środa, 29 kwietnia 2015

Jajko z płynnym żółtkiem na razowej grzance oraz jak to jest z tym cholesterolem? Podnosi go to jajko, czy jednak nie?





Znudziła Ci się jajecznica, jajko na twardo, jajko na miękko i omlet ? Wypróbuj jajka sadzonego na pełnoziarnistej razowej grzance.
Mój syn powiedział, że chrupka grzanka z jajkiem z płynnym żółtkiem smakuje doskonale.
Trzeba mu uwierzyć. To prawdziwy smakosz ;). Do tego jest szczery do bólu i jak ostatnio zrobiłam pierogi z soczewicą, bez dyplomatycznych owijanek stwierdził, że są bleee.

Jajko to symbol życia. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych czyli takich, których nasz organizm nie wytwarza sam. Musimy je dostarczyć z pokarmem i jajko jest ich doskonałym źródłem.
Zawiera witaminy A, D, E, K oraz  B12, której w naszej szerokości geograficznej wciąż mamy niedosyt. Ponadto minerały: magnez, potas, cynk, wapń i żelazo. Żelazo doskonale przyswaja się w obecności witaminy C, dlatego jedząc jajka pijcie np. sok z cytrusów.
Nie ma badań naukowych, które jednoznacznie potwierdzają zależność między jedzeniem jajek, a poziomem cholesterolu we krwi. WHO dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo aczkolwiek ja moim dietowym klientom nigdy tyle nie daję. Te ilości należy dostosować indywidualnie ponieważ wpływ zjadanego w pokarmach cholesterolu na wartość wskaźników lipidowych zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu i jest przede wszystkim związany ze stosowaną na co dzień dietą i trybem życia.
Jeśli mamy nadwagę, która umówmy się, z powietrza się nie wzięła, w naszej diecie przeważają tłuszcze nasycone i nie żałujemy sobie cukru, cholesterol będzie szalał. I w takiej sytuacji nawet jajko go podniesie.
Bawi mnie pogląd, że nie zjem jajecznicy, bo jajko ma cholesterol, ale mielonego z mizerią (ze śmietaną) wsunę ze smakiem ;). Redukcję cholesterolu zaczyna się zawsze od zmiany diety, a nie od redukcji jajek. Cholesterolu wcale nie obniży dieta uboga w jajka. Do tematu trzeba podejść całościowo. 
Żółtko ma cholesterol, owszem, ale ma także kwasy Omega 3 i lecytynę.  Lecytyna emulguje (rozbija na malutkie cząsteczki) cząsteczki cholesterolu i tłuszczu, zapobiegając ich osadzaniu na ścianach naczyń, tym samym zapobiegając tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Ponadto rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych.

O co chodzi z tym masłem ?
Do przygotowania tego dania użyłam masła klarowanego, ponieważ jajko zawiera witaminy A,D,E i K i są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Aby się przyswoiły potrzebujemy więc tłuszczowego dodatku.
Jeśli jemy jajko na miękko, które wiadomo, gotuje się bez tłuszczu, dodajmy do śniadania kromkę chleba np. z pesto.

Kaloryczność:



Składniki: 
* 2 kromki żytniego chleba pełnoziarnistego 
* dwie łyżeczki klarowanego masła 
* 2 jajka 
* szczypiorek 

1. W wysokiej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy chleb i na każdą kromkę wbijamy jajko pilnując, aby nie spadło z kromki. Jak jajka są już na miejscu, przykrywamy patelnię pokrywką i na bardzo maleńkim ogniu trzymamy, aż białko jaja się zetnie. 

140 komentarzy:

  1. Ale jajko samo w sobie ma tłuszcz? Czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma ale warto dodać jeszcze aby tę przyswajalność witamin zwiększyć.

      Usuń
  2. Jaka jest przewaga masła klarowanego nad zwykłym osełkowym? Nigdy nie używałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane nie ma białka i wody. Brak białka sprawia że na patelni się nie pali.
      No i UWAGA klarowane masło MOGĄ JEŚĆ OSOBY NA DIECIE BEZMLECZNEJ !

      Usuń
    2. A na kanapki też można ?

