poniedziałek, 9 marca 2015

Czy warto jeść masło orzechowe i na co zwracać uwagę przy zakupie ?




Za oknem pada, ciśnienie pikuje w dół, szef sam nie wie, czego od ciebie chce. Aby tego było mało, koleżanka ma dzisiaj "ważne powody", aby wyjść z pracy wcześniej, co jest jednoznaczne z tym, że ty zostajesz po godzinach.
Wieczorem padasz z nóg i wtedy pojawia się on ! Słoiczek masła orzechowego ukryty głęboko w szafce. Cudowny lek na wszystkie smutki tego świata. Nie ocenia i nie zadaje pytań. Można by rzec .... prawie jak terapeuta.
Ale wraz z pierwszą łyżką pojawiają się wyrzuty sumienia.
Czy powinnam ? Jeśli tak, to ile ? Czy jak zjem dwie łyżki, to będzie w porządku czy nie? A cztery ? Czy cztery to już zbrodnia ?

Pytań o masło orzechowe dostaję sporo i dziś chcę rozwiać wszystkie wątpliwości.
Masło orzechowe jest bardzo zdrowe, pod warunkiem, że kupimy takie, które ma dobry skład.
To już niestety nie jest takie proste. Zrobiłam rozeznanie w jednym z dużych supermarketów i nie znalazłam takiego, które nie miałoby w składzie całkowicie uwodornionego oleju palmowego.
Uwodorniony znaczy utwardzony, czyli czary mary i z płynnego oleju mamy taki, który można kroić nożem w plasterki. Uzyskuje się to zmieniając strukturę tłuszczu z cis na trans. Nie jest to naturalny proces, a tłuszcze o strukturze trans przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia. W szczególności miażdżycy.
Tłuszcz palmowy jest tak potrzebny w maśle orzechowym, jak zadra w palcu.
Tam mają być tylko orzechy! Nie  40, nie 60, ale 100% orzechów, bo to ma być masło orzechowe, a nie orzechowo - palmowe plus dziwaczne dodatki i stabilizatory.
Po otwarciu słoika na wierzchu powinniście zobaczyć olej.





W moim maśle z orzechów laskowych jest, jak widać, całkiem sporo tego oleju, i jest to olej, który naturalnie wytrącił się z orzechów. W produkcie, oprócz orzechów, nie mamy nic. Żadnych zbędnych wypełniaczy.






Wytrącony olej można odlać i użyć np. do pesto lub orzechowego dressingu do sałatki. Możemy też wymieszać całość na jednolita masę.
Ja część odlałam i dressing z tym olejem jest bajeczny. Do tego podprażone na suchej patelni rozkruszone orzechy laskowe, mix sałat i pieczona papryka bez skóry pokrojona w paski.
Tylko tyle i aż tyle. Smak fantastyczny.

Nieprawdą jest, że orzechów powinny unikać osoby na diecie redukcyjnej. Wręcz przeciwnie. Owszem, są kaloryczne, ale to zdrowy tłuszcz, bardzo cenny dla naszego organizmu i jeśli jemy je w rozsądnych ilościach, nie przytyjemy ;).
Orzechy czynią w naszym organizmie wiele dobrego, a celem diety redukcyjnej, wbrew temu co sądzi wiele osób, nie może być głównie utrata kilogramów.
Taka dieta ma poprawiać metabolizm, oczyszczać organizm z toksyn i złogów, ponieważ jeśli mamy nadwagę lub tu i ówdzie więcej, to nie jest to tylko mięciutki tłuszczyk, który źle wygląda w obcisłych spodniach czy bluzce. Za nadprogramowymi kilogramami kryją się złe nawyki żywieniowe, mające wpływ na nasze zdrowie.
Dieta redukcyjna ma być skomponowana w taki sposób, aby zyskiwało na tym nasze zdrowie, a utrata masy ciała była tylko przyjemnym skutkiem ubocznym.
Wypadające włosy, zmęczenie, szara cera, apatia. Osoby, które mają za sobą diety odchudzające, których jedynym celem była redukcja masy ciała za wszelką cenę, znają te objawy.
Ale nie tędy droga. To ślepy zaułek i każdy kto przeszedł tę drogę dobrze o tym wie.


Orzechy zawierają:

* l-argininę z której powstaje rozszerzający naczynia wieńcowe tlenek azotu.

* odgrywające kluczową rolę w profilaktyce miażdżycy jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. NNKT oczyszczają układ krwionośny działając przeciwzakrzepowo i obniżając poziom tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL) i podnosząc poziom tzw. dobrego cholesterolu (frakcji HDL).

* wspomagające układ nerwowy, wpływające na pamięć i koncentrację magnez i witaminy z grupy B.

* nazywaną witamina młodości witaminę E, której dzienne zapotrzebowanie zaspokaja już 30 g orzechów. Witamina E, będąca jednym z najsilniejszych antyoksydantów, utrudnia także cholesterolowi zaleganie w naczyniach, co przyczynia się do znacznego obniżenia jego poziomu.

* wspomagający układ krwionośny potas.

* wpływający na stan skóry, włosów i paznokci cynk.

* korzystny dla kości wapń.

* będący silnym antyoksydantem selen.

