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią (co byś do tego dodała?)
    6. Mus z czerwonej soczewicy i amarantusa z kurkami - pełnowartościowy posiłek, także dla osób na diecie wegańskiej (co byś do tego dodała?)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy można użyć masła roslinnego/ margaryny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ponieważ to utrawdzony tłuszcz roślinny, któremu w procesie uwodornienia zmieniono strukturę z cis na trans. Transy to źrodło miażdżycy i chorób serca.

      Usuń
  23. Ja nigdy nie jadłam tarty na dłoni, a na słodko wyłącznie roboty mojej siostry - z budyniem, a na wierzchu malinami prosto z ogródka, no coś obłędnego! Chyba poszukam jakiegoś przepisu na tarte na słono, ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  24. Odpowiedzi
    1. może pani podać bo ja mam dosyć sporą i nie wiem czy nie za duża będę wdzięczna :)

      Usuń
  25. Małgosiu, ile kcl ma jajko? planuję zrobić jutro na śniadanie omlet z łososiem tylko z 3 jajek żeby kaloryczność była zbliżona do śniadania z jadłospisu.

    OdpowiedzUsuń
  26. o prosze ja właśnie wczoraj tez nabrałam ochoty i stworzylam w troche innej wersji ale też tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Gosiu, jeśli na śniadanie wcinam owsianke ze slonecznikiem, siemieniem i owocami to na kolację mogę wciągnąć owsiane, ale zamiast owoców orzechy? Nie za dużo tego jak na jeden dzień? I czy 3 łychy płatków to nie jest zbyt duża porcja?

    OdpowiedzUsuń
  28. Pani Gosiu, czy taki dzienny jadłospis jest wartościowy? śniadanie : pieczona owsianka z 2 łyżek płatków górskich 100 g kefiru, białka kurzego, łyżeczki siemienia lnianego, 4 truskawek i śliwki plus pomarańcza 230g. g.8.00. Obiad (ponieważ zmusza mnie do tego praca ) 50g makaronu graham, szpinak 300g, smażony na łyżeczce oliwy, połowa papryki, 5 pomidorków daktylowych, 2łyżki serka wiejskiego lekkiego, szczypiorek g 12.00. Podwieczorek (16.00) jabłko ligol 300g. Kolacja 19.30 wędzona kieszonka łososia nadziewana szpinakiem 140g plus sałatka ( sałata lodowa, papryka, pomidor rzodkiewka i przyprawy). Wykonuje jeden trening dziennie max 45 min. Pozdrawiam tarta wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetna propozycja. Owszem całość jest kaloryczna, ale 1 kawałek wygląda już naprawdę bardzo sycąco a składniki są zdrowe, nic tylko jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda cudnie! Idealna alternatywa deseru na przyjście gości ;)!

    OdpowiedzUsuń
  31. Jeden kawałek??? :(
    Ja nie jestem jakimś obżartuchem, jestem chuda, ale żeby najeść się musiałabym zjeść chyba z pół całej tarty, naprawdę...

    OdpowiedzUsuń
  32. A propos tego co piszesz o margarynach. Czy znasz tę margarynę Naturima - do smarowania - nie ma konserwantów ani sztucznych barwników czy aromatów (ma jednak tłuszcz palmowy i emulgator a to chyba źle) czy mimo wszystko będzie ona ok, czy jednak nie warto kupować?

    skład jest taki:oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy - 45%, palmowy, kokosowy), woda, mleko odtłuszczone w proszku (1%), emulgator (lecytyna rzepakowa), sól (0,15%), aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), witaminy (A, D), barwnik (karoteny)

    i czy zamiana śmietany na jogurt naturalny jeśli chodzi o tartę będzie wg Ciebie ze stratą dla walorów smakowych? jakie to ma ewentualnie przełożenie na kaloryczność porcji?

    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponowano mi reklamę tej margaryny. Nie zgodziłam się.

