czwartek, 23 kwietnia 2015

Multicooker REDMOND RMC-M90E czy RMC-M4500? Przepis na przepyszny chleb orkiszowy z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz zapowiedź KONKURSU !


O multicookerze mogę powiedzieć całkiem sporo. Od roku jestem posiadaczką REDMOND RMC-M4500 (test RMC-M4500 macie TU). Od prawie miesiąca testuję nowy model - REDMOND RMC-M90E.
Jak poproszono mnie o przetestowanie nowego modelu pomyślałam sobie: a cóż tam można jeszcze nowego dołożyć, jak ulepszyć? Ale OK, pobawię się. 

Dla kogo multicooker ?

Oczywiście można się bez niego obyć i jak go nie miałam też gotowałam i szło mi całkiem nieźle. Wszystko było jadalne i w miarę szybko przygotowane. Jak to u mnie ;)
Są jednak funkcje, za które uważam to urządzenie za przyjaciela domu i nie wyobrażam sobie, aby mogło go zabraknąć w mojej kuchni. Do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja.
Program do gotowania owsianek, jaglanek, kasz na mleku etc. pokocha każdy, kto choć raz spróbuje nasypać kaszy lub płatków, wlać mleka i iść rano pod prysznic lub robić make up nie myśląc, że coś wykipi. Śniadanie w zasadzie robi się samo. Po zakończeniu programu "owsiankowo-kaszowego", urządzenie przełącza się w tryb podgrzewania. Jak czasowo popłyniesz robiąc make up, budząc dzieci i ścieląc łóżka, owsianka będzie grzecznie czekać cały czas ciepła. 
Nowy RMC-M90E ma nad starszym kolegą RMC-M4500 tę przewagę, że jak robię owsiankę w hurcie dla naszej czwórki to nic mi nie wybrudzi górnej pokrywy tzn. mleko mi nie wybulga górą jak to miało miejsce przy RMC-M4500. Miło, że producenci wzięli pod uwagę, że owsianka może smakować całej rodzinie, a nie tylko fit mamie ;)
Program kasza/ryż. Każdy kto jadł u mnie kaszę pyta, jak ją robię, że jest taka sypka i smaczna? Sekretem jest multicooker i dlatego prawie każdy z moich znajomych już go ma u siebie ;). Przez rok zrobiłam mu niezłą reklamę. 
Program podgrzewanie polubi każdy, kto wraca z pracy, a ma obiad z dnia poprzedniego. Nie trzeba odgrzewać w piekarniku (to wysusza), nie trzeba w mikrofali (no chyba, że chcecie "świecić w ciemności" ;)), nie trzeba na patelni z dodatkowym tłuszczem. Wkładasz danie, naciskasz podgrzewanie i idziesz się przebierać w domowe fatałaszki.
Generalnie jest to sprzęt pierwszej potrzeby dla zabieganych, mających małą kuchnię lub singli (te trzy rzeczy mogą się łączyć ;)).
Multicooker upiecze, ugotuje na parze, usmaży, udusi, zrobi jogurt czy zupę etc.

Aktualnie mam dwa multicookery. Mojego staruszka białego i nowy w czarnym kolorze. 
Jednego postanowiłam dać siostrze, bo dwa to za duża rozpusta jak na moją małą kuchnię.
Długo myślałam który.
Padło, że oddam białaska, chociaż szkoda mi trochę, bo bardzo się lubimy i nie ma dnia abym go nie używała.
Ja jestem dziwnym człowiekiem, ponieważ przywiązuję się do sprzętów ;). Mam nadzieję, że z tęsknoty za mną nie będzie jej przypalał zupy :).
Stanęło na tym, że zostaje czarny, bo ma więcej funkcji, a ja jestem z tych stojących przy garach dość często. No i ma cztery razy więcej programów, a to różnica dość znacząca. 
Design nowego jest bardziej, nazwijmy to, modern. Dla mnie osobiście nie ma to większego znaczenia, ale mój mąż mówi, że jest ładniejszy.


UWAGA KONKURS
Już za tydzień rozpocznie się konkurs w którym do wygrania będzie 
Multicooker REDMOND RMC-M90E


Przewaga RMC-M90E nad młodszym kolegą RMC-M4500.

Wreszcie są rączki przy misie! W starszym modelu ich brak bardzo utrudniał użytkowanie. Misa jest gorąca więc trzeba było zakładać rękawice kuchenne i kombinować z wyciągnięciem misy, podważając ją drewnianą łyżką. 

Jeśli z uwagi na cenę zdecydujecie się na zakup starszego, tańszego modelu, dokupcie sobie misę ceramiczną.
Misa ceramiczna sprawi że absolutnie nic Wam nie przywrze. Nieprzywierająca powłoka którą pokryta jest misa tańszych modeli nie dotyczy niestety mleka ;) Mi mleko notorycznie przywierało. Nie przypalało się a przywierało do dna. Nie zaważa to na smaku owsianki w żaden sposób, ale nie cierpiałam mycia tego.
Siatki do głębokiego smażenia nie używam do celów, do jakich została stworzona.
Jak gotuję kaszę to na niej kładę mięso i robi się jednocześnie.


Łyżki i biała nakładka do gotowania na parze są takie same w obydwu modelach.




























W starszym modelu właśnie tę pokrywę górną miałam zapaćkaną owsianką. Strasznie nie lubiłam tego myć, bo resztki owsianki przechodziły przez te otworki wyżej. W nowym multicookerze program do owsianek ma funkcję wyłączania jak temperatura osiągnie stan ostrzegawczy. To duży plus dla użytkownika. Miło, że zostało to zauważone i ulepszone. 
























































Charakterystykę wszystkich modeli znajdziecie na stronie REDMOND (klik). Jest co poczytać. 
Dodam jeszcze że do każdego modelu dostaje się książkę w której jest 100 przepisów. 

A teraz przepis na 
chleb orkiszowy z oliwkami i suszonymi pomidorami. 