* kluczowe dla sprawnego funkcjonowania układu krwionośnego żelazo i kwas foliowy.
Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny we krwi, co ma działanie przeciwmiażdżycowe.

* oraz sporo białka roślinnego i błonnika.


Na jaką ilość orzechów możemy sobie pozwolić ? 

Korzystając z poniższego wzoru, oblicz ile powinnaś jeść, aby zachować obecna masę ciała.

10 x masa ciała + (6,25 x wzrost w cm) – (5 x wiek) – 161 = dzienne spożycie kalorii zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu (siedząc i nic nie robiąc).

Następnie otrzymamy wynik należy pomnożyć przez 1,2 jeśli prowadzisz siedzący tryb życia, 1,4 jeśli jesteś aktywna lub 1,9 jeśli jesteś bardzo aktywna każdego dnia. 

Tłuszcz powinien stanowić 30 % wartości kalorycznej zdrowego człowieka.
U osoby na redukcji tę wartość można zmniejszyć do 25%.
1gram tłuszczu to 9 kcal więc bardzo łatwo możesz obliczyć na jaką ilość tłuszczu możesz sobie pozwolić i tym samym na jaką ilość orzechów.

UWAGA ! Proszę w komentarzach nie podawać swoich parametrów i nie prosić mnie o obliczenia. 
Z matmą każdy musi uporać się sam ;) 

166 komentarzy:

  1. Czy maslo orzechowe mozna Zrobic samemu w dokuczal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale osobiście nie mam do tego cierpliwości i czasu ☺

      Usuń
    2. A ja się zastanawiam jak długo takie domowe masło można przetrzymywać? Zabieram się do zrobienia :)
      Świetny wpis, sama prawda :)

      Usuń
    3. Małgosiu świetny post. szukalam czegos na temat masla orzechowego i szukalam dlugo szukalam go w sklepie aby bylo jak najlepszej jakosci. i niestety w zadnym supermarkecie nie znalazlam ''czystego'' masla. postanowilam wiec zrobic sama. i wcale nie jest to trudne. zrobilam je z orzeszkow ziemnych ktore sama obralam. to zajelo mi najwiecej czasu. podpieklam w piekarniku i do malaksera. posolilam do smaku i miksowalam z przerwami na odpoczynek dla malaksera ok 10-12 minut. maslo przepyszne i wiem co w nim jest :)

      Usuń
    4. Wystarczy obrać orzeszki ziemne z łupinek, wrzucić do malaksera i po około 5 minutach masło orzechowe jest gotowe.

      Usuń
    5. U mnie stoi tylko 2-3 dni. Jest mega pyszne i jak na moje oko to naprawdę nie ma przy nim wiele pracy. Powiedziałabym nawet, że jest ekspresowe. Kupuję 200 gr orzeszków ziemnych niesolonych, lekko prażonyc i po prostu blenduję do uzyskania gładkiej masy. Może być mniej bądź bardziej płynne jak kto woli. Szczypta soli, czasami wanili lub cynamonu, 3-5 min blendowania i gotowe. Nie dodaję oleju bo w sumi nie ma takiej potrzeby, orzeszki są tłuste i jak się troszkę dłużej mieli to masło jest lejące bez potrzeby dodawania oleju. 100% orzeszki i nic wiecej w takim maśle nie ma. Polecam jest mega pyszne!

      Usuń
    6. Kiedyś zrobiłam z orzechów ziemnych. Obrałam, podprażyłam na patelni i do blendera :) Czytałam, że wytrzyma miesiąc. A w sumie stało jakieś 3 miesiące i cały czas było przepyszne :) Dziś znowu kupuję orzechy. Kanapka z ciemnego pieczywa z masłem orzechowym i bananem... mmm... daje świetnego kopa przed treningiem!

      Usuń
    7. Bardzo polecam masło zrobione samodzielnie :> wychodzi nawet taniej od sklepowego. Jeżeli ktoś posiada thermomix to zrobienie masła zajmuje około 2-3 minut :> w zwykłym blenderze trochę dłużej ale na prawdę warto :> myślę, że przechowywane w lodówce postoi dłużej, ale w szafce też powinno wytrzymać około 3 miesięcy

      Usuń
    8. Brak cierplisosci i czasu ?! Mi to zajelo max 5 min :D

      Usuń
  2. Świetny tekst Małgosiu. Jak zwykle lekki, płynny i z humorem. Ostatnie zdanie the best :) Pozdrawiam serdecznie. Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia a gdzie kupujesz to masło orzechowe bez oleju palmowego? Rozumiem ze to maslo to z orzeszkow ziemnych? Sama nie próbowałas robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://ekozakupy.pl/zdrowa_zywnosc/masla_i_musy_orzechowe/krem_z_orzechow_laskowych_250g.html

      Usuń
    2. Uwaga, czytamy ze zrozumieniem: "W moim maśle z orzechów laskowych..."
      Po za tym zdjęcia chyba mówią same za siebie, więc skąd się biorą takie głupie pytania? Ludzie błagam pomyślcie, to nie boli!

