piątek, 6 marca 2015

Tydzień 58 - jadłospis


Zapraszam na jadłospis na tydzień 58. 
Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : 
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik)
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Ma służyć jako inspiracja i dowód, że zdrowe odżywianie jest smaczne, kolorowe, różnorodne.  


Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco - korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy - możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu - korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  - niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność. 

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach :)
Poprzednie jadłospisy są  TU 
Przepis na mix śniadaniowy TU 

Cały jadłospis, możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu (dzięki nowej funkcjonalności, przed wydrukiem można usunąć zdjęcia i wstęp, zostawiając sam jadłospis, nie drukują się również komentarze ) .




No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!



Poniedziałek ok. 1523 kcal lub 1529 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 380 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem  - ok. 300 kcal
* 1 jajko ugotowane na twardo - ok. 80 kcal
* sałata lodowa
* kiełki lub plasterki ogórka kiszonego

I Przekąska ok.245 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal
* pół papryki pokrojonej w grube paski - ok. 30 kcal

Serek wymieszany z przyprawami, służy jako dip do maczania warzyw.

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 416 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* 5 ślimaczków z pieczonej papryki (przygotujcie w niedzielę wieczorem) - ok. 210 kcal
* pół grahamki posmarowanej cienko masłem osełkowym - ok. 180 kcal
* plasterek polędwicy drobiowej (15 g) - ok. 20 kcal

Przepis na ślimaczki TU


Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal 
Gulasz (składniki dla 1 osoby). Gotujemy więcej bo będzie na dwa dni. 
* 100 gramów szynki wieprzowej - ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) - ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir, 
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) - ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki - ok. 14 kcal

Przepis na gulasz: 
Jeśli macie szybkowar (warto kupić) zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.

II Przekąska ok. 140 kcal
*  2 jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Kolacja ok. 348 kcal 
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego  lub granoli - ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny - ok. 38 kcal
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego - ok. 25 kcal

Wtorek ok. 1516 kcal lub 1520 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 374 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* pół grahamki posmarowanej cienko masłem osełkowym - ok. 180 kcal

I Przekąska ok. 173 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
* jedno kiwi - ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu - ok.30 kcal

Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem.

Obiad: ok. 417 kcal lub ok. 421 kcal

Pracujący i studenci ok. 417 kcal
* 50 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego świderki (trochę więcej niż pół szklanki) - ok. 172 kcal
* 4 różyczki brokułów - ok. 15 kcal
* pół czerwonej papryki - ok.30 kcal
* ćwierć cebuli - ok. 7 kcal
* łyżeczka oliwy z oliwek - ok. 40 kcal
* 2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) - ok. 30 kcal
* 100 gramów szynki lub polędwicy z indyka (wędlina)- ok. 123 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego 
* koperek

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę. Dodajemy kukurydzę, ugotowane brokuły pokrojone w kawałki i ugotowany makaron. Mieszamy. Łączymy z szynką pokrojoną w bardzo cienkie plasterki (grubość ok. 0,5 cm). Posypujemy koperkiem.

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 421 kcal 
* porcja gulaszu, który gotowaliśmy wczoraj - ok. 234 kcal
* 50 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego świderki (trochę więcej niż pół szklanki) - ok. 172 kcal
* 4 różyczki brokułów - ok. 15 kcal

II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, banana, kilku truskawek (z mrożonki) i 2 łyżek otrębów owsianych - ok. 240 kcal

Kolacja ok. 312 kcal 
 * 2 papryki - ok. 130 kcal
* ćwiartka cebuli - ok. 7 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych - ok. 60 kcal 
* łyżka jogurtu naturalnego  - ok. 15 kcal
* koperek
* kromka razowego chleba posmarowana cienko masłem osełkowym - ok. 100 kcal 

Paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy z jogurtem. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Środa ok. 1535 kcal lub 1548 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 210 kcal
* 2 pomarańcze - ok. 210 kcal

Obiad: ok. 465 kcal lub ok. 478  kcal

Pracujący i studenci ok. 465 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* ogórek kiszony - ok. 7 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki - ok. 100 kcal 
Sałatka:
* garstka sałaty lodowej (wielkości miseczki)
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) - ok .58 kcal
* 5 czarnych oliwek - ok. 20 kcal 
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 478 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal  Zupa będzie też na następny dzień.
* pół woreczka ugotowanego brązowego ryżu - ok. 160 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru - ok.150 kcal
* surówka z połowy startej marchewki, połowy jabłka i ogórka kiszonego - ok. 48 kcal 

Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.  

II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi - ok. 96 kcal
* jedno kiwi - ok. 43 kcal
* łyżka otrębów żytnich - ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.

Kolacja ok. 330 kcal
*faszerowane łódeczki bakłażana - porcja ok. 330 kcal

Przepis na łódeczki TU 


Czwartek ok. 1539 kcal lub 1523 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 427 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła - ok. 227 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* kiełki rzodkiewki na kanapki (opcjonalnie)
* szczypiorek do posypania jajecznicy 

I Przekąska ok. 140 kcal
* dwa jabłka pokrojone w ósemki - ok. 140 kcal

Obiad: ok. 456 kcal lub ok.440 kcal

Pracujący i studenci ok.  kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka przygotowanego z przepisu dostępnego TU - ok. 100 kcal
Kurczaka całkowicie studzimy i kroimy w cienkie paski.
* 200 gramów warzyw na patelnię z marchewką, cukinią, fasolką, papryką, BEZ DODATKU ZIEMNIAKÓW - ok. 60 kcal
* łyżka oliwy do warzyw na patelnię - ok. 80 kcal
* pół woreczka ugotowanego brązowego ryżu - ok. 160 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* słodka papryka, sól, imbir, kurkuma, 