      Usuń
    2. Gosiu odpisz co z tym białkiem ?

      Usuń
    3. Chciałam zrobić taką tarte ale faktycznie nie wiem co z tym białkiem

      Usuń
    4. Białko można zamrozić i później dodać, np. do jajecznicy.

      Usuń
  33. Gosiu.. Czy białko z tego całego jajka wykorzystujesz do tej tarty ???

    OdpowiedzUsuń
  34. Gosiu do tej pory jadłam 4 posiłki dziennie w takich godzinach 9,12,15,o 17-18 trening i o 19 kolacja.
    Teraz wstaję wcześniej, ale nie chce zmieniać godzin posiłków. Powiedz mi czy śniadanie mogę zjeść 8-8:30 a resztę zostawić tak samo. Czy przerwa 3,5 gdzinna jest ok ?

    OdpowiedzUsuń
  35. Małgosiu lubię czytać komentarze Twoje i czytelniczek, zawsze można się czegoś dodatkowo dowiedzieć :-) ale jak czytam po raz piąty pytanie o średnicę foremki, to naprawdę podziwiam Cię za cierpliwość. Nie myślałaś żeby jakąś formułkę sobie wkleić pod każdym postem "zanim zadasz pytanie sprawdź w komentarzach czy ktoś już o to samo nie pytał" ctrl+f wyszukuje pojedyncze słowa w całym tekście :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zapisałam sobie to do zakładek, muszę wypróbować bo wygląda to prześlicznie.

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy łyżka ksylitolu ma tyle samo słodyczy co zwykle cukier? Wiesz może jaki jest przelicznik słodkości dla stewi i ksylitolu? Jeżeli w przepisie mam Np. 100g cukru to ile dać stewi/ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stewia 1:1, ksylitolu trzeba dać odrobinę więcej ,

      Usuń
  38. zaliczona :) mi wyszło na słodko :) ale polecam

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam tartę, do tej mam kilka pytań:
    1.czy zamiast śmietany mogę użyć jogurtu greckiego 0% (np. Piątnica)?
    2.czy na formę kładziesz papier do pieczenia i na to ciasto? czy ciasto bezpośrednio na formę - i wtedy wysmarować masłem?
    3. czy zamiast sera blue sprawdzi się ser feta (ten prawdziwy z mleka koziego i owczego)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1- tak
      2- nie kładę papieru ale możesz położyć
      3- tak ale nie rozpłynie się, będzie zwarty

      Usuń
  40. Niestety w Naszym domu obiad bez mięsa nie przejdzie, stąd moje pytanie czy zamiast gruszki mogę dodać pierś z kurczaka i czy w takim przypadku mam dodać mniej cukru albo w ogóle żyby nie wyszło za słodkie?

    OdpowiedzUsuń
  41. Gosiu czy moze byc gorgonzola?

    OdpowiedzUsuń
  42. GOSIU WYSZEDŁ MI ZAKALEC OBCIĄŻYŁAM SOCZEWICĄ CZY TO MOGŁO MIEĆ ZNACZENIE W OGÓLE TEN SPÓD WYSZEDŁ BARDZO TŁUSTY I MOKRY:(

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam, nie mam formy do tortownicy a już od łuzszego czasu chodzi za mną ta tarta. Czy dałoby ją sie upiec w tradycyjnej tortownicy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta na pewno wyjdzie w każdej foremce, będzie po prostu inny kształt. Istotny jest tylko rozmiar formy. Pozdrawiam

      Usuń
  44. Małgosiu, na blogu trudno jest wyszukać konkretne przepisy, np. wpisując 'tarta' wyskakują komentarze z tym słowem zamiast przepis na tartę. Wydaje mi się, że wcześniej to lepiej funkcjonowało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  45. Małgosiu, jakim serem najlepiej zastąpić ser pleśniowy, którego delikatnie mówiąc, nie lubię, aby nadal idealnie komponował się z gruszką? ;)

    OdpowiedzUsuń