      Usuń
  4. Gosiu, a czy tak popularne masło z orzeszków ziemnych też jest zdrowe? Zakładając oczywiście dobry skład i jak największą zawartość samych orzechów. Słyszałam, że ziemne są najmniej zdrowe i nie wiem, jak to jest naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wartości odzywcze poszczególnych orzechów różnią się nieznacznie. Te ilości nie odbiegają od siebie jakoś bardzo znacząco. Jeśli jednak chodzi o smak to mi bardziej smakuje masło z orzechów laskowych niż z ziemnych.

      Usuń
    2. Super, dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
    3. Orzeszki ziemne to tak naprawdę nie są orzechy. To rośliną strąkowa. Takie masło jest smaczne, jest kaloryczne ale wartości tego produktu a np. masła z orzechów laskowych ze zdjęcia są bez porównania.

      Usuń
    4. Jak to rozumieć? Czyli, że masło z orzechów laskowych jest stokroć bardziej odżywcze od masła z orzeszków ziemnych? Dobrze to interpretuje?

      Usuń
    5. To jest tak, że jedne orzechy mają więcej tego, a drugie tamtego.
      Nie jest tak że jedne są bardzo wartościowe, a inne wcale.

      Usuń
  5. Witam Małgosiu, mam pytanie wyliczyłam sobie kaloryczność, tylko mam pytanie ta kaloryczność dotyczy mojej obecnej wagi a chcę schudnąć ok.10 kg, czy wtedy kaloryczność zostaje tak sama. Z wyliczeń wyszło mi ze średnią aktywnością fizyczną 1882,4. Pozdrawiam. Ilona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli liczysz wartość tluszczu dla kalorycznosci 1500-1600 kcal

      Usuń
    2. dziękuję bardzo za odpowiedź

      Usuń
  6. idealny wpis Małgosiu! właśnie na stronie sklepu zastanawiałam się, które masło orzechowe kupić, a w chwilach napadu na coś słodkiego, chrupki chlebek posmarowany cienko masłem orzechowym to zbawienie :)
    Pozdrawiam serdecznie,wierna czytelniczka bloga

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, kiedy mniej-więcej można się spodziewać wyceny diety z formularza wysłanego 22 lutego?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    czy uważasz, że maslo z orzechów archidowych przyczynia się do powstawania pleśni w organizmie?
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli na orzechach nie ma pleśni to nie przyczynia się.
      Dlatego ja preferuję ekologiczne produkty, certyfikowane, ponieważ tam kontrolowane są wszystkie etapy produkcji.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. W takim niestety istnieje prawdopodobieństwo, że w tych sklepowych np z Lidla czy Kauflandu występuje pleśń... pozdrawiam.

      Usuń
  9. Czy przy candidzie można jeść te masełko? Jeśli nie to w takim razie jakie masło orzechowe można (migdałowe?)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie można orzechów przy candidzie a raczej nie powinno się

      Usuń
    2. Masło migdałowe też odpada? Teoretycznie chyba migdały można jeść przy candidzie, czy coś mi się pomieszało?

      Usuń
    3. migdały tak, orzechów raczej nie,
      przy candidzie lepiej dmuchać na zimne aby szybciej pozbyć się tego choróbska

      Usuń
    4. orzechy eko tez odpadają? :( przecież nie mają pleśni.

      Usuń
    5. nie wierz tego na 100 %,
      możesz jeść, ale ja bym się wstrzymała i trzymała się ścisłej diety,
      chodzi o to aby jak najszybciej pozbyć się candidy

      Usuń
  10. Masło robię sama. Orzechy, blender i cierpliwość. Pycha! Czasem dodaje troche soli do smaku, ale rzadko:) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam Małgosiu ja polecam masło orzechowe z migdałów. Jest fantastyczne. Bardzo mi smakuje owsianka z dodatkiem takiego masła. Można je zrobić samemu wystarczy prazyc migdały przez chwile w piekarniku następnie zmienić w malakserze. Trzeba być cierpliwym po długim czasie powstanie masło. Ja dodaje też czasem miodu albo cynamonu. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham migdały, więc muszę spróbować.

      Usuń
    2. Masło orzechowe z nerkowców, to dopiero PYCHA! Polecam też spróbować ;)

      Usuń
  12. Małgosiu, mam pytanie dotyczące ilości posiłków. Od zawsze rekomendujesz jedzenie 5 razy dziennie, taka opinia jest też rozpowszechniona wśród większości osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu. A co jeżeli ktoś czuje się dużo lepiej, przede wszystkim psychicznie, jedząc 3 większe posiłki w ciągu dnia bez podjadania między nimi? Przerwy między posiłkami często są większe niż 3-4 h, jem wtedy kiedy jestem głodna. Czy naprawdę nie jest to zdrowe? Nawet jeżeli ktoś się czuje lepiej przy 3 dużych posiłkach, musi się koniecznie przestawiać na 5, żeby zachować zdrowie i ewentualnie trochę schudnąć? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lepiej się czujesz przy 3 posiłkach, nie podjadasz między nimi i nie czujesz głodu, nie ma potrzeby abyś zmuszała się do pięciu.
      Co innego sytuacja w której ktoś je 3 posiłki i na każdym kroku coś miedzy nimi podjada.

      Usuń
  13. jak długo po otwarciu słoiczka można przechowywać takie masło? może masz jakieś propozycje dan z wykorzystaniem tego masła :-))

    pozdrawiam
    ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a przechowywać można w szafce czy w lodówce?