Na patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy warzywa z dodatkiem soli i słodkiej papryki i kurkumy. Dodajemy ugotowany brązowy ryż. Całość przekładamy do pojemnika, na wierzchu kładąc pokrojonego w cienkie paski kurczaka.
Na patelni podprażamy ziarna słonecznika. Posypujemy potrawę. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal 
* zupa krem z pomidorów 300 ml - ok. 120 kcal
* garść (ok.10 gramów) groszku ptysiowego - ok. 50 kcal
Drugie danie: 
* 100 gramów fileta z kurczaka przygotowanego z przepisu dostępnego TU - ok. 100 kcal
* 200 gramów warzyw na patelnię z marchewką, cukinią, fasolką, papryką i ziemniakami - ok. 130 kcal
* łyżeczka oliwy do warzyw na patelnię - ok. 40 kcal

II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao - ok. 190 kcal
 Przepis TU


Kolacja ok.326 kcal
* kulka mozzarelli- ok.200 kcal
* pomidor - ok.26 kcal (opcjonalnie jak znajdziecie takie, które pachną pomidorem i są na gałązce)
* bazylia
* kromka chleba razowego cienko posmarowanego masłem - ok.100 kcal

Piątek ok. 1558 kcal lub 1567 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 446  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele,  - ok. 106 kcal

I Przekąska ok. 215 kcal
* serek typu Bieluch - ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki - ok. 24 kcal

Serek wymieszany z przyprawami, służy jako dip do maczania marchewki.

Obiad: ok. 486 kcal lub ok. 495 kcal

Pracujący i studenci ok. 486 kcal
* szklanka suchego pełnoziarnistego makaronu penne - ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym - ok. 110 kcal
* 2 ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę - ok. 14 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę - ok. 30 kcal
* 2 suszone pomidory pokrojone w drobną kosteczkę - ok. 85 kcal
* koperek
* sól, szczypta pieprzu cytrynowego, 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 495 kcal 
* 3 pulpeciki z łososia - ok. 255 kcal
* 3 łyżki sosu - ok. 60 kcal
* 2 średnie ziemniaki - ok. 130 kcal
* surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulką (skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny) - porcja surówki wielkości szklanki ok. 50 kcal

Przepis na pulpeciki TU

II Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko - ok. 70 kcal

Kolacja ok. 341 kcal 
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 135 kcal
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę - ok. 56 kcal

Sobota ok. 1536 kcal 

Śniadanie ok. 405 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem osełkowym - ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera - ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* kilka plasterków ogórka zielonego lub kiszonego
* szczypiorek lub kiełki

I Przekąska ok. 343 kcal 
Mus owocowy z jogurtem:
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów - ok.150 kcal
* szklanka mieszanki owoców z mrożonki (ja kupiłam jagody, maliny i truskawki) - ok. 40 kcal
* banan - ok. 100 kcal
* łyżka siemienia lnianego (obniża indeks glikemiczny całego dania) - ok. 53 kcal
Owoce miksujemy z jogurtem. Siemię lniane dodajemy na samym końcu.

Obiad ok. 400 kcal
* Indyk w marynacie ze smażonymi warzywami- porcja ok. 400 kcal

Przepis na danie TU 


II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 288 kcal 
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) - ok 30 kcal 
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) - ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok.100 kcal
* cała czerwona papryka - ok.60 kcal 

Niedziela ok. 1384 kcal 

Śniadanie ok. 446  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), szczyptę cynamonu, łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele,  - ok. 106 kcal

I Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Obiad : ok. 453 kcal 
* pieczone udko z kurczaka razem z nogą - ok.250 kcal
* 3 ziemniaki pokrojone w talarki i upieczone razem z kurczakiem - ok. 180 kcal
* 2 marchewki pokrojone w talarki, ugotowane na parze,skropione sokiem z limonki lub cytryny i posypane koperkiem - ok. 24 kcal

II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 285 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 135 kcal


Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.



156 komentarzy:

  1. Dzien dobry wysylalam formularz do dirty 1 lutego wczoraj miala byc wycena jednak do mnie nie dotarla. Czy mozliwe ze sie gdzies zawieruszyla ? Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś kończę wysyłać. Powinnaś dostać maksymalnie do godziny.

      Usuń
    2. Super juz sie martwilam ze trafil do spamu bo z gmailem czasami tak jest :) milego dnia zycze

      Usuń
    3. a co za problem sprawdzić Spam?

      Usuń
  2. Małgosiu, a co robić gdy pomimo zdrowego żywienia tuż przed, bądź w trakcie okresu chce się tak bardzo czekolady? Czy to wymówka, czy czegoś naprawdę w organiźmie brakuje? Od zawsze staram się jeść zdrowo i regularnie, jednak w te dni wstępuje coś we mnie i potrafię zjeść całą czekolade. Później cierpie - mdłości, ból brzucha i głowy. Niczym na kacu :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz zapanować nad tym,
      odłóż sobie 3-4 kawałki tej czekolady a resztę tabliczki schowaj głęboko,

      Usuń
    2. Czyli to nasza zachcianka, podświadomość?

      Usuń
    3. Ja przed zbliżającym się okresem mam zwiększony apetyt. Nawet nie na słodkie rzeczy, chociaż słodycze uwielbiam i walczę z tym :) ale na słone. Nie rzucam się może na jedzenie, ale jakąś przekąskę muszę sobie wtedy do jadłospisu dorzucić.

      Usuń
    4. Jak Cię to pocieszy, mam tak samo ;) ale staram się panować nad sobą i oszukuję się trochę bakaliami :)

      Usuń
    5. Ja też tak mam, wydawało mi się, że to dlatgeo, że potrzebuję wówczas dużo więcej żelaza. Raz w miesiącu pozwalam sobie na jedną tabliczkę, skoro AŻ TAK bardzo ją chcę. Tylko, że ja po zjedzeniu czuję się dużo lepiej, w ogóle nie cierpię, wręcz przeciwnie.