      Usuń
    3. a jak długo masło klarowane jest ważne ???- bo te kubełki są dość duże

      Usuń
    4. Może pytanie głupie albo oczywiste, ale zadam: do pieczenia można używać?
      W sumie to może lepiej od razu napisać jeśli do czegoś się nie nadaje, bo jak każdy będzie zadawał pytanie odnośnie każdego potencjalnego użycia masła, to lista będzie długa ;-))
      Aha i jaką markę używasz/polecasz? bo nie widziałam takiego w kostce, jedynie w wiaderkach a to jak dla mnie za dużo.

      A poza tym dzięki za tą info o braku białek- mega ważne a bynajmniej nie oczywiste dla przeciętnego zjadacza masła.

      Usuń
    5. Miesiąc spokojnie w lodówce postoi.

      Usuń
    6. Jak nie mam zrobionego swojego, kupuję klarowane z Mlekowity.

      Usuń
    7. a jak zrobic takie masło ? ;)

      Usuń
    8. Rozpuszczasz masło na bardzo małym ogniu. Nie może bulgotać. Studzisz i przecedzasz przez gęste sitko lub gazę.

      Usuń
    9. takie robione samemu też postoi z miesiac czy juz ma krotsza przydatnosc

      Usuń
  3. Jak to jest z tym jajkiem sadzonym i na miękko, mogą je jeść kobiety w ciąży? Bo podobno nie ale salmonella w 60 stopniach ginie wiec takie jajko nie zaszkodzi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu piekę Twój chlebek od dwóch miesięcy, kiedyś przyniosłam pachnący chlebek do pracy i już połowa dziewczyn go piecze :) a dziś koleżanka przyszła i powiedziała że dała dziecku kilka kromek do przedszkola i wszystkie dzieci chciały go jeść. Pani poprosiła o cały bochenek bo wszystkie dzieci chcą jeść chlebek od Igi :) ciekawe czy przedszkole zacznie samo piec chlebek!! Dobre rzeczy szybko się roznoszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy chodzi o ten przepis na chelebk pszenno żytni na zakwasie ??

      Usuń
  5. Muszę, ale to koniecznie muszę kupić to masło klarowane.:)) Czy mięso też na nim obsmażasz? I rybę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drób i ryby można. Nabierają wtedy fajnego posmaku.

      Usuń
  6. Małgosiu, super śniadanko:)) Powiedz mi tylko jakiej wielkości keksówka do pieczenia chclebka z Twojego przepisu? I takie głupie pytanie ale gdzie teraz wyleżakuję ten chlebek, bo czytałam ze musi postać w cieple, bez przeciągu 9h.......mieszkam w bloku.
    I jeszcze jedno pytanko. Jaka mąka do tego cjhlebka ma być 700, 1200--------nie znam sie wogóle na pieczeniu i rodzajach mąk;pp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowa 25 cm na 9 cm.
      Ja teraz wstawiam do piecyka i zamykam drzwiczki na te 9 godzin.
      Mąki różne. Nie ma reguły. Ja mieszam.

      Usuń
    2. Bardzo dziekuję:))

      Usuń
    3. A wodę do masy chlebowej dajemy ciepła czy zimna?

      Usuń
    4. ja dodaję wodę taką najcieplejszą jaka płynie z kranu. chleb rośnie jak szalony.

      Usuń
  7. Małgosiu jak zdiagnozować kandidę? Czy są jakieś testy?

    OdpowiedzUsuń
  8. prosze posluchac na you tube :
    Jadwiga Kempisty jajko
    ta pani wyjasnia wiele na temat jajka
    ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można jeść codziennie :
    - na śniadanie 1 jako na miękko+1 kromka chleba z masłem
    - do pracy mix (płatki owaiane+otręby+jogurt+jabłko )- do podjadania co 3 godziny
    - po 17 w domu obiad
    Czy to jednak nie przesada ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwieeeelbiam takie żarełko:)). Małgosiu, używam codziennie różnych otrębów tak jak radzisz -pomagają mi bardzo. Mam pytanie: czy jeśli wieczorem ugotuję sobie owsiankę, dodam otrębów a owsiankę skonsumuję na śniadanko - to czy taki "namoczone" otręby mają nadal swoje właściwości?? To samo dotyczy koktajli: często namaczam otręby np w maślance i po 15-20 minutach dodaję np jarmuż+banan i miksuję:) Wówczas koktajl podpijają mi moi chłopcy bo mówią, że już tak "nie gryzie w gardełko";) Pozdrawiam! Twój blog to skarbnica wiedzy i moc!!! Dajesz ludziom mobilizację:) Anka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę tracą ale dziecko inaczej nie zje. Moje nie zjedzą jak otręby nie są namoczone.
      Sobie do owsianki dodawaj rano bo wtedy błonnik mocniej zadziała.