      Usuń
  14. A co myślisz na temat stewii w pudrze ? Czy może lepiej używać ksylitolu lub cukru trzcinowego ? Zdania na internecie są podzielone, więc wolę zapytać i upewnić się tutaj u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wolę ksylitol ponieważ dodatkowo działa przeciwzapalnie

      Usuń
  15. Najlepsze masło orzechowe jest domowe wiadomo :) Kiedyś na polskim rynku było masło z wysoką zawartością orzechów a małą tłuszczu... masło nie miało zbitej konsystencji i rozwarstwiało się jak domowe...w internecie ludzie narzekali na to.. nie pasowało im że masło się rozwarstwia jakby problmem było je przemieszać... teraz to samo masło nie dość że jest już twarde (chyba to świadczy o większej ilości tłuszczu trans) i można je kroić to jeszcze ma mniej orzechów i więcej cukru niż wcześniej (w sumie to tylko 5% mniej ale jednak)... wydaje mi się, że producent chcąc sprostać oczekiwaniom konsumentów zmienił skład :( Niestety na gorsze... Zastanawiam się czy teraz konsumenci będą zadowoleni..

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam ochotę zrobić takie masło samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy z orzechów włoskich też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu:) Czy mozna jeść omlet na kolacje(z twojego przepsiu z bazylia i suszonymi pomidorami) przy redukcji?

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu, ja trochę z innej beczki:)
    Zastanawiam się nad kupnem sokowirówki, jaką wybrać..
    czy może wyciskarkę, bo nie wiem czy zwykła sokowiròwka da sobie radę np.z burakiem
    Pozdrawiam mega serdecznie🍏

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie wyciskarkę ponieważ nie utlenia witamin

      Usuń
  20. Małgosiu jeśli dziś zamówię dietę redukującą , czy jest szansa ze otrzymam ja pod koniec miesiąca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ponieważ w kolejce do wyceny jest sporo osób.

      Usuń
  21. Dziewczyny zrobcie madlo same :) z 300 grm fistaszkow wychodzi 200 gr masla. Fistaszki obieram podsmazam na suchej patelni az zaczynaj intesywnie pachniec pozmiej wrzucam do blendera ( mam najzwyklejszy) Gosia chyba ostato polecala tez zeby lepiej uzyc go do pesto i blenduje ok 10-15 min pyszne maselko o konsystencji ... Nutelli :) smacznego

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaki powinien być stosunek makroskładników na redukcji? Tłuszcze to 25 ale nie mogę znaleźć informacji co do reszty 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy,
      ja daję różnie i ilość zależy od konkretnej osoby, jej parametrów etc.

      Usuń
  23. Małgosiu możesz mi pomóc odnośnie godzin spożywania posiłków,bo pracuje od 7 do 15 i czy moge np.zjeść 2 przekąski jedna po drugiej np.o 12 i 15 a po 3 godzinach obiad czy jeść śniadanie o 7.30 jak uważasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście,
      W Twoim przypadku ciepły obiad ok. 16 będzie idealnym rozwiązaniem

      Usuń
    2. a nie po 3 godzinach czyli o 18?staram się jeść co 3 godziny

      Usuń
    3. ja bym przesunęła przekąski bo jak pracujesz od 7 to zakładam że sniadanie jesz w domu więc miedzy sniadaniem a pierwszą przekąską mamy 5 godzin,
      no i jedząc obiad o 18-tej gdzie kolacja ?

      Usuń
  24. Witam jeśli o mnie chodzi to jem masło orzechowe już od najmłodszych lat. Naprawdę fajna sprawa przede wszystkim, na śniadanie. Masło orzechowe to podstawowy składnik odżywiania w moim menu. Po tym co tu przeczytałem to tylko utwierdziłem się, w tym, że warto kontynuować tą tradycję.

    OdpowiedzUsuń
  25. Małgosiu, ja jadam masło z Lidla :) Jeszcze jak kupowałam je rok temu, to w składzie były orzechy (98-99%) i sól. Teraz widzę, że dodatkowo jest cukier trzcinowy i tłuszcz palmowy :(

    OdpowiedzUsuń
  26. Owszem jak zrobi się samemu to wiadomo co w środku "piszczy" jednak jest to bardzo pracochłonne. Dobrej jakości produkty zawsze są pewne a dzięki temu można zaoszczędzić dużo czasu. A jak wiadomo "czas to pieniądz" ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy mogę prosić o poradę po jakim czasie można wprowadzić tłuszcz, a po jakim czasie białko i przykładową ilość,po restrykcyjnej oczyszczającej diecie warzywnej? Tak żeby sobie nie zaszkodzić. Z góry wielkie dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najpierw wprowadź kasze, ryż, makaron w takiej ilości jaka zmieści się w jednej garsci i dopiero jak żołądek sie przyzwyczai tzn. nie będziesz odczuwała dyskomfortu to tłuszcz i też 10 -15 %
      mięso na koncu

      Usuń
  28. Małgosiu - krem z orzechów laskowych, który polecasz rano w sklepie online (www.ekozakupy.pl) kosztowało 24,93 zł, a teraz podnieśli cenę do 37,89 zł :o :o masakra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę :) Wejdź w swój link i zobaczysz, że pokazuje grubo ponad 30 zł, a rano takiej ceny nie było... Ewidentnie została zmieniona.