To nie jest chleb do kanapki z wędliną czy serem. Wybornie smakuje z pesto lub maczany w doskonałej jakości oliwie. Jako przekąska, coś w rodzaju tapas. Świetny na grillową imprezę.

Składniki:
* 450 g mąki orkiszowej (ja użyłam typ 700)
* 1 łyżka + jedna łyżeczka cukru (z uwagi na drożdże nie może być ani ksylitol, ani stewia)
* łyżeczka soli
* 20 g drożdży 
* masło do wysmarowania multicookera lub formy 
* 300 ml ciepłej wody 
* 100 g oliwek
* 6 suszonych pomidorów (z oliwy, nie suchych) 

1. Wodę mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru na jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 
2. Z mąki, reszty cukru, soli i zaczynu wyrabiamy masę chlebową. 
3. Oliwki i suszone pomidory siekamy w malakserze lub drobniuteńko kroimy. Dodajemy do wyrobionej masy chlebowej i ponownie wyrabiamy. 


4. Multicookera (lub foremkę) smakrujemy masłem, wkładamy masę chlebową i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 


5. W multicookerze nastawiamy program BAKE i pieczemy 2 godziny. W piekarniku nastawiamy na 160 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy godzinę. 







144 komentarze:

  1. konkurs tak jak ostatnio- kto pierwszy ten lepszy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Z uwagi na fakt iż nagroda jest znacznej wartości bo prawie 800 zł, aby ją wygrać trzeba będzie trochę zaangażowania ;)

      Usuń
  2. Jacie.. taki to by mi się przydał przy moim trybie życia... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale tajemnicza jesteś dzisiaj;) Zdradź cokolwiek na temat konkursu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo. Przydałoby mi się, ale studencka kieszeń nie pozwoli :(

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy drozdze suszone tez moga byc ??

    OdpowiedzUsuń
  6. a w Multicooker REDMOND RMC-M4502 też wyjdzie ten pyszny wypiek?

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie i za ile mozna kupic to cudo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście jest przekierowanie do strony Redmonda. Modeli jest dużo i przekrój cenowy tez spory.

      Usuń
    2. Na stronie redmond jest 4500 z ceramiczna misa on będzie lepszy niż ten Twój stary biały?

      Usuń
  8. Ja jednak osobiście wolę Termomix TM 5

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj mnie koleżanka namawiała ale cena jednak jest powalająca.

      Usuń
    2. Małgosiu koniecznie Termomix, ja bez niego nie wyobrażam sobie życia. Ten to dopiero potrafi. Cena faktycznie powala ale są tzw. promocje kredyt 0%. Skorzystałam z tego. Płacę w ratach bez odsetek.

      Usuń
    3. na Termomix TM 5 nie ma w chwili obecnej kredytu 0%, ale te odsetki tez nie zwalają z nóg nadpłaca się około 24 zł miesięcznie co to jest.

      Usuń
    4. Speedcook jest tak samo dobry jak termomix a kosztuje polowe mniej.Uzywalam termomix przez kilkamiesiecy i nie widze zadnych znaczacych roznic.a polska firma ..tez ma znaczenie:)

      Usuń
  9. Przepraszam, bylam troche nie myslaca, ale juz wszystko doczytalam

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu a czy z mąki orkiszowej białej też bedzie dobrze?Moje dzieciaki nie zjedzą nic co ciemnie na moje nieszczescie :(
    P.s wczoraj z rana upiekłam pasztet z twojego przepisu ;) Taka była wieczorem rozpusta ze dzis rano zostalo tylko pol kreskowki :)Dzieki serdeczne kochana!Jesteś wielka!
    Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj p. Małgosiu
    Mam taki problem wstydliwy często w pracy mam wzdęty brzuch i uwierają mnie gazy (czuje się jak chodzący balon ). zastanawiałam się czy to nie jest wina mleka bo wiele razy tak miałam po wypiciu kawy z mlekiem dla baristów puchłam albo po innych firmach i nie innych produktach mlecznych. Kiedyś poszłam do lekarza ale on mnie wyśmiał stwierdzając fakt że to jest nie możliwe że po 30 latach nagle czuje dyskomfort z produktów mlecznych. Dziś ani wczoraj w pracy nie jadałam standardowo jogurtu natułanego w otrębami i owcami / bo zdarza mi się że po otrębach też mi puchnie brzuch jak i po surowym jabłku ) Ale do rzeczy w pracy co chwilkę latanie do toalety jest męczące piję rumianek , zieloną herbatę i inne ziołowe herbatki. Ostatnio zastanawiałam się tez nad gruszką fakt pomieszałam wtedy wszystko w pracy jogurt gruszka kawa z mlekiem: ) ale te wzdęcia mnie denerwują bolą mnie krucze Jak sobie radzić w pracy z tym problemem ?? Dziękuję z góry za wskazówkę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnaś przebadać się pod kątem nietolerancji. A czy te objawy są od dawna czy teraz nagle się pojawiły ?

      Usuń
    2. tez tak mam. Wzdęty brzuch po mleku krowim, teraz kupuje jogurt i mleko bez laktozy. A na czym polegają testy na nietolerancję u Ciebie Gosia i czy można zrobić takie testy samodzielnie w domu (czy są sprzedawane w aptekach)?

      Usuń
    3. Taki test będzie można zakupić u mnie jutro. W necie są dostępne cały czas.
      Chodzi o food detective.

      Usuń
    4. Ale on bada tylko białka. Nietolerancji laktozy już podobno nie ujawni.

      Usuń
    5. i samemu można sobie zrobić te testy ? a drogie są takie testy ?

      Usuń
  12. a z przepisu na "nowy" chlebek upiekę w piekarniku : ) fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. A jak wychodzi ze zużyciem prądu przy częstym korzystaniu?
    Fajne te gadżety, ale niestety obawiam się rachunków :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się tego bałam. Mało ciągnie prądu, jest oszczędny.