      Usuń
  3. 4 łyżki płatków owsianych ile to gram? Zastanawia mnie to gdyż jedni mogą sypać pełną, kopiastą , a inni płaską.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 20 g ale nie musisz ważyć co do grama, jak kopiasta wyjdzie Ci 25 g to też nic się nie stanie

      Usuń
    2. 1 łyżka 20 gr?czy całość 20 gr?

      Usuń
    3. 20g płatków to będą raczej 2 normalne łyżki

      Usuń
  4. Ostatnio brakuje mi pomysłów i czasu na komponowanie zróżnicowanych posiłków, więc strasznie się napaliłam na Twoje jadłospisy. Jednak mój entuzjazm studzi kilka rzeczy: dlaczego tak dużo papryki, skoro jest poza sezonem? Jest droga, transportowana, a co za tym idzie - wiele przeszła od zerwania z krzaka... A dlaczego włoszczyzna mrożona?
    Mam pytania też do sałaty lodowej. Dlaczego właśnie ta? Pamiętam, że ma głównie wodę, składników odżywczych nie tak wiele. Czy rukola, roszponka, czy też z sałat sałata rzymska nie byłyby lepszą opcją? Czy woreczek ryżu waży 100 g (kupuję zwykle ryż w torbach półkilowych)?
    Mimo różnych wątpliwości bardzo dziękuję za kawał dobrej roboty i inspiracji :)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety o tej porze roku wszystko jest drogie. I papryka i cukinia, a jeść coś trzeba.
      Jak będziemy jeść tylko marchewkę i pietruszkę to za chwilę bokiem nam wyjdzie.
      Warzywa najzdrowsze są mrożona ponieważ zbierane były latem, wtedy kiedy były najtańsze a warunki atmosferyczne w których dojrzewały, powodowały iż nie trzeba było ich sypać chemią aby rosły mimo braku słońca.
      Sałata może być dowolna. 100 g ryżu to woreczek.

      Usuń
    2. No ale włoszczyzny mrozić nie trzeba, marchew, seler pietrucha dadzą sobie radę :)
      Żeby sezonowe warzywa się nie przejadły, dodałabym do menu ich pieczoną wersję: dynia (ciągle jest jeszcze w warzywiakach), buraki i marchew mają zupełnie nowy smak po upieczeniu.
      Joanna

      Usuń
    3. Owszem, ale tak czy siak, jedzone od listopada do kwietnia znudzą się, nie ma siły.
      Ale oczywiście ja możesz tak robić.

      Usuń
    4. A ja korzystam z warzyw korzeniowych, które przecież są w różnych kolorach a więc różnych właściwościach. Robie zimowa caprese, kremy z selera zamiast kalafiora itd. Zamiast lodowej stosuje cykorii lub kapustę ale wszystko na podstawie jadłospisów Malgosi. Polecam trochę pokombinować ;) Jeśli chodzi o wl oszczędne, używanie mrożonek jest po prostu wygodniejsze. Pozdrawiam, Wiola

      Usuń
  5. Czy mogłabyś napisać przykładowe godziny posiłków? jak to rozplanować jeśli pierwsze śniadanie muszę zjeść o 6:15?
    Pozdrawiam Olga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6:15 śniadanie
      ok. 10 przekąska
      ok. 13 - obiad
      ok. 16 - przekąska
      ok.19 - kolacja

      lub obiad o 16 a przekąska druga o 13

      Usuń
  6. A z jakiej firmy używasz przypraw Malgosiu?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj różnie, i z Kamisa, i z Prymatu,

      Usuń
    2. te z Prymatu są wszystkie dobre? bez wynalazków typu glutaminian itp?

      a i Małgosiu czy przyprawa Vegeta Natur jest wg Ciebie ok?

      Usuń
  7. Małgosiu, czy owsiankę mogę jeść bez mleka, na wodzie? I czy muszę wtedy zwiększyć kaloryczność całego śniadanka np. dodać więcej płatków i ile?

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, czy do śniadania mogę wypić kubek kawy rozpuszczalnej z mlekiem? Tego najbardziej mi brakuje :( już drugi tydzień z Twoją dietą i 1,5kg mniej :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej do śniadania nie, bo utrudni przyswajanie żelaza,
      po śniadaniu tak, odczekaj godzinkę i wypij,

      Usuń
    2. Czyli generalnie kawy nie powinno sie laczyc w ogóle z posilkiem?? Czy tylko o śniadanie chodzi? Pytam bo nie wiedziałam o tym żelazie a jestem milosniczka kawy <3 a niestety przez nią mam problemy właśnie z żelazem no i magnez wiecznie "wyplukany" :(

      Usuń
    3. do posiłków lepiej woda lub soki owocowe

      Usuń
    4. a herbata owocowa np Saga lub zielona ?

      Usuń
    5. jeśli saga jest owocowa to tak ,
      zielonej do posiłków nie

      Usuń
    6. A czy przy posiłku można pić czystek?

      Usuń
  9. Wspaniałe przepisy i propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu ,czy zamiast siemię gotować można zmielić dodać wody lub soku i wypić .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o wartości odżywcze, to nie ma znaczenia, ważne jest, żeby mielić samemu ziarna, albowiem szybko jełczeją i z tego powodu nie powinno się kupować już mielonego. Gotowane siemie natomiast pomaga na schorzenia przewodu pokarmowego typu wrzody, nadżerki na dwunastnicy czy biegunki. Wtedy warto pić na czczo taki kisiel.