      Usuń
    2. sprawę już załatwiłam z właścicielem sklepu, cena wróciła do poprzedniej

      Usuń
    3. A wiadomo co było powodem nagłej zmiany ceny? W sensie, że nagle masło zostało aż o tyle zawyżone?

      Usuń
    4. Nie dopytywałam o szczegóły. Poprosiłam o powrót do poprzedniej ceny i już.

      Usuń
    5. Wielkie dzięki Małgosiu! Teraz przynajmniej opłaca się je zakupić, wcześniejsza cena była stanowczo za wysoka...

      Usuń
    6. Polecam się ;)
      Ja o Wasze interesy będę dbała ;)

      Usuń
    7. Kochana jesteś :*

      Usuń
  29. A czy tłuszcz palmowy nieutwardzany jest ok czy raczej też źle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tłuszcz palmowy to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, a te przyczyniają się do rozwoju miażdzycy i chorob serca,

      Usuń
  30. Polecam masło migdałowe Primavika - 99% migdałów i sól. Jest przepyszne :) U mnie w mieście dostępne jest w eklerku :) Mam jeszcze pytanie dotyczące zapotrzebowania na tłuszcze, kiedyś pisałaś, Małgosiu, że wynosi ono 40%, więc jak to w końcu jest? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 40 % jest dla dziewczyn którym zatrzymała się miesiączka i ja taki przykladowy jadłospis podawałam - te artykuły są w dziale Trochę Zdrowia

      Usuń
    2. Od 3 tygodni jestem na diecie redukcyjnej, jem 25%białka, 35%węglowodanów i 40% tłuszczy. 3,5kg poszło w dól. Z tymi tłuszczami jest rożnie. Jak dla mnie to węglowodany nam się odkładają, a poza tym trzeba zjeść ich znacznie więcej aby się nasycić. Pozdrawiam

      Usuń
  31. Malgosiu, co sadzisz o surowce z kiszonej kapusty z lyzka jogurtu nat i lyzka otrebow? Jak czesto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super sprawa,
      genialne źrodło witaminy C i bakterii probiotycznych,
      możesz jeść nawet codziennie pod warunkiem, że sie nie znudzi ;)

      Usuń
  32. Ja tam wolę nutelle :-P

    OdpowiedzUsuń
  33. Trochę nie na temat ale skoro pojawiło się słowo "masło"... ;). Czy można liczyć, kiedyś, na dłuższy wpis dot. masła: extra, osełkowego, smakowego itp., itd.? Ostatnio, zastanawiając się dlaczego masło osełkowe jest droższe od innych, przyszło mi do głowy aby podrzucić Ci taki temat :).

    OdpowiedzUsuń
  34. Na opakowaniu spiruliny pisze ,ze 3 tabletki zawierają 1350mg spiruliny . Ile powinnam brac dziennie? (Na opakowaniu pisze 3 razy dziennie po 1-2 tabletki)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wejdź w post o spirulinie (jest w dziale Trochę zdrowia) - tam napisałam dawkowanie

      Usuń
  35. Małgosiu ,weszłam na stronę polecanego przez Ciebie sklepu ale tam jest dużo produktów nie mających nic wspólnego z eko , to jak to jest , co o tym sądzić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, nie wszystkie oferowanie produkty są eko.Zresztą jak w większości sklepów.
      Są klienci którym zależy na eko, ale są też tacy którzy nie zwracają na to uwagi.
      Asortyment jest dla wszystkich.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź , pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  36. Małgosiu mam pytanie odnośnie nadciśnienia. Zdaję sobie sprawę, że to obszerny temat, ale czy pojawi się kiedyś wpis odnośnie wskazówek odżywiania w takim stanie?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co z niedociśnieniem? Lekarz (pierwszego kontaktu) twierdzi ze nie ma lekarstwa na wzrost ciśnienia. Picie dużej ilości wody i ruch jest wystarczające Agnieszka

      Usuń
  37. Małgosiu jestem bardzo ciekawa co sądzisz o diecie rozdzielnej? Nie mam na myśli oczywiście diety opisywanej w internecie 1000-1200 kcal tylko taka o odpowiedniej kaloryczności i właściwie zbilansowanej ale opierającej się na podstawowej zasadzie nie łączenia w jednym posiłku produktów z przewagą białka z produktami z przewagą węglowodanów. Pozdrawiam :) Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam już o tym. Enzymy trawienne są tak silne, że poradzą sobie i z białkiem i z węglowodanami w jednym posiłku.
      Nie ma ŻADNYCH medycznym uzasadnień co do stosowania diety rozdzielnej. Poza tym węglowodany są trawione jeszcze w jamie ustnej, dalszy ciąg w jelicie cienkim, tłuszcze są trawione w dwunastnicy i jelicie cienkim a białka zaczynamy trawić w żołądku i kończymy w jelicie cienkim i to nie jest tak ze jak do żołądka trafia kasza z warzywami i kurczakiem to jest kłótnia kto będzie trawiony pierwszy i jak szczęśliwie padnie na kurczaka to kasza i warzywa siadają w kącie i czekają.
      Ludzie od zarania łączą pokarmy a mamy 2015 rok.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, czytałam niedawno książkę A. Lewandowskiej, która "promuje" taką właśnie dietę i zastanawiałam się nad jej zasadnością, pozdrawiam :)

      Usuń
  38. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż ciężko pomyśleć, że np z chlebem? Żeby było zdrowo np z razowym, ryżowym lub chrupkim pieczywem itd.
      Czy o wszystko musicie męczyć Małgosię? Pomyśl sama, to nie boli!