      Usuń
    2. To sako pytanie mialam wlasnie zadac To musze o tym pomyslec jesli jest oszczedny :) dziekuje za super wpis Pozdrawiam Ania

      Usuń
  14. Gosia a czy w takim muliticookerze zmieści sie kurczak?

    OdpowiedzUsuń
  15. Z jakich mąk ten chlebek można jeszcze upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z żytniej razowej, z pszennej pełnoziarnistej, z graham.

      Usuń
  16. Małgosiu a może pokusiłabyś się o wpis właśnie na temat niezbędników w kuchni (chodzi mi o sprzęty typu blender,mikser itp.) Kupuje się mnóstwo rzeczy a tak naprawdę potrzeba niewiele ale z większą ilością funkcji. Sama kupiłam parowar ale widzę,że za.bardzo go nie używam nawet do Twoich przepisów. Julia

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu, czytam sobie Twoje starsze wpisy i często powołujesz sie na Ojca Grande. Czy mogłabyś przybliżyć temat w jakimś oddzielnym poście?

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy taki chlebek wyjdzie na zakwasie?pieczony w piekarniku.jaka ilość zakwasu użyć?:) co tydzień pieke chlebek wg Twojego przepisu Gosiu i zakwas ma juz z rok.i ostatnio myslalam nad zmiana smaku:)super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie. Jak pieczesz z mojego przepisu to jak podzielisz masę na dwa to do jednej części dodaj oliwki i pomidory suszone. Dalej postępujesz tak samo.

      Usuń
  19. P. Małgosiu a dokładnie kiedy odbędzie się konkurs?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30 kwietnia ale czasu na wykonanie zadanie będzie ponad tydzień

      Usuń
  20. No to mnie przekonałaś. Muszę kupić to urządzenie. Ma zbyt wiele opcji, aby go nie sprawdzić.

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam!!!
    Miałam plan na zakup szybkowaru czy myślisz ,że to zbędne i lepiej zainwestować w multicookera?

    OdpowiedzUsuń
  22. Małgosiu, z niecierpliwością czekam na dietę candidową:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy to CUDO :) ma opcję np. ubijania piany z białek ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Małgosiu, na wstępie gratuluje bloga. Chcialabym podeslac Ci pare ciekawych tematow na posty, o ile możliwe to proszę tez tu o odpowiedz.
    1. Co sądzisz o piciu soku z noni rano, czy faktycznie daje takie efekty jeśli chodzi o odporność i cere?
    2. Mam nieregularne miesiączki. Odzywiam się zdrowo, ale dosyć nieregularnie spozywam posiłki, walcze z tym no ale perfekcyjnie nie jest. Ginekolog zalecila mi badania hormonalne ale i tak zaznaczyla, ze jedynym srodkiem jest antykoncepcja co sadzisz na ten temat, bo tyle się mowi teraz o szkodliwości tabletek.
    3. Pomysl na post dot. wychłodzenia organizmu i problemów krążeniowych czy to ma jakiś wpływ?
    4. Może jakiś post z wyjaśnieniami poszczególnych szkodliwych zwiazkow w jedzeniu (te symbole niewiele mi mowia E200, guma ksantanowa etc)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) wiem, że dziś wszystko można sprawdzić w internecie, ale łatwo o przeczytanie jakiejś bzdury. Do tej pory mam największe zaufanie do Twoich porad. :)

      Usuń
  25. Małgosiu, napisz mi proszę co sądzisz o moich posiłkach w pracy.
    8--------owsianka z jogutrem+owoc+ grejfrut
    12-----------sałatka= mix sałat(1/3 ze 180g)z ogórkiem, 3 Łyżki kuskus+ łyżeczka oleju rydzowego, pomidor duży.
    15--------kanapka = 2 kromki chleba razowego, zytniego
    17-----------obiad w domu.

    W miedzyczasie w pracy zjem też jabłko, gruszkę czy marchewkę.
    Czy nie jem zbyt dużo w pracy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziekuję Małgosiu. Upewniłaś mnie ze idę słuszną drogą do szczupłej sylwetki.
      pozdrawiam

      Usuń
  26. Gosiu, ostatnio zlapalam jakies przeziebienie mam katar i chrype. Przez kilka dni choroby czuje ciagle ssanie w zoladku. Jestem glodna nawet po obfitym obiedzie. Jak sobie z tym poradzic?

    OdpowiedzUsuń
  27. Hmm tak sobie myślę, czy multicooker zastąpi mi kuchnię wolnostojącą? :) Po tym, ile ma funkcji myślę, że jestem w stanie funkcjonować z nim na co dzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolnostojącą czyli całą kuchenkę ?

      Usuń
    2. Kuchnię wolnostojącą (z piekarnikiem). Obiad zrobię, śniadanie również, a nawet biszkopt :D

      Usuń
    3. Właśnie! Multicooker zastąpiłby kuchenkę?

      Usuń
    4. Bez przesady.
      4 palników nic nie zastąpi jak masz np. gości

      Usuń
  28. Ja podbijam pytanie o sens kupienia szybkowaru, czy ktos ma i uzywa, jak ze smakiem potraw no i z jakościa, my w domu lubimy dania jednogarnkowe, gulasze i bitki a to wymaga czasu.
    Co lepiej kupic : szybkowar czy multicooker? Choc na korzysc multicookera przewaza roznorodnosc potraw. Rozwazałam kiedys zakup multicookera ale niestety troche ceny są wysokie, juz nie wspomne o thermomixie którego cena to ponad 4 tys niestety...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkowar kup niezależnie od multicookera. Polecam Fagor.

      Usuń
    2. A może szybkowar-multicooker?

      http://multicooker.pl/katalog/multicookery/redmond_rmc_m110/

      Usuń
    3. Kupiłam starszą wersję tego szybkowaru-multicookera- RMC-PM4506. Jest dużo tańszy od rmc_m110, a różnice to: brak regulacji temperatury i brak sitka do smażenia w głębokim oleju. Przepisy dla obu wersji są takie same (z wyjątkiem popcornu). Urządzenie posiadam dopiero od kilku dni, ale już jestem zachwycona, bo gotuje ryż brązowy w 16 minut.

