czwartek, 2 kwietnia 2015

Lekki bezglutenowy sernik zabaglione na migdałowym spodzie ! Dla bezglutenowców i cukrzyków !




























Za chwilę święta. Na stole pojawi się tradycyjny sernik wiedeński na kruchym spodzie, wielkanocna lukrowana baba, kruchy mazurek z konfiturą, lukrem lub kajmakiem, lub któraś z rekomendowanych przeze mnie słodkości.
Wszystko na bazie mąki i cukru.
A co z osobami na diecie bezglutenowej ? Co z cukrzykami i osobami z insulinoopornością ?

Jak przeżyć te święta bez smutnego spoglądania na rodzinę delektującą się słodkimi pysznościami ?
I tu ja, we własnej osobie, spieszę dla Was z pomocą ;)
Moja propozycja dla Was to puszysty sernik zabaglione na migdałowym spodzie, słodzony stewią.
Nie ma w nim grama mąki. Jest kaloryczny, owszem, ale proces trawienia takiego sernika przebiegnie inaczej niż tradycyjnego.
Kaloryczność tego sernika wynika z kaloryczności migdałów, ale jednonienasycone kwasy tłuszczowe w połączeniu z błonnikiem (migdałowa skórka) regulują poziom glukozy we krwi, obniżając jej wchłanianie w jelitach. Do tego nie mamy cukru, a stewię i brak nam mąki którą organizm przetwarza do glukozy.
Brak cukru przyspieszy trawienie, unikniemy gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi co sprawi, że po zjedzeniu porcji sernika nie będziemy się czuli ociężali.
Serowa masa jest bardzo delikatna. Konsystencją przypomina ptasie mleczko. 
Polecam ten sernik każdemu !

Kaloryczność:
Kawałek widoczny na zdjęciu o wadze 130 g ma ok. 400 kcal




Migdałowy spód:
* 250 g mąki migdałowej
* 100 g miękkiego masła
* łyżka stewii
* 2 całe jajka

Z podanych składników zagniatamy ciasto 


























Masa zabaglione:
* 900 g serka homogenizowanego naturalnego
* 3 jajka
* 3 łyżki budyniu śmietankowego niesłodzonego - w proszku !
* 2 łyżki stewii
* tabliczka czekolady gorzkiej (100 g)
* łyżeczka masła

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.


4. Do miski wkładamy serek, żółtka, stewię i budyń. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy wystudzoną czekoladę i ponownie miksujemy.


Na koniec masę serową mieszamy z ubitą pianą, ale nie mikserem, a delikatnie łyżką.


5. Dół i boki tortownicy wykładamy ciastem migdałowym. Wlewamy masę zabaglione. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i wstawiamy sernik. Pieczemy 60 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy sernik w środku przez 10 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika na szerokość drewnianej łyżki.
Sernik ma stać w piekarniku minimum godzinę. Kroić go można po dwóch godzinach. 





























117 komentarzy:

  1. Wiedziałam, że wymyślisz jeszcze coś pysznego na święta:-) Wielkie dzięki.
    Zdrowych, pogodnych świąt.
    Wierna czytelniczka_Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. hej Gosiu Czy stewie można zastąpić ksylitolem? Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow.kolejny rewelacyjny przepis.od rana siedzę na Twoim blogu.Jestem uzalezniona:)Dzieki Tobie polubiłam gotowanie,a nie tylko jedzenie.I wszystko jest jakieś radośniejsze.Jestes niesamowita osobowością i odwalasz kawal dobrej roboty.Dziekuje:)Życzę Wesolych Swiat.Pozdrawiam cieplutko.Iza

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć innej mąki zamiast migdałowej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry. Ciacho wygląda przepysznie :) czy można zamiast maki migdalowej dac np. orzechowa? Pytam na wypadek gdybym w przed świątecznym szale nie dostała migdalowej ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada super! Zaraz zabieram sie za pieczenie. Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo :) kradnę na Święta, zwłaszcza dlatego, że moja mama uwielbia ciasta, a powinna ograniczyć spożywanie cukrów, więc zrobię jej miła niespodziankę

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapytam jeszcze, czy zamiast stewii może być ksylitol, czy to ważne, żeby była stewia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Gosiu i życzę Ci pięknych Świąt!

      Usuń
  9. czy można jeszcze jakieś innej mąki użyć niż wymienione wyżej ,ciasto tak apetycznie wygladające ąz się chce zjeść ale nie mam mozliwości kupienia mąki migdalowej ani orzechowej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić nawet na zwykłej np. orkiszowej, żytniej,pszennej pełnoziarnistej.