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  39. Jeżeli masło orzechowe to tylko własnej roboty. Kilka minut i gotowe 100% bez żadnych zbędnych domieszek. 100% orzechów ziemnych (prażę w piekarniku), troszkę soli, ja lubię dodać prażony sezam blenduje na gładka masę i gotowe. Polecam. Żadna filozofia a wiem co jem. To samo z nutellą. Prażone orzechy laskowe, nerkowce, odrobina oliwy z orzechów laskowych albo pestek moreli, namoczone wcześniej rodzynki, karob, duuuzo naturalnego dobrego kakao, stewia, ewentualnie trochę miodu, blenduje na gładko i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  40. Joanna Bachtiak10 marca 2015 09:12

    Dokładnie, ja też masło orzechowe robię sama. Prażę krótko na patelni, a potem malakser załatwia sprawę w góra 15 minut. Czasem dodaję ciut miodu lub cynamonu. Smak obłędny. Masła marketowe omijam szerokim łukiem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. Małgosiu, co myślisz o odchudzaniu Młodym zielonym jęczmieniem, warto włączyć przy oczywiście zdrowej diecie czy kolejna ściema?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młody jęczmień to genialny składnik diety ale nie odchudzi sam w sobie ;)

      Usuń
    2. Jasne ale może dodatkowo zmotywuje ;) Dzięki za odpowiedź

      Usuń
    3. akurat młody jęczmień to jedyny 'suplement', który na mnie działa: poprawił perystaltykę jelit, samopoczucie itp. Próbowałam błonnika, siemienia lnianego i mielonego i niemielonego, różne suplementy, herbatki różnego rodzaju z kopru, zielone, babki plesznik i wiele innych - po żadnych nie widziałam różnicy tylko po młodym jęczmieniu

      Usuń
  42. Gosiu, ja mam pytanie troszkę z innej beczki a mianowicie jeszcze odnośnie herbatki z czystka. Czy mogę taką herbatkę podawać mojej 1,5 rocznej córeczce?

    OdpowiedzUsuń
  43. Uwielbiam chleb z masłem orzechowym + dżemem. Czy takie połączenie jest zdrowe? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  44. A u mnie dziś o najwspanialszej granol z Twojego przepisu - oczywiście podlinkowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ja jeszcze o maśle orzechowym, mam zakupione w Rossmannie z półki z produktami EnerBio. na etykiecie skład czytam: orzeszki ziemne 91%,tłuszcz palmowy, sól morska,nierafinowany cukier trzcinowy- a to wszystko z kontrolowanej ekologicznie uprawy.niby zdrowe bo bio ale za ten tłuszcz palmowy i cukier powinno wylądować w koszu czy tak? Jaka jest wartość energetyczna masła z prawdziwego zdarzenia w 100g ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kaloryczność 100 g masła będzie taka sama jakl 100 g orzechów bo prawdziwe masło to tylko orzechy

      Usuń
    2. Rozumiem Małgosiu, ale chodziło mi czy kaloryczność tego z tłuszczem palmowym właśnie, które posiadam jest większa? bo 100g tego masła ma 635 kcal. czy takie samodzielnie zrobione lub prawdziwe eko jest mniej kaloryczne? czy chodzi tylko o sam tłuszcz w tym przypadku?

      Usuń
    3. to zależy i trzeba porównywać jedno masło do drugiego,

      Usuń
    4. Małgosiu a jak w składzie jest olej palmowy to już lepiej niż tłuszcz czy tak?

      Usuń
  46. Małgosiu jak tak bardzo kochasz migdały to polecam mleko migdałowe:
    150 g migdałów
    1 l wody
    Zalać migdały 250 ml wody i odstawić na 10 godzin. Następnie lekko podgrzać i wrzucić do blendera. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Sitko wyłożyć gazą podwójnie złożoną i przecedzić masę z blendera. Mleko przelać do słoika. Papkę z sitka przełożyć z powrotem do miksera i zalać 250 ml wody i znów zmiksować. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Powstałe mleko przelać do litrowego słoika i przechowywać w lodówce 3-4 dni. Mleko podaje mojemu synkowi który ma nietolerancje laktozy, chociaż sama też je uwielbiam. Pozdrawiam Kamila
    P. S. Małgosiu uwielbiam Twojego bloga. Zaraziłaś mnie Swoja pasją do zdrowego żywienia :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Czy masło orzechowe należy przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  48. Małgosiu! Ty to zawsze trafiasz z postami!:) Wlasnie jem te masełko orzechowe, a tu wchodze na Twojego bloga i post o nim! :) Dziękuję za przydatne informacje:) moje masło orzechowe zawiera 95% orzechow, reszta to brązowy cukier, sól morska i olej palmowy. Jak jest napisane olej, to nie jest to utwardzony, czyż nie?:) tak wyczytałam w internecie, ze jest utwardzony to na etykiecie powinno sie znalezc te slowo....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. utwardzony, uwodorniony - to to samo