      Usuń
  29. Gosiu chcialam sie tylko upewnic czy doszedl ode mnie formularz przeslany 11 kwietnia Bo czytalam
    Ze wyceny beda do 10 I nie wiem czy moj 11 doszedl i bedzie w jeszcze kolejnym tygodniu czy gdzies przepadl Oby nie :) bo czekam z niecierpliwoscia Pozdrawiam Lidia

    OdpowiedzUsuń
  30. Dolaczam sie do propozycji wspomnianych powyzej odnosnie przydatnych sprzetow kuchennych , multicooker vs szybkowar itp.
    Pozdrawiam i dziekuje za swietne indpiracje i porady:;)
    Dorota W.

    OdpowiedzUsuń
  31. Małgosiu, znalazłam chleb o takim składzie: Maka razowa żytnia typ 2000, woda, drożdże, sól. Do tej pory miałam do czynienia z chlebem na zakwasie. Ten z drożdżami jest dość lekki, nie tak zbity, jak ten z zakwasu. Przez myśl przeszło mi, że piekarnia oszukała skład i może być tam trochę mąki jasnej, ale to raczej niemożliwe. Mimo wszystko zastanawia mnie lekkość tego chleba i tu jest moje pytanie: Czy to przez właśnie drożdże?

    OdpowiedzUsuń
  32. Gosiu,czy nietolerancja laktozy może blokować chudnięcie, czym zastąpić kefir-maślankę-jogurt w koktajlach i sery w sałatach. GosiaG.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nietolerancja laktozy nie jest wielkim problemem. Osoby z nietolerancją laktozy nie mają enzymu który laktozę trawi. Ten enzym nazywa się laktaza. Wystarczy przyjąć ją w tabletce przed np. koktajlem.
      Jeśli jednak nie chcesz możesz produkty mleczne w koktajlach zastąpić mlekami roślinnymi.

      Usuń
  33. Witaj Gosiu! Mam do ciebie jedno pytanie - Czy można pić do posiłku herbatę z pokrzywy? Pytam o to, ponieważ niedawno dowiedziałam się, że herbaty czerwonej czy zielonej nie powinno się spożywać podczas posiłku, ponieważ hamują wchłanianie żelaza. Dlatego chcę się upewnić, czy ta z pokrzywy hamuje może jakieś inne wartości odżywcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokrzywę można ale ona jest tak niedobra że zepsuje Ci smak potrawy ;)

      Usuń
    2. Czego to się nie robi dla zdrowia ;)

      Usuń
    3. Dziwne, bo mi smakuje:)

      Usuń
    4. Ja lubię, ale z miodem - a wtedy chyba odpada do posiłku?

      Usuń
    5. HHmmm, ja też lubię pokrzywę :)

      Usuń
  34. a ja mam pytanie właśnie o jakiś sprzęt, który by ułatwił życie w kuchni ponieważ moja mama ma chore ramie właściwie w dużym stopniu uszkodzone i to w dodatku prawa ręka więc chciałabym się Ciebie zapytać czy jest jakieś urządzenie które by pomogło w codziennym funkcjonowaniu właśnie do robienia zupek obiadów i takie tam co jest warte uwagi?

    OdpowiedzUsuń
  35. chlebek z moimi ulubionymi składnikami, postaram się spróbować i zrobić w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Mam ten model od blisko roku i nie wyobrażam sobie życia bez niego :-)
    Termomix też mam, ale nie można ich porównywać bo to dwa różne urządzenia.

    OdpowiedzUsuń
  37. Od jakiegoś czasu marzy mi się to urządzenie lecz na razie nie jest w moim zasięgu cenowym :(

    OdpowiedzUsuń
  38. Gosiu, czy uzywasz szynkowara do robienia swoich wędlin? Jeśli tak to czy możesz jakiś polecic?

    OdpowiedzUsuń
  39. Małgosiu mi chodzi o szynkowar a nie szybkowar:))))

    OdpowiedzUsuń
  40. Zrobiłam chleb, ale wyszedł wilgotny, mimo tego, że piekł się prawie 2 h...:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Witam
    Małgosiu czy dla 7-osobowej rodziny (4 osoby dorosłe, 3 dzieci) można ugotować obiad w multicookerze?

    OdpowiedzUsuń
  42. Witaj Małgosiu,
    nie mogłam się doczekać na przepis na ten chlebek. Upiekłam go wczoraj. Moja mama stwierdziła, że jest przepyszny. Ja też tak uważam.
    Czekam na kolejne przepisy na inne chlebki.
    PS. Chlebek z ziarnami piekę od kilku miesięcy. Uwielbiam go. Zawsze piekę dwa chlebki. Jeden jest dla mnie a drugi dla synów.
    Bluemona

    OdpowiedzUsuń
  43. Gosiu, masz Ty czas na życie pozakuchenne? ;) Jak doświadczona kucharka daj kilka rad, jak ogarnąć planowanie jedzenia dla rodziny, żeby mieć czas nie tylko na stanie przy garach. Chciałabym mieć swój chlebek, zupy co drugi dzień, drugie danie, a na weekendy desery i jakieś specjalne dania tylko to mi zajmuje baardzo dużo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  44. Chetnie sie przyłączę do pytania powyżej. Jak ogarnąć to wszystko jeśli przychodzi sie ok.16.30 z pracy a potem ma sie np. basen, rower czy fittness....mało tu przepisów na odgrzewane dania.....wiem to nie za bardzo zdrowe, ale cóż jakoś trzeba sobie radzic jesli wszyscy mają być zadowoleni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę zainwestuj w multicookera, on ma funkcje opóźnionego startu. Ja swój nastawiam wieczorem, a rano mam pyszna owsianke. Zanim wyjdę do pracy wstawiam ziemniaki/kasze/ryż na górze kładę sitko do gotowania na parze w którym mam warzywa i mięso / rybę znowu opozniony start i na15.30 mam obiad gotowy dla 3 osobowej rodziny. Zupy, gulasz gotuje w godzinę, bigos 1,5, gołąbki też w nim można zrobi . Polecam bo naprawde warto