      Usuń
  10. Witamm,

    czy moze byc ser z wiaderka mielony czy musi byc homegenizowany? Homogenizowane widziałam tylko smakowe w małych pojemniczkach

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu a co myslisz o soi? Chcialam zacząć pić mleko sojowe, bo mam problemy z okresem, od jakiegoś czasu zatrzymal mi sie...ale wszędzie czytam, ze soja jest strasznie zmodyfikowana i ze nie jest polecana....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuj mleko Bio. Jest np. w Rossmanie. Jest z niemodyfikowanej soi.

      Usuń
    2. A przy niedoczynności można ? Jesli tak to jak czesto

      Usuń
    3. Ja przy niedoczynności odstawiam jakąkolwiek soję swoim pacjentom. Maksimum to raz w tygodniu. No góra dwa jeśli to jest np. 100 ml do kawy.

      Usuń
  12. Fajny,a ile kcal miałby kawałek bez spodu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bes spodu proszę nie robić tego ciasta ponieważ jest za delikatne. Rozwali się nie mając spodu.

      Usuń
    2. Owszem, ale nawet w serniku zrobionym ze spodem można tego spodu nie jeść później :)

      Usuń
  13. Gosiu mam pytanie trochę z innej beczki. Jak doprawiać i jak piec żeberka (w rękawie?) żeby wyszły pyszne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamarynuj przez noc w coca coli, odsącz i nasmaruj miodem. Piecz w rękawie. Wychodzą pycha ;)

      Usuń
    2. Malgosou, Ty polecasz coca cole???? Przecież to sam cukier i dziadostwo? Oo teraz się rozczarowalam...korzystam z twoich przepisów, sa smaczne, zdrowe. Czesto jesteś dla mnie inspiracja... A tu taki zonk...pozdrawiam asia

      Usuń
    3. A czy ja Ci każę tę colę pić ?
      Ona ma zmiękczyć mięso. Odsączasz potem żeberka z tej coli.

      Usuń
    4. A nie uwazasz, ze to co najgorsze w coli, przejdzie do mięsa. Skoro marynujemy mięso, to po to aby przeszło tym w czym je marynujemy...myślę, ze sa tez inne, zdrowsze sposoby na zmiękczenie mięsa.

      Usuń
    5. Nie umrze się od tego ;)
      Bez przesady.

      Usuń
    6. Oooo a ja wypróbuje! Brzmi fajnie. I też uważam, ze raz na jakiś czas nic się nie stanie.

      Usuń
  14. Aha i jeszcze jedno pytanie dotyczące szynki, pisałaś kiedyś że powinna poleżeć w solance przed upieczeniem, woda z solą listkiem i pieprzem wystarczy? Jak ją później doprawić? Piec w rękawie? Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj jeszcze czosnek do solanki. Pieczesz w rękawie. 1 h na 1 kilogram mięsa.

      Usuń
  15. Mam pytanie "z innej beczki" :) czy kawę z cykorią która ma ok 12 kcal można pić między posiłkami i nie wliczając tych kalorii do kaloryczności całego dnia ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam Cię Małgosiu. Super przepis i skorzystam na święta :) Mam jednak pytanie...jestem chora na cukrzyce i rano lubię zjeść płatki owsiane na mleku migdałowym. Po tym śniadaniu mój cukier to to 260 gdzie na czczo mam 72. Czemu tak sie dzieje,czy powinnam z owsianki zrezygnować?Pozdrawia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj za dużo 260 ! A jakie płatki kupujesz ? Błyskawiczne czy zwykłe ?

      Usuń
    2. Zwykle płatki. Właśnie skok jest strasznie duży.

      Usuń
    3. A jaką masz cukrzycę?

      Usuń
    4. Oj to niedobrze. Nie powinnaś mieć takiego cukru. I to z mlekiem migdałowym.
      Odstaw tę owsiankę.
      Z moich obserwacji, tzn. z obserwacji moich pacjentów wiem że 95 % osób nie ma wysokiego cukru po owsiance, ale jak widać Ty masz. Organizm na różne potrawy, różnie reaguje.

      Usuń
    5. Dziękuje za odp,niestety będę musiała odstawić coś co uwielbiam...nie ma rady. A cukrzyce mam typ2. Dziękuje i Pogodnych świat życzę :)

      Usuń
  17. Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Tą coca colą mnie zaskoczyłaś, zaraz pędzę do sklepu;) Życzę miłego dnia i przepysznych świąt:) Dorota

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, czy ksilitol w takiej samej proporcji co stewia , czy mąka z migdałów to zmielone migdały poprostu i czy możesz napisać jakiej firmy sera użyłaś?.Z góry dziękuję i życzę Ci cudnych Świąt.GosiaG .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ksylitol w takiej samej proporcji. Mąka migdałowa to po prostu drobno zmielone migdały.
      Serka użyłam z Lidla takiego w pojemnikach.