      Usuń
    2. czy możesz polecić jakiś konkretny młynek?a może blender da sobie radę? dotąd kupowałam mielone i nadal takie mam zresztą

      Usuń
    3. zwykły młynek da rade

      Usuń
  11. Malgosiu doradź co zrobić :). Od wczoraj zaczęłam korzystać z twoich jadlospisow wczesniej przez ok mies.korzystalam z innego. W każdy badz razie mam ten sam problem a mianowicie po śniadaniu, obiedzie i kolacji jestem najedzona tak właśnie spokojnie na 3-4 godz. Natomiast po przekaskch zawsze praktycznie jestem glodna juz po 2 godz.i burczenie w brzuszku. A czytałam twój post w ktorym pisalas o głodzie i następującym później "zjadaniu" mięśni, chce tego uniknąć ale czy ten proces następuje juz w takim momencie czy dopiero przy calodziennych glodowkach? Powinnam zwiększyć porcje przekąsek? Czy mój organizm przyzwyczai sie po pewnym czasie do mniejszej kaloryczności? Dodam ze według obliczen od Ciebie powinnam spożywać 1680 kcal a ze chce troszkę schudnąć to właśnie chciałam jeść tak po 1500 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedz 1600 i zwiększ sobie przekąski o 50 kcal

      Usuń
    2. Ale jedząc 1600 nie schudnę raczej prawda? :(
      Czyli jak jestem glodna to powinnam jeść troszkę więcej żeby jednak nie bylo tego glodu z burczeniem brzucha kiedy do posilku kolejnego jeszcze godzinka np?? Dziekuje za odpowiedzi :)

      Usuń
    3. oczywiście że schudniesz,
      jak zwiększysz sobie kaloryczność przekąski to powinnaś dotrzymać,
      organizm się musi przyzwyczaić,

      Usuń
    4. Czyli narazie zwiększyć troche kaloryczność przekąsek a później jak organizm sie przyzwyczai czyli np po miesiącu?? Czy szybciej? Zmniejszyć ta kaloryczność o to co dolozylam wczesniej? :)

      Usuń
    5. dokładnie,
      myślę że miesiąc i organizm się przyzwyczai

      Usuń
    6. Dziekuje ! :)

      Usuń
  12. Dzień dobry,
    zapewne już ktoś o to pytał ale jest tak wiele komentarzy przy Twoich wpisach, że nie znalazłam odpowiedzi na następujące pytania.
    Jeśli chcę uniknąć podwójnego gotowania, a proponowana kaloryczność jest zbyt mała dla moich mężczyzn w domu to powinnam dawać im podwójne porcje czy uzupełniać posiłki jakimiś dodatkami? jeśli uzupełniać to czym?
    pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj Małgosiu :-). Czy jedzenie zupy na kolację to dobry pomysł. Chodzi mi np, o pomidorowa, warzywna czy mleczną? Pozdrawiam Cie serdecznie,
    Stała czytelniczka Kaśka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu za odpowiedź.
      Pozdrawiam, Kaśka.

      Usuń
  14. Kochana czy godzinny spacer z dzieckiem w wózku można uznać za ruch;-)głupie pytanie wiem ale teraz będę mieć jeszcze więcej ruchu jak Mała zacznie chodzić,czy mogę to zaliczyć do dziennej dawki ruchu?

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej Gosiu :)
    Trafiłam na Twojego bloga i chcę zmienić sposób odżywiania. Wyliczyłam, że powinnam spożywać około 2050 kalorii (przy współczynniku 1,5). Zamierzam włączyć ćwiczenia, więc ten współczynnik się zwiększy. Ale rozumiem, że powinnam spożywać na początek około 1800 kalorii. Czy mogłabyś mi napisać ile około kalorii powinno zawierać śniadanie, ile obiad itd. ? :) Muszę sama sobie coś skomponować z rzeczy, które lubię :)
    Pozdrawiam, Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podziel to w ten sposób:
      śniadanie - 450 kcal
      obiad - 450 kcal
      kolacja - 400 kcal
      i dwie przekąski po 250 kcal

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź ;)
      Jeszcze mam pytanie odnośnie kawy ;) Wątpię, że mi się uda tak szybko z niej zrezygnować, więc mogę wypić kubek do śniadania? Czy wtedy zmniejszam kaloryczność posiłku? No i nie dam rady wypić bez cukru (herbaty nie słodzę).. Czy przemóc się i pić gorzką, czy mogę ileś tam posłodzić?

      Usuń
    3. możesz kawę,
      jeśli bez mleka to jedną dziennie, z mlekiem dwie,
      pół łyżeczki cukru nie zaszkodzi ale polecam ksylitol, nie ma kcal i dodatkowo działa przeciwzapalnie,
      nie pij tylko kawy do sniadania poniewaz utrudnia to przyswajanie zelaza

      Usuń
  16. Czy mozna jesc w ramach obiadow kluski slaskie albo kopytka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można niekiedy zastąpić chleb razowy chlebem pszenno-żytnim na zakwasie?

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie z innej beczki, czy budyń domowej roboty jest dobrym pomysłem na podwieczorek, czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń
  19. Małgosiu, mam pewne pytanie :) Zaczęłam robić owsiankę w następujący sposób: przez chwilę mielę w malakserze płatki owsiane, aż się lekko rozdrobnią, trochę z nich przerabia się na lekką mączkę. Potem gotuję mleko i zalewam nimi płatki, odstawiam do napęcznienia. Zastanawiam się, czy tak zmielone płatki nie będą miały działania jak te błyskawiczne. Chodzi o ig. Czy będzie wyższe niż gdybym zalewała całe płatki?