      Usuń
  45. Spytam ponownie, bo mój ostatni post poleciał w kosmos. Chodzi mi o ustawienie multicoockera. Małgosiu, czy Ty na pewno piekłaś chleb w tym modelu? Pytam, bo napisałaś: wkładamy masę chlebową i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym modelu wyrośnięcie tzw. garowanie odbywa się przy zamkniętej pokrywie w ramach programu BAKE, czyli przez pierwszą godzinę odbywa się "garowanie" a przez następne dwie pieczenie chleba. Przy Twoim ustawieniu, czyli BAKE na dwie godziny, właściwe pieczenie przez godzinę to za krótko. Poza tym po pierwszej godzinie powinnaś obrócić chleb na drugą stronę. Coś mi tu nie gra z tym Twoim przepisem... Poza tym sam chleb (na zdjęciu) nie jest wyrośnięty, jest zapadnięty, ma widoczny krater, pomimo że dałaś dość dużo drożdży. Chciałbym upiec taki sam chleb, ale mam obawy czy przepis jest prawidłowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam tak jak opisałam w przepisie. Nie obracałam chleba na drugą stronę, a odstawiłam w misie w ciepłe miejsce.

      Usuń
    2. A ja upiekłam wg przepisu Małgosi w piekarniku i pomimo że też mi nie wyrósł w smaku przepyszny! Może to sprawa dłuższego wyrabiania ciasta?Agnieszka

      Usuń
  46. napisałaś wyraźnie: "5. W multicookerze nastawiamy program BAKE i pieczemy 2 godziny"!!! Przez pierwszą godzinę multicocker nie piecze, ale jest to czas przeznaczony na wyrośnięcie ciasta włożonego do misy. Tak więc Ty odstawiłaś ciasto na godzinę - patrz punkt nr 4 - a następnie ciasto poddane było ponownemu wyrośnięciu już w misie! Stąd proces pieczenia został skrócony o godzinę. Doczytałem się z instrukcji obsługi w jaki sposób działa program BAKE. Sam piekłem chleb, popełniłem ten sam błąd i... wyszedł mi zakalec. Książeczka z przepisami ma liczne błędy, bo ktoś błędnie ją przetłumaczył...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo możliwe że stąd nie wyrósł jak trzeba. Ale w smaku super, nie wyszedł zakalec, chlebek jest puszysty, dopieczony etc.

      Usuń
    2. Ja upiekłam wg przepisu Małgosi w piekarniku i w smaku rewelacyjny tylko nie wyrósł 😔 ale może to kwestia dłuższego wyrabiania ciasta. Pozdrawiam

      Usuń
  47. Przy jogurcie też jest błąd - pomieszałem mleko ze śmietaną i kwaśnym zsiadłym mlekiem, przed końcem procesu dodałem truskawki a po 12 godzinach otrzymałem... kaszkę. Później doczytałem w necie, że zsiadłe mleko i jogurt zawierają zupełnie inne bakterie. Żeby przepis wyszedł potrzebny jest specjalny szczep (podpuszczka) lub dodatek jogurtu naturalnego (tak zaleca Philips w swoim multicoockerze). Produkty zostały wyrzucone. Niechlujstwo producenta nie popłaca. Może samemu zrobimy listę błędów a jest ich mnóstwo, tak aby ustrzec innych na przyszłość. Philips się lepiej przyłożył, przepisy sprawdzone. Ciasta powinny być wyrośnięte, Redmond podaje że w pokrywie jest element grzewczy (gdzie on jest?) To dlaczego w takim razie w przepisie nie ma np. babki??? Na marginesie, spróbuj usunąć (tak zaleca Redmond) naklejki z urządzenia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam Gosiu! Ostatnio naszła mnie ochota na obiad z indykiem w roli głównej w formie gulaszu/pulpecików, dlatego mam do ciebie pytanie - Którą z tych propozycji najbardziej polecasz?
    http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/11/pulpeciki-z-pieczona-papryka.html
    http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/06/fit-gulasz-z-indyka-bez-fixow-i.html
    http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/07/fit-pulpeciki-z-tajemniczym-dodatkiem.html
    http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/10/indyk-duszony-w-jarzynach-z-pomidorami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 lub 4 - w pierwszym kocham tę pieczoną paprykę

      Usuń
  49. Czy chlebek wyjdzie też z mąki orkiszowej typ 1850?