      Usuń
    2. Wygląda przepysznie. Mam tylko wątpliwości co do ilości stewii/ksylitolu. 2 łyżki na prawie kilogram sera to bardzo mało, wiem, że jest jeszcze czekolada gorzka w nim, ale napisz proszę, czy słodycz czuć wystarczająco?
      Pozdrawiam
      Ada

      Usuń
    3. Tak. Jest wystarczająco słodki. A testowała go wczoraj koleżanka mojej córki. Zjadła 2 kawałki więc myślę że gdyby nie był słodki, nie poprosiłaby o dokładkę ;)

      Usuń
    4. Ale czy ksylitol nie jest mniej slodszy od stewii? Jeśli tak to chyba należałoby go dodać więcej (tyle ile zwykłego cukru)?

      Usuń
    5. Ilość słodyczy to już kwestia indywidualna więc jeśli uważasz że "należałoby" to dodaj więcej.

      Usuń
  19. Witam mam pytanie z innej beczki, czy zielony jęczmień jest naprawdę taki cudowny ? Wiele razy się zastanawiałam czy warto czy szkoda pieniędzy? Proszę o radę.

    OdpowiedzUsuń
  20. Gosiu masz bardzo zdrowe podejście, wszystko jest dla ludzi i zamarynować mięsko w coli można bez uszczerbku dla zdrowia. Nie popadajmy w paranoję!

    OdpowiedzUsuń
  21. mam pytanie: budyn to w proszku czy juz ugotowany??

    OdpowiedzUsuń
  22. a czym można zastąpić serek homogenizowany jeśli nie mogę spożywać nabiału??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik bez sera nie jest już sernikiem ;)
      Osoby na diecie bezmlecznej nie jedzą sernika.

      Usuń
    2. E tam, jedzą ;) Mam nietolerancję laktozy i do tego jestem weganką. Często robię serniki z tofu, tak zwane tofurniki i różnicy w smaku prawie nie czuć (testowałam na mięsożernych znajomych). ;)

      Usuń
    3. Przepraszam, ale dość banalna odpwiedź, typu osoby z nietolerancją glutenu nie jedzą ciast ... albo ciasto bez mąki przennej nie jest ciastem ;) Są przecież możliwości zamienników, od tego chyba jest dietetyk :) Wiem, że ludzie robią a'la serniki, np. z tofu. Weganie nie jedzą jajek, nabiału a jakoś ciasta pieką... Tylko pytanie czy tutaj wyjdzie ???

      Usuń
    4. Są produkty których nie da się zastąpić 1:1, i to że jestem dietetykiem nie ma tu nic do rzeczy,
      sernik bez sera nie jest sernikiem i trzeba to sobie uświadomić,
      sernik z tofu to nie jest sernik, to co z niego wyjdzie można sobie jakkolwiek nazwać, ale nie jest to sernik czy się komuś to podoba czy nie, taka jest prawda,
      czy korzystając z tego przepisu, z tych proporcji i zastępując twaróg np. tofu wyjdzie cokolwiek, nie wiem ..... nie próbowałam,

      Usuń
  23. Żeby ciasto było bezglutenowe, trzeba użyć budyniu bez mąki pszennej ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dostępne w sklepach. A jak się nie uda kupić to można użyć mąki ziemniaczanej.

      Usuń
  24. a kokosowa maka tez moze byc?,albo pol na pol z migdalowa?

    OdpowiedzUsuń
  25. a moze byc maka kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam Cie Małgosiu:))
    Jestem początkującym czytelnikiem Twojego bloga i właśnie zaczynam swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem.
    Dlatego moje pierwsze pytanko to gdzie kupie mąkę migdałową?
    I czy jest duzo zdrowsza od np. żytniej, razowej czy orkiszowej?
    I właściwie dlaczego ten sernik jest na mące migdałowej?