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu, jakiego woka używasz? Zamierzam jutro kupić i chciałabym wiedzieć co polecasz :) Planuję jutro zrobić Twojego indyka z warzywami po chińsku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam zwykły z Ikei ale zamierzam kupić sobie żeliwny, jednak z braku czasu jeszcze nie robiłam rozeznania

      Usuń
  21. Uwielbiam mix śniadaniowy :) I jak dobrze, że doszukałam się go również w kolacji :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj Gosiu ;) gdzieś wyczytałam ze polecasz patelnie grillowa Valdinox? Bo wpadłam na nią w bardzo dobrej cenie i zastanawiam się czy kupić. Robi te charakterystyczne paski? Teraz mam z Tefala, ale przygotowane na niej np. mięso się różni się niczym od przygotowanego na zwykłej patelni, poza tym ze nie wymaga tłuszczu do smażenia... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem z Valdinoxa zadowolona, wcześniej miałam Ikeę i w zasadzie też byłam zadowolona tyle że ta z Ikei jest w prostokącie i boki nie dogrzewały,
      Valdinox jest w kwadracie i grzeje po całości

      Usuń
  23. Małgosiu, co sądzisz o mikrofali?

    OdpowiedzUsuń
  24. Kiedy mogę się spodziewać wyceny z dnia 31.01.15?

    OdpowiedzUsuń
  25. Witaj Małgosiu!
    Chciałam się zapytać, co sądzisz na temat kawy? Czy jest szkodliwa, czy może picie jej jest wskazane?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli kawa, to na pewno nie rozpuszczalna, najlepiej taka z ekspresu ciśnieniowego, ma najwięcej przeciwutleniaczy. Ale zdecydowanie zdrowsza jest zielona herbata, która również zawiera kofeinę.

      Usuń
    2. Jeżeli zielona herbata zawiera kofeinę, to czy można podawać ją dziecku? Mój pięciolatek bardzo lubi

      Usuń
    3. można ale nie za dużo, powiedzmy 200 ml zaparzonej 2-3 minuty w wodzie o temp. 80 st,
      zielonej herbaty nie można wrzucić w ekspresówce i trzymać w kubku długo,
      nie pijemy jej też zupełnie zimnej

      Usuń
    4. Dziękuję za odpowiedź, ale codziennie słyszy się różne opinie na temat kawy, jedni wręcz ją polecają dla zdrowia, inni nie. Nie muszę pić kawy, ale chciałabym dokładnie się o niej dowiedzieć. Czy mogłabyś polecić jakieś sprawdzone źródło? Tylko Tobie można zaufać, nie czytam już niczego w internecie :)

      Usuń
  26. hej Małgoisu, czy pół kostki gorzkiej czekolady 90% powiedmy co drugi dzień do porannego jogurtu z owowcami i orzechami albo potreningowej sałątki z jogurtem i owocami będzie ok ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko odpowiedzieć na to pytanie ponieważ to zależy od trybu życia, intensywności treningów i tego ile się je w ciągu dnia,

      Usuń
    2. Ćwiczę codziennie intensywnie godzinę, 1,5h, + godzina intensywnego rozciągania, po za tym ze względu na naukę siedzę, ale staram się też spacerować jadam ok. 1800-2000kcal, a mogłabyś podpowiedzieć Gosiu jak często mogę sobie na taką ilość gorzkiej czekolady pozwolić ;) ?

      Usuń
    3. przy tej aktywności spokojnie 2-3 kostki dziennie, ale czekolady 90 % i zjadasz przed treningiem,

      Usuń
  27. Może to dziwnie zabrzmi, ale co myślisz o tym by napisać post na temat "Jakie polecasz patelnie, rondelka?". Jesteś zwolenniczką patelni teflonowych, ceramicznych? itd. Dobry pomysł na post, czy nie bardzo? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witaj Małgosiu!
    A czy wiesz coś na temat NASION CHIA ? Czy można je stosować w diecie?
    PS. twoja strona jest świetna , często tu zaglądam i czekam na opracowany dla mnie plan diety , z tego co widze gdzieś za 2 tygodnie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. temat jest rozległy, nie nadaje się na odpowiedź tylko w komentarzu,
      w skrócie powiem, Tak polecam, a więcej napiszę wkrótce

      Usuń
    2. Super , dzięki :)

      Usuń
  29. czy masło orzechowe jest wskazane dla osób na diecie z przywróceniem miesiączki ?

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy wie pani co może być przyczyną odstającego brzuszka mimo zdrowej diety i ćwiczeń (jestem szczupłe tylko właśnie z dolną częścią brzuszka mam problem)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnam jakąś grupę produktów odstawić czy uważać na nią, węglowodany, białka??

      Usuń
    2. jeśli po spożyciu węglowodanów z glutenem odczuwasz coś na żołądku, warto byłoby się przebadać w tym kierunku,

      Usuń
  31. Małgosiu czy stosując się do zasad Twojej diety , można stosować suplementy?łykam merz special ( mam słabe włosy przez antykoncpecję) i witaminę D, czy radzisz raczej coś innego?
    pozdrawiam wierna czytelniczka bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Ja nie stosuję żadnych suplementów.
      Jeśli dieta jest zróżnicowana, suplementy nie są potrzebne, a wręcz mogą zaszkodzić ponieważ np. witamin które są rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E i K nie można stosować w nadmiarze. Organizm ich nie wydali z moczem a skumuluje w wątrobie co jest dla niej dużym obciążeniem.

      Usuń
  32. Gosi, a co z kaszą manną? Można sobie czasem taki grysik ugotować na śniadanie? Jakie są jej właściwości? Bo czytałam sprzeczne opinie- jedni mówią, że sprzyja tyciu, inni że jest ok. :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Gosiu a ta szynka wieprzowa na pewno ma w 100g 110kcal? Bo na stronie tabele-kalorii.pl jest napisane,że w 100g ma 269kcal i teraz nie wiem co robić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jaka szynka,
      czy z tłuszczykiem, ile ma wypełniaczy w postaci białek roślinnych które też są kaloryczne, etc.

      Usuń
    2. A co np. z łopatką wieprzową? Czy można podmienić na nią szynkę? Oczywiście przy gotowaniu usuwam cały zbędny tłuszcz.