      Usuń
    2. Super, piękne dzięki. :) Pochwalę się jeszcze, że wczoraj zrobiłam pesto z jarmużu i bazylii wg Twojego przepisu:) Miooodzio - pycha:) Anka

      Usuń
  11. Płynne żółtko jest faktycznie zdrowsze od całkiem ścietego? Czy takie ścięte nie ma wcale wartości odżywczych? Bo ja "rzadkiego" nie zjem:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chodzi o wartości. Płynne żółtko jest lżej strawne. Są osoby które mają bóle żołądka po jajku na twardo a jajko z płynnym żółtkiem mogą.

      Usuń
  12. Nie wiem czemu ale nie widze mojej odpowiedzi...rozumiem moj blog ja tu rzadze i umieszczam co chce!!!!!!Ciesze sie ze zdecydowalam sie cos napisac,bo teraz wiem jak to ddziala.
    Naprawde prosze posluchac na you tube Jadwigi Kempisty (bardzo dokladnie tlumaczy jak jesc jajka)czy Jerzego Zieby,lub przeczytac ich ksiazki lub Ewy Dabrowskiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja nie siedzę i nie moderuję komentarzy non stop ;) Ukazują się z opóźnieniem i Twój komentarz również się ukazał. Nie ma co się denerwować.
      Ja pracuję i co jakiś czas zaglądam w komentarze i wrzucam na stronę.

      Usuń
  13. dziekuje ;)
    Sama wzoruje sie na ich wiedzy -polecam innym :) naprawde warto sie zapoznac
    jajek jem duzo...ale gotowanych,bo wiem ze nie szkodza

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie Małgosiu, czy możesz napisać czy p. J.Kempista albo p.J. Zięba to faktycznie takie autorytety odnośnie zdrowego odżywiania?
    I o co chodzi z tym jajkiem.......gotowane lepsze niż to Twoje takie płynne czy co????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ktoś chce zabłysnąć to wymyśla inną teorię.
      Jajko gotowane jest ciężkostrawne i moi pacjenci którzy są na diecie lekkostrawnej bez problemów gastrycznych zjedzą jajko na miękko, ale już na twardo nie.
      Teoria teorią a życie życiem.

      Usuń
    2. Dziekuję:)) Czyli jak zwykle zdrowy rozsądek i dopasowanie do siebie.

      Usuń
    3. Pani Małgosiu, czy zapoznała się pani z publikacją Jerzego Zięby?

      Usuń
    4. Znam publikacje Jerzego Zięby ;)

      Usuń
    5. Interesuje mnie również opinia o badaniu dr Kasper ( i pozostałych, oczywiście), tym traktującym o diecie high fat, low carbo ( w wielkim skrócie ).

      Usuń
  15. Niestety jajka przez jakiś czas miały zły PR i dużo osób uważa teraz, że samo niejedzenie jajek uratuje ich przed wysokim cholesterolem :/ Co do przepisu pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też jako dziecko nie lubiłam pierogów z soczewicą. Bleee :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu, czy masz jakieś przepisy na tzw.zdrowe przegryzki ? Kiedyś w TV widziałam chipsy z jarmużu, Nieraz mamy ochotę na coś do filmu prawda?:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. a czy takie kromeczki można zjeść na kolację, zamiast na śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jestem na zywieniu optymalnym i jem codzienie jaja , badania dobre, i chudne

    OdpowiedzUsuń
  20. z tym klarowanym maslem dla skazowcow to roznie jednak bywa.
    Tak jak rozni sa skazowcy.
    Nalezy pamietac, ze wrazliwosc (jesli nie uczulenie) na bialko mleka krowiego kazdy skazowiec ma inna.
    Jest nie tylko kwestia ilosci tych "minimalnych czesci bialka" w produkcie. Poza tym skaza na ogol laczy sie z uczuleniem czy tez wrazliwoscia na inne owoce/warzywa.
    Bylaby bardzo ostrozna jesli chodzi o podawanie masla klarowanego osobie ze skaza.
    No i to maslo nie nadaje sie do smarowania na chleb. Jest takie - grudkowate, smakowo tez dziwne...do zupy, do smazenia - jak najbardziej. Lagodzi smaki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosiu,
    zdradzisz jak idzie praca nad Twoją książką? Już się mogę doczekać. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosia jakich kosmetykow uzywasz? Jaki krem do twarzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, a czy mogłabyś mi polecić jakiś dobry krem do twarzy dla męża..kończy w tym roku 40-stkę:) Przepraszam, że zupełnie nie w temacie posta.... ale po prostu jesteś moim Guru chyba w każdej dziedzinie :) Z góry dziękuję!