    OdpowiedzUsuń
  50. Moja ocena samego multicoockera, przepisami zajmę się później.
    WADY:
    1. Nie można odkleić naklejek reklamowych
    2. Tworzywo obudowy ma bardzo intensywny zapach "starego" bakelitu, dobrze znanego z dawnych akcesoriów elektrycznych. W porównaniu tworzywo (kolor biały) konkurencyjnego Philipsa HD 3037 o zapachu neutralnym jest odporne na zarysowania.
    3. Misa urządzenia pokryta od wewnątrz teflonem (???) bardzo nietrwałym na krawędziach, po około miesiącu użytkowania wykrusza się, robią się "łaty". Dodam, misę myję ręcznie i posługuję się nią delikatnie.
    Misa u konkurenta (HD 3037) ma ładną wewnętrzną powierzchnię w kolorze tym samym co Redmond, ale od zewnątrz. Innymi słowy, tak jakby przewrócić (gdyby była taka możliwość) na drugą stronę.
    4. Program BAKE ma na sztywno zaprogramowaną pierwszą godzinę "garowania" ciasta. Każde dodatkowe późniejsze dołożenie kilku minut do tego programu, tak aby ciasto dopiec jest więc niemożliwe.
    Wszystkie osoby, jak zauważyłem kulinarni blogerzy, nie czytają instrukcji obsługi, bo popełniają ten sam błąd tzn. „garują” ciasto dwukrotnie, najpierw poza misą przez ok. 1 godzinę a potem w samej misie przez kolejną godzinę, skracając tym samym czas właściwego pieczenia o 1 godzinę!!! Podobnie uczyniła choćby Małgosia z Qchennych inspiracji http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2015/04/multicooker-redmond-rmc-m90e-czy-rmc.html Sam mam wykształcenie wyższe techniczne, nigdy nie polegam tylko na intuicji, ale zawsze czytam instrukcje obsługi.
    5. Pokrywa urządzenia wg słów przedstawiciela Redmonda powinna zawierać element grzejny, tak też jest w informacji na stronie producenta, problem tylko, gdzie on jest??? Przewody elektryczne mają niby biec w zawiasie pokrywy, obejrzałem to z wszystkich stron i… chyba ich tam nie ma!!! Ktoś sobie z nas pewnie zakpił, bo gdyby było inaczej, to w przepisach obok pieczenia „placków” byłyby dorodne wysokie aż po pokrywę baby. Niestety nigdzie nie znalazłem przepisów na baby.
    6. Łopatka i chochla takie jakieś niewydarzone, nieporęczne, proszę porównać do tych z HD 3037. Do tego łopatka, a przygotowywałem fasolkę po bretońsku (polecam!!!) dopiero dwa razy, mało odporna na zabrudzenia, nie pomogła nawet zmywarka. Zabarwiła się w dolnej części na kolor „oddany” przez paprykę w proszku.
    7. Moje największe zaskoczenie, maksymalna do ustawienia temperatura to… 170 stopni Celsjusza!!! Przykładowo frytki zamiast się smażyć, gotują się w oleju wpijając solidną porcję tłuszczu. Co tu dużo mówić (pisać), producent się nie zna, bo na stronie 57 Redmond zaleca temperaturę smażenia frytek… 160 stopni! Chciałem upiec mój ulubiony, znany z mul;ticoockera Philipsa wypiek, czyli zebrę, ale tam mogłem ustawić temperaturę na 180 stopni. To urządzenie RMC-M 90E jest niemal dwukrotnie droższe od konkurenta i jedno z najdroższych Redmonda (flagowiec) a mimo to pod tym względem gorsze. Temperatura 180 stopni, to minimum, to podstawa przy wszelkich wypiekach.
    8. Brak spolszczonego menu.
    9. Dołączona książeczka z przepisami w siedmiu językach bardzo niepraktyczna w użyciu – nieczytelna, miniaturowa, przepisy jakieś egzotyczne. Dosłano mi nową książeczkę, tym razem spolszczoną w całości, bardziej praktyczną, ale format nadal miniaturowy. Konkurencja postarała się o ładniejsze wydanie, przepisy w większości udane, przede wszystkim sprawdzone i bezbłędne. Do tego konkurent, Philips, pozwala pobrać książeczkę w formacie PDF. Tak więc przepis można sobie wydrukować w zależności od potrzeby.
    Na temat samych przepisów napiszę kiedy indziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma prawo do krytyki.
      Ja mam rok i jestem zadowolona. Moi znajomi (praktycznie każdy ma) też są zadowoleni.
      Frytek nie jadam z oleju. Tylko z piekarnika więc o programie do smażenia w tłuszczu się nie wypowiadam.

      Piszesz "Łopatka i chochla takie jakieś niewydarzone", to takie trochę czepianie się, nie uważasz ?
      Czy tego komentarza nie pisze czasem ktoś z konkurencyjnej firmy ? Tak mi się coś wydaje ;)

      Usuń
  51. ZALETY:
    1. Wygodne przyciski sensoryczne.
    2. Odłączana pokrywa, co ułatwia mycie (u konkurenta na stałe).
    3. Misa ma wygodne uchwyty (ten wcześniej używany model HD 3037 Philipsa ich nie ma, droższe mają).
    4. Ładny design.
    5. Praktyczna wkładka do smażenia w głębokim oleju ze zdejmowanym uchwytem.
    6. Wielość programów to olbrzymia zaleta, choć z technicznego punktu ich nie rozumiem  Może mnie ktoś oświeci, według mnie dany program, to zadany czas i temperatura. I tylko tymi dwoma parametrami możemy manipulować. W takim razie, na chłopski rozum, wystarczyłby program Multikucharz! Może mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć, choć to ładnie wygląda, po co tyle programów, tych świecidełek na obudowie???
    7. Dobry serwis i miła obsługa klienta, nawet sami oddzwonią. Widać mają poszanowanie dla klienta.
    Dziwi mnie, a przeglądałem kilka blogów kulinarnych osób, które dostały do przetestowanie któryś z modeli multicoockera Redmond, zachwyt li tylko nad konkretnym modelem. Proszę Państwa, gdzie tu odrobina szczerości i uczciwości? Gdy będę chciał przeczytać laurki i peany ku czci, to wejdę na stronę producenta – Redmonda, Philipsa, czy innej firmy…
    A tak poza tym proszę testerów o więcej przepisów „trudniejszych”, na przykład wypieków (zupa zawsze się uda, można ją łatwo zmodyfikować, poprawić, doprawić etc.), mniej powielania pomysłów Redmonda. Proszę o większe zaangażowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 - ja używam 3 - 4 programów i według mnie gdyby tańsze modele miały w standardzie misę z powłoką ceramiczną i rączki w misie to byłoby genialnie.
      Co do ostatniej części to każdy opisuje model jaki testuje. Normalnym jest że nie będę testowała wszystkich modeli, nie ma to sensu.
      Co do punktu 7, mało wiesz o reklamie ;) Załóż bloga to potestujesz. To fajna zabawa, uwierz mi ;)