      Usuń
  34. Witaj Gosiu,
    napisalas ze wyceny z formularzy 6-9 marca wysylasz 12 MARCA? Czy mozliwe ze tak szybko czy chodzilo o formularze z lutego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, to pomyłka, chodzi o luty,
      dzięki,
      już lecę poprawiać

      Usuń
  35. W przypadku warzyw na patelnię kaloryczność na opakowaniu dotyczy mrożonych czy już po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  36. Witaj Gosiu :) piszę z prośbą o poradę.. Mam ogromny problem z wodą zatrzymującą się w organizmie. Normalnie jest masakra !! Wczoraj po wyjściu z pracy po 21 nie mogłam zapiąć kozaków w łydce, zamek zatrzymał się w połowie i koniec :/ rano natomiast zapiął się do końca aczkolwiek czułam że są spuchnięte, bo jak mam normalne łydki to mogę sobie włożyć dwa palce do kozaka, jest luz,. I tak właśnie mam często.. Wydaje mi się, że ma to też wpływ na to że waga wg nie spada, a wręcz rośnie :/ tydzień temu w niedzielę ważyłam 59,8 a dzisiaj 61,2. A jestem po miesiączce więc to nie to.. Myślałam, że się normalnie popłaczę rano.. Jem dobrze, ćwiczę 4x w tyg po około 1h, 4x w tyg robię marszobiegi pół godzinne.. Czy znasz Gosiu jakiś sposób na ten problem? Co myślisz o suplemencie Hydrominum? W składzie jest ekstrakt z owocu opuncji figowej, wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego, wyciąg z pokrzywy, wyciąg z zielonej herbaty. Pisałam już do Ciebie Gosiu, że mam problem ze wzdętym brzuchem praktycznie cały czas i z gazami. Poleciłaś mi zrobić testy na nietolerancje (w tym tyg idę po skierowanie do alergologa). Czy przy nietolerancjach też może występować zatrzymanie wody? To wszystko jest mega demotywujące. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pobierz sobie hydrominum aczkolwiek jak osobiście polecam aquafemin,
      pij herbatę z pokrzywy, jedz cykorię, ogranicz sól do minimum i rób ćwiczenia na nogi co wspomaga krążenie limfy,
      zbadałabym też nerki,

      Usuń
  37. Hej! ja mam pytanie troszkę z innej beczki mianowicie o sprzęt :) Jaki Ty Małgosiu i w ogóle wszyscy czytelnicy polecacie/ macie blender ? Przymierzam się do kupna poprzednio źle trafiłam i mój aktualny blender raczej sieka i nic poza tym - owszem jeśli chodzi o miękkie rzeczy takie jak banan to daje radę , ale już przygotowanie pesto w nim jest niemożliwe czy np. zmiksowanie awokado, a o mrożonych owocach nie wspomnę... Czy ktoś może mi polecić coś sprawdzonego na tego typu produktach a nie na gotowanych warzywkach dla dzieci ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam bosha i blender i malakser i jestem bardzo zadowolona,
      mam je już ze 3 lata i jeszcze się nie zawiodłam,

      Usuń
    2. Ja mam taki z biedronki za 59zł. Raz coś z włącznikiem było nie tak (styk się zwarł czy coś), ale ogólnie daje radę. Używam go do wszystkich koktaili, które Małgosia proponuje w jadłospisach i wszystkie dobrze wychodzą. Nawet pesto w nim robię (nie mam malaksera) i mimo że trzeba się trochę pomęczyć z dociskaniem, to jednak zawsze w końcu wychodzi jednolita drobnozmielona papka. Całkowicie zamrożonych owoców jednak nie blenduję (wlewam gorącej wody do miski, a do niej wkładam drugą mniejszą miseczkę z mrożonymi owocami na 5-10min i takie, już w tym momencie w większości rozmrożone, wrzucam do blendera).

      Usuń
  38. Pani Małgosiu, zastanawiam się, czy zmieniajac swoj sposób odżywiania, ogółem życia, na ten, ktory pani ukazuje na tym blogu, uda mi sie zrzucić ok 6 kg przy wzroscie 165 cm i 51 kg wagi? Nie jest to nadwaga, ale po ostatnich problemach przybylo mi te pare kilo i chcialabym wrócić do starej wagi 45 kg, ale wlasnie w zdrowy sposob i bez efektu jojo.
    PS. Pani blog jest cudowny, wspaniale motywuje do dzialania, do jakiś zmian! Dziekuje pani za to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 51 kg to rzeczywiście nie jest nadwaga, tylko dolna granica prawidłowej wagi przy wzroście 165 cm. Ale 45 kg to już będzie niedowaga. Czy nie lepiej poracować nad zamianą tłuszczu w mięśnie? Waga nie spadnie, ale za to wymiary się zmniejszą, a przecież o to głównie chodzi.
      Gosiu, Twój blog jest wspaniały:) Zaglądam tutaj przynajmniej 2 razy dziennie od 8 miesięcy i w tym czasie udało mi się zgubić ok 7 kg (ważę teraz 65 kg przy wzroście 164 cm). Mój cel to 58 kg. Dziękuję za cenne rady. Nie wszystkie jeszcze stosuję, ale te najważniejsze tak Pozdrawiam serdecznie:))
      Jagoda

      Usuń
  39. Witam, Pani Małgosiu proszę o pomoc,
    niedawno zaczęłam biegać (ok 20 min na początek) i mam problem z ustawieniem posiłków wieczorem. Kończę biegać ok. 18.30, o godz. 19.30-20 wypada mi kolacja a o godz. 19.30 robię 40min. trening w domu. Do tej pory dopiero po treningu wypijałam koktajl. Moje pytanie brzmi: jeść coś po bieganiu, a później koktajl po treningu, czy robić tak jak dotychczas??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedz jak skończysz cały trening czyli i bieganie i ćwiczenia