      Usuń
    2. O matko ;) To na prezent czy tak do pielęgnacji ot tak ?

      Usuń
    3. Gosiu...tak dwa w jednym :) tak na prezent..a potem to już do stałej pielęgnacji..po prostu jakiś dobry krem, który będzie działał:) jeżeli masz jakiś "na oku", to bardzo proszę o pomoc w wyborze. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    4. Polecam kosmetyki Nuxe Men. Świetnie pachną.

      Usuń
    5. Znam z tej firmy krem pod oczy, rzeczywiście jest świetny! Dzięki Gosia!!!

      Usuń
  23. A ja jestem chuda jak patyk mam niedowage i to dużą bo waże 42 kg przy wzroście 160 i 25 latach a mam podwyższony cholesterol ;( to chyba przez to że dużo jem białka itd bo chce odbudować utracone mięśnie ;( A jajek tygodniowo też bardzo dużo jem zastępują mi mieso bo wiem co jem bo mam swoje kurki i wiem co jedzą a jedzą zdrowiej niż niektórzy ludzie, bo dostają pomidorki, awokado, kiwi, chlebuś razowy, papryke, ogórki, fasole, sałate i wiele wiele innych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadłabym taką kurkę i takie jajka ;)

      Usuń
  24. Lubię jajko z płynnym żółtkiem. A jajka spożywam najczęściej dwa razy w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ja mam pytanie odnośnie gorzkiej czekolady, ograniczyłam słodycze (nie jem kupnych batonów, słodkie jogurty zastąpiłam naturalnymi, jedynie ciasta domowe sa moja słabością *.* ale to nie codziennie), jem reguralnie wiec czy mogę sobie pozwolic powiedzmy 2-3 razy w tygodniu na 2-3 kosteczki czekolady o zawartosci kakao min. 70%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. codziennie ok 30 min marszu wystarczy + 2 razy w tygodniu wf, a w domu czasem (na razie nie regularnie) 20 minutowe zestawy cwiczen na nogi)

      Usuń
  26. Gosiu co sądzisz o kompotach domowych? wczoraj moja babcia ugotowaa z rabarbaru i był przepyszny, ja jednak rozcienczyłam go woda żeby nie był zbyt słoki. Myślisz że warto takowe gotować? i jak sprawić żeby nie były zbyt słodkie ale też nie kwaśne? trudno wyczuc tą odpowiednią ilość słodidła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej tak. Polecam słodzić stewią.

      Usuń
    2. A to stewia czy syrop z agawy ma wysoki IG?

      Usuń
  27. A'propos pierogów z soczewicą :) Czy pojawi się w najbliższym czasie przepis? Przeszukałam bloga wzdłuż i wszerz i nie znalazłam niestety, a w diecie, którą otrzymałam od Ciebie takowe są do zrobienia za niedługo ;) Tymczasem w wujku google znalazłam kilka różnych przepisów, ale przy żadnym nie ma podanej kaloryczności :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również w swojej diecie mam pierogi z soczewicą, rozumiem, że będzie przepis? :)

      Usuń
  28. Gosiu, na jakim etapie robienia wycen jesteś? Wysłałam formularz 12.04. Pozdrawiam- Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Formularze z 12 kwietnia będę wyceniała w przyszły czwartek tj. 7 maja

      Usuń
    2. Fantastycznie:) Czekam z niecierpliwością.

      Usuń
  29. Odpowiedzi
    1. Prawdziwą ;) Już niebawem napiszę jak producenci nabijają nas w butelkę jeśli chodzi o stewię.