      Usuń
  52. Po prostu mam akurat ten model Redmonda, wcześniej miałem w ramach promocji podobny choć prostszy model Philipsa i nie jestem stronniczy... mam zastrzeżenia do obu modeli. Wystarczy że wejdę na blog osoby, która dostała do przetestowania jakikolwiek model multicookera i to zarówno Redmonda jak i Philipsa, wszyscy jak raz piszą jakie to genialne urządzenie, żadnych zastrzeżeń! Każde urządzenie ma przecież jakieś wady i zalety, i ja takie powyżej przytoczyłem. Skupiłem się na modelu i firmie, który mam i który Ty dostałaś do przetestowania. Napisałaś: każdy opisuje model jaki testuje. Normalnym jest że nie będę testowała wszystkich modeli, nie ma to sensu. Tak więc moja ocena akurat tego modelu jest logiczna. Chcę żeby potencjalny klient oprócz zalet poznał także wady. Dwukrotnie gotowałem fasolkę po bretońsku i jestem bardzo zadowolony, ale chciałbym wnieść poprawki do przepisów, które są często nielogiczne, błędne lub ewidentnie odstają od rzeczywistości. Zresztą do przepisów z dołączonej książeczki nie chce przyznać się Pan Budynek, który wcześniej dał swoją rekomendację...
    Akurat tak się składa, że dziś przygotowałem kaszę gryczaną zgodnie z przepisem nr 81, wlałem wodę, pozostałe składniki, nastawiłem GRAIN na 25 minut i czekam, otwieram pokrywę a tam pełno wody. Okazało się, że przez 25 minut woda, której było za dużo nie została wchłonięta przez kaszę. Odlałęm nadmiar wody, dołożyłem 20 minut i kasza jest super. Co się okazało (jestem laikiem), proporcje kaszy do wody wg Redmonda 1:3, a po sprawdzeniu netu 1:2. Drugi błąd Redmonda - kaszę należy zalać wrzątkiem, wtedy może (?) podany czas 25 minut będzie prawidłowy. Takich kwiatków jest więcej. Dlatego zależy mi na rzetelnym teście urządzenia oraz przepisów, które stanowią integralną część. Dziwi mnie, że kulinarni blogerzy tego nie widzą. Niektóre przepisy, a dziwnym trafem te są przytaczane, można samemu na bieżąco modyfikować (np. ten na gotowanie kaszy), ale błędy w przepisach np. na pieczenie chleba, wypieki, czy jogurt NIE poprawimy!!!

    PS Podałem wady do których się nie odniosłaś. Pewnie ich nie dostrzegasz. Przypomnę: naklejki, po których zostają ślady i zmatowienia (Redmond zaleca użycie zmywacza do paznokci), brak elementu grzejnego w pokrywie (wg Redmonda ogrzewanie jest 3D i elementy grzewcze są na dole, po bokach i górze!!!) - nie można upiec np. babki, maksymalna temp. tylko 170 stopni, w moim przypadku powłoka (teflon?) złazi na krawędziach urządzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z tych książek z przepisami nie korzystam kropka w kropkę. Jako osoba gotująca widzę gdzie coś jest przeholowane aczkolwiek ostatnio na chlebie się sparzyłam ;) i już wiem gdzie popełniłam błąd.
      Powiem Ci tak, po roku użytkowania starszego modelu: trzeba się nauczyć urządzenia a sprawdzi się super. I nie bazować na książce, a na sobie i własnym doświadczeniu.

      Usuń
    2. Ty nie korzystasz, bo nie musisz, znasz się. Jednak ja staram trzymać się tego co w książeczce, a tam na stronie 18: "DOKŁADNE PROPORCJE SĄ PRZYTOCZONE NIEPRZYPADKOWO - ICH PRZESTRZEGANIE POMOŻE OSIĄGNĄĆ DOSKONAŁE REZULTATY"!!! :) To jakaś kpina. Chodzi mi żeby wytknąć te wpadki producentowi, a powinien to zrobić nie kto inny tylko tester. A tak wychodzi na to, że wszystko jest cacy, przecież chleb "wyszedł" jak należy, kaszę gotuje idealnie, mleczne potrawy też... W takim razie Redmond może wpaść w samozachwyt.
      Piszesz coś o reklamie, zgoda, ale tu chodzi o renomę firmy, bo raz utracone zaufanie długo się odbudowuje.

      Usuń
    3. Zgłoszę to do producenta. Cenna uwaga.

      Usuń
    4. to dobrze, ja nie mogę zgłaszać, bo moje konto na facebooku zostało przez nich zablokowane :)
      Dziwna taktyka, nie wolno krytykować, a jak widzisz powyżej czynię to rzeczowo i grzecznie.
      Proszę o radę, mam ochotę na zrazy wołowe zawijane (nr 44), takie z dzieciństwa. Czy według Ciebie czas smażenia 15 minut nie jest za krótki? W końcu w środku, w tych zrazach jest boczek wędzony i ogórek kiszony. Uważam, że zrazy powinny się dobrze przesmażyć. Czy nie należałoby zrazy czymś podlać, aby po smażeniu nastąpił proces duszenia? Tylko czym podlać i czy po programie FRY nie należałoby wybrać dodatkowo program STEW. Korzyścią byłby powstały sos a mięsko dobrze by się przesmażyło. Co Ty na to? Jestem laikiem, ale ten przepis z książeczki nie podoba mi się. Czy mam rację? Może ktoś kto zna się na kulinariach powinien przetestować te przepisy? Pan Marci Budynek cały czas firmuje te przepisy (choć nie chce) swoim wizerunkiem i podpisem (strona 12).

      Usuń
    5. Tak. Trzeba podsmażyć i podlać wodą. Samo podsmażenie to za mało.

      Usuń
  53. Gosiu dużo się naczytałam na temat wyciskarek,że są lepsze od sokowirówki..możesz polecić z jakiej firmy byłaby dobra,bo niektóre ceny Mnie odstraszają:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj przekrój jest rzeczywiście duży. Osobiście mam zelmera i jestem zadowolona.

      Usuń
  54. a ile Twoje wyciskarka kosztowała i jaki model?

    OdpowiedzUsuń
  55. Panawiam pytanie bo komentarz sie nie pojawil

    Wczoraj kupiony sprzet dzis rano owsianka (przypalona)

    Na obiad mieso i ryz (przypalony)

    O co chodzi?

    Mowiac szczerze sama gotujac nie przypalam a tu wywalilam 750zl na takie ulepszenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadnego komentarza z takim pytaniem nie było więc proszę nie pisać że coś nie nie pojawiło.
      Pytanie w kwestiach technicznych nie do mnie a do producenta. Ja używam rok i nic mi się jeszcze nie przypaliło.
      Jeśli nie jesteś zadowolona zwróć na gwarancji ale coś mi się wydaje że nie masz tego sprzętu i robisz tu negatywny PR ;)
      W multicookerze nie da się przypalić. W jaki sposób przypaliłaś tę owsiankę.
      Napisz mi ile wsypałaś płatków, ile mleka i jak nastawiłaś program ?
      Przyślij mi proszę na maila zdjęcie tego sprzętu i swoje abym wiedziała że nie ściągnęłaś gdzies z netu bo nie wierzę że go masz. W Twoim imieniu wysytąpię do producenta.

      Usuń
  56. Witam Mam pytanie czy w Pani modelu M90 też tak ciężko właczyć start ? Bardzo się namęczyłam zanim udało mi się kliknąć start :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przycisnąć i przytrzymać. Na początku też nie umiałam włączyć bo w tym starym modelu są przyciski na "klik".

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) Robiłam wczoraj chleb rewelacyjnie wyszedł , dzisiaj gotowałam zupę extra wyszła .Zupę robiłam rano koło 10 i jeszcze teraz jest godzina 15 jest gorąca ( urządzenie nie było włączone tylko zamknięta klapa ) Jak na razie jestem zadowolona. Muszę tylko poćwiczyć włączanie startu :)

      Usuń
  57. Witaj Małgosiu, zakupiłam multicookera, zrobiłam ten chlebek już 3 razy, wychodzi pyszny. Czy w tym urządzeniu mogę też upiec chleb na zakwasie? Dorota

    OdpowiedzUsuń
  58. Twój powyższy przepis jest na programie Bake. Czy chleb na zakwasie piec też na Bake czy Bread?

    OdpowiedzUsuń
  59. Małgosiu,
    kupiłam ten sprzęt między innymi po Twojej recenzji :) Używam maszyny od ponad tygodnia, ale niestety moja misa wydzialała nieprzyjemny zapach. Taki nieco plastikowo-mydlany. Przy zwykłym gotowaniu to nie przeszkadza, jednak owsianki się nie dało zjeść. Robiłam też inne kasze i zapach na tyle przesiąkaże jedzenie jest niedobre. Czy to normalne? Kwestia czasu czy powinnam reklamować?

    OdpowiedzUsuń
  60. Niestety wyszedł totalny gniot! Do tego spód spalony, żaden nóż tego nie pokroi :( Może te dwie godziny to jednak za dużo? W moim multicookerze (Tefal) temperatura pieczenia na bake to tylko 135 stopni... Próbowałam przejrzeć komentarze, to mój pierwszy chleb, trzymałam się ścisło przepisu. Na innym blogu można tam znaleźć cenne wskazówki odnośnie przyrządzania potrawy czy chociażby takiej sytuacji jak moja, gdy coś komuś nie wyszło. A tu??? Ludzie! Jak chcecie wiedzieć czy puszczacie dostateczną ilość bąków dziennie to idźcie do gastrologa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może ja odpowiem, wiem jestem zakałą Redmonda, ale trudno... U mnie też wyszedł gniot tzn. spód przypalony, twardy jak kamień. I tu uwaga, wg Redmonda gar ma ogrzewanie z wszystkich stron (technicy mówią, że w pokrywie też, szukałem - nie ma!!!), czyli 3D. W tym przypadku chleb wyszedłby jak ta lala a tu zakalec. Po godzinie trzeba przewrócić na drugą stronę, garowanie winno odbywać się w garnku przez pierwszą godzinę. Nie stosuj się do przepisów, masa w nich błędów np. proporcje, w przypadku chleba dwa razy więcej drożdży, tak że ciasto "wychodzi" z garnka. Ogólnie, chleb niejadalny, nie polecam, a dla tej funkcji wybrałem właśnie ten model. Frytki też nie wychodzą za bardzo, bo temperatura maksymalna tego multicoockera jest za niska i zamiast gwałtownego pieczenia, powstaje wtedy skórka na frytce, mamy gotowanie w głębokim tłuszczu. Sam sposób przygotowania wg przepisu też błędny. Zrazy wołowe każą piec... 15 minut!!! Szkoda słów. Federacja konsumentów powinna zabrać głos

      Usuń
  61. To znowu ja, tym razem z pytaniem - czy komuś udało się upiec ten chlebek w piekarniku? Czy Pani, Pani Małgosiu udało się go upiec w temp 160 C bez termoobiegu? Bo ja dla odmiany próbowałam w piekarniku i wyszedł surowy! To w jakiej temp powinnam go piec? I czy godzina wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  62. Witam zastanawiam się nad kupnem Multicookera Redmond RMC-151E albo Redmond RMC-M90E proszę powiedz jaki wybrać ,czy ten droższy będzie lepszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droższy nie będzie lepszy. W zasadzie nie ma znaczenia.

      Usuń
  63. Małgosiu jakiego programu używasz do gotowania płatków na mleku.
    Mimo, że mam model MC90E nadal pokrywa multicoolera jest brudna.

    OdpowiedzUsuń
  64. Dziękuję za odp.Zrobiłam wg Twoich proporcji, nie dodałam tylko soli i niestety mleko się spieniło - efekt brudna pokrywa.
    Czy możesz przygotować w chwili wolnej :-) dodatkowe przepisy dla multicoolera MC90E?

    OdpowiedzUsuń
  65. Próbowałaś piec sernik w multicoolerze?

    OdpowiedzUsuń
  66. Witam super ,że tu trafiłam :) a powiedz mi kochana czy ten chlebek może być z rodzynkami zamiast oliwek i pomidorow?

    OdpowiedzUsuń