      Usuń
    2. ale jeśli na etykiecie nie ma użytego słowa 'utwardzony/uwodorniony' to znaczy, że wszystko z nim w porządku, czy po prostu producent nie ma obowiązku umieszczania tego zapisu? (olej palmowy)

      Usuń
  49. Małgosiu mam pytanie, czy przy wzroście 182 cm i wadze 66 kg dieta 1910 kcal, makro: 130 g. białka, 215 g. węgla, 60 g. tłuszczu nie robi mi krzywdy? Moim celem nie jest odchudzanie bo z natury jestem szczupła ale mam troszkę niechcianego tłuszczyku na udach.. trenuje siłowo 2 x w tygodniu, dwa razy cwiczę aeorobowo na rowerze przez 65 min, w dni nietreningowe dużo spaceruje lub ćwiczę pilates. czy to połączenie makro i ćwiczeń to klucz do sukcesu? czy wypadałoby coś zmienić??

    OdpowiedzUsuń
  50. Gosiu jak polecasz patelnie do smazenia nalesnikow itp. bez tluszczu lub sladowe ilosci? Teflonowa czy zeliwna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje Gosiu. A w takim razie zeliwna do czego sie nadaje?

      Usuń
  51. Fajny post, lubię masło orzechowe, teraz na redukcji też jem z umiarem - na to plasterki banana i odrobina cynamonu albo siemienia lnianego i mam pyszną sycącą kanapkę
    Kupuję masło Primavika bez soli i tłuszczu 94% orzechów ziemnych i ma częściowo utwardzony tłuszcz palmowy więc w sumie słabsze niż to o którym piszesz - czy to masło Bio jest dostępne w tym sklepie który polecałaś?

    Kurcze zastanawiam się czemu z Twojego wzoru na zapotrzebowanie kaloryczne wychodzi mi dużo mniej kalorii niż jak liczę CPM na innych kalkulatorach w necie, chyba że to niejs wzór na CPM tylko taki właśnie na redukcję??

    Mam jeszcze pytania dwa

    1. czy 3 dniowa dieta warzywno - owocowa - z dominacją warzyw to dobry pomysł na oczyszczanie i na redukcję opornego tłuszczu w 9 tygodniu redukcji?

    2. Czy mąka pszenna pełnoziarnista hest ok - o ile ktoś nie ma alergii/nietolerancji na pszenicę czy gluten ogółem, czy tez należy unikać?

    P.S. zrobiłam dziś pierwszy raz naleśniki z mąki kukurydzianej i odrobiny ziemniaczanej i jestem zachwycona - pyszne :) i w sumie mnie zainspirowałaś żeby następnym razem zjeśc takie z masłem orzechowym ;)

    Pozdrawiam
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest dostępne. Na górze podałam bezpośredni link.
      1 - tak
      2 - jest ok, ale osobiście polecam orkiszową bo jest delikatniejsza

      Usuń
  52. Dobra już doczytałam w komentarzach że to masło jest w tym sklepie ;)

    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  53. Czy był taki post albo czy mogłabyś zrobić o książkach na temat zdrowego stylu życia, odżywiania, które polecasz?

    I jeszcze mi chodzi po głowie pytanie o witaminę D - czy warto ją suplementować w okresie jesienno zimowym? i czy warto sprawdzać jej poziom przy chorobie Hashimoto?

    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  54. Hej Małgosiu. Co sadzisz o algach morskich? Polecasz do picia czy nie za bardzo? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  55. Małgosiu. W Lidlu pojawiły się soki naturalne tzw. jednodniowe. Czy mogę codziennie do śniadania pić taki sok, np. ananasowy, grejpfutowy?

    OdpowiedzUsuń
  56. ja ostatnio odczuwam ciągłą potrzebę i chęć jedzenia tłuszczu, mimo że nie ograniczałam jego ilości i nie unikałam go - mam tu na myśli same zdrowe tłuszcze: awokado, masło orzechowe, migdałowe, olej kokosowy, żółtka jaj - najchętniej jadłabym łyżkami całymi dniami (do chipsów, panierek, fast foodów w ogóle mnie nie ciągnie). Wiesz może dlaczego tak jest i jak z tym walczyć?

    OdpowiedzUsuń
  57. Małgosiu, kupiłam z Twojego polecenia te masełko! Jest pyszne ♥ Daawno tak dobrego masełka nie jadłam, poważnie :) Kochana, zdecydowanie częściej polecaj nam konkretne produkty żywnościowe :))) Aaa, zapomniałabym :D Twoje pesto (zamiennik masła) jest MEGA AROMATYCZNE, robię je minimum raz w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Małgosiu, widzę że bardzo zaczęłaś promować ksylitol. Ostatnio natknęłam się na wpis innej blogerki, doktor biochemii, Małgorzaty Kalemby-Drożdż, sceptycznie odnoszącej się do ksylitolu (artykuł dostępny tutaj: http://pinkcake.blox.pl/2015/02/Ksylitol-bialy-oczyszczony-nienaturalny.html)

    Zastanawia mnie, jak to z tym ksylitolem jest. Wart zachodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość ksylitolu którą ja dopuszczam jest bardzo mała. Jestem zwolenniczką odzywczajania się od słodkiego smaku ponieważ tak się "lżej" żyje ponieważ człowiek nie jest narażony na słodyczowe pokusy ponieważ zwyczajnie go nie ciągną.
      Ale są osoby które np. nie wyobrażają sobie kawy bez cukru i wtedy ksylitol sprawdzi się świetnie.
      Paracelsus mawiał "wszystko jest trucizną i nią nie jest a wszystko zależy od dawki".