      Usuń
  30. Dzękuję za przepis wczoraj zrobiłam dzieci chętnie zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Gosiu masz moze jakies przepis na pyszny chlebek z automatu? :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Małgosiu. Co można zrobić dietą aby wspomóc organizm 3-latka który jest na diecie bezglutenowej bezmlecznej bezajecznej i bez kukurydzy I ma od miesiąca mega katar i duszący kaszel (podejrzenie alergii). Na razie nic co lekarz daje nie pomaga:( z góry dziękuję za jakieś wskazówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy dzieciątko dostało zalecenia od lekarza na temat diety ?

      Usuń
    2. Tylko eliminacja glutenu mleka jaja i kukurydzy. Po zbożach była wysypka, mleku wymioty a jaja bo jestem uczulona ja, mąż i drugie dziecko. Jest to pierwsza wiosna bez cyca , będąc alergikiem długo karmiłam .

      Usuń
    3. Wspomnę że na razie jesteśmy pod kontrolą pediatry do alergologia mamy dopiero skierowanie.

      Usuń
    4. Przede wszystkim zielone warzywa które są źródłem wapnia. Rób koktajle owocowe np. banan + sok np. jabłkowy lub pomarańczowy i do tego awokado. Jest doskonałym źródłem omega 3. Maluch awokado nie zje w normalnych warunkach ale w koktajlu nawet nie wyczuje. Ja tak przemycam moim dzieciom.
      Wszelkie pestki, nasiona, orzechy - rób bezglutenowe ciasteczka musli. Pamiętaj że możesz masło klarowane bo tam białka mleka nie ma.

      Usuń
    5. Bardzo dziękuję:) wdrożę wskazówki, z Twojego bloga dowiedziałam się że może masło klarowane i bardzo się ucieszyłam bo lubi warzywna i kasze z masełkiem. Pozdrawiam

      Usuń
  33. Osobiście nie jestem zwolenniczką masła klarowanego, ale nie o tym chciałam :)
    Czytałam kiedyś publikacje naukową gdzie twierdzono, ze jajek można jeść właśnie nawet 10 tygodniowo (a czasem 2-3 dziennie..) i ładnie było to wytłumaczone. Jedząc tyle jajek tygodniowo najważniejsza jest kura :) Jeżeli takie jajo pochodzi od kury z chowu klatkowego niestety składem jest uboższe a i czasem zawiera związki stresu przekazane przez kurę. Natomiast jaja od kur "szczęśliwych" żyjących wolno, są jak najbardziej wartościowe. Zawsze polecam pacjentom poszukać w okolicy osoby która ma swoje kury i od takich hodowców jaja kupować. Oczywiście na tyle na ile mamy taką możliwość :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Małgosiu, czy dziecko 9 lat może jeść co drugi dzień jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbia , mógłby co dzień tylko mu ograniczam bo myślałam że co dzień dla dziecka to za dużo

      Usuń
  35. Gosiu mam do Ciebie pytanie nt gotowych dań na patelnię z firmy Hortex. Kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu to czy raz na jakiś czas mogę posłużyć się taką pomocą? Oto skład makaronu na patelnię ze szpinakiem: makaron tagliatelle 35% (woda, mąka z pszenicy durum, proszek jajeczny, sól), sos szpinakowy 35% (szpinak 48%, woda, śmietanka, cebula, ser gorgonzola, sól, czosnek, mąka ziemniaczana, pieprz, gałka muszkatołowa), pieczarki 20%, cebula 10%. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  36. O. Post dla mnie (ostatnio właśnie znudziły mi się te wszelkie jajecznice, jaja na miękko, twardo i nie miałam pomysłu). Lecę po chlebek i usmażę sobie takie cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Super pomysł na przyrządzenie jajka, jutro wypróbuję. :)
    A tak odbiegając od tematu, chciałam poradzić się pani w pewnej sprawie. Otóż już prawie dwa miesiące mam kłopoty z defekacją, coś w rodzaju zaparć; wypróżniam się codziennie, jednak z dużą trudnością. Byłam u lekarza, ale zapisał mi tylko jakieś preparaty, które wcale nie pomogły. Jeżeli chodzi o dietę, wydaje mi się, że także jest OK- piję dużo wody, w ogóle nie jem słodyczy ani dań typu fast food, wybieram wyłącznie produkty pełnoziarniste, codziennie jem warzywa (choć głównie gotowane) i owoce. Zastanawiam się, czy ten objaw być to oznaką jakiejś choroby, np. jelit? Czy może faktycznie to w mojej diecie są jakieś mankamenty? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radziłabym wybrać się do gastrologa. Jeśli problem pojawił się nagle to organizm w ten sposób coś sygnalizuje.