      Usuń
  40. Małgosiu a jakie właściwości ma rumianek? czy pity codziennie a nawet dwa razy dziennie nie zaszkodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zaszkodzi,
      działa przeciwzapalnie, rozkurczająco, łagodząco,

      Usuń
  41. Witaj Małgosiu :) jaką patelnię byś poleciła dla tych co chcą smażyć bez tłuszczu lub na małej jego ilości? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Malgosiu
    Co myslisz o suszarce spozywczej ????
    kupilam ja niedawno i ususzulam owoce : kiwi, jablka, banany i pomarancze i mam tego nie malo ,ale to sie suszy az 8-10 godzin!!!!! w 50 stopniach . Czy owoce nie straca duzo witamin ?? Na opakowaniu pisze ,ze nie tracą . Mozna suszyc wszystko owoce, warzywa, zioła, grzyby itd... i co o tym stym sądzisz ?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w 50 st. nie stracą,
      suszarkę polecam, też mam i suszę jabłka, gruszki, śliwki, grzyby i zioła

      Usuń
  43. Witam! Mam pytanie techniczne :) jeśli wstaje o 4.30 i jem sniadanie, do pracy mam na 6, a przerwe kolo 11, koncze o 16, w domu jestem po 17 to w jakich godzinach mam jesc posilki i czy ma to byc 5 posilkow czy 4 o zwiekszonej kalorycznosci? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam goraco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie 5 ponieważ zaczynasz dzień bardzo wcześnie, a jesz regularnie co 3 lub 4 h

      Usuń
    2. no wlasnie nie, bo od 4.30 do 11 jest 6,5 godziny i nie wiem jak mam to technicznie rozwiazac :(

      Usuń
  44. Malgosiu chce zapytac czy ten jadlospis jest jadlospisem rowniez dobrze zbilansowanym wartosciowo jeslu chodzi o dzieci w wieku 7-9lat? Czy dla nich potrzeba czegos wiecej? Byloby extra gdybym doczekala sie przykladowego jadlospis dla dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Witaj.
    Czy można zmienić kolejność posiłków tzn.
    śniadanie,I przekąska, II przekąska, obiad, kolacja??
    I czy koktajle można przygotować rano w domu i zabrać w pojemniku do pracy?

    OdpowiedzUsuń
  46. Witaj Małgosiu. Mam pytanie dotyczące wieczorniej aktywności fizycznej .Ćwiczę tak koło godziny 19.00 i czy po zakończonym treningu mogę zjeść kolację z Twoich jadłospisów?
    Z góry dziękuję za odpowiedz.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  47. Małgosiu, ile mniej więcej ml ma porcja gulaszu? Gotuje go dla większej liczby osób i trochę mi się proporcje zaburza:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki które są podane w przepisie są na jedną osobę.

      Usuń
  48. Małgosiu, korzystam z Twoich jadłospisów już ponad miesiąc i gotuję 100% zaproponowanych przez Ciebie dań (głównie dlatego że sama nie mam ani czasu ani głowy do tego żeby samodzielnie układać i wymyślać, więc ślicznie dziękuję za Twoją pracę). Jest jednak jedna rzecz której mi straszliwie brakuje. I nie są to słodycze, a pomidory.

    Uwielbiam świeże pomidory i wcześniej jadłam je w dużej ilości (kanapka bez pomidora, to nie była kanapka dla mnie; w sałatkach też najczęściej pomidora nie mogło u mnie zabraknąć; nawet jak żywiłam się strasznie niezdrowo, to pomidory były jedynymi warzywami bez których nie mogłam się obyć), ale przez ostatni miesiąc w Twoich jadłospisach były ich u Ciebie śladowe ilości. Niektóre tygodnie nawet w ogóle ich nie przewidywały (zupa pomidorowa na przecierze/ pomidorach z puszki, albo suszone pomidory to zupełnie inna rzecz smakowo dla mnie).

    W związku z tym zaczęłam je przemycać powolutku to tu to tam, żeby mi ich nie brakowało. Chciałabym jednak zapytać, czy jest jakiś konkretny powód dlaczego u Ciebie prawie nie występują? Czy może trafiłam na zły okres? Czy po prostu ich nie lubisz? Czy mogę je bez stresu dodawać do Twoich dań, czy są jakieś przeciwskazania, że np pomidorów nie powinno się łączyć z ... ?

    Chciałabym też zapytać o kalarepę - czy ją też można dodawać? Dawniej lubiałam chrupać kalarepę jako przegryzkę, także dodawałam ją na kanapki zamiast rzodkiewki. Czy może nie zalecasz z jakiegoś powodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli masz dostęp do dobrej jakości to jak najbardziej tak.
      Ja widuję w sklepie ekologicznym pomidory, cudnie pachną, są ze szklarni i kupuję je.
      Nie kupuję dużo, ale na kanapkę tak.
      Ale są osoby które nie mają dostepu do takich a te marketowe pachną niczym.
      A jadłospis jest dla wszystkich więc są w nim produkty łatwodostepne dla kazdego.

      Usuń
    2. Mieszkam na wsi, więc dostęp do dobrych warzyw jest bezproblemowy :) A już na pewno kupno dobrych pomidorów jest kolosalnie łatwiejsze niż zakup pieprzu cytrynowego (chodziłam za tym 2 tygodnie), imbiru marynowanego (przy tym jeszcze trafiłam na jakiś niedobry - zajeżdżał chemikaliami, zupełnie w smaku niepodobny to takiego z sushi baru), octu ryżowego, mleka migdałowego, czy też amarantusa. ;) I to wliczając okoliczne miasta, bo całkiem na miejscu to nie ma tak z połowy rzeczy które uwzględniasz w jadłospisach ;)

      W każdym razie wniosek taki, że jeśli warzywa są dobrej jakości, to nie ma problemu jeść/ dołączać do Twoich dań, tak? Nie ma przeciwskazań żeby czegoś z czymś nie łączyć?