    B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 - w dobrym sklepie, dziewczyny pisały że jest ponoć w lidlu, choć ja nie widziałam
      2 - jest inna, do innego typu rzeczy, to po prostu drobno zmielone migdały więc możesz ją też zrobić sama
      3- bo jest propozycją dla osób na diecie bezglutenowej

      Usuń
  27. Gosiu! Mam pytanie trochę nie na temat, ale mam nadzieję, że mi pomożesz.
    Ostatnio kupiłam tabletki z olejkiem z wiesiołka, ponieważ bardzo przesusza mi się skóra.
    Jak wróciłam do domu postanowiłam przeczytać skład i jak się okazało prócz wspomnianego olejku znajduje się tam również żelatyna. Nie jestem wegetarianką, lecz mocno ograniczam produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego też nie mam pojęcia co zrobić, bo pigułki.. no trochę kosztowały...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz problemu z tą żelatyną to jedz je. Możesz też wyciskać z nich ten olej a tą żelatynową otoczkę wyrzucać.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź Gosiu!:) Nie wyobrażam sobie, abym połykała je wraz z żelatyną, bo mam tą świadomość z czego ona powstała i od razu mnie mdli. Jedyne czego się boję to to czy na pewno pozbędę się całej żelatyny, jeśli wycisnę olej. Jak myślisz?

      Usuń
  28. Małgosiu, możesz polecić jakąś konkretną stewię? Ja kiedyś chciałam kupić, ale potem się okazało, że była z maltodekstruną...

    OdpowiedzUsuń
  29. Gosiu:)dziękuję za przepis:)jutro upiekę:))a tak na marginesie to ja Cię podziwiam:)tak pięknie odpowiadasz na różne "dziwne" pytania:))jesteś mega:))
    Wesołych i ciepłych świąt Ci życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosia... Można samemu zrobić mąkę migdałową? Migdały zmieliłabym w młynku do kawy. Co myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja trochę nie na temat:
    robię zakwas na chleb, koło 21 dosypuję kolejną dawkę mąki, wczoraj jednak zapomniałam i zrobiłam to dopiero dzisiaj o 15. Kiedy teraz dodać kolejną dawkę mąki? Odczekać 24 godz? Czy może wyrzucić i zacząć od początku?
    pozdrawiam
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  32. Prezentuje się wspaniale, a do tego bezglutenowy :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jakiej średnicy była foremka, która została użyta do pieczenia, na te proporcje ciasta i masy?

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobiłam...Wyszedł dobry w smaku i to trzeba bezsprzecznie przyznać. Nie za słodki. Super. Ale...Wyrósł pięknie i opadł (jak zawsze u mnie jeśli chodzi o serniki). Masa wyszła mi jednolicie brązowa, a nie taka ciapkowana jak u Ciebie Gosiu. Jedyną zmianą w przepisie była zmiana mąki i stewii na cukier trzcinowy. Resztę robiłam dokładnie jak Ty. Chciałabym zrobić jeszcze raz, ale boję się, że znów mi opadnie. Pianę z białek miałam super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój sposób na to żeby sernik nie opadał (sprawdza się prawie w 100%) zaraz po upieczeniu sernik delikatnie odkroić bardzo ostrym nożem od brzegów foremki /papieru do pieczenia. Taki "odkrojony" studzi się w piecu, a potem na blacie w kuchni cały czas w foremce.

      Usuń
  35. Małgosiu, czy mogłabyś powiedzieć czy użycie mąki migdałowej do pieczenia jest rzeczywiście korzystne dla naszego organizmu? Przecież migdały to tłuszcz i kwasy omega 3 i omega 6, które się utleniają pod wpływem wysokiej temperatury. Wyjaśnij proszę, bo już nie wiem co o tym myśleć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest opcja dla bezglutenowców. Można oczywiście użyć gryczanej albo ryżowej ale smak nie będzie już pasował do delikatnego smaku sera.
      Kwasy owszem utlenią się, ale bezglutenowcy muszą wybrać w tym przypadku albo/albo.

      Usuń
  36. Malgosiu jak uzyskać taki efekt a'la straciatella u mnie mimo niewielu ruchów łyżka wyszedł po prostu czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  37. a mi jak zawsze ciasto opadło :( niby wszystko zrobione jak w przepisie ... łyżka drewniana w drzwiczkach piekarnika i znowu to samo. z czego może to wynikać?

    OdpowiedzUsuń
  38. Zrobiłam to cudeńko i faktycznie ciasto wyszło przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Nie rozumiem jednej rzeczy - najpierw rozgrzewamy do 200 stopni a pozniej zmniejszamy do 160 i dopiero wtedy wkladamy cale ciasto? Nie mozna od razu rozgrzac po prostu do 160?

    Daj znac prosze bo zamierzam zaraz robic :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się "daj znać zaraz" bo non stop przy komputerze nie jestem, tym bardziej w świąteczną sobotę ;)
      Przypuszczam że już upiekłaś. Chodzi o szok termiczny, stąd mocno nagrzany piekarnik w momencie wkładania.