      Usuń
  38. Przepis już wypróbowany, pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. :)
    Zrobiłam dzisiaj masło klarowane tak, jak poleciła Pani w jednym z komentarzy. Chciałam spytać, jak długo może ono stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po za lodówką też może stać? czy musi być obowiązkowo w lodówce?

      Usuń
  39. Co Pani sądzi o sokach Fortuna Karotka??:) Patrząc na skład wydają mi się chyba ok.
    Czy jeśli chciałam sobie zasiać w doniczce na balkonie bazylię to teraz jest jeszcze dobry czas?? czy to jest jakiś specjalny proces, czy po prostu ziarenka do ziemi i przysypać?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam składu Karotki. A cukier tam jest czy jakaś substancja słodząca ?
      Co do bazylii to musisz wysiać ziarenka w małych pojemniczkach. Trzymaj w nasłonecznionym miejscu i często podlewaj. Jak wykiełkują na ok. 5 cm przesadzasz w miejsce docelowe np. do doniczek w odstępach 5 cm. I sobie rosną.

      Usuń
    2. Soki Karotka są bez dodatku cukru i substancji słodzących. Skład jednego z nich to: soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 54%, marchwi 27%, winogron i cytryn; woda, błonnik kukurydziany rozpuszczalny, naturalny aromat jabłkowy

      Usuń
  40. Malgosiu a ja chciałabym zapytac o to czy np takie warzywa kupione w lidlu typu salata papryka cukinia czy to nadaje sie do jedzenia? Fajny bylby post o tym co mozna kupowac w marketach czy supermarketach a co raczej tylko w sklepach eko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temat wart poruszenia. Są warzywa które można jeść z supermarketu a są takie których nie polecam. Opiszę niebawem.

      Usuń
    2. To świetnie czekam z niecierpliwością i zycze milego weekendu

      Usuń
  41. A jajko z płynącym żółtkiem z kalafiorem to w ogóle hit dla mnie. Do tego parę młodych ziemniaczków... kocham to danie. Raz w roku co najmniej być musi :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja trochę z innej beczki, Małgosiu, czy codzienne dodawanie łyżeczki cynamonu do owsianki, kupowanego w sieciówkach, więc podejrzewam, że jest to odmiana cassia, może negatywnie wpłynąć na nasz organizm przez zawartą w nim kumarynę? Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżeczka to za dużo. Może doprowadzić do uszkodzenia wątroby.

      Usuń
    2. to kurkuma jest szkodliwa? jeśli dodaje ją do potraw ok 4-5 razy w tygodniu?

      Usuń
    3. Nie jest szkodliwa ;) Ale trzeba stosować z umiarem.

      Usuń
    4. czy dotyczy to również cynamonu cejlońskiego?

      Usuń
  43. Witam, czy miała może Pani okazję czytać książkę Michała Tombaka pt. "Droga do zdrowia"? Pytam, ponieważ niedawno skończyłam jej lekturę i wiele metod w niej polecanych przez autora wydaje mi się kontrowersyjne, a nawet niebezpieczne (np. proponowane przez niego praktyki "oczyszczania" ciała od wewnątrz). Jednocześnie spotkałam się tam także z poglądami, z którymi się zgadzam, jednak ze względu na niektóre proponowane tam rozwiązania, książka ta wzbudziła we mnie bardzo mieszane uczucia. Jako że od dawna czytam Pani bloga i jest Pani moim autorytetem w kwestii odżywiania, ciekawi mnie Pańska opinia na temat "Drogi do zdrowia", jeśli miała Pani z tą publikacją styczność. A jeśli nie, to może chciałaby Pani się z nią zapoznać i opublikować jej recenzję na blogu? Byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeczytałam wszystkie książki Michała Tombaka. Pod 80 % zawartych tam treści podpisuję się obiema rękami. Pod resztą nie. Lewatywa o której wspominasz i którą zaleca Tombak owszem oczyści pięknie, ale też i florę bakteryjną. To bardzo kontrowersyjna metoda. Zero jedynkowa.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. :)