      Usuń
  59. Ja już dawno zrezygnowałem z tych kupnych maseł orzechowych bo po przeczytaniu składników to się za głowę złapałem, ile dodatków do orzechów może być dodane. No i chociaż cierpliwości też nie mam wolę zrobić jednak masło samemu. Ja robię małymi porcjami, żeby zawsze mieć świeże, a i różne dodatki zdarza mi się dodawać do nich. Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  60. Po co ja kupowałam to masło? Zaraz zjem cały słoik takie pyszne! Jak się powstrzymać? Muszę koniecznie kupić też masło migdałowe, bardzo ciekawa jestem jak smakuje:)
    Ostatnio też zajadam sporo chałwy, kupiłam jej dużo, mama pytanie, czy ona też jest ok? Czy to już jedna z rzeczy zakazanych?

    OdpowiedzUsuń
  61. Jak często osoba z niedoczynnością tarczycy może spożywać masło orzechowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy jak jest zestawione z innymi składnikami diety.

      Usuń
  62. Niestety to masło orzechowe polecane przez Ciebie nadal jest w tej wyższej cenie 37,89 zł :( Czyżby nie obniżyli tej ceny mimo twojej interwencji? Bardzo mi zależy na kupnie tego masła ale niestety ta cena jest zbyt wysoka :( Możesz coś jeszcze zrobić w tej sprawie czy raczej już nie i ta cena zostanie tak wysoka? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu a do czego używasz masła orzechowego, bo ja oprócz kanapki i np z kaszą jaglaną na śniadanie nie mam pomysłu:( do jakich dań je wykorzystujesz (nie widziałam nigdzie takich informacji- sorry jak coś ominęłam)

      Usuń
    2. Naleśniki, placuszki wszelakie, i do deserów.

      Usuń
    3. super dzięki:) ja robiłam masło sama, naprawdę potrzeba niewiele czasu max 4-5 min a mam w składzie same orzeszki i oszczędzam, bo jak widzę cenę 40 zł a ja mam dużo taniej własne pyszne masełko:) polecam!

      Usuń
    4. Rozumiem, że cena tego masełka już zawsze będzie taka wysoka? :( Myślałam, że na dłuższy okres czasu obniżyli cenę... :/

      Usuń
  63. Niestety wszystkie dobre produkty zawsze bedą miały wysoką cene...Też zawsze uważałam, że masło orzechowe jest zdrowe, ale kiedys oglądałam taki program teraz nie pamiętam tytułu, bo dużo oglądam , że orzechy często są zle magazynowane co za tym idzie mogą nie być dobre...czy coś o tym wiadomo ?

    OdpowiedzUsuń
  64. Osobiście dla mnie ma one za bardzo wyraźny smak, ale nie jest złe.

    OdpowiedzUsuń
  65. Witam ja bardzo lubię jeść masło orzechowe. Czekolada jest, dla mnie bardzo ważna, ponieważ w nieprzychylne dni nic nie jest mi w stanie tak poprawić humoru jak właśnie masło orzechowe lub czekolada z orzechami pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  66. Czy wieczorem można zjeść kanapkę z masłem orzechowym czy zbyt ciężkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jedną to tak ale większe ilości na kolację będą za ciężkie.

      Usuń
  67. Mam silną wolę, gdy masło orzechowe pojawi się w domu, a jestem jego głowną amatorką jest jeszcze spoko. Natomiast gdy słoiczek zostanie już rozpoczęty nie ma na mnie mocnych. Potem oczywiście cierpi wątroba od nadmiaru tłuszczu, podobnie jest z orzeszkami ziemnymi. Dlatego nie kupuję sama, a zdrowych tłuszczów szukam w pestkach, i oleju lnianym. Jego konsumpcję potrafię kontrolować :) haha Pozdrawiam ! Super blog

    OdpowiedzUsuń
  68. Czy mając 17 lat powinnam jeść 1600 kcal dziennie jestem na redukcji. Kilka osób juz mi powiedzialo ze jem stanowczo za malo. Prosze o odpowiedz / J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz policzyć jaką masz podstawową przemianę materii. Link do wzoru masz w każdym jadłospisie i w zakładce Gotowe Jadłospisy.

      Usuń
  69. Małgosiu, a co sądzisz o mieszankach studenckich? Czy garść takiej mieszanki jako przekąska poobiednia jest ok, czy lepiej sięgać po zwykłe orzechy?

    OdpowiedzUsuń
  70. 1. A czy można przedawkować ilość orzechów?

    2. Czy na diecie na przytycie są jakies limity jesli chodzi o spożywanie tluszczu?


    3. Czy jesli te 40% całości stanowią tłuszcze to jesli dodatkowo będę jeszcze jadła masło orzechowe to cos sie stanie?

    OdpowiedzUsuń