      Usuń
    2. Zaraz wkladam do piekarnika ;) Czyli chodzi o to ze jakbysmy poczatkowo do 160 nagrzali to wtedy nam spadnie temp. od razu przy otwieraniu piekarnika tak? Hehe wiem wiem ze nie jestes non stop, i tak sie dziwie ze mi dzisiaj odpisalas :D Dzieki :)

      Usuń
    3. Nie nie, chodzi o szok termiczny na starcie.

      Usuń
  40. Pani Gosiu bardzo dziękuję za mnóstwo przepysznych i zdrowych przepisów.
    Zyczę zdrowych,radosnych Świąt Wielkanocnych i wesołego śmigusa .Urszula Klonowska z mężem.

    OdpowiedzUsuń
  41. Zamiast stewii czy ksylitolu wolałabym użyć erytrolu (mam w domu cukrzyka, więc staram się ograniczać węglowodany do minimum). Nie wiem tylko czy mogę użyć erytrolu do pieczenia? I czy w ogóle polecasz erytrol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz żyć erytrolu. Działanie ma takie same jak stewia czy ksylitol.

      Usuń
  42. Fajny przepis, musze koniecznie wyprobowac ;) w ogole ostatnio przerzucam się na bezglutenowe jedzonko i calkiem dobrze mi idzie. Jest kilka marek, ktore oferuja bardzo duzo takich produktow, np.develey. Dzieki takim markom zdrowe gotowanie staje sie duuuuzo latwiejsze;)

    OdpowiedzUsuń
  43. Gosiu serek homogenizowany to też np Bieluch? chętnie dodałabym 0%poł na pól z tłustym zamiast tego wiaderkowego bo w przeciągu roku tak zmienił się ich skład że teraz te 'twarogi' są jak galareta.

    OdpowiedzUsuń
  44. czy jeśli użyjemy mąki żytniej,orkiszowej itp zamiast migdałów to kaloryczność sernika się zmniejszy?

    OdpowiedzUsuń
  45. witaj Małgosiu, chciałabym zapytać jakiej marki sera użyłaś i jakiej czekolady czy tej przeciętnej 70% czy tej bardziej gorzkiej np 90%? I jeszcze tak z innej beczki,jeśli pijemy koktajl owocowy po treningu to też można dodać otrębów dla regulacji wchłaniania sie cukru czy lepiej nie, zeby szybko uzupełnic braki? i czy po bieganiu mniej wiecej 50 min tez tak nalezy uzupełniac czy tylko po jakichs ciezszych treningach np siłowych? pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser z lidla z wiaderka, czekolada ze stewią (70%) ze sklepu eko.
      Otrębów też dodajemy. Tak jest najlepiej i ja dodaję.
      Po bieganiu tak.

      Usuń
  46. dziękuję Ci za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanko:) szykuje mi się impreza rodzinna i jak wiadomo zbyt zdrowo nie będzie, warzywnej sałatki bez majonezu raczej nie uświadczę , tylko jakieś smażone rzeczy, ciasta itp. Co lepiej zjeść na śniadanie w domu czy bardzo lekko- jakiś jogurt naturalny,troszkę ziarenek, pomidorek itp, czy np treściwiej -owsiankę , żeby poźniej nie być głodnym i nie zjeść więcej 'tam'? tak samo przed weselami itp, poradzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak raz pofolgujesz na imprezie to nic się nie stanie.

      Usuń
    2. a to się tyczy również alkoholu? kilka kieliszków wina,wódki czy badz czego zrobi dużą krzywdę dla wagi/redukcji? piję baardzo rzadko ale w tym maju jednak 3 lub 4 takie imprezy mi wypadają

      Usuń
    3. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi nikomu.

      Usuń
  47. pieczemy z termoobiegiem czy góra-doł?

    OdpowiedzUsuń
  48. jaki rozmiar tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  49. Witam dzisiaj zabieram sie za ten sernik wyglada pysznie i pewnie tak smakuje.. ale ja mam pyt odnosnie innego deseru i jego kalorycznosci.. zrobilam cukierki z 1 puszki mleka zageszczonego slodzonego i 3tabliczek gorzkiej czegolady rozuscilam wszystko w mikrofali i pozniej do foremki na noc a pozniej pokroic w.male koski. Pyt czy to bomba kaloryczna czy gorzka czekolada chociaz odrobine zniwelowala ta slodkosc mleka fakt cukierki w dalszym ciagu sa gorzkie??

    OdpowiedzUsuń
  50. Dzień dobry,
    czy mogę zrezygnować z czekolady lub zastąpić ją mąką z drzewa świętojańskiego bez szkody dla smaku sernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam zawsze będzie zmieniony jeśli pominiemy czekoladę.

      Usuń