      Usuń
  44. Linki do Pani strony rozsyłam na prawo i lewo,uważam,że Pani wiedza jest nieoceniona-życzę miłego,dobrego i łatwego dnia i wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam jajka w każdej postaci :) :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Gosiu co sądzisz i czy znasz w ogóle takiego pana-Jerzy Zięba?Napisał on książkę Ukryte terapie. Właśnie obejrzałam kilka jego filmików na youtube i jestem w szoku. Obala on teorie w które od dawna wierzymy m.in na temat cholesterolu że to nie do końca on odpowiada m.in. za zawały...Myśle że fsjnie byloby gdybys zapoznała się z jego teoriami i powiedziała czy zgadzasz się z nimi. Powiem Ci szczerze że mnie one przekonują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poruszę ten temat bo to dłuższa "dywagacja".

      Usuń
    2. Super :-)

      Usuń
  47. Robię takie jajka często na śniadanie, ale dodaje jeszcze smażony boczek:)

    OdpowiedzUsuń
  48. A to danie nie będzie za tłuste/ciężkie na kolację?

    OdpowiedzUsuń
  49. Co do cholesterolu, to ja już nie wiem. Nie mam nadwagi (r.36), codziennie 40 min treningu, dieta praktycznie modelowa i juz nie ma co z niej wyrzucić (tylko gotowane, parowane, żadnych tłuszczów nasyconych, słodyczy, tłustych serów, pełno warzyw, zero mięsa, ale ryby tak etc.), a cholesterol szkoda gadać LDL 180, HDL 80. I co ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie chciałabym wiedzieć jak poznać przyczynę. Czyli co mam zbadać?

      Usuń
    2. Na badania powinien skierować lekarz.

      Usuń
  50. witam, czy przy diecie lekkostrawnej (chora watroba), tez mogę jajko usmażyć na maśle klarownym? Pytam się bo dziecko bardzo lubi jajka, ale trzeba je trochę urozmaicić.

    OdpowiedzUsuń
  51. Jak często jajaka powinna spożywać osoba z nieregularnym okresem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ni da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ale ok. 6 spokojnie.

      Usuń
  52. Wszystko fajnie tylko ja po takim śniadaniu miał bym zgagę jak 150...
    zarówno po soku pomarańczowym , jak i po grzankach jak i po jajku z szczypiorkiem... nie wiem czy to normalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy reaguje inaczej. Ty miałbyś zgagę, ja nie mam i ktoś inny też nie ma. Każdy inaczej reaguje na konkretne składniki.
      Zgaga nie jest odczuciem normalnym. Bardzo często zwiastuje refluks.

      Usuń
  53. Gosiu, jakie produkty poza nabiałem są bogate w wapń? Rezygnuję z nabiału i boję się, że nabawię się niedoborów...

    OdpowiedzUsuń
  54. Jestem żywym przykładem, że jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu. Od dwóch miesiący jem codziennie 2 jaja smażone na maśle na sniadanie. Dwa miesiące temu odebrałam wyniki, z których wynikało, że mam podwyższony cholesterol i trójglicerydy. I wpadł mi wtedy w ręce artykuł mówiący o tym, że szkodliwość tłuszczu to mit., a spożywanie tłuszczów nasyconych spowoduje spadek(!) poziomu cholesterolu. Postanowiłam sprawdzić na sobie. Ostatnio wykonałam badania ponownie...Trójglicerydy spadły z 190 na 105! Cholesterol również, a także wzrósł mi poziom dobrego cholesterolu do 79:) Więc akurat mój organizm tak zareagował na zwiększoną podaż tłuszczu. Dodam tylko, że kompletnie nie używam cukru,nie jem zywności przetworzonej a węglowodany spozywam tylko o niskim ig. Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  55. Małgosiu, pytanie nie w związku z postem. W twoich przepisach co jakiś czas pojawia się ser typu feta. Odkąd trafiłam na Twojego bloga sprawdzam skład wszystkich produktów (chociaż jeszcze za dobrze się na tym nie znam). No i właśnie skład tego sera mnie zastanawia. Raz w sklepie obejrzałam wszystkie i każdy miał jakieś E. Czy tak powinno być czy powinnam szukać dalej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Symbol E oznacza że dodatek jest dopuszczony do stosowania w UE.
      Roślinne, naturalne dodatki też mają symbol E. Trzeba by spisać to E i sprawdzić co to za dodatek.

      Usuń