      Usuń
  49. Czy kiełki mogą powodować namnażanie grzybów w naszym organizmie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie.
      Namnażanie się grzybów jest związane z zaburzoną florą bakteryjną.

      Usuń
  50. Małgosiu mam pytanie,chodzi mi o to gdy walczę z czasem to lepiej jeść po pełnych 3,4 godzinach czy mogę zjeść po 2,5.nie zawsze mam czas żeby jeść o stałych porach.

    OdpowiedzUsuń
  51. Małgosiu czy mogę jeść codziennie po treningu jogurt naturalny z płatkami owsianymi połową banana i pomarańczy z rodzynkami? :) bo tak mi to posmakowalo ale nie wiem czy mogę codziennie. :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziękuje bardzo już jestem spokojna :) i naprawdę z całego serca dziękuję za ten blog bo dzięki tobie moje życie powoli zmienia się na lepsze. Po półtora miesiąca 5 kg mniej. Dziękuję za to że jesteś i że motywujesz w ciężkich chwilach :)

      Usuń
  52. Małgosiu, byłam przedwczoraj na wyprawie w sklepie i przejrzałam sporo bakaliowych rzeczy (rodzynki, żurawinę itp.) i praktycznie wszystkie w składzie poza samym owocem mają jeszcze olej i czasem różne cukry. Czy to jest ok? Powiem szczerze, że ekologicznych sklepów w okolicy nie mam, a i ceny w nich mnie czasem trochę przerażają, więc zastanawiam się czy takie bakalie "z dodatkami" są w porządku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, że suszone owoce bez zbędnych dodatków najłatwiej znaleźć wśród produktów ekologicznych, a te są droższe. Ale np Bakalland robi wiele suszonych owoców bez oleju i cukru, np. morele czy śliwki, nie wiem jak inne. Tyle, że one są konserwowane siarką, więc warto przepłukać dokładnie przed użyciem. Najtrudniej znaleźć żurawinę bez dodatków, nawet wśród produktów eko, może to jakaś specyfika owocu? Ja kupuję żurawinę niskosłodzoną, da się taką znaleźć, ma zdecydowanie mniejszą zawartość cukru :)

      Usuń
  53. A czy nie zaszkodzi mi jeśli codziennie będę jadła domową granolę z jogurtem i bananem, kiwi? Nic mi tak nie smakuje w szkole ! :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Małgosiu, nie moge sie doczekac sezonu na swieżutkie pachnące pomidory. Uwielbiam je jesc pokrojone z jogurtem naturalnym, cebulka, odrobina cukru trzcinowego, soli i pieprzu. Jak mam traktować taki posilek ( np. 2 pomidory rzymskie i kubeczek jogurtu). To przekaska czy konkretny posilek? Np. Na kolację. Ile bedzie mial kalorii? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  55. Małgosiu, proszę o pomoc. Moje dzienne zapotrzebowanie kalorii wynosi ok 1800, teraz jem ok 1600 zgodnie z Twoimi jadłospisami, ale pierwszy posiłek jem ok 9.00 (wstaję po 8) a kładę się spać ok 22.30-23. w jakich godzinach rozplanować posiłki? zrezygnować z jakiejś przekąski żeby zjeść wcześniej kolacje? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeść musisz co 3-4 godziny liczone od pierwszego posiłku czyli od śniadania

      Usuń
    2. No tak, tylko jedząc 5 posiłków co 3h kolacja wychodzi dopiero o 21. Czy to nie za późno...

      Usuń
    3. w takim razie zrób tak:
      9 - śniadanie
      12- przekąska
      15 - przekąska (lub obiad)
      18 - obiadokolacja (lub przekąska)
      ok. 20-tej lekka kolacja

      Usuń
  56. Może podasz jakiś przepis na pastę z bobu konserwowego :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  57. Przez 2 dni jedliśmy z mężem karczek z jabłkami. W święta robiłam go pierwszy raz ale w naszym wieku nie ma co czekać do następnych więc popełniłam go teraz. po prostu rewelacja!!! No nie było w jadłospisie ale sama piszesz że nie można zerojedynkowo czy jakoś tam.A jeszcze mój wnusio załapał się dzisiaj na nadwyżkę koktajlu z awokado ,banane i kiwi też mu smakują Twoje koktajle ,nie tylko pizza. Bardzo dziękujemy.S.F.

    OdpowiedzUsuń
  58. Gosiu, co sadzisz o piciu oleju z pestek dyni. Chciałabym zażywać go profilaktycznie przeciwpasozytniczo, jak również z uwagi na skwalen. Nie mam jednak pojęcia w jakich ilościach go zażywać ani jak podawać dzieciom. Na razie pijemy na czczo, około 30 minut przed śniadaniem po 1 łyżce dorośli dzieci po łyżeczce. Sadzisz, ze to odpowiednia ilosc? Lubie jego smak, jak maslo orzechowe. Zdecydowanie lepszy od lnianego. Dzieci również.
    Pozdrawiam, Wiola

    OdpowiedzUsuń
  59. Małgosiu, bardzo lubie takie kaszki dla dzieci (ryzowo -kukurydziane np) czy moge takie jesc zamiast owsianki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjeść możesz ale jeśli chodzi o wartości odżywcze to nie ma co porównywać owsianki z kaszką dla niemowląt ;)

      Usuń
    2. Chodzi mi od czasu do czasu.. Chcialam zapytać bo np płatki kukurydziane wydawały mi sie "zdrowe", nie zdając sobie sprawy ze to taka bomba kaloryczna

